VPN schild bij Android smartphone

VPN instellen op Android

Laatst bijgewerkt: 27 februari 2019
Leestijd: 6 minuten, 45 seconden

VPN Schild op SmartphoneAls je een VPN hebt, wil je deze waarschijnlijk ook gebruiken op Android-apparaten zoals je smartphone en tablet. Dit kan op verschillende manieren. In dit artikel leggen we je uit hoe je een VPN op je Android-apparaat kunt installeren. Eerst vertellen we je kort welke aanbieders de beste VPN voor Android hebben. Daarna geven we stapsgewijs aan hoe je een VPN op je Android-apparaat via een app en via je instellingen kunt installeren. Ook bespreken we hoe je je VPN op je router kan instellen, waardoor je Android-apparaat er ook automatisch gebruik van maakt.


Welke VPN is het beste voor mijn Android-apparaat?

VPN’s zijn niet alleen handig op je computer, maar ook op al je andere online apparaten. Een VPN versleutelt al je internetverkeer en zorgt ervoor dat jij anoniem van het internet kunt genieten. Ook geeft het je toegang tot websites waar je normaal gesproken niet bij kunt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Amerikaanse versie van Netflix.

Als je nog geen VPN-dienst hebt gekozen, raden wij je de volgende VPN’s voor Android aan. Dit zijn alle drie erg goede VPN’s in het algemeen, maar daarnaast werken ze ook op z’n best op je Android-apparaat.


ExpressVPN voor Android

ExpressVPN is wat ons betreft de beste VPN voor Android. ExpressVPN is extreem snel, heeft veel servers en is erg gemakkelijk in te stellen. Bovendien is ExpressVPN ook een zeer veilige VPN met sterke encryptie. Het werkt perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen. Hierdoor zit je met ExpressVPN op Android altijd goed. Je kunt ExpressVPN bovendien een maand gratis uitproberen vanwege de 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie op al hun abonnementen.

ExpressVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Premium VPN nu voor $6,67 per maand
9.5
 • Supersnelle en makkelijke VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 94 landen
Bezoek ExpressVPN


IPVanish voor Android

IPVanish is eveneens een goede optie voor je Android-apparaat. Deze VPN kwam tijdens onze snelheidstesten als snelste uit de bus. Hierdoor is de VPN-dienst uitermate geschikt voor het streamen van films of series zonder haperingen. Netflix werkt helaas niet altijd met IPVanish, omdat Netflix constant tegen VPN’s aan het vechten is. Alsnog is IPVanish één van de VPN’s die dit gevecht goed volhoudt. Ook heeft IPVanish een overzichtelijke Android-app en goede encryptie. Al met al is IPVanish een uiterst geschikte en snelle VPN voor al je Android-apparaten. Houd er wel rekening mee dat IPVanish logs bijhoudt.

IPVanish
Actie:
Snelle VPN met goede prijs bij een jaaraboonement
7.3
 • Supersnelle VPN
 • Torrents mogelijk
 • Logs! En Netflix niet altijd werkend
Bezoek IPVanish


NordVPN voor Android

NordVPN is een fantastische VPN voor iedereen met een kleiner budget. Het speerpunt van NordVPN is zijn sterke beveiliging, maar voor veel mensen is met name de prijs-kwaliteitsverhouding een reden om voor deze dienst te kiezen. Ook de snelheden van NordVPN zijn dik in orde. Net als ExpressVPN is ook NordVPN een maand gratis uit te proberen vanwege hun 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie.

NordVPN
Actie:
Slechts €3,17 per maand bij een 3-jarig abonnement
9.1
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN


Hoe stel ik een VPN in op mijn Android-apparaat?

De meeste VPN-aanbieders geven je de mogelijkheid hun VPN ook op Android in te stellen. Soms hebben ze daar een speciale Android-app voor die je eenvoudig kunt downloaden. Mocht je dit liever niet willen, of mocht je telefoon niet genoeg geheugen hebben voor nóg een app, dan kun je je Android-apparaat ook beveiligen door de netwerkinstellingen aan te passen. Beide manieren voor het instellen van een VPN-verbinding leggen we hier kort aan je uit.


VPN instellen op Android met een VPN-app

Het instellen van een VPN op je Android-apparaat via een VPN-app is vrij simpel. Het werkt in principe hetzelfde als het downloaden van iedere andere app. Niet elke VPN-aanbieder heeft een bijbehorende app, dus vergeet dit niet van tevoren te checken. Als ze die wel hebben, kun je je VPN gemakkelijk op je telefoon of ander Android-apparaat instellen. Zo doe je dit stap voor stap:

 1. Zorg dat je een account hebt aangemaakt bij de VPN-aanbieder van jouw keuze.
 2. Download de bijbehorende VPN-app uit de Play Store.
 3. Installeer de app.
 4. Open de app. Waarschijnlijk krijg je een melding waarin wordt gevraagd of de app een VPN-verbinding mag maken. Sta dit toe.
 5. Vul je inloggegevens in.
 6. Na het inloggen kom je op het dashboard van jouw VPN-app. Afhankelijk van de gekozen VPN-aanbieder zul je hier verschillende opties zien.
 7. Geef aan met welke serverlocatie je wilt verbinden en start de VPN.
 8. De VPN staat nu aan. De meeste Android-apparaten laten dit zien aan de hand van een icoontje bovenin het scherm.

VPN instellen op Android door de netwerkinstellingen te veranderen

Als je geen VPN-app op je apparaat wilt of kunt downloaden, is er nog een andere manier om je VPN werkend te krijgen op Android. Dit is handig als je VPN-provider geen eigen app aanbiedt. Je kunt er dan voor kiezen om je netwerkinstellingen handmatig aan te passen. Ook dit leggen we stap voor stap uit:

 1. Zorg dat je een account hebt aangemaakt bij de VPN-aanbieder van jouw keuze.
 2. Ga naar de instellingen van je Android-apparaat.
 3. Ga naar je netwerkinstellingen en druk op ‘Meer netwerken’.
 4. Druk op ‘VPN’ en dan op ‘+’ om een nieuwe VPN toe te voegen.
 5. Je komt nu in een scherm waar je de gegevens van jouw VPN-dienst kunt invullen. Deze gegevens zijn vaak te vinden op de website van de door jou gekozen VPN-aanbieder. Mocht je deze niet kunnen vinden, neem dan even contact op met de klantenservice van jouw VPN-aanbieder.
 6. Als je de gegevens hebt ingevuld, druk je op opslaan.
 7. Druk op ‘Verbinden’.
 8. De VPN staat nu aan. De meeste Android-apparaten laten dit zien aan de hand van een icoontje bovenin het scherm.
 9. Wil je in het vervolg verbinden met dezelfde VPN, dan hoef je je gegevens niet opnieuw in te voeren. Je kunt dan direct op ‘Verbinden’ drukken.

Andere manieren om een VPN in te stellen op Android

VPN RouterNaast het instellen van een VPN op je Android-apparaat, kun je je apparaat ook automatisch gebruik laten maken van een VPN-verbinding. Dit kan door er bijvoorbeeld voor te kiezen een VPN in te stellen op je (virtuele) router. Op die manier is je apparaat verbonden met een VPN zonder dat je een app hoeft te downloaden of de netwerkinstellingen van je apparaat hoeft aan te passen. Al je internetverkeer gaat immers via de router, zolang je daar maar mee verbonden bent. Lees hieronder hoe je dit in kunt stellen.


VPN instellen op je router

Het installeren van een VPN op je router is niet zonder risico. Je moet namelijk de firmware van je router aanpassen om dit mogelijk te maken. Dit heet ‘flashen’. Hierbij kan het gebeuren dat je router beschadigd raakt. Volg dus altijd onze handleiding om er zeker van te zijn dat dit goed gaat:

 1. Kijk of het mogelijk is om een VPN in te stellen op je router. Ons artikel VPN router – Een gemakkelijk overzicht om snel de beste VPN router te vinden helpt je hierbij.
 2. Pas de firmware van je router aan. Volg hiervoor ons uitgebreide stappenplan uit het volgende artikel: VPN op Router instellen (DD-WRT stappenplan) – Router instellen voor VPN gebruik
 3. Als de firmware van je router is aangepast en je de VPN hebt geïnstalleerd, kan je Android-apparaat verbinding maken met dit netwerk. Alle apparaten die verbonden zijn zullen automatisch door de VPN beveiligd worden.

VPN instellen op een virtuele router op PC of Mac

Als het niet mogelijk is om je router te flashen, dan kun je de VPN ook installeren op je PC of Mac. Daarna kun je je Android-apparaat laten verbinden door middel van een wifi-hotspot. Zo maak je een ‘virtuele router’ van je laptop of computer. Gebruik de volgende stappen om dit voor elkaar te krijgen:

 1. Installeer een VPN op je computer. Dit is vaak een kwestie van een programmaatje downloaden. Mocht je hier niet uitkomen, volg dan onze handleidingen om handmatig een VPN op Mac of PC in te stellen:
  1. Handleiding voor het instellen van een VPN op Windows 10
  2. Handleiding voor het instellen van een VPN op Mac
 2. Maak een wifi-hotspot van je computer. Hoe dit precies werkt, is afhankelijk van je apparaat en besturingssysteem. Vaak kun je bij je internetverbindingen onder ‘Instellingen’ een kopje vinden met ‘Mobiele hotspot’ of iets soortgelijks. Hier kun je dit gemakkelijk regelen.
 3. Verbind je Android-apparaat met deze wifi-hotspot en je apparaat zal via dezelfde VPN-server als je computer werken.
Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘VPN instellen’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
4
Reacties
 1. Android leverd ook bitmask en Riseup vpn. Eenvoudig te installeren en gratis bovendien, dus anoniem. Bovendien worden er door Riseup vpn geen inlogbestanden bijgehouden

  • Wij hebben even kort onderzocht wat anderen hierover zeggen omdat we zelf geen ervaring hebben met Riseup. De meningen zijn hierover verdeeld, maar over het algemeen zeggen de meesten dat dit niet per se een veilige VPN is. Wij zouden deze dan ook niet aanraden op het moment.

 2. Helaas klopt dit niet. Inloggegevens kunnen níét ingevuld worden. VPN-profiel is dus op Huawei p20 lite níét in te stellen. Geen VPN move, heb 8 apps geprobeerd.

  • Heb je al eens geprobeerd om de VPN via je netwerkinstellingen te veranderen? Hiervoor heb je geen VPN-app nodig, maar alleen een VPN-abonnement en de juiste serverinformatie, die je meestal kunt vinden op de website van de VPN-provider die je gebruikt, of kunt verkrijgen door contact op te nemen met hun klantenservice. Volg deze stappen om je Android-apparaat op deze manier in te stellen. Hopelijk helpt dit!

Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past