De beste antivirus software van 2022: onze top 5

Laptop met schildje houdt virussen tegen en zit in een veilige bubbel
Klik hier voor een korte samenvatting
De beste antivirus van 2022: een samenvatting

Op zoek naar de beste virusscanner van 2022? Wij hebben vijf opties voor je op een rijtje gezet!

 1. Kaspersky
 2. Avira
 3. Bitdefender
 4. AVG
 5. Avast

Niet elke antivirus zal voor iedereen goed werken. Dit hangt onder andere af van je besturingssysteem, je internetgedrag en je specifieke wensen. Lees daarom vooral het volledige artikel hieronder om uit te vinden welke van deze vijf toppers het best bij jou past.

Antivirus software zorgt ervoor dat je computer beveiligd is tegen virussen en allerlei soorten malware. Er zijn veel verschillende programma’s die allemaal zeggen de beste opties voor antivirus aan te bieden – maar hoe weet je nu welke software je het beste kunt kiezen?

Wij hebben onderzoek gedaan naar de beste antivirus software van 2022 en testten daarbij verschillende hoogstaande virusscanners. We keken naar de verschillende opties die de software aanbiedt en na diepgaand onderzoek hebben wij bepaald wat – volgens ons – de allerbeste antivirus software van dit moment is.

De beste virusscanners van 2022

Hieronder zie je de beste virusscanners van 2022. Alle functies en opties van deze vijf toppers worden in de onderstaande tabel kort vergeleken. Vraag je je af wat je moet met al deze informatie? Lees dan hier hoe je zelf kunt bepalen welk antivirusprogramma het beste voor jou is.

SpecificatieKasperskyAviraBitdefenderAVGAvast
WebsiteBezoek KasperskyBezoek AviraBezoek BitdefenderBezoek AVGBezoek Avast
Prijs (per jaar, goedkoopste)€26,59€44,95€19,99€34,99€69,99
Besturingssystemen*Windows, Mac, Android, iOSWindows, Mac, (Android, iOS)Windows, (Mac, Android, iOS)Windows, (Mac, Android, iOS)Windows, (Mac, Android, iOS)
Aantal apparaten*1-51-51-51-101-10
Gratis versie?
AV-test score (percentage geblokkeerde malware)99.7%99.3%99.6%99.7%99.7%
Real-time virus en malwarebescherming
Virusscanfunctie
Firewall***
Veilig online bankieren****
Phishing-bescherming****
Bescherming tegen ransomware*
Ouderlijk toezicht**
Wachtwoordbeheer*****
Back-ups*
Adblocker**
Software updater* **
Anti-tracking **
Computer clean-up***
Webcambeveiliging***

*Afhankelijk van het gekozen abonnement

Deze beste opties voor antivirus 2022 om je te beschermen tegen malware worden hieronder kort omschreven. Wil je gelijk aan de slag? Dan kun je via de buttons op onze site direct naar de website van de virusscanner van jouw keuze om de beste deal te sluiten.


1. Kaspersky: topbescherming voor iedereen

Kaspersky Banner

 • Effectieve en hoogwaardige bescherming tegen virussen en malware
 • Overzichtelijke software die door iedereen gebruikt kan worden
 • Verschillende pakketten om uit te kiezen
 • Snelle scans met grondige resultaten

Kaspersky is een gevestigde naam in de antiviruswereld. Dit is niet zonder reden. Tijdens onze tests merkten we al snel dat Kaspersky producten van hoge kwaliteit aanbiedt. Kaspersky heeft drie verschillende pakketten: Kaspersky Anti-Virus, Kaspersky Internet Security en Kaspersky Total Security. Elk pakket heeft weer meer functies dan de vorige. Wij raden zelf Kaspersky Internet Security aan. Deze versie geeft real-time virus- en malwarebescherming, staat je toe om verschillende scans uit te voeren, heeft een firewall, en beschermt daarnaast ook nog je online betalingen (met een veilige browser). Ook biedt het hoogwaardige phishingbeveiliging.

De abonnementen van Kaspersky werken op Windows, Mac én op je telefoon, zodat je al je apparaten in één keer kunt beschermen. Kaspersky heeft erg gebruiksvriendelijke software, zodat je snel aan de slag kunt en nauwelijks zult merken dat de virusscanner op de achtergrond aanstaat. Daarnaast levert het zeer goede resultaten als het op bescherming aankomt: Kaspersky is niet alleen erg snel in zijn scans, maar houdt ook nog eens effectief malware tegen, zonder je dwars te zitten tijdens het browsen. De AV-tests van deze virusscanner kwamen dan ook uit op 99.7% – vrijwel alle virussen en malware werd tegengehouden.

Wil je nog meer extra functies? Dan kun je altijd voor Kaspersky Total Security gaan, waarbij je ook software voor ouderlijk toezicht, wachtwoordbeheer en bestand back-ups krijgt. Zelfs zonder deze extra functies vinden wij Kaspersky echter al het beste antivirus programma van 2022. Een terechte nummer 1.

Waar kan Kaspersky nog op verbeteren? Deze aanbieder is een erg sterke concurrent binnen de antivirusmarkt, maar dat betekent niet dat er helemaal geen verbetering mogelijk is. De klantenservice van Kaspersky zou iets scherper kunnen zijn. Daarnaast is Kaspersky een Russisch bedrijf, wat officiële Amerikaanse instanties genoeg reden gaf om Kaspersky niet langer binnen hun organisaties toe te staan. Of dit een daadwerkelijk probleem is voor de gewone gebruiker? Wij betwijfelen het.

Meer weten? Klik hier om onze volledige review van Kaspersky te lezen. Wil je Kaspersky 30 dagen gratis uitproberen? Dat kan.

Bezoek de website van Kaspersky

2. Avira Antivirus: een effectieve virusverdelger die je systeem niet vertraagt

Avira Banner

 • Talloze extra opties voor anti-malware en online bescherming
 • Lage systeembelasting
 • Erg degelijke gratis versie beschikbaar
 • Gebruikt cloudtechnologie voor de beste bescherming tegen malware

Op de tweede plek in ons beste virusscanner overzicht staat Avira. Hoewel deze aanbieder nog niet zo groot is als sommige concurrenten, zoals Bitdefender en Avast, heeft het toch ontzettend veel te bieden. Avira heeft bescherming tegen malware, inclusief virussen en ransomware, tracker blocking, een adblocker, webbescherming, een apparaatscanner en een intelligent systeem dat zowel nieuwe als oude dreigingen weet te identificeren met behulp van cloudtechnologie.

Net als Kaspersky, heeft ook Avira verschillende abonnementen. Met Avira Antivirus Pro krijg je alle basisfuncties. Avira Internet Security geeft je daarbovenop nog een wachtwoordmanager en een software updater. Als je voor Avira Prime gaat, krijg je nog meer opties, waaronder een programma dat je computer opschoont en een manier om je browsergeschiedenis te anonimiseren. Bovendien heeft Avira ook een erg degelijke gratis optie, Avira Free Antivirus, waarbij je veel van de basisfuncties van Avira Pro krijgt, al heb je dan wel te maken met advertenties en heb je geen toegang tot de klantenservice.

De malware bescherming van Avira is erg sterk: Avira scoort volgens AV comparatives bovengemiddeld op het tegenhouden van allerlei soorten virussen en andere ongein. Bovendien is Avira erg goed in het herkennen van schadelijke software zonder constante “false positives” te geven – dit betekent dat het je normale internetgedrag nauwelijks zal aantasten. Nog een voordeel van Avira is dat het bedrijf in Duitsland is gevestigd, waar de privacywetgeving erg sterk is. Avira houdt zich dan ook netjes aan de AVG én de Duitse Telemediawet. Jouw gegevens zijn dus veilig bij Avira.

Avira werkt op verschillende apparaten en is te downloaden voor Windows, Mac, Android en iOS. Bovendien heeft Avira een 30 dagen geld-terug-garantie, zodat je deze antivirus eerst uit kunt proberen voor je vastzit aan een jaarabonnement.

Nieuwsgierig? Lees hier onze volledige Avira review of klik op de onderstaande button om direct naar de website van Avira te gaan.

Bezoek de website van Avira

3. Bitdefender: veel opties en optimale bescherming

Bitdefender Banner

 • Overzichtelijke en gebruiksvriendelijke software
 • Transparant privacybeleid
 • Veel opties op het gebied van veiligheid en privacy
 • Goede prijs/kwaliteitverhouding

Bitdefender is een gigant onder de virusscanners en wordt door honderden miljoenen mensen gebruikt. Dat is ook niet gek, want Bitdefender heeft zo’n beetje alle functies die je van een antivirus verwacht. Natuurlijk beschermt het basispakket Bitdefender Antivirus Plus je tegen malware, inclusief spyware, adware en zelfs ransomware. Daarnaast hebben de pakketten Bitdefender Total Security en Bitdefender Internet Security ook hun eigen privacy firewall én opties voor ouderlijk toezicht. Met de uitstekende bescherming van Total Security heb je daarnaast ook nog toegang tot hun apparaat-optimizer.

Het Bitdefender Total Security-pakket werkt op Windows, Mac, Android en iOS. Helaas werken de andere pakketten, Internet Security en Antivirus Plus, enkel op Windows. Dit is dus een klein nadeel voor Apple- en smartphonegebruikers die liever een klein antiviruspakket kiezen. Zoek je gratis antivirus voor Windows, dan zit je bij Bitdefender weer wel goed. Ze hebben namelijk ook een kosteloze versie, die wellicht beperkter is, maar ook zijn werk doet.

Hoewel de AV-testresultaten van Bitdefender op het gebied van virusdetectie iets minder goed zijn dan voorgaande jaren, geeft Bitdefender nog steeds goede bescherming tegen de meest voorkomende virussen. Het helpt je persoonlijke gegevens veilig te houden en werkt snel. Bovendien gaat deze aanbieder goed om met je privacy, is het makkelijk te gebruiken en kun je het voor weinig geld afsluiten. Een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding voor een uitstekende virusscanner, dus.

Wil je meer weten over Bitdefender? Wij deden een volledige review van deze virusscanner. Als je direct een abonnement af wilt sluiten, kun je dat doen via de onderstaande knop.

Bezoek de website van Bitdefender

4. AVG: gratis en betaalde opties van degelijke kwaliteit

AVG Banner

 • Veel extra opties, inclusief spamfilter en PC-opschoning
 • Overzichtelijke software
 • Basisfirewall en malwarebescherming in gratis versie
 • Niet de beste keus voor privacy

AVG Antivirus is vooral een bekende naam onder de gratis antivirusprogramma’s. Dit product is ondertussen overgenomen door AVAST Software, het bedrijf dat ook Avast antivirus – onze nummer 5 op deze lijst – in handen heeft. AVG heeft meerdere producten, waaronder een speciale app voor mobiele apparaten. Hun gratis pakket geeft redelijke basisbescherming tegen malware, heeft een virusscanfunctie en een firewall. Voor wat geavanceerdere opties, heb je AVG Internet Security nodig. Hierbij krijg je onder andere een meer geavanceerde firewall, meer bescherming tegen ransomware, webcambeveiliging, en een phishing- en spamfilter. Extra features zoals een eigen VPN en PC-opschoning vind je bij het AVG Ultimate pakket.

Uit onderzoek van AV comparatives blijkt dat AVG bovengemiddeld scoort op het gebied van het identificeren en blokkeren van malware – een erg goede optie voor je beveiliging dus. Bovendien zorgt de gemakkelijk te installeren en besturen software ervoor dat AVG erg klantvriendelijk is. AVG vraagt erg weinig werkgeheugen en kan ongemerkt en snel op de achtergrond van je computer draaien.

Toch is er ook zeker een reden dat deze aanbieder niet op plaats 1 is geëindigd. AVG werkt namelijk met pop-ups die erg irritant kunnen zijn. Bovendien is de klantenservice lastig te bereiken. Het grootste nadeel van AVG is echter wel hun geschiedenis van privacyschandalen. Er is namelijk gebleken dat AVG gebruikersdata in het verleden heeft doorverkocht aan andere partijen.

Meer lezen over AVG Antivirus? Je vindt onze uitgebreide review hier. Een abonnement afsluiten of de gratis versie downloaden kan via deze knop:

Bezoek de website van AVG

5. Avast: een populaire virusscanner met een privacyprobleem

Avast Banner

Naast AVG is ook Avast eigendom van AVAST Software. Dit is één van de grootste cybersecuritybedrijven ter wereld. Honderden miljoenen mensen maken dan ook al gebruik van Avast Antivirus. Dit komt onder andere omdat ze een degelijke gratis optie hebben, die zowel real-time virus- en malware bescherming als een virusscanfunctie biedt. Avast Premium Security, hun betaalde versie, heeft daarnaast talloze extra features. Zo biedt het een geavanceerde firewall, bescherming tegen phishing en ransomware, beveiliging van opgeslagen wachtwoorden, automatische updates, bescherming van je Android-apparaat bij diefstal, en ga zo maar door.

Naast de extra opties van Avast Premium Security is er ook een Avast Ultimate-bundel, waarbij je nog meer extra opties krijgt waaronder een driver updater en antitracking software. Zelfs de basisversie van deze virusscanner is al goed bestand tegen een groot aantal vormen van malware. Avast scoorde namelijk, net als alle andere opties in onze top 5, bovengemiddeld in uitgebreide virusscanner tests, zoals de AV-test.

Helaas is niet alles rooskleurig als het op Avast aankomt. Zo is ook Avast, naast AVG, schuldig aan het doorverkopen van gebruiksgegevens aan derden. Daarbij komt dat hun privacyverklaring laat zien dat ze best veel gegevens van gebruikers opslaan – niet erg privacyvriendelijk. Daarnaast is Avast ook een vrij zware virusscanner: hoewel de snelheid prima is, belast de software je systeem, waardoor je mogelijk vertragingen ondervindt van andere processen.

Voor meer informatie over deze virusscanner, lees je onze uitgebreide review. Geïnteresseerd? Neem dan zeker ook een kijkje op de website van Avast.

Bezoek de website van Avast

Bonus: de beste gratis antivirus: Bitdefender Antivirus Free

Bitdefender LogoBen je op zoek naar de beste gratis antivirus van 2022? Dan verwijzen we je graag naar Bitdefender Antivirus Free. Veel mensen denken dat het geen probleem is om geen virusscanner te gebruiken of volledig te vertrouwen op Windows Defender. Hoewel Windows Defender een redelijke basisbescherming geeft, zijn er echter veel betere opties te vinden – en sommigen daarvan zijn gratis.

Bitdefender Antivirus Free is de gratis optie die wij iedereen aan willen raden. Het voordeel van Bitdefender’s gratis pakket is dat het werkt op Windows, Mac en Android. Net als de betaalde versie van Bitdefender is het gratis pakket erg snel en krachtig. Het vertraagt je systeem niet of nauwelijks en zorgt er real-time voor dat jouw apparaat beveiligd is tegen malware, virussen en zelfs phishing.

Voor extra opties, zoals verbeterde ransomware beveiliging, de Bitdefender VPN, anti-tracker software en veilig online bankieren, zul je toch echt de premium versie aan moeten schaffen. Alsnog is Bitdefender Antivirus Free wat ons betreft de beste gratis optie voor anti-malware.

Klik hier om de Bitdefender website te bezoeken

De beste antivirus testen: hoe bepalen wij onze top 5?

Wij hebben verschillende antivirusprogramma’s getest op allerlei factoren. Door alle geteste virusscanners zorgvuldig te gebruiken en onderzoeken, zijn wij uiteindelijk tot de bovenstaande top 5 gekomen. Wij letten daarbij op de bescherming, snelheid en systeembelasting, het gebruiksgemak, privacy, klantenservice en de verschillende functies die een virusscanner biedt.

Gedetailleerd antivirus onderzoek

Lijst met VergrootglasHet overgrote deel van deze tests wordt door onze cybersecurity analisten gedaan. Zij installeren de software en gebruiken deze voor langere perioden om te bepalen of deze gebruiksvriendelijk is. Hierbij wordt onder andere het gebruik van de website, het installatieproces en de software zelf aan de kaak gesteld. Ook wordt er contact met de klantenservice opgenomen om te kijken hoe behulpzaam deze is.

Wij runnen onze eigen snelheidstests en bekijken onder andere de veranderingen in het CPU-gebruik tijdens verschillende scans van de virusscanner. Bovendien proberen we de verschillende functies van iedere scanner uit om een beeld te krijgen van de opties die je als gebruiker hebt. Ook nemen wij het privacybeleid van elke aanbieder onder de loep en nemen we een kijkje in het verleden van de verschillende bedrijven om te checken of er eventuele schandalen zijn voorgekomen.

Onze conclusies met betrekking tot de beveiliging die de verschillende virusscanners bieden, is gebaseerd op de tests van AV comparatives, een betrouwbaar platform dat regelmatig uitgebreid onderzoek doet naar de effectiviteit van verschillende virusscanners.

Up-to-date en constant in ontwikkeling

Wij zijn constant bezig nieuwe producten te testen, of het nu gaat om virusscanners, VPN’s of andere software die je veilig houdt tijdens het internetten. Onze top 5 van beste virusscanners zal dan ook constant worden aangepast aan de hand van onze laatste tests en resultaten, en de meest recente onderzoeken van AV comparatives. Zo weet je zeker dat je altijd een gedegen beslissing kunt maken en de beste bescherming op jouw apparaat kunt installeren.

Hoe kies je de beste virusscanner?

Trofee met vraagteken eropIedereen die regelmatig een pc, laptop, smartphone of ander apparaat met toegang tot het internet gebruikt, heeft antivirus nodig. Het internet zit namelijk vol met virussen en andere malware. Constant zijn cybercriminelen erop uit om jouw gegevens te stelen of geld van je af te troggelen. Een goede virusscanner kan de perfecte bescherming bieden.

Wellicht vraag je je af: maar waar moet ik dan op letten als ik op zoek ben naar de beste antivirus voor mij? Hier zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je overweegt een antivirusprogramma aan te schaffen.

Welke functies heeft de virusscanner?

Naast basisbescherming hebben veel virusscanners extra functies, zoals mogelijkheden voor ouderlijk toezicht, anti-phishing en bescherming voor je e-mails en tijdens het online bankieren. Al deze extra’s tellen mee. De beste virusscanner voor jou is het programma dat de functies heeft, die jou optimaal zullen beschermen. Dit hangt dus af van de activiteiten die jij op je apparaat onderneemt.

Biedt de antivirus goede bescherming?

Een virusscanner is niets waard als het slechts 50% van alle virussen tegenhoudt. Om je apparaten te beschermen, heb je dus antivirussoftware nodig die in staat is zowel de ‘bekende’ als de nieuwere virussen en malwarebestanden tegen te houden.

Hoeveel kost de antivirus software?

Ook het prijskaartje speelt uiteraard een rol. Idealiter zou je de best mogelijke bescherming voor de laagst mogelijke prijs willen hebben. Om deze reden is het ook belangrijk te bekijken hoeveel geld je kwijt bent aan een virusscanner.

Op welke apparaten werkt het?

Niet alle software werkt op al je apparaten. Zowel op je pc als op je smartphone is het verstandig antivirus te installeren. Afhankelijk van je besturingssysteem (Windows, Mac, Android, iOS of iets anders) kan het zijn dat je opties voor het vinden van een goede virusscanner iets worden ingeperkt. Controleer dus altijd of jouw gekozen software werkt op jouw apparaat.

Hoe gaat de virusscanner met mijn privacy om?

Naast bescherming tegen virussen, moet een virusscanner ook zelf goed omgaan met jouw persoonlijke gegevens. Je vertrouwt een deel van je internetverkeer aan hun software toe. Dit zouden ze voor hun eigen gewin kunnen gebruiken. Daarom is het ook belangrijk te weten wat er in het privacybeleid van je antivirus staat.

Is de software gebruiksvriendelijk?

Gebruiksvriendelijke software is een must voor veel gebruikers. Antivirus werkt het beste als het zijn gang kan gaan op de achtergrond van je systeem. Zo word je er zelf zo min mogelijk door gestoord tijdens het surfen en browsen. Dit betekent dat het dashboard overzichtelijk is en het programma gemakkelijk te installeren is, maar ook dat er andere hulpmiddelen zijn. Een goede klantenservice kan je snel en effectief helpen met problemen. Is er een niet-goed-geld-terug-garantie? Een 30 dagen geld-terug-garantie geeft je bijvoorbeeld de kans de software eerst een maand uit te proberen voor je vastzit aan een abonnement.

Hoe is de snelheid en de belasting van de antivirus?

Virusscanners scannen je systeem op malware. Daarom is het belangrijk dat antivirus software deze scans snel kan uitvoeren, zonder je systeem ernstig te vertragen. Zo kunnen ze constant op de achtergrond draaien terwijl jij ongestoord kunt internetten. Niet alle vormen van antivirus zijn echter zo snel en efficiënt. Het effect van een antivirusprogramma op jouw systeem speelt dan ook een grote rol in het bepalen van de beste virusscanner.

Conclusie: beste antivirus 2022

Virusscanners helpen je computer of smartphone beschermen tegen malware en virussen. Helaas zijn niet alle antivirusprogramma’s even goed. Als je op zoek bent naar de beste virusscanner van 2022, hebben wij vijf opties voor je die stuk voor stuk uitblinken op het gebied van digitale bescherming. Hier zijn de vijf veiligste virusscanners nog een keer voor je samengevat in een tabel:

AntivirusScoreWebsite
Kaspersky8.8Bezoek de Kaspersky website
Avira8.2Bezoek de Avira website
Bitdefender7.9Bezoek de Bitdefender website
AVG7.8Bezoek de AVG website
Avast7.6Bezoek de Avast website

Wil je de beste gratis virusscanner op jouw apparaat? Dan raden wij het gebruik maken van Bitdefender Antivirus Free Edition aan.

De beste virusscanner van 2022: Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over onze top 5 of over antivirus in het algemeen? Hieronder behandelen we de vragen die wij het vaakst tegenkomen over dit onderwerp. Staat je vraag ertussen? Klik er dan op om het antwoord te lezen.

De beste antivirus software van 2021 is Kaspersky. Deze virusscanner is ontzettend snel, heeft weinig invloed op je systeem en houdt ontzettend veel malware en computervirussen tegen. Omdat Kaspersky deze hoogwaardige bescherming biedt en daarnaast ook nog erg gebruiksvriendelijk is en veel opties biedt, vinden wij dit de beste antivirussoftware van dit moment. Onze volledige top 5 beste antivirusprogromma’s zie je hier.

Als je op zoek bent naar een gratis antivirusprogramma, raden wij Bitdefender Antivirus Free aan. Deze software biedt hoogstaande beveiliging voor je Windows 10-computer, Mac-computer en je Android-telefoon. Het is snel en werkt bijvoorbeeld ook goed in combinatie met gamen.

Kaspersky is de beste virusscanner voor Windows 10 in 2021. Na uitgebreid testen kwam deze antivirussoftware als de onbetwiste nummer 1 naar voren. Kaspersky is snel, grondig en komt met talloze extra opties die je zullen helpen je Windows 10-computer nog veiliger te maken. Lees onze gedetailleerde review over Kaspersky hier.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen