De beste VPN voor Linux

Laatst bijgewerkt: 18 december 2019
Leestijd: 7 minuten, 22 seconden
Klik hier voor een korte samenvatting
In het kort: de beste VPN voor Linux

Linux is een besturingssysteem dat maar door een klein deel van de wereldbevolking actief wordt gebruikt. Hierdoor kan het lastig zijn om een VPN te vinden die goed op deze computers werkt. Veel VPN’s hebben geen software voor Linux of bieden slechts een magere service aan. Gelukkig zijn er ook providers die dit anders aanpakken. ExpressVPN, bijvoorbeeld, biedt ook voor Linux een uitgebreid servernetwerk en snelle verbindingen:

Wil je weten welke andere VPN’s goede opties zijn voor jouw Linux-computer? Lees dan hieronder verder.

Ben je helemaal klaar met al die errors en updates van Windows? Of heb je geen zin om constant die peperdure nieuwe Apple producten te moeten kopen? Wellicht wil je gewoon meer privacy en flexibiliteit. Linux is al jarenlang aan het groeien en krijgt steeds meer gebruikers. Dit hebben VPN-providers ook gemerkt en steeds meer populaire VPN-providers hebben software ontwikkeld voor deze groep gebruikers.

In maart 2019 had Linux een marktaandeel van 3,37%. Dit is natuurlijk heel weinig vergeleken met andere populaire besturingssystemen, maar als je bedenkt dat dit in 2017 nog maar 1,99% was, zie je dat er een stijgende lijn is. Dit komt mede door de groei van Chromebooks: ChromeOS is namelijk een Linux distro. Ook zijn Linux distro’s steeds gemakkelijker te bedienen. Distro’s zoals Zorin en Linux Mint lijken zoveel op Windows dat het voor levenslange Windows-gebruikers vrij gemakkelijk is om over te stappen. Voor deze gebruikers hebben wij een hele reeks aan VPN’s getest en de beste voor jullie op een rijtje gezet in dit artikel.

Waarom Linux en VPN’s goed samenwerken

Linux Logo Laptop

Linux en VPN’s streven beiden jouw privacy en veiligheid te waarborgen. Elke Windows of Mac computer verzamelt standaard allerlei data over jou. Dit soort informatie wordt ook wel telemetry genoemd en wordt steeds vaker gebruikt door bedrijven. Het is nu al standaard onderdeel van Windows en Mac (en Android en iOS), maar niet van Linux.

Waarom Linux en sommige VPN’s niet goed samenwerken

Er bestaan voor Linux echter wel grote verschillen tussen de verschillende VPN’s in kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid – vele malen meer dan bij Windows. Dit is omdat Linux niet één besturingssysteem is, maar honderden. Het kost tijd, geld en moeite om de VPN-software aan te passen zodat het ook op verschillende Linux-systemen goed draait. Daarom kiezen sommige providers ervoor om het helemaal niet te doen, andere kiezen ervoor om het zeer beperkt te doen, en dan zijn er nog een paar VPN-providers die echt hun best doen om het ook voor hun Linux-gebruikers een fijne VPN-dienst te maken. In dit artikel lees je welke dat zijn. Hieronder staan wat van de allerbeste VPN-providers voor Linux-gebruikers op dit moment.

ExpressVPN

Beste voor: snelheid en stabiliteit

Beschikbaar voor: Ubuntu, Debian, Fedora, CentOS, Arch, Raspbian

ExpressVPN is ongetwijfeld één van de beste opties voor Linux-gebruikers. ExpressVPN heeft ervoor gezorgd dat hun grote servernetwerk beschikbaar is voor een heel groot aantal Linux distro’s en dat de terminal-app ook gewoon soepel op al die distro’s werkt. Er zijn geen toeters en bellen, alleen een paar simpele commando’s om je server uit te kiezen en mee te verbinden. Je kunt nog wel een kill switch aan en uit zetten, maar daarmee houdt het ook op. Deze simpliciteit is juist goed. De kracht van ExpressVPN ligt in haar uitgebreide servernetwerk en de ontzettend hoge snelheden van die servers. Door het simpel te houden heeft ExpressVPN het ook mogelijk gemaakt om goed te draaien op zoveel verschillende Linux distro’s.

Een andere factor waarom ExpressVPN zo’n goede VPN is, is de stabiliteit. De servers lijken gewoon altijd goed te draaien en bijna altijd het maximale uit je internetverbindingssnelheid te halen. Zou het nou een keertje zijn dat één server net niet zo snel is, dan weet je zeker dat er genoeg andere zijn die wel het onderste uit de kan halen. Daarnaast is de beveiliging ook altijd op pijl. Tot op heden hebben we nog geen enkele keer een DNS- of WebRTC lek aangetroffen, bijvoorbeeld. Het enige nadeel is de ietwat hoge prijs relatief aan andere VPN-providers, maar voor dat geld heb je wel een écht goede VPN-provider.

ExpressVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Premium VPN nu voor $6,67 per maand
9.5
  • Supersnelle en makkelijke VPN
  • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
  • 3000+ servers in 94 landen
Bezoek ExpressVPN

NordVPN

Beste voor: veiligheid en extra mogelijkheden

Beschikbaar voor: Ubuntu, Debian, Fedora, CentOS, OpenSUSE, RHEL, QubesOS

NordVPN lijkt in vele opzichten op ExpressVPN: Ze hebben allebei een zeer uitgebreid servernetwerk, zeer snelle servers, draaien op veel verschillende distro’s en kosten ongeveer hetzelfde. Het verschil ligt in dat ExpressVPN toch iets sneller is terwijl NordVPN je meer opties geeft. Terwijl je bij ExpressVPN niet veel meer kan doen dan met een server te verbinden en een kill switch aan of uit zetten, kun je met NordVPN allerlei extra instellingen configureren voor extra veiligheid en privacy. Met NordVPN kun je bijvoorbeeld de volgende opties in te stellen: kill switch, automatisch verbinden, custom DNS-servers, protocol-keuze, obfuscated servers en een dedicated IP-adres.

Linux-gebruikers zijn over het algemeen mensen die graag zelf alles willen kunnen instellen. De meeste Linux-gebruikers zullen deze extra functies waarschijnlijk geen overbodige luxe vinden. En voor de écht privacy-georiënteerde mensen zijn obfuscated servers, cybersec, and custom DNS servers natuurlijk erg fijn.

Ondanks de vele opties is NordVPN niet moeilijk te gebruiken op Linux. De commando’s voor de terminal zijn logisch en intuïtief. Als je toch moeilijkheden hebt, kun je hun vele gidsen bekijken, zelfs in het Nederlands!

Net als bij ExpressVPN is het enige nadeel de relatief hoge prijs. NordVPN heeft echter wel veel speciale actie’s om een goedkoper abonnement te krijgen.

NordVPN
Actie:
Slechts €3,17 per maand bij een 3-jarig abonnement
9.1
  • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
  • Mooie en elegante applicatie
  • Geen logs
Bezoek NordVPN

Private Internet Access (PIA)

Beste voor: De prijs en de app

Beschikbaar voor: Ubuntu, Debian, (Fedora), Arch, (Slackware)

Terwijl NordVPN en ExpressVPN de beste VPN-providers zijn voor het servernetwerk, snelheden, beveiliging en marketing heeft PIA tocPIA dashboardh een speciale plek weten in te nemen in de VPN-markt: een betrouwbare, privacy-georiënteerde, betaalbare VPN die zelfs voor Linux een makkelijk te gebruiken app heeft. Bij bijna alle VPN-providers worden alle instellingen geregeld via de terminal, maar bij PIA kun je, als je wilt, de standaard app van Windows ook op Linux gebruiken. Dit is vooral voor de wat minder ervaren Linux-gebruikers echt van meerwaarde.

Het servernetwerk van PIA is niet zo uitgebreid als die van de andere twee. Noch zijn de servers even snel, maar dit hoeft ook niet voor de meeste gebruikers. Wat veel belangrijker is, is dat de servers van PIA betrouwbaar en stabiel zijn. De snelheden van PIA-servers zijn prima, fluctueren zelden en er is ook nooit sprake van beveiligingsproblemen zoals DNS-leaks. Bovendien, het kleine beetje dat je inlevert qua snelheid zie je weer terug in je portemonnee, want PIA is bijna twee keer zo goedkoop als de andere twee VPN-providers in deze lijst.

Als laatste heeft PIA ook nog eens een hoop extra functionaliteit. De app “mace” beschermt je tegen advertenties, trackers en malware (net als Cybersec bij NordVPN). Ook kun je custom DNS servers of zelfs een SOCKS5 proxy instellen. Dit alles bij elkaar genomen zorgt ervoor dat PIA één van de meest betrouwbare, betaalbare en simpel te gebruiken VPN-providers is voor Linux.

PIA
Actie:
PIA is altijd scherp geprijsd met een 7 dagen geld-terug-garantie
8.5
  • Sterke focus op privacy en security
  • Scherp geprijsd
  • Snelle, stabiele servers
Bezoek PIA

Mullvad

Beste voor: algemeen gebruik en gebruiksvriendelijkheid

Beschikbaar voor: Ubuntu, Debian, Fedora

Mullvad heeft een goede reputatie opgebouwd vanwege hun sterke “no log”-beleid en respect voor anonimiteit. Daarnaast heeft Mullvad, net als PIA, een gebruiksinterface (UI) voor haar Linux-gebruikers. Dit maakt het gebruik van Mullvad zeer prettig voor de iets minder ervaren Linux-gebruiker.

Het installeren en opzetten van een VPN-verbinding met Mullvad is ontzettend makkelijk. Zodra je een account hebt aangemaakt en je inlogcode hebt ontvangen, moet je de ‘repository’ downloaden op hun Linux-pagina. Vervolgens kun je app openen en een server kiezen. Zo simpel is het.

Hun servernetwerk is niet zo goed als dat van NordVPN of ExpressVPN, maar het is desalniettemin één van de beste servernetwerken beschikbaar voor Linux-gebruikers. Mullvad biedt ongeveer 492 servers aan in 36 landen. Deze servers zijn erg snel en zeer veilig. Ze werken alleen via het OpenVPN- en Wireguard-protocol, de veiligste protocollen die er zijn. Mullvad heeft ook haar eigen bridge-servers om sterke firewalls te kunnen omzeilen. Ook heeft Mullvad de standaard kill switch.

Met een vaste  prijs van €5 per maand is Mullvad iets duurder dan andere VPN-providers. Maar voor deze prijs krijg je wel een stabiele, betrouwbare, en zeer gebruiksvriendelijke VPN voor Linux-gebruikers. Mullvad heeft ook een zeer goede reputatie opgebouwd voor haar sterke anonimiteitsbeleid. Helaas is Mullvad wel gevestigd in Zweden, een 14 eyes land. Desalniettemin is Mullvad één van de beste keuzes voor Linux-gebruikers.

Samengevat

Linux en VPN zijn een goed team omdat ze samen ontzettend veel pottenkijkers buitensluiten. Ook ben je een stuk veiliger omdat je internetverkeer versleutelt wordt en malware veel minder aanwezig is voor Linux-systemen. Helaas hebben heel veel VPN-providers zeer beperkte mogelijkheden voor Linux. Daarom is het belangrijk dat je goed controleert welke VPN-providers beschikbaar zijn voor welke Linux distro’s. Drie VPN-providers die het heel goed hebben aangepakt zijn ExpressVPN, NordVPN, PIA en Mullvad. Als je gewoon iets simpels met de beste snelheden wilt, moet je ExpressVPN nemen. Wil je meer controle over al je internet-instellingen? Dan is NordVPN ideaal. Als je een zeer degelijke en betrouwbare VPN wilt hebben voor een scherpe prijs, dan is PIA voor jou de beste keuze. Ten slotte kun je ook nog gaan voor Mullvad voor extra anonimiteit en een enorm gebruiksgemak.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Geïnteresseerd in het fenomeen van de ‘digitale identiteit’, met speciale aandacht voor het recht op privacy en bescherming van persoonsgegevens.

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen