Smartphone met snelheidsmeter en VPN schild

Maakt een VPN je internetverbinding trager?

Laatst bijgewerkt: 16 maart 2019
Leestijd: 3 minuten, 33 seconden

Veel mensen vragen zich af of het gebruik van een VPN je internetverbinding trager maakt. Deze vraag is niet met een simpele ja of nee te beantwoorden. Een VPN kan je verbinding namelijk zowel trager als sneller maken, afhankelijk van de situatie. In dit artikel leggen wij je uit waarom dit zo is. Ook vertellen we je welke andere factoren je internet mogelijk trager maken.

Wat bepaalt de snelheid van een internetverbinding?

De snelheid van je internetverbinding hangt af van een groot aantal factoren. Al deze factoren kunnen zorgen voor een vertraging van je verbinding. Als je merkt dat het laden van webpagina’s en online video’s een stuk langzamer gaat dan normaal, check dan even of de oorzaak misschien in één van deze dingen zit. De belangrijkste factoren zijn:

 • De snelheid die je internetprovider toestaat: dit is afhankelijk van je internetabonnement
 • De hoeveelheid dataverkeer/internetcapaciteit die andere apparaten en gebruikers op jouw netwerk op dat moment innemen: als een familielid in je woonkamer bijvoorbeeld torrents aan het downloaden is, kan dit je internetsnelheid flink naar beneden halen
 • De technisch haalbare snelheid van je internetverbinding: dit is afhankelijk van de kwaliteit en het soort techniek achter de verbinding, bijvoorbeeld ISDN, ADSL, kabel, glasvezel of 4G
 • De snelheid van je hardware (router/computer/laptop)
 • De snelheid van je lokale netwerk (Wi-Fi, bedraad LAN netwerk, enzovoort)
 • De afstand tot de server waar je informatie van opvraagt: er kan bijvoorbeeld een verschil zitten tussen het laden van een Amerikaanse en een Nederlandse site
 • Het traject dat de data buiten je eigen netwerk en het netwerk van je internetprovider moet afleggen
 • De hoeveel ruis en storing op de verschillende onderdelen van je internetverbinding

Hoe beïnvloedt een VPN je internetsnelheid?

Een VPN-verbinding zorgt ervoor dat je data versleuteld wordt en daarna via servers van de VPN-provider wordt omgeleid. Hierdoor leggen de datapakketjes waar je internetverkeer uit bestaat een andere weg af dan dat ze zonder VPN-verbinding zouden doen. Maak je dus gebruik van een trage VPN-provider of een VPN-provider die de internetsnelheid (met opzet) limiteert, dan zal dit een negatieve invloed op de snelheid van je internetverbinding hebben. Gratis VPN’s zijn bijvoorbeeld vaak van nature traag en kunnen gemakkelijk een effect op de snelheid van je verbinding hebben.

Alle data die je via de VPN-server verstuurt en ontvangt, wordt versleuteld en weer ontsleuteld. Als je computer of router erg traag is, kan het zijn dat deze versleuteling tot vertraging van je verbinding leidt. Trage hardware zorgt er dan voor dat het langer duurt voordat je data veilig versleuteld of ontsleuteld is. In de meeste gevallen is deze vertraging echter zó klein dat het niet of nauwelijks merkbaar is. Voor de techneuten onder ons: de tijd benodigd voor de versleuteling hangt ook af van het gebruikte VPN protocol.

Sneller internet door een VPN

De meeste mensen weten niet dat een VPN de snelheid van je internetverbinding ook juist kan verbeteren. Voor het grootste deel van de VPN-gebruikers is dit niet het geval, maar toch is het de moeite waard het even te vermelden. Het kan zijn dat je internetprovider je internetsnelheid gelimiteerd heeft, of dat een andere invloed ervoor zorgt dat de snelheid van jouw verbinding lager is dan dat hij eigenlijk zou kunnen zijn.

Omdat een VPN ervoor zorgt dat al jouw internetverkeer anoniem wordt omgeleid, hebben deze invloeden dan niet langer vat op je verbinding. Als de internetverbindingen van jouw VPN-provider goed staan ingesteld en van goede technische kwaliteit zijn, wordt de weg die de datapakketjes afleggen dan korter én sneller dan de weg zonder de VPN-verbinding. Hierdoor wordt jouw verbinding juist sneller in plaats van langzamer.

Wordt je internet trager van een VPN?

Je internetverbinding kan dus zowel trager als sneller worden van een VPN-verbinding. Als je gebruikmaakt van een trage VPN-provider of een trage computer hebt, zal je internetverbinding daardoor ook langzamer worden. Het duurt dan gewoonweg langer om ervoor te zorgen dat jij veilig het internet op kunt. Een goede VPN-verbinding kan je internetverbinding soms juist sneller maken. De VPN stelt je dan in staat om blokkades die je verbinding normaal gesproken langzamer maken, te omzeilen. Om te zorgen dat je zo weinig mogelijk last hebt van een trage verbinding door VPN-gebruik, is het belangrijk een goede, snelle en veilige VPN provider te kiezen.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘VPN info’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
11
Reacties
 1. Nee, net zo snel bijna, wel moet men nu echt eens onthouden: een goede router doet wonderen!
  Bijvoorbeeld Asus 3200, snel rekenwonder. Als je ziggo heb even je modem op Brits laten zetten.

  • ik heb een ziggo modem. hoe bedoel je “op brits zetten”? bedankt!

   • Meneer bedoelt “bridge” modus. Dit kan Ziggo op afstand doen. De router functie wordt hiermee uitgeschakeld (wifi). Dit is dus alleen handig als er een eigen router achter het Ziggo modem is geplaatst.

 2. Hallo ,

  Ik heb een internet pakket van KPN 500mb glasvezel.
  En ik download regelmatig films met spotnet.
  Zonder vpn express was de snelheid 50mb/s nu is dat 12mb/s
  Ik heb met een medewerker van express een oplossing proberen te vinden maar helaas.
  Mijn internet naar sites is gewoon hetzelfde.

 3. Heb hetzelfde probleem: KPN 500 mb via glasvelzel. Zonder VPN geeft speedtest.net een snelheid van bijna 500 mb aan met VPN tussen de 15-20 mb. Met allerlei tips en tucs van ExpressVPN en NordVPN blijft de snelheid dramatisch laag. Bij NordVPN leek het bij wisselde connecties soms goed te gaan om dan na een paar minuten geheel uit te vallen en er geen verbinding meer was. Router is experia 9

  • Ik heb ongeveer hetzelfde als Leo. Als de router wordt beveiligd met een VPN (Express VPN) dan wordt de snelheid een factor 10 lager

 4. Dank u voor dit artikel. Ik baal soms echt voor het wachten op het laden van video’s. Ik hoop dat het internetten sneller gaat als ik voor een goede, snelle en veilige VPN-provider kies.

  • Een VPN zal je verbinding alleen versnellen als je snelheid wordt afgeknepen door bijvoorbeeld je internetprovider. Als dit niet het geval is, zal een VPN je verbinding alleen maar (een beetje) vertragen. Een VPN is dus niet een tool om je internetsnelheid te verhogen.

 5. Dat de snelheid lager wordt, heeft verschillende oorzaken. Waarschijnlijk hebben jullie de VPN ingesteld op de router. De meeste routers hebben te weinig kracht om de encryptie snel te kunnen uitvoeren, waardoor de snelheid drastisch omlaag gaat. De enige router die werkt met de volle snelheid van je verbinding is een (mini)pc met een fatsoenlijke processor (met AES-NI ondersteuning) met daarop pFsense erop… Ik heb een Edgerouter. Die is bekend als een snelle router, maar voor VPN niet snel genoeg.

 6. ik heb Ziggo. ik betaal voor 500/40 mbit/s snelheden. ik kwam niet verder dan 78.1 download, en 13 upload. nu heb ik vpn(nord vpn) verwijderd. ik kom nu op 511.7 mbit/s download. dus het zegt wel wat. oh ja. het is geen britt, maar bridge.

  • Het kan inderdaad zijn dat je internetsnelheid vertraagd wordt met een VPN. Er zijn heel veel factoren die invloed kunnen hebben, en je verbindingssnelheid is dus niet altijd even stabiel. Zo kan je snelheid onder andere afhangen van de locatie en bezetting van de server die je gebruikt.

Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past