MediaMarkt doelwit van cyberaanval

Close-up van handen die typen op een laptop

De MediaMarkt is getroffen door een cyberaanval, mogelijk met gijzelsoftware. Filialen in Nederland. België en Luxemburg liggen hierdoor plat. Klanten kunnen in de winkels terecht om consumentenelektronica te kopen, afhalen en retourneren is door de cyberaanval momenteel onmogelijk.

Dat schrijft RTL Nieuws, dat inzage had in interne e-mails die de retailer naar zijn medewerkers heeft gestuurd.

‘Alles is versleuteld’

Een woordvoerder van MediaMarkt bevestigt dat het bedrijf vanochtend ontdekte dat ze getroffen is door een cyberaanval. Volgens bronnen gaat het om een ransomware-aanval. Daarbij weten onbevoegden het bedrijfsnetwerk binnen te dringen en allerlei belangrijke data achter slot en grendel te plaatsen. De enige manier om weer toegang tot deze gegevens te krijgen, is door losgeld te betalen. Het slachtoffer krijgt dan een decryptor of decoderingssleutel, waarmee hij weer toegang krijgt tot alle informatie.

De woordvoerder van het concern wil op dit moment nog niet bevestigen dat het om een aanval met gijzelsoftware gaat. “We zijn momenteel alles aan het onderzoeken”, vertelt hij tegenover RTL Nieuws. Medewerkers zeggen anoniem dat ‘alles is versleuteld’.

In de interne e-mail staat dat computers in de getroffen filialen niet meer te gebruiken zijn. Medewerkers hebben de instructie gekregen om de internetkabels uit de kassa’s te trekken en de systemen niet opnieuw op te starten. Consumenten kunnen bij de winkels terecht om nieuwe spullen te kopen. Deze kunnen gewoon door de kassa’s worden aangeslagen en verkocht. Bestellingen afhalen of producten retourneren is door de aanval momenteel niet mogelijk.

MediaMarkt stopt met afnemen vingerafdrukken medewerkers

Het is niet de eerste keer dat de MediaMarkt recentelijk de nieuwskoppen weet te halen. Vorige week trok Onur Erdem, bestuurslid van FNV Handel, aan de bel. Hij vond het ‘een verregaande inbreuk op de privacy’ dat de MediaMarkt om de vingerafdruk van werknemers vraagt. “Je vingerafdruk achterlaten om te kunnen werken in een elektronicawinkel. Het moet toch niet gekker worden? We hebben het hier over de MediaMarkt, niet over een kerncentrale of het hoofdkwartier van de geheime dienst”, zo stelde hij.

Tevens stoorde het bestuurslid zich aan het feit dat de MediaMarkt niet open en eerlijk is over wat ze precies doet met de vingerafdrukken, of met wie de retailer deze biometrische gegevens deelt. Het afschermen van bepaalde bedrijfsonderdelen voor onbevoegde medewerkers kon in zijn ogen een stuk eenvoudiger, zonder ‘onnodigt high tech’ te zijn en bijzondere persoonsgegevens van medewerkers te verzamelen.

Een woordvoerder van MediaMarkt heeft gezegd dat er momenteel een traject loopt om vingerscans uit te faseren. “Het beleid om van specifieke medewerkers vingerafdrukken te verzamelen was er uitsluitend op gericht om essentiële beveiligingsrisico’s te beperken”, aldus het bedrijf in een reactie.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen