Mensen op een wereldbol gebruiken veilige wifi

Veilig wifi gebruiken op vakantie

Laatst bijgewerkt: 21 maart 2019
Leestijd: 3 minuten, 35 seconden

Gratis wifi in hotels, hostels, campings, bussen, treinen, cafés, restaurants en ga zo maar door. Het lijkt wel alsof ze niet meedoen als er geen grote ‘free wifi’ sticker achter de ruit geplakt is. Super handig natuurlijk als je op vakantie bent. Maar is het wel veilig om deze wifi-netwerken te gebruiken?


Hoe weet ik of ik veilig kan internetten?

wifi op vakantie

Een beveiligd WiFi-netwerk

In de trein bij NS log je in op het openbare wifi-netwerk door alleen maar de voorwaarden te accepteren. Een enkele klik geeft je gratis vrije toegang tot het internet. Een gebruikersnaam of wachtwoord is niet nodig. Een soortgelijk openbaar wifi-netwerk kom je ook vaak tegen in hotels. Je hoeft bijvoorbeeld alleen maar je kamernummer in te vullen. Simpel en gemakkelijk, maar wel riskant. Openbare wifi-netwerken zijn namelijk niet ‘encrypted’, wat betekent dat niet alle gegevens die je over het internet stuurt worden versleuteld. Op deze manier kunnen je data en wachtwoorden worden onderschept.

Gelukkig is het relatief eenvoudig te zien of een wifi-netwerk openbaar is. Namelijk wanneer er géén wachtwoord nodig is om verbinding te maken met het netwerk. Let op: soms wordt er van je gevraagd om een account aan te maken nádat je met het wifi-netwerk verbonden bent. Ook deze wifi-netwerken zijn niét veilig! De verbinding is alleen veilig wanneer je na het selecteren van het wifi-netwerk direct om een wachtwoord wordt gevraagd. Soms worden beveiligde netwerken aangegeven met een slotje, of openbare netwerken met een schildje met uitroepteken.


Wat zijn de risico’s?

Veilige Wifi in het openbaar

Wanneer je wilt inloggen op een website, moeten de inloggegevens vanaf jouw device (laptop, telefoon of tablet) via het internet bij de server terecht komen waar de website wordt gehost. Als je een draadloze verbinding hebt via wifi, zendt bijvoorbeeld je laptop een signaal uit dat door de router wordt opgevangen. Je kan het niet zien of horen, maar jouw inloggegevens vliegen dan dus letterlijk door de lucht van je laptop naar de router. Als deze gegevens versleuteld zijn, krijgt een onderschepper alleen maar een reeks van tekens te zien waar hij niets mee kan. Máár, op een openbaar wifi-netwerk, waar de gegevens niet versleuteld zijn, krijgt de onderschepper dus gewoon jouw wachtwoord te zien! Het jatten van je inloggegevens gaat echt zo eenvoudig als het klinkt.

Dit is nog niet alles. Criminelen en hackers zijn niet op zoek naar een enkel wachtwoord om op jouw naam kleding te kunnen bestellen, maar naar je online identiteit. Als ze één of een paar wachtwoorden hebben kunnen ze deze ook gebruiken voor andere sites en proberen ze toegang te krijgen tot alles waar jij ook toegang tot hebt.


Wat zijn de oplossingen?

Het makkelijkste is om geen gebruik meer te maken van de openbare wifi-netwerken, maar in plaats daar van je eigen mobiele data-abonnement te gebruiken. Gelukkig zijn hier sinds juni 2017 geen extra kosten meer aan verbonden als je roamt binnen de Europese Unie. Via de ‘tether’ functie in je smartphone kun je van je telefoon een beveiligd wifi-netwerk voor je laptop en tablet maken, ontzettend handig natuurlijk.

De beste oplossing wanneer je wél gebruik wilt maken van het openbare gratis netwerk is om een VPN (virtual private network) te gebruiken. Door je internetverkeer via een VPN om te leiden wordt het alsnog versleuteld. Het is mogelijk om zelf een server aan te schaffen, of om een abonnement te nemen bij een van de beste VPN-aanbieders.

Een kosteloze oplossing is om alleen naar beveiligde websites te surfen. Deze zijn te herkennen doordat ze in de adresbalk met ‘https’ beginnen in plaats van ‘http’. Deze beveiligde websites worden ook wel SSL websites genoemd. Deze oplossing is alleen verre van waterdicht. Als er een meer geavanceerde hacker in de hotelkamer naast jouw verblijft, kan deze het internetverkeer omleiden naar zijn laptop en de SSL beveiliging kraken. Ook zijn de inlogportalen van websites niet altijd goed beveiligd.

Zorg dus altijd dat je de wifi direct weer uitzet als je het niet gebruikt en dat je zo veel mogelijk verschillende wachtwoorden voor de verschillende websites gebruikt. Beter nog is om hiervoor een wachtwoordmanager te gebruiken zoals LastPass. Deze genereert en onthoudt unieke wachtwoorden voor al je accounts.

Het beste beveiligd ben je door een wachtwoordmanager te combineren met een VPN.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘Veilig surfen’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past