ProtonVPN PNG Logo

ProtonVPN Review 2022

Update: 29 december 2021
Hoogtepunten
 • Sterke encryptie
 • Gespecialiseerde servers
 • Veel opties
Score
7.9

Onze ProtonVPN score

 • Snelheid
  7.5
 • Veiligheid
  9.0
 • Gebruiksgemak
  7.5
 • Servers
  7.5

ProtonVPN Review (2022) – Sterke beveiligingsopties

ProtonVPN is een relatief nieuwe VPN-aanbieder uit Zwitserland die beheerd wordt door het bedrijf ProtonVPN AG. Ze bieden zowel een gratis als een betaalde versie van hun software aan. Dit bedrijf is in 2014 begonnen met ProtonMail. Dit is ’s wereld’s grootste beveiligde e-mailprovider die privacy, anonimiteit en encryptie vooropstelt. Al snel na ProtonMail werd ProtonVPN ontwikkeld om ook buiten e-mail om veilige verbindingen aan te kunnen bieden. Deze twee projecten – ProtonVPN en ProtonMail – zijn voor de veiligheid en privacy van hun klanten ondergebracht bij verschillende bedrijven.

Het team achter ProtonVPN is constant bezig met het trainen van journalisten, het onderwijzen van het publiek en het confronteren van overheden. Ook zijn ze in 2018 een samenwerking met Mozilla gestart. Omdat hun hoofdkwartier in Genève in Zwitserland staat, zijn ze niet verplicht logs bij te houden. ProtonVPN is beschikbaar voor Windows, MacOS, iOS, Android en Linux en heeft veel verschillende opties. Bovendien zijn er meerdere pakketten beschikbaar, te beginnen met de gratis versie.

Specificaties ProtonVPN
Besturingssysteem
 • Android
 • ,
 • Windows
 • ,
 • Mac
 • ,
 • iOS
 • ,
 • Linux
Gelijktijdige verbindingen
 • 2
Torrents
 • Torrents toegestaan
Netflix
 • Werkt met Netflix
Protocollen
 • OpenVPN
 • ,
 • IKEv2
Betaalmethoden
 • PayPal
 • ,
 • Creditcard
 • ,
 • Bitcoin
Geld-terug-garantie
 • Ja
Werkt ook met
 • Netflix
 • Torrent
 • BBC

Snelheid – Hoe snel is ProtonVPN?

Een snelle VPN is voor veel gebruikers een must. Je wilt immers niet eindeloos hoeven wachten om een YouTube-filmpje te kijken of een bestand te downloaden, puur en alleen maar omdat je een VPN gebruikt. Streamen, gamen en simpelweg surfen naar verschillende webpagina’s moet goed en gemakkelijk gaan. Het kan zijn dat een VPN je verbinding flink vertraagt. Dit soort dingen worden dan een stuk lastiger.

Om te checken of een VPN je verbinding erg traag of mogelijk zelfs sneller maakt, testen wij alle VPN-providers die we reviewen op hun snelheid. Hieronder zie je de verschillende speedtests die wij met ProtonVPN hebben gedaan. Ook kijken wij hoe snel de VPN bij alledaags gebruik is. Zo krijg jij een goed beeld van het effect dat ProtonVPN kan hebben op jouw internetverbinding.

Speedtest resultaten ProtonVPN

Hieronder zie je de resultaten van een aantal speedtests die we hebben uitgevoerd met ProtonVPN. De metingen zijn verricht vanuit Nederland en maken géén gebruik van de Secure Core van ProtonVPN. De Secure Core leidt je verbinding namelijk extra om, wat je snelheid verder vertraagt. Houd er rekening mee dat deze metingen altijd afhankelijk zijn van je locatie, internetprovider en het tijdstip. Daarom hebben we ook een speedtest toegevoegd van onze verbinding zonder VPN als nulmeting.

ServerDownloadUploadPing
Geen VPN297.68 Mbps29.67 Mbps7ms
ProtonVPN server in NL295.34 Mbps28.47 Mbps11ms
ProtonVPN server in de VS283.56 Mbps28.23 Mbps128ms

In de resultaten van speedtest.net zie je een test met onze eigen internetverbinding zonder het gebruik van een VPN. Als het ware is dit dus onze ‘blanco’-meting waar we de andere resultaten mee kunnen vergelijken.

Nederlandse ProtonVPN servers

In vergelijking met onze blanco-meting is de ping bij de Nederlandse server minimaal gestegen. Dit is een goed teken. De download- en uploadsnelheden zijn iets gedaald en dat is ook normaal. Dit zijn prima en zelfs erg goede resultaten. Ook onze locatie werd op de juiste wijze verhuld.

ProtonVPN servers in de VS

Als we verbonden zijn met een ProtonVPN-server in de Verenigde Staten zien we wel verschillen. De ping is dit keer wel erg hard gestegen, maar dit komt door de afstand. Onze download en uploadsnelheid is echter bijna niet veranderd. Hieruit blijkt dat ProtonVPN erg snelle servers heeft!

Snelheid in alledaags gebruik

Met zulke speedtest-uitslagen waren wij benieuwd hoe ProtonVPN zou werken in het algemeen dagelijks gebruik. Tijdens het browsen hadden wij weinig tot geen last van vertragingen. Het downloaden van torrents ging eveneens snel: binnen een kwartier hadden we een hele film binnen. Ook het kijken van YouTube-filmpjes ging prima en zonder al te veel tijd kwijt te zijn aan bufferen. Streamen ging ook prima, net als het kijken van Netflix. Het enige nadeel is wel dat het kijken van de Amerikaanse Netflix een stuk langzamer gaat. Maar we kregen wel snel toegang tot de buitenlandse bibliotheek. Laden duurt daarbij erg lang. Online gamen ging prima, zolang je bij snelle schietspellen maar voor een server met een lage ping kiest.

Conclusie snelheid ProtonVPN

 • De resultaten van de speedtests waren erg degelijk, zowel bij de Nederlandse als Amerikaanse server
 • Snelheid tijdens het browsen, streamen en downloaden is prima
 • Op (de Amerikaanse) Netflix waren er enkele vertragingen merkbaar

Veiligheid – Hoe veilig is ProtonVPN?

De veiligheid van een VPN is misschien wel één van zijn belangrijkste eigenschappen. VPN’s staan vooral bekend als bewakers van privacy en anonimiteit. Veel mensen kiezen er dan ook voor een VPN te gebruiken zodat ze veilig gebruik van het internet kunnen maken zonder gevolgd te worden. Om er zeker van te zijn dat een VPN hier ook daadwerkelijk voor zorgt, onderzoeken wij de veiligheid van alle VPN’s die we reviewen.

In deze sectie lees je alles over de veiligheid van ProtonVPN. Welke protocollen gebruiken ze? Hebben ze een no-log-beleid? Een kill switch? Welke persoonlijke informatie hebben ze van je nodig? Met de antwoorden op al deze vragen trekken we uiteindelijk een conclusie over de veiligheid van ProtonVPN.

Protocollen

ProtonVPN gebruikt verschillende protocollen om zijn VPN-servers werkend te krijgen en jouw dataverkeer te versleutelen. De twee protocollen die ze gebruiken zijn IKEv2/IPSec en OpenVPN. Binnen de software van ProtonVPN kun je aangeven of je UDP (standaard) of TCP wilt gebruiken.

De makers van ProtonVPN hebben besloten niet te werken met servers die gebruikmaken van PPTP of L2TP/IPSec. Deze protocollen zijn goedkoper om te onderhouden, maar niet zo veilig als bijvoorbeeld OpenVPN. ProtonVPN wil zijn klanten alleen het allerbeste bieden. Vandaar dat ze alléén met de meest betrouwbare protocollen werken.

Logbeleid en privacy

Het logbeleid van elke VPN moet even onder de loep gelegd worden. Dit beleid bepaalt namelijk of de VPN-aanbieder gegevens over het internetgebruik van zijn klanten opslaat. Als dit het geval is, loopt je privacy mogelijk gevaar. Opgeslagen gegevens kunnen gedeeld of gehackt worden. Sommige VPN-aanbieders zijn zelfs gedwongen informatie vrij te geven aan overheden door de plaatselijke wet waar ze zich aan moeten houden.

Dit probleem heeft ProtonVPN niet. Het hoofdkwartier van ProtonVPN staat in Zwitserland. Zwitserland staat bekend als een land met een goede privacywetgeving. Het is geen deel van 14 eyes en hoeft zich ook niet aan de regels van de Europese Unie te houden. Daarom wordt Zwitserland over het algemeen gezien als een goede locatie voor een VPN-aanbieder. VPN-aanbieders zijn niet verplicht logs bij te houden en hoeven die ook niet vrij te geven als hiernaar gevraagd wordt.

ProtonVPN claimt op zijn website dat ze werken met een strikt no-logs-beleid. Er wordt geen informatie opgeslagen over je verbinding of de websites die je bezoekt. Wel is er een kleine kanttekening: er worden namelijk ‘connection logs’ bijgehouden. Dit is echter alleen om je account veilig te stellen. Ze slaan daarvoor enkel op wanneer je voor de laatste keer bent ingelogd. Dit tijdstip wordt overschreven wanneer je opnieuw inlogt en is daarna dus verdwenen. Er wordt geen informatie opgeslagen over je locatie, de tijd die je op de VPN-verbinding hebt doorgebracht, of waar je bent ingelogd.

Deze connection logs zijn nodig om te zorgen dat er geen misbruik van je account wordt gemaakt. Ze worden dus alléén met je account, en niet met je IP-adres verbonden. Het laatste bekende tijdstip wordt bewaard zolang de account actief is, tenzij de gebruiker een aanvraag doet om die informatie te laten verwijderen.

Open Source

Sinds kort zijn de apps van ProtonVPN opensource, dit betekent dat iedereen zelf een kijkje kan nemen achter de schermen en zo de techniek achter de app kan inspecteren. Ook kan zo iedereen onderzoeken of de claims die het bedrijf maakt wel kloppen. Op deze manier kan het bedrijf dus ook niks verbergen. Ze nodigen experts dan ook uit om een kijkje te nemen en hun bevindingen te publiceren. Zo laat ProtonVPN zien dat ze ook echt doen wat ze zeggen te doen.

Kill switch

ProtonVPN heeft een ingebouwde kill switch. Deze kun je aan- of uitzetten in de instellingen op het dashboard. Een geactiveerde kill switch zorgt ervoor dat jij geen risico loopt als je VPN-verbinding tijdelijk wegvalt: al je internetverkeer wordt automatisch geblokkeerd zodat jij niet te traceren bent.

Naast de kill switch heeft ProtonVPN ook een ‘Always-on VPN feature’. Deze optie laat je automatisch verbinding met een andere VPN-server maken als je verbindingsproblemen hebt. Dan blijf je online, maar ben je alsnog continu beschermd.

Welke informatie heeft ProtonVPN nodig?

Om een account bij ProtonVPN aan te maken, moet je een aantal gegevens vrijgeven. Hoofdzakelijk gaat dit over je e-mailadres en je betaalgegevens. Voor de gratis versie hoef je alléén je e-mailadres in te vullen. Er wordt op de betaalpagina benadrukt dat dit e-mailadres niet gedeeld wordt met andere partijen en alleen wordt gebruikt bij account-gerelateerde vragen, communicatie en het herstellen van je account. Bovendien kun je gemakkelijk een anoniem e-mailadres aanmaken wat niet naar jou terug te leiden is.

Voor elk betaald abonnement van ProtonVPN moet je je betaalgegevens invullen. In het geval van betaling met PayPal of creditcard, ben je hier persoonlijke gegevens mee kwijt. Hier komen we later nog op terug.

Conclusie veiligheid ProtonVPN

 • ProtonVPN werkt alleen met sterk beveiligde protocollen
 • Logbeleid: alleen connectie logs
 • De apps van ProtonVPN zijn opensource
 • ProtonVPN heeft een ingebouwde kill switch en de optie om automatisch met een andere VPN-server te verbinden
 • Om een account te maken moet je een e-mailadres en betaalgegevens opgeven

De Gebruiksvriendelijkheid van ProtonVPN

Een VPN draait op de achtergrond van je apparaat. Zonder dat je er veel voor hoeft te doen, zorgt het voor een veilige en anonieme internetervaring. Het is belangrijk dat een VPN dus gemakkelijk en gebruiksvriendelijk is. Als het installeren en instellen van de VPN zo eenvoudig mogelijk is, ben je hier niet lang mee bezig en kun je des te sneller aan de slag. Ook hulp bij problemen en een lage prijs helpen mee bij de gebruiksvriendelijkheid van een VPN. Om te zorgen dat jij de beste ervaring hebt, kijken we hier naar de algemene gebruiksvriendelijkheid van ProtonVPN. We staan stil bij hun website, het installatieproces, de software, de prijs en de klantenservice en vellen vervolgens ons oordeel.

De ProtonVPN website

De homepage van de ProtonVPN website is rustig en gemakkelijk te navigeren. Het scherm is gevuld met een afbeelding en een link die je meteen naar de betaalpagina met de verschillende abonnementen van ProtonVPN leidt. Als je naar beneden scrollt, zie je informatie over de verschillende features van ProtonVPN, de voordelen van een VPN en tweets van gebruikers.

In de balk bovenin navigeer je gemakkelijk naar de verschillende pagina’s op de website: informatie, features, prijzen, blog, en support. Ook kun je je hier gemakkelijk inloggen of contact opnemen met ProtonVPN via verschillende social media. Helaas is de website wel alleen beschikbaar in het Engels.

ProtonVPN website homepage

Door op Get ProtonVPN now of Pricing te klikken, kom je terecht op de pagina waar je kunt kiezen tussen de verschillende abonnementen. Zodra je er één aanklikt, krijg je gelijk de betaalpagina te zien. Hier kun je je informatie invullen. De website is dus erg overzichtelijk en rustig: een fijne ervaring. Tegelijkertijd kun je er veel informatie over ProtonVPN vinden.

Het installatieproces van ProtonVPN

Om ProtonVPN te gebruiken, heb je eerst een account nodig. Hiervoor moet je verschillende informatie afgeven: je e-mail (al kan dit anoniem via ProtonMail), eventueel je telefoonnummer, betalingsgegevens. Ook moet je een accountnaam en wachtwoord bedenken. Daarna kun je beginnen met het downloaden van het dashboard. Deze pagina is gemakkelijk te vinden als je een account af gaat sluiten, maar is voor andere gebruikers een beetje verstopt. Hiervoor moet je helemaal naar beneden scrollen en in de onderste balk aan de linkerkant op ‘Download’ klikken.

ProtonVPN website download

Je kunt het dashboard downloaden voor Windows, MacOS of Linux. Ook zijn er links die je doorsturen naar de apps op Google Play of in de App Store. In dit geval hebben wij het dashboard voor Windows gedownload. Open het bestand dat gedownload wordt als je op één van de knoppen klikt.

ProtonVPN downloadscherm

Het scherm dat opkomt spreekt behoorlijk voor zich. Volg de instructies voor het downloaden van de ProtonVPN. Kies de map waar je het programma in op wilt slaan (vaak wordt er al automatisch een map aangemaakt en kun je deze gewoon gebruiken). Klik daarna op ‘Install’ en geef het programma toestemming uitgevoerd te worden op je computer.

ProtonVPN dashboard inloggen

Zodra de installatie voltooid is, wat niet meer dan een minuut zou moeten duren, krijg je het dashboard scherm te zien. Hier kun je direct inloggen met de gegevens van je account. Het installatieproces is dus redelijk makkelijk, al is de downloadpagina lastig te vinden als je niet eerst een account aanmaakt.

Uitstraling en gebruiksvriendelijkheid ProtonVPN software

De software van ProtonVPN is overzichtelijk en mooi, maar ook wat overvol. Het dashboard dat opent zodra je de software start heeft een lijst met landen aan de rechterkant van het scherm, inclusief een zoekbalk en de optie om de speciale Secure Core van ProtonVPN aan te zetten. Deze optie zorgt voor een extra laag bescherming. Ook heb je een Quick Connect-knop, die je snel en automatisch verbindt met de snelste server van dat moment. Naast het tabblad met alle landen is er ook een tabblad dat Profiles heet. Hier kun je verschillende persoonlijke profielen instellen. Linksboven in het scherm zie je het IP-adres dat je op dat moment gebruikt met één van de servers van ProtonVPN.

Het grootste deel van het scherm wordt ingenomen door een wereldkaartje met verschillende driehoekjes. Dit zijn alle serverlocaties waar je uit kunt kiezen. Onderin zie je hoeveel je tijdens die actieve sessie hebt gedownload en geüpload, hoe snel dat gaat, en hoe lang je sessie al bezig is. De uitstraling van deze kaart is mooi en overzichtelijk. Al met al is de gehele look van het dashboard professioneel en erg prettig.

ProtonVPN dashboard

De software van ProtonVPN komt met verschillende opties. Veel van deze opties staan al op het hoofdscherm, en de rest vind je terug in de instellingen. Onder About kun je informatie vinden over jouw versie van de software en wat er in de afgelopen versies is veranderd. Onder Account vind je informatie over jouw account en kun je deze aanpassen. Bij Profiles zie je de verschillende profielen die je kunt kiezen. Hier verschijnen ook de persoonlijke profielen die je aanmaakt.

Onder Settings kun je instellingen veranderen zoals hoe en wanneer het programma op moet starten en of je notificaties in je scherm te zien krijgt. Ook kun je hier het protocol kiezen dat wordt gebruikt om informatie het internet op te sturen en laten weten of je automatisch wilt verbinden of gebruik wilt maken van Quick Connect. Onder het tabblad Advanced vind je bovendien de kill switch, DNS leak protection en split tunneling. Al deze opties kun je aan of uit zetten.

ProtonVPN heeft een dashboard dat overzichtelijk oogt, maar wel enigszins druk is. Het voordeel van deze software is dat je veel opties krijgt en dus zelf in kan stellen hoe je beschermd wilt worden. Dit is handig voor mensen die al wat meer ervaring met VPN’s hebben, maar kan een obstakel vormen voor beginners. De software is overigens beschikbaar in zowel het Engels als in het Nederlands. Ook de talen Frans, Italiaans, Pools, Portugees en Spaans zijn beschikbaar.

Prijzen en betaalmogelijkheden

ProtonVPN heeft vier verschillende VPN-abonnementen. Afhankelijk van het pakket dat je kiest, krijg je verschillende features.

De Free-versie van ProtonVPN is gratis en geeft je toegang tot servers in drie verschillende landen. Deze versie werkt per account maar op één apparaat tegelijkertijd. Er zit geen snelheidslimiet op deze versie, maar alsnog heeft het gelimiteerde aantal beschikbare servers een gevolg voor je snelheid. Hoe meer mensen gebruikmaken van dezelfde server, hoe trager die wordt. Hierdoor is je snelheid mogelijk een stuk lager dan je gewend bent. Verder is er géén datalimiet, dus kun je onbeperkt gebruikmaken van deze gratis VPN. Je hebt echter géén toegang tot de Secure Core-software en er is géén ondersteuning voor streaming, torrents en Tor. Voor de gratis versie van ProtonVPN heb je een speciale link nodig, die je vindt via de onderstaande knop:

Probeer de gratis versie van ProtonVPN

Het goedkoopste betaalde pakket heet Basic en kost €5 per maand. Als je in plaats van maandelijkse betalingen voor een jaarcontract gaat, krijg je bij elk abonnement 20% korting. Voor het Basic-abonnement betaal je dan dus €4 per maand. Als je kiest voor het tweejaarlijks abonnement dan krijg je maar liefst 33% korting en betaal je slechts €3,29 per maand. Bij de Basic ProtonVPN-service heb je toegang tot alle serverlocaties die ze bieden , kun je twee apparaten tegelijkertijd beschermen en torrents downloaden.

Het ProtonVPN Plus-pakket kost €10 per maand en €8 per maand bij een jaarabonnement. Bij een tweejaarlijkse abonnement betaal je €6,63 per maand. Hierbij krijg je alles uit het Basic-pakket, plus ondersteuning voor Tor, streaming, Plus-servers, en Secure Core. Ook kun je dit pakket op maximaal vijf apparaten tegelijkertijd gebruiken. Voorheen bestond er een gratis proefperiode van zeven dagen van dit pakket, maar dat is nu niet langer het geval. De enige manier waarop je ProtonVPN uit kunt testen zonder geld uit te geven, is door de gelimiteerde gratis versie te gebruiken.

Mocht je het complete pakket willen hebben, dan kun je voor €30 per maand (€24 per maand bij een jaarabonnement en €19,96 per maand bij een tweejaarlijks abonnement) ProtonVPN Visionary aanschaffen. Dit geeft je alle voordelen van Plus, toegang voor tien apparaten tegelijkertijd en ProtonMail Visionary. Je kunt hiermee dus ook gebruikmaken van hun mailservice.ProtonVPN-prijzen

Er zijn veel verschillende mogelijkheden en prijzen, afhankelijk van het soort abonnement dat je wilt hebben. Het voordeel van ProtonVPN is dat ze een erg degelijke gratis VPN aanbieden. Ook het Basic-abonnement is met €4 per maand bij een jaarabonnement en €3,29 per maand bij een tweejaarlijks abonnement een goede deal.

Wat enigszins het vermelden waard is, is dat de prijzen in dollars exact hetzelfde blijven. Het is dus ook $4 voor een Basic en $8 voor een Plus-jaarabonnement. ProtonVPN neemt de wisselkoers niet in acht. Omdat de dollar op het moment van schrijven lager staat dan de euro, zou het voordeliger zijn om in dollars te betalen. In dat geval zou een Basic-abonnement van $4 per maand omgerekend naar euro’s maar €3,56 per maand zijn. Op lange termijn kan dit een groot verschil maken.

ProtonVPN accepteert de volgende betaalmogelijkheden:

 • Visa, Mastercard
 • PayPal
 • Bitcoin
 • Cash

Er zijn dus behoorlijk wat betaalmogelijkheden bij ProtonVPN. Het is mogelijk om anoniem te betalen door bijvoorbeeld Bitcoin te gebruiken. Ook kun je met cash betalen, zolang je een ProtonVPN-account hebt. Met je PayPal account en je creditcard moet je wél persoonlijke gegevens af moet staan. ProtonVPN laat op het betaalscherm weten dat het werkt met beveiligde SSL-versleutelde betalingen, waardoor jouw veiligheid niet op het spel gezet wordt.

Bij alle betaalde ProtonVPN-abonnementen heb je standaard een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie. Bij anonieme betaalvormen is het wel een stuk lastiger voor de aanbieder om geld terug te geven.

Klantenservice

Op de website van ProtonVPN kun je onder Support een FAQ vinden met antwoord op verschillende vragen. Dit noemen ze hun ‘knowledge base’. Mocht je vraag hier niet tussen staan of heeft het antwoord je probleem niet verholpen, dan kun je contact opnemen met het ProtonVPN supportteam. Deze vind je onderaan de Support-pagina. Als je hierop klikt, wordt je doorgestuurd naar een contactformulier. Hier vul je je besturingssysteem, gebruikersnaam en e-mailadres in. Vervolgens kun je uitleggen wat je probleem is.

Er is dus geen directe live chat beschikbaar. Bovendien word je opnieuw gevraagd je e-mailadres achter te laten. Je krijgt dan uiteindelijk via e-mail antwoord van het ProtonVPN supportteam. Dit kan één tot twee dagen duren. Toen wij een probleem aan het team voorlegden, kregen we binnen een dag antwoord. De klantenservice gaf wat uitleg, stuurde ons een link naar één van de vragen uit hun FAQ, en vroeg ons om meer informatie. Toen wij deze vragen beantwoord hadden, kregen we nóg meer vragen en een aantal oplossingen aangeboden. Ze proberen dus precies uit te zoeken waardoor jouw probleem veroorzaakt wordt, en doen ook hun best dat voor je op te lossen. Behalve dat het contact in zo’n geval over meerdere dagen uitstrekt, was dit een goede ervaring.

Conclusie gebruiksvriendelijkheid ProtonVPN

 • De website van ProtonVPN heeft veel informatie maar is wel overzichtelijk
 • Het installatieproces van ProtonVPN is snel en redelijk gemakkelijk
 • De ProtonVPN software heeft veel opties, wat lastig kan zijn voor beginners
 • ProtonVPN heeft een gratis versie met enkele servers
 • Bij een jaarabonnement op ProtonVPN krijg je 20% korting
 • ProtonVPN heeft veel betaalmogelijkheden, inclusief anonieme manieren
 • De klantenservice is behulpzaam, maar werkt alleen via formulieren en e-mail

Servernetwerk ProtonVPN

Er zijn verschillende redenen waarom een goed servernetwerk een groot voordeel is van een VPN-aanbieder. Ten eerste is het handig als je geografische blokkades wilt omzeilen. Hoe meer serverlocaties een provider heeft, hoe groter de kans dat het land dat jij nodig hebt ertussen staat. Dit geldt voor het kijken van Amerikaanse Netflix in Nederland, maar ook als je een specifieke online krant die niet overal beschikbaar is wilt lezen.

In deze sectie vertellen we je hoeveel servers en serverlocaties ProtonVPN aanbiedt. Ook kijken we of er een mogelijkheid is een dedicated IP-adres aan te vragen.

Aantal servers en locaties

ProtonVPN heeft op het moment van schrijven meer dan 1000 servers in 51 landen. Proton heeft servers in:

 • Argentinië
 • Australië
 • België
 • Brazilië
 • Bulgarije
 • Canada
 • Costa Rica
 • Denemarken
 • Duitsland
 • Estland
 • Finland
 • Frankrijk
 • Griekenland
 • Hongarije
 • Hongkong
 • Ierland
 • IJsland
 • India
 • Israël
 • Italië
 • Japan
 • Korea
 • Letland
 • Litouwen
 • Luxemburg
 • Maleisië
 • Mexico
 • Moldavië
 • Nederland
 • Nieuw-Zeeland
 • Noorwegen
 • Oekraïne
 • Oostenrijk
 • Polen
 • Portugal
 • Roemenië
 • Rusland
 • Servië
 • Singapore
 • Slovenië
 • Slowakije
 • Spanje
 • Taiwan
 • Tsjechië
 • Turkije
 • Verenigde Arabische Emiraten
 • Verenigd Koninkrijk
 • Verenigde Staten
 • Zuid-Afrika
 • Zweden
 • Zwitserland

Deze servers zijn allemaal gewijd aan ProtonVPN, maar zijn niet voor alle gebruikers beschikbaar. De toegang die je krijgt, hangt deels af van je abonnement. Bij de gratis versie van ProtonVPN heb je alleen toegang tot specifieke gratis servers in Japan, Nederland en de Verenigde Staten. De Basic, Plus en Visionary-abonnementen hebben wél toegang tot al deze servers.

Er zijn bovendien speciale servers die je kunt gebruiken voor P2P en downloaden (in Zwitserland, Nederland, Singapore en Zweden) en servers die dubbel gebruik met Tor ondersteunen (in Hongkong, de Verenigde Staten en Zwitserland).

Secure Core-modus

Ten slotte werkt het gebruik van serverlocaties in de Secure Core-modus net iets anders. De Secure Core-servers voegen een extra laag bescherming toe door een dubbele beveiligde tunnel te creëren. Dit betekent dat je via een Secure Core-server in Zwitserland, IJsland of Zweden wordt verbonden met de serverlocatie van jouw keus. Hierin heb je de volgende keuzes:

Secure Core-serverServerlocaties
IJslandBelgië, Brazilië, Canada, Costa Rica, Duitsland, Ierland, Israël, Nederland, Noorwegen, Rusland, Spanje, Verenigde Staten
ZwedenEstland, Finland, Frankrijk, Hongkong, Japan, Nieuw-Zeeland, Portugal, Rusland, Taiwan, Zuid-Afrika, Zuid-Korea
ZwitserlandAustralië, Bulgarije, Canada, Denemarken, Griekenland, Hongarije, India, Italië, Letland, Luxemburg, Maleisië, Mexico, Oekraïne, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Singapore, Slowakije, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten

Je ziet dat je niet elke serverlocatie kunt bereiken vanuit de Secure Core-modus. Sommige locaties kun je vanuit twee verschillende Secure Core-servers bereiken, zoals de Verenigde Staten en Canada.

Dedicated IP-adres

Op dit moment lijkt ProtonVPN geen dedicated IP-adressen aan te bieden. Dit betekent dat je alléén servers kunt gebruiken waar je een IP-adres deelt met meerdere mensen. Hierdoor is je privacy beter beschermt: als iedereen hetzelfde IP gebruikt, is het immers moeilijker, als niet onmogelijk, om dataverkeer terug te leiden tot één persoon. ProtonVPN heeft alleen dynamische, gedeelde IP-adressen.

Conclusie servernetwerk ProtonVPN

 • ProtonVPN heeft meer dan 1000 servers in meer dan 50 landen
 • Het aantal servers en locaties hangt deels af van je abonnement
 • ProtonVPN biedt geen dedicated IP-adressen aan

Mogelijkheden ProtonVPN

ProtonVPN is een VPN-aanbieder die veel mogelijkheden biedt. Naast alle opties die beschikbaar zijn binnen het dashboard, zoals we onder de sectie gebruiksvriendelijkheid al besproken hebben, heeft ProtonVPN nog een aantal functies. Zo heb je met ProtonVPN (beperkt) toegang tot de Amerikaanse Netflix en kun je met speciale servers anoniem torrents downloaden. In deze sectie vertellen we je hier meer over.

ProtonVPN en Netflix

Een vraag die over haast elke VPN gesteld wordt, is of je er Netflix mee kunt kijken. Netflix probeert VPN’s op alle mogelijke manieren buiten te sluiten. Ze achterhalen de IP-adressen die door verschillende VPN-aanbieders gebruikt worden en weigeren die toegang te geven tot hun content. Gelukkig zijn er veel VPN’s die het bijltje er niet zomaar bij neerleggen. Ook ProtonVPN probeert Netflix voor zijn gebruikers werkend te houden.

In zijn FAQ laat ProtonVPN weten dat ze het breken van copyrightwetten en verklaringen van Netflix niet aan willen sporen. Ze benadrukken dat Netflix het gebruik van VPN’s niet zou moeten verbieden, omdat een VPN vooral veiligheid en privacy biedt. Ze hebben het dus niet specifiek over het omzeilen van geografische blokkades.

Alsnog kun je met ProtonVPN Amerikaanse Netflix vanuit Nederland kijken. Door met een Amerikaanse server te verbinden, konden wij meteen series zoals The Office US kijken, wat op de Nederlandse Netflix niet beschikbaar is. Sinds kort geldt dit niet alleen meer voor de Amerikaanse server, maar je kunt nu ook genieten van het Britse en het Duitse Netflix aanbod. Het lukte ons niet om de Nederlandse Netflix te kijken via de 11 gratis servers die ProtonVPN in Nederland heeft staan.

ProtonVPN en torrents downloaden

Het downloaden van torrents ging erg snel. Binnen de kortste keren hadden we met ProtonVPN een flink bestand gedownload. Dit ging zonder problemen en op de achtergrond, waarbij we ondertussen gewoon konden surfen zonder merkbare vertragingen. Let er wel op dat je tijdens het downloaden gebruikmaakt van één van de specifieke P2P-servers van ProtonVPN, anders werkt het niet.

Secure Core

Een speciale feature van ProtonVPN is hun Secure Core-netwerk. Met Secure Core zijn ze in staat hun gebruikers een nóg veiligere VPN-service aan te bieden. Met een dubbele VPN-tunnel bieden ze bescherming tegen netwerk-gebaseerde aanvallen. Secure Core leidt je internetverkeer namelijk om langs verschillende servers vóór het het ProtonVPN-netwerk verlaat. De speciale Secure Core-servers die hiervoor worden gebruikt zijn gebaseerd in Zwitserland, IJsland en Zweden, waar datacenters van ProtonVPN zijn opgericht.

Secure Core is beschikbaar voor ProtonVPN Plus en Visionary en kan handmatig aan- en uitgezet worden. Bovendien kun je, zoals beschreven onder het kopje ‘Servernetwerk’, voor sommige landen zelf kiezen langs welke Secure Core-server je de data wilt sturen.

Conclusie mogelijkheden van ProtonVPN

 • Kijken Amerikaanse Netflix is mogelijk
 • Torrents downloaden met ProtonVPN gaat via specifieke P2P-servers
 • ProtonVPNs Secure Core biedt extra bescherming tegen aanvallen

Conclusies – Onze ervaring met ProtonVPN

PluspuntenMinpunten
Gemakkelijk te installerenGeen Nederlandse software
Overzichtelijke websiteKlantenservice via contactformulier
Veel opties
Sterke encryptie
Toegang tot Netflix
Redelijke prijs
Secure Core voor extra veiligheid

ProtonVPN is een redelijk nieuwe speler in VPN-land, maar heeft al een sterke reputatie opgebouwd. Ze gaan erg goed om met de veiligheid van hun servers en bieden veel opties om dit te versterken. Secure Core zorgt ervoor dat premium gebruikers nóg veiliger zijn. Bovendien is de VPN degelijk geprijsd, geeft het toegang tot Netflix en de mogelijkheid tot het downloaden van torrents, en is het redelijk overzichtelijk en gemakkelijk. Ook hebben vooral de Nederlandse servers een hoge snelheid. Helaas zijn de Amerikaanse servers voor ons iets trager. Er bestaat eveneens geen Nederlandse software en de klantenservice is ietwat omslachtig. Alsnog is ProtonVPN een erg goede keuze.

Persoonlijke meningen experts VPNgids.nl

“Goede, betrouwbare VPN die de focus legt op veiligheid”
Onze score
7.9
10
Reacties
Plaats een reactie
 1. Ik wil in mijn huis in Frankrijk Netflix kunnen kijken. Ik heb geprobeerd dat te realiseren door de KPN-App – als abonnee van KPN – op een smart Samsung-TV te installeren. Dit blijkt niet te werken. Wel is het mogelijk via deze App TV te kijken op laptop/tablet/mobiel. Is het nu mogelijk m.b.v. PROTONVPN dit wel te realiseren? Zo ja, hoe moet ik dat dan aanpakken? Moet de TV dan geschikt zijn voor VPN of moet er een extra – geschikte – router tussen TV en modem geschakeld worden?

  • Zonder VPN zou je toegang moeten kunnen krijgen tot de Franse versie van Netflix. Dit kan dan via een Netflix app op je Smart TV (indien je TV dat ondersteunt). Wil je de Nederlandse versie van Netflix bekijken, dan heb je inderdaad daarbovenop nog een VPN nodig. Op sommige Smart TV’s kun je een de app van een specifieke VPN-provider installeren, maar mocht dit niet kunnen, dan is het inderdaad aan te raden om een VPN te installeren op een losse router. Overigens weet ik niet zeker of ProtonVPN werkt met de Nederlandse Netflix, wellicht heb je meer geluk met NordVPN. NordVPN geeft aan op hun website dat ze toegang geven tot Nederlandse Netflix. Ook zou je het beste eerst kunnen testen of je op je laptop of andere device met de VPN toegang kunt krijgen tot de Nederlandse Netflix, zo weet je zeker dat dat werkt voordat je de VPN op je Smart TV gaat proberen te installeren.

 2. Hallo,
  Heb sinds november 2020 een ProtonVPN Basic abonnement. Tot een week of 4 geleden werkte alles o.k. Huidige situatie> Inloggen met ProtonVPN niet mogelijk. CAPTCHA blokkeert elk Nederlands IP adres van Proton. Uiteraard heb ik helpdesk ingelicht. Kort samengevat:
  Het probleem is bekend, we werken eraan (tot St.Juttemis denk ik). Oplossing: Neem een duurder abonnement, dan hebt u geen problemen meer. Mijn conclusie: Proton is onbetrouwbaar zijn oplichters.

  Uiteraard heb ik mijn abonnementen meteen opgezegd. Nu zag ik op uw site dat Proton niet eens bij de eerste 5 op uw lijstje staat van beste providers.

  Overigens heldere en duidelijke site.
  Allus

  • Hallo Allus,

   Vervelend dat ProtonVPN het in een keer niet meer naar behoren doet. Hoewel ProtonVPN net buiten onze top 10 valt, waren onze ervaringen met ProtonVPN overwegend positief, dus toch jammer dat je zo’n vervelende ervaring hebt. Je kiest natuurlijk voor een VPN voor extra privacy (en eventueel unblocking), maar dan moet een VPN het wel goed doen. Hopelijk heb je een betere ervaring met een andere VPN (indien je die nog wenst te proberen). Onze top 5 achten we in ieder geval allemaal erg geschikt. En dank voor het compliment aangaande onze website!

 3. Is het ook mogelijk het gebruik van het Plus pakket te delen met familie over verschillende locaties?

  • Voor zover wij weten is dat gewoon mogelijk. Veel VPN-providers geven zelfs aan dat je het hele gezin kan beveiligen met één abonnement.

 4. Waarom is de ‘blanco’-meting van deze review zo enorm veel trager dan de blanco-meting van bijvoorbeeld Surfshark?

  • Dit komt omdat we deze meting altijd vlak voor de andere metingen doen. Onze ‘kale’ internetverbinding was op het moment van het testen van ProtonVPN dus trager dan op het moment van het testen van andere providers, zoals Surfshark. Wellicht waren er tijdens de ProtonVPN test meer mensen bij ons op kantoor die dezelfde internetverbinding gebruikten, waardoor de snelheid iets naar beneden ging, of was er een andere externe oorzaak. Dit is waarom we deze blanco-metingen voor elke nieuwe VPN opnieuw doen. De snelheid van je verbinding kan variëren, ook zonder VPN. Om de snelheid van een VPN op een eerlijke manier te testen, doen we alle snelheidstests dan ook zo dicht mogelijk bij elkaar.

 5. Kan ik met een betaald ProtonVPN-abonnement Ziggo GO in Australië kijken?

  • Veel VPN-servers werken niet met Ziggo GO. Vaak helpt het om verschillende servers van dezelfde VPN uit te proberen. Kies in zo’n geval steeds een andere server in Nederland, of ergens anders binnen de Europese Unie, tot Ziggo GO wél voor je werkt. Bedenk je wel dat je nog steeds een eigen Ziggo GO-abonnement nodig hebt om gebruik te kunnen maken van de service, en check altijd even of je volgens de gebruiksvoorwaarden van Ziggo handelt.

Een reactie plaatsen

Bezoek ProtonVPN