Avira Antivirus review: wat is onze ervaring met deze virusscanner?

Man achter computer met Avira logo op monitor

Avira Antivirus is een virusscanner die internetgebruikers beschermt tegen malware-aanvallen. Zo blijven je identiteit, geld en persoonlijke gegevens veilig. De nieuwe anti-ransomware biedt bescherming tegen dreigingen en stopt zelfs onbekende mutaties voordat ze aanvallen. Avira is een Duits softwarebedrijf dat ruim 30 jaar geleden is opgericht. Sindsdien is het uitgegroeid tot een marktleider op het gebied van antivirusproducten. Wel is het een relatief kleinere aanbieder dan andere leidende bedrijven (denk onder meer aan Kaspersky, McAfee, Bitdefender, Avast of AVG).

Naast antivirussoftware biedt Avira tegenwoordig ook uitgebreide beveiligingspakketten compleet met VPN, browserbeveiliging, software updaters, wachtwoordbeheer en gratis systeemoptimalisatie.

In deze review kijken we kritisch naar Avira Antivirus. Hoe zit het met het gebruiksgemak, de snelheid en de bescherming die dit product biedt? Dit en meer lees je allemaal in onze uitgebreide review hieronder. Net als concurrenten AVG en Avast biedt Avira ook een gratis virusscanner aan. We hebben zowel de gratis versie Avira Free Antivirus als de betaalde Avira Antivirus Pro getest.

Pakketten en prijzen van Avira

Avira biedt naast de gratis versie (Antivirus Free) drie betaalde pakketten aan met verschillende functies.

Avira_betaalde_abonnementen

Een aantal basisfuncties zoals virus- en malwarebescherming zijn bij alle pakketten inbegrepen. Daarnaast bieden de premium pakketten nog extra functies.

Zie hieronder een samenvatting van de pakketten van Avira:

Basisfuncties (Avira Antivirus Pro)Avira Internet Security (extra functies)Avira Prime (extra functies)
Real-time virus- en malwarebeschermingPassword Manager Pro: voor bescherming van je online accountsPassword Manager Pro: voor bescherming van je online accounts
Virusscanfunctie: bescherming tegen malware (virussen, ransomware, Trojaanse paarden enz.)Software Updater Pro: updaten van je software gaat automatisch.Software Updater Pro: updaten van je software gaat automatisch.
Nightvision: intelligentiesysteem dat bescherming tegen nieuwe dreigingen biedt.Keuze uit 1,3 of 5 apparatenKeuze uit 5 of onbeperkt aantal apparaten.
Pua Shield: identificeert potentieel ongewilde toepassingen (verborgen in legitieme software).Repareert beveiligingslekken in softwareRepareert beveiligingslekken in software
Webbescherming: blokkeert proactief het laden van schadelijke URL’s en phishing URL’s.Je browsergeschiedenis wordt geanonimiseerd
Firewall manager: optimaliseert jouw firewall-instellingen met één klik.Mogelijkheid om premium mobiele apps te installeren.
Apparaatscanner: scant verwijderbare apparaten op malware.Gratis toegang tot toekomstige producten.
Browser tracking blocker: voorkomt dat bedrijven jouw online activiteiten bijhouden.Schoont computer op en creëert extra opslagruimte.
Adblocker: blokkeert vervelende banners op websites.Klantenservice VIP-ondersteuning
Klantenservice: is alleen onderdeel van de betaalde versie.
Geen advertenties: in de betaalde versie  worden geen advertenties getoond.
Keuze uit 1,3 of 5 apparaten

Per pakket kun je het gewenste aantal apparaten selecteren. Bij Antivirus Pro  en Avira Internet Security kun je kiezen uit één, drie of vijf apparaten. Bij Avira Prime heb je de keuze uit vijf of een onbeperkt aantal apparaten. Ook de lengte van het abonnement (één, twee of drie jaar of maandelijks) bepaal je zelf. Avira biedt dus veel flexibiliteit en de mogelijkheid om het pakket precies af te stemmen op jouw wensen.

Zie hieronder de verschillende prijzen van Avira Pro. Dit is de versie die wij hebben getest. Als je het aantal apparaten aanpast naar drie of vijf, wordt de prijs uiteraard hoger.

Avira_Pro_verschillende_abonnementen

Ben je niet tevreden? Avira biedt een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie. Als je direct enthousiast bent over Avira, en meteen een abonnement wil afsluiten, klik dan op onderstaande button:

Bezoek Avira

Mogelijkheden Avira Antivirus Pro

Hierboven heb je al kunnen lezen wat Avira Antivirus Pro jou allemaal te bieden heeft. Het voordeel van Pro vergeleken met de gratis versie is dat het bescherming biedt tegen ransomware. Bovendien heb je bij deze versie geen last van reclames en kun je de klantenservice raadplegen. Verder zijn er geen grote verschillen met de gratis versie.

Een aantal features ontbreken bij Avira Antivirus Pro. Deze functies, bijvoorbeeld de kwetsbaarheidsscanner, zijn bij een aantal andere virusscanners wel inbegrepen. Met de kwetsbaarheidsscanner kun je de zwakke punten in het systeem herkennen. Deze functie geeft extra bescherming tegen hackers.

Ook heeft Avira Antivirus Pro geen eigen firewall.  Dit is belangrijk om te voorkomen dat hackers en malware jouw computer bereiken. De firewall manager van Avira helpt wel om de Windows-firewall te optimaliseren.

Mogelijkheden Avira Free Antivirus

Er zijn gratis virusscanners die bijna niet onderdoen voor betaalde versies. Vaak hebben gratis virusscanners echter wel nadelen. Denk bijvoorbeeld aan irritante reclames, privacyrisico’s of ongewenste browseruitingen. Ook op het gebied van bescherming laten gratis virusscanners wel eens wat steekjes vallen. Hoe zit dit met Avira Free?

De gratis software Avira Free Antivirus is wat betreft bescherming bijna net zo goed als de betaalde versie Avira Antivirus Pro. De gratis versie biedt echter geen bescherming tegen ransomware. Ook is Avira Free Antivirus niet uitgerust met een aparte mailscanner die e-mailbijlages van tevoren controleert. De virusscanner biedt uiteraard wel bescherming als je kwaadaardige bijlages probeert te openen.

Een gratis virusscanner is voor de maker vaak een manier om reclame te maken. Avira Free zal jou dan ook af en toe overvallen met een venster met een aanbieding om de betaalde versie aan te schaffen. De gratis versie probeert de gebruiker ook regelmatig te overtuigen dat de betaalde versie nodig is om bepaalde problemen op te lossen. Zie het voorbeeld hieronder:

Avira_abonnement_resterende_problemen

De reclame en pop-ups zijn een nadeel van de gratis versie. De enige manier om van deze reclame af te komen, is door Avira Antivirus Pro aanschaffen.

Beveiliging: hoe goed beschermt Avira Antivirus je computer?

Hoe staat het met de bescherming tegen de meest recente virussen, spyware, Trojaanse paarden en malware? Kan de virusscanner actieve malware herkennen en phishing detecteren?

Virusdetectie

Als je Avira hebt geïnstalleerd, werkt deze zelfstandig. De virusscanner scant jouw computer automatisch. Avira geeft ook de mogelijkheid om tussentijds zelf een snelle of volledige scan uit te voeren. Je kunt de scans zelf beheren en instellen hoe vaak en op welke dag en welk tijdstip de scan uitgevoerd moet worden.

De virusscanner van Avira biedt bescherming tegen ransomware en spoort daarnaast virussen, spyware en Trojaanse paarden op. Geïnfecteerde bestanden worden gerepareerd en geïnfecteerde sites worden geblokkeerd. Ook blokkeert Avira phisingaanvallen.

Cloudgebaseerde technologie

Avira gebruikt de nieuwste cloudtechnologie om de beste virusbescherming te bieden. Wanneer Avira een verdacht bestand ziet, wordt dit in de cloud gecontroleerd. Dit houdt in dat de meeste malwaredetectie en -analyse niet op jouw computer plaatsvindt. Jouw apparaat is verbonden met het wereldwijd cloudgebaseerde dreigingsdetectiesysteem. Avira bestrijdt malware alleen op haar eigen servers en kan haar methoden zo geheimhouden.

Hackers weten niet wat Avira weet en hierdoor is Avira hackers altijd één stap voor. De cloudgebaseerde technologie vereist weinig systeembronnen. Dit maakt Avira een lichte virusscanner die jouw computer niet snel zal vertragen.

Beveiligingscore Avira Antivirus

We zijn onder de indruk van de beveiliging van Avira. We hebben een beveiligingsscore voor Aviro Pro berekend, op basis van onderzoek door AV-Comparatives.

Volgens de tests van AV-Comparatives scoort Avira bovengemiddeld bij het blokkeren van malware. Slecht 0,40 procent van de aanvallen in de test weet de bescherming te omzeilen. Dit is onder het gemiddelde van alle geteste providers (0,8 procent).

In de test is ook gekeken naar false positives. Dit zijn onschadelijke bestanden die als schadelijk worden aangemerkt. Bij Avira Pro werd slechts één false positive opgemerkt. Dit is ruim onder het gemiddelde van 8,3.

Avira Antivirus komt op het gebied van beveiliging als één van de beste uit de test. Er zijn slechts een aantal providers die op dit punt nog beter scoren. Zo beschermt Kaspersky tegen 99,9 procent van alle dreigingen, met geen enkele false positive.

De goede beveiligingsscore in combinatie met een laag aantal false positives resulteert in een beveiligingsscore van 9,0 voor Avira.

Privacy: hoe gaat Avira om met jouw gegevens?

Avira geeft aan dat ze gebruikers niet alleen beschermen tegen malware, virussen en andere bedreigingen, maar dat ze ook de persoonsgegevens van gebruikers veilig houden. De gegevens van gebruikers worden niet gedeeld met derden, zoals overheden of advertentienetwerken. Als Duits bedrijf is Avira altijd onderworpen geweest aan één van de strengste wetten met betrekking tot gegevensbescherming.

Bescherming van privacy wordt in Duitsland namelijk gezien als één van de belangrijkste burgerrechten. De bescherming tegen misbruik van persoonsgegevens is in Duitsland vastgelegd in de grondwet en in de Bundesdatenschutsgesetz (Duitse Wet Bescherming persoonsgegevens).

Avira geeft aan dat ze de geldende regels inzake gegevensbescherming in acht nemen, in het bijzonder de Duitse Telemediawet (TMG) en de Europese Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Voor privacy geven we Avira een 9,0.

Gebruiksgemak: hoe gebruiksvriendelijk is Avira Antivirus?

Iedereen zou eenvoudig een virusscanner moeten kunnen gebruiken. Het installeren moet gemakkelijk gaan en in principe zou de virusscanner na installatie zelfstandig moeten kunnen werken. In dit onderdeel hebben we het gebruiksgemak van Avira bekeken.

Website Avira

De website van Avira is erg overzichtelijk. Bovenaan de website kun je de antivirussoftware van je keuze selecteren. Je kunt kiezen uit de gratis versie Avira Free Antivirus of één van de betaalde Avira Antivirus-pakketten. Met één druk op de knop download je de software. Per pakket wordt een korte beschrijving getoond. Twijfel je nog? Dan is er de mogelijkheid om een gedetailleerde vergelijking van de verschillende pakketten te raadplegen.

Avira_Free-Antivirus_download

We kozen eerst voor de gratis versie. Deze versie is erg eenvoudig te installeren. Druk op de knop “Gratis downloaden” en je kunt beginnen met de installatie.

Hoe installeer ik Avira Free Antivirus

Avira Free Antivirus is in drie stappen te installeren:

 1. Voer het installatiebestand uit. Dubbelklik op het gedownloade bestand.
 2. Bevestig en klik op “Ja” in het dialoogvenster om de installatie te starten.
 3. Volg de instructies op het scherm. Dit duurt slechts enkele minuten.

Tijdens het installeren van Avira Free Antivirus worden automatisch diverse andere tools geïnstalleerd. Programma’s zoals Software Updater, Phantom VPN, System Speedup en Safe Shopping krijg je er ongevraagd bij. Als je niet zit te wachten op deze onnodige extra’s, zul je deze dus zelf achteraf moeten verwijderen.

Na installeren verschijnt de vraag in beeld of je een slimme scan uit wilt voeren. Avira Free gaat meteen aan de slag met de eerste scan. De bestanden worden bijgewerkt, actueel gemaakt en de computer wordt gescand op virussen. Dit wijst zich allemaal vanzelf.

Avira_Free_slimme_scan

Installatieproces Avira Antivirus Pro

Het installeren van Avira Antivirus Pro gaat ook erg snel en eenvoudig. De betaalmethoden zijn echter beperkt en je kunt alleen met creditcard of PayPal betalen. Na installatie en betaling met PayPal wordt je account automatisch gekoppeld aan het e-mailadres van je PayPal-account. Als je voor iemand anders betaald of als je bewust een ander e-mailadres gebruikt voor je PayPal-account, kan dit lastig zijn.

Avira_Pro_Installatie

Software Avira

Avira Antivirus werkt op je laptop, smartphone en tablet en is ontwikkeld voor Windows, Mac, Android en iOS. Avira is beschikbaar in 12 talen. Om de taal te wijzigen klik je op het tandwiel ‘instellingen’ rechtsboven.

De software van Avira heeft een overzichtelijke gebruikersinterface. In het startscherm zie je bij “Status” in één oogopslag dat de antivirusbescherming aan staat. Ook zie je wanneer de laatste update is uitgevoerd. Hier heb je ook de mogelijkheid om een slimme scan uit te voeren.

Avira_Pro_Startscherm

De virusscanner zelf is erg overzichtelijk en maakt onderscheid tussen beveiliging, privacy en prestaties. De groene vinkjes geven aan wat goed gaat. Enige problemen worden ook duidelijk vermeld.

Avira_Free_uitslag_slimme_scan

Klantenservice Avira

Met Avira Antivirus Pro kun je onbeperkt gebruikmaken van de klantenservice. Wanneer je inlogt met je Avira account op de website, kun je de optie ‘ondersteuning’ selecteren. De ondersteuning is opgedeeld in 3 stappen. Eerst moet je kiezen tussen ’technische ondersteuning’ of ‘vragen over betalingen en licenties’.  In stap 2 geef je aan op welk product je vraag betrekking heeft.

Bij stap 3 kun je contact leggen met Avira. Het contactformulier is automatisch gekoppeld aan het e-mailadres van het PayPal-account, waarmee wij de betaling hebt voltooid. Zoals eerder genoemd, kan dit onhandig zijn. Je kunt kiezen uit een aantal talen:  Engels, Duits, Portugees, Spaans, Frans en Italiaans. Helaas biedt Avira geen ondersteuning in het Nederlands. Na het invullen van het contactformulier ontvangen we een standaardmail met de mededeling dat we zo snel mogelijk antwoord krijgen. De dag erna krijgen we via de e-mail reactie. We zijn onder de indruk van de snelle service.

De gratis versie van Avira biedt geen klantondersteuning. Aan de hand van e-mailadressen herkent het systeem premium gebruikers en voorkomt het dat gratis gebruikers hulp krijgen via e-mail. Als gebruiker zonder betaald pakket ontvang je de melding dat je geen recht hebt op klantenondersteuning. Je krijgt reclame te zien voor de premium producten. Je kunt natuurlijk wel de uitgebreide FAQ’s op de website van Avira raadplegen. Aan de hand van video’s en afbeeldingen krijg je zo waarschijnlijk toch een helder antwoord op je vraag. Helaas is er geen live chatfunctie.

De uitgebreide en duidelijke FAQ-pagina in combinatie met het gebrek van klantenondersteuning bij Avira Free Antivirus brengt ons op een 7,0 voor de klantenservice van Avira.

Eindoordeel gebruiksgemak

We zijn tevreden over het gebruiksgemak van Avira. Het antivirusprogramma is eenvoudig te installeren en zowel de software als de website is overzichtelijk. De advertenties die worden getoond in de gratis versie zijn wel vervelend. Daarom krijgt Avira voor gebruiksgemak een 7,0.

Snelheid en systeembelasting Avira

Bescherming is natuurlijk belangrijker dan snelheid, maar toch is het fijn als een virusscanner redelijk snel is en je geen uren hoeft te wachten voordat een scan is uitgevoerd. We hebben zowel een snelle antivirusscan als een volledige scan uitgevoerd met Avira Free en Avira Pro. en bespreken hieronder de resultaten.

Snelle scan versus uitgebreide scan

Een slimme scan duurt bij zowel Avira Antivirus Pro als Avira Free Antivirus één minuut en scant de meest kwetsbare gebieden van de computer. Een grondige scan duurt 30 minuten en scant het hele systeem op virussen. Deze scantijden zijn prima en zullen voor de meeste gebruikers prima te doen zijn.

Bovenstaande scantijden kunnen per gebruiker verschillen en zijn afhankelijk van de hoeveelheid bestanden die op je computer staan.

Systeembelasting op de achtergrond

Naast snelheid is het ook belangrijk om te kijken naar systeembelasting. Virusscanners kunnen systemen namelijk belasten en een groot deel van je CPU in beslag nemen. Hierdoor wordt je computer erg traag. Een langzame computer na de installatie van een virusscanner is een grote ergernis voor veel gebruikers. Hoe zit het met de systeembelasting van Avira?

We hebben getest wat het effect van de virusscanner op de systeembelasting is. Als Avira op de achtergrond draait, is het processorgebruik 0%. Gebruikers zullen hier dan ook niets van merken. Het gebruik van het werkgeheugen zit maximaal rond de 58 MB. Tijdens een volledige scan gaat het gebruik van de processor naar 26% met uitschieters naar 30%. Het gebruik van het werkgeheugen is tijdens een snelle scan 64 MB. Tijdens een volledige scan is dit 180 MB. Tussen de gratis versie en de betaalde versie zitten geen opmerkelijke verschillen.

De goede scantijden en minimale systeembelasting resulteren in een 7,0 voor de snelheid en perfomance van Avira.

Eindoordeel: is Avira Antivirus een goede virusscanner?

VoordelenNadelen
Lage systeembelastingDe betaalde versie is niet veel beter dan de gratis versie.
De gratis versie Avira Free Antivirus geeft goede bescherming.De gratis versie biedt geen klantenondersteuning.
Gebruik nieuwste cloudtechnologie voor de beste virusbescherming.Vervelende advertenties in gratis versie.
Het installeren van Avira Antivirus  is erg gemakkelijk.

Zowel Avira Free Antivirus als Avira Antivirus Pro biedt uitstekende bescherming tegen malware. Daarnaast is Avira een lichte virusscanner en lijden de prestaties van jouw computer er nauwelijks onder.

Wij hebben een uiteindelijke score berekend door te kijken naar de beveiliging, snelheid en systeembelasting, privacy, gebruiksgemak en klantenservice.  Beveiliging telt in onze score het sterkst (met een weging van 0,5). Daarna weegt snelheid en systeembelasting het zwaarst met een weging van 0,2. De onderdelen Privacy, gebruiksgemak en klantenservice volgen met een weging van 0,1.

Hieronder staan de scores voor Avira per onderdeel:

 • Beveiliging: 9,0
 • Snelheid en systeembelasting: 7,0
 • Privacy: 9,0
 • Gebruiksgemak: 7,0
 • Klantenservice: 7,0
 • We komen uit op een eindcijfer van 8,2.

Hebben we je overtuigd van de kwaliteit van Avira, en wil je graag een abonnement afsluiten? Of wil he gewoon meer informatie over één van de pakketten? Klik dan op onderstaande knop om naar de website te gaan.

Bezoek Avira
Avira Antivirus review: veelgestelde vragen

Heb jij een vraag over Avira Antivirus? Wij helpen je graag. Kijk in onderstaand overzicht met veelgestelde vragen of jouw vraag er tussen staat. Klik op de vraag en je krijgt het antwoord te zien.

Naast de gratis versie Avira Free Antivirus  zijn er ook een aantal betaalde versies. Avira Antivirus Pro heb je al voor €3,95 per maand. Avira Internet Security is uitgebreider en biedt meer opties. Je hebt dit pakket voor € 4,95 per maand. Avira Prime is het duurste en meest geavanceerde pakket voor €9.95 per maand. Lees meer over de verschillende functies van deze pakketten in onze uitgebreide Avira review.

Volg onderstaande stappen om Avira Antivirus te verwijderen:

 • Klik op het Windows-pictogram in de linkerbenedenhoek van uw scherm en ga naar Instellingen,  Apps & functies.
 • Klik eerst op het “Avira-product” dat u wilt verwijderen en klik vervolgens op verwijderen.
 • Bevestig de melding die je krijgt voor het verwijderen van het product met ‘verwijderen’.
 • Bevestig het verzoek van de “User Account Control” met Ja.
 • Bevestig het verzoek van de Avira setup met Ja.

De Avira Setup zal enkele minuten duren om het product te verwijderen.
Bevestig de melding om uw systeem opnieuw op te starten met Ja. Na het herstarten van jouw PC wordt het Avira product volledig verwijderd.

Avira heeft ook een gratis versie: Avira Free Antivirus. De gratis software Avira Free Antivirus is wat betreft bescherming bijna net zo goed als de betaalde versie Avira Antivirus Pro. De gratis versie biedt helaas geen bescherming tegen ransomware. Ook wordt in de gratis versie regelmatig reclame getoond.

Techredacteur
Ronella houdt zich  bezig met de vraag hoe we onze digitale samenleving zo veilig mogelijk maken. De huidige digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds voor nieuwe veiligheidsvraagstukken komen te staan. Ronella wil daarom meer bewustwording creëren over cybersecurity en mensen wijzen op de risico’s en valkuilen. Meer over Ronella.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen