Digitaal Ouderlijk Toezicht: Hoe werkt het?

Moeder kijkt mee met zoon op laptopEén van de tips die vaak gegeven wordt bij het online beschermen van je kind is het gebruiken van digitaal ouderlijk toezicht. Digitaal ouderlijk toezicht kan je leven een stuk gemakkelijker maken als het aankomt op de online veiligheid van je kinderen. De juiste programma’s lossen een groot deel van je zorgen voor je op: ze filteren de pagina’s waar je kinderen toegang tot hebben, plaatsen een tijdslimiet op hun internetgebruik en geven je de mogelijkheid hun communicatie en social media profielen in te zien.

Als je ouderlijk toezicht op je apparaten wilt, kan dat op verschillende manieren. Zo is er bijvoorbeeld gratis software die bij je besturingssysteem hoort (Windows, iOS) of door je internetprovider wordt aangeboden. Ook externe partijen hebben programma’s die je kunnen helpen de controle te houden. Het kiezen van het juiste programma kan een uitdaging zijn. Om alles zo gemakkelijk mogelijk te maken, leggen we je uit hoe je het ouderlijk toezicht van je internetprovider of besturingssysteem activeert. We sommen ook de voordelen en functies van verschillende externe programma’s voor ouderlijk toezicht voor je op.

Digitaal ouderlijk toezicht via je internetprovider

De meeste populaire internetproviders komen met de mogelijkheid digitaal ouderlijk toezicht in te stellen. Enkele voorbeelden van internetproviders die dit aanbieden zijn Ziggo, Tele2, KPN, Telfort, en XS4All. Sommige van deze pakketten zijn gratis en kun je dus meteen gebruiken zolang je maar bij die provider aangesloten bent. Andere providers vragen een kleine prijs voor het gebruik van hun ouderlijk toezicht.

De opties die al deze providers bieden, verschillen heel erg. Wel is het zo dat vooral de gratis versies niet erg geavanceerd zijn. Vaak bestaat de software uit filters die werken met trefwoorden om ongeschikte websites met content zoals geweld of pornografie te verbergen. Deze filters zijn meestal gemakkelijk te omzeilen door gebruik te maken van een proxy of een andere browser. Hoewel dit misschien lastig klinkt, moet je ervan uitgaan dat je kinderen technisch genoeg zijn om daarachter te komen. Daarnaast kunnen internetproviders niet alle content op mobiele apparaten filteren, tenzij je ook je mobiele pakket bij je internetprovider hebt geregeld.

Digitaal ouderlijk toezicht via je besturingssysteem

Besturingssystemen zoals Android, Microsoft Windows en iOS/MacOS hebben standaard opties voor ouderlijk toezicht. Deze opties zijn over het algemeen effectiever en geavanceerder dan die van je internetprovider. Een ander voordeel is dat ze gratis zijn. Ze zitten immers standaard bij je apparaat inbegrepen. Hier volgt een korte uitleg over hoe je het ouderlijk toezicht kunt activeren op de vier meestgebruikte besturingssystemen.

Beperkte profielen op Android

 • Om het ouderlijk toezicht op een Android-apparaat aan te zetten, ga je naar de “Instellingen”-app en klik je op “Apparaat”.
 • Met de functie “Gebruikers” kun je een nieuwe gebruiker of beperkt profiel aanmaken. Welke van de twee dit is, hangt af van de versie van de software op je apparaat.
 • Stel een wachtwoord voor het apparaat in.
 • Zodra de nieuwe of beperkte gebruiker is aangemaakt, kun je handmatig toegang tot apps geven of weigeren. Zonder wachtwoord kan je kind alleen op het beperkte account, terwijl jij mét het wachtwoord alles kunt doen.
 • Deze functie werkt alleen op apparaten met Android 4.3 of hoger.

Gezinsopties op Windows 10

 • Om toegang te krijgen tot de instellingen voor ouderlijk toezicht op een Windows 10 computer, typ je “Gezinsopties” (Engels: “Family options”) in de zoekbalk. Vervolgens klik je op het resultaat dat opkomt.
 • Klik op “Gezinsinstellingen weergeven“. Je wordt doorgestuurd naar de website van Microsoft.
 • Als je nog geen gezinsgroep hebt, kun je die aanmaken door op “Maak een gezinsgroep aan” te klikken. Log in met je Microsoft-account en voeg een gezinslid toe via hun e-mailadres.
 • Nadat de gezinsgroep compleet is, kun je via je account een tijdslimiet instellen voor zowel computer- als internetgebruik. Je kunt ook bepaalde inhoud blokkeren, websites blacklisten, en zelfs geld aan het Microsoft-account van je kind toevoegen zodat ze leeftijdsgeschikte spelletjes en media kunnen kopen zonder dat ze jouw betaalgegevens nodig hebben.

Om volledig te genieten van de gezinsopties van Windows, moet je een Microsoft-account voor je kind aanmaken. Dit gaat gepaard met het voordeel dat je de online activiteiten van je kind in de gaten kunt houden en zelfs regelmatig updates van Microsoft over die activiteiten ontvangt. Windows Gezinsopties is door deze accounts ook te gebruiken is op andere Microsoft apparaten, zoals Windows Phones en Xbox gameconsoles.

Let op: De opties voor SafeSearch en het filteren van content werken alleen zolang je kind de Microsoft Edge-browser gebruikt. Het is niet moeilijk om een andere browser te gebruiken. Houd er rekening mee dat je kind dit wellicht weet.

Ouderlijk toezicht op MacOS

 • Om ouderlijk toezicht in te stellen op een Mac moet je eerst naar het Apple-menu. Klik daar op “Systeemvoorkeuren” en dan op “Ouderlijk toezicht”.
 • Klik op “Een nieuwe gebruikersaccount met ouderlijk toezicht aanmaken” en dan op “Ga door”.
 • Voer de leeftijd van je kind in. Hierdoor worden standaardbeperkingen aan de account toegevoegd. Deze kun je na afloop altijd nog aanpassen.
 • Maak de gebruiker aan door een naam en wachtwoord in te vullen.
 • Zodra de account is aangemaakt, heb je de controle over welke apps en Apple stores ze kunnen bezoeken, hoe lang ze de Mac gebruiken, en zelfs of de webcam en microfoon aan- of uitstaan.
 • Je kunt ook filters instellen voor websites. Dit werkt wel alleen in de Safari browser.

Schermtijd op iOS

 • Om ouderlijk toezicht op een iOS apparaat, zoals bijvoorbeeld een iPhone, in te stellen, ga je naar “Instellingen” en klik je op “Schermtijd”.
 • Klik op “Ga door” en kies de optie “Dit is het apparaat van mijn kind”.
 • Voer een toegangscode in.
 • Met je toegangscode kun je onder “Beperkingen voor materiaal en privacy” de instellingen wijzigen door “Materiaal en privacy” in te schakelen.
 • Je kunt nu iTunes en App Store-aankopen voorkomen, toegang tot bepaalde apps en features weigeren, content en Siri-zoekopdrachten filteren, en toegang tot het Game Center beperken.

Digitaal ouderlijk toezicht van externe partijen

Man met telescoop ouderlijk toezichtHoewel de ingebouwde opties voor ouderlijk toezicht van internetproviders en besturingssystemen vaak gratis en redelijk gemakkelijk te navigeren zijn, hebben ze ook een aantal nadelen. Het filteren van de content is niet erg geavanceerd en werkt niet op alle apparaten. De meeste ingebouwde software voor ouderlijk toezicht werkt zelfs alleen maar op de browsers die standaard bij het besturingssysteem zitten, zoals Edge of Safari.

Soms werkt het ouderlijk toezicht van deze software wél op meerdere apparaten, maar alsnog hebben de meeste moderne huishoudens vaak apparaten met verschillende besturingssystemen. Hiervoor zou je dus tegelijkertijd verschillende versies van ouderlijk toezicht moeten gebruiken. Dit wordt al snel verwarrend en kan leiden tot gaten in je online verdediging.

Een oplossing voor deze problemen is het gebruiken van software van een externe partij. Er zijn verschillende programma’s die ouderlijk toezicht aanbieden onafhankelijk van welke browser of welk besturingssysteem je gebruikt. Het kan een uitdaging zijn om een goede keuze te maken tussen al die verschillende software. Om je op weg te helpen, zijn hier een aantal van de belangrijkste mogelijke features van ouderlijk toezicht-software, zodat je kunt checken of het programma dat jij overweegt aan te schaffen alle opties biedt die jij nodig denkt te hebben.

Ondersteunen van verschillende apparaten

Eén van de grote voordelen van het gebruiken van externe programma’s is dat ze vaak apps aanbieden die op verschillende apparaten geïnstalleerd kunnen worden. Dit betekent dat je maar één set restricties nodig hebt met één soort software om alle apparaten van je gezin veilig te stellen.

Filteren van online content

Omdat deze software niet wordt geassocieerd met een specifiek besturingssysteem, hebben programma’s van externe partijen de mogelijkheid om internetpagina’s, zoekopdrachten en content op verschillende browsers te filteren. Vaak hebben deze programma’s ook automatische HTTPS-filtering, zodat je kinderen alleen websites kunnen bezoeken die extra beveiligd zijn.

Software voor ouderlijk toezicht kan ook downloads van verdachte programma’s of specifieke apps tegenhouden. Dit is ideaal om malware en bepaalde social media buiten het bereik van je kind te houden. Zo verlaag je de kans op virussen en cybercriminaliteit, terwijl je tegelijkertijd zorgt dat je kind niet op platformen zit waar ze nog niet op mogen. De meeste social media mogen namelijk pas gebruikt worden vanaf dertien jaar oud.

Tijdslimieten

Wekker die afgaatVrijwel alle apps voor ouderlijk toezicht geven je de mogelijkheid een dagelijks of wekelijks tijdslimiet voor zowel internet- als computergebruik in te stellen. Zo leert je kind zelf zijn of haar internetgebruik te plannen binnen de restricties die jij voor ze opstelt. Ook hoef je met digitaal ouderlijk toezicht natuurlijk zelf niet bij te houden hoeveel tijd je kind al online heeft gespendeerd. Sommige programma’s kunnen ook toegang tot apps op een bepaald tijdstip weigeren, wat goed uitkomt als je ervoor wilt zorgen dat je kind z’n huiswerk doet of gaat slapen in plaats van Candy Crush te spelen.

Controleren van messaging en social media

Sommige vormen van ouderlijk toezicht geven je de mogelijkheid de social media en berichten van je kind in te zien. Hoewel deze optie steeds minder relevant wordt naarmate je kind opgroeit en een beetje privacy verdient, kan het handig zijn om toegang te hebben tot de verschillende accounts van je kind. Zo kun je ze helpen terwijl ze hier kennis mee maken. Ook kun je cyberpesten en ongepast contact met anderen voorkomen. Vaak werkt het controleren van berichten het beste als je hier open over bent tegenover je kind. Probeer met ze te blijven communiceren.

Notificaties en toegang op afstand

Je bent niet altijd in de buurt. Soms heeft je kind een langere tijdslimiet of toegang tot bepaalde webpagina’s nodig om bijvoorbeeld huiswerk af te maken. Als je dan niet thuis bent, is het handig om op afstand dingen binnen het ouderlijk toezicht aan te kunnen passen. Een programma met deze opties geeft je de mogelijkheid aanpassingen te maken aan het ouderlijk toezicht terwijl je niet bij je kind in de buurt bent. Dit gaat heel gemakkelijk met je telefoon. Je kunt verzoeken voor verlengde toegang beantwoorden en bepaalde opties aan- of uitzetten. Ook kun je zo in geval van nood de GPS-locatie van hun telefoon aanzetten zodat je weet waar ze zijn.

Externe aanbieders van digitaal ouderlijk toezicht

Er zijn veel verschillende programma’s die digitaal ouderlijk toezicht aanbieden. Elk programma heeft zijn eigen voor- en nadelen. Om je een beetje een idee te geven van de opties die er zijn, bespreken we hier een aantal populaire en goede opties.

Circle

Circly with Disney LogoWil je wél alle opties van het ouderlijk toezicht van externe partijen, maar niet op elk apparaat een app downloaden? Misschien is Circle dan een idee. Circle, voorheen Circle with Disney, is een apparaat dat tussen je Wi-Fi router en alle verbonden apparaten in staat. Grappig genoeg gebruikt Circle dezelfde technologie die je ook vaak ziet bij een man-in-the-middle aanval. Uiteraard wordt de techniek door Circle gebruikt om de veiligheid van je familie juist te verbeteren. Omdat Circle tussen je apparaten en je router in zit, kan het selectief informatie filteren en zo toegang tot schadelijke content, websites en individuele apps weigeren.

Ouders kunnen op de Circle-app apparaten aan specifieke gezinsleden toewijzen. Dit geeft de mogelijkheid één tijdslimiet in te stellen dat geldt voor alle apparaten van één persoon. Als je kind maar vier uur per dag op het internet mag, wordt dat bijgehouden op zijn of haar telefoon, tablet, laptop én gameconsole. Ook kun je bepalen hoeveel tijd er op specifieke apps wordt besteed. Dit is ideaal om gebruik van social media of bepaalde games in te perken.

Hoewel Circle niet veel extra’s te bieden heeft in vergelijking met andere programma’s met ouderlijk toezicht, is het grote voordeel van deze optie dat het allemaal in één pakket zit. Zie je er een groot gat in om verschillende instellingen op verschillende apps voor verschillende apparaten in te moeten stellen? Dan is Circle de oplossing. Hoewel het behoorlijk wat kost, is het erg gebruiksvriendelijk. Zo kunnen zelfs ouders die over het algemeen veel moeite hebben met het begrijpen van technologie de online veiligheid van hun kind garanderen.

Qustodio

Qustodio LogoHet veelgeprezen programma Qustodio heeft dezelfde duidelijke opties voor ouderlijk toezicht als Circle. Je kunt via het dashboard op je computer en de app op je telefoon precies in de gaten houden hoe je kinderen hun apparaten, apps en het internet gebruiken. Daarnaast kun je limieten instellen. Ook gebruikt Qustodio automatische filtertechnologie die je kind beschermt tegen schadelijke websites en berichten.

De basisopties van Qustodio zijn gratis. Het programma heeft een betaalde premium-versie met meer opties. Zo kun je met een premium account specifieke tijdslimieten voor apps en spelletjes instellen, de tijd die ze besteden op verschillende social media bijhouden, en de locatie van hun telefoon ten alle tijden volgen. Ook kun je op Android de telefoongesprekken en sms’jes van je kinderen inzien en is er een speciale paniekknop waardoor bij een noodgeval snel de juiste hulp wordt ingeschakeld. Deze opties zijn allemaal alleen beschikbaar bij een betaald account. Dit kost tussen de 30 en 74 euro per jaar, afhankelijk van het aantal apparaten waarop je het wilt gebruiken.

Qustodio is snel en gemakkelijk op te zetten. Binnen vijf minuten heb je een account aangemaakt. Dan hoef je alleen nog de app te installeren op de apparaten die je wilt beschermen, en kun je meteen alle opties naar eigen wens instellen. Qustodio is op dit moment nog niet beschikbaar in het Nederlands. De software kan worden gedownload in het Engels, Spaans, Portugees, Frans, Italiaans, Duits, Chinees en Japans. Mocht je met geen van deze talen overweg kunnen, dan is het waarschijnlijk beter om andere software te kiezen.

Norton Family

Norton LogoHet bekende antivirusprogramma Norton van Symantec heeft ook zijn eigen software voor ouderlijk toezicht gemaakt. Deze software, Norton Family, is beschikbaar voor Windows, Android, iOS en Mac, hoewel de functies per besturingssysteem verschillen.

Met Norton Family kun je de zoekacties van je kinderen bekijken, de tijd die ze op hun apparaten doorbrengen limiteren, en zelfs zien welke video’s ze op YouTube aanklikken. Ook heb je toegang tot hun locatie en wordt slechte content automatisch geblokkeerd. Door middel van automatische e-mails blijf je op de hoogte van de geblokkeerde websites die je kinderen in proberen te zien.

Norton Family is een betaalde service, maar je kunt het programma de eerste 30 dagen gratis uitproberen met de proefversie. Als het systeem je bevalt, kun je daarna een abonnement afsluiten dat per jaar betaald wordt. Omdat Norton ook andere computerbeveiliging aanbiedt, kan het slim zijn een pakket te kiezen waar Norton Family al bij inbegrepen zit. Zo zijn alle opties voor het ouderlijk toezicht ook beschikbaar als je Norton Security Premium aanschaft, en ben je dan ook gelijk beveiligd tegen virussen en malware.

Kliksafe

Logo KliksafeEen andere mogelijkheid is het gebruiken van Kliksafe. Hoewel Kliksafe niet volledig ouderlijk toezicht biedt, is het een erg sterk en Nederlands internetfilter. Het werkt zowel voor volwassenen als voor kinderen en helpt iedereen in het gezin veilig te houden. Kliksafe filtert razendsnel al het internetverkeer dat over een specifieke verbinding gaat. De onderwerpen en zoekresultaten die je niet wilt zien, zoals bijvoorbeeld geweld, pornografie of grof taalgebruik, worden vervolgens automatisch verborgen.

Kliksafe werkt vanuit een datacentrum in Amsterdam en doet vooral veel in het onderwijs. Kliksafe Class is bijvoorbeeld speciaal ontworpen voor het creëren van een veilige leeromgeving op school. De software van Kliksafe werkt met white- en blacklists om te bepalen welke online content wél en welke content niet geschikt is om door te laten. Daarnaast zijn er verschillende filtertypes waar je uit kunt kiezen, afhankelijk van hoeveel je zelf in wilt stellen. Dit alles heeft nauwelijks effect op je internetsnelheid, zodat jij én je kinderen zonder zorgen van het internet kunnen blijven genieten. Op de website van Kliksafe kun je meer lezen over de verschillende opties.

SafeLabs

Safelabs Logo SVGAls je tegelijkertijd je kinderen tegen ongeschikte content wilt beschermen en je internetverbinding veilig en anoniem wilt houden, is SafeLabs wellicht een oplossing. SafeLabs is een VPN-service met een ingebouwd internetfilter voor kinderen. Volwassen inhoud wordt automatisch geblokkeerd, zowel in online zoekresultaten als wanneer je naar ongeschikte websites surft. SafeLabs werkt op de achtergrond van je computer, waar het ‘verstopt’ is voor kinderen die eventueel om het filter heen proberen te komen.

SafeLabs is geen perfecte VPN. Het beschermt je verbinding en gebruikt goede en veilige protocollen, maar is niet erg privacy-gericht en houdt logs bij. Dit is ergens wel logisch als je bedenkt wat de insteek van het bedrijf is. SafeLabs’s focus ligt namelijk op het beschermen van kinderen op het internet. Dit betekent dat ze de locatie van apparaten die de VPN gebruiken prima verhullen, maar niet dat de anonimiteit van de klant ten opzichte van de provider vooropstaat.

Het internetfilter van SafeLabs werkt redelijk goed. Er waren een aantal websites die door het filter heen wisten te komen, zoals je kunt zien in onze review, maar een groot gedeelte van de volwassen content werd automatisch verborgen. SafeLabs geeft een goede combinatie van de veiligheid van een VPN en de controle van een internetfilter. Het heeft wat verbetering nodig, maar is zeker een optie voor ouders die hun kinderen online meer bescherming willen bieden.

Het gemak van digitaal ouderlijk toezicht

Digitaal ouderlijk toezicht is een ontzettend handig hulpmiddel voor het beschermen van je kind online. Niet alleen zorgt het ervoor dat je kind zich wel aan de regels móét houden, het geeft je ook inzicht in hun online activiteiten, zodat je snel aan de bel kunt trekken als er nare dingen gebeuren. Je kunt ouderlijk toezicht regelen vanuit je internetprovider, vanuit je besturingssysteem of vanuit een externe aanbieder. Vaak is extern ouderlijk toezicht de beste optie, maar sommige besturingssystemen en providers hebben ook effectieve programma’s. Let er vooral op dat het digitaal ouderlijk toezicht waar jij mee aan de slag gaat de juiste opties voor jou heeft.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen