Beste VPN voor Linux

Klik hier voor een korte samenvatting
In het kort: de beste VPN voor Linux

Linux is een besturingssysteem dat maar door een klein deel van de wereldbevolking actief wordt gebruikt. Hierdoor kan het lastig zijn om een VPN te vinden die hier goed op werkt.

Veel VPN’s hebben geen software voor Linux of bieden slechts een magere service aan. Gelukkig zijn er ook providers die dit anders aanpakken. ExpressVPN biedt bijvoorbeeld voor Linux een uitgebreid servernetwerk en snelle verbindingen:

Wil je weten welke andere VPN’s goede opties zijn voor jouw Linux-computer? Lees dan hieronder verder.

Relatief weinig mensen maken gebruik van Linux. Daarom hebben Linux-gebruikers vaak helaas weinig prioriteit voor softwareontwikkelaars. Dit geldt ook voor de ontwikkelaars van VPN’s. Er zijn maar weinig VPN’s die goede applicaties voor Linux bieden. Dit maakt het lastig om een goede VPN te vinden als je dit besturingssysteem gebruikt.

In dit artikel lees je alles over over de beste VPN’s voor Linux. Wij hebben een hele reeks aan VPN’s getest en de beste opties voor jou op een rijtje gezet.

De beste VPN’s voor Linux

Linux en VPN’s streven beiden hetzelfde doel na: het waarborgen van jouw privacy en veiligheid. Een goede VPN zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Al jouw internetverkeer wordt door een versleutelde virtuele tunnel gestuurd. Het koppelen van jouw Linux-systeem met een VPN-dienst is dan ook een winnende combinatie als het gaat om privacy.

Helaas zullen niet alle VPN-diensten op elke Linux-distributie werken. Het is belangrijk om te weten welke VPN op welk systeem werkt en welke opties er beschikbaar zijn. Er zijn grote verschillen tussen VPN’s als het aankomt op kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid voor Linux-gebruikers. Deze verschillen zijn veel groter dan bij Windows, omdat Linux niet één besturingssysteem is. Het bestaat immers uit honderden verschillende versies.

Het kost tijd, geld en moeite om de VPN-software aan te passen, zodat het op verschillende Linux-systemen goed draait. Daarom kiezen sommige providers ervoor om dit in zeer beperkte mate of zelfs helemaal niet te doen. Gelukkig zijn er een paar VPN-providers die hun best doen om ook voor Linux-gebruikers een fijne VPN-applicatie te maken.

Bij het beoordelen van de beste VPN’s voor Linux, moet je letten op verschillende criteria. Het is natuurlijk belangrijk dat de VPN een applicatie voor Linux heeft. Ook zijn het servernetwerk, de beveiliging, de protocollen en de functionaliteiten belangrijk. Op basis van deze criteria komen de volgende VPN-aanbieders als beste uit de bus.

ExpressVPN: voor de snelste verbinding op Linux

Beste voor: snelheid en stabiliteit.

Beschikbaar voor: Ubuntu, Debian, Fedora, CentOS, Arch, Raspbian.

ExpressVPN is ongetwijfeld een van de beste opties voor Linux-gebruikers. De kracht van ExpressVPN ligt in het uitgebreide servernetwerk en de ontzettend hoge snelheden van die servers. ExpressVPN heeft ervoor gezorgd dat het grote servernetwerk beschikbaar is voor veel Linux distro’s. Dit is gelukt door de instellingen simpel te houden. Er zijn geen toeters en bellen, enkel een paar simpele commando’s om je server uit te kiezen en ermee te verbinden. Zo is er de mogelijkheid de kill switch aan en uit zetten.

Daarnaast is ExpressVPN erg stabiel. De servers draaien vrijwel altijd goed en halen het maximale uit je internetsnelheid. Kom je een server tegen die niet zo snel is, dan zijn er altijd genoeg andere servers die wel het onderste uit de kan halen. Ook de beveiliging van ExpressVPN is altijd op orde. Tot op heden hebben we nog geen DNS- of WebRTC-lekken aangetroffen.

Het enige nadeel van ExpressVPN is de relatief hoge prijs vergeleken met andere VPN-providers. Voor dat geld heb je echter wel een écht goede VPN-provider die perfect werkt met Linux. Bovendien test je ExpressVPN 30 dagen gratis uit met de geld-terug-garantie.

ExpressVPN
Actie:
3 extra maanden gratis bij een jaarabonnement
Vanaf
€6.91
8.9
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 95 landen
Bezoek ExpressVPN

NordVPN: extra veiligheid en veel mogelijkheden

Beste voor: veiligheid en extra mogelijkheden.

Beschikbaar voor: Ubuntu, Debian, Fedora, CentOS, OpenSUSE, RHEL, QubesOS.

NordVPN lijkt in vele opzichten op ExpressVPN. Beide VPN-providers hebben een uitgebreid servernetwerk, snelle servers en draaien op veel verschillende distro’s. Toch zijn er een paar verschillen.

ExpressVPN is iets sneller, maar NordVPN geeft je meer opties. Terwijl je met ExpressVPN enkel een server kunt kiezen en de kill switch kunt aanzetten, geeft NordVPN je allerlei extra instellingen voor extra veiligheid en privacy. Zo kun je met NordVPN de volgende opties instellen op Linux: de kill switch, automatisch verbinden, custom DNS-servers, protocolkeuze, obfuscated servers en een dedicated IP-adres.

De meeste Linux-gebruikers zullen deze extra functies geen overbodige luxe vinden. Voor de écht privacy-georiënteerde mensen zijn obfuscated servers, cybersec en custom DNS-servers zelfs erg fijn. Ondanks de vele opties is NordVPN gemakkelijk te gebruiken op Linux. De commando’s voor de terminal zijn logisch en intuïtief. Als je toch moeilijkheden hebt, kun je hun vele gidsen bekijken.

Net als bij ExpressVPN is het enige nadeel van NordVPN de relatief hoge prijs. NordVPN heeft echter wel veel speciale acties om een goedkoper abonnement te krijgen, waaronder de geld-terug-garantie. Bekijk hun website via de link hieronder voor de beste deals.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.99 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.99
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Private Internet Access (PIA): goedkoop een goede Linux-app

Beste voor: prijs/kwaliteit en app.

Beschikbaar voor: Ubuntu, Debian, (Fedora), Arch, (Slackware).

PIA dashboard

NordVPN en ExpressVPN hebben misschien de beste servernetwerken, snelheden, beveiliging en marketing. Toch heeft PIA een speciale plek weten in te nemen in de VPN-markt. Deze betrouwbare, privacy-georiënteerde en betaalbare VPN heeft een app die ook op Linux gemakkelijk te gebruiken is. Bij PIA werkt de app van Windows namelijk ook op Linux. Dit is vooral voor de wat minder ervaren Linux-gebruikers van meerwaarde.

Het servernetwerk van PIA is niet zo uitgebreid als bij NordVPN en ExpressVPN. De servers zijn ook niet zo snel, maar voor de meeste gebruikers is dit ook niet nodig. Zolang de servers maar betrouwbaar en stabiel zijn. Dit is bij PIA zeker het geval. De snelheden van PIA-servers zijn prima, fluctueren zelden en hebben zelden last van beveiligingsproblemen zoals DNS-lekken. Wat je inlevert aan snelheid, zie je bovendien weer terug in je portemonnee. PIA is namelijk de goedkoopste VPN in deze lijst.

Ten slotte heeft PIA ook nog eens veel extra functionaliteiten. De app “mace” beschermt je tegen advertenties, trackers en malware. Ook kun je custom DNS-servers en zelfs een SOCKS5-proxy instellen. Kortom, PIA is een van de meest betrouwbare, betaalbare en gebruiksvriendelijke VPN-providers voor Linux.

PIA
Actie:
PIA is altijd scherp geprijsd met een 30 dagen geld-terug-garantie
Vanaf
€1.99
8.6
 • Sterke focus op privacy en security
 • Scherp geprijsd
 • Snelle, stabiele servers
Bezoek PIA

Mullvad: voor de beginnende Linux-gebruiker

Beste voor: algemeen gebruik en gebruiksvriendelijkheid.

Beschikbaar voor: Ubuntu, Debian, Fedora.

Mullvad heeft een sterk ‘no log’-beleid en biedt een apart gebruikersinterface (UI) aan voor Linux-gebruikers. Het installeren en opzetten van een VPN-verbinding met Mullvad is ontzettend gemakkelijk. Zodra je een account hebt aangemaakt en je inlogcode hebt ontvangen, download je de ‘repository’ op zijn Linux-pagina. Vervolgens open je de app en kies je een server. Zo simpel is het. De gebruiksvriendelijkheid van Mullvad maakt het de perfecte VPN voor de minder ervaren Linux-gebruiker.

Het servernetwerk van Mullvad is niet zo groot als dat van NordVPN of ExpressVPN, maar toch is het een van de beste servernetwerken voor Linux-gebruikers. Mullvad biedt ruim 400 servers in 39 landen. Deze servers zijn erg snel en zeer veilig. Ze werken alleen via het OpenVPN- en Wireguard-protocol, de veiligste protocollen die er zijn. Mullvad heeft ook zijn eigen bridge-servers om sterke firewalls te omzeilen.

Met een vaste prijs van €5 per maand is Mullvad iets duurder dan de meeste andere VPN-providers. Voor deze prijs krijg je echter wel een stabiele, betrouwbare, en zeer gebruiksvriendelijke VPN voor Linux-gebruikers. Helaas is Mullvad wel gevestigd in Zweden, een 14 eyes land. Als je hier rekening mee houdt, kan Mullvad alsnog dienst doen als goede VPN voor Linux

Mullvad
Vanaf
€5.00
8.3
 • Erg goed op het gebied van privacy en veiligheid
 • Erg snel
 • Relatief prijzig
Bezoek Mullvad

Waar moet je op letten bij het kiezen van een VPN voor Linux?

Linux Logo Laptop

Wanneer je een VPN voor Linux wilt kopen, moet je rekening houden met een aantal zaken. Zo is het belangrijk dat de VPN-software beschikbaar is voor Linux. Daarnaast moet je opletten welke protocollen worden ondersteund voor jouw distributie. Verder is het van belang dat de VPN genoeg functies beschikbaar stelt op Linux. Tot slot is het goed om te kijken of de VPN gebruiksvriendelijk is voor jouw distro.

Al deze aspecten hebben wij meegenomen bij het kiezen van de beste VPN’s voor Linux. Bepaal voor jezelf welke elementen jij belangrijk vindt en kies op basis daarvan een VPN die bij jou past. Wil je meer informatie over waar je precies op moet letten? We lichten elke factor hieronder kort toe.

Software voor Linux

Het is allereerst belangrijk dat de VPN-aanbieder software voor Linux heeft. Dit is niet altijd het geval. Daarnaast zijn applicaties vaak slechts beschikbaar voor bepaalde distributies. Wanneer de VPN-aanbieder geen software heeft voor jouw Linux-versie, moet je de VPN-verbinding handmatig instellen. Dit is erg tijdrovend en ingewikkeld. Bovendien biedt VPN-software in de meeste gevallen meer beveiliging.

We raden je aan een VPN te kopen die zelf software voor Linux aanbiedt. In onze uitgebreide reviews van VPN-aanbieders kun je lezen of een VPN-aanbieder software heeft voor Linux.

Protocollen voor Linux

Vaak biedt een VPN-provider een beperkt aantal protocollen voor Linux. Dit zijn meestal alleen de veelgebruikte opties. Als je gebruik wilt maken van een minder bekende protocol, kan dit vervelend zijn. Het is dus verstandig om eerst uit te zoeken welke protocollen door jouw VPN-aanbieder worden ondersteund als het specifiek op Linux aan komt. Je kunt de protocollen terugvinden in de handleidingen van de VPN-aanbieder.

Overigens raden we je aan waar mogelijk OpenVPN of WireGuard te gebruiken, ook op Linux. Dit zijn de snelste en veiligste VPN-protocollen. Bovendien wordt het door de meeste distributies ondersteund.

Extra opties zoals Netflix kijken en torrents downloaden

Bij het kiezen van een VPN voor Linux is het verstandig aandacht te besteden aan de wensen die je precies hebt. Bij de meeste VPN-providers werkt slechts een deel van hun reguliere functies voor Linux-gebruikers. Zo kan het zijn dat je met een VPN wel anoniem torrents kan downloaden op Windows of Mac OS, maar niet op Linux-systemen. Hetzelfde geldt voor Netflix. Niet alle VPN’s voor Linux bieden toegang tot de Amerikaanse Netflix. Mocht je dus bepaalde functionaliteiten wensen, kijk dan eerst of deze beschikbaar zijn voor jouw distro.

Gebruiksvriendelijkheid voor Linux

Bij het vergelijken van VPN-aanbieders is het verstandig om de gebruiksvriendelijkheid van VPN’s te bekijken. Er zijn twee manieren om een VPN met Linux te gebruiken:

 • Een VPN handmatig bedienen via de terminal.
 • Gebruikmaken van een VPN-client met een grafische weergave.

Linux applicatie met grafische weergave:

Linux grafische app

Linux applicatie via terminal:

Linux terminal vpnVeel VPN-aanbieders bieden een VPN-verbinding op Linux, maar meestal moet je deze VPN dan via terminal bedienen. Dit hoeft geen probleem te zijn, al vergt het handmatig bedienen wel wat technische kennis van ‘command lines’. Dit is niet bevorderlijk voor de gebruiksvriendelijkheid.

Als je liever de gemakkelijkere software van een VPN-aanbieder gebruikt, is het verstandig hier goed op te letten. Je moet deze applicaties overigens nog wel met terminal installeren. Als ze eenmaal geïnstalleerd zijn, bieden ze de bekende grafisch weergave.

Gevaren van (gratis) VPN’s op Linux

Er zijn een aantal VPN’s waar je beter van weg kunt blijven. Dit heeft verschillende redenen. Een van deze redenen is het bijhouden van logs. Logs zijn informatiebestanden die informatie over jouw internetgebruik bijhouden. Deze kunnen vervolgens worden gekoppeld aan jouw IP-adres. Op basis van deze logs kan jouw ware identiteit achterhaald worden. Er zijn VPN’s die deze loggegevens zelfs hebben overgedragen aan overheden. Als je volledig anoniem wilt blijven, kies dan een VPN die geen logs bijhoudt.

Er bestaan veel gratis VPN’s die mogelijk aantrekkelijk lijken. Toch raden we je deze vaak af, onder andere omdat veel gratis aanbieders logs bijhouden. Daarnaast zijn gratis VPN’s over het algemeen minder veilig, hebben ze data- of snelheidslimieten en verspreiden ze soms zelfs malware. Bovendien zijn er weinig gratis VPN’s met een Linux-applicatie. In plaats van een gratis VPN kun je beter kiezen voor een relatief goedkope premium VPN.

Waarom heb je op Linux een VPN nodig?

Er zijn verschillende redenen om een VPN te gebruiken. De drie belangrijkste redenen zijn de privacy, beveiliging en vrijheid.

Privacy

Alle computers hebben een uniek adres, een zogenoemd IP-adres. Met dit adres kunnen anderen jouw locatie en identiteit achterhalen. Een VPN verbergt jouw IP-adres, zodat je anoniem en in alle vrijheid kunt internetten. Je neemt namelijk het IP-adres van een VPN-server aan. Hierdoor kunnen de websites die jij bezoekt niet meer zien wie jij bent. Een VPN kan ervoor zorgen dat je meer anonimiteit geniet tijdens het surfen.

Beveiliging

Linux is een “open source”-besturingssysteem. Dit betekent dat iedereen de software van Linux kan inzien. Hierdoor worden zwakheden in de software sneller gevonden. Dit maakt het een stuk veiliger dan veel andere besturingssystemen.

Alsnog vormt het internet een beveiligingsrisico voor Linux-gebruikers. Wanneer je met jouw apparaat onbeveiligd verbindt met een publiek wifi-netwerk, kunnen hackers al jouw internetverkeer onderscheppen. Vervolgens misbruiken zij jouw gegevens op allerlei manieren. Met een VPN-verbinding ben je beveiligd tegen dit soort criminaliteit.

Vrijheid

Een goede VPN-verbinding geeft je toegang tot geblokkeerde websites. Sommige websites zijn niet overal ter wereld toegankelijk. Dit kan komen door geografische blokkades of door censuur in het land waar jij je bevindt. Met een VPN kun je een server kiezen in een ander land. Je neemt dan het IP-adres van deze server over. Hierdoor krijg je weer toegang tot de website die jij wilt bezoeken.

Voorbeelden van geblokkeerde websites en platformen met inhoud die afhankelijk is van jouw locatie zijn Netflix en het Nederlandse platform Uitzending Gemist. Deze streamingplatformen kun je wereldwijd bezoeken, zonder enige content te hoeven missen, door gebruik te maken van een VPN.

VPN instellen op Linux

Als je eenmaal een VPN-abonnement hebt, wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk gebruiken. Daarom leggen we je stap-voor-stap uit hoe je eenvoudig een VPN-applicatie kunt installeren en instellen op Linux:

 1.  Log in op jouw VPN-account. Dit kan via de website van jouw VPN-aanbieder.
 2.  Download de VPN-client voor jouw specifieke distributie.
 3.  Open de Linux-terminal en navigeer naar de folder waar de VPN-client is gedownload.
 4.  Geef het ‘installeer command‘ voor het betreffende bestand. Als dit niet werkt, moet je het bestand eerst decomprimeren.
 5.  Zodra de applicatie is geïnstalleerd, start je de applicatie en log je in met jouw accountgegevens.
 6.  Kies de gewenste server en klik op verbinden. Je bent nu verbonden met de VPN!

Conclusie

Linux en een VPN zijn een goed team, omdat ze samen veel pottenkijkers buitensluiten. Ook ben je een stuk veiliger, omdat een VPN je internetverkeer versleutelt en malware veel minder aanwezig is voor Linux-systemen. Helaas hebben veel VPN-providers slechts beperkte mogelijkheden voor Linux. Daarom is het belangrijk dat je goed controleert welke VPN-providers beschikbaar zijn voor jouw Linux-distro.

Vier VPN-providers die goed werken met Linux, zijn ExpressVPN, NordVPN, PIA en Mullvad. Als je de beste snelheden wilt, raden we ExpressVPN aan. Wil je meer controle over je instellingen? Dan is NordVPN ideaal. Als je een degelijke en betrouwbare VPN voor een scherpe prijs wilt, dan is PIA de beste keuze. Ten slotte kun je ook gaan voor Mullvad, voor extra anonimiteit en gebruiksgemak.

Beste VPN voor Linux: veelgestelde vragen

Heb je een vraag over de beste VPN’s voor Linux? Klik op een van de vragen hieronder om het antwoord te lezen.

Wij raden ExpressVPN aan. Het uitgebreide servernetwerk van ExpressVPN is beschikbaar voor een groot aantal Linux distro’s. De kracht van deze VPN-provider zit in de stabiele servers met zeer hoge snelheden en de uitstekende beveiliging.

We raden je aan om gratis VPN’s te vermijden, omdat:

 • Deze VPN’s vaak niet veilig zijn.
 • Ze met data- en snelheidslimieten werken.
 • Ze soms zelfs malware verspreiden.
 • Er weinig gratis VPN’s met een Linux-applicatie zijn.

In plaats van een gratis VPN raden we je aan om te kiezen voor een goede VPN voor Linux.

Linux is een ‘open source’-besturingssysteem en zet zich actief in voor de veiligheid van zijn gebruikers. Een VPN versterkt dit: het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je beter beveiligd bent tegen cybercriminelen. Daarnaast zorgt een VPN voor meer online privacy en vrijheid.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen