Nieuwe privacy instellingen Windows 10

Windows 10 logo op verpakkingsdoos

Microsoft komt binnenkort met nieuwe privacy instellingen Windows 10. De instellingen geven gebruikers meer controle over de gegevens die het besturingssysteem verzamelt. Met de juiste instellingen kan de gebruiker er voor zorgen dat Windows 10 minder data verzamelt, aldus Microsoft.

Felle kritiek op privacy instellingen Windows 10

Softwarefabrikant Microsoft komt met deze update tegemoet aan de felle kritiek van gebruikers. De standaardinstellingen van Windows 10 zorgen er voor dat er diverse gegevens worden verzameld. Hierdoor heeft het besturingssysteem al sinds de lancering veel commentaar te verduren gekregen.

Mogelijkheid tot minder gegevens verzamelen

De vernieuwde privacy instellingen zullen worden doorgevoerd met de volgende grote Windows-update. De ‘Express-instelling’ die bij het installeren van Windows 10 werd gebruikt wordt vervangen door een andere ‘installatie-ervaring’ . Gebruikers kunnen dan direct een aantal belangrijke instellingen kiezen. Ook het verzamelen van gegevens zal worden aangepast. In de huidige versie zijn drie niveaus, dit worden er twee: Basic en Full. Microsofts’ nieuwe Basic-niveau verzamelt minder gegevens.

Microsoft privacy dashboard voor Microsoft-diensten

Microsoft lanceert ook een privacy dashboard. Dit dashboard is bedoeld voor internetgebruikers met een Microsoft-account. Op het dashboard kan een gebruiker activiteitsgegevens beheren die voor Microsoft-diensten worden gebruikt. Hierbij kun je denken aan locatiegegevens, surfgeschiedenis, zoekopdrachten en Cortana-gegevens. Het privacy dashboard is al wel beschikbaar. De nieuwe privacy instellingen Windows 10 zullen in de Creators Update verwerkt zitten. Deze update verschijnt waarschijnlijk rond april van dit jaar.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen