Hoe krijg ik een Belgisch IP-adres in het buitenland?

Man op ladder grijpt naar internetwolk met Belgische vlag
Klik hier voor een korte samenvatting van dit artikel!
In het kort: Verkrijg een Belgisch IP-adres in het buitenland (werkt wereldwijd!)

Wil je vanuit het buitenland Belgische tv-programma’s, Netflix shows of andere Belgische content bekijken? Met een VPN omzeil je restricties en krijg je toegang tot al je favoriete Belgische content.

Meteen aan de slag? Volg dan het onderstaande stappenplan:

 1. Sluit een abonnement af bij een goede VPN-provider. Wij raden ExpressVPN aan, vanwege zijn snelle en stabiele Belgische servers en 30-dagen geld-terug-garantie.
 2. Download de juiste ExpressVPN-app op jouw apparaat.
 3. Maak een ExpressVPN-account en activeer je account.
 4. Open de ExpressVPN-app en kies een Belgische server.
 5. Druk op de verbindingsknop om je VPN-verbinding te starten. Je hebt nu een Belgisch IP-adres!

Wil je meer informatie over het gebruik van een VPN om een Belgisch IP-adres te verkrijgen in het buitenland? Bijvoorbeeld over de veiligheid en legaliteit hiervan en of er gratis alternatieven zijn? Lees dan het uitgebreide artikel hieronder.

Loop je in het buitenland tegen blokkades aan terwijl je je favoriete Belgische programma probeert te kijken? Dan ben je waarschijnlijk slachtoffer van een zogenoemde geo-blokkade. Dit houdt in dat de Belgische website/app aan jouw IP-adres ziet dat je je in het buitenland bevindt en je vervolgens blokkeert. Zodoende heb je vaak een Belgisch IP-adres nodig (of een Europees IP-adres, hier later meer over) om Belgische content te bekijken in het buitenland.

Gelukkig is het bovenstaande tegenwoordig heel makkelijk. Dit kan namelijk met een simpel en goedkoop programmaatje: een VPN. Hoe dit precies werkt en waar je hierbij op moet letten, lees je in dit artikel.

Waarom kan ik in het buitenland geen Belgische programma’s kijken?

Stel je verblijft/woont buiten de EU en je surft naar VRT.be om je favoriete Belgische programma’s te bekijken, dan zul je merken dat je niet dezelfde content te zien krijgt als mensen die zich in de EU of in België bevinden. Sommige uitzendingen worden zelfs, volgens VRT.be, enkel in België vertoond.

Dit heeft alles te maken met uitzendrechten. Kanalen en websites die (Belgische) content willen uitzenden, betalen doorgaans behoorlijk wat geld voor elk land waarin ze dit doen. Dit is waarom deze diensten gebruikers buiten de landen waarvoor ze hebben betaald blokkeren, op basis van IP-adressen. Je krijgt dan een melding die lijkt op de melding hieronder.

VRT.be foutmelding

Betaalde diensten in de EU zijn verplicht om hun content binnen de hele Europese Unie beschikbaar te maken. Maar deze regel geldt niet voor gratis diensten zoals bijvoorbeeld VRT.be.

Naast VRT.be zijn er vele andere platformen die gebruikmaken van dit soort blokkades. Zoals reeds besproken, omzeil je deze restricties zeer simpel met een VPN. Maar hoe werkt dit precies?

Wereldwijd Belgische content kijken met een Belgisch IP-adres

Een VPN kan jouw IP-adres veranderen in een Belgisch IP-adres (als je in het buitenland bent). Dit komt doordat een VPN jouw dataverkeer omleidt via een VPN-server, indien gewenst in een ander land dan het land waarin je je bevindt. Ofwel, als je verbinding maakt met een Belgische VPN-server, lijkt het voor bezochte websites en apps alsof je in België bent.

Unblocking met een VPN

Met de bovenstaande methode loop je dus niet langer tegen vervelende (streaming)blokkades aan! In ons stappenplan hieronder lees je precies hoe je snel en gemakkelijk een Belgisch IP-adres krijgt, overal ter wereld.

Verkrijg een Belgisch IP-adres: een simpel stappenplan

  1. Sluit een abonnement af bij een betrouwbare VPN-provider met Belgische servers. Wij raden ExpressVPN aan vanwege zijn snelle, stabiele en veilige Belgische servers en uitstekende reputatie.
  2. ExpressVPN
   Onze keuze
   Onze keuze
   Actie:
   Forse korting op jaarpakket + 30 dagen geld-terug-garantie
   Vanaf
   €5.90
   9.5
   • Erg makkelijk te gebruiken VPN
   • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
   • 3000+ servers in 94 landen
   Bezoek ExpressVPN
  3. Download de juiste ExpressVPN-app voor jouw apparaat en doorloop de installatie. Ga hiervoor simpelweg naar de ExpressVPN homepagina, na het aanmaken van je account, ga naar het tabje “products” of “producten” (als je de NL website bezoekt) en kies de juiste versie voor jouw systeem.
  4. Open de ExpressVPN-app en log in met je account.
  5. Kies een Nederlandse server en maak verbinding. Je hebt nu een Belgisch IP-adres en kunt wereldwijd Belgische content bekijken!

Kan ik een gratis VPN gebruiken om Belgische content te kijken?

In theorie kun je een gratis VPN gebruiken om Belgische content te bekijken vanuit het buitenland. In praktijk is dit echter alles behalve ideaal, vanwege zaken als snelheids- en data/bandbreedte-beperkingen en een gebrek aan privacy. We zetten hieronder de nadelen van gratis VPN’s wat uitgebreider op een rijtje.

 • Beperkt serveraanbod: Over het algemeen hebben gratis VPN’s (veel) minder servers dan betaalde premium VPN’s. Deze servers zijn vaak ook verdeeld over minder landen. Vaak is het dus een uitdaging om een gratis VPN te vinden die je toegang geeft tot Belgische content, al helemaal content van gratis sites als VRT.be (hier heb je echt een Belgische server voor nodig).
 • Data/bandbreedte beperkingen: Veel VPN’s hebben een maximale hoeveelheid data of bandbreedte die je kunt gebruiken terwijl je verbonden bent. Dit is verre van ideaal als je toegang wilt krijgen tot Belgische programma’s of andere content. Deze VPN’s hanteren namelijk een “op is op-principe”. Ofwel, ook al zit je midden in een spannende serie of film, als je jouw data hebt verbruikt wordt je verbinding verbroken en kun je niet verder kijken.
 • Trage internetsnelheden: Veel gratis VPN’s hebben een zeer beperkt aantal servers. Tegelijkertijd maken vaak enorme aantallen mensen gebruik van elk van deze servers (omdat ze gratis zijn en er niet genoeg zijn om het grote aantal gebruikers over te verdelen). In praktijk betekent dit vaak dat je internetsnelheid vrij laag zal zijn, waardoor het soms haast onmogelijk wordt om een programma of film te streamen.
 • Snelheidslimieten: Veel gratis VPN-providers hanteren snelheidslimieten, waardoor je snelheid vrij laag is zelfs al zijn de servers niet overvol.
 • Privacy en veiligheid: Niets in dit leven is echt gratis. Ook gratis VPN-aanbieders willen meestal toch op een bepaalde manier aan geld komen. Van sommige gratis providers is aangetoond dat ze dit doen door jouw gegevens vast te leggen (loggen) en door te verkopen!

Met deze (potentiële) nadelen in het achterhoofd, adviseren we je om voor een betrouwbare premium VPN te kiezen in plaats van een gratis VPN. We kunnen ons voorstellen dat je liever eerst jouw VPN risicoloos uitprobeert, voordat je een betalingsverplichting aangaat. Gelukkig kan dit bij veel premium aanbieders. Zo biedt ExpressVPN bijvoorbeeld een 30-dagen geld-terug-garantie. Binnen deze 30 dagen kun je om wat voor reden dan ook jouw abonnement opzeggen en je geld terugkrijgen.

Is het legaal om een VPN te gebruiken om een Belgisch IP-adres te verkrijgen?

Vrouwe JustitiaEerst het goede nieuws: het gebruik van VPN’s is in het overgrote deel van de wereld volledig legaal en werkt zonder problemen. Slechts in enkele landen, waar over het algemeen toch niet veel (Europese) toeristen en buitenlanders komen, is het gebruik van een VPN strict verboden. Hieronder vallen landen als Irak, Iran (enkel bepaalde VPN’s), Noord-Korea, Oman en Wit-Rusland.

Wel zijn er een aantal landen, die populairder zijn onder Belgen en andere Europeanen, zoals China en Egypte, die het gebruik van een VPN lastig(er) maken. Vaak doen ze dit met geavanceerde VPN-detectietechnieken zoals deep packet inspection. Mocht je je in één van deze landen bevinden, dan raden we je een VPN aan die speciale functies biedt om dit soort maatregelen te omzeilen, zoals NordVPN.

NordVPN
Actie:
Tijdelijk €2.92 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.92
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Let op: de speciale servers (obfuscated servers en servers met dedicated IP-adressen) die NordVPN biedt om bovenstaande restricties te omzeilen, staan niet in België. Deze servers zijn namelijk vrij zeldzaam. Echter, omdat NordVPN enkele van dit soort servers binnen de Europese Unie heeft, zal je toch veel Belgische content kunnen bekijken met deze servers.

Is het veilig om een VPN te gebruiken om een Belgisch IP-adres te krijgen? 

Niet alleen is het veilig om een VPN te gebruiken, het is zelfs vele malen veiliger (mits je een betrouwbare VPN hebt) dan surfen zonder VPN. Een VPN beschermt namelijk zowel je privacy, door je IP-adres te veranderen, als je gegevens. Dit laatste doet een VPN door middel van encryptie (versleuteling van je data).

Kortom, zolang je een veilige en betrouwbare VPN kiest (die niet je gegevens logt!) met goede encryptieprotocollen, verbetert een VPN je online veiligheid zelfs. Om te zorgen dat je een goede en veilige VPN kiest om een Belgisch IP-adres te verkrijgen, zetten we hieronder 3 uitstekende VPN’s op een rijtje.

Wat is de beste VPN voor het verkrijgen van een Belgisch IP-adres?

Wil je wat hulp bij het kiezen van een goede VPN om Belgische websites en streams te bezoeken? Tegenwoordig bieden veel VPN’s Belgische IP-adressen aan, maar deze VPN’s zijn niet allemaal even snel en veilig.

De drie VPN’s hieronder bieden allemaal snelle Belgische servers aan en zijn zeer betrouwbaar en veilig. Zodoende zijn ze allemaal zeer geschikt als je een Belgisch IP-adres wilt verkrijgen.

ExpressVPN: de beste all-round VPN (voor Belgische content)

Wat ons betreft is ExpressVPN de beste allround VPN-provider. Een belangrijke reden hiervoor zijn de snelle en stabiele verbindingen die ExpressVPN biedt. Deze servers maken deze VPN uitstekend voor het deblokkeren van streams en andere content. Uiteraard biedt ExpressVPN ook Belgische servers. Kortom, dit is de ideale VPN voor het verkrijgen van een Belgisch IP-adres en het bekijken van Belgische content.

We kunnen ons het haast niet voorstellen, maar mocht je niet tevreden zijn, dan kun je gebruikmaken van de 30-dagen geld-terug-garantie van ExpressVPN en krijg je al je geld terug.

ExpressVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Forse korting op jaarpakket + 30 dagen geld-terug-garantie
Vanaf
€5.90
9.5
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 94 landen
Bezoek ExpressVPN

NordVPN: de beste VPN voor lastige (Belgische) streamingblokkades

Zoals hierboven vermeld, is NordVPN een uitstekende VPN voor het omzeilen van geo-blokkades en het bekijken van Belgische content. Hoewel NordVPN volgens onze test gemiddeld iets minder snel is dan ExpressVPN, biedt deze VPN een groot aantal snelle en stabiele servers.

Daarnaast biedt NordVPN opties om de VPN-blokkades die veel streamingdiensten tegenwoordig toepassen tegen te gaan. Veel websites blokkeren tegenwoordig veelgebruikte IP-adressen, omdat dit vaak IP’s van VPN-servers zijn. Echter NordVPN biedt meerdere manieren om dit tegen te gaan.

Ten eerste biedt NordVPN een groot aantal servers per land, ook voor België. Via de Desktop-app kun je zelfs, in tegenstelling tot veel andere providers, handmatig je server kiezen. Dit betekent dat je een relatief goede kans hebt dat de specifieke server waar jij op zit niet geblokkeerd wordt door jouw specifieke streamingdienst. Streamingdiensten blokkeren namelijk alleen servers waar een grote hoeveelheid verkeer vandaan komt, maar ze kunnen niet alle servers van een VPN tegelijk blokkeren.

Daarnaast biedt NordVPN, zoals reeds besproken, speciale servers die het zeer onwaarschijnlijk maken dat je toegang wordt geblokkeerd (obfuscated servers en dedicated IP-adressen). Wil je meteen aan de slag met NordVPN en zorgeloos Belgische content kijken? Klik dan op de button hieronder. Ook NordVPN biedt een 30-dagen geld-terug-garantie.

NordVPN
Actie:
Tijdelijk €2.92 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.92
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Surfshark: een uitstekend budget alternatief voor het verkrijgen van een Belgisch IP-adres

Naar onze mening is ExpressVPN nog altijd de beste allround VPN voor het bekijken van (Belgische) geblokkeerde content en het beveiligen van je dataverkeer. Echter, we beseffen dat ExpressVPN (gezien het feit dat het een echte premium VPN is) wat prijziger is dan veel andere providers. Mocht dit voor jou een probleem zijn, dan raden je aan om Surfshark in overweging te nemen.

Surfshark is zeer voordelig en naar onze mening de VPN-provider met de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Desondanks biedt Surfshark uitstekende streamingsnelheden en stabiele Belgische servers. Sterker nog, volgens onze snelheidstest, biedt Surfshark gemiddeld de beste internetsnelheden van alle VPN’s die wij hebben getest!

Een ander groot voordeel is dat je met slechts één Surfshark-abonnement een onbeperkt aantal apparaten kunt verbinden. Dat wordt dus zorgeloos Belgische content streamen met de hele familie, wereldwijd! Tot slot biedt ook Surfshark een 30-dagen geld-terug-garantie. Klik op de button hieronder om meteen een Belgisch IP-adres te verkrijgen met Surfshark!

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2,21 per maand
Vanaf
€1.96
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Waarom zou ik een VPN met een Belgisch IP-adres gebruiken?

Een VPN (met een Belgisch IP-adres) vergroot je online vrijheid in het buitenland. Veel Belgische websites, streamingdiensten en programma’s zijn namelijk geblokkeerd buiten België, en al helemaal buiten de EU. Dit gebeurt op basis van je IP-adres. Een goede VPN zorgt ervoor dat je een Belgisch IP-adres krijgt, waar je ook bent, en wereldwijd van Belgische content kunt genieten.

Dit is echter niet alles: behalve Belgische content, kun je met een goede VPN websites, series en films van over de hele wereld bekijken! Netflix heeft bijvoorbeeld voor vrijwel elk land een andere versie en de Amerikaanse versie biedt verreweg het grootste aanbod. Met een VPN krijg je gemakkelijk toegang tot de Amerikaanse Netflix! Kijk je graag Hulu of HBO Max, maar woon je niet in de VS? Ook dit is mogelijk met een VPN.

Daarnaast maakt een VPN je ook veel veiliger online. Vooral in het buitenland is dit erg belangrijk: als je op reis bent ben je waarschijnlijk vaker aangewezen op openbare wifi-netwerken. Deze zijn doorgaans veel onveiliger dan het beveiligde netwerk dat je thuis gebruikt. Iedereen die een beetje verstand heeft van computers en netwerken kan op een openbaar netwerk gemakkelijk jouw internetverkeer onderscheppen en zo gevoelige gegevens stelen! Ten minste, als je jouw verkeer niet beveiligt. Gelukkig is dit precies wat een VPN doet, door middel van (sterke) encryptie (versleuteling) die jouw verkeer onleesbaar maakt voor hackers en andere cybercriminelen.

Zodoende is een VPN met een Belgisch IP-adres een uitstekende investering.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een VPN?

Wil je een VPN gebruiken om een Belgisch IP-adres te verkrijgen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten bij het kiezen van jouw VPN:

 • Serverlocaties: Om een Belgisch IP-adres te krijgen, moet je jouw apparaat met een VPN-server in België verbinden. Let er dus op dat de VPN die je kiest servers in België heeft. Alle VPN’s die we hierboven hebben aangeraden beschikken over goede servers in België.
 • Deblokkeer mogelijkheden: De soort content die je wilt deblokkeren, en hoe, bepaalt grotendeels welke VPN je het beste kunt kiezen. Als je simpelweg op zoek bent naar razendsnel Belgische content streamen voor weinig geld en op een groot aantal apparaten, raden we bijvoorbeeld Surfshark aan. Echter, wil je Belgische content bekijken vanuit een land waar VPN’s vaak geblokkeerd worden, zoals China, Egypte of Turkije, of via een platform dat VPN’s blokkeert, dan raden we NordVPN aan. Klik hier voor uitgebreidere informatie over VPN’s en onze VPN keuzehulp tool.
 • No-log beleid: Eén van de bekendste redenen waarom mensen VPN’s gebruiken, behalve voor streaming, is het verbeteren van hun privacy. Uiteraard rijmt het registeren van gebruikersgegevens- en activiteit hier absoluut niet mee. Daarom is het belangrijk om een VPN met een no-log beleid te kiezen. Alle VPN’s genoemd in dit artikel en in onze top 5 hebben een no-log beleid.
 • Verbindingssnelheden en stabiliteit: Veel VPN-gebruikers willen een Belgisch IP-adres om hiermee Belgische films en series te kunnen streamen. Hiervoor is je internetsnelheid uiteraard zeer belangrijk. Immers, als deze laag is krijg je te maken met constant bufferen en laden, wat erg vervelend is. Daarom raden we je aan om een snelle VPN te kiezen, zoals ExpressVPN, NordVPN of Surfshark. Gratis VPN’s zijn daarom meestal niet geschikt, omdat deze (veel) langzamer zijn dan goede premium VPN’s.

Conclusie: Hoe krijg ik een Belgisch IP-adres in het buitenland?

Met een VPN verander je gemakkelijk jouw buitenlandse IP-adres in een Belgisch IP-adres. Hierdoor krijg je eenvoudig toegang tot Belgische series, films, sportwedstrijden en andere content.

Daarnaast vergroot het veranderen van je IP-adres met een VPN je online privacy en de versleuteling die een VPN biedt je online veiligheid. Onze nummer 1 keuze voor een VPN met een Belgisch IP-adres is ExpressVPN, maar ook NordVPN en Surfshark zijn uitstekende keuzes en bieden hun eigen voordelen.

Techredacteur
Nathan is een internationaal opgeleide journalist en hij heeft vooral interesse in de preventie van cybercrime, vooral waar het kwetsbare groepen betreft. Voor VPNgids.nl doet hij onderzoek op het gebied van cybersecurity, internetcensuur en online privacy.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen