7 tips om je foto’s te beschermen tegen hackers

Beveiligde laptop met foto's en fotocamera

Bestanden beveiligen tegen hackersHet is een bekend horrorscenario: een naaktfoto die ongevraagd online verspreid wordt. Helaas gebeurt dit maar al te vaak, of het nu gaat om wraak van een ex die ervoor kiest om een oude foto op Facebook te delen of het verspreiden van massa’s gevoelige kiekjes van beroemdheden, zoals in 2014 gebeurde. Zulke gebeurtenissen leiden ertoe dat veel mensen zich zorgen maken over de veiligheid van hun foto’s. Zijn bestanden die digitaal en online gedeeld worden eigenlijk ooit wel veilig?

Soms hebben wraakzuchtige mensen al toegang tot bepaalde persoonlijke foto’s, maar dit is lang niet altijd het geval. Als jij een foto neemt, heb jij altijd eerst de controle. Dit geldt voor naaktfoto’s, maar ook voor alle andere foto’s die je neem – of die nu van jou, je huis, het wifi-wachtwoord van je hotel, of je hond zijn. Dus hoe kun je je foto´s uit de buurt van ongenode kijkers houden? Hier zijn een paar snelle tips.

iOS-gebruikers: schakel automatische back-ups uit

Misschien realiseer je je het niet, maar standaard wordt elke foto die je op je iPhone of iPad maakt, online geüpload. Dit gebeurt dus niet alleen opgeslagen op het apparaat zelf, maar ook op de iCloud van Apple. iCloud is een online storage-infrastructuur voor digitale bestanden. Apple zegt dat de dienst is “gebouwd met industriële beveiliging en een strikt beleid hanteert om uw gegevens te beschermen”. Het is echter alsnog mogelijk dat een hacker dit weet te kraken door gebruik te maken van een zwakke plek in het Apple-systeem. Hoewel Apple redelijk goed met de privacy van zijn gebruikers omgaat, is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen.

Om het automatisch synchroniseren van je iCloud uit te schakelen, volg je de volgende stappen:

 • Ga naar de instellingen van je iPhone
 • Heb je iOS 10.3 of nieuwer, tik dan op je naam
 • Tik op “iCloud
 • Scrol tot je de optie “foto’s” zie (hier kun je ook voor bijvoorbeeld e-mails, contacten en berichten aangeven of je die automatisch geüpload wilt hebben)
 • Schuif de optie naar UIT (of OFF)
 • Je krijgt een notificatie te zien die je vraagt of je een kopie van iCloud-foto’s op je iPhone/iPad wilt downloaden. Tik op “Download foto’s en video’s” als je je foto’s op je apparaat wilt blijven houden. Anders kun je voor “Verwijder van iPhone” kiezen.
 • Als je iCloud volledig uit wilt schakelen, kun je in het iCloud-menu de optie “iCloud Drive” uitschakelen

iCloud foto's back-up instellingen

Natuurlijk hoef je deze optie niet noodzakelijk uit te schakelen. Een back-up van al je bestanden is lang niet zo gek om te hebben. Als er iets gebeurt met je apparaat, ben je daarmee niet ook al je foto’s, berichten en telefoonnummers kwijt. Als je wél gebruikmaakt van de iCloud, beveilig jezelf, je account en je apparaat dan altijd extra goed door gebruik te maken van de andere tips in dit artikel.

Let op bij automatische back-ups van Google

Op Android-telefoons kunnen foto’s ook automatisch online opgeslagen worden, namelijk op Google Foto’s. Google Foto’s is een app die standaard staat geïnstalleerd op je Android-apparaat. Google Foto’s geeft je gratis online opslagruimte voor al je foto’s. Wat de app daarnaast ook nog doet, is je foto’s automatisch sorteren. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan aan de hand van je locatie. Bovendien bewerkt Google je foto’s ook door er filters overheen te plaatsen. Deze suggesties kun je zelf gemakkelijk opslaan onder het onderdeel ‘Assistent’.

Dit lijkt allemaal handig, maar zorgt ook voor heel wat privacyzorgen. Bij Google Foto’s moet je niet alleen bang zijn dat hackers je foto’s in handen krijgen, maar kun je er met zekerheid vanuit gaan dat Google van jouw informatie leert. Hoewel Google Foto’s ‘gratis’ te gebruiken is, betekent dit niet dat er geen gevolgen voor je zijn. Google staat erom bekend dat ze met alle big data die ze ontvangen, nauwkeurige profielen van gebruikers aanmaken.

Genoeg reden om twee keer na te denken voor je Google Foto’s gebruikt, dus. Anders dan bij Apple’s iCloud, staat Google Foto’s niet automatisch aan op jouw apparaat. Hiervoor moet je inloggen met je Google-account en wat instellingen wijzigen. Dan pas maakt Google regelmatig back-ups van je foto’s. Om dit weer uit te zetten, volg je de volgende stappen:

 1. Ga naar de Google Foto’s-app op je Android-apparaat
 2. Klik op “Menu” (of de drie streepjes in de linkerbovenhoek) en daarna op “Instellingen
 3. Ga naar “Back-up en synchronisatie
 4. Schakel de optie uit

Een andere app die ook gebruikmaakt van dezelfde ‘Back-up en synchronisatie’-optie, is Google Drive. Ook hier kun je je foto’s online opslaan. Zodra je een setting binnen ‘Back-up en synchronisatie’ verandert, heeft dit ook effect op alle andere Google-apps. Houd hier dus rekening mee.

Gebruik “zero knowledge” back-up diensten

Laptop met SlotAls je je zorgen maakt over de beveiliging van mainstream online opslagdiensten zoals Google Foto’s en iCloud, overweeg dan een “zero knowledge”-oplossing. Deze back-up diensten versleutelen al je gegevens tijdens het bewaren van je bestanden. Hierdoor is het bijna onmogelijk voor mensen van buitenaf om jouw data te bekijken. Vaak gebeurt de encryptie zelfs lokaal, op je eigen computer. Zo weten zelfs de medewerkers van het bedrijf waar je de back-up laat maken niet wat voor bestanden jij allemaal bewaart.  Vandaar de term “zero knowledge”: de back-up dienst helpt jou, maar heeft geen zicht op jouw documenten, foto’s en andere bestanden. Alleen jij, met jouw unieke wachtwoord, hebt toegang.

Enkele voorbeelden van externe back-up diensten die je zou kunnen overwegen zijn:

 • Tresorit: sla je bestanden op met end-to-end encryptie. Je kunt alles beveiligd in de cloud opslaan, synchroniseren en delen. Tresorit is gebaseerd in Zwitserland, wat een relatief goede plaats is wat betreft privacywetgeving. Ook kan Tresorit helpen met AVG-compliance.
 • Sync: het opslaan, delen en inzien van je bestanden, waar je ook bent, wordt gemakkelijk met Sync. Ook Sync heeft end-to-end encryptie, en daarnaast krijg je de eerste 5 GB aan opslag gratis.
 • nCrypted Cloud: deze service versleutelt al je bestanden op andere online opslagplaatsen, zoals Google Drive en Dropbox. Dit kan handig zijn als je al gebruikmaakt van de cloud. Je kunt handmatig je mappen laten versleutelen.

Er zijn nog veel meer diensten beschikbaar die eenzelfde soort service aanbieden. Sommige diensten hebben hun eigen back-up mogelijkheden, terwijl andere programma’s juist alleen je bestaande bestanden in de cloud versleutelen. Door een “zero knowledge”-programma te gebruiken, zijn jouw foto’s én al je andere bestanden veiliger. Je hebt een back-up waar je altijd bij kunt, voor het geval je laptop of telefoon het begeeft. Tegelijkertijd zijn al je gegevens goed versleuteld met end-to-end encryptie, zodat anderen er niet zomaar toegang tot kunnen krijgen.

Versleutel foto’s op je harde schijf

Als je gevoelige foto’s hebt genomen en deze alleen op je harde schijf bewaart, loop je nog steeds een risico. Hackers kunnen hier online wellicht een stuk lastiger bij, maar als iemand je laptop, tablet of smartphone steelt, heb je nog steeds een probleem. In deze gevallen is het raadzaam om de foto’s, net als op de cloud, te coderen. Hier zijn verschillende opties voor.

 • Voor Windows: Bitlocker. Dit is Microsoft’s ingebouwde oplossing gebruiken
 • Voor Mac: FileVault. Dit is de Apple-equivalent van Bitlocker
 • Een externe encryptie-app die je gegevens voor je codeert. Ook hier kan nCrypted Cloud of een soortgelijke dienst je helpen.

Je kunt je hele harde schijf laten versleutelen, of specifieke ‘repositories’ creëren om gevoelige gegevens op te slaan. Dit zijn aparte mappen die op zichzelf versleuteld worden. Je kunt deze repositories dan als back-up op een USB-schijf zetten, zodat zelfs iemand met toegang tot je apparaat deze gegevens niet zomaar in kan zien. Zorg er in ieder geval altijd voor dat de optie die je selecteert, minimaal 256-bit Advanced Encryption Standard (AES) gebruikt. Zo blijven jij en je foto’s veilig.

Kies goede en sterke wachtwoorden

Wachtwoord Laptop Safe PasswordJe rolt je ogen misschien al. Dit advies heb je vast vaker gehoord, maar toch is het echt belangrijk. Zoals de reclame gaat: “Ik blijf het toch zeggen hoor!” Het (automatisch) raden van wachtwoorden is nog steeds een veelgebruikte methode om in te breken in e-mailaccounts, computers en andere online accounts. Hackers hebben zelfs hele lijsten met de meest gebruikte wachtwoorden in handen hebben, die vaak als eerste worden getest.

Het is dus cruciaal dat je een moeilijk en uniek wachtwoord kiest. Gebruik bovendien niet één en hetzelfde wachtwoord op verschillende accounts. Als een hacker dan één wachtwoord weet te kraken, kan hij niet gelijk je Facebook, e-mail én Dropbox binnen. Voor hulp bij het bedenken van een sterk wachtwoord, verwijzen we je naar onze how-to gids over dit onderwerp.

Het beschermen van je foto’s op Facebook en Instagram

Facebook Privacy TipsWe hebben natuurlijk niet alleen foto’s in onze persoonlijke galerij staan, maar ook vaak op verschillende social media. Als je profiel of account openbaar is, dan kan iedereen deze foto’s zien, opslaan (of screenshotten), en delen. Dit is niet altijd even handig. Daarom is het erg belangrijk om goed te letten op de privacy-instellingen van je verschillende social media. Vooral op Facebook en Instagram delen we veel foto’s uit ons privéleven.

Je foto’s beveiligen op Facebook:

Wil je niet dat iedereen je foto’s op Facebook kan zien? Dan moet je de privacy-instellingen van Facebook aanpassen. Volg de volgende stappen:

 1. Log in op je Facebookaccount
 2. Klik rechtsboven in het scherm op het pijltje en dan op “Instellingen
 3. Ga naar het tabblad “Privacy
 4. Kijk bij “Jouw activiteiten” naar “Wie kan je toekomstige berichten zien?” en zet deze optie op “Vrienden

Voor het veranderen van de toegang voor berichten die je al eerder hebt gepost, klik je bij “Het publiek beperken voor berichten die je hebt gedeeld met vrienden van vrienden of openbaar?” op “Eerdere berichten beperken“.

Wil je een specifiek bericht of een specifieke foto in een bericht niet langer aan iedereen laten zien? Ga dan op je profiel naar dit bericht toe en klik op de drie puntjes rechtsboven in het vak. Onderin het scherm dat opkomt, naast de knop “Opslaan” kun je kiezen of je je post zichtbaar wilt laten zijn voor iedereen, vrienden, of alleen jezelf. In de meeste gevallen is de optie “Vrienden” aan te raden.

Een laatste tip is het instellen van tweestapsverificatie. Dit betekent dat je een extra code nodig hebt om op Facebook in te kunnen loggen vanaf een nieuwe locatie. Dat doe je zo:

 1. Log in op je Facebookaccount
 2. Klik rechtsboven in het scherm op het pijltje en dan op “Instellingen
 3. Ga naar het tabblad “Beveiliging en aanmelding
 4. Scrol naar beneden tot de sectie “Tweestapsverificatie” en klik achter “Tweestapsverificatie gebruiken” op “Bewerken
 5. Klik op “Aan de slag” en vul ter controle je wachtwoord opnieuw in
 6. Kies of je een verificatieapp of een sms-bericht wilt gebruiken om je in het vervolg te verificiëren
 7. Afhankelijk van de gekozen optie: scan de QR-code óf geef je telefoonnummer op
 8. Voer de bevestigingscode die je op je app of via sms ontvangt in

Ten slotte kun je onder “Extra beveiliging instellen” ook aangeven dat je meldingen wilt ontvangen over niet-herkende aanmeldingen. Met deze optie krijg je een e-mail zodra er op je Facebookaccount wordt ingelogd vanaf een onbekende locatie.

Je foto’s beveiligen op Instagram:

Ook op Instagram is het verstandig om je profiel alléén zichtbaar te maken voor vrienden. Dit doe je als volgt:

 1. Log in op Instagram en ga naar je profiel
 2. Tik op de drie streepjes in de rechterbovenhoek en klik onderaan op “Instellingen
 3. Ga naar “Privacy
 4. Tik onder “Connecties” op “Accountprivacy
 5. Schuif het schuifje achter “Privéaccount” open, zodat de optie groen wordt

Ook Instagram heeft de mogelijkheid om tweestapsverificatie te activeren. Omdat Instagram eigendom is van Facebook, werkt dit vrijwel op dezelfde manier. Om de tweestapsverificatie op Instagram aan te zetten, volg je de volgende stappen:

 1. Log in op Instagram en ga naar je profiel
 2. Tik op de drie streepjes in de rechterbovenhoek en klik onderaan op “Instellingen
 3. Ga naar “Beveiliging
 4. Tik onder “Aanmeldbeveiliging” op “Tweestapsverificatie
 5. Tik op “Aan de slag
 6. Kies of je de verificatie via sms of via een verificatieapp wilt laten lopen
 7. In het geval van sms: voer je telefoonnummer in en tik op “Volgende”
 8. Voer de bevestigingscode in

Ook op alle andere sociale media die je gebruikt, is het verstandig om je profiel te beschermen. Deel je gevoelige informatie, zoals foto’s, op deze platformen? Maak je profiel dan privé of enkel toegankelijk voor vrienden. Waar mogelijk, gebruik tweestapsverificatie.

Gebruik private messaging apps om foto’s vanaf je smartphone te delen

Snapchat LogoJe hebt waarschijnlijk weleens gehoord van Snapchat. Dit is een app voor je smartphone waarmee je foto’s kunt delen met anderen. Vaak zet je een tijdslimiet op de foto’s, zodat de foto’s na deze limiet automatisch gewist worden. Niemand heeft dan meer toegang tot die foto – dat is althans de bedoeling. Vaak is dit echter helemaal niet het geval. Er bestaan bijvoorbeeld apps die zonder pardon automatisch alle snapchats opslaan. Ook is een screenshot zo gemaakt. In principe krijgt de verzender van de foto, of ‘Snap’, hier dan meteen een melding van, maar er zijn manieren om dit te omzeilen.

Ook andere sociale apps beweren dat ze berichten en beelden die je verstuurt, beschermen. Zo gebruiken WhatsApp en Telegram, allebei erg populaire messaging apps, allebei end-to-end encryptie. Dit is erg belangrijk om mensen van buitenaf uit je persoonlijke berichten te weren. Dat raden we dan ook zeker aan. Andere versleutelde berichtenapps zijn Viber, Line en Signal. Het gebruiken van zulke beveiligde apps bij het versturen van foto’s vanaf je smartphone is altijd verstandig.

Houd er echter wel rekening mee dat de mensen waar je deze foto’s mee deelt, wél gebruik (en misbruik) kunnen maken van deze foto’s. Screenshots zijn zo genomen. Foto’s kunnen worden doorgestuurd. Denk dus altijd goed na voor je een foto, vooral een vertrouwelijke of gevoelige foto, naar iemand doorstuurt.

Conclusie

Onze privacy is van groot belang. Daarom is het belangrijk om je digitale foto’s goed te beschermen. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat anderen er niet met jouw persoonlijke kiekjes vandoor gaan.

 • Let op met automatische back-up’s van Apple en Google
 • Gebruik een versleutelde “zero knowledge” back-up dienst
 • Versleutel al je foto’s en bestanden, ook op je harde schijf
 • Gebruik veilige, goede en unieke wachtwoorden
 • Stel je privacy-instellingen op Facebook, Instagram en andere sociale media goed in
 • Gebruik berichtenapps met end-to-end encryptie
 • Denk altijd goed na vóór je een foto met iemand deelt

Zodra je foto’s hun weg op het internet hebben gevonden, zijn ze in zekere zin altijd kwetsbaar. Door middel van goede encryptie en privacy-instellingen, kun je je toch tot op een zekere hoogte indekken. Het allerbelangrijkste is echter om altijd goed na te denken vóór je je privéfoto’s online met iemand deelt. Wees niet alleen behoedzaam voor hackers, maar bedenk ook wat de ontvanger van de foto mogelijk zou kunnen doen. Als het echt een gevoelige foto is, kun je die beter helemaal niet online te delen.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
1
Reacties
Plaats een reactie
 1. Hierbij mijn cases met mijn hoofdvraag:
  Wat is een goede manier om mijn ‘privé’ foto’s op een veilige manier op mijn telefoon te hebben.
  Ik wil niet dat:
  -Als ik aan iemand mijn telefoon geef dat hij of zij in mijn privé foto’s kan kijken;
  -Als mijn telefoon gestolen wordt dat men het SD-kaartje uit kan lezen.
  Wat is dan de beste oplossing?

  Hier een verdere verdieping wat ik tot nu toe weet:
  Ik heb een Samsung S9. Over een tijdje een Samsung S10.

  Ik heb mijn ‘privé foto’s’ op mijn NANO SD-kaartje staan, dat is gewenst vanwege de capaciteit, het interne geheugen van de telefoon is te klein voor mijn bestanden.

  De ‘privé’ foto’s wil ik in een door pincode/wachtwoord beveiligde map op de telefoon hebben, op het SD-kaartje dus. Wanneer ik het SD-kaartje via op de computer aansluit wil ik dat ik daar ook diezelfde beveiligde map tegenkom, dus dat ik dan ook weer mijn wachtwoord moet intoetsen.

  De functie ‘map verbergen’ in de Samsung galerij is niet naar mijn wens, want als je het SD-kaartje dat in de computer drukt kun je alsnog de map met ‘privé’ foto’s zien. Dat is ongewenst als het kaartje in verkeerde handen komt.

  De foto’s in de ‘beveiligde map’ van Samsung zetten functioneert voor mij ook niet goed, de nadelen die ik dan ondervind:
  1. Het interne telefoongeheugen is te klein voor de hoeveelheid privé data die ik heb.
  2. De bestanden die in de ‘veilige map’ van Samsung staan, zijn niet zichtbaar op de computer, dus ik kan ze zo niet back-uppen.
  Bovenstaande houdt in dat als ik wil back-uppen eerst alle bestanden uit de veilige map moet verplaatsen naar een onbeveiligde map en dat ik dan pas kan back-uppen. Dit is voor mij te omslachtig.

  Wie kan mij vertellen welke app ik moet downloaden of hoe ik anders kan komen tot een oplossing zodat ik het volgende kan uitvoeren:
  De privé foto’s wil ik in een door pincode/wachtwoord beveiligde map op de telefoon hebben. Wanneer ik het SD-kaartje via op de computer aansluit wil ik dat ik daar ook diezelfde beveiligde map tegenkom, dus dat ik dan ook weer mijn wachtwoord moet intoetsen.

  Als iemand een heel andere oplossing heeft die voldoet aan makkelijk back-uppen en beveiligd zijn als het SD-kaartje in handen komt is dat ook welkom.

Een reactie plaatsen