VPN schild bij Android smartphone

VPN instellen op Android

Laatst bijgewerkt: 7 december 2018
Leestijd: 5 minuut, 25 seconden

Hoe stel ik een VPN in op mijn Android apparaat?

Als je een VPN hebt, wil je deze waarschijnlijk ook gebruiken op je Android apparaten zoals smartphone en tablet. Dit kan met de meeste VPN-aanbieders gelukkig eenvoudig doordat de meesten een Android app hebben. Mocht je deze niet willen downloaden dan kan je je Android apparaat ook beveiligen door de netwerkinstellingen van je apparaat aan te passen. Beide manieren voor het instellen van een VPN-verbinding op je Android apparaat vind je hieronder. Als je nog geen VPN-dienst hebt gekozen dan raden we je de volgende VPN’s aan voor Android.


ExpressVPN voor Android

ExpressVPN is wat ons betreft de beste VPN voor Android. ExpressVPN is extreem snel, heeft veel servers en is zeer eenvoudig in te stellen. Bovendien is ExpressVPN ook een zeer veilige VPN met een sterke encryptie. Het werkt perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen. Hierdoor zit je op Android altijd goed met ExpressVPN. Je kunt ExpressVPN een maand gratis uitproberen vanwege hun 30 dagen geld-terug-garantie op al hun abonnementen.

ExpressVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
3 maanden gratis bij een jaarabonnement
9.5
 • Supersnelle en makkelijke VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 2000+ servers in 94 landen
Bezoek ExpressVPN


IPVanish voor Android

IPVanish is als snelste uit de bus gekomen tijdens onze VPN testen. Hierdoor is de VPN-dienst uitermate geschikt voor het streamen van films of series zonder haperingen. Echter werkt Netflix niet altijd. Daarbovenop heeft IPVanish een overzichtelijke Android app en een goede encryptie. Al met al is IPVanish een uiterst geschikte, snelle VPN voor het gebruik op al je Android apparaten.

IPVanish
Actie:
Slechts $6,49 per maand bij een jaarabonnement
8.6
 • Supersnelle VPN
 • Torrents mogelijk
 • Netflix niet altijd werkend
Bezoek IPVanish


NordVPN voor Android

NordVPN is een fantastische VPN voor iedereen met een kleiner budget. Het speerpunt van NordVPN is een sterke beveiliging, maar met name de prijs-kwaliteitverhouding is voor veel mensen een reden om voor NordVPN te kiezen. Ook al is NordVPN sterk beveiligd en redelijk goedkoop, de snelheden zijn dik in orde. NordVPN is gratis een maand uit te proberen vanwege hun 30 dagen geld-terug-garantie op alle abonnementen.

NordVPN
Actie:
Slechts $3,99 per maand bij een 2-jarig abonnement
9.1
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN


VPN instellen op Android met een VPN-app

Android VPN Play StoreHet instellen van een VPN op je Android-apparaat middels een VPN-app is vrij simpel. Het werkt in principe hetzelfde als het downloaden van elke andere app. We hebben hieronder uitgewerkt hoe je dit stap voor stap kunt doen:

 1. Download de VPN-app uit de Play Store.
 2. Installeer de app.
 3. Open de app, je krijgt waarschijnlijk een melding waarin gevraagd wordt of de app een VPN verbinding mag maken. Sta dit toe.
 4. Vul je inloggegevens in om gebruik te kunnen maken van de VPN.
 5. Na het inloggen kom je op het Dashboard/Homescherm van jouw VPN-app. Afhankelijk van de gekozen VPN-aanbieder zul je hier verschillende opties zien.
 6. Geef aan vanuit welke serverlocatie je wil verbinden en start de VPN.
 7. De VPN staat nu aan (de meeste Android apparaten laten dit zien aan de hand van een icoontje aan de bovenkant van het scherm).

VPN instellen op Android door de netwerkinstellingen te veranderen

VPN Android NetwerkinstellingenAls je niet een VPN-app wil of kunt downloaden op je Android apparaat dan kan je er ook voor kiezen om je netwerkinstellingen handmatig aan te passen. Hieronder vind je hoe je dit stap voor stap kunt doen:

 1. Ga naar de instellingen van je Android apparaat.
 2. Ga naar je netwerkinstellingen en druk op ‘Meer netwerken’.
 3. Druk op ‘VPN’ en dan op ‘+’ om een nieuwe VPN toe te voegen.
 4. Je komt nu in een scherm waar je de gegevens moet invullen van jouw VPN-dienst. Deze gegevens zijn vaak te vinden op de website van de door jou gekozen VPN-aanbieder. Mocht je deze niet kunnen vinden, adviseren we je even contact op te nemen met de klantenservice van jouw VPN-aanbieder. Druk nu op ‘Opslaan’. Je Android apparaat zal deze gegevens bewaren. (Wil je in het vervolg verbinden met deze gegevens, dan hoef je deze dus niet opnieuw in te voeren. Je kunt dan direct drukken op ‘Verbinden’.)
 5. Als je de gegevens hebt ingevuld kun je drukken op ‘Verbinden’. Je wordt dan verbonden met de VPN.
 6. De VPN staat nu aan (de meeste Android apparaten laten dit zien aan de hand van een icoontje aan de bovenkant van het scherm).

Andere manieren om een VPN in te stellen op je Android apparaat

Je kunt er ook voor kiezen om een VPN in te stellen op je router of om een virtuele router te maken van je PC of Mac en je Android apparaat hiermee te laten verbinden. Op die manier is je Android apparaat verbonden middels een VPN, zonder dat je een app hoeft te downloaden of de netwerkinstellingen van je Android apparaat zelf hoeft aan te passen. Hoe deze manieren werken lees je hieronder.


VPN instellen op je router

VPN RouterHet installeren van een VPN op je router is niet zonder risico. Je moet namelijk de firmware van je router aanpassen om dit mogelijk te maken (dit heet ‘flashen’). Hierbij kan het gebeuren dat je router beschadigd raakt. Volg dus altijd onze handleiding om er zeker van te zijn dat dit goed gaat:

 1. Kijk of het mogelijk is om een VPN in te stellen op je router. Dit kun je doen door te kijken in ons artikel: VPN router – Een gemakkelijk overzicht om snel de beste VPN router te vinden
 2. Je kunt nu de firmware van je router aanpassen. Volg hiervoor ons uitgebreide stappenplan uit het volgende artikel: VPN op Router instellen (DD-WRT stappenplan) – Router instellen voor VPN gebruik
 3. Als de firmware van je router is aangepast en je de VPN hebt geïnstalleerd kun je met je Android apparaat gewoon verbinding maken met dit netwerk. Alle apparaten die verbonden zijn met dit netwerk zullen middels een met VPN beveiligde verbinding lopen.

Het instellen van een VPN door middel van een virtuele router op PC of Mac

Virtuele Router InstellenAls het niet mogelijk is om je router te flashen dan zou je ook de VPN kunnen installeren op je PC of Mac en je Android apparaat laten verbinden met dit apparaat door middel van een wifi-hotspot. Dit kan door middel van de volgende stappen:

 1. Installeer een VPN op je computer. Dit is vaak gewoon een kwestie van een programmaatje downloaden, maar mocht je hier niet uitkomen dan kun je ook onze handleidingen volgen om handmatig een VPN in te stellen op Mac of PC:
  1. Handleiding voor het instellen van een VPN op Windows 10
  2. Handleiding voor het instellen van een VPN op Mac
 2. Maak een wifi-hotspot van je computer. Hoe dit precies werkt is afhankelijk van je apparaat en besturingssysteem.
 3. Verbind je Android apparaat met deze wifi-hotspot en je apparaat zal verbonden zijn middels een VPN server.
Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘VPN instellen’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past