Wat is adware?

Advertenties op een laptop met een waarschuwingssymbool
Klik hier voor een korte samenvatting
In het kort: wat is adware?

Adware staat voor advertentie-ondersteunde software. Het omvat alle software die (geautomatiseerde) advertenties met zich mee brengt. In het gunstigste geval is dit vervelend. In het ergste geval brengt de adware malware met zich mee, waardoor je computer onbruikbaar raakt. Gelukkig kun je stappen zetten om de kans op adware te verkleinen:

  • Let op bij het downloaden van bestanden.
  • Installeer een virusscanner en zorg dat deze up-to-date is.
  • Gebruik een VPN.
  • Blokkeer advertenties.

Wil je meer te weten komen over adware en zijn gevaren? Lees dan het hele artikel.

De advertenties en reclames die we online tegenkomen zijn meestal behoorlijk schreeuwerig en eerder een last dan een plezier voor gebruikers van apps. Toch blijven bedrijven het doen, omdat ze hier geld aan kunnen verdienen.

Nog vervelender is het wanneer je per ongeluk adware op je computer installeert. Nu blijft het er meestal bij dat adware slechts vervelend is. Het kan echter de manier zijn waarop hackers de beveiliging van je computer of mobiele telefoon omzeilen.

Wat is adware nu precies en hoe kun je het tegengaan? Daar vertellen we je alles over in dit artikel.

Wat is adware?

Advertenties op een computerschermAdware staat voor advertentie-ondersteunde software. Dit is (vaak gratis) software die vergezeld wordt door (geautomatiseerde) advertenties. Je kunt last krijgen van adware wanneer je software downloadt. Aan de gedownloade applicaties of programma’s zit dan adware toegevoegd.

De adware toont je allerlei advertenties om inkomsten te genereren voor de ontwikkelaars of uitgevers van de software. Het komt ontzettend veel voor en je bent er dus gegarandeerd ooit mee in aanraking gekomen.

Welke soorten adware bestaan er?

Adware komt in verschillende vormen voor. Een groot deel van de adware toont ongewenste reclame in de applicatie. Vaak heb je als gebruiker de optie om een betaalde versie te nemen, waardoor er geen advertenties meer getoond worden.

Een andere vorm van adware zijn programma’s die tijdens de installatie advertenties tonen. Nog een andere mogelijkheid is dat je  door allerlei pop-ups met reclames verstoord wordt tijdens het browsen. Dit hoeft echter niet altijd bekend te zijn bij de gebruiker. In november 2020 waren er bijvoorbeeld vele malafide Minecraft-mods in omloop binnen de Google Play Store die adware met zich mee droegen. Ook al sloot de gebruiker de app af, werkte deze nog wel op de achtergrond. Dit maakte het nagenoeg onmogelijk om de smartphone op normale wijze te gebruiken.

Sommige adware-verspreiders hebben zelfs de tactiek om de software van andere uitgevers uit te schakelen of van de computer te verwijderen.

Is adware slecht voor je computer?

Adware op zich hoeft niet slecht te zijn voor je computer. In principe betekent de term adware alleen dat er advertenties getoond worden tijdens de installatie of tijdens het gebruik van de software. Legitieme adware hoeft dus geen schade te berokkenen aan je computer.

Google toont met bijvoorbeeld Gmail en Google Search ook reclame binnen zijn diensten en software. Je kunt Google dus ook ‘beschuldigen’ van het verspreiden van adware. De term adware wordt daarentegen ook vaak gebruikt om een bepaald type malware aan te geven die ongewenste reclames en virussen verspreiden. Daarnaast kunnen de advertenties schadelijke onderdelen bevatten. Meer dan eens worden advertenties namelijk misbruikt om ongemerkt virussen te verspreiden.

Ongewenste software: verschil tussen adware, malware en spyware

De termen adware, malware en spyware worden vaak door elkaar gebruikt. Adware kan tegelijkertijd malware en/of spyware zijn. Toch is het belangrijk om de oorsprong van de term te kennen om het doel van het programma goed te kunnen omschrijven.

Malware

Schildje met een bug daarop bovenop een laptopschermMalware staat voor “malicious software“. Het is dus een overkoepelende term. Het representeert alle software die is ontwikkeld met kwaadaardige intenties en als doel heeft om computersystemen te ontregelen, computersystemen (deels) over te nemen, ongewenste reclames te tonen en als spyware te fungeren. Hieronder valt dus elk bekend computervirus.

Adware

Adware omvat alle programma’s die voorzien zijn van advertenties. Hiermee is adware in principe niet kwaadaardig. Het kan echter voor kwaadaardige doeleinden ingezet worden, waardoor het onder malware zal vallen. Dergelijke software wordt ook wel advertising malware genoemd.

Spyware

Laptop met oogSpyware is software die cybercriminelen gebruiken om je te bespioneren. Het heeft het doel stiekem de privégegevens van de computergebruiker(s) te verzamelen. Hierbij moet je denken aan toetsaanslagen, wachtwoorden, surfgedrag en bestanden. Deze functies zitten vaak verscholen in ogenschijnlijk veilige programma’s, waaronder programma’s met adware.

Hoe kun je adware verwijderen en tegengaan?

In het algemeen hoef je het installeren van adware niet tegen te gaan. Vaak dienen advertenties in gratis programma’s om de ontwikkel- en updatekosten van software te dekken. Deze adware is meestal niet schadelijk en zal normaal gesproken geen schade veroorzaken aan je pc.

VPN op schildDe advertenties kunnen wel schadelijke onderdelen bevatten. Ze kunnen bijvoorbeeld leiden naar malafide websites. Een hacker zet in dit geval de adware in voor phishing. Je doet er dus goed aan om online advertenties met adblockers en een VPN te blokkeren. Een VPN doet bovendien nog meer om je pc te beschermen.

Actieve bescherming tegen adware

Malware, virussen en spyware zijn programma’s die je actief moet bestrijden. Dit doe je op de volgende manieren:

  • Voorkom zo veel mogelijk dat je in aanraking komt met dergelijke software door altijd van de originele bron te downloaden en illegale downloads te voorkomen. P2P-downloads staan bekend om het verspreiden van malware. Denk aan de Trojaanse paarden die veel mensen binnenhaalden door het gebruik van LimeWire. Let daarom goed op tijdens het torrenten.
  • Installeer een virusscanner. Het is bovendien verstandig nieuwe updates altijd direct uit te voeren.
  • Laat anti-malwareprogramma’s om de zoveel tijd de computer scannen. De virusscanner Avira biedt bijvoorbeeld een erg goede bescherming tegen malware.
  • Blokkeer advertenties met browser-plug-ins en extensies, zoals uBlock origin of Adblock plus.

Conclusie: adware is meer dan wat vervelende pop-ups

Adware is over het algemeen slechts erg vervelend. Het kan echter grootschalige negatieve gevolgen hebben voor je computer. Zeker als de adware malware bij zich draagt. Zorg er daarom altijd voor dat je goed beschermt het internet opgaat. Dit doe je door een goede virusscanner en VPN te gebruiken.

Voor de beste keuze lees je onze virusscanner reviews en onze VPN reviews.

Adware: veelgestelde vragen

Heb je een snelle vraag? Klik op de vraag in onze FAQ om het antwoord te zien. Staat die van jou er niet bij, stel hem dan in de reacties.

Adware omvat alle software die advertenties bevat. Vaak is dit een manier van bedrijven om toch geld te verdienen, terwijl ze jou gratis van hun dienst gebruik laten maken. Adware kan echter ook kwaadaardige software bevatten, genaamd malware. Hoe dit precies zit, lees je in het artikel ‘Wat is adware?‘.

Spyware is software die als doel heeft jou te bespioneren. Hackers kijken hierdoor mee naar bijvoorbeeld je browsergeschiedenis, toetsaanslagen of je bestanden.

Hoe je spyware tegengaat lees je in het artikel ‘Wat is spyware?‘.

Niet alle adware is malware. Malware is software die als doel heeft je computer te ontregelen. Een crimineel kan hier adware voor gebruiken, maar er valt meer onder adware. Wat precies, lees je in ‘Wat is adware?‘.

Voorkomen is beter dan verwijderen. Zorg daarom altijd dat je oplet tijdens het downloaden. Daarnaast is het belangrijk een goede VPN en virus- en malwarescanner te gebruiken. Voor de beste virus- en malwarescannercombinatie moet je bij Avira antivirus zijn.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen