Smartphone met snelheidsmeter en VPN schild

Maakt een VPN je internetverbinding trager?

Laatst bijgewerkt: 5 januari 2019
Leestijd: 2 minuut, 17 seconden

Veel mensen vragen zich af of het gebruik van een VPN verbinding je internet verbinding (waaronder download snelheid) trager maakt. Het antwoord op deze vraag is niet met een simpele ja of nee te beantwoorden. In dit artikel leggen wij uit waarom een VPN verbinding je internet verbinding zowel trager als sneller kan maken.


Wat bepaalt de snelheid van een internetverbinding?

De snelheid van je internetverbinding hangt van een groot aantal factoren af. Al deze factoren kunnen stuk voor stuk zorgen voor een vertraging van je internet verbinding. De belangrijkste factoren zijn:

 • De snelheid die je internet service provider toestaat (afhankelijk van je internet abonnement)
 • De hoeveelheid dataverkeer / internetcapaciteit die andere apparaten (of gebruikers) op jouw netwerk op dat moment gebruiken
 • De technische haalbare snelheid van je internet verbinding (afhankelijk van de kwaliteit en soort techniek, bijvoorbeeld ISDN, ADSL, Kabel, glasvezel, 4G)
 • De snelheid van je hardware (router / computer / laptop)
 • De snelheid van je lokale netwerk (WiFi, bedraad LAN netwerk etc)
 • De afstand tot de server waar je informatie van opvraagt (bijvoorbeeld een Amerikaanse site of een Nederlandse)
 • Het traject dat de data buiten je eigen netwerk en het netwerk van je internet provider moet afleggen
 • De hoeveel ruis / storing op de verschillende onderdelen van je internet verbinding

Hoe beïnvloedt een VPN je internetsnelheid?

Een VPN verbinding zorgt ervoor dat je data versleuteld wordt en omgeleid wordt via servers van de VPN provider. Hierdoor leggen de datapakketjes waar je internetverkeer uit bestaat een andere weg af, dan dat deze zonder VPN verbinding af zouden leggen. Maak je dus gebruik van een trage (vaak gratis) VPN provider of een VPN provider die de internetsnelheid (expres) limiteert, dan zal dit een negatieve invloed op de snelheid van je internetverbinding hebben. Het tegenovergestelde is ook vaak waar (en dat weten de meeste mensen niet): als de internet verbindingen van jouw VPN provider goed staan ingesteld en van goede technische kwaliteit zijn, dan kan de weg die de datapakketjes afleggen, juist korter én / óf sneller zijn dan de weg zonder de VPN verbinding.

Ten tweede wordt alle data die je verstuurt naar de VPN server en ontvangt van de VPN server versleutelt en weer ontsleutelt. Indien je hardware (computer of router) dus erg traag is, dan kan het zijn dit deze versleuteling voor vertraging van “het internetten” leidt. In de meeste gevallen is deze vertraging dermate klein dat deze niet merkbaar is.


Wordt je internet trager van een VPN?

Je internetverbinding kan dus zowel trager worden van een VPN verbinding, indien je gebruik maakt van een trage VPN provider of een trage computer hebt. Een goede VPN verbinding zal in veel gevallen je internetverbinding ook juist sneller kunnen maken. Kies dus altijd voor een goede, snelle een veilige VPN provider.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘VPN info’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
4
Reacties
 1. Nee, net zo snel bijna, wel moet men nu echt eens onthouden: een goede router doet wonderen!
  Bijvoorbeeld Asus 3200, snel rekenwonder. Als je ziggo heb even je modem op Brits laten zetten.

 2. Hallo ,

  Ik heb een internet pakket van KPN 500mb glasvezel.
  En ik download regelmatig films met spotnet.
  Zonder vpn express was de snelheid 50mb/s nu is dat 12mb/s
  Ik heb met een medewerker van express een oplossing proberen te vinden maar helaas.
  Mijn internet naar sites is gewoon hetzelfde.

 3. Heb hetzelfde probleem: KPN 500 mb via glasvelzel. Zonder VPN geeft speedtest.net een snelheid van bijna 500 mb aan met VPN tussen de 15-20 mb. Met allerlei tips en tucs van ExpressVPN en NordVPN blijft de snelheid dramatisch laag. Bij NordVPN leek het bij wisselde connecties soms goed te gaan om dan na een paar minuten geheel uit te vallen en er geen verbinding meer was. Router is experia 9

  • Ik heb ongeveer hetzelfde als Leo. Als de router wordt beveiligd met een VPN (Express VPN) dan wordt de snelheid een factor 10 lager

Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past