Atlas VPN Logo Groot

Atlas VPN Review 2020

Laatst bijgewerkt: 21 april 2020
Hoogtepunten
 • Gratis service
 • Logt IP-adres en andere informatie
 • Kan Netflix niet unblocken
6.7

Onze score

 • Snelheid
  7.5
 • Veiligheid
  5.0
 • Gebruiksvriendelijkheid
  8.5
 • Servernetwerk
  6.0

Atlas VPN Review (2020) – Gratis optie die je IP-adres logt

Atlas VPN is een nieuwe VPN-provider die pas sinds januari 2020 in de lucht is. Ze bieden een VPN die gratis is en blijft, en hebben daarnaast ook een premium-versie. Naar eigen zeggen is het verschil tussen deze twee dat Atlas VPN Premium je toegang geeft tot snellere servers en servers die geoptimaliseerd zijn voor streaming.

Er zijn al veel andere gratis VPN’s op de markt, wat betekent dat Atlas VPN flinke competitie heeft om tegenop te boksen. Toch lijkt hun service veelbelovend. Voor nu hebben ze enkel software voor smartphones en tablets: ze ondersteunen Android en iOS. Later dit jaar wordt dit aanbod uitgebreid zodat ook computer-gebruikers aan de slag kunnen met Atlas VPN. Het servernetwerk van Atlas VPN is wat beperkt. Het grootste nadeel van deze VPN is echter dat ze flink wat informatie over je loggen, inclusief je IP-adres.

Specificaties Atlas VPN
 • Gelijktijdige verbindingen: 1
 • Torrents:
 • Netflix:
 • Besturingssystemen: iOS, Android
 • Protocollen: IKEv2
 • Logbeleid: Logt o.a. IP-adres
 • Servers: 19 serverlocaties in 16 landen
 • Prijs: Gratis
 • Geld-terug-garantie: n.v.t.

Snelheid – Hoe snel is Atlas VPN?

De snelheid van een VPN is ontzettend belangrijk. Een VPN die je internetverbinding ernstig vertraagd, kan vervelend zijn om mee te werken. Niemand wil immers wachten op haperende Netflix-series, langzame downloads en lange laadtijden tijdens het browsen. Daarom testen wij alle VPN’s die wij reviewen ook uitgebreid op hun snelheid. Zo hebben wij onder andere onderzoek gedaan naar de snelste VPN’s op de markt. Ook Atlas VPN moest geloven aan onze snelheidstests.

Speedtestresultaten Atlas VPN

We hebben de feitelijke snelheid van onze internetverbinding met verschillende servers van Atlas VPN getest. Deze speedtests zijn uitgevoerd op een Android-telefoon vanuit Nederland. Bovendien voerden we deze tests uit met de premium versie van Atlas VPN. Allereerst hebben we onze internetsnelheid zonder VPN getest, bij wijze van nulmeting.

Snelheidsmeting zonder VPN (speedtest.net)

Atlas VPN speedtest zonder VPN

De bovenstaande gegevens zijn de resultaten van speedtest.net toen we onze eigen verbinding zonder VPN testten. Deze gegevens worden gebruikt om de andere resultaten mee te vergelijken.

Snelheidsmeting met een Nederlandse Atlas VPN-server (speedtest.net)

Atlas VPN speedtest Nederlandse server

Dit zijn de resultaten die wij kregen toen we verbonden waren met een VPN-server van Atlas VPN in Nederland. Zoals je kunt zien, is de ping iets gestegen, al is deze verandering minimaal. De download- en uploadsnelheden zijn wel flink afgenomen: er zijn dalingen van wel 50% te zien.

Snelheidsmeting met een Amerikaanse Atlas VPN-server (speedtest.net)

Atlas VPN speedtest Amerikaanse server

De speedtestresultaten van speedtest.net die wij verkregen toen we met een Atlas VPN-server in Amerika verbonden, zijn enigszins verrassend. Hoewel de ping enorm gestegen is, zijn zowel de download- als de uploadsnelheid van onze verbinding nagenoeg gelijk gebleven in vergelijking met de Nederlandse server. Alsnog betekent dit een halvering van de snelheid vergeleken met onze ‘normale’ verbinding. Atlas VPN lijkt dus, ook in zijn Premium-versie, niet de snelste VPN voor Nederlandse gebruikers.

Snelheid in alledaags gebruik

Om te controleren of Atlas VPN ook daadwerkelijk goed presteert in de praktijk, probeerden wij deze VPN ook gedurende enkele weken zelf uit. We gebruikten Atlas VPN tijdens het browsen, streamen, downloaden en tijdens het spelen van online games.

Browsen en het gebruiken van verschillende online apps ging erg goed. We hadden nauwelijks last van vertragingen en konden alles doen wat we normaal gesproken ook zouden doen. Streamen ging eveneens verrassend goed. YouTube-filmpjes speelden onmiddellijk af zonder te hoeven laden. Het streamen van Netflix op mobiel ging eveneens snel, al werkten niet alle series en films met deze VPN. Bij content die niet wereldwijd op Netflix te zien is, zoals bijvoorbeeld Netflix Originals, kregen we een proxy pop-up te zien. Hier komen we later nog op terug.

Omdat het daadwerkelijk downloaden van torrents op mobiel een ietwat lastige operatie is, hebben wij in plaats daarvan gekeken naar de downloadsnelheid tijdens het downloaden van apps. In dit geval ondervonden wij erg weinig vertraging. Binnen seconden waren de gewenste apps al uit de Play Store gedownload. Uiteraard is dit niet representatief voor het downloaden van grotere bestanden via, bijvoorbeeld, Bittorrent.

Tijdens het online gamen ondervonden we af en toe wat vertraging. Dit is voor de gemiddelde gamer misschien niet zo’n probleem, maar de meer geoefende, serieuze speler zal hier meer last van hebben. Al met al zijn de resultaten van Atlas VPN tijdens het dagelijks gebruik verrassend goed vergeleken met de resultaten van de speedtests.

Conclusie snelheid Atlas VPN

 • Atlas VPN vertraagde onze internetsnelheid met ongeveer 50%.
 • De Nederlandse en de Amerikaanse Atlas VPN-servers werkten voor ons ongeveer even snel.
 • Browsen en streamen gingen vrij snel met Atlas VPN. Tijdens het gamen ondervonden we enige vertraging.

Veiligheid – Hoe veilig is Atlas VPN?

Het belangrijkste aspect van iedere VPN is veiligheid. Zonder de juiste encryptie en protocollen is jouw dataverkeer alsnog voor iedereen zichtbaar. Zonder een goed logbeleid kan de provider alles zien wat jij doet. In zulke gevallen heb je geen garantie op anonimiteit en online bescherming. Vandaar dat we in deze sectie focussen op de veiligheid van Atlas VPN. We bekijken de protocollen die de VPN gebruikt, hun logbeleid, de mogelijkheid tot het activeren van een kill switch en de gegevens die het bedrijf je vraagt met hen te delen.

Protocollen

Encryptiestandaarden Atlas VPNOp de website en app van Atlas VPN is erg weinig te vinden over de technologieën die ze gebruiken. De enige manier waarop hiernaar gerefereerd werd, zie je in het plaatje hiernaast. Ze zeggen dat ze de “hoogste encryptiestandaarden” gebruiken, zonder die daadwerkelijk te noemen. Na onderzoek kwamen we erachter dat ze AES-256 bit encryptie gebruiken, wat bescherming op militair niveau is en door veel goede VPN-providers wordt gebruikt.

Atlas VPN gebruikt op dit moment enkel IKEv2 als VPN-protocol. Hoewel dit een prima, en vrij snel, protocol is, willen ze in de toekomst ook andere protocollen gaan gebruiken.

Logbeleid en privacy

Atlas VPN houdt geen logs bij over het internetgebruik van individuele gebruikers. Dit betekent echter niet dat ze helemáál geen logs bijhouden. In tegendeel: ze slaan erg gevoelige informatie over je op. Zo gebruiken ze bepaalde informatie om hun service te verbeteren en om je in staat te stellen gebruik te maken van hun Premium service. Ook houden ze mogelijk communicatiedata bij, zoals je e-mailadres wanneer je hen contacteert via de klantenservice.

De logging van Atlas VPN gaat ver, waardoor de service geen volledige anonimiteit kan bieden. Hier zijn voorbeelden van data die ze verzamelen wanneer je hun apps gebruikt:

 • Informatie over het gebruik van de app: inclusief veranderingen die je aanbrengt in je instellingen en de datum en tijd waarop je connectie maakt of de connectie verbreekt. Hieronder valt ook:
  • Je IP-adres: naast de andere informatie over het gebruik van je VPN, slaat Atlas VPN ook je echte IP-adres op, wat zowel aan je precieze locatie als mogelijk aan jouw persoon gebonden kan worden.
 • Informatie over je apparaat: denk aan het soort apparaat dat je gebruikt, het merk, model, besturingssysteem, de taal, tijdzone en geschatte locatie.
 • Het ID van je apparaat: of Atlas VPN hiermee het MAC-adres bedoelt, wordt niet helemaal duidelijk uit de privacyverklaring. Ze gebruiken zogenaamde ‘advertising IDs’ voor marketingdoeleinden.

Al deze informatie wordt bewaard zolang je account bestaat en mogelijk zelfs langer. Atlas VPN houdt zich aan de wetten die gelden in de Verenigde Staten, wat betekent dat ze niet alleen erg vatbaar zijn voor officiële aanvragen van de overheid, maar ook dat ze onderhevig zijn aan een ‘5 eyes’-land. Dit is niet goed voor je privacy. Zeker omdat Atlas VPN je IP-adres opslaat en gebruikt om je locatie mee te bepalen, is dit niet de beste VPN voor je anonimiteit en veiligheid.

Kill switch

Atlas VPN kill switch

Op dit moment heeft de app van Atlas VPN geen optie voor het inschakelen van een kill switch. Toch is het alsnog mogelijk om dit op je Android-telefoon te activeren. Als je deze optie in wilt schakelen, ga je naar “Instellingen” en vanuit daar naar je verbindingen. Tik op “VPN” en klik op het tandwieltje naast Atlas VPN. Hier kun je ervoor kiezen om je VPN altijd aan te hebben staan door de optie “Always-on VPN” in te schakelen. Daarnaast kun je ook de optie “Verbindingen zonder VPN blokkeren” inschakelen. Dit is de kill switch.

Voor meer informatie over het nut van een kill switch kun je terecht bij ons artikel “Wat is een kill switch?”.

Welke gegevens heeft Atlas VPN nodig?

Atlas VPN is voorlopig enkel beschikbaar voor Android en iOS. Ook kun je op dit moment gratis gebruikmaken van hun Premium-abonnement: je krijgt namelijk automatisch gratis drie maanden Premium cadeau. Als gevolg hoef je op dit moment enkel de app te downloaden om de service te kunnen gebruiken. Je hoeft geen account aan te maken. Je downloadt slechts de app uit de App Store of de Play Store en kunt gelijk aan de slag. Ook voor de Premium-versie hoef je op dit moment geen gegevens op te geven, eveneens geen creditcardgegevens. Bedenk wel dat je bij het downloaden van een app op Android altijd gebruikmaakt van je Google-account, waarmee je aangemeld bent. Het kan dus zijn dat de app op deze manier toegang krijgt tot jouw e-mailadres en je VPN-account zo aan jouw toestel en Google-account verbindt.

Conclusie veiligheid Atlas VPN

 • Atlas VPN werkt met AES-256 bit encryptie en gebruikt het IKEv2 protocol.
 • Het logbeleid van Atlas VPN claimt ‘no log’ te zijn, maar ze loggen eigenlijk vrij veel informatie, inclusief je IP-adres.
 • De kill switch van Atlas VPN kan enkel geactiveerd worden via de instellingen van je smartphone.
 • Atlas VPN heeft nauwelijks gegevens van je nodig om een account aan te maken.

De gebruiksvriendelijkheid van Atlas VPN

Het gebruiksgemak van een VPN speelt een grote rol in onze scorebepaling. Als een aanbieder een verwarrende website heeft of software die niet goed werkt, is dat nu eenmaal geen fijne gebruikservaring. Als er daarentegen bijvoorbeeld goede live chat support is en het werken met de software haast vanzelfsprekend is, doet een VPN zijn werk goed. Daarom kijken we in deze sectie specifiek naar de gebruiksvriendelijkheid van Atlas VPN.

De Atlas VPN website

De officiële website van Atlas VPN bestaat uit één lange webpagina. Aangezien deze provider zo nieuw is op de markt, is het wellicht geen verrassing dat er vrij weinig informatie op hun website te vinden is. Ze zijn immers nog aan het groeien. De meest nuttige onderdelen van de website zijn links naar de App Store en Google Play en een FAQ-sectie waar een gelimiteerd aantal vragen wordt beantwoord. Verder is de site vrij leeg en nietszeggend. Ook is het, evenals de app, enkel in het Engels beschikbaar.

Atlas VPN website

Atlas VPN gebruikt zijn website vooral om een kort overzicht te geven van de verschillende features van zijn VPN, zonder echt in detail te treden. Ook zegt de ‘Over ons’-paragraaf meer over de doelen van Atlas dan over het daadwerkelijke team dat erachter zit, waardoor het niet erg transparant lijkt. Het is mogelijk de provider te volgen op Twitter, Facebook, Instagram en YouTube. In de rechterbenedenhoek van de website staat een ‘Support’-knop waarlangs je contact op kunt nemen met de klantenservice van Atlas VPN. Hierover later meer.

Ten slotte heeft Atlas VPN een actieve blog waarop ze regelmatig nieuwsartikelen en stappenplannen voor het installeren van hun VPN publiceren, die eventueel wél van pas kunnen komen.

Atlas VPN installeren

Op het moment van schrijven is Atlas VPN enkel beschikbaar voor Android en iOS. Wij hebben de software getest op een Android-telefoon. Het downloaden van de app ging erg gemakkelijk en was binnen de kortste keren gedaan. Het installatieproces voor Android gaat als volgt:

 1. Ga naar de officiële website van Atlas VPN en klik op de knop “Get it on Google Play” (of op “Download on the App Store” als je de app voor je iPhone of iPad wilt). Je kunt ook direct binnen je app store zoeken op “Atlas VPN”.
 2. Download de app voor je telefoon door op “Installeren” te tikken en wacht tot de software geïnstalleerd is.
 3. Open de app door op “Open” te tikken.

Atlas VPN app in Google Play Store

Je kunt nu onmiddellijk aan de slag. Een account aanmaken is niet nodig. Op iOS is het proces ongeveer hetzelfde en ben je ook binnen een paar minuten klaar om je internetverbinding met Atlas VPN te beveiligen. De versies voor Mac en Windows zullen later dit jaar worden uitgebracht.

Uitstraling en gebruiksvriendelijkheid Atlas VPN Software

Atlas VPN app

De app van Atlas VPN is erg overzichtelijk en gemakkelijk te navigeren. Het eerste scherm dat opkomt als je de app opent, bevat enkel een grote startknop. Als je hierop klikt, word je meteen verbonden met de dichtstbijzijnde server. In ons geval was dit een Nederlandse server in Amsterdam. De algemene uitstraling van de app is simpel en aantrekkelijk.

De verschillende opties die Atlas VPN ter beschikking stelt, zijn enigszins beperkt. Je kunt een serverlocatie uitkiezen door naar boven te swipen. Verder kun je op de drie streepjes aan de zijkant tikken, waar je onder andere de instellingen zult vinden. Op het moment van schrijven is de enige optie binnen deze instellingen het aanzetten van “SafeBrowse”. Deze functie werkt als een soort firewall die je weghoudt van kwaadaardige services en websites online. Wij verwachten dat er binnenkort meer opties beschikbaar zullen zijn, waaronder mogelijk een kill switch binnen de app.

Naast je instellingen, heb je in de Atlas VPN-app ook inzage in het Premium-abonnement dat de service aanbiedt en toegang tot de “Hulp”-sectie. Onder “Help” staat hetzelfde FAQ als op de website. Ook word je de mogelijkheid gegeven Atlas VPN te contacteren via e-mail.

Prijzen en betaalmogelijkheden

Atlas VPN heeft zowel een gratis als een premium-versie van zijn service. Het verschil tussen deze twee is dat de premium-versie je toegang geeft tot snellere servers die ook geschikt zijn voor streaming – en dat je daar uiteindelijk voor zult gaan moeten betalen.

Voor de gratis versie van Atlas VPN hoef je totaal geen betaalgegevens af te geven. De service is en blijft gratis zolang jij daarvoor kiest. Op dit moment is dit bij de premium-service ook het geval. Atlas VPN geeft namelijk drie maanden gratis Premium cadeau aan al zijn gebruikers. Dit betekent dat hun gehele service op dit moment gratis is. Als gevolg zijn er op het moment nog geen prijzen en betaalmogelijkheden van de premium-service bekend.

Klantenservice

Atlas VPN klantenservice websiteDe klantenservice van Atlas VPN is bereikbaar via e-mail. Via de knop “Support” op de officiële website kun je een vraag insturen en eventueel bijlages, zoals screenshots, toevoegen. Een interessant detail is dat de hele website van Atlas VPN alleen beschikbaar is in het Engels, terwijl de supportpagina je in het Nederlands om je gegevens vraagt.

Via de app kun je eveneens contact opnemen met support door naar de “Help”-sectie te gaan en naar beneden te scrollen. Klik hier op “Email us” en vervolgens op je e-mail-app. Gegevens over je telefoon en de versie van de app worden hierbij automatisch gekopieerd en toegevoegd aan je bericht, zodat de klantenservice je effectiever kan helpen.

Hoewel de klantenservice 24/7 beschikbaar zou moeten zijn, lijkt dit niet te betekenen dat je snel antwoord krijgt. Wij wachtten uren op een reactie via e-mail, en die bleef lange tijd uit. Pas vier dagen later hadden wij ons antwoord, wat overigens wel in het Nederlands was.

Conclusie gebruiksgemak Atlas VPN

 • De website van Atlas VPN heeft weinig informatie maar ziet er overzichtelijk en prettig uit.
 • Atlas VPN heeft op dit moment enkel software voor Android en iOS.
 • Het installeren van de Atlas VPN-app is simpel en de software werkt erg intuïtief.
 • De app biedt tot op heden weinig opties.
 • Atlas VPN is gratis beschikbaar en ook het Premium-abonnement kun je nu voor drie maanden gratis uitproberen.
 • De klantenservice van Atlas VPN is beschikbaar via e-mail en werkt in het Nederlands, maar laat vrij lang op zich wachten.

Servernetwerk Atlas VPN

Een gloednieuwe VPN zoals Atlas VPN zal niet meteen duizenden servers hebben, zoals wel het geval is bij bijvoorbeeld NordVPN en CyberGhost. Toch wil je als VPN-gebruiker genoeg keuze hebben. Een server die dicht bij je in de buurt staat, is bijvoorbeeld veel beter als je de topsnelheid van je internetverbinding zoveel mogelijk in stand wilt houden. Ook zijn servers in specifieke landen belangrijk als je online content wilt unblocken. In deze sectie nemen we een kijkje bij de verschillende servers en serverlocaties die Atlas VPN aanbiedt.

Aantal servers en locaties

Atlas VPN heeft een onbekend aantal servers in zestien verschillende landen. In totaal komt dit neer op negentien serverlocaties, waarvan vier zich in de Verenigde Staten bevinden. Hier zitten bij de Premium- versie ook servers tussen die geoptimaliseerd zijn voor online streaming. Dit kleine netwerk is een goed begin, maar we gaan ervan uit dat dit in de toekomst zal groeien.

Serverlocaties Atlas VPN

Een overzicht van alle serverlocaties van Atlas VPN vind je hieronder:

Land Serverlocaties
Australië Sydney
België Brussel
Canada Montreal
Denemarken Christianshavn (Kopenhagen)
Duitsland Frankfurt am Main
Frankrijk Parijs
Ierland Dublin
Nederland Amsterdam
Noorwegen Oslo
Oostenrijk Wenen
Singapore Singapore
Spanje Madrid
Verenigd Koninkrijk Londen
Verenigde Staten Los Angeles, Miami, New York City, Seattle
Zweden Kungsholmen
Zwitserland Zürich

Elk land waar Atlas VPN servers heeft staan, heeft één serverlocatie, behalve de Verenigde Staten, die er vier telt. In totaal zijn er 19 serverlocaties verspreid over 16 landen, die vooral gecentreerd zitten in West-Europa en de westerse wereld.

Dedicated IP-adres

Atlas VPN biedt op dit moment geen dedicated IP-adressen aan. Wellicht dat hier in de toekomst, met de verdere ontwikkeling en uitbreiding van de software, verandering in komt. Als je meer informatie wilt over dedicated IP-adressen en of jij hier gebruik van moet maken, kun je dit artikel lezen.

Conclusie servernetwerk en locaties

 • Atlas VPN heeft 19 serverlocaties in 16 landen, waaronder ook Nederland.
 • Bij het Premium-abonnement krijg je ook toegang tot servers die zijn geoptimaliseerd voor streaming.
 • Atlas VPN biedt geen dedicated IP-adressen aan.

Mogelijkheden Atlas VPN

Veel mensen gebruiken een VPN om bijvoorbeeld het Netflix-aanbod van een ander land te kunnen bekijken. In deze sectie kijken we hoe Atlas VPN hierbij van dienst kan zijn.

Atlas VPN en Netflix

Wij waren niet in staat om met Atlas VPN het Netflix-aanbod van specifieke landen te bekijken. Wel konden we alle originele Netflix-producties zien. Als we echter een serie of film wilde kijken die enkel op sommige locaties beschikbaar was, kregen we een pop-up te zien die ons vertelde dat we een proxy gebruikten en daarom geen toegang kregen. Deze VPN is dus niet geschikt om Netflix mee te unlocken. Content die alleen op de Amerikaanse Netflix te vinden is, is met Atlas VPN alsnog niet beschikbaar.

Conclusies – Onze ervaring met Atlas VPN

Pluspunten Minpunten
Gemakkelijk te installeren Logt je IP-adres
Simpele, gebruiksvriendelijke app Momenteel alleen beschikbaar voor Android en iOS
Gratis VPN Weinig opties
Weinig persoonlijke informatie nodig voor het aanmaken van een account Weinig informatie beschikbaar online
Redelijk snel in dagelijks gebruik Klein servernetwerk
Geen dedicated IP-adres mogelijk
Geen mogelijkheid tot unblocken van Netflix

Atlas VPN is een nieuwkomer op de markt die erg aantrekkelijk is, omdat ze een gratis service aanbieden. Daarnaast kun je op dit moment voor wel drie maanden lang gratis genieten van een Premium-abonnement. De software is gemakkelijk te installeren en erg gebruiksvriendelijk. Met een simpele klik ben je al beschermd. Naast de prijs is het ook erg prettig dat de service vrij snel in dagelijks gebruik is – ook vanuit Nederland. Hier houdt het echter wel op met de positieve punten van deze VPN.

Het grootste nadeel van Atlas VPN is hun logbeleid. Ze zeggen dat ze geen logs over je bijhouden, maar tegelijkertijd geven ze wel aan je IP-adres op te slaan, net als andere data zoals apparaatgegevens en communicatielogs. Deze VPN is dus geen goede keuze als je wilt gaan voor volledige privacy. Bovendien heeft het op dit moment enkel software voor je smartphone, heeft het een erg klein servernetwerk en geeft het je geen toegang tot de Amerikaanse Netflix. Er zijn maar weinig opties beschikbaar en er is weinig informatie over de werking van de VPN op hun website te vinden. We kunnen enkel hopen dat Atlas VPN aan zijn tekortkomingen gaat werken en het in de toekomst uitgroeit tot een betere service.

Persoonlijke meningen
experts VPNgids.nl

Onze score
6.7
VPN met gratis service die helaas je IP-adres logt en weinig mogelijkheden heeft.
Bezoek de Atlas VPN website
Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Bezoek Atlas VPN