Veilig WiFi gebruiken op vakantie

Mensen op een wereldbol gebruiken veilige wifi
Veilig WiFi gebruiken op vakantie: klik hier voor een korte samenvatting
Zo beveilig je jezelf tijdens het het gebruiken van openbare WiFi-netwerken op vakantie

De twee makkelijkste manieren om je data en gegevens te beschermen als je gebruikmaakt van openbare WiFi-netwerken op vakantie zijn:

 • Maak alleen gebruik van de data van je mobiele bundel. Roaming kan in Europa tegen hetzelfde tarief als in Nederland;
 • Installeer een VPN. Deze speciale veiligheidssoftware versleutelt je data zodat, zelfs al mocht je per ongeluk verbonden zijn met een schadelijk wifi-netwerk, jouw data onherkenbaar en onbruikbaar is voor hackers en oplichters.

Een voorbeeld van een goede en tegelijkertijd goedkope VPN-provider, is Surfshark:

Met deze twee manieren ben je snel en eenvoudig beschermd tegen online dreigingen op WiFi-netwerken in het binnen- en buitenland. Natuurlijk zijn er ook andere zaken waar je rekening mee moet houden als je het internet op gaat via een openbaar WiFi-netwerk.

Wil je meer weten over de risico’s en hoe je jezelf hier het beste tegen beschermt? Lees dan snel verder.

Gratis WiFi in hotels, hostels, campings, bussen, treinen, cafés, restaurants, vliegvelden en ga zo maar door. Tegenwoordig kun je bijna overal gebruikmaken van publiek toegankelijke WiFi-netwerken. Super handig natuurlijk als je op vakantie gaat of bent. Deze WiFi-netwerken zijn jammer genoeg ook een makkelijk doelwit voor hackers en oplichters. Je kunt je smartphone, tablet en laptop gelukkig vrij makkelijk beschermen tegen deze dreigingen. In dit artikel lees je snel waar je voor moet oppassen en hoe je jezelf beschermt.

Internetten op vakantie: waar moet je voor oppassen?

Wanneer je wilt inloggen op een website, moeten de inloggegevens vanaf jouw device (laptop, telefoon of tablet) via het internet bij de server terechtkomen waar de website wordt gehost. Als je een draadloze verbinding hebt via WiFi, zendt bijvoorbeeld je smartphone een signaal uit dat door de router wordt opgevangen. Je kan het niet zien of horen, maar jouw inloggegevens vliegen dan dus letterlijk door de lucht van je smartphone naar de router. Deze gegevens liggen voor het oprapen. Zelfs oplichters die weinig technische kennis hebben kunnen met vernuftige software toegang krijgen tot jouw data. Dit is één van de risico’s die je loopt als je openbare WiFi-netwerken gebruikt. Hieronder vind je een overzicht van enkele veelvoorkomende risico’s:

Wat zijn de gevolgen van onveilige WiFi-netwerken?

De gevolgen van oplichters en hackers op onbeveiligde WiFi-netwerken zijn erg naar. Meestal zijn ze uit op geld of persoonsgegevens. Hier kunnen ze echter op verschillende manieren bij proberen te komen. Bijvoorbeeld door:

 • Inloggegevens van je accounts te vinden tussen al je bestanden en deze te gebruiken om aankopen te doen, of je contacten op te lichten door middel van phishing;
 • Te monitoren of je gebruikmaakt van internetbankieren om vervolgens deze informatie te gebruiken om geld naar zichzelf over te maken;
 • Jouw bestanden te ‘gijzelen’ middels ransomware om vervolgens losgeld te eisen om je bestanden weer vrij te geven;
 • Jouw data te verzamelen middels spyware en deze door te verkopen aan anderen.

Dit zijn enkele van de manieren waarmee hackers en oplichters je geld proberen te stelen als je gebruikmaakt van openbare (onbeveiligde) WiFi-netwerken.

Hoe weet ik of ik veilig kan internetten op vakantie?

Smartphone met Wifi symboolIets waar je altijd op moet letten is de manier waarop de naam van het WiFi-netwerk wordt geschreven. Soms maken oplichters namelijk WiFi-netwerken aan die lijken op het daadwerkelijke netwerk. In plaats van ‘WiFi in de trein’ heet het dan ‘WiFi inde trein’ bijvoorbeeld. Een klein verschil waar je makkelijk overheen leest. Toch is dit een eerste indicatie van een onveilig en misschien zelfs gevaarlijk netwerk.

Let ook op of je daadwerkelijk moet inloggen of niet. Zo log je bij de NS in op het openbare WiFi-netwerk door alleen maar de voorwaarden te accepteren als je gebruikmaakt van WiFi in de trein. Een enkele klik geeft je gratis vrije toegang tot het internet. Een gebruikersnaam of wachtwoord is niet nodig.

Een soortgelijk openbaar WiFi-netwerk kom je ook vaak tegen in hotels. Je hoeft bijvoorbeeld alleen maar je kamernummer in te vullen. Simpel en gemakkelijk, maar wel riskant. Openbare WiFi-netwerken zijn namelijk niet ‘encrypted’, wat betekent dat niet alle gegevens die je over het internet stuurt worden versleuteld. Op deze manier kunnen cybercriminelen je data en wachtwoorden onderscheppen.

Gelukkig is het relatief eenvoudig te zien of een WiFi-netwerk openbaar is. Namelijk wanneer er géén wachtwoord nodig is om verbinding te maken met het netwerk. Let op: soms wordt er van je gevraagd om een account aan te maken nádat je met het WiFi-netwerk verbonden bent. Ook deze WiFi-netwerken zijn niet veilig! De verbinding is alleen veilig wanneer je na het selecteren van het WiFi-netwerk direct een wachtwoord moet opgeven. Soms worden beveiligde netwerken aangegeven met een slotje, of openbare netwerken met een schildje met uitroepteken.

Let op: zelfs als een openbaar WiFi-netwerk voldoet aan deze veiligheidskenmerken betekent het niet dat het altijd gaat om een waterdicht, veilig netwerk. Wees altijd bewust van de risico’s en vermijd het doen van online aankopen op openbare WiFi-netwerken.

Hoe maak je veilig gebruik van internet op vakantie op openbare WiFi-netwerken?

De makkelijkste manier van veilig internetten op vakantie is om gebruik te maken van je eigen mobiele data-abonnement. Gelukkig zijn hier sinds juni 2017 geen extra kosten meer aan verbonden als je roamt binnen de Europese Unie. Via de ‘tether’ functie in je smartphone kun je van je telefoon een beveiligd WiFi-netwerk voor je laptop en tablet maken, ontzettend handig natuurlijk.

De beste oplossing wanneer je wél gebruik wilt maken van het openbare gratis netwerk is om een VPN (virtual private network) te gebruiken. Door je internetverkeer via een VPN om te leiden, wordt het alsnog versleuteld. Een VPN is een programma dat je kan installeren op je laptop, smartphone of tablet. Dit programma versleutelt je data en laat je internetverkeer via een beveiligde tunnel lopen. Zelfs al zouden hackers of oplichters dan toegang krijgen tot het WiFi-netwerk, jouw data is dan zodanig ‘encrypted’ dat ze alleen een onbruikbare reeks van cijfers, letters en tekens te zien krijgen. Ze kunnen hier dus helemaal niks mee.

Een goede VPN voor veilig WiFi-gebruik op vakantie is Surfshark. Deze provider is zeer goedkoop en heeft een 30 dagen niet-goed-geld-terug garantie. Voor alternatieven kun je kijken bij ons artikel over de beste VPN-providers of de beste gratis VPN’s.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.21 per maand
Vanaf
€2.21
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Tips voor veilig internetten in het buitenland op een rijtje

Naast het gebruiken van een VPN of je mobiele data in te zetten om veilig te kunnen internetten op vakantie zijn er ook enkele ander zaken waar je op kunt letten als je in het buitenland het web op gaat. Enkele tips die we je nog willen meegeven zijn:

 1. Gebruik alleen je mobiele data om te internetten en gebruik je eigen smartphone als mobiele hotspot voor je laptop of tablet.
 2. Maak altijd gebruik van een VPN om je verbinding en data te beveiligen.
 3. Surf alleen naar beveiligde websites. Deze zijn te herkennen doordat ze in de adresbalk met ‘https’ beginnen in plaats van ‘http’. Deze beveiligde websites worden ook wel SSL websites genoemd.
 4. Maak niet automatisch verbinding met openbare WiFi-netwerken. Deze optie kun je aan- en uitvinken in de instellingen van je telefoon. Ook kun je je WiFi direct weer uitzetten als je het niet gebruikt.
 5. Zorg dat je altijd een werkende firewall hebt op je laptop of computer.
 6. Schakel ‘filesharing’ uit als je verbinding maakt met een openbaar netwerk.
 7. Zorg dat je apparaat beschikt over goede antivirussoftware.
 8. Zie je een bericht in je inbox of WhatsApp-account met URL, maar ken je de afzender niet? Dan kun je daar beter niet op klikken en het bericht direct verwijderen. Voor je het weet probeert een oplichter via deze link persoons- of inloggegevens te bemachtigen. Deze werkwijze van cybercriminelen noemen we ook wel phishing.
 9. Log altijd uit van je accounts als je ze niet meer gebruikt. Mocht iemand je apparaat hacken, dan kunnen ze jouw profiel niet overnemen of daar misbruik van maken.
 10. Let op of je meldingen krijgt in de mail van verdachte activiteit. Tegenwoordig sturen veel platforms je een mail als er ingelogd wordt op een account vanaf een vreemde plek. Soms zijn deze mails phishing, maar hou goed in de gaten of het toch niet echte meldingen zijn.
 11. Gebruik altijd sterke wachtwoorden voor je accounts.
 12. Zorg dat applicaties, computerprogramma’s en andere software altijd up-to-date zijn. Krijg je een melding dat er een beveiligings-, firmware- of software-update  klaarstaat? Installeer deze dan zo snel mogelijk, uiteraard via een vertrouwd (WiFi-)netwerk.

Ga je nu naar het buitenland, maar wil je blijven werken? Neem dan eens een kijkje bij ons artikel ‘Wat is een workation, en hoe blijf je veilig?‘ voor tips om veilig online tijdens het werk te blijven!

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen