VPN of antivirus? Welke heb ik nodig en waarom?

VPN-schild en Antivirus-schild op een weegschaal
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
Antivirus vs. VPN: een korte uitleg

Cyberdreigingen zijn de laatste jaren steeds prominenter geworden. Als gevolg daarvan zijn antivirussoftware en VPN’s naar voren gekomen als twee belangrijke hulpmiddelen voor het beveiligen van apparaten en het waarborgen van de online privacy van gebruikers. Maar wat is nou precies het verschil tussen de twee?

In het kort:

 1. Bij een VPN draait alles om de bescherming van je privacy. Een premium VPN beschermt je tegen hackers, overheidsinstanties en andere nieuwsgierige partijen die geïnteresseerd zijn in je online activiteiten. Hierbij gaat het niet alleen om de websites die je bezoekt en de bestanden die je downloadt; kwaadwillenden kunnen ook je privéberichten, e-mails, foto’s, logins en wachtwoorden onderscheppen. VPN’s creëren een veilige, versleutelde tunnel voor jou om toegang te krijgen tot het internet. Deze tunnel maakt je gegevens onleesbaar. Ook wijzen VPN’s je een ander IP-adres toe vanaf hun beveiligde servers, waardoor je echte IP-adres verborgen blijft en jij online anoniem bent.
 2. Goede antivirussoftware beschermt je apparaat tegen virussen en malware. Het kan gaan om ransomware, Trojaanse paarden, computerwormen of virussen. Premium pakketten bieden real-time bescherming en blokkeren verdachte en schadelijke sites die je computer met malware zouden kunnen infecteren. Antivirussoftware signaleert ook phishing e-mails, verdachte berichten en andere bedreigingen. Als malware op de een of andere manier op je apparaat terechtkomt, kun je een scan uitvoeren om deze te detecteren, isoleren en van je apparaat te verwijderen.

VPN’s en antivirus vullen elkaar aan en werken samen om je gegevens en je apparaat veilig te houden. Voor de veiligst mogelijke online omgeving, heb je beide nodig. Wil je enkele aanraders?

Onze hoogst genoteerde VPN is NordVPN. Combineer deze VPN met onze best beoordeelde antivirussoftware Norton, en je hebt de optimale bescherming online.

Wil je meer weten over VPN’s en antivirussoftware? Lees dan het volledige artikel.

Cyberdreigingen komen vaker voor dan ooit – net als de kans dat je met een cyberaanval te maken krijgt. Hackers zitten in hoekjes van cafés om je privégegevens van het openbare wifinetwerk af te plukken, en oplichters proberen voortdurend je bank-, PayPal- of crypto-rekeningen leeg te halen. Eén verkeerde klik en je pc, laptop of mobiele apparaat kunnen binnen enkele seconden door malware worden platgelegd.

Gelukkig kun je op allerlei manieren je gegevens beschermen. Als het op persoonlijke cyberbeveiliging aankomt, zijn er twee belangrijke verdedigingslinies: antivirussoftware en VPN’s. Hoewel ze allebei essentieel zijn om jou online te beschermen, doen ze dat op verschillende manieren.

Kort uitgelegd: een VPN beschermt je privacy en je persoonlijke gegevens. Virtual Private Networks (VPN’s) creëren een anonieme, versleutelde internetverbinding en beschermen je activiteiten en privégegevens tegen hackers of andere online pottenkijkers. Een goed antivirusprogramma beschermt je apparaat tegen malware zoals virussen, keyloggers, Trojaanse paarden, ransomware en computerwormen.

VPN’s beschermen je gegevens dus effectief tegen nieuwsgierige blikken, terwijl antivirussoftware je bestanden beschermt tegen schadelijke software die je misschien van het web hebt gedownload. Voor een maximale bescherming heb je beide nodig. Lees het volledige artikel voor een uitgebreide uitleg over antivirussoftware en VPN’s.

Heb ik antivirussoftware nodig?

Antivirus schild op een laptopDe noodzaak voor antivirus is tegenwoordig hoog. Malware wordt steeds geavanceerder. Kwaadaardige software kan je bestanden verwijderen en je computer enorm vertragen. Bovendien kan het zichzelf vermenigvuldigen of verspreiden naar je zakelijke netwerk, vrienden of familie door je berichten en e-mails te compromitteren.

Cybercriminelen leggen massaal bedrijfsnetwerken plat door ransomware in systemen te injecteren, bestanden te versleutelen en vervolgens grote bedragen te eisen voor de teruggave van deze bestanden. Recente voorbeelden zijn ransomware-aanvallen op de MediaMarkt, RTL Nederland en Game Mania.

Veel van deze inbreuken beginnen bij één individu via phishing-aanvallen of social engineeringtrucs. Als iemand zijn of haar apparaat niet goed heeft beschermd, of niet opgeleid is om met cyberbedreigingen om te gaan, kunnen de gevolgen rampzalig zijn. Daarom heb je goede anti-malware bescherming nodig. In zulke gevallen komt antivirus om de hoek kijken.

Hoe werkt antivirussoftware?

Virus-schild omringd door schildjes met vinkjesJe kunt antivirusbescherming beschouwen als een soort kogelvrij vest voor je apparaat. Een premium antivirusprogramma beschermt laptops, pc’s, mobiele apparaten – en hele netwerken – tegen malware en andere schadelijke software.

Antivirusprogramma’s functioneren aan de hand van een zogenaamde zwarte lijst. Dit is een lijst met verdachte codes die overeenkomen met codes die herkend zijn van verschillende online bedreigingen. De antivirussoftware scant de bestanden van je apparaat en controleert deze op schadelijke bedreigingen. De database wordt voortdurend bijgewerkt wanneer nieuwe virussen of kwaadaardige codes worden herkend. Dit zorgt dus voor een erg goede bescherming.

Een solide antivirusprogramma biedt twee essentiële functies:

 • ‘Real-time’ scans: de software scant ieder bestand en programma op mogelijke dreigingen en geeft meldingen bij verdachte zaken – vóórdat je het bestand daadwerkelijk opent.
 • Grondige systeemscans: deze scans checken je gehele apparaat op mogelijke virussen. In combinatie met de real-time scans zijn de volledige scans niet vaak nodig.

Premium opties van antivirussoftware

Veel antivirusprogramma’s hebben gratis versies die essentiële malwarescans en digitale beveiliging bieden. Deze gratis programma’s zoals Avira, Bitdefender of AVG bieden noodzakelijke bescherming, en hebben daarnaast nog premium upgrades voor extra bescherming.

Veel premium antivirussen bieden extra opties, zoals wachtwoordmanagers en bescherming tegen phishing e-mails.

5 voorbeelden van premium functies van antivirus software met icoontjes

Heb ik een VPN (Virtual Private Network) nodig?

Donkere laptop met daarop een VPN-schildAls antivirussoftware een kogelvrij vest is, kun je de VPN zien als een cloaking device. Het beschermt je gegevens en zorgt voor anonimiteit. Dit kan op verschillende momenten essentieel zijn.

Wanneer je bijvoorbeeld rechtstreeks verbinding maakt met openbare wifinetwerken, kunnen hackers of andere geïnteresseerden je data inzien. Dit kunnen verschillende persoonlijke gegevens zijn. Ook kun je slachtoffer worden van een man-in-the-middle-aanval, waarbij een hacker je communicatie onderschept en zo toegang tot je persoonlijke gegevens krijgt. Een VPN beschermt je tegen dit soort aanvallen.

Hoe werkt een VPN?

Samenvatting van wat een VPN doet in drie stappen met icoontjes

Terwijl antivirussoftware passief kan zijn, zijn VPN’s een zeer proactieve vorm van online bescherming. Zodra je een goede en betrouwbare VPN inschakelt, gebeuren er drie dingen:

 • Je maakt verbinding met een VPN-server: in plaats van rechtstreeks met het internet te verbinden via openbare wifi of je internetprovider, wordt je internetverkeer omgeleid via een VPN-server. Hier bovenop komt een no-logs beleid. Op die manier kunnen je browsegeschiedenis, verstuurde berichten of gedownloade bestanden niet naar jou worden herleid.
 • Je krijgt een anoniem IP-adres toegewezen: met het uitgebreide netwerk van wereldwijde servers van een VPN lijkt het alsof je inlogt vanaf een andere locatie dan waar je je daadwerkelijk bevindt. Als je in Nederland bent, kun je het laten lijken alsof je het internet opgaat vanuit de Verenigde Staten, Duitsland, Australië, China; noem maar op. Veel VPN’s hebben servers over de hele wereld. Je locaties zijn beperkt tot de serverlocaties van de VPN-dienst.
 • Je online activiteiten zijn versleuteld: een goede VPN creëert een veilige tunnel tussen jou en het internet. Alle gegevens die je online achterlaat, worden op het hoogste niveau versleuteld door de beveiligde VPN-server. Zelfs als een hacker of andere partij je online activiteiten onderschept, zijn deze zo vervormd dat ze niet leesbaar zijn.

Een VPN heeft nog veel meer mogelijkheden, zoals het omzeilen van censuur en het unblocken van streamingcontent. Voor nu hebben we alleen de cybersecurity-gerelateerde voordelen van een VPN uitgelegd. We komen hier later op terug.

VPN en antivirussoftware: heb ik ze allebei nodig?

Een VPN is een aanvulling op antivirussoftware en vice versa. Samen bieden ze twee zeer verschillende en belangrijke aspecten van online bescherming die je nodig hebt als je waarde hecht aan je online veiligheid en privacy.

We geven een kort overzicht van de mogelijkheden van antivirussen en VPN’s:

VeiligheidsoptieVPNAntivirus
Real-time bescherming tegen virussen, spyware en ransomwareNeeJa
DNS-lek beschermingJaNee
Malware verwijderen van een geïnfecteerd apparaatNeeJa
Bescherming tegen phishing e-mailsNeeJa
Permanente verwijdering van internetsessiesJaNee
Toegang bieden tot ontoegankelijke of verboden (buitenlandse) websites/inhoudJaNee
Anoniem online browsenJaNee
Bescherming tegen hackers en pottenkijkersJaNee
Beveiligde verbinding voor openbare wifiJaNee
Encryptie van internetdataJaNee
Real-time notificaties over kwaadaardige dreigingenNeeJa
WachtwoordmanagementNeeJa
Firewall beschermingNeeJa
AdblockersNeeJa

Let wel: het kan zijn dat sommige individuele VPN’s of antivirussen enkele van bovengenoemde opties wél aanbieden. Dit is dan echter niet kenmerkend voor iedere VPN of antivirus.

Wat zijn enkele voordelen van een VPN?

Antivirussoftware is strikt gericht op het beschermen van je apparaat tegen kwaadaardige software. VPN’s daarentegen, bieden naast hun beveiligingsfuncties nog tal van andere voordelen. Hoewel online beveiliging cruciaal is, opent een goede VPN-provider ook de deur naar internetvrijheid.

Hier zijn enkele andere voordelen van een VPN:

4 voordelen van VPN-gebruik met icoontjes

Geo-blokkades omzeilen

Een VPN verandert je IP-adres, waardoor je in staat bent om buitenlandse websites te bezoeken en content van over de hele wereld te unblocken. VPN-gebruikers kunnen onderdrukkende overheidscensuur omzeilen en toegang krijgen tot sites die in hun land verboden zijn. Ook kunnen mensen van buiten de Verenigde Staten tóch de Amerikaanse versie van Netflix kijken met Amerikaanse servers van een VPN. Dit geldt voor alle geo-restricted streams.

Bestanden veilig en anoniem downloaden

Een VPN verbergt dus je daadwerkelijke IP-adres, en versleutelt je gegevens. Op deze manier blijven je online identiteit en je activiteiten verborgen voor derden. Je zoekgeschiedenis, de sites die je bezoekt en de bestanden die je downloadt, kunnen niet achterhaald worden. Dit is gunstig als je bijvoorbeeld torrents wilt downloaden, of thuiswerkt en je bedrijfsinformatie wilt beschermen.

Voorkomen dat internetproviders je service vertragen

Wanneer servers overbelast raken, doen internetproviders soms aan bandbreedtebeperking. Dit vertraagt je verbinding en houdt je tegen om onbeperkte bandbreedte en data te gebruiken. Als je veel data downloadt en bandbreedte in beslag neemt, kan het zijn dat je hierdoor moet upgraden naar een duurder pakket. Let wel: niet alle internetproviders doen aan bandbreedtebeperking.

Je VPN-dienst verbergt je internetverkeer, waardoor je internetprovider niet weet wat je aan het doen bent of hoeveel data je verstuurt.

Geld besparen

Van luchthaventickets tot je Netflix-account, pay-per-view sportevenementen en zelfs YouTube Premium; VPN’s kunnen je een hoop geld besparen op verschillende diensten door je virtuele locatie te veranderen. Afhankelijk van de markt kunnen bedrijven erg variërende prijzen rekenen. Doordat je met een VPN je online locatie zelf kunt bepalen, kun je toegang krijgen tot de goedkoopste opties.

Wist je bijvoorbeeld dat vliegtickets en YouTube Premium-abonnementen veel goedkoper zijn in India en Argentinië dan in de Verenigde Staten en de Europese Unie? Met een VPN kunnen deze prijzen ook voor jou gelden.

Wat zijn de beste VPN’s en antivirussoftware?

Sommige antivirussen hebben een eigen ingebouwde VPN. Deze VPN’s zijn niet van goede kwaliteit en zijn niet te vergelijken met ‘zelfstandige’ VPN’s. Daarom raden wij aan om voor een optimale beveiliging zowel een antivirus als een VPN te installeren. We zetten onze top 3 van beide softwaresoorten voor je op een rijtje.

Beste VPN’s: onze top 3

Wij raden de volgende VPN’s aan om te gebruiken in combinatie met antivirussen:

1. NordVPN

NordVPN komt in onze tests als de beste VPN naar voren. De provider scoort goed op alle gebieden: NordVPN heeft een erg goede beveiliging en is eenvoudig in het gebruik. Daarnaast is de dienst ook nog eens erg snel én beschikt deze over een uitgebreid servernetwerk. Wat je ook met een VPN van plan bent: met NordVPN zit je altijd goed. Klik op de button in onderstaande providerbox om naar de website van NordVPN te gaan.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.88 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.88
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

2. Surfshark

Ook Surfshark is een uitstekende VPN die wij met een gerust hart kunnen aanraden. Surfshark heeft een iets kleiner servernetwerk dan NordVPN, maar het aantal servers is nog steeds erg hoog. Bovendien komt Surfshark uit onze tests naar voren als de snelste VPN. Uiteraard heeft ook deze provider een uitstekende beveiliging. Als je Surfshark dus combineert met een antivirus, ben je altijd goed beschermd. Surfshark heeft daarnaast een voordelige prijs.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.21 per maand
Vanaf
€2.21
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

3. ExpressVPN

ExpressVPN beschikt over dezelfde functies en eigenschappen als NordVPN en Surfshark. Zo is de dienst veilig en snel, eenvoudig te gebruiken, en heeft het een groot servernetwerk. Het nadeel van ExpressVPN is dat deze provider een stuk duurder is dan de andere twee genoemde VPN’s. ExpressVPN is nog steeds een van de beste VPN-providers. Aangezien NordVPN en Surfshark in onze ogen vergelijkbaar zijn – al dan niet beter – raden wij vanwege de prijs liever een van deze twee aan. Ben je toch benieuwd naar ExpressVPN? Klik dan op de knop in de onderstaande box.

ExpressVPN
Actie:
3 extra maanden gratis bij een jaarabonnement
Vanaf
€6.59
8.9
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 95 landen
Bezoek ExpressVPN

Beste antivirus: onze top 3

Wij hebben verschillende antivirusprogramma’s getest en we kwamen uit bij de volgende top drie. Als je deze antivirussen combineert met een van de genoemde VPN’s, ben je optimaal beveiligd tegen online dreigingen.

1. Norton

Norton is een gevestigde naam in de antiviruswereld en komt als nummer één uit onze tests. De dienst is erg veilig en zorgt voor waarborging van je privacy. Daarnaast heeft de dienst een hoog gebruiksgemak en is het redelijk snel. Wij raden dus aan om Norton te combineren met een van de bovengenoemde VPN’s. Klik op de button om de Norton website te bezoeken.

Bezoek Norton Antivirus

2. Bitdefender

Bitdefender doet niet onder aan Norton en scoort vrijwel even hoog op alle gebieden die wij getest hebben. Voor veiligheid, privacy, gebruiksgemak en snelheid is Bitdefender een uitstekende keuze. Bitdefenders is een van de bekendste antivirussen en heeft wereldwijd miljoenen gebruikers. Ben je geïnteresseerd in deze antivirus? Klik dan op de onderstaande button.

Bezoek Bitdefender

3. Intego

Intego is een uitstekende antivirus met weinig privacyproblemen. Vooral op veiligheid scoort Intego bij ons erg hoog. Voor Mac is Intego Antivirus ongetwijfeld een van de beste antivirussen. Gebruik je een ander systeem, zoals Windows? Dan is Intego wellicht een minder fijne keuze. Desondanks kun je een kijkje nemen bij de antivirus via de onderstaande button.

Bezoek Intego Antivirus

Conclusie: VPN of antivirus?

VPN’s en antivirussoftware zijn twee verschillende hulpmiddelen die je apparaten en je online privacy beschermen. In het kort zorgt een VPN voor een versleutelde tunnel waardoor je internetgegevens beveiligd zijn en onleesbaar zijn voor derden. Op deze manier blijf je online veilig en anoniem. Antivirus richt zich vooral op je apparaat en zorgt ervoor dat deze niet wordt geïnfecteerd met virussen en malware.

Beide tools beschermen je dus, maar op een andere manier. Als je de veiligst mogelijke omgeving wilt creëren, heb je zowel een VPN als een antivirus nodig. De hulpmiddelen vullen elkaar aan en kunnen je apparaat en gegevens privé en beveiligd houden.

Meer over antivirussoftware en VPN’s

Wil je meer weten over antivirussoftware en VPN’s? Neem dan een kijkje bij onze volgende reviews en artikelen:

VPN vs antivirus: veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over de verschillen tussen VPN’s en antivirussoftware? Klik op een van onze veelgestelde vragen hieronder om de antwoorden te zien.

Hoewel VPN’s je privacy en gevoelige gegevens beschermen tegen hackers en andere kwaadwillenden, beschermt een VPN je niet expliciet tegen virussen, ransomware, computerwormen en andere malware. Voor dat soort bescherming heb je antivirussoftware nodig. Lees voor meer informatie het volledige artikel over het verschil tussen VPN’s en antivirussen.

Veel antivirussen hebben ingebouwde VPN’s. Deze VPN’s zijn echter niet van hoge kwaliteit. Daarom raden wij aan zowel een antivirus als een VPN te installeren. Lees het volledige artikel over antivirussen en VPN’s om onze top 3 van beide te zien.

Een VPN versleutelt je gegevens en beschermt je tegen hackers en andere pottenkijkers. VPN’s bieden echter geen (toereikende) bescherming tegen virussen en malware. Om dit soort schadelijke bestanden te detecteren en verwijderen, heb je een premium antivirusprogramma nodig. Bekijk ons volledige artikel over het verschil tussen antivirussen en VPN’s voor aanbevelingen.

Techredacteur
Emi heeft een achtergrond in internationale betrekkingen en veiligheid en is met name geïnteresseerd in overheidscensuur en internetvrijheid. Vraagstukken over online privacy en vrijheden worden door de digitalisering namelijk steeds vaker een politieke kwestie.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen