Avira Antivirus review: wat is onze ervaring met deze virusscanner?

Avira logo met een vergrootglas en een ster met daarin de score 7,2

Avira Antivirus is een virusscanner die internetgebruikers beschermt tegen malware-aanvallen. Het Duitse softwarebedrijf is ruim dertig jaar geleden opgericht. Sindsdien is het uitgegroeid tot een marktleider op het gebied van antivirusproducten. Wel is het een relatief kleine aanbieder ten opzichte van andere leidende bedrijven (denk onder meer aan Intego, Kaspersky, McAfee, Bitdefender, Avast of AVG).

In januari 2021 werd Avira overgenomen door NortonLifeLock, het bedrijf dat ook eigenaar is van Norton 360.

Naast antivirussoftware biedt Avira tegenwoordig ook uitgebreide beveiligingspakketten compleet met VPN, browserbeveiliging, software-updates, wachtwoordbeheer en gratis systeemoptimalisatie. De nieuwe anti-ransomware biedt bescherming tegen dreigingen en stopt zelfs onbekende mutaties voordat ze aanvallen.

In deze review kijken we kritisch naar Avira Antivirus. Hoe zit het met het gebruiksgemak, de snelheid en de bescherming die dit product biedt? Dit en meer lees je allemaal in onze uitgebreide review hieronder. Net als concurrenten AVG en Avast biedt Avira ook een gratis virusscanner aan. We hebben zowel de gratis versie Avira Free Security als de betaalde Avira Internet Security getest.

Scores van de Avira antivirus review op het gebied van veiligheid, privacy, snelheid & performance, gebruiksgemak

Avira Antivirus: in het kort

VoordelenNadelen
Lage systeembelastingDe betaalde versie is niet veel beter dan de gratis versie.
De gratis versie Avira Free Antivirus geeft goede bescherming.De gratis versie biedt geen klantenondersteuning.
Gebruikt de nieuwste cloud-technologie voor de beste virusbescherming.In de app word je regelmatig naar duurdere abonnementen verwezen.
Het installeren van Avira Antivirus is erg gemakkelijk.

Zowel Avira Free Antivirus als Avira Internet Security biedt uitstekende bescherming tegen malware. Daarnaast is Avira een lichte virusscanner en lijden de prestaties van jouw computer er nauwelijks onder.

Wij hebben een uiteindelijke score berekend door te kijken naar de beveiliging, snelheid en systeembelasting, privacy, gebruiksgemak en klantenservice.

Als je direct enthousiast bent over Avira, en meteen een abonnement wilt afsluiten, klik dan op onderstaande button:

Bezoek Avira

Pakketten en prijzen van Avira

Avira biedt naast de gratis versie (Antivirus Free Security) drie betaalde pakketten aan met verschillende functies.

Avira antivirus abonnementen en prijs

Een aantal basisfuncties zoals virus- en malwarebescherming zijn bij alle pakketten inbegrepen. Daarnaast bieden de premium pakketten nog extra functies.

Zie hieronder een samenvatting van de pakketten van Avira:

FeatureAvira Free SecurityAvira Antivirus ProAvira Internet SecurityAvira Prime
PrijzenGratis€34,95 per jaarEerste jaar €26,95, daarna €44,95 per jaarEerste jaar €59,95, daarna €99,95 per jaar
Aantal apparaten1 apparaat1, 3 of 51, 3 of 55 of onbeperkt
BesturingssysteemWindows, Mac, Android en iOSWindows en MacWindowsWindows, Mac, Android en iOS
Real-Time Antivirus
Anti-Phishing
Performance Optimization
Payment Protection
Smart & Fast VPN
Ad Blocker
Private Browsing
WebCam Protection
Adult Content Blocker
Screen-Time Management
GPS Child Locator
File Protection
Password Manager
Klantenservice(VIP)
Firewall manager
Blokkeert ransomware-aanvallen
Download LinkBezoek Avira Bezoek Avira Bezoek Avira Bezoek Avira

Per pakket kun je het gewenste aantal apparaten selecteren. Bij Antivirus Pro en Avira Internet Security kun je kiezen uit één, drie of vijf apparaten. Bij Avira Prime heb je de keuze uit vijf of een onbeperkt aantal apparaten. Ook de lengte van het abonnement (een maand, een jaar of twee jaar) bepaal je zelf. Avira biedt dus veel flexibiliteit en de mogelijkheid om het pakket precies af te stemmen op jouw wensen.

Avira biedt een aparte wachtwoordmanager, een aparte VPN en een aparte System Speedup. Deze zijn los te kopen, maar zijn ook aanwezig in enkele van de abonnementen.

Hieronder zie je de verschillende prijzen van Avira Internet Security. Dit is de versie die wij hebben getest. Als je het aantal apparaten aanpast naar drie of vijf, wordt de prijs uiteraard hoger.

Avira abonnement keuzeopties

Avira biedt bovendien een 60-dagen niet-goed-geld-terug-garantie op de jaarabonnementen, en een 14-dagen geld-terug-garantie op de maandabonnementen.

De gratis Avira Free Antivirus is wat betreft bescherming bijna net zo goed als de betaalde versie Avira Antivirus Pro. Toch missen er een aantal functies, zoals een aparte mailscanner die e-mailbijlages van tevoren controleert. Deze zijn bij de premium pakketten wel aanwezig. De gratis versie heeft bovendien geen klantenservice.

Beveiliging: hoe goed beschermt Avira Antivirus je computer?

Scorebalk die de score "8/10" laat zien

Natuurlijk is beveiliging het belangrijkste aspect van een virusscanner. Dat is namelijk de reden waarom je de virusscanner op je apparaat hebt gedownload; je wilt je apparaat beveiligen tegen bedreigingen. Hoe staat het bij Avira met de bescherming tegen de meest recente virussen, spyware, Trojaanse paarden en andere malware? Kan de virusscanner actieve malware herkennen en phishing detecteren? We hebben het uitgezocht en concluderen het volgende:

 • Avira heeft een erg goede score bij AV-test en AV-comparatives.
 • De real-time virusscanner van Avira controleert je apparaat regelmatig. Daarnaast kun je handmatig scans uitvoeren of inplannen.
 • Avira werkt op een veilige cloudtechnologie.
 • Avira heeft meerdere beveiligingsfuncties.

Avira Antivirus komt op het gebied van beveiliging als een van de beste uit de test. Er zijn slechts een aantal providers die op dit punt nog beter scoren. De goede beveiligingsscore in combinatie met een laag aantal false positives resulteert in een beveiligingsscore van 8,0 voor Avira.

Beveiligingstests: hoe goed doet Avira het?

Avira heeft voor Windows een AV-comparatives score van 100% voor de periode februari – maart 2022. Alle risicovolle URL’s en bestanden werden tijdens de test dus geblokkeerd. Hoewel vrijwel alle prominente virusscanners een erg hoge score hebben, is 100% redelijk uitzonderlijk. Zo scoren Avast, AVG, Kaspersky en McAfee allemaal lager. Bitdefender heeft ook een score van 100% op dit gebied.

AV-test toonde aan dat Avira in zowel november als december 2021 100% van de veelvoorkomende malware in de voorgaande vier weken detecteerde. Ook gaf Avira uit ruim twee miljoen samples nul false positives (gevallen waarin de virusscanner iets onterecht als malware aanmerkt). Dit is een erg goed resultaat: het industriegemiddelde is twee false positives.

Vergeleken met andere antivirussen is ook dit een goed resultaat van Avira. Kaspersky telde eveneens nul false positives, maar Avast, AVG en McAfee hadden er allen één. Bitdefender had in november vier false positives. Echter, de test is nogmaals uitgevoerd in januari en februari 2022. Hier was het industriegemiddelde uit ruim een miljoen samples één false positive.

Avira had er in januari geen, maar in februari wel eentje. Deze resultaten zijn vergelijkbaar met andere antivirussen; Avast en AVG hadden ook één false positive. Bitdefender had er in twee maanden tijd vier, en Kaspersky en McAfee scoorden beter dan Avira met nul false positives.

AV-test heeft Avira Internet Security getest. AV-comparatives gaat over Avira Prime.

Avira scan "Luke Filewalker"

Real-time beveiliging Avira

Avira voert real-time scans uit. Regelmatig scant het antivirusprogramma je apparaat en netwerk op bedreigingen.

Avira software Real Time Scan scherm

Daarnaast kun je handmatig virusscans uitvoeren. Hierbij heb je de keuze uit:

 • Een volledige scan: scant je hele systeem op virussen.
 • Een snelle scan: scant de meest kwetsbare gebieden van je apparaat. Deze scan wordt standaard wekelijks uitgevoerd.
 • Scans beheren: hierbij kun je scans maken, uitvoeren en plannen. Ook kun je selecteren wat je precies wilt scannen.

Avira software scanopties

De virusscanner van Avira biedt bescherming tegen ransomware en spoort daarnaast virussen, spyware en Trojaanse paarden op. Geïnfecteerde bestanden worden gerepareerd en geïnfecteerde sites worden geblokkeerd. Ook blokkeert Avira phishing-aanvallen.

Avira Free Security beschermt niet tegen ransomware.

Als de virusscanner een onveilig bestand tegenkomt, plaatst Avira dit in quarantaine. Dit is te vinden onder ‘Beveiliging’ en ‘Quarantaine’. Je kunt vervolgens zelf kiezen of je het onveilige bestand verwijdert of repareert.

Cloudgebaseerde technologie

Avira gebruikt de nieuwste cloudtechnologie om de beste virusbescherming te bieden. Wanneer Avira een verdacht bestand ziet, wordt dit in de cloud gecontroleerd. Dit houdt in dat de meeste malwaredetectie en -analyse niet op jouw computer plaatsvindt. Jouw apparaat is verbonden met het wereldwijd cloudgebaseerde dreigingsdetectiesysteem. Avira bestrijdt malware alleen op haar eigen servers en kan haar methoden zo geheimhouden.

Hackers weten niet wat Avira weet en hierdoor is Avira hackers altijd één stap voor. De cloudgebaseerde technologie vereist weinig systeembronnen. Dit maakt Avira een lichte virusscanner die jouw computer niet snel zal vertragen.

Uitleg over cloud technologie op de Avira website

Andere beveiligingsfuncties

Naast real-time beveiliging biedt Avira Internet Security nog andere functies:

 • Webbescherming. Dit beschermt je tegen online risico’s.
 • E-mailbeveiliging. Dit beschermt je tegen virussen in bijlagen.
 • Bescherming tegen ransomware. Dit voorkomt dat hackers je apparaat vergrendelen om je te chanteren.
 • Software-updater. Op deze manier kun je beveiligingsrisico’s in je apps herstellen.
 • Firewall. De firewall manager van Avira helpt je om de Windows Defender Firewall te optimaliseren.

De webbescherming, e-mailbeveiliging en bescherming tegen ransomware zijn niet beschikbaar bij Avira Free Security.

Privacy: hoe gaat Avira om met jouw gegevens?

Scorebalk die de score "6,5/10" laat zien

Avira beschermt gebruikers niet alleen tegen malware, virussen en andere bedreigingen, maar houdt ook de persoonsgegevens van gebruikers veilig. Gebruikersgegevens worden niet gedeeld met derden, zoals overheden of advertentienetwerken. Als Duits bedrijf is Avira altijd onderworpen geweest aan één van de strengste wetten met betrekking tot gegevensbescherming. Dit geeft de dienst ook aan in het privacybeleid op de website.

Avira geeft aan de geldende regels inzake gegevensbescherming in acht te nemen; in het bijzonder de Duitse Telemediawet (TMG) en de Europese Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Met deze op papier goede privacy vragen we ons af wat Avira in de praktijk doet om de privacy van zijn gebruikers te waarborgen. We onderzochten verschillende aspecten van Avira en besloten de dienst een een 6.5 voor privacy te geven. Dit zijn onze conclusies:

 • Avira heeft een ingebouwde VPN. Hoewel Avira Internet Security een betaald abonnement is, zijn de meeste functies niet beschikbaar.
 • In het privacybeleid stelt Avira veel persoonsgegevens op te slaan en te bewaren.
 • Avira werkt veel samen met derde partijen, waardoor ook zij persoonsgegevens verwerken.
 • Naast de VPN biedt Avira andere privacyfuncties, waaronder een wachtwoordmanager en bestandsvernietiger.

Avira VPN

Avira Internet Security heeft verschillende privacyfuncties. De dienst somt deze zelf op in de app:

Avira privacyopties

Een van deze functies is een ingebouwde VPN. Zoals aangegeven testten wij Avira Internet Security en Avira Free Security. Hierbij stelt de VPN niet veel voor. Je kunt slechts één locatie selecteren. Dit is de ‘dichtstbijzijnde locatie’; deze wordt verder niet gespecificeerd. Vanuit Nederland verbind je met Amsterdam als je deze locatie selecteert.

Daarnaast kun je bij Avira Internet Security maandelijks slechts 1 GB verkeer beveiligen. Voor Avira Free Security is dit zelfs 500 MB per maand. Voor onbeperkt beveiligd verkeer dien je Prime te kopen. Ook de kill switch van de VPN is alleen mogelijk bij Prime.

Avira VPN in software

Als je het pakket ‘Avira Phantom VPN Pro’ koopt, biedt de VPN je veel meer serverlocaties:

WerelddeelLanden
Afrika en Midden-OostenIsraël
Azië en OceaniëAustralië (Perth en Sydney), Hongkong, India, Japan, Nieuw-Zeeland, Singapore
EuropaBelgië, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Servië, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk (Londen en Manchester), Zweden, Zwitserland
Noord-AmerikaCanada, Verenigde Staten (Atlanta, Chicago, Dallas, Las Vegas, Los Angeles, Miami, New York, Newark, Phoenix, San Francisco, Seattle, Washington en een streaming server)
Zuid- en Midden-AmerikaBrazilië, Chili, Mexico

Mocht je interesse hebben in een VPN, raden wij je aan om een kijkje te nemen bij onze top 5. Deze VPN’s hebben veel meer serverlocaties en erg goede veiligheid en privacy.

Privacybeleid Avira

Op zijn website geeft Avira een overzicht van transparantierapporten en een warrant canary. Hieruit blijkt dat de antivirus geen bevelschriften van een overheidsinstantie heeft ontvangen, geen zwijgplicht opgelegd heeft gekregen en geen National Security Letters heeft ontvangen. Aangezien de dienst in Duitsland is gevestigd, en dat land onder de 14 eyes-alliantie valt, is dit goed nieuws. Avira heeft wel een aantal verzoeken om gebruikersinformatie gekregen, maar heeft geen gebruikersgegevens losgelaten.

Het privacybeleid van Avira is op de website opgedeeld in verschillende pagina’s. Hierdoor is er geen duidelijk overzicht over welke gegevens de dienst precies verzamelt en voor welke doeleinden. Wij hebben het privacybeleid van Avira doorgespit en zo grondig mogelijk voor je op een rijtje gezet:

 • Avira verwerkt persoonsgegevens die naar jou te herleiden zijn.
 • Veel persoonsgegevens zijn nodig om de diensten uit te kunnen voeren. Als de persoonsgegevens niet meer nodig zijn voor een bepaald doel, worden ze geanonimiseerd en/of verwijderd.
 • Avira geeft persoonsgegevens alleen door als je uitdrukkelijk toestemming hebt gegeven, als dit wettelijk toegestaan, verplicht, of noodzakelijk is m.b.t. het contract, of als dit toegestaan is en er geen reden is om aan te nemen dat het niet delen van de gegevens in jouw belang is.
 • Avira slaat bepaalde stamgegevens op, zoals je naam, e-mailadres, woonadres en creditcardgegevens. Laatstgenoemde kan worden gepseudonimiseerd. In je accountpagina kun je opvragen welke gegevens de dienst van je bewaart.
 • Bepaalde gegevens kunnen tot wel 10 jaar worden opgeslagen.
 • Als je Avira installeert op het apparaat van een ander persoon (bijvoorbeeld een echtgenoot of kind), verwerkt de dienst ook gegevens over deze personen.
 • Avira werkt samen met veel derde partijen. Hoe je gegevens worden verwerkt of opgeslagen is dus afhankelijk van het privacybeleid van deze bedrijven.
 • Avira gebruikt cookies voor verschillende doeleinden; voor het gebruik van de website, voor het opslaan van jouw voorkeuren, voor het analyseren van jouw gedrag op de website, en voor het tonen van reclame aan jou op andere websites.
 • Een voorbeeld van cookies die Avira opslaat: “Registreert een unieke ID om statistieken bij te houden van welke video’s van YouTube de gebruiker heeft gezien.”

Avira deelt persoonsgegevens met:

 • Medewerkers (intern en extern)
 • Bedrijven van de groep
 • IT-infrastructuurdienstverleners
 • Betalingsverwerkers
 • Dienstverleners voor afhandeling van de support
 • Softwaredienstverleners
 • Marketing- en verkoopdienstverleners
 • Aanbieders van analysetools
 • Overheidsinstanties

Gegevens kunnen ook met andere landen worden gedeeld. Dit gebeurt in overeenstemming met EU-wetgeving, of met jouw uitdrukkelijke toestemming.

Geef jij om je online privacy? Dan kun je beter voor een andere antivirusprovider kiezen, bijvoorbeeld Surfshark One Antivirus.

Andere privacyfuncties

 • Wachtwoordmanager. Avira biedt bij een aantal abonnementen een wachtwoordmanager aan. Dit is in de vorm van een browserextensie, die jouw wachtwoorden veilig en eenvoudig opslaat.
 • Privacyinstellingen. Door standaard- of aangepaste instellingen te kiezen voorkom je volgens Avira dat Windows en apps je gegevens delen.
 • Browserveiligheid. Via een browserextensie in Chrome, Edge, Firefox en Opera blokkeer je tracking en advertenties.
 • Bestandsvernietiger. Hier kun je bestanden permanent verwijderen. Zo maak je je bestanden volgens Avira ontoegankelijk voor hackers.

Alle privacyfuncties die Avira Internet Security biedt, zijn ook beschikbaar bij Avira Free Security.

Gebruiksgemak: hoe gebruiksvriendelijk is Avira Antivirus?

Scorebalk die de score "6,5/10" laat zien

Iedereen zou eenvoudig een virusscanner moeten kunnen gebruiken. Het installeren moet gemakkelijk gaan en in principe zou de virusscanner na installatie zelfstandig moeten kunnen werken. In dit onderdeel hebben we het gebruiksgemak van Avira bekeken. We trekken de volgende conclusies:

 • De website van Avira biedt tegenstrijdige informatie en is niet overzichtelijk.
 • De installatieprocedure van Avira is eenvoudig en intuïtief.
 • Ook bij een betaald abonnement ontbreken enkele functies.
 • Het opzeggen van je abonnement bij Avira is eenvoudig.
 • De klantenservice is alleen beschikbaar voor betalende gebruikers. Bij Avira Prime krijg je bovendien VIP klantenservice.

Website Avira

Wij vinden de website van Avira niet overzichtelijk. Op de homepage van de website zie je drie abonnementen, die je meteen kunt aanschaffen.

Avira website waarbij je direct de beveiligingsbundels ziet

Wanneer je hier een abonnement uit selecteert, betaal je voor de duur en het aantal apparaten die erbij vermeld staan. Er is echter nog een abonnement, Avira Antivirus Pro, dat lastig te vinden is. Alleen als je onderaan de website klikt op ‘Producten vergelijken’ zie je dit abonnement.

Avira website footer

Op deze pagina kun je bovendien ook de andere twee abonnementen aanschaffen, maar nu kun je de abonnementsduur en het aantal apparaten zelf kiezen. Dit is dus niet meteen duidelijk als je op de homepage van de website komt. Ook is de inhoud van de site anders wanneer je een andere taal selecteert. Zoals we eerder noemden, is ook het privacybeleid verspreid over meerdere pagina’s. Dit alles maakt dat wij de site niet overzichtelijk vinden, en zelfs ietwat misleidend.

Hoe installeer ik Avira Internet Security

Avira Internet Security is eenvoudig te installeren:

 1. Klik op het abonnement. Selecteer van tevoren hoeveel apparaten je wilt beveiligen en hoe lang je wilt dat je abonnement duurt. Klik dus niet meteen op het abonnement bovenaan de homepage.
 2. Voer je betaalgegevens in. Je kunt betalen met creditcardPayPal of SEPA overschrijving.
 3. Voer je adresgegevens in.
 4. Accepteer de voorwaarden en controleer je bestelling.
 5. Nu kom je op een pagina met een overzicht van je bestelling en een knop om het installeren te starten. Je krijgt ook een e-mail met dit overzicht. Klik op de installatieknop en maak een wachtwoord aan.
 6. Avira bestand downloaden met instructies
 7. Voer het installatiebestand uit. Dubbelklik op het gedownloade bestand en accepteer de voorwaarden. De installatieprocedure duurt enkele minuten.
 8. Selecteer een abonnement, of klik op ‘ik heb al een licentie’.
 9. Avira software scherm waarbij je een abonnement kunt afsluiten of aangeven dat je al een licentie hebt
 10. Vervolgens kun je een ‘slimme scan’ starten, of deze scan uitstellen.

De installatieprocedure van Avira Free Security verloopt op dezelfde manier.

Software Avira

Avira Antivirus werkt op je laptop, smartphone en tablet en is ontwikkeld voor Windows, Mac, Android en iOS. Avira is beschikbaar in twaalf talen. Om de taal te wijzigen klik je op het tandwiel ‘instellingen’ rechtsboven. Voor de weergave kun je kiezen tussen donker en licht. De standaardinstelling hiervan is donker.

De software van Avira heeft een overzichtelijke gebruikersinterface. In het startscherm zie je bij “Status” in één oogopslag dat de antivirusbescherming aanstaat. Ook zie je wanneer de laatste update is uitgevoerd. Hier heb je bovendien de mogelijkheid om een slimme scan uit te voeren.

Avira software homescherm

De virusscanner zelf is erg overzichtelijk en maakt onderscheid tussen beveiliging, privacy en prestaties. De groene vinkjes geven aan wat goed gaat. Enige problemen worden ook duidelijk vermeld.

Avira software snelle scan resultaten

Je kunt (de gratis versie van) Avira ook op Android of iOS installeren. Ook dit gaat eenvoudig; je kunt de app downloaden in de Play Store. Ook via de desktop-app word je verwezen naar de mobiele versie. Hier kun je een QR-code scannen waarmee je op de telefoon direct de app van Avira te zien krijgt.

Ons viel het op dat het abonnement Avira Internet Security bepaalde functies miste, ook al is het een betaald abonnement. Zo kun je de problemen die de virusscanner vindt, niet volledig oplossen. De app verwijst je hiervoor door naar een duurder abonnement, in ons geval naar Avira Prime. Ook Avira Free Security wijst je regelmatig op de betaalde versies van Avira.

Avira Prime functies in Avira Software

Hoe eenvoudig is het om je Avira-abonnement op te zeggen?

Het opzeggen van je abonnement is redelijk gemakkelijk. Je kunt zowel in de app als in je accountpagina op de website uitzetten dat je abonnement automatisch wordt verlengd. Zo loopt je abonnement vanzelf af aan het eind van de abonnementsperiode. Ook kun je je huidige abonnement annuleren en een terugbetaling aanvragen. Bij jaarabonnementen (of langer) kan dit binnen zestig dagen na aankoop. Bij maandabonnementen is deze periode veertien dagen.

Klantenservice Avira

De klantenservice van Avira is grotendeels niet beschikbaar voor gratis gebruikers. Wel is er een FAQ-sectie waar je onder meer vragen en antwoorden over abonnementen en installatieprocedures vindt. Via de ‘Avira Community’ kun je vragen stellen aan andere gebruikers.

Je kunt de klantenservice verder niet bereiken; hier heb je een betaald abonnement voor nodig. Als je een betaald abonnement hebt en ingelogd bent, is de klantenservice bereikbaar via e-mail en live chat. De gehele klantenservice, dus ook de FAQ, is beschikbaar in het Engels, Duits, Frans en Italiaans.

We probeerden de live chat uit en kregen snel antwoord op onze vraag. De medewerkster was vriendelijk, stelde zich voor en gaf duidelijke en nuttige antwoorden.

Bij Avira Prime krijg je bovendien ‘extra’ VIP klantenservice. Hierover vonden we weinig informatie op de website. Via de live chat werd ons verteld dat je bij dit abonnement voorrang krijgt wanneer je de klantenservice via telefoon of e-mail benadert. Bovendien is de klantenservice bij Prime telefonisch bereikbaar tussen 09:00 uur en 0:00 uur Duitse tijd. Bij andere betaalde abonnementen is dit tussen 09.00 uur en 12.00 uur, dus slechts drie uur.

De navigeerbaarheid van de app in combinatie met het gebrek van klantenondersteuning bij Avira Free Antivirus brengt ons op een 6.5 voor het gebruiksgemak van Avira.

Snelheid en systeembelasting Avira

Scorebalk die de score "7,5/10" laat zien

Bescherming is natuurlijk belangrijker dan snelheid, maar toch is het fijn als een virusscanner redelijk snel is en je geen uren hoeft te wachten voordat een scan is uitgevoerd. We hebben zowel een snelle antivirusscan als een volledige scan uitgevoerd met Avira Internet Security en bespreken hieronder de resultaten. Dit zijn in het kort onze conclusies:

 • Avira gebruikt weinig werkgeheugen op de achtergrond; ongeveer 0,6% van ons totale werkgeheugen.
 • Een snelle scan is in minder dan een minuut uitgevoerd.
 • Een volledige scan duurt met Avira Internet Security ongeveer 35 minuten.
 • Tijdens een scan gebruikt Avira Internet Security ongeveer 22% van de processor, en 6% van het werkgeheugen.

Hoe lang duurt een scan?

Een snelle scan van 4714 bestanden duurt 00:46 minuten (ofwel 46 seconden) en scant de meest kwetsbare gebieden van de computer. Een grondige scan scant het hele systeem op virussen. 2.024.990 bestanden waren bij ons in 35:46 minuten gescand. Deze scantijden zullen voor de meeste gebruikers prima te doen zijn. Avira Free Security deed iets langer over de scans: een volledige scan duurde 46:18 minuten; een snelle scan was vergelijkbaar met Avira Internet Security.

Bovenstaande scantijden kunnen per gebruiker verschillen en zijn afhankelijk van een aantal zaken, zoals:

 • De hoeveelheid bestanden die op je computer staan.
 • Je RAM-geheugen.
 • Welk type harddrive je hebt.
 • Je algemene CPU-performance.

Wij testten Avira Internet Security op een laptop met de volgende kenmerken: Intel Core i5-10300H CPU, 16 GB werkgeheugen DDR4, SSD opslag met Windows 10 Pro 21H2 64-bit systeem.

Welke invloed heeft Avira op mijn CPU?

Naast snelheid is het ook belangrijk om te kijken naar systeembelasting. Virusscanners kunnen systemen namelijk belasten en een groot deel van je CPU in beslag nemen. Hierdoor wordt je computer erg traag. Een langzame computer na de installatie van een virusscanner is een grote ergernis voor veel gebruikers. Hoe zit het met de systeembelasting van Avira?

We hebben getest wat het effect van de virusscanner op de systeembelasting is. Als Avira op de achtergrond draait, is het processorgebruik 0%. Gebruikers zullen hier dan ook niets van merken. Het gebruik van het werkgeheugen zit gemiddeld rond de 0,6%. Tijdens een volledige scan gaat het gebruik van de processor naar ongeveer 22%. Het gebruik van het werkgeheugen is tijdens een volledige scan ongeveer 6%. Bij een snelle scan is dit ongeveer hetzelfde. Terwijl we de scans uitvoerden, merkten we dat de laptop meer geluid maakte dan gebruikelijk. Het apparaat werd niet ongebruikelijk warm.

Bij scans met de gratis versie, maakte de laptop eveneens meer geluid dan gebruikelijk, maar minder dan bij Avira Internet Security. Het processorgebruik en werkgeheugen-gebruik lagen hier dan ook lager. Het gebruik van de processor was bij de volledige scan met Avira Free Security rond de 12%. Ongeveer 4% van het werkgeheugen werd gebruikt. Bij een snelle scan was dit hetzelfde.

De goede scantijden en minimale systeembelasting resulteren in een 7.5 voor de snelheid en performance van Avira.

Eindoordeel: is Avira Antivirus een goede virusscanner?

Beveiliging telt in onze score het sterkst (met een weging van 0,4). Daarna weegt privacy het zwaarst met een weging van 0,3. Gebruiksgemak volgt met een weging van 0,2 en tot slot krijgen snelheid en systeembelasting samen een weging van 0,1.

Hieronder staan de scores voor Avira per onderdeel:

 • Beveiliging: 8.0
 • Privacy: 6.5
 • Gebruiksgemak: 6.5
 • Snelheid en systeembelasting: 7.5

We komen uit op een eindcijfer van 7.2.

Hebben we je overtuigd van de kwaliteit van Avira, en wil je graag een abonnement afsluiten? Of wil je gewoon meer informatie over één van de pakketten? Klik dan op onderstaande knop om naar de website te gaan.

Bezoek Avira

Wil je Avira met andere virusscanners vergelijken? Neem dan een kijkje bij onze reviews, of ga direct naar onze top 5 beste antivirusprogramma’s.

Avira Antivirus review: veelgestelde vragen

Heb jij een vraag over Avira Antivirus? Wij helpen je graag. Kijk in onderstaand overzicht met veelgestelde vragen of jouw vraag ertussen staat. Klik op de vraag en je krijgt het antwoord te zien.

Naast de gratis versie Avira Free Security zijn er ook een aantal betaalde versies. Avira Antivirus Pro heb je voor €34,95 per jaar. Avira Internet Security kost €44,95 per jaar. Avira Prime is het duurste en meest geavanceerde pakket voor €99,95 per jaar. Lees meer over de verschillende functies van deze pakketten in onze uitgebreide Avira review.

Volg onderstaande stappen om Avira Antivirus te verwijderen:

 • Klik op het Windows-pictogram in de linkerbenedenhoek van uw scherm en ga naar Instellingen,  Apps & Onderdelen.
 • Klik eerst op het “Avira-product” dat u wilt verwijderen en klik vervolgens op verwijderen.
 • Bevestig de melding die je krijgt voor het verwijderen van het product met ‘verwijderen’.
 • Bevestig het verzoek van gebruikersaccountbeheer met Ja.
 • Klik bij de Avira pop-up op de-installeren en voltooi de de-installatie.

De Avira Setup zal enkele minuten duren om het product te verwijderen.
Bevestig de melding om uw systeem opnieuw op te starten met Ja. Na het herstarten van jouw PC wordt het Avira product volledig verwijderd.

Avira heeft ook een gratis versie: Avira Free Security. De gratis software Avira Free Security is wat betreft bescherming bijna net zo goed als de betaalde versies Avira Antivirus Pro en Avira Internet Security. De gratis versie biedt helaas geen bescherming tegen ransomware. Lees meer over de verschillende pakketten in onze uitgebreide Avira Antivirus review.

Techredacteur
Ronella houdt zich  bezig met de vraag hoe we onze digitale samenleving zo veilig mogelijk maken. De huidige digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds voor nieuwe veiligheidsvraagstukken komen te staan. Ronella wil daarom meer bewustwording creëren over cybersecurity en mensen wijzen op de risico’s en valkuilen. Meer over Ronella.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen