VPN instellen op Android

Smartphone met Android logo en VPN schild
Klik hier voor een korte samenvatting van dit artikel
Snel en voordelig een VPN instellen op Android

Als je meteen aan de slag wilt met een VPN op Android, lees dan het korte stappenplan hieronder! Als voorbeeld gebruiken wij Surfshark, omdat deze uitstekende VPN zeer voordelig, gemakkelijk in te stellen en gebruiksvriendelijk is.

 1. Ga naar de Surfshark website en sluit een abonnement af door op de rode knop te drukken.
 2. Ga naar de Google Play Store op je Android-apparaat en download de Surfshark-app.
 3. Open de app en vul je inloggegevens in. Het kan zijn dat de VPN toestemming vraagt om een verbinding op te zetten. Sta dit toe.
 4. Kies een server om je mee te verbinden, pas eventueel naar jouw voorkeur de instellingen aan en geniet van een veiliger, vrijer en anoniemer internet!

Meer weten over VPN’s instellen op Android-apparaten? Lees dan ons volledige artikel hieronder!

Als je een VPN hebt, wil je deze waarschijnlijk ook gebruiken op Android apparaten zoals je smartphone en tablet. We internetten tegenwoordig immers misschien nog wel meer op onze telefoons en tablets dan op onze computers. Een VPN instellen op je Android apparaat kan op verschillende manieren. In dit artikel belichten we vier van deze manieren.

De meest eenvoudige manier om een VPN op je Android apparaat te zetten is via een app in de Play Store. Voordat we dit bespreken, leggen we uit wat de beste VPN’s zijn voor Android. Verder kun je in dit artikel lezen hoe je op andere manieren een VPN op Android installeert.

Wat is de beste VPN voor mijn Android-apparaat?

Tegenwoordig zijn er erg veel VPN-diensten. Hierdoor kan het lastig zijn om te beslissen wat de beste VPN voor jouw Android apparaat is.

Gelukkig is het kiezen van een goede VPN voor Android niet zo lastig als je misschien denkt. Net als bij elk product, gaat het vooral om jouw behoeften. Zo kan het zijn dat je een goedkope, simpele VPN zoekt die gewoon de basis biedt van een VPN-service. Misschien wil je juist een razendsnelle VPN waarmee streamen geheid een succes wordt.

Omdat we snappen dat ook Android-gebruikers verschillende VPN-behoeften hebben, deden wij onderzoek naar de drie beste Android VPN’s. Al deze VPN-diensten hebben allemaal hun eigen voordelen. Onze nummer één zetten we hieronder nog even in het zonnetje.

Surfshark: de ultieme premium budget VPN voor Android

Een premium budget VPN, kan dat echt? Dankzij Surfshark is het antwoord gelukkig ja! Deze provider laat namelijk zien dat dit ook voor Android mogelijk is. Surfshark maakt gebruik van zeer betrouwbare encryptie-protocollen, waaronder OpenVPN (TCP) en OpenVPN (UDP). Deze protocollen worden gezien als twee van de meest veilige, snelste en meest efficiënte encryptieprotocollen.

Surfshark biedt dan ook goede snelheden, of je nou surft, streamt, downloadt of gamet. Daarnaast heeft de provider een hoop extra opties, zoals een kill switch, statische IP-adressen en dubbele VPN-verbindingen. Deze VPN heeft zelfs een white list optie (vaak zie je deze alleen bij duurdere VPN’s zoals ExpressVPN). Het voordeligste abonnement kost slechts een paar euro per maand.

Tot slot is Surfshark één van de weinige providers (zeker in deze prijsklasse) die je met één abonnement op een onbeperkt aantal apparaten kunt gebruiken. Zodoende kun je met Surfshark al je (Android) apparaten met een VPN uitrusten!

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.05 per maand
Vanaf
€2.05
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Een VPN instellen op Android met een VPN-app

De gemakkelijkste en snelste manier voor het installeren van een VPN op Android, is middels een VPN-app. Deze manier raden we dan ook aan. Niet alle VPN-providers bieden een app aan voor Android. Controleer dus eerst of dit het geval is bij de VPN-provider die jij wilt installeren.

Heb je nog hulp nodig bij het kiezen van een VPN-provider? Bekijk dan onze vijf favoriete VPN-providers.. Deze aanbieders hebben allemaal een goede Android-app. Volg het stappenplan hieronder om een VPN via een app in te stellen en te gebruiken op je Android apparaat.

 1. Installeer een VPN-app naar keuze uit de Google Play Store.
  Google Play Store search: VPN
 2. Open de app. Waarschijnlijk krijg je een melding waarin wordt gevraagd of de app een VPN-verbinding mag maken. Sta dit toe.
 3. Sluit een abonnement af en maak een account aan. Dit kan ook voordat je de app installeert via de officiële website van de provider.
 4. Vervolgens log je met deze gegevens in bij de app.
 5. Na het inloggen kom je op het dashboard van jouw VPN-app. Afhankelijk van de gekozen VPN-aanbieder zul je hier verschillende opties zien.
 6. Geef aan met welke serverlocatie je wilt verbinden en start de VPN.
  Surfshark server selection Android
 7. De VPN staat nu aan. De meeste Android apparaten laten dit zien aan de hand van een icoontje bovenin het scherm.
 8. Je kunt bepaalde instellingen in de app aanpassen, zoals bijvoorbeeld het aanzetten van de kill switch, als je VPN deze heeft.

VPN instellen zonder VPN-app

Zoals je al las, bieden de meeste VPN-providers tegenwoordig apps voor veel verschillende besturingssystemen, waaronder Android. Dit geldt echter niet voor alle providers. Je kunt er ook zelf voor kiezen om een VPN op een andere manier in te stellen dan via een app, bijvoorbeeld handmatig, of op je router wanneer je veel apparaten tegelijkertijd wilt beveiligen.

Hieronder vind je drie andere manieren om gebruik te maken van een VPN op Android.

VPN instellen op Android door de netwerkinstellingen te veranderen

Je kunt een VPN werkend krijgen op Android door je netwerkinstellingen handmatig aan te passen. Volg hiervoor het onderstaande stappenplan:

 1. Abonneer je op een VPN-provider naar keuze en maak een account aan.
 2. Ga naar de instellingen van je Android apparaat.
 3. Navigeer naar het deel van instellingen over netwerken (op Samsung is dit bijvoorbeeld Verbindingen –> Meer verbindingsinstellingen) en druk op “VPN”.
  Android instellingen VPN
 4. Je komt nu op een scherm waar al jouw VPN-verbindingen staan (waarschijnlijk nog géén). Als je straks één of meer verbindingen hebt toegevoegd kun je deze hier ook configureren, door bijvoorbeeld in te stellen dat deze altijd aan moet staan. Druk voor nu op “VPN toevoegen”.
  VPN menu Android
 5. Je komt nu bij een scherm waar je de gegevens van jouw VPN-dienst kunt invullen. Deze gegevens zijn vaak te vinden op de website van de door jou gekozen VPN-aanbieder. Mocht je deze niet kunnen vinden, neem dan even contact op met de klantenservice van jouw VPN-aanbieder.
 6. Als je de gegevens hebt ingevuld, druk je op opslaan.
 7. Druk op ‘Verbinden’. Dit doe je door op het schuifje rechtsboven in te drukken (zie de afbeelding hierboven).
 8. De VPN staat nu aan. De meeste Android apparaten laten dit zien aan de hand van een icoontje bovenin het scherm.
 9. Wil je in het vervolg verbinden met dezelfde VPN, dan hoef je je gegevens niet opnieuw in te voeren. Je kunt dan direct op ‘Verbinden’ drukken.

Andere manieren om een VPN in te stellen op Android

VPN RouterNaast het direct instellen van een VPN op je Android apparaat, kun je ervoor zorgen dat je Android apparaat is verbonden met een VPN-server via een ander apparaat met een VPN-verbinding. Dit kan door een VPN in te stellen op je (virtuele) router. Zo is je apparaat verbonden met een VPN zonder dat je een app hoeft te downloaden of de netwerkinstellingen van je apparaat hoeft aan te passen. Al je internetverkeer gaat immers via de (virtuele) router, zolang je daar maar mee verbonden bent. Lees hieronder hoe je dit in kunt stellen.

VPN instellen op je router

Het installeren van een VPN op je router is niet zonder risico. Je moet namelijk de firmware van je router aanpassen om dit mogelijk te maken. Dit heet ‘flashen’. Hierbij kan het gebeuren dat je router beschadigd raakt. Volg dus altijd onze handleiding om er zeker van te zijn dat dit goed gaat:

 1. Kijk of het mogelijk is om een VPN in te stellen op je router. Ons artikel over VPN routers helpt je hierbij. In dit artikel vertellen we welke routers het beste werken in combinatie met een VPN.
 2. Pas de firmware van je router aan. Volg hiervoor ons uitgebreide stappenplan uit het volgende artikel: VPN op Router instellen.
 3. Als de firmware van je router is aangepast en je de VPN hebt geïnstalleerd, kan je Android apparaat verbinding maken met dit netwerk. Alle apparaten die verbonden zijn, zullen automatisch door de VPN beveiligd worden.

VPN instellen op een virtuele router op PC of Mac

Als het niet mogelijk is om je router te flashen, dan kun je de VPN ook installeren op je PC of Mac. Daarna kun je je Android apparaat laten verbinden door middel van een WiFi-hotspot. Zo maak je een ‘virtuele router’ van je laptop of computer. Gebruik de volgende stappen om dit voor elkaar te krijgen:

 1. Installeer een VPN op je computer. Dit is vaak een kwestie van een programmaatje downloaden. Mocht je hier niet uitkomen, volg dan onze handleidingen om handmatig een VPN op Mac of PC in te stellen:
  1. Handleiding voor het instellen van een VPN op Windows 10
  2. Handleiding voor het instellen van een VPN op Mac
 2. Maak een WiFi-hotspot van je computer. Hoe dit precies werkt, is afhankelijk van je apparaat en besturingssysteem. Vaak kun je bij je internetverbindingen onder ‘Instellingen’ een kopje vinden met ‘Mobiele hotspot’ of iets soortgelijks. Hier kun je dit gemakkelijk regelen.
 3. Verbind je Android apparaat met deze WiFi-hotspot en je apparaat zal via dezelfde VPN-server als je computer werken.

Conclusie: VPN instellen op Android

De meeste VPN’s werken erg snel en gemakkelijk op Android. Installeer simpelweg de app uit de App Store of Play Store, log in en je kunt gelijk aan de slag. Heeft de VPN waarmee jij werkt geen Android-app? Dan heb je altijd nog de optie om de VPN via je Android-instellingen of een (virtuele) router te installeren. Mocht je nog op zoek zijn naar een goede VPN voor Android, dan raden wij Surfshark aan.

Een VPN instellen op Android: Veelgestelde vragen

Als je met een vraag zit, klik dan gerust op één van de onderstaande veelgestelde vragen. Het antwoord verschijnt in beeld. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat dan even een reactie achter. Wij helpen je graag.

Een VPN beschermt je internetverbinding door je data om te leiden via een externe server. Als je een VPN op Android gebruikt, ben je anoniemer, veiliger en vrijer online. Je hebt dan bijvoorbeeld toegang tot meer websites. Wil je een VPN op je Android-telefoon? Dat gaat binnen enkele stappen. Download de juiste VPN-software en maak een account aan.

Surfshark is volgens ons de beste VPN voor Android, omdat de provider zeer voordelig en gebruiksvriendelijk is. Ook ExpressVPN en Private Internet Access zijn goede VPN’s voor Android.

Net als op een computer, kan een VPN ook op je Android-telefoon veel voordelen hebben. Al je online verkeer wordt in één klap beschermd, waardoor je meer privacy hebt. Bovendien heb je met een VPN ook toegang tot meer online pagina’s, zoals bijvoorbeeld specifieke films en series op Netflix.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
8
Reacties
Plaats een reactie
 1. Ik ben via NordVPN verbonden met Oostenrijk. Maar hoe vind ik nu de zender waarop de F1 morgen te zien is?

  • Hallo Jan, Helaas zien we je berichtje nu pas. Hopelijk heb je de race niet gemist!
   We hebben een uitgebreid F1-artikel met verschillende gratis streams. Als je inderdaad via Oostenrijk wilt kijken, kun je terecht bij Servus TV.

 2. Ik weet nog niet welke VPN te kiezen. Ik heb deze nodig voor een smart TV (LG) en een androide phone.

  Hoe werkt dit?

  • Als je nog niet precies weet welke VPN je moet kiezen, kun je eens een kijkje nemen in ons artikel ‘Beste VPN voor Smart TV‘ of ‘Beste VPN voor Android‘. In beide top 3’s komen zowel ExpressVPN als Surfshark voor. Met een van deze twee providers ben je bijna altijd verzekerd van snelle streaming. Bovendien hebben beide VPN’s veel servers in verschillende landen, waardoor je wereldwijd TV kunt kijken.

   Voor je Android telefoon is het instellen van de VPN erg gemakkelijk. Je hoeft eigenlijk alleen de app te downloaden en in te loggen met een account dat je op de website van de provider hebt aangemaakt.

   Hoe het instellen van een VPN werkt voor je Smart TV ligt aan het precieze soort televisie je hebt. In sommige gevallen kun je, net als op je smartphone, de VPN-app direct op je TV downloaden. In andere gevallen moet je de VPN installeren op je router of op een virtuele router. Wij raden dit tweede aan, omdat dit veel gemakkelijker is.

   Om een VPN op een virtuele router in te stellen, stel je jouw VPN in op je laptop of computer. Daarna maak je van je computer een wifi-hotspot waarmee je jouw TV verbindt. Hoe dit precies werkt leggen we je uit voor zowel Windows-computers als Mac-computers.

 3. Helaas klopt dit niet. Inloggegevens kunnen níét ingevuld worden. VPN-profiel is dus op Huawei p20 lite níét in te stellen. Geen VPN move, heb 8 apps geprobeerd.

  • Heb je al eens geprobeerd om de VPN via je netwerkinstellingen te veranderen? Hiervoor heb je geen VPN-app nodig, maar alleen een VPN-abonnement en de juiste serverinformatie, die je meestal kunt vinden op de website van de VPN-provider die je gebruikt, of kunt verkrijgen door contact op te nemen met hun klantenservice. Volg deze stappen om je Android-apparaat op deze manier in te stellen. Hopelijk helpt dit!

 4. Android leverd ook bitmask en Riseup vpn. Eenvoudig te installeren en gratis bovendien, dus anoniem. Bovendien worden er door Riseup vpn geen inlogbestanden bijgehouden

  • Wij hebben even kort onderzocht wat anderen hierover zeggen omdat we zelf geen ervaring hebben met Riseup. De meningen zijn hierover verdeeld, maar over het algemeen zeggen de meesten dat dit niet per se een veilige VPN is. Wij zouden deze dan ook niet aanraden op het moment.

Een reactie plaatsen