Maakt een VPN je internetverbinding trager?

Computer met verschillende snelheidsmetingen naast een VPN-schild en een vraagteken
Klik hier voor een beknopte samenvatting
In het kort: maakt een VPN je internetverbinding trager?

Het verbinden met een VPN heeft vrijwel altijd invloed op de snelheid van je internetverbinding. Dit zijn de voornaamste conclusies uit het artikel:

 • Door te verbinden met een VPN wordt je internetverbinding omgeleid via een extra VPN-server. Dit zorgt meestal voor iets lagere download- en uploadsnelheden.
 • Een VPN zou je internet sneller kunnen maken door eventuele snelheidslimieten van je internetprovider te omzeilen, maar dit komt in Nederland weinig voor.
 • Als de VPN niet aan staat heeft deze geen invloed op de snelheid van je internet.
 • Als je kiest voor een van de snellere VPN’s, zoals Surfshark, zul je weinig snelheidsverschil merken als je VPN aan staat.

Voor meer informatie over de invloed die een VPN heeft op je internetsnelheid, lees je het volledige artikel hieronder.

Veel mensen vragen zich af of het gebruik van een VPN je internetverbinding trager maakt. Deze vraag is niet met een simpele ja of nee te beantwoorden. Een VPN kan je verbinding namelijk zowel trager als sneller maken, afhankelijk van de situatie.

Natuurlijk is dit alleen zo als de VPN aan staat. Als de VPN uit staat, zal deze ook geen invloed hebben op je internetverbinding. In dit artikel leggen wij je uit wat de invloed is van een VPN op je internetsnelheid. Ook vertellen we je welke andere factoren je internet mogelijk trager maken.

Wat bepaalt de snelheid van je internetverbinding?

De snelheid van je internetverbinding hangt af van een groot aantal factoren. Al deze factoren kunnen zorgen voor een vertraging (of versnelling) van je verbinding. Als je merkt dat het laden van webpagina’s en online video’s een stuk langzamer gaat dan normaal, check dan even of de oorzaak misschien in één van deze dingen zit. De belangrijkste factoren zijn:

 • De snelheid die je internetprovider toestaat. Dit is afhankelijk van je internetabonnement.
 • De hoeveelheid dataverkeer/internetcapaciteit die andere apparaten en gebruikers op jouw netwerk op dat moment innemen. Als een familielid in je woonkamer bijvoorbeeld torrents aan het downloaden is, kan dit je internetsnelheid flink naar beneden halen.
 • De technisch haalbare snelheid van je internetverbinding. Dit is afhankelijk van de kwaliteit en het soort techniek achter de verbinding, bijvoorbeeld ISDN, ADSL, kabel, glasvezel of 4G.
 • De snelheid van je hardware, zoals je router, computer, laptop, tablet of smartphone.
 • De snelheid van je lokale netwerk. Hieronder vallen je Wi-Fi, bedraad LAN-netwerk en dergelijke.
 • De afstand tot de server waar je informatie van opvraagt. Hoe lang het duurt voordat je een webpagina bereikt wordt gemeten in ping. Er kan bijvoorbeeld een verschil zitten tussen het laden van een Amerikaanse en een Nederlandse site.
 • Het traject dat de data buiten je eigen netwerk en het netwerk van je internetprovider moet afleggen.
 • De hoeveel ruis en storing op de verschillende onderdelen van je internetverbinding.

Hoe beïnvloedt een VPN je internetsnelheid?

Computer met een snelheidsmeter naast een VPN-schildEen VPN-verbinding zorgt ervoor dat je data versleuteld wordt en daarna via servers van de VPN-provider wordt omgeleid. Hierdoor leggen de datapakketjes waar je internetverkeer uit bestaat een andere weg af dan dat ze zonder VPN-verbinding zouden doen. Dit kan zowel een positieve als negatieve invloed hebben op je internetsnelheid.

Je zou het kunnen vergelijken met een autoritje. Zonder VPN ga je direct van punt A naar punt B. Met een VPN ga je van punt A naar punt B via punt C. Dit zorgt normaal voor een kleine vertraging, tenzij er file staat tussen A en B, dan is het sneller om via punt C te gaan. Daarnaast zijn sommige VPN’s sneller dan anderen. Bij deze diensten ligt punt C als het ware meer op de route en is de omleiding dus kleiner.

Trager internet door een VPN

Maak je gebruik van een trage VPN-provider of een VPN-provider die de internetsnelheid (met opzet) limiteert, dan zal dit sowieso een negatieve invloed op de snelheid van je internetverbinding hebben. Gratis VPN’s zijn bijvoorbeeld vaak trager dan betaalde VPN’s.

Om zo min mogelijk merkbare hinder te ondervinden van een VPN kun je het beste kiezen voor een snelle VPN-provider zoals Surfshark. Het is namelijk onze ervaring dat deze snelle VPN-providers, hoewel ze je upload- en downloadsnelheid iets zullen beïnvloeden, niet zorgen voor een merkbaar snelheidsverlies in alledaags gebruik. Je zou ook eens kunnen kijken bij onze top 5 van beste VPN-providers. Loop je naast het trage internet nog tegen andere problemen aan als je een VPN gebruikt? Lees dan ons uitgebreide artikel met tips voor het verhelpen van de meest voorkomende VPN-problemen.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.21 per maand
Vanaf
€2.21
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

Sneller internet door een VPN

De meeste mensen weten niet dat een VPN de snelheid van je internetverbinding ook juist kan verbeteren. Voor het grootste deel van de VPN-gebruikers is dit niet het geval, zeker in Nederland. Toch is het de moeite waard het even te vermelden.

Het kan zo zijn dat je internetprovider je internetsnelheid gelimiteerd heeft en je via een ongunstig lange route stuurt, wanneer je met het internet verbindt. Omdat een VPN ervoor zorgt dat al jouw internetverkeer anoniem wordt omgeleid, legt je data een andere route af.

Als de internetverbindingen van jouw VPN-provider goed staan ingesteld en van goede technische kwaliteit zijn, wordt de weg die de datapakketjes afleggen dan korter én sneller dan de weg zonder de VPN-verbinding. Hierdoor wordt jouw verbinding juist sneller in plaats van langzamer.

Conclusie: een VPN maakt je internet meestal iets trager, maar niet merkbaar

Je internetverbinding kan dus zowel trager als sneller worden van een VPN-verbinding. Als je gebruikmaakt van een trage VPN-provider of een trage computer hebt, zal je internetverbinding daardoor ook langzamer worden. Het duurt dan gewoonweg langer om ervoor te zorgen dat jij veilig het internet op kunt. Bij de snellere VPN-providers zul je echter niks merken van dit snelheidsverlies.

Toch kan een VPN-verbinding je internetverbinding ook sneller maken. De VPN stelt je dan in staat om blokkades die je verbinding normaal gesproken langzamer maken, te omzeilen. Om te zorgen dat je zo weinig mogelijk last hebt van een trage verbinding door VPN-gebruik, is het belangrijk een goede, snelle en veilige VPN provider te kiezen.

Maakt een VPN je internetverbinding trager? Veelgestelde vragen

Wil je een snel antwoord op je vraag? Kijk dan in onze FAQ of stel hem in de reacties.

Dit hangt af van de situatie. Aan de ene kant kan de VPN je internetsnelheid vertragen doordat het je data extra beveiligt. Aan de andere kant kun je limieten en blokkades van je internetprovider omzeilen. Hierdoor kan je internet juist sneller worden.

Een VPN encrypt al je data. Het versleutelen en ontsleutelen van deze data kost tijd. Wanneer je zonder VPN het internet opgaat, kan je data direct naar de juiste bestemming.

Wist je dat een VPN je internetsnelheid in sommige gevallen ook juist kan versnellen?

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
14
Reacties
Plaats een reactie
 1. Zonder VPN is internet 9x zo snel. VPN rond de 90mbps. Zonder 950 mbps. VPN maakt internet dus trager en zeker niet sneller

 2. Hier ook hetzelfde probleem met NordVPN. speedtest zonder VPN 250 Mbps met een Ziggo abonnement van 250 Mbps en met VPN haal ik 40 Mbps. Ziggo modem staat op bridge en gebruik een Asus RT AC5300 een echt goed router die toch echt die snelheden aan zou moeten kunnen. Dat VPN wat langzamer maakt snap ik maar dit is wel erg veel. bij NordVPN zeggen ze dat de router de encryptie niet zo snel kan verwerken en daardoor word het zo traag. zou toch niet mogen met een dure router als dit.

  • Ik heb hetzelfde probleem, alleen is mijn uploadsnelheid ongeveer hetzelfde. Maar wat is de oplossing?

 3. ik heb Ziggo. ik betaal voor 500/40 mbit/s snelheden. ik kwam niet verder dan 78.1 download, en 13 upload. nu heb ik vpn(nord vpn) verwijderd. ik kom nu op 511.7 mbit/s download. dus het zegt wel wat. oh ja. het is geen britt, maar bridge.

  • Het kan inderdaad zijn dat je internetsnelheid vertraagd wordt met een VPN. Er zijn heel veel factoren die invloed kunnen hebben, en je verbindingssnelheid is dus niet altijd even stabiel. Zo kan je snelheid onder andere afhangen van de locatie en bezetting van de server die je gebruikt.

 4. Dat de snelheid lager wordt, heeft verschillende oorzaken. Waarschijnlijk hebben jullie de VPN ingesteld op de router. De meeste routers hebben te weinig kracht om de encryptie snel te kunnen uitvoeren, waardoor de snelheid drastisch omlaag gaat. De enige router die werkt met de volle snelheid van je verbinding is een (mini)pc met een fatsoenlijke processor (met AES-NI ondersteuning) met daarop pFsense erop… Ik heb een Edgerouter. Die is bekend als een snelle router, maar voor VPN niet snel genoeg.

 5. Dank u voor dit artikel. Ik baal soms echt voor het wachten op het laden van video’s. Ik hoop dat het internetten sneller gaat als ik voor een goede, snelle en veilige VPN-provider kies.

  • Een VPN zal je verbinding alleen versnellen als je snelheid wordt afgeknepen door bijvoorbeeld je internetprovider. Als dit niet het geval is, zal een VPN je verbinding alleen maar (een beetje) vertragen. Een VPN is dus niet een tool om je internetsnelheid te verhogen.

 6. Heb hetzelfde probleem: KPN 500 mb via glasvelzel. Zonder VPN geeft speedtest.net een snelheid van bijna 500 mb aan met VPN tussen de 15-20 mb. Met allerlei tips en tucs van ExpressVPN en NordVPN blijft de snelheid dramatisch laag. Bij NordVPN leek het bij wisselde connecties soms goed te gaan om dan na een paar minuten geheel uit te vallen en er geen verbinding meer was. Router is experia 9

  • Ik heb ongeveer hetzelfde als Leo. Als de router wordt beveiligd met een VPN (Express VPN) dan wordt de snelheid een factor 10 lager

 7. Hallo ,

  Ik heb een internet pakket van KPN 500mb glasvezel.
  En ik download regelmatig films met spotnet.
  Zonder vpn express was de snelheid 50mb/s nu is dat 12mb/s
  Ik heb met een medewerker van express een oplossing proberen te vinden maar helaas.
  Mijn internet naar sites is gewoon hetzelfde.

 8. Nee, net zo snel bijna, wel moet men nu echt eens onthouden: een goede router doet wonderen!
  Bijvoorbeeld Asus 3200, snel rekenwonder. Als je ziggo heb even je modem op Brits laten zetten.

  • ik heb een ziggo modem. hoe bedoel je “op brits zetten”? bedankt!

   • Meneer bedoelt “bridge” modus. Dit kan Ziggo op afstand doen. De router functie wordt hiermee uitgeschakeld (wifi). Dit is dus alleen handig als er een eigen router achter het Ziggo modem is geplaatst.

Een reactie plaatsen