Wat is ping? Een oorzaak van traag internet

Laptop met Wi-Fi symbool en stopwatch-icoon wordt gekoppeld aan het internet
Klik hier voor een korte samenvatting
In het kort: wat is ping?

Ping is de manier waarop de latentie van je internetverbinding wordt gemeten. In andere woorden: het meet (in milliseconde) hoe lang een datapakketje erover doet om van jouw computer naar een websiteserver te gaan en weer terug te komen.

Een pingwaarde die je nodig hebt om ongestoord te browsen mag niet hoger dan 50 ms zijn. Wil je online multi-player games spelen? Dan kan een ping van boven de 20 ms al voor lag zorgen.

Veel mensen willen een VPN gebruiken om zichzelf online te beschermen tegen spionage en hackers. Een VPN leidt je internetverkeer om. Hiermee verhoogt een VPN je ping, waardoor je last kunt krijgen van lag. Om dit te voorkomen hebben we de top 3 VPN’s met de laagste ping (en hoogste snelheid) voor je op een rijtje gezet:

 1. Surfshark
 2. Hide.me
 3. Private Internet Access

Wil je meer weten over ping en andere concepten die hierbij komen kijken, zoals latency? En wil je tips over hoe je je ping verlaagt? Lees dan de rest van dit artikel.

In onze VPN-reviews tonen we je naast de download- en uploadsnelheid altijd de ping om te laten zien hoe snel een VPN (Virtual Private Network) is. Niet iedereen weet echter wat ‘ping’ nu precies is. Het wordt gemeten in milliseconden, maar waarvan meet je dan de tijd? Gamers hebben het ook vaak over ping. Zij spreken hierover in het verband met lag in hun game. Is dit dezelfde ping als bij VPN’s?

In dit artikel duiken we de wereld van internetsnelheid in. We leggen je natuurlijk uit wat ping is, maar dat is niet alles. Ping meet namelijk de latentie van je verbinding. Wat is latentie, ook wel latency in het Engels? En hoe meet ping dit dan? Kun je je ping eigenlijk verlagen voor sneller internet?

Dit zijn allemaal interessante vragen waarop we later in dit artikel antwoord zullen geven. We beginnen met de definities van verschillende belangrijke termen.

Ping vs latency vs internetsnelheid: zijn ze hetzelfde?

Veel mensen gebruiken de termen ping, latency en internetsnelheid door elkaar. De zaken waar deze woorden naar verwijzen lijken ook erg op elkaar. Het heeft allemaal te maken met de tijd die een signaal nodig heeft om van de ene plek naar de andere te gaan. Toch gaat het hier om verschillende concepten.

 • Latency. Dit is de verbindingssnelheid van je internetaansluiting. In andere woorden: het is de tijd die nodig is voor een signaal om van je apparaat naar een webserver te gaan. Latency is afhankelijk van de sterkte van je verbinding, niet van de internetsnelheid.
 • Ping. Ping is de manier waarop we de latency meten. De eenheid waarmee dit gebeurt is in milliseconden. Hoe ping de latency precies meet leggen we in de volgende paragraaf uit.
 • Internetsnelheid. Dit verwijst naar de hoeveelheid data die je per seconde over het internet verstuurt. Internetsnelheid wordt vaak opgesplitst in downloadsnelheid en uploadsnelheid. Het wordt uitgedrukt in megabits per seconde (Mb/s).

Uitleg met infographic van de begrippen Latency, Ping en Internetsnelheid

Problemen met ping: lag en jitter

Er zijn twee problemen waar je last van kunt hebben als het aankomt op ping en latency. Dit zijn jitter en lag. Lag is al een bekende term bij veel mensen, maar jitter is vaak compleet onbekend. Daarom leggen we ook deze twee termen even kort uit.

 • Jitter. Dit wordt ook wel stuttering of ping spikes genoemd. Jitter is de fluctuatie in latency. Als je een website bijvoorbeeld drie keer bezoekt en de pagina laadt telkens even snel, dan is er geen sprake van jitter. Duurt het de ene keer 1 ms, de andere keer 25 ms en de derde keer 58 ms? Dan is er spraken van jitter.
 • Lag. Lag hangt onder andere af van je internetsnelheid en latentie. Als mensen het over lag hebben, dan hebben ze het over een vertraging tussen een actie en de reactie. Een hoge latentie – en dus hoge ping – en een lage internetsnelheid kunnen allebei lag veroorzaken. Een goed voorbeeld van lag is wanneer er in een game tijd zit tussen het moment dat je op de spatiebalk klikt en het moment waarop je karakter daadwerkelijk springt.

Uitleg met infographic van de begrippen Jitter en Lag

Hoe meet ping je verbindingssnelheid?

Als je een internetpagina bezoekt, dan stuur jij een datapakket vanaf je computer, via je modem, naar de server waarop die website draait. Dit gaat via de TCP/IP-stack. Eenvoudig gezegd zorgt TCP (Transmission Control Protocol) voor de verplaatsing van de data. Een ‘IP (Internet Protocol)’-adres is iemands adres op het internet. Het IP verwijst dus naar jouw online adres (het adres waar de data vandaan komt) en het adres van een webserver (waar de data heen moet).

Als je wilt weten hoe snel deze transmissie van gegevens plaatsvindt, stuur je een zogenaamde echo request mee. Je zou kunnen zeggen dat een echo request een vraag is van jouw computer aan de server van de website of die bestaat. Als dit zo is, stuurt de website een echo reply terug. Je zou dit kunnen zien als de website die zegt ‘Ja, hier ben ik’.

Visuele uitleg van het begrip "Ping Command"

Uiteraard communiceren de apparaten niet in het Nederlands of Engels. Ping gebruikt hiervoor een extra protocol dat je meestuurt, genaamd Internet Control Message Protocol (ICMP). Het ICMP meet verschillende dingen:

 • Hoe je data over het internet reist naar zijn bestemming. Dus welke route neemt het datapakket over het wereldwijde web?
 • Of de eindbestemming (website host) bestaat. Dit kan leiden tot een redirect of foutmelding ‘destination unreachable’.
 • Hoelang het duurt tot de data zijn eindbestemming heeft bereikt en je informatie teruggestuurd hebt gekregen. Dit is dus de ping. Als het te lang duurt om de eindbestemming te bereiken (oftewel, als de latency heel hoog is), dan krijg je de foutmelding ’time exceeded’.

Wat is een goede ping?

Als mensen browsen op het internet en last hebben van lange laadtijden, controleren ze vaak hun internetsnelheid. Ook internetproviders geven vaak informatie over de internetsnelheid in Mb per seconde voor elk pakket dat ze aanbieden. Ping wordt hierbij vaak niet vermeld. Toch heeft de ping, of eigenlijk dus de latency, invloed op je internetervaring.

Een hoge ping zorgt er namelijk voor dat pagina’s er langer over doen om te laden. Tijdens het gewoon browsen merk je niet snel een verschil in ping. Dit komt doordat de jitter dan erg groot mag zijn. Je merkt namelijk weinig van de verschillen in ping, omdat alle ping-waarden onder de 50 ms prima zijn om online mee te surfen. Pas tijdens het online gamen zul je merken dat de ping grote invloed heeft. Hoe lager de ping namelijk is, hoe minder last je hebt van lag.

Over het algemeen kun je deze waarden als uitgangspunt nemen:

 • Onder de 20 ms. Dit is een superverbinding. Met deze ping kun je zonder lag grote online multi-player games spelen.
 • 20 tot 50 ms. Dit is een normale ping. Je merkt – zeker tijdens het browsen – geen vertraging.
 • 50 tot 100 ms. Deze ping-waarden zullen ervoor zorgen dat je het af en toe merkt. Video’s moeten wat langer bufferen en grote games, zoals Lost Ark kun je eigenlijk niet meer goed spelen.
 • Meer dan 100 ms. Dit zorgt voor een merkbaar langzame verbinding. Als je ping zelfs hoger is dan 150 ms, dan zul je veel online multi-player games helemaal niet meer kunnen spelen. Veel games hebben namelijk een ping limiet van 150 tot 180 milliseconden op hun servers.

Kun je je ping verlagen?

Als je last hebt van een hoge ping en de latency van je internetverbinding dus erg hoog is, is dat erg vervelend. Gelukkig zijn er enkele stappen die je kunt zetten om je ping te verlagen:

6 tips waarmee je je ping kunt verlagen, met symbolen

 • Zorg ervoor dat je modem-router op een strategische plek in de buurt van je pc of console staat. Hoe verder weg de router staat, hoe zwakker het signaal wordt. Houd er ook rekening mee dat dikke muren en andere voorwerpen blokkades kunnen vormen. Dit geldt uiteraard alleen voor wifi-signalen.
 • Sluit de ethernetkabel aan in plaats van online te gaan via de wifi. Dit zorgt ervoor dat je verbinding stabieler is (minder jitter), dat de internetsnelheid verhoogt en dat de ping/latency verlaagt.
 • Stap over van abonnement bij je internetserviceprovider. Sommige providers limiteren de maximale bandbreedte die je mag gebruiken, dit verhoogt ook de ping. Dat komt doordat je dan slechts een beperkt aantal MB per seconde kunt verzenden en ontvangen. Alle data die je meer  ontvangt tijdens bijvoorbeeld het laden van een HD film moet wachten tot het doorgegeven mag worden. Daarnaast werken verschillende providers met andere typen internetverbinding. Zo is je ping vele malen lager via glasvezel dan DSL (Digital Subscriber Line), dat signalen via een koperdraad verzendt.
 • Zet apparaten en applicaties die je niet gebruikt uit. Als deze verbinding maken met het internet, gebruiken ze toch bandbreedte en verhogen ze je ping. Hetzelfde geldt voor achtergrondprocessen op je computer. Als je zeker weet dat ze niet nodig zijn, kun je deze uitschakelen om zo je ping te verhogen.
 • Kies een tijd om te internetten, als huisgenoten niet ook gebruikmaken van het internet. Als jij lekker wilt gamen met een lage ping, is het niet handig als een andere huisgenoot zijn favoriete film in ultraHD zit te streamen via Netflix of torrents downloadt. Dit gaat immers ten koste van de beschikbare bandbreedte.
 • Stel je firewall anders in. De firewalls op je computer (zoals Windows Defender of de ingebouwde firewall van je antivirus) en router scannen al het verkeer dat je netwerk opkomt. Dit beschermt je tegen malware, maar zorgt er wel voor dat je verbinding minder snel is. Als je bijvoorbeeld je game op een whitelist zet, dan scant de firewall verkeer vanuit deze game niet meer. Dit leidt tot een lagere latency en ping.

Ping en cybercrime: smurf-attack

Ping commands zijn erg handig om te controleren of je netwerk naar behoren werkt. Je krijgt er antwoord mee op vragen, zoals ‘komen je websiteaanvragen goed aan bij de server?’ en ‘bestaat de website nog?’. Helaas kunnen cybercriminelen ping ook gebruiken voor kwade doeleinden. De cyberaanval waarbij de ping command een grote rol speelt is de smurf-aanval.

Een smurf-aanval, of smurf attack, is een speciale vorm van een ‘distributed denial of service (DDoS)’-aanval. Deze worden onder andere ingezet om website-eigenaren af te persen: ‘als je me niet betaalt, zul je jouw service niet kunnen leveren’. De naam is afgeleid van de cartoon De Smurfen en verwijst naar de vele kleine, bijna identieke, aanvallers (de smurfen) die een grote vijand willen verslaan (Gargamel). Dit type aanval wordt ook wel een ping flood genoemd.

Een smurf attack werkt als volgt:

 1. De aanvaller spooft het IP-adres van het slachtoffer. Oftewel, hij ‘steelt’ het IP van het slachtoffer.
 2. De aanvaller zendt een echo request naar vele andere servers vanuit dit gespoofte IP.
 3. De servers zenden een echo reply. Aangezien zij denken dat de request van het slachtoffer afkomstig was, zullen de servers de reply’s ook naar het slachtoffer sturen.
 4. Het netwerk van het slachtoffer ontvangt te veel echo reply’s en kan deze niet verwerken.
 5. Het systeem loopt vast en kan niet meer doen wat het moet doen, zoals een website hosten.

Visuele uitleg van het begrip "Smurf Attack"

Wat is ping in online gamen?

High ping (hoge ping) en low ping (lage ping) zijn veelgebruikte termen in online gaming. Dit komt doordat de latency een grote invloed heeft op de spelervaring. In veel games, vooral first-person-shooters, komt timing erg nauw. Als jij net eerder klikt dan je tegenstander, dan kan dit leven of dood betekenen (in-game). Ditzelfde geldt voor battle royal games, zoals Fortnite, waarbij mensen ook een VPN gebruiken om bijvoorbeeld een IP-ban te omzeilen.

Over het algemeen wordt aangehouden dat een ping van 100 milliseconde of meer onder high ping valt. Deze verbindingssnelheid zorgt voor zo veel lag dat een spel niet goed meer te spelen is. Bovendien hebben verschillende online games een ingebouwde ping-meter. Als hier een ping van boven de 150 ms gemeten wordt, mag je het spel niet spelen.

Verlaagt een VPN mijn ping?

Computer met een snelheidsmeter naast een VPN-schildEr zijn websites die beweren dat een VPN ervoor kan zorgen dat je ping verlaagt. Dit zijn echter altijd websites die je een VPN proberen te verkopen. VPN’s verlagen je ping namelijk niet. De kans is juist groot dat een VPN je ping (een beetje) verhoogt.

Normaal stuurt je internetprovider je internetverkeer direct van je modem naar de gewenste server. Als je een VPN gebruikt, wordt dit internetverkeer omgeleid via een VPN-server. Je internetverkeer maakt dus een omweg om zo je privacy te beschermen. Dit verhoogt de latency en daarmee de ping.

Er zijn wel twee voorbeelden waarop een VPN je ping wél verlaagt:

 1. Als je internetprovider je bandbreedte beperkt, dan resulteert dit in een hoge ping. Door verbinding te maken via een VPN, omzeil je deze beperking van je internetserviceprovider.
 2. Een game kan je een lagere ping tonen. Als je verbinding maakt met een VPN-server die dicht bij de gaming server waarop je speelt ligt, meet de gaming server een lage ping. Aangezien je internetverkeer wel eerst naar de VPN-server moet reizen, ervaar jij echter alsnog de lag die je anders ook zou ondervinden. Het gaat hier dus alleen om een kunstmatige verlaging van je ping.

VPN met de laagste ping

Als je een VPN gebruikt, bijvoorbeeld om jezelf online te beschermen, wil je dat deze snel is en een lage ping heeft. Zeker als je graag films en series streamt of games speelt is dit belangrijk. Daarom testen wij alle VPN’s tijdens het reviewproces op snelheid.

In deze tabel zie je de top 3 VPN’s met de laagste ping en hoogste snelheid. Hiervoor hebben we verbonden met de dichtstbijzijnde servers in Nederland. Verbindingen met bijvoorbeeld de Verenigde Staten zullen de ping uiteraard verhogen.

Nederlandse VPN-serverPing (ms)Download (Mbps)Upload (Mbps)
Geen VPN294,4094,52
Hide.me386,4687,01
Surfshark490,7790,73
Private Internet Access (PIA)490,2790,69

Zoals je ziet hebben al deze VPN’s een erg lage ping. Met geen van deze diensten zul je dus problemen ondervinden tijdens online gamen. Hoewel Hide.me de laagste ping aangeeft, raden we toch Surfshark aan als beste low ping VPN. Deze provider biedt naast een lage ping namelijk ook de hoogste snelheid van de VPN’s.

Surfshark behoudt zelfs een hoge snelheid zodra je verbindt met Amerikaanse servers: 90,55 Mb/s downloadsnelheid tegenover Hide.me’s 12,40 Mb/s. Ook neemt de ping iets minder toe dan bij Hide.me bij deze ver weg gelegen server: 90 ms versus 93 ms. Een snelle verbinding met een Amerikaanse server kunnen maken is natuurlijk wel handig als je toegang wilt krijgen tot de Amerikaanse Netflix.

Amerikaanse VPN-serverPing (ms)Download (Mbps)Upload (Mbps)
Geen VPN294,4094,52
Surfshark9090,5590,58
Private Internet Access (PIA)9050,6091,25
Hide.me9312,4050,96
Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.21 per maand
Vanaf
€2.21
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Conclusie

Ping is dus de tijd die een datapakket erover doet om van jouw computer over het internet naar een andere server en weer terug te reizen. Een hogere ping wijst op een lage verbindingssnelheid. Dit merk je in het dagelijks gebruik wanneer pagina’s langzaam laden of video’s lang moeten bufferen. Een hoge ping is tijdens online gaming uit den boze, omdat dit lag veroorzaakt.

Als je een VPN gebruikt om je internetgebruik te beveiligen of geografisch geblokkeerde content te unblocken, wil je natuurlijk niet tegen verbindingsproblemen aanlopen. Je wilt dus een VPN die snel is en een lage ping heeft. Op dit gebiedt blinkt Surfshark zeker uit. Het is immers een van de snelste VPN’s op de markt, heeft een lage ping en is een van de beste VPN’s speciaal voor gaming.

Wat is ping? - Veelgestelde vragen

Heb je een vraag waar je snel antwoord op wilt? Kijk dan in onze FAQ. Klik op een vraag om het antwoord te zien.

Ping is een manier waarop je de latency van je internetverbinding meet. Ping geeft in milliseconden aan hoe lang een datapakket erover doet om van jouw computer naar de server van een website te gaan en terug te keren. Dit werkt met behulp van echo requests. Hoe dat precies zit, lees je in ons artikel ‘Wat is ping?‘.

Er zijn een aantal manieren om je ping te verlagen:

 • Zet je modem-router in de buurt van je pc.
 • Verbind via de ethernetkabel in plaats van wifi.
 • Stap over van internetserviceprovider.
 • Schakel niet-gebruikte applicaties, achtergrondprocessen en apparaten uit.
 • Ga online wanneer minder mensen hetzelfde netwerk gebruiken.
 • Stel je firewall anders in.

In ons artikel ‘Wat is ping?‘ lees je alles over hoe je dit doet en waarom deze zaken je ping verlagen.

Latency, of in het Nederlands latentie, is de snelheid van je internetverbinding. Ping is de methode waarop je de latency meet. Hoe je met ping de internetverbindingssnelheid meet, lees je in ‘Wat is ping?‘.

Een ping van maximaal 50 ms is een goede ping om normaal te browsen. In de volgende gevallen heb je een lage ping nodig:

 • Je wilt online multi-player games spelen.
 • Je wilt ultraHD series en films kijken zonder een lange buffertijd.

Hoe je je ping verlaagt, lees je in het artikel ‘Wat is ping?‘.

Een smurf attack is een vorm van een distributed denial of service attack (DDoS-attack) die gebruikmaakt van echo requests. Kort gezegd werkt een smurf attack zo:

 1. Een hacker ‘steelt’ het IP-adres van een webserver.
 2. De hacker verstuurt een echo request vanuit dit gestolen IP naar vele andere servers.
 3. Al deze servers sturen een echo reply naar het IP-adres van de webserver.
 4. De webserver wordt overbelast en kan zijn normale diensten niet leveren.

Ja, een VPN verhoogt je ping. Een VPN leidt je internetverkeer om via een externe server, waardoor de route die je data aflegt langer is. Een goede VPN verhoogt je ping echter niet heel erg. Wij hebben dan ook getest wat de snelste VPN is met de laagste ping. We komen dan uit op Surfshark VPN.

Techredacteur
Tamara is al jaren bezig met taal en communicatie. De steeds vernieuwde kennis over tech en cybersecurity weet ze zo goed over te brengen op het grote publiek. Tamara is geïnteresseerd in kwesties rondom (overheids)censuur en de balans tussen privacy en vrijheid online.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen