De beste VPN voor Linux

Laatst bijgewerkt: 2 juni 2020
Leestijd: 13 minuten, 58 seconden
Klik hier voor een korte samenvatting
In het kort: de beste VPN voor Linux

Linux is een besturingssysteem dat maar door een klein deel van de wereldbevolking actief wordt gebruikt. Hierdoor kan het lastig zijn om een VPN te vinden die goed op deze computers werkt. Veel VPN’s hebben geen software voor Linux of bieden slechts een magere service aan. Gelukkig zijn er ook providers die dit anders aanpakken. ExpressVPN, bijvoorbeeld, biedt ook voor Linux een uitgebreid servernetwerk en snelle verbindingen:

Wil je weten welke andere VPN’s goede opties zijn voor jouw Linux-computer? Lees dan hieronder verder.

Relatief weinig mensen maken gebruik van Linux. Daarom hebben Linux gebruikers doorgaans helaas weinig prioriteit voor softwareontwikkelaars. Dit geldt ook voor de ontwikkelaars van VPN’s. Er zijn maar weinig VPN’s met een degelijke applicatie voor Linux. Dit maakt het lastig om een goede VPN te vinden als je dit besturingssysteem gebruikt. In dit artikel vind je alles over een geschikte VPN voor Linux. Wij hebben een hele reeks aan VPN’s getest en de beste voor jou op een rijtje gezet in dit artikel.

De beste VPN’s voor Linux

Linux en VPN’s streven beiden hetzelfde na: jouw privacy en veiligheid  waarborgen. Een goede VPN zorgt voor een beveiligde verbinding tussen jou en het internet. Al jouw internetverkeer wordt door een versleutelde virtuele tunnel gestuurd.

Het koppelen van jouw Linux-systeem met een VPN-dienst is een winnende combinatie als het gaat om privacy. Helaas zullen niet alle VPN-diensten op elke Linux-distributie werken. Het is belangrijk om te weten welke VPN op welk systeem werkt en welke opties er voor elk VPN beschikbaar zijn, want die verschillen nogal. Er bestaan voor Linux echter wel grote verschillen tussen de verschillende VPN’s in kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid – vele malen meer dan bij Windows. Dit is omdat Linux niet één besturingssysteem is, maar honderden. Het kost tijd, geld en moeite om de VPN-software aan te passen zodat het ook op verschillende Linux-systemen goed draait. Daarom kiezen sommige providers ervoor om het helemaal niet te doen of om het zeer beperkt te doen. Daarnaast zijn er nog een paar VPN-providers die echt hun best doen om het ook voor Linux-gebruikers een fijne VPN-dienst te maken.

Bij het beoordelen van de beste VPN’s voor Linux let je op verschillende criteria. Belangrijk hierbij is natuurlijk of de VPN een applicatie voor Linux heeft. Ook zijn het servernetwerk, de beveiliging, de protocollen en de functionaliteiten belangrijk. Op basis van deze criteria komen de volgende VPN-aanbieders als beste uit de bus!

ExpressVPN

Beste voor: snelheid en stabiliteit

Beschikbaar voor: Ubuntu, Debian, Fedora, CentOS, Arch, Raspbian

ExpressVPN is ongetwijfeld één van de beste opties voor Linux-gebruikers. ExpressVPN heeft ervoor gezorgd dat hun grote servernetwerk beschikbaar is voor een heel groot aantal Linux distro’s en dat de terminal-app ook gewoon soepel op al die distro’s werkt. Er zijn geen toeters en bellen, alleen een paar simpele commando’s om je server uit te kiezen en mee te verbinden. Je kunt nog wel een kill switch aan en uit zetten, maar daarmee houdt het ook op. Deze simpliciteit is juist goed. De kracht van ExpressVPN ligt in haar uitgebreide servernetwerk en de ontzettend hoge snelheden van die servers. Door het simpel te houden heeft ExpressVPN het ook mogelijk gemaakt om goed te draaien op zoveel verschillende Linux distro’s.

Daarnaast is ExpressVPN erg stabiel. De servers lijken gewoon altijd goed te draaien en bijna altijd het maximale uit je internetverbindingssnelheid te halen. Zou het nou een keertje zijn dat één server net niet zo snel is, dan weet je zeker dat er genoeg andere zijn die wel het onderste uit de kan halen. Daarnaast is de beveiliging ook altijd op pijl. Tot op heden hebben we nog geen enkele keer een DNS- of WebRTC lek aangetroffen, bijvoorbeeld. Het enige nadeel is de ietwat hoge prijs relatief aan andere VPN-providers, maar voor dat geld heb je wel een écht goede VPN-provider.

ExpressVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Premium VPN nu voor $6,67 per maand
9.5
 • Supersnelle en makkelijke VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 94 landen
Bezoek ExpressVPN

NordVPN

Beste voor: veiligheid en extra mogelijkheden

Beschikbaar voor: Ubuntu, Debian, Fedora, CentOS, OpenSUSE, RHEL, QubesOS

NordVPN lijkt in vele opzichten op ExpressVPN. Beide VPN-providers hebben een zeer uitgebreid servernetwerk, erg snelle servers, draaien op veel verschillende distro’s en kosten ongeveer hetzelfde. Er zijn een paar verschillen. ExpressVPN  is iets sneller, maar NordVPN geeft je meer opties. Met ExpressVPN kun je niet veel meer  doen dan met een server te verbinden en een kill switch aan of uit zetten. Met NordVPN kun je allerlei extra instellingen configureren voor extra veiligheid en privacy. Zo kun je met NordVPN  bijvoorbeeld de volgende opties instellen: kill switch, automatisch verbinden, custom DNS-servers, protocol-keuze, obfuscated servers en een dedicated IP-adres.

De meeste Linux-gebruikers zullen deze extra functies waarschijnlijk geen overbodige luxe vinden. En voor de écht privacy-georiënteerde mensen zijn obfuscated servers, cybersec, and custom DNS servers natuurlijk erg fijn. Ondanks de vele opties is NordVPN niet moeilijk te gebruiken op Linux. De commando’s voor de terminal zijn logisch en intuïtief. Als je toch moeilijkheden hebt, kun je hun vele gidsen bekijken, zelfs in het Nederlands!

Net als bij ExpressVPN is het enige nadeel de relatief hoge prijs. NordVPN heeft echter wel veel speciale actie’s om een goedkoper abonnement te krijgen.

NordVPN
Actie:
Slechts €3,11 per maand bij een 3-jarig abonnement
9.1
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Private Internet Access (PIA)

Beste voor: De prijs en de app

Beschikbaar voor: Ubuntu, Debian, (Fedora), Arch, (Slackware)

Terwijl NordVPN en ExpressVPN de beste VPN-providers zijn voor het servernetwerk, snelheden, beveiliging en marketing heeft PIA tocPIA dashboardh een speciale plek weten in te nemen in de VPN-markt. Deze betrouwbare, privacy-georiënteerde en betaalbare VPN heeft een zelfs voor Linux makkelijk te gebruiken app. Bij bijna alle VPN-providers worden alle instellingen geregeld via de terminal, maar bij PIA kun je, als je wilt, de standaard app van Windows ook op Linux gebruiken. Dit is vooral voor de wat minder ervaren Linux-gebruikers echt van meerwaarde.

Het servernetwerk van PIA is niet zo uitgebreid als die NordVPN en EXpressVPN. Noch zijn de servers even snel, maar dit hoeft ook niet voor de meeste gebruikers. Wat veel belangrijker is, is dat de servers van PIA betrouwbaar en stabiel zijn. De snelheden van PIA-servers zijn prima, fluctueren zelden en er is ook nooit sprake van beveiligingsproblemen zoals DNS-leaks. Het kleine beetje dat je inlevert qua snelheid zie je bovendien weer terug in je portemonnee.  PIA is namelijk bijna twee keer zo goedkoop als de andere twee VPN-providers in deze lijst.

Als laatste heeft PIA ook nog eens veel extra functionaliteit. De app “mace” beschermt je tegen advertenties, trackers en malware (net als Cybersec bij NordVPN). Ook kun je custom DNS servers of zelfs een SOCKS5 proxy instellen. Dit alles bij elkaar genomen zorgt ervoor dat PIA één van de meest betrouwbare, betaalbare en simpel te gebruiken VPN-providers is voor Linux.

PIA
Actie:
PIA is altijd scherp geprijsd met een 7 dagen geld-terug-garantie
8.5
 • Sterke focus op privacy en security
 • Scherp geprijsd
 • Snelle, stabiele servers
Bezoek PIA

Mullvad

Beste voor: algemeen gebruik en gebruiksvriendelijkheid

Beschikbaar voor: Ubuntu, Debian, Fedora

Mullvad heeft een goede reputatie opgebouwd vanwege hun sterke “no log”-beleid en respect voor anonimiteit. Daarnaast heeft Mullvad, net als PIA, een gebruiksinterface (UI) voor haar Linux-gebruikers. Dit maakt het gebruik van Mullvad zeer prettig voor de iets minder ervaren Linux-gebruiker.

Het installeren en opzetten van een VPN-verbinding met Mullvad is ontzettend makkelijk. Zodra je een account hebt aangemaakt en je inlogcode hebt ontvangen, moet je de ‘repository’ downloaden op hun Linux-pagina. Vervolgens kun je app openen en een server kiezen. Zo simpel is het.

Het servernetwerk van Mullvad is niet zo goed als dat van NordVPN of ExpressVPN, maar het is desalniettemin één van de beste servernetwerken beschikbaar voor Linux-gebruikers. Mullvad biedt ongeveer 492 servers aan in 36 landen. Deze servers zijn erg snel en zeer veilig. Ze werken alleen via het OpenVPN- en Wireguard-protocol, de veiligste protocollen die er zijn. Mullvad heeft ook haar eigen bridge-servers om sterke firewalls te kunnen omzeilen. Ook heeft Mullvad de standaard kill switch.

Met een vaste  prijs van €5 per maand is Mullvad iets duurder dan andere VPN-providers. Maar voor deze prijs krijg je wel een stabiele, betrouwbare, en zeer gebruiksvriendelijke VPN voor Linux-gebruikers. Mullvad heeft ook een zeer goede reputatie opgebouwd voor haar sterke anonimiteitsbeleid. Helaas is Mullvad wel gevestigd in Zweden, een 14 eyes land. Desalniettemin is Mullvad één van de beste keuzes voor Linux-gebruikers.

Mullvad
8.3
 • Erg goed op het gebied van privacy en veiligheid
 • Extreem snel
 • Geen software voor iOS
Bezoek Mullvad

Waar moet je op letten bij het kiezen van een VPN voor Linux?

Linux Logo Laptop

Wanneer je een VPN wil kopen voor Linux moet je rekening houden met een aantal zaken. Je moet hierbij kijken of de VPN-software beschikbaar is voor Linux. Daarnaast moet je letten op de protocollen die worden ondersteund voor jouw distributie. Verder is het van belang dat de VPN alle functionaliteiten biedt op Linux. Dit is namelijk nog niet altijd het geval. En tot slot is het goed om te kijken of de VPN gebruiksvriendelijk is voor jouw distro.

Software voor Linux

Het belangrijkste is de vraag of een VPN-aanbieder software heeft voor Linux. Soms hebben VPN-providers geen software voor Linux. En als ze een applicatie hebben is deze vaak slechts beschikbaar voor bepaalde distributies. Wanneer de VPN-aanbieder geen software heeft voor jouw Linux versie moet je de VPN-verbinding handmatig instellen. Dit is tijdrovend en ingewikkeld. Bovendien biedt bijgeleverde software van een VPN meer beveiliging.

We raden je aan een VPN te kopen die Linux software heeft. In onze uitgebreide reviews van VPN-aanbieders kun je lezen of een VPN-aanbieder software heeft voor jouw distributie.

Protocollen voor Linux

Vaak biedt een VPN-provider een beperkt aantal protocollen voor Linux. Dit zijn meestal alleen de veel gebruikte opties. Dit is natuurlijk vervelend als je gebruik wil maken van een minder bekende protocol. Het is dus verstandig als je eerst uitzoekt welke protocollen door jouw VPN-aanbieder worden ondersteund voor Linux. Je kunt de protocollen terugvinden in de handleidingen van de VPN-aanbieder. Overigens kun je het best OpenVPN gebruiken voor Linux. Dit wordt gezien als een snel en veilig protocol en wordt door de meeste distributies ondersteund.

Extra functionaliteiten zoals Netflix en torrents

Bij het kiezen van een VPN voor Linux is het verstandig aandacht te besteden aan de functionaliteiten van de VPN’s. Niet alle VPN’s bieden al hun reguliere functies aan voor Linux-gebruikers. Zo kan het zijn dat je torrents wel kan downloaden via een VPN op Windows of Mac OS, maar niet met Linux. Hetzelfde geld voor Netflix. Niet alle VPN’s voor Linux bieden toegang tot de Amerikaanse Netflix. Mocht je dus bepaalde functionaliteiten nodig hebben, kijk dan eerst of deze beschikbaar zijn voor jouw distro.

Gebruiksvriendelijkheid voor Linux

Bij het vergelijken van VPN-aanbieders is het verstandig om de gebruiksvriendelijkheid van VPN’s te bekijken. Er zijn twee manieren om een VPN te gebruiken met Linux. Je kunt een VPN handmatig bedienen met terminal óf je kunt gebruikmaken van een VPN-client met een grafische weergave.

Linux applicatie met grafische weergave:

Linux grafische app

 

 

 

 

 

 

 

Linux applicatie via terminal:

Linux terminal vpn

 

 

 

 

 

 

 

 

Veel VPN-aanbieders bieden een VPN-verbinding op Linux, maar meestal moet je deze VPN dan via terminal bedienen. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het handmatig bedienen vergt wel wat ‘command lines’ in terminal. Dit is niet bevorderlijk voor de gebruiksvriendelijkheid.

Omdat het aantal Linux gebruikers relatief klein is, focussen VPN-providers zich helaas minder op dit besturingssysteem. Er zijn maar weinig VPN’s die applicaties bieden met een grafisch menu. Kijk dus goed of jouw VPN-aanbieder een grafische applicatie biedt als je de VPN niet met Linux terminal wil bedienen. Je moet deze applicaties overigens nog wel met terminal installeren, maar als ze eenmaal geïnstalleerd zijn bieden ze de grafisch weergave.

Welke (gratis) VPN’s voor Linux kun je beter mijden?

Er zijn een aantal VPN’s die je beter kunt vermijden, om verschillende redenen. Een van deze redenen is het bijhouden van logs. Sommige VPN-aanbieders houden logs bij. Logs zijn informatiebestanden die bijhouden wanneer jij verbonden bent en hoeveel data je hebt gebruikt. Dit kan vervolgens gekoppeld worden aan jouw IP-adres. Op basis van deze logs kan jouw ware identiteit achterhaald worden. Mocht je echt volledig anoniem willen blijven, dan kan je beter een VPN nemen die geen logs bijhoudt. Er zijn VPN’s die deze loggegevens zelfs hebben overgedragen aan overheden. Daarom raden wij af een abonnement af te sluiten bij een van dit soort VPN-aanbieders.

Verder moet je uitkijken voor VPN’s die veel klachten krijgen. Je kunt deze vaak terugvinden op fora over de betreffende VPN. Je wil natuurlijk niet dat je een VPN koopt die het vervolgens de helft van de tijd niet doet.Een specifiek criterium waar een VPN aan moet voldoen voor Linux gebruikers is de aanwezigheid van een VPN-client. Veel VPN-aanbieders bieden namelijk geen applicatie voor Linux. Als je niet zo goed bent met terminal kun je beter een VPN-aanbieders kiezen met een VPN-client voor Linux.

Tot slot bestaan er veel verschillende gratis VPN’s. We raden je aan deze te mijden, omdat gratis VPN’s minder veilig zijn en soms zelfs malware verspreiden. Gratis VPN’s hebben vaak een data- of snelheidslimiet. Bovendien zijn er weinig gratis VPN’s met een Linux applicatie. In plaats van een gratis VPN kun je beter kiezen voor een relatief goedkope premium VPN.

Bovenstaande aspecten hebben wij ook meegenomen in de keuze van de VPN-providers die eerder in dit artikel zijn genoemd. Bepaal voor jezelf welke elementen jij belangrijk vindt en kies op basis daarvan een VPN die bij jou past.

Waarom heb je op Linux een VPN nodig?

Er zijn veel verschillende redenen om een VPN te gebruiken maar de belangrijkste zijn toch de privacy, vrijheid en beveiliging die het kan bieden. Deze komen hierna alle drie uitgebreid aan bod.

Privacy

De meest voorkomende reden om een VPN te gebruiken is privacy. Alle computers hebben een uniek adres, een zogenoemd IP-adres. Met dit adres kunnen anderen jouw locatie en identiteit achterhalen. Als je het geen prettige gedachte vindt dat websites jouw locatie en identiteit kunnen achterhalen, dan kun je gebruikmaken van een VPN. Een VPN verbergt jouw IP-adres, zodat je anoniem en in alle vrijheid kunt internetten. Je neemt namelijk het IP-adres van een VPN-server aan. Hierdoor kunnen de websites die jij bezoekt niet meer zien wie jij bent. Een VPN kan ervoor zorgen dat je meer anonimiteit geniet tijdens het surfen op internet.

Vrijheid

Een VPN heeft nog een voordeel, een VPN-verbinding kan je namelijk toegang geven tot geblokkeerde websites. Sommige websites zijn niet overal ter wereld toegankelijk. Dit kan komen door geografische blokkades of door censuur in het land waar jij je bevindt. Zoals hiervoor uitgelegd, verraadt jouw IP-adres je locatie en op basis hiervan kunnen websites jou blokkeren. Met een VPN kun je een server kiezen in een ander land, je neemt dan het IP-adres over van deze server. Hierdoor krijg je weer toegang tot de website die jij wil bezoeken.

Voorbeelden van geblokkeerde websites zijn Netflix en uitzending gemist in het buitenland. Deze websites kun je wel bezoeken door gebruik te maken van een VPN.

Beveiliging

Linux is een opensource besturingssysteem, dit betekend dat iedereen de software van Linux kan inzien. Hierdoor worden zwakheden in de software sneller gevonden. Dit maakt het al een stuk veiliger dan overige besturingssystemen. Net als andere besturingssystemen vormt het internet een beveiligingsrisico voor Linux. Wanneer je met jouw apparaat onbeveiligd verbindt met een publiek wifi-netwerk kunnen hackers al jouw internetverkeer onderscheppen. Zij kunnen jouw gegevens op allerlei manieren misbruiken. Met een VPN-verbinding ben je goed beveiligd tegen dit soort criminaliteit.

VPN voor Linux configureren

Als je eenmaal een VPN-abonnement hebt wil je deze natuurlijk zo snel mogelijk gebruiken. Daarom geven we je hierna stap-voor-stap uitleg hoe jij eenvoudig een VPN kan instellen op Linux. Deze handleiding is bedoeld voor het installeren van een VPN-applicatie. Het installeren van een VPN-app gaat via terminal. Hoe dit werkt lees je hieronder:

 1.  Log in op jouw VPN-account, dit kan via de website van jouw VPN-aanbieder.
 2.  Download de VPN-client voor jouw specifieke distributie.
 3.  Open nu de terminal en navigeer naar de folder waar de VPN-client is gedownload.
 4.  Geef nu het “installeer command” voor het betreffende bestand. (Als dit niet werkt moet je het bestand eerst decomprimeren).
 5.  De VPN-applicatie is geïnstalleerd, start de applicatie en log in met jouw accountgegevens.
 6.  Kies nu de gewenste server en klik op verbinden. Je bent nu verbonden met de VPN!

Conclusie

In dit artikel heb je alles kunnen lezen over geschikte VPN’s voor Linux. Linux en VPN zijn een goed team omdat ze samen ontzettend veel pottenkijkers buitensluiten. Ook ben je een stuk veiliger omdat je internetverkeer versleutelt wordt en malware veel minder aanwezig is voor Linux-systemen. Helaas hebben heel veel VPN-providers zeer beperkte mogelijkheden voor Linux. Daarom is het belangrijk dat je goed controleert welke VPN-providers beschikbaar zijn voor welke Linux distro’s.

Vier VPN-providers die het heel goed hebben aangepakt zijn ExpressVPN, NordVPN, PIA en Mullvad. Als je gewoon iets simpels met de beste snelheden wilt, raden we ExpressVPN aan. Wil je meer controle over al je internet-instellingen? Dan is NordVPN ideaal. Als je een zeer degelijke en betrouwbare VPN wilt hebben voor een scherpe prijs, dan is PIA voor jou de beste keuze. Ten slotte kun je ook nog gaan voor Mullvad voor extra anonimiteit en een enorm gebruiksgemak.

Hopelijk kun je nu een goede keuze maken voor een VPN die mooi aansluit bij jouw wensen en Linux apparaat.

Beste VPN voor Linux: veelgestelde vragen

Heb je een vraag over de beste VPN’s voor Linux? Klik op één van de vragen hieronder om het antwoord te lezen.

Wij raden ExpressVPN aan. Het uitgebreide servernetwerk van ExpressVPN is beschikbaar voor een groot aantal Linux distro’s. De kracht van deze VPN-provider zit in de stabiele servers met zeer hoge snelheden en de uitstekende beveiliging.

We raden je aan om gratis VPN’s te mijden omdat deze VPN’s vaak niet veilig zijn en soms zelfs malware verspreiden. Daarnaast zijn er weinig gratis VPN’s met een Linus applicatie. Bovendien hebben gratis VPN’s vaak een data- of snelheidslimiet. In plaats van een gratis VPN kun je beter kiezen voor een  goedkope premium VPN.

Linux is een opensource besturingssysteem en is onveiliger dan overige besturingssystemen. Een VPN zorgt ervoor dat je beter beveiligd bent tegen cybercriminelen. Daarnaast verbergt een VPN  jouw IP-adres en zorgt voor meer online privacy, vrijheid. Met een VPN kun jij anoniem internetten.

Daarnaast kan je toegang krijgen tot geblokkeerde websites. In sommige landen worden websites geblokkeerd door geografische blokkades of censuur. Met een VPN kun je een server selecteren in een ander land. Je neemt dan het IP-adres over van deze server en krijgt op deze manier toegang tot de geblokkeerde website. Je kunt een VPN ook gebruiken om bijvoorbeeld Amerikaanse Netflix te kijken in Nederland.

 

 

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen