Top 5 beste gratis antivirusprogramma’s van 2022

Beste gratis virusscanner antivirus uitgelicht
Klik hier voor een beknopte samenvatting van dit artikel
Samenvatting: de vijf beste gratis antivirusprogramma's van 2022

We namen verschillende gratis virusscanners onder de loep. Hier is onze selectie van de beste gratis antivirus van 2022:

 1. Avast Free Antivirus: beste keuze voor persoonlijke antivirusbescherming
 2. Sophos Home Free: beste keuze voor antivirusmanagement op afstand
 3. AVG AntiVirus Free: beste keuze voor Windows-gebruikers
 4. Bitdefender Antivirus Free Edition: beste keuze voor iOS-gebruikers
 5. Kaspersky Security Cloud Free: beste keuze voor Android-gebruikers

Lees alles over onze top 5, gratis antivirussoftware en waar je op moet letten wanneer je een gratis optie kiest in ons volledige artikel hieronder.

Een betrouwbaar antivirusprogramma is ontzettend belangrijk als je je online apparaten wilt beveiligen. Wie op zoek is naar een goede antivirus, ziet vaak door de bomen het bos niet meer. Om je beslissing gemakkelijker te maken, hebben we de beste gratis antivirusprogramma’s voor je op een rijtje gezet. We keken naar de voor- en nadelen van elke optie en vatten de belangrijkste details voor je samen.

De beste antivirusprogramma’s van 2022: onze top 5

Hieronder vind je onze selectie van de vijf beste antivirusprogramma’s van 2022. Je vindt onze absolute nummer 1 bovenaan, waarna we langzaam onze weg door de top 5 heen banen. Dit betekent overigens niet dat we alleen de nummer 1 aanraden: elk van deze opties is een goede keuze voor iedereen die online apparaten wil beveiligen, maar (nog) niet bereid is te betalen voor een premium antivirusprogramma.

FunctieAvast Free AntivirusSophos Home FreeAVG AntiVirus FreeBitdefender Antivirus Free EditionKaspersky Security Cloud Free
AV-Comparatives testscore (percentage van geblokkeerde malware)99.7%98.3%99.7%99.6%99.7%
Preventie van netwerkbedreigingen
Preventie van internetaanvallen
Wachtwoordmanager

1. Avast Free Antivirus

Avast Banner

VoordelenNadelen
Network security inspector (Thuisnetwerkbeveiliging)Voor sommige extra opties moet je overstappen op een betalend plan
BrowserbeveiligingBeperkte wachtwoordmanager
Bescherming tegen onveilige URL’sDe gratis versie is enkel voor persoonlijk gebruik

Avast Free Antivirus heeft een aantal handige functies die je computer beschermen tegen virussen en schadelijke bestanden. Naast de gebruikelijke antivirusscans en -bescherming, komt Avast ook met een netwerk security inspector. Deze gaat na of je thuisnetwerk al dan niet kwetsbaar is. Andere handige functies zijn onder meer de browserbeveiliging en bescherming tegen gevaarlijke URL’s. Vanwege deze voordelen besloten we Avast Free Antivirus bovenaan onze lijst met de beste gratis antivirus te zetten.

Toch moet daarbij een belangrijke kanttekening gemaakt worden: Avast en dochteronderneming AVG werden vorig jaar betrapt op het verkopen van klantgegevens. Toen dit privacyschandaal aan het licht kwamen, bood Avast publiekelijk excuses aan. Ook zette het de samenwerking met Jumpstart stop. Dit was het bedrijf waar het de gegevens aan doorverkocht. Dit betekent echter niet dat Avast gestopt is met het verzamelen van gebruikersgegevens. Het wil alleen zeggen dat het bedrijf deze informatie niet langer aan andere bedrijven doorverkoopt.

Avast Free Antivirus heeft een wachtwoordmanager. Dit is een handige extra functie die je niet vaak tegenkomt bij een gratis virusscanner. De reden dat we de wachtwoordmanager bij de nadelen vermelden, is dat het een erg gelimiteerde manager is. Bovendien zijn je bewaarde logingegevens niet beveiligd met een hoofdwachtwoord. Als je je wachtwoorden echt goed en veilig wilt bewaren, is het beter een volwaardige wachtwoordmanager te gebruiken.

Een andere belangrijke beperking van Avast Free is dat veel geavanceerde functies alleen beschikbaar zijn voor betalende accounts. Verder is de gratis versie van deze virusscanner uitsluitend bedoeld voor persoonlijk gebruik en dus niet voor (kleine) bedrijven.

Desondanks is Avast Free Antivirus volgens ons de beste gratis optie voor persoonlijke antivirusbescherming. Dit vanwege de reeks basisfuncties en het hoge niveau van bescherming. De browser- en URL-bescherming zijn daarbij waardevolle extra’s in de gratis versie.

Als je geïnteresseerd bent in de betaalde versie van Avast, klik dan op deze link. Wil je eerst meer te weten komen over dit programma? Lees dan onze uitgebreide review van Avast Antivirus.

Get Avast Free Antivirus

2. Sophos Home Free

Sophos Banner

VoordelenNadelen
Beheer op afstandBeperkt filter voor ouderlijk toezicht
Goede bescherming tegen onveilige websitesMinder goede bescherming tegen phishing
Drie installaties per abonnementBetaald abonnement nodig voor meer (tot tien) installaties

Sophos Home Free is de beste keuze als je apparaten van mensen die niet in hetzelfde huis wonen tegen virussen en malware wilt beschermen. Dankzij de functie voor extern beheer kun je alle instellingen op afstand beheren vanaf je primaire account. Installeer simpelweg de juiste software op de computer van iemand anders en log in met je gebruikersaccount. Natuurlijk worden al je apparaten vanaf het moment van installatie door Sophos voorzien van uitstekende bescherming tegen virussen.

Het nadeel van Sophos Home Free is dat hun bescherming tegen phishing niet zo uitgebreid is als bij andere opties op deze lijst. Ook werkt het filter voor ouderlijk toezicht niet effectief genoeg voor vertrouwd gebruik. Ten slotte is het zo dat, als je meer dan drie apparaten op afstand wilt beheren, je moet upgraden naar een betaald account. Sophos Home Free heeft dan ook een tweede plaats op onze lijst met de beste gratis antivirus gekregen.

Desalniettemin is Sophos Home Free de beste optie als je de virus- en malwarebescherming van andere computers op afstand wilt beheren. Heb je meer dan één computer in hetzelfde huishouden? Dan is Sophos een goede keuze, omdat je met een gratis account tot drie computers kunt beheren.

Klik op deze link om de betaalde versie van deze antivirus te downloaden.

Get Sophos Free Antivirus

3. AVG AntiVirus Free

AVG Banner

VoordelenNadelen
Minimale impact op de snelheid van je computerDe eerste scan duurt erg lang
Uitstekende bescherming tegen malwareNiet compatibel met iOS-apparaten
Goede bescherming tegen phishing

AVG AntiVirus Free is een uitgebreid antivirusprogramma dat je computer beschermt tegen een groot deel van alle bedreigingen die je online kunt tegenkomen. Enkele van de belangrijkste voordelen van AVG AntiVirus Free zijn: de bovengemiddelde beoordeling qua beveiliging, de uitstekende bescherming tegen malware en de sterke bescherming tegen phishing.

Wees je er wel van bewust dat AVG als dochteronderneming van Avast ook betrokken was bij het eerdergenoemde privacyschandaal waarbij Avast klantgegevens doorverkocht. Ondertussen heeft Avast de samenwerking met het bedrijf waaraan zij gegevens verkochten, stopgezet. Dit betekent echter niet dat Avast en AVG niet langer gegevens verzamelen die ze via hun software genereren.

Eén van de beperkingen van deze virusscanner is het feit dat de software niet werkt op iOS-apparaten. AVG AntiVirus Free is dus enkel geschikt voor Windows-gebruikers. Een ander, klein nadeel is dat de initiële scan veel tijd in beslag neemt. Daarom geven we AVG Free de derde plaats.

AVG AntiVirus Free is overigens wel onze eerste keuze voor Windows-gebruikers. De uitstekende beoordelingen qua beveiliging, bovengemiddelde bescherming tegen phishing en ongeëvenaarde malwarebescherming maken dit gratis antivirusprogramma perfect voor iedereen die Windows 10 als besturingssysteem gebruikt.

Ben je geïnteresseerd in de betaalde versie van dit antivirusprogramma? Dan kun je je hier abonneren. Lees eventueel eerst onze uitgebreide review en ontdek wat dit antivirusprogramma je allemaal te bieden heeft.

Get AVG Free Antivirus

4. Bitdefender Antivirus Free Edition

Bitdefender Banner

VoordelenNadelen
Goede bescherming tegen phishingMinder opties voor geavanceerde bescherming dan bij betaalde versie
Uitstekende testresultatenBrowserextensie niet inbegrepen bij de gratis versie
Antivirusbescherming net zo goed als bij de betaalde versieGeen mogelijkheid tot quick scans en het plannen van scans

Bitdefender Antivirus Free Edition biedt eigenlijk hetzelfde hoge niveau van antivirusbescherming als de betaalde versie van het programma. Dit is belangrijk: het betekent immers dat je qua bescherming niets opoffert als je liever niet voor de service betaalt. Bitdefender Antivirus Free Edition beschermt je ook tegen phishing en heeft bovendien een gebruiksvriendelijke interface.

De enige echte beperkingen van de gratis versie is dat je een aantal meer geavanceerde beschermingslagen tegen malware mist. Deze vind je in de betalende versie wel terug. Ook heb je geen toegang tot de browserextensie. Deze nadelen zorgden ervoor dat we Bitdefender op de vierde plaats hebben gezet in onze lijst met de beste gratis antivirussoftware.

Bitdefender Antivirus Free Edition is overigens wél de beste keuze als je iOS-apparaten gebruikt, zoals een iPhone of iPad. Alle antivirusbescherming van de desktopversie vind je namelijk terug in de iOS-app. De iOS-applicatie van Bitdefender heeft bovendien een gebruiksvriendelijke interface, waardoor het onze eerste keuze is voor Apple-gebruikers.

Klik op deze link om de premiumversie van deze antivirussoftware te downloaden. Meer informatie vind je in onze complete review van Bitdefender.

Get Bitdefender Free Antivirus

5. Kaspersky Security Cloud Free

Kaspersky Banner

VoordelenNadelen
Complete bescherming tegen ransomwareDe iOS-versie heeft beperkte mogelijkheden
Goede testscores voor het blokkeren van malwareTechnische ondersteuning niet beschikbaar bij de gratis versie
Resultaten voor phishingbescherming zijn consistent goedDe initiële scan duurt langer dan gebruikelijk

Kaspersky Security Cloud Free behoedt je als geen ander voor ransomware. Het programma biedt ook een uitstekende bescherming tegen phishing. Verder scoort de virusscanner op het gebied van malwareblokkering uitstekend. Daarnaast is het interface gebruiksvriendelijk en het inplannen van scans maakt het beschermen van apparaten eenvoudiger dan ooit.

Toch heeft Kaspersky Security Cloud Free ook nadelen. Zo heb je binnen de gratis versie geen technische ondersteuning en is de bescherming van de iOS-versie van deze virusscanner in vergelijking met de Android-applicatie slechts beperkt. De initiële scan duurt ook vrij lang. Met name de iOS-tekortkoming was reden voor ons om deze virusscanner op de vijfde plek in onze lijst met de beste gratis antivirus te zetten.

We raden Kaspersky aan voor Android-apparaten. Dit omdat de app van het programma een intuïtieve interface heeft die gemakkelijk te begrijpen en gebruiken is. De bescherming die dit antivirusprogramma biedt voor Android-apparaten voldoet ruimschoots en zorgt er bovendien voor dat je telefoon of tablet niet traag wordt.

Check deze pagina als je de betaalde versie van Kaspersky wilt aanschaffen. Voor meer informatie kun je onze uitgebreide review van Kaspersky lezen.

Get Kaspersky Security Cloud Free

Het belang van goede antivirus

Malware Laptop

Antivirussoftware beschermt je apparaat tegen potentieel gevaarlijke programma’s en onveilige bestanden die op je computer of telefoon terecht kunnen komen wanneer je op het internet surft. Een goed gratis antivirusprogramma beschermt je tegen virussen en malware zoals Trojaanse paarden, spyware, ransomware en adware.

Daarnaast beschermt een betrouwbare virusscanner je persoonlijke gegevens tegen identiteitsdiefstal. Dit is vooral belangrijk als je gevoelige informatie zoals bankgegevens of adresgegevens op je apparaat hebt staan.

Als je geen betrouwbare antivirussoftware gebruikt, kan dat nare gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan vervelende en hardnekkige pop-ups en foutmeldingen, gegijzelde bestanden of apparaten of mogelijk zelfs een geplunderde bankrekening. Voorkomen is beter dan genezen. Antivirus helpt daarbij.

Er is overigens nog een reden waarom virusscanners zo belangrijk zijn: ze verlengen de levensduur van je apparaat. Door je computer, smartphone of tablet te beschermen tegen virussen en malware, zorgt een antivirusprogramma ervoor dat je apparaat langer goed werkt dan wanneer het niet beschermd zou zijn.

Is een gratis virusscanner veilig te gebruiken?

Gratis antivirussoftware downloaden en gebruiken kan riskant zijn als je niet weet welk bedrijf erachter schuilgaat. Niet elke antivirus is namelijk te vertrouwen: sommige virusscanners lijken echt, maar zijn in werkelijkheid vermomde malware die persoonlijke gegevens van je stelen. Daarom is het belangrijk om antivirussoftware enkel te downloaden van de officiële website van een gerenommeerd bedrijf.

Een tweede probleem met sommige gratis antivirusprogramma’s is dat ze gebruikersgegevens doorverkopen aan adverteerders en externe partijen. Zelfs enkele van de meest gerenommeerde bedrijven hebben zich in het verleden aan dit soort praktijken schuldig gemaakt, zoals Avast. Daarom is het belangrijk dat je reviews en up-to-date recensies leest en je je enigszins in de verschillende virusscanners verdiept. Onze top 5 gratis antivirus staat vol opties die wij vertrouwen en aanbevelen.

Premium antivirus versus gratis antivirus

In de meeste gevallen is het grootste verschil tussen betaalde en gratis virusscanners het aantal functies waarover je beschikt om het programma effectiever of handiger te maken. Dit zie je heel duidelijk wanneer je de betaalde en gratis versie van dezelfde antivirussoftware vergelijkt.

Enkele veelvoorkomende functies die alleen beschikbaar zijn voor betalende accounts zijn:

 • Extra bescherming tegen ransomware
 • Extra internetbeveiliging
 • Ouderlijk toezicht
 • Geen reclame
 • Klantenservice

Als je twijfelt tussen een gratis en premium versie van een virusscanner, probeer dan in te schatten welke functies je echt nodig hebt en zet dit af tegen je budget. Hoewel een betaalde versie voor veel mensen de beste optie is, omdat die extra services nu eenmaal de beste bescherming bieden, kan het goed zijn dat je met een gratis versie al een heel eind komt. Klik hier om te zien welke premium antivirussoftware wij in onze top 5 van 2022 hebben staan.

Hoe bepalen wij welke gratis virusscanner de beste is?

Wanneer we gratis antivirussoftware evalueren en vergelijken, kijken we naar verschillende factoren. Dit zijn enkele belangrijke vragen die wij bij elke antivirus stellen:

 • Hoe goed blokkeert het gratis programma bedreigingen?
 • Hoe gebruiksvriendelijk is de software?
 • Welke handige functies zijn bij de gratis versie inbegrepen?
 • Hoe gaat de antivirussoftware om met privacy en veiligheid?

Conclusie

Het hoeft niet moeilijk of duur te zijn om je apparaten te beschermen tijdens het surfen en downloaden. De virusscanners die we in dit overzicht hebben opgenomen, zijn ervoor gemaakt om je computer te beschermen tegen malware en andere gevaarlijke en ongewenste aanvallen. Kortom: alle besproken programma’s zullen je beschermen terwijl je online bent.

AntivirussoftwareDownloadlinkMeest geschikt voor
Avast Free AntivirusDownloadPersoonlijk antivirusbescherming
Sophos Home FreeDownloadAntivirusmanagement op afstand
AVG AntiVirus FreeDownloadWindows 10-gebruikers
Bitdefender Antivirus Free EditionDownloadiOS-gebruikers
Kaspersky Security Cloud FreeDownloadAndroid-gebruikers
FAQ: De vijf beste gratis antivirusprogramma's van 20212

Heb je nog vragen over de beste gratis antivirusprogramma’s die we in dit artikel hebben genoemd? Check of je vraag in de onderstaande Q&A  staat en klik erop om meteen het antwoord te lezen.

Volgens onze analyse is Avast Free Antivirus het beste gratis antivirusprogramma voor al je apparaten. Deze gratis optie biedt je de basisbescherming die je nodig hebt om je computer te beveiligen terwijl je op het internet surft of bestanden downloadt. Avast Free Antivirus beschermt ook je iOS- en Android-apparaten online. Het is dus een uitstekende allround optie.

Ben je geïnteresseerd in de betaalde versie van deze virusscanner en wil je weten wat je kunt verwachten? Lees dan onze uitgebreide review.

Het beste gratis antivirusprogramma voor Android-gebruikers is Kaspersky Security Cloud Free. Dit programma beschermt je tegen ransomware en phishing terwijl je met je Android-apparaat op het internet surft of bestanden en programma’s op je tablet of smartphone downloadt. Voor meer informatie over de betaalde versie van deze virusscanner lees je onze uitgebreide review van Kaspersky.

Op basis van ons onderzoek is AVG Antivirus Free de beste gratis antivirus voor Windows 10. Dit programma scoort bovengemiddeld op het vlak van beveiliging en biedt uitstekende malwarebescherming. De software beschermt je computer terwijl je online bent en beveiligt je persoonlijke gegevens tegen aanvallen van buitenaf.

Als je de betalende versie van AVG Antivirus wil proberen, lees dan eerst onze volledige recensie van dit programma.

Een goed gratis antivirusprogramma beschermt je apparaat zonder dat je hiervoor hoeft te betalen, op wat voor manier dan ook.  In sommige gevallen zijn zelfs bepaalde extra functies waar je anders vaak voor moet betalen toegevoegd aan de gratis versie. Hoe dan ook bieden goede virusscanners je gratis basisbescherming tegen malware en virussen.

Gratis antivirussoftware is niet gevaarlijk om te gebruiken, zolang je kiest voor software van een betrouwbaar bedrijf. Sommige virussen en vormen van malware vermommen zichzelf als een antivirusprogramma. Ook zijn er virusscanners die achter je rug om jouw gegevens doorverkopen aan andere partijen. Om te zorgen dat je een goede gratis antivirus kiest, is het belangrijk dat je even de tijd neemt om het programma dat je wilt downloaden te evalueren.

Techredacteur
Sandra heeft jarenlange ervaring in de IT- en techsector als communicatiespecialist. Ze is ook co-directeur van een bedrijf dat gespecialiseerd is in IT, redactionele diensten en communicatieprojectbeheer. Voor VPNgids.nl volgt ze relevante ontwikkelingen op het gebied van cybercrime en online privacy.
2
Reacties
Plaats een reactie
 1. Heb zojuist het TOTAL AV antivirus programma geïnstalleerd, maar het onmogelijk te openen. Graag advies!

  • Wij hebben Total AV (nog) niet zelf getest helaas. Voor hulp verwijzen we je graag door naar de klantenservice van Total AV zelf.

Een reactie plaatsen