Hacker kijkt naar keystrokes via laptop

Wat is een keylogger?

Laatst bijgewerkt: 14 maart 2019
Leestijd: 2 minuten, 7 seconden

Wat zijn keyloggers?

Keylogger Hacker Verrekijker

Een keylogger is software die veelal ongemerkt de toetsaanslagen op een keyboard registreert. Keyloggers zijn (vaak) een vorm van malware, omdat ze kunnen worden gebruikt om heimelijk te monitoren wat een gebruiker intypt. Op die manier kan de keylogging-software berichten aflezen en belangrijke wachtwoorden en inloggegevens registreren. Deze gegevens worden veelal doorgesluisd aan de criminelen die achter de desbetreffende keylogger-software zitten.


Zijn keyloggers altijd kwaadaardig?

Keyloggers worden lang niet altijd voor malicieuze doeleinden ingezet. Binnen ICT-organisaties worden keyloggers bijvoorbeeld gebruikt om technische problemen te identificeren  met computers en het netwerk. Ook kunnen bedrijven middels keyloggers het gedrag van medewerkers monitoren zonder dat daar kwade bedoelingen achter zitten. En ouders gebruiken keyloggers om hun kinderen in de gaten te houden op het internet.

Maar keyloggers kunnen dus ook gebruikt worden door criminelen om belangrijke gegevens te stelen van nietsvermoedende slachtoffers, en helaas gebeurt dat ook met grote regelmaat.


Hoe raakt je computer geïnfecteerd met een keylogger?

Keyloggers verspreiden op een soortgelijke manier waarop veel andere malware zich verspreidt. Veelal worden keyloggers op je systeem geïnstalleerd wanneer je een bestand opent dat je ontvangt via e-mail, een tekstbericht, torrent-netwerken of sociale netwerken. Zelfs het bezoeken van een besmette website kan al tot gevolg hebben dat een keylogger zich nestelt in je systeem.


Hoe herken je besmetting met een keylogger?

Anti-keylogger software is ontworpen om keyloggers op een geïnfecteerde computer te detecteren. Dit doet de anti-keylogging software door alle bestanden in een computer te vergelijken met reeds bekende keyloggers om te kijken of er overeenkomsten worden gevonden. Als er een stukje code wordt gevonden op een computer dat overeenkomt met een reeds bekende keylogger, weet de software dat er een keylogger verborgen zit op het systeem. Veelal stelt de software je in staat de keylogger direct te verwijderen.

Goede anti-keylogger software is onder andere te krijgen bij Spyshelter en Keyscrambler. Daarnaast bieden veel antivirusprogramma’s ook bescherming tegen keyloggers, al is anti-keylogger software veelal sensitiever en beter in staat keylogging activiteiten te identificeren dan ‘generieke’ antivirussoftware.


Andere handige tips om je te beschermen tegen keyloggers

Enkele tips om jezelf te beschermen tegen keyloggers:

  • Wees voorzichtig met het openen van bijlagen. Open alleen bestanden die je volledig vertrouwt en die van een respectabele bron komen.
  • Gebruik unieke wachtwoorden en overweeg het gebruik van een wachtwoordmanager. Met een wachtwoordmanager hoef je niet steeds je wachtwoorden in te typen, en kunnen keyloggers deze dus ook niet registreren.
  • Herhaling van ons eerdere punt: Gebruik goede antivirussoftware die ook bescherming biedt tegen keyloggers. Overweeg eventueel speciale anti-keylogger software.
Techredacteur
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNgids. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het opzetten van speciale onderzoeken over cybersecurity en online privacy voor VPNgids.nl.

Meer artikelen uit het ‘Malware’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past