VPN instellen op Android

VPN schild bij Android smartphone
Klik hier voor een korte samenvatting van dit artikel
Snel en voordelig een VPN instellen op Android

Als je meteen aan de slag wilt met een VPN op Android, lees dan het korte stappenplan hieronder! Als voorbeeld gebruiken wij Surfshark, omdat deze uitstekende VPN zeer voordelig, gemakkelijk in te stellen en gebruiksvriendelijk is.

 1. Ga naar de Surfshark website en sluit een abonnement af door op de rode knop te drukken.
 2. Ga naar de Google Play Store op je Android-apparaat en download de Surfshark-app.
 3. Open de app en vul je inloggegevens in. Het kan zijn dat de VPN toestemming vraagt om een verbinding op te zetten. Sta dit toe.
 4. Kies een server om je mee te verbinden, pas eventueel naar jouw voorkeur de instellingen aan en geniet van een veiliger, vrijer en anoniemer internet!

Meer weten over VPN’s instellen op Android-apparaten? Lees dan ons volledige artikel hieronder!

Als je een VPN hebt, wil je deze waarschijnlijk ook gebruiken op Android apparaten zoals je smartphone en tablet. Immers, we internetten tegenwoordig misschien nog wel meer op onze telefoons en tablets dan op onze computers. Een VPN instellen op je Android apparaat kan op verschillende manieren. In dit artikel belichten we vier van deze manieren.

Voor de mensen die meteen aan de slag willen, beginnen we hieronder met de meest simpele manier om een VPN op je Android apparaat te zetten: via een app in de play store. Als je wat meer informatie wilt, kun je in dit artikel ook lezen wat de beste VPN’s zijn voor Android en welke andere manieren er zijn om een VPN op Android te installeren.

Een VPN instellen op Android met een VPN-app

Het gebruik van een VPN-app is waarschijnlijk de simpelste en snelste manier om een VPN te installeren op Android. Dit is dan ook de manier die wij hiervoor aanraden. Wat je hierbij wel goed moet checken, is of jouw VPN-provider een app aanbiedt voor Android. Dit is niet bij alle VPN-providers het geval. Echter, vrijwel alle populaire VPN-aanbieders hebben tegenwoordig een Android-app.

Weet je niet welke VPN geschikt is voor Android? Kijk dan verderop in dit artikel of, als je meteen aan de slag wilt, kies één van onze vijf favoriete VPN-providers. Deze providers hebben allemaal een goede Android-app. In het stappenplan hieronder lees je hoe je snel en makkelijk een VPN instelt en gebruikt op je Android apparaat.

1. Sluit een abonnement af en maak een account bij de VPN-app van jouw keuze.

2. Download de bijbehorende VPN-app uit de Google Play Store.

Google Play Store search: VPN

3. Installeer de app.

4. Open de app. Waarschijnlijk krijg je een melding waarin wordt gevraagd of de app een VPN-verbinding mag maken. Sta dit toe.

5. Log in bij de VPN. Je hebt als het goed is een e-mail gekregen met inloginstructies van jouw VPN-provider en zelf een wachtwoord aangemaakt. Gebruik deze informatie om in te loggen.

6. Na het inloggen kom je op het dashboard van jouw VPN-app. Afhankelijk van de gekozen VPN-aanbieder zul je hier verschillende opties zien.

7. Geef aan met welke serverlocatie je wilt verbinden en start de VPN.

Surfshark server selection Android

8. De VPN staat nu aan. De meeste Android apparaten laten dit zien aan de hand van een icoontje bovenin het scherm.

9. Verander eventueel bepaalde extra instellingen in de app, zoals bijvoorbeeld het aanzetten van de kill switch, als je VPN deze heeft.

VPN instellen zonder VPN-app

Zoals je al las, bieden de meeste VPN-providers tegenwoordig apps voor veel verschillende besturingssystemen, waaronder Android. Echter, dit geldt niet voor alle providers. Daarnaast kan het zijn dat je liever een VPN instelt op je router, omdat je veel (Android) apparaten tegelijk wilt beveiligen. Hiervoor bieden veel VPN-diensten helaas (nog) geen app. Tot slot zijn er mensen die gewoon liever, om wat voor reden dan ook, handmatig een VPN-verbinding instellen.

Hoe dan ook, wat je beweegreden ook is om geen VPN-app te gebruiken, hieronder vind je drie andere manieren om gebruik te maken van een VPN op Android.

VPN instellen op Android door de netwerkinstellingen te veranderen

Als je geen VPN-app op je Android apparaat wilt of kunt downloaden, is er nog een andere manier om je VPN werkend te krijgen op Android. Dit is handig als je VPN-provider geen Android app aanbiedt. Je kunt er dan voor kiezen om je netwerkinstellingen handmatig aan te passen. Lees het stappenplan hieronder om erachter te komen hoe je dit doet.

1. Sluit een abonnement af en maak een account bij een VPN-provider naar keuze.

2. Ga naar de instellingen van je Android apparaat.

3. Ga naar het deel van instellingen over netwerken en druk op “VPN”.

Android instellingen VPN

4. Je komt nu op een scherm waar al jouw VPN-verbindingen staan (waarschijnlijk nog géén dus). Als je straks één of meer verbindingen hebt toegevoegd kun je deze hier ook configureren, door bijvoorbeeld in te stellen dat deze altijd aan moet staan. Maar goed, druk voor nu op “VPN toevoegen”.

VPN menu Android

5. Je komt nu bij een scherm waar je de gegevens van jouw VPN-dienst kunt invullen. Deze gegevens zijn vaak te vinden op de website van de door jou gekozen VPN-aanbieder. Mocht je deze niet kunnen vinden, neem dan even contact op met de klantenservice van jouw VPN-aanbieder.

6. Als je de gegevens hebt ingevuld, druk je op opslaan (meestal door het vinkje rechtsboven in te selecteren).

7. Druk op ‘Verbinden’. Dit doe je door op het schuifje rechtsboven in te drukken (zie de afbeelding hierboven).

8. De VPN staat nu aan. De meeste Android apparaten laten dit zien aan de hand van een icoontje bovenin het scherm.

9. Wil je in het vervolg verbinden met dezelfde VPN, dan hoef je je gegevens niet opnieuw in te voeren. Je kunt dan direct op ‘Verbinden’ drukken.

Andere manieren om een VPN in te stellen op Android

VPN RouterNaast het direct instellen van een VPN op je Android apparaat, kun je je Android apparaat ook verbinden met een VPN-server via een ander apparaat met een VPN-verbinding. Dit kan door er voor te kiezen een VPN in te stellen op je (virtuele) router. Op die manier is je apparaat verbonden met een VPN zonder dat je een app hoeft te downloaden of de netwerkinstellingen van je apparaat hoeft aan te passen. Al je internetverkeer gaat immers via de (virtuele) router, zolang je daar maar mee verbonden bent. Lees hieronder hoe je dit in kunt stellen.

VPN instellen op je router

Het installeren van een VPN op je router is niet zonder risico. Je moet namelijk de firmware van je router aanpassen om dit mogelijk te maken. Dit heet ‘flashen’. Hierbij kan het gebeuren dat je router beschadigd raakt. Volg dus altijd onze handleiding om er zeker van te zijn dat dit goed gaat:

 1. Kijk of het mogelijk is om een VPN in te stellen op je router. Ons artikel VPN router – Een gemakkelijk overzicht om snel de beste VPN router te vinden helpt je hierbij.
 2. Pas de firmware van je router aan. Volg hiervoor ons uitgebreide stappenplan uit het volgende artikel: VPN op Router instellen (DD-WRT stappenplan) – Router instellen voor VPN gebruik
 3. Als de firmware van je router is aangepast en je de VPN hebt geïnstalleerd, kan je Android apparaat verbinding maken met dit netwerk. Alle apparaten die verbonden zijn zullen automatisch door de VPN beveiligd worden.

VPN instellen op een virtuele router op PC of Mac

Als het niet mogelijk is om je router te flashen, dan kun je de VPN ook installeren op je PC of Mac. Daarna kun je je Android apparaat laten verbinden door middel van een wifi-hotspot. Zo maak je een ‘virtuele router’ van je laptop of computer. Gebruik de volgende stappen om dit voor elkaar te krijgen:

 1. Installeer een VPN op je computer. Dit is vaak een kwestie van een programmaatje downloaden. Mocht je hier niet uitkomen, volg dan onze handleidingen om handmatig een VPN op Mac of PC in te stellen:
  1. Handleiding voor het instellen van een VPN op Windows 10
  2. Handleiding voor het instellen van een VPN op Mac
 2. Maak een wifi-hotspot van je computer. Hoe dit precies werkt, is afhankelijk van je apparaat en besturingssysteem. Vaak kun je bij je internetverbindingen onder ‘Instellingen’ een kopje vinden met ‘Mobiele hotspot’ of iets soortgelijks. Hier kun je dit gemakkelijk regelen.
 3. Verbind je Android apparaat met deze wifi-hotspot en je apparaat zal via dezelfde VPN-server als je computer werken.

Wat is de beste VPN voor mijn Android-apparaat?

Als je het bovenstaande stappenplan nog niet hebt doorlopen, vraag je jezelf misschien af wat de beste VPN is voor jouw Android apparaat. Wij snappen dat niet iedereen dit al helder heeft voor zichzelf. Er zijn namelijk zo veel VPN-diensten tegenwoordig.

Gelukkig is het kiezen van een goede VPN voor Android niet zo lastig als je misschien denkt. Net als bij elk product, gaat het vooral om jouw behoeften. Wil je bijvoorbeeld een goedkope, simpele VPN die gewoon de basis biedt van een VPN-service? Of wil je een razendsnelle VPN waarmee streamen geheid een succes wordt?

Omdat we snappen dat ook Android-gebruikers verschillende VPN-behoeften hebben, deden wij onderzoek naar de drie beste Android VPN’s, die allemaal hun eigen voordelen bieden. Onze nummer één zetten we hieronder nog even in het zonnetje.

Surfshark: de ultieme premium budget VPN voor Android

Een premium budget VPN, kan dat echt? Dankzij Surfshark is het antwoord gelukkig ja! Deze provider laat namelijk zien dat dit ook voor Android mogelijk is. Surfshark maakt gebruik van zeer betrouwbare encryptie-protocollen, waaronder OpenVPN (TCP) en OpenVPN (UDP). Deze protocollen worden gezien als twee van de meest veilige (volgens velen zelfs dé meest veilige), snelste en meest efficiente encryptieprotocollen.

Surfshark biedt dan ook goede snelheden, of je nou surft, streamt, downloadt of gamet. Daarnaast biedt Surfshark een hoop extra opties, zoals een kill switch, statische IP-adressen, dubbele VPN-verbindingen en zelfs een white list optie (vaak zie je deze alleen bij duurdere VPN’s zoals ExpressVPN). En dat alles voor slechts €1,79.- per maand voor het voordeligste abonnement.

Tot slot is Surfshark één van de weinige providers (zeker in deze prijsklasse) die je met één abonnement op een onbeperkt aantal apparaten kunt gebruiken. Zodoende kun je met Surfshark al je (Android) apparaten met een VPN uitrusten!

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2,12 per maand
Vanaf
€2.12
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Conclusie

De meeste VPN’s werken erg snel en gemakkelijk op Android. Installeer simpelweg de app uit de App Store of Play Store, log in en je kunt gelijk aan de slag. Heeft de VPN waarmee jij werkt geen Android-app? Dan heb je altijd nog de optie om de VPN via je Android-instellingen of een (virtuele) router te installeren. Mocht je nog op zoek zijn naar een goede VPN voor Android, dan raden wij Surfshark aan.

Een VPN instellen op Android: Veelgestelde vragen

Als je met een vraag zit, klik dan gerust op één van de onderstaande veelgestelde vragen voor een antwoord. Zit jouw vraag er niet tussen? Laat dan even een reactie achter. Wij helpen je graag.

Een VPN beschermt je internetverbinding door je data om te leiden via een externe server. Als je een VPN op Android gebruikt, ben je anoniemer, veiliger en vrijer online. Je hebt dan bijvoorbeeld toegang tot meer websites. Wil je een VPN op je Android-telefoon? Dat gaat binnen enkele stappen. Download de juiste VPN-software en maak een account aan.

Voor bijna elk doel is ExpressVPN de absolute topper. Deze VPN is ontzettend snel en werkt vrijwel altijd en op elk apparaat. Ook NordVPN en Surfshark zijn goede opties om te gebruiken op je Android-telefoon, omdat ze gemakkelijk en gebruiksvriendelijk zijn. Lees hier meer over de beste VPN’s voor Android.

Net als op een computer, kan een VPN ook op je Android-telefoon veel voordelen hebben. Al je online verkeer wordt in één klap beschermd, waardoor je meer privacy hebt. Bovendien heb je met een VPN ook toegang tot meer online pagina’s, zoals bijvoorbeeld specifieke films en series op Netflix.

Techredacteur
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNGids. Daarbij richt hij zich vooral op hoe je content kunt unblocken. Tevens maakt hij de infographics voor de website. Meer over Quinten.
4
Reacties
Plaats een reactie
 1. Helaas klopt dit niet. Inloggegevens kunnen níét ingevuld worden. VPN-profiel is dus op Huawei p20 lite níét in te stellen. Geen VPN move, heb 8 apps geprobeerd.

  • Heb je al eens geprobeerd om de VPN via je netwerkinstellingen te veranderen? Hiervoor heb je geen VPN-app nodig, maar alleen een VPN-abonnement en de juiste serverinformatie, die je meestal kunt vinden op de website van de VPN-provider die je gebruikt, of kunt verkrijgen door contact op te nemen met hun klantenservice. Volg deze stappen om je Android-apparaat op deze manier in te stellen. Hopelijk helpt dit!

 2. Android leverd ook bitmask en Riseup vpn. Eenvoudig te installeren en gratis bovendien, dus anoniem. Bovendien worden er door Riseup vpn geen inlogbestanden bijgehouden

  • Wij hebben even kort onderzocht wat anderen hierover zeggen omdat we zelf geen ervaring hebben met Riseup. De meningen zijn hierover verdeeld, maar over het algemeen zeggen de meesten dat dit niet per se een veilige VPN is. Wij zouden deze dan ook niet aanraden op het moment.

Een reactie plaatsen