Werkt een VPN-verbinding op een smartphone?

VPN schild met handen die smartphones omhoog houden

Het korte antwoord is ja: een VPN werkt ook op je smartphone. Sterker nog, een VPN is niet alleen heel handig op je laptop of PC, maar ook op je smartphone. De meeste mensen gebruiken hun smartphone dagelijks. Steeds meer van onze informatie gaat via onze telefoon het internet op. Daarom kan een VPN op je telefoon een grote meerwaarde hebben. VPN’s werden eerst alleen gebruikt op laptops en computers. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel VPN-aanbieders die naast een goede desktop-applicatie ook mooie smartphone-apps aanbieden.

Wil je snel aan de slag met een VPN voor je smartphone? NordVPN werkt uitstekend voor zowel iPhones als Android telefoons.

NordVPN
Actie:
Tijdelijk €2.80 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.80
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Waarom is een VPN op je smartphone handig?

Een VPN op je smartphone kan heel goed van pas komen. Wellicht denk je dat zo’n extra app op je telefoon geen groot verschil voor je zal maken, maar dat is zeker niet waar. Ook VPN’s voor je smartphone hebben veel voordelen. Met een VPN op je telefoon kun je bijvoorbeeld:

 • Veilig verbinding maken met openbare wifi-hotspots
 • Anoniem surfen
 • Blokkades van VoIP-diensten omzeilen
 • Geografische blokkades van websites en streamingdiensten passeren
 • Internetcensuur omzeilen
 • Goedkoper online shoppen

Wat betekent dit allemaal en hoe werkt zo’n VPN op je mobiel nu precies? In principe komen deze voordelen grotendeels overeen met die van een VPN op één van je andere apparaten. Om duidelijk te maken wat dit allemaal specifiek voor je smartphone inhoudt, leggen wij je elk voordeel kort uit.

Veilig verbinding maken met openbare wifi-hotspots

Veilige Wifi in het openbaarJe zit bij de Starbucks en wil op je telefoon even snel je mail checken. Het café heeft gratis wifi, en daar maak je maar al te graag gebruik van. Dan verbruik je immers je eigen data niet en is je verbinding soms ook nog eens sneller. Leuk en aardig, maar openbare wifi-hotspots zijn erg gevoelig: zodra je via zo’n verbinding online gaat, kunnen andere mensen gemakkelijk met je meekijken. Met een VPN op je smartphone is er geen sprake van dit risico. Al jouw internetverkeer wordt versleuteld. Vreemdelingen kunnen dus niet zien wat jij online doet, zelfs niet in dat Starbucks café. Jouw gegevens zijn veilig.

Anoniem surfen

Net als bij je laptop of PC, wil je waarschijnlijk niet dat iedereen zomaar kan zien wat jij allemaal op je smartphone uitvoert. Een VPN zorgt ervoor dat je anoniem kan surfen zonder dat anderen (inclusief jouw telecomprovider) kunnen zien waar je online mee bezig bent. De webpagina’s die je bezoekt, de apps die je gebruikt, al je downloads en berichten blijven allemaal geheim. Je privacy wordt zo gegarandeerd, ook op je telefoon.

Blokkades van VoIP-diensten omzeilen

VoIP staat voor Voice over IP, oftewel bellen via het internet. Dit wordt vooral veel gedaan met apps zoals WhatsApp en Skype. Je verliest hierdoor geen belminuten en hebt geen extra kosten als je naar het buitenland belt. Ook is het enige wat je nodig hebt om iemand te bereiken een internetverbinding. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je op een plek bent waar je mobiele verbinding niet werkt, maar je internet wel. Sommige landen blokkeren VoIP-diensten met een firewall. Vooral in het Midden-Oosten en Azië is dit vaak het geval. Met een VPN op je telefoon kun je deze firewalls gemakkelijk omzeilen en alsnog bellen via het internet.

Geografische blokkades van websites en streamingdiensten passeren

Smartphone met locatiemarkerVeel mensen willen ook op hun smartphone Netflix kunnen kijken. Zonder VPN heb je met je smartphone geen toegang tot het aanbod van buitenlandse versies van Netflix. Je kunt dus niet zomaar de volgende aflevering van een serie kijken die alleen op de Amerikaanse Netflix staat. In dit soort gevallen helpt een mobiele VPN je deze geografische blokkades te omzeilen. Of je nu een artikel wilt lezen dat op jouw huidige locatie niet beschikbaar is, of Uitzending Gemist wilt kijken vanaf je vakantiehuisje in Frankrijk: een VPN op je telefoon maakt het mogelijk.

Internetcensuur omzeilen

Net als het geval is met VoIP-diensten, worden bepaalde platformen, media en andere websites in sommige landen opzettelijk geblokkeerd. De inwoners van die landen hebben dan geen toegang meer tot deze pagina’s, waardoor hun internetvrijheid wordt gelimiteerd. Een VPN kan ervoor zorgen dat je ook mobiel je vrijheid weer terugkrijgt. Met een VPN-verbinding omzeil je de censuur en krijg je gewoon toegang tot alle geblokkeerde websites. Dit is bijvoorbeeld handig als je in China even je Facebook wil checken.

Goedkoper online shoppen

Naast het beveiligen van je online privacy, vrijheid en veiligheid, kan een VPN je ook nog eens flink wat geld besparen. Net als op je computer, kun je ook op je smartphone goedkoper online shoppen met een VPN. Veel websites passen de prijzen van hun producten en diensten aan, afhankelijk van jouw locatie. Omdat Nederland een welvarend land is, betekent dit vaak dat Nederlanders meer geld mogen neertellen voor dezelfde producten als, bijvoorbeeld, iemand uit Roemenië. Met een VPN kun je je locatie aanpassen, zodat jij ook op je mobiel altijd de voordeligste optie kunt opzoeken.

VPN op smartphone vaak inbegrepen bij VPN-abonnement

VPN Schild op SmartphoneEen VPN werkt dus prima op je smartphone. Het brengt zelfs veel voordelen met zich mee. Wil je op jouw telefoon ook een VPN gebruiken? Dan kom je goed weg. Sommige telefoons hebbben namelijk al een ingebouwd VPN, waar je eenvoudig gebruik van kunt maken. Dit betekent echter wel dat je VPN alléén op je smartphone werkt, en niet op je laptop of tablet. Een makkelijke oplossing hiervoor is om een VPN te nemen die geschikt is voor meerdere apparaten. Met een VPN-abonnement voor een paar euro per maand, krijg je meestal de mogelijkheid ditzelfde abonnement op meerdere apparaten te gebruiken. Je kan het VPN-programma dus installeren op zowel je smartphone als je tablet en computer. Zo ben je op al je apparaten goed beveiligd.

Of je deze optie hebt, hangt wel een beetje af van de VPN-provider die je kiest. Sommige providers bieden deze service niet aan, terwijl anderen je deze mogelijkheid en méér bieden. Bij sommige aanbieders is het bijvoorbeeld zo dat je met meerdere toestellen tegelijkertijd via VPN verbonden mag zijn, ook als je slechts één abonnement hebt. Wel zit hier vaak een restrictie aan. Meestal is het aantal gelijktijdige verbindingen dat wordt toegestaan tussen de 2 en 5, afhankelijk van de VPN-aanbieder.

Als je meer wilt lezen over de verschillende VPN-aanbieders die er zijn en hoe hun VPN’s scoren, neem dan vooral een kijkje bij onze reviews. Daar vertellen je wat de voordelen zijn van elke VPN en welke je het best kunt gebruiken voor je smartphone. Daar kan je ook filteren op besturingssysteem. Een provider als Mullvad VPN heeft bijvoorbeeld geen iOS-applicatie beschikbaar.

Techredacteur
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNGids. Daarbij richt hij zich vooral op hoe je content kunt unblocken. Tevens maakt hij de infographics voor de website. Meer over Quinten.
6
Reacties
Plaats een reactie
 1. Wifibellen werkt nog niet in het buitenland. In ons tweede huis in Frankrijk hebben we zeer slecht bereik. Zouden we met VPN wel kunnen internetbellen in Frankrijk?
  Dat zou DE oplossing zijn!

  • Helaas zorgt een VPN er niet voor dat je eigen internetverbinding sneller wordt. Voor problemen met je wifi, raden wij je aan contact op te nemen met je internetprovider.

 2. Begrijp ik goed dat je, als je onbeperkt data sim hebt die in het buitenland toch beperkt wordt bij 15 GB, dat ook kan omzeilen met een VPN?

  • Helaas werkt dit niet. Je data gaat via het mobiele netwerk. Een VPN verbergt enkel je IP-adres en versleutelt je data. De hoeveelheid data kan nog steeds worden gemeten. De bundel van 15GB geldt in het buitenland dus met een VPN nog steeds. Wat een VPN wél kan doen, is je verbinding beveiligen terwijl je gebruikmaakt van openbare wifi-netwerken. Zo kun je op die manier anoniem en veilig internetten via wifi, waardoor je je eigen data niet verbruikt.

 3. Geachte medewerker,
  Heb een Raspberry pi 3 met daarop als OS Raspbian. Heb sinds vandaag de gratis versie van VPN proton op mijn iphone staan. Kan ik nu ook wanneer ik niet thuis ben,dus op een ander netwerk, b.v. bij familie, via b.v. de app RDclient de Raspberry pi zien? En dus ook via het scherm van de iphone de os raspian bedienen? Dank voor Uw reactie en vriendelijke groet,
  Antoine

  • Hallo Antoine,
   Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik het antwoord niet voor je paraat heb. Mijn eerste ingeving zou zijn dat je met een VPN niet je Raspberry Pi kan zien of bedienen, aangezien VPN-software daar niet voor geschikt is. Wellicht dat één van onze andere lezers je kan voorzien van een antwoord

Een reactie plaatsen