AVG review: is deze antivirusprovider jouw geld waard?

Dame achter computer met AVG logo op monitor

AVG is een antivirusprogramma van AVG Technologies, een Tsjechische antivirusprovider die in 2016 is overgenomen door weer een ander Tsjechisch antivirusbedrijf, namelijk AVAST Software, dat ook Avast Antivirus aanbiedt. AVG heeft bekendheid gekregen doordat de antivirusscanner standaard beschikbaar was via het beveiligingscentrum van Windows Vista. Daardoor gebruikten veel mensen toen AVG als gratis antivirusprogramma. Hoe goed doet AVG het tegenwoordig, vergeleken met providers als Kaspersky, Avira of Bitdefender?

Pakketten en prijzen

AVG is beschikbaar in een gratis versie, genaamd AVG Antivirus FREE. Ook is er AVG Internet Security, waar de meeste echte antivirusfuncties in te vinden zijn. Als ultieme pakket is er, de naam zegt het al, AVG Ultimate, maar de extra functies in dit pakket bestaan vooral uit pc-opschoners en dergelijke; meer handige tools dan echte beveiligingsfuncties dus.

Voor we in detail treden geven we een overzicht van de features van de drie versies in een tabel. Voor iedere versie laten we de extra functies zien de de voorgaande versie(s) niet hebben.

AVG AntiVirus FREE (basisfuncties)AVG Internet Security (extra features)AVG Ultimate (extra features)
Real-time malwarebeschermingGeavanceerde firewallPC-opschoning
BasisfirewallExtra beveiligingsniveau tegen ransomwareOpstart-optimalisatie
VirusscanfunctieVersleuteling van mappen tegen snoopingAVG SecureVPN
Bescherming tegen toegang tot webcam door externe partijenBatterijprofielen
Bescherming tegen overname systeem door niet-vertrouwde appsAnti-diefstalfunctie
Phishing- en spamfilter
Bescherming tegen nepwebsites (tegengaan DNS-lekken)

De pakketten die AVG biedt (zie ook hieronder) zijn een gratis versie, de betaalde AVG Internet Security en AVG Ultimate, waar een PC-opschoner en een VPN deel van uitmaken. Aangezien die laatste twee functies niet standaard in antiviruspakketten zitten, kozen wij voor Internet Security. Bovendien kun je wat betreft een VPN beter kiezen voor een gespecialiseerde aanbieder als ExpressVPN of CyberGhost.

Er is één feature die bepaalde andere virusscanners wel hebben, maar AVG niet. Dit is de  kwetsbaarheidsscanner, waarmee je kunt herkennen waar de zwakke punten zitten in je systeem. Een functie als deze zou wel handig zijn, omdat er wel extra bescherming tegen hackers wordt geboden. Zelf meer inzicht krijgen in kwetsbaarheden zou dan dus een extra pluspunt zijn.

Deze versie van AVG kost €54,99 voor een abonnement van een jaar. Als je meerdere apparaten wil kunnen beveiligen is er een abonnement voor maximaal 10 apparaten voor €89,99 per jaar. Er is geen abonnement beschikbaar voor een ander aantal devices, maar je hoeft natuurlijk geen tien apparaten te gebruiken.

Zie hieronder voor een overzicht van de functies per pakket, plus de prijzen:

Let op: Het lijkt erop dat AVG uit marketingoverwegingen verschillende prijspunten gebruikt als je een upgrade doet vanuit de gratis software, ten opzichte van de website. Ook zijn er vaak kortingsacties waardoor de prijs scherp lager kan zijn.

Wil je direct een abonnement afsluiten op één van de pakketten van AVG? Klik dan op onderstaande button om naar de AVG-website te gaan.

Bezoek AVG

Beveiliging: de kwaliteit van anti-malware en anti-virus

VPNgids gebruikt een kwaliteitsindex om de beveiliging van antivirusprogramma’s te beoordelen, waarbij uit wordt gegaan van het gemiddelde. Dit gemiddelde hebben we berekend aan de hand van onderzoek door AV comparatives, een onafhankelijk testbureau voor antivirussoftware.

Uit onze berekeningen blijkt dat AVG boven het gemiddelde scoort bij het blokkeren van malware. Slechts 0,3% van de afgevuurde aanvallen in de test weet de bescherming te omzeilen, terwijl het gemiddelde van alle geteste providers 0,5% is.

Verder werden er 8 false positives opgemerkt, wat betekent dat bepaalde onschadelijke bestanden werden aangemerkt als schadelijk door AVG. Dit is net iets onder het gemiddelde van 8,3. Uiteindelijk betekent de goede beveiligingsscore gecombineerd met een gemiddeld aantal false positives een beveiligingsscore van een 9,0 voor AVG.

Gratis versie

De score voor de beveiliging via AV comparatives is voor de gratis versie hetzelfde als voor de betaalde versie. Er zit wel een verschil in de uitgebreidere beveiliging wat betreft nepwebsites en de extra beveiligingsniveaus die de betaalde versie biedt. In het geval van bijvoorbeeld ransomware betekent dat wel dat een kwaadaardig bestand een extra hindernis moet overwinnen om toegang te krijgen tot je bestanden.

Privacy

Eind 2019 werd helaas duidelijk dat Avast via een dochteronderneming miljoenen gebruikersgegevens heeft doorverkocht aan externe partijen. Deze dochteronderneming is ondertussen alweer opgeheven en Avast heeft meerdere keren beloofd dat er geen non-essentiële data meer wordt verzameld of verkocht.

Helaas voor Avast zijn wij niet direct overtuigd door excuses en de belofte op beterschap. Niemand houdt het Tsjechische bedrijf immers tegen om hetzelfde trucje te herhalen, en dan over een jaar of vijf opnieuw excuses aan te bieden voor het schenden van privacy. We gaan daar niet vanuit, maar wel zal het een invloed hebben op onze uiteindelijke beoordeling. Het cijfer voor het privacybeleid van AVG is dan ook helaas een 3, mede doordat het schandaal zeer recent in de media is gekomen.

Gebruiksgemak

AVG is beschikbaar in het Nederlands, maar ook in het Engels en 22 andere talen. Windows, MacOS, Android en iOS worden ondersteund wat betreft het besturingssysteem.

Website en software

De website van AVG is overzichtelijk. Je krijgt direct een button te zien via waar je het gratis antivirusprogramma kunt downloaden. Wel is het wat moeilijker om de betaalde versies te bereiken, die zijn te vinden in het menu aan de rechter bovenzijde. Het lijkt er dus op dat AVG in eerste instantie vooral gebruikers wil trekken met hun gratis versie.

AVG antivirus homepage overview

Na het downloaden van de installer wijst de installatie van AVG zich vanzelf. Je downloadt de installer van www.avg.com, je klikt op de installer en de installatie voltooit zichzelf. Als je de gratis versie hebt geïnstalleerd, is upgraden naar de betaalde versie ook in één klik mogelijk.

Het gebruik van de software na installatie is eveneens erg overzichtelijk. De functies zijn direct klikbaar op het startscherm, wat als een soort centraal dashboard werkt. Hier kun je scans uitvoeren en bepaalde componenten van AVG aanklikken, waaronder web- en e-mailbescherming.

Wat de gratis versie betreft zijn er wel wat irritante trekjes vanwege commerciële overwegingen. Zo verschijnen er vaak meldingen over bestanden die in gevaar zouden zijn. Als je dan daarop klikt verschijnt er een pop-up via welke je de betaalde versie kunt downloaden:

AVG antivirus upgrade screenshot

Waarschijnlijk is dit ook de reden dat de betaalde producten van AVG niet direct worden getoond op de website. Er zijn meer dan genoeg momenten waarop je over kunt gaan tot koop in de gratis software.

Basisfunctionaliteit

Met de gratis versie van AVG krijg je real-time bescherming tegen malware voor je pc, samen met de mogelijkheid om te scannen. Ook een firewall voor je browser en internetverbinding is inclusief. Dit ziet er in het startscherm als volgt uit:

AVG gratis versie opties

Veel vrijheid voor gebruikers

Zoals in bovenstaande afbeelding in het grijs is te zien, heeft de betaalde versie een extra beschermingsniveau tegen ransomware, evenals een verbeterde firewall voor draadloze netwerken. Verder heeft de betaalde versie een functie die beschermt tegen apps die ongewild de controle over je camera (of microfoon) overnemen.

Ook een spam- en phishing-blocker is beschikbaar, naast bescherming tegen DNS-kaping. Dit laatste moet voorkomen dat gebruikers worden getroffen door nepwebsites bij online winkelen. Zie hieronder het dashboard van de betaalde versie:

AVG betaalde functies

Anti-ransomware

De anti-ransomwarefunctie van AVG werkt door mappen individueel af te schermen tegen aanvallen van buitenaf. Wat handig is, is dat deze bescherming standaard voor alle mappen aan staat. Op die manier mis je niets per ongeluk. Je kunt echter wel zelf kiezen of een map wel of niet beschermd moet worden, waardoor het wel nog steeds mogelijk is om alles te doen met je bestanden wat je maar wilt. In het geval dat dit niet zou kunnen wordt je vrijheid juist beperkt, wat zijn doel weer voorbij streeft.

Anti-snooping

Behalve toegang tot mappen ondanks ransomware is er een anti-snooping functie, die vertrouwelijke gegevens beschermt tegen pottenkijkers. Er is daarbij een handige functie voor het toegang verlenen van apps tot bepaalde bestanden, waardoor je zelf kunt kiezen welke programma’s wel of geen wijzigingen kunnen maken. Als je dus identiteitsgegevens alleen met Office-apps wilt kunnen openen, kun je dat aangeven. Andere apps hebben dan automatisch geen toegang.

Klantenservice

De klantenservice van AVG is in principe redelijk goed te bereiken, maar er wordt verschil gemaakt tussen gebruikers met of zonder abonnement. Ook moet je een aantal gegevens invullen voor je wordt doorgestuurd naar de chat, wat niet heel open overkomt. Als je er eenmaal bent worden je vragen binnen enkele minuten beantwoord.

De combinatie van een goede oplossing met wat gedoe om geholpen te worden geven we AVG voor de  klantenservice een 6,5.

Eindoordeel gebruiksgemak

Wat betreft de gebruiksvriendelijkheid is AVG een product met twee kanten. Alle functies zijn makkelijk te bedienen en te vinden. Ook oogt de software aangenaam, door de goede vormgeving, en de klantenservice is redelijk. Aan de andere kant zijn de pop-ups en de commerciële meldingen wel een beetje irritant. Daarom geven we AVG voor het gebruiksgemak een degelijke 7,0.

Snelheid en systeembelasting

In de gratis versie duurt een slimme scan minder dan een minuut. Een grondige scan duurde in ons geval 11 minuut 40. De snelheid van een grondige scan zal normaal gesproken ook afhankelijk zijn van de hoeveelheid gegevens op je harde schijf. Dan moeten er immers gewoon meer bestanden worden gescand. Het is wel een minpunt dat er geen overzicht wordt getoond van het aantal bestanden dat is gescand, zoals vaak bij andere virusscanners wel het geval is.

Behalve de beveiliging zelf is het effect op de gebruiker natuurlijk ook van belang. We hebben het gebruiksgemak van de software zelf al besproken, maar ook het gebruik van pc-resources is belangrijk. Als een antivirusprogramma je processor bottleneckt ben je uiteraard nog verder van huis.

Als AVG slechts op de achtergrond draait, vraagt de software bijna niets van ons systeem. Het processorgebruik is afgerond op decimalen 0%, bij de harde schijf idem dito. Het gebruik van het werkgeheugen zit maximaal rond de 180 MB, wat redelijk is. In idle (passief gebruik) ga je dus weinig tot niks merken van AVG op de achtergrond.

Tijdens een scan gaat het gebruik van de processor naar zo’n 10%, met wat uitschieters naar 14%. Het gebruik van het werkgeheugen blijft min of meer hetzelfde, maar het schijfgebruik schiet omhoog. Dit is natuurlijk logisch, omdat de bestanden op die harde schijf worden gescand op virussen.

Samenvattend heeft AVG prima scantijden gecombineerd met minimale problemen op de achtergrond. Wel is het wat onduidelijk wat er precies gescand wordt. Dit leidt tot een score van 8 punten voor de snelheid en performance van AVG.

Verschillen en overeenkomsten in prestaties

Het gebruik van resources was wat groter bij de betaalde versie, wat logisch is aangezien er een aantal extra functies draaien op de achtergrond. De tijden van de scans waren vergelijkbaar met de gratis versie van AVG.

De software en het gebruiksgemak is in principe ook gelijk aan de betaalde versie, ware het niet dat bepaalde opties gewoon niet beschikbaar zijn omdat je niet betaalt. Het verschil tussen de gratis versie en de betaalde versie is kortom niet groot. Zelfs de popups voor upgrades zijn er nog steeds als je de betaalde versie gebruikt, aangezien er nog tal van extra functies beschikbaar zijn waar je extra voor kunt betalen.

Beoordeling: overall

AVG heeft een aantal duidelijke voordelen, maar ook wat duidelijke nadelen. Zie hieronder voor een overzicht:

VoordelenNadelen
AVG biedt complete bescherming met een volledig pakket met veel verschillende opties.De pop-ups die vaak verschijnen kunnen soms erg irritant zijn.
De gratis versie geeft eveneens prima bescherming.AVG verkocht gebruikersdata door aan andere partijen.
De software van AVG is erg overzichtelijk.De klantenservice bereiken kost nogal wat moeite.

Voor onze beoordeling combineren we de cijfers voor de beveiliging (weging 0,5), snelheid en systeembelasting (weging 0,2), privacy (weging 0,1), gebruiksgemak (weging 0,1) en klantenservice (weging 0,1). Als de factor privacy beter in orde was geweest bij Avast en AVG zou het cijfer ruim boven de 8 zijn uitgekomen, maar uiteindelijk is het een respectabele 7,8 geworden. Zie hieronder in een tabel de scores:

 • Beveiliging: 9
 • Snelheid en systeembelasting: 8
 • Privacy: 3
 • Gebruiksgemak: 7
 • Klantenservice: 6,5
 • Overall: 7,8

Ben je enthousiast over de functies en kwaliteit van AVG, en wil je direct een abonnement afsluiten? Klik dan op onderstaande button om naar de AVG-site te gaan.

Bezoek AVG
AVG Antivirus - Veelgestelde vragen

Heb je een vraag waar je snel een kort en krachtig antwoord op nodig hebt? Kijk dan hieronder naar onze FAQ’s. Misschien is je probleem binnen een mum van tijd opgelost!

AVG is beschikbaar in drie pakketten, namelijk AVG Anti-Virus FREE, AVG Internet Security voor €54,99 per jaar en AVG Ultimate voor €119,99 per jaar.

Let op: AVG lijkt uit marketingoverwegingen prijzen te hanteren die verschillen in de gratis versie ten opzichte van de website. Ook zijn er vaak kortingsacties waardoor de prijzen tijdelijk scherp lager kunnen zijn. Let dus goed op bij het bestellen van het gewenste pakket!

AVG verwijderen in Windows gaat als volgt:

 1. Klik rechts op de knop Start om het contextmenu te openen.
 2. Selecteer Programma’s en onderdelen.
 3. De lijst Programma’s en onderdelen wordt geopend.
 4. Selecteer AVG Antivirus FREE/AVG Internet Security/AVG Ultimate.
 5. Klik op de knop Verwijderen.

Voor Mac kun je AVG verwijderen via de volgende stappen:

 1. Open AVG.
 2. In de menubalk bovenaan je scherm klik je op AVG Antivirus of AVG Internet Security.
 3. Klik op “uninstall AVG Antivirus/Internet Security”
 4. Klik op “uninstall”.
 5. Vul je accountgegevens in.
 6. AVG is gedeïnstalleerd.

Ja, AVG Antivirus FREE is de gratis versie van deze provider. Het pakket biedt basisbescherming tegen virussen en malware. Ook kun je vanuit de gratis software upgraden naar de betaalde versie van AVG, genaamd Internet Security.

Techredacteur
Erik is opgeleid als algemeen cultuurwetenschapper, maar vond al snel zijn weg naar de cultuur van technologie en van de online wereld. Daarbij hebben VPN, privacy en netneutraliteit met name zijn interesse. Erik heeft bij verscheidene grote techsites gewerkt in de Benelux. Bij VPNGids.nl houdt hij zich bezig met testen van VPN-diensten en antivirussoftware conform stricte testprotocollen, om zo onze lezers deskundig te kunnen adviseren over gedegen softwareoplossingen in de wereld van cybersecurity.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen