Veilig thuiswerken tijdens de coronacrisis

Kantoor thuis

In onze tijd is dankzij technologie thuis of op afstand werken geen probleem meer voor velen. Immers, voor veel beroepen heb je tegenwoordig alleen een laptop en een internetverbinding nodig. Mensen hebben verschillende redenen om thuis te werken. Natuurlijk is nu het coronavirus verreweg de belangrijkste reden voor mensen om thuis te werken. Echter, thuiswerken zal naar alle waarschijnlijkheid alleen maar meer gaan voorkomen de komende jaren.

Waar velen niet aan denken, is dat thuiswerken heel wat cyberrisico’s met zich mee kan brengen. Immers, het computer en netwerk thuis zijn standaard niet zo goed beveiligd als op kantoor. De meeste (grote) bedrijven beschikken over een extra veilig netwerk met goed beveiligde computersystemen. Veel bedrijven beschikken over een IT-afdeling die de systemen continu controleert en beveiligd houdt. Uit een enquête die wij hebben uitgezet blijkt dat respondenten vaak niet de juiste veiligheidsmaatregelen treffen.

Bevindingen enquête 

 • Meer dan de helft van de respondenten geeft aan geen wachtwoordmanager te gebruiken
 • Bijna 1 op de 5 respondenten stelt updates uit of houdt zich helemaal niet bezig met het updaten van besturingssystemen, apps en software
 • 17 procent van de respondenten gebruikt niet op alle relevante apparaten een virusscanner, terwijl nog eens 16 procent niet weet of zij een virusscanner gebruiken
 • Bekendheid met het fenomeen VPN blijkt nog achter te blijven. 29 procent van de respondenten zegt geen VPN-verbinding te gebruiken op apparaten die voor het werk worden gebruikt. En 34 procent zegt niet te weten of zij een VPN-verbinding gebruiken op apparaten die zij voor werk gebruiken.

Nu veel mensen vanuit huis werken, is het toch belangrijk dat dit veilig gebeurt en er geen onnodige datalekken ontstaan waarbij hackers bij bijvoorbeeld bedrijfs- of klantgegevens kunnen komen. In dit artikel zullen we stap voor stap bekijken om veilig en huis vanuit huis te kunnen werken. Nu tijdens de coronacrisis maar ook in de toekomst.

Veilig Thuiswerken 9 Tips Infographic Nederlands

Gebruik veilig programma’s om samen te werkenBeveilig je verbinding met een VPNUpdate je besturingssystemen en softwareGebruik een goede virusscanner op je pc en smartphoneZorg voor een goede firewall op je pc of laptopZorg voor veilige cloudopslagGebruik goede wachtwoorden en wachtwoordmanagersLet op (corona) PhishingOrganiseer je werkplek

1. Gebruik veilige programma’s om samen te werken

Scherm met spraakballonnetjesAls verscheidene leden van een team vanuit huis werken, dan zal overleg grotendeels online plaatsvinden. Omdat er vaak over belangrijke bedrijfsgerelateerde zaken wordt gesproken, is het belangrijk dat voor dit teamoverleg robuust en veilig programma voor gebruikt wordt. We hebben een heel aantal bekende én minder bekende opties voor videobellen en online teamoverleggen bekeken.

In onderstaande tabel vind je een samenvatting waarbij gekeken is naar prijsstelling, maximaal aantal deelnemers en beveiligingsmaatregelen. Tevens hebben we de verscheidene programma’s een privacyscore toegekend.

NaamPrijs per maandPrivacyMaximum aantal deelnemers videocallBeveiligingsmaatregelen
EyesonGratis/$9-$299Redelijk4-100SSL/TLS + DTLS/SRTP
Google HangoutsGratisMatig150Géén end-to-end-encryptie
JamiGratisGoed4TLS 1.3 + RSA-key
JitsiGratisRedelijkGeen limiet (maar trager bij 10+ gebruikers)Géén end-to-end-encryptie in standaardversie
Join.me (Tegenwoordig GoTo)Gratis/€9-€24Goed5-250256-bit TLS-codering
Microsoft TeamsGratis/€4,20Matig5000Verplichte tweestapsverificatie
MiroGratis/$8-$16Goed2-50SSL/TLS + AES 256-bit encryptie
SignalGratisGoed2End-to-end-encryptie
SkypeGratisMatig50TLS + AES 256-bit encryptie
SlackGratis/€6,23-€11,75Redelijk15 (bij betaalde abonnementen)EKM + DLP
WebExGratis/$9-$299Matig1000End-to-end-encryptie
WhatsAppGratisMatig4End-to-end-encryptie
WherebyGratis/$9,99Redelijk4 (12 tot 50 voor betaalde versies)DTLS-SRTP en end-to-end-encryptie
WickrGratis/$4,99-$25,00Goed30 (50 voor betaalde versies)End-to-end-encryptie
Wire€4,00-€8,00Goed10End-to-end-encryptie
ZoomGratis/€13,99Matig100 (maximaal 40 minuten)TLS + AES 256-bit encryptie

Het is van belang een goede afweging te maken vóór je een van deze programma’s kiest. Let goed op de opties die de software biedt, de mogelijkheden die je hebt en ook de mogelijke zwaktes waar je rekening mee moet houden, vooral als het op het gebied van veiligheid en privacy aankomt. Een complete toelichting op bovenstaande tabel met informatie over de beste videoconference programma’s vind je hier.

2. Beveilig je verbinding met een VPN

VPN Uitgelegd EncryptieWaar de meeste mensen al weten dat ze een verbinding met een openbaar netwerk moeten beveiligen met een VPN, geldt dat zeker ook voor de internetverbinding en wifi thuis. Deze verbinding is namelijk ook standaard niet versleuteld en je loopt daardoor het risico dat hackers data kunnen onderscheppen of malware kunnen injecteren. Ook is het risico dat de internetverbinding wordt afgeluisterd groot, waarbij bedrijfsgegevens of persoonsgegevens worden buitgemaakt. Met de komst van de AVG kan dit leiden tot hoge boetes en negatieve publiciteit, waar menig bedrijf de afgelopen tijd al mee te maken heeft gehad.

Gelukkig zien veel bedrijven het belang van een goed beveiligd netwerk in. Veel (grote) bedrijven maken tegenwoordig gebruik van een gespecialiseerde zakelijke VPN-oplossing om het bedrijfsnetwerk te beveiligen, bijvoorbeeld Cisco, zodat mensen die op afstand of thuiswerken toch veilig kunnen inloggen. Echter, niet alle bedrijven zijn groot genoeg om het afsluiten van een dergelijke zakelijke VPN betaalbaar of rendabel te maken. Vooral voor kleine bedrijven waarbij werknemers (tijdelijk) vanuit huis moeten werken, kan een particuliere VPN een goede oplossing zijn.

Net als VPN’s die door grote bedrijven gebruikt worden, zorgen particuliere VPN’s voor een veilige VPN-tunnel en encryptie (versleuteling) van je dataverkeer, zodat al het dataverkeer beveiligd wordt. Voor werknemers van een klein bedrijf die veilig thuis willen werken, zijn de volgende twee VPN-providers interessant:

ExpressVPN: de beste all-round VPN volgens onze test

ExpressVPN is al jaren een vertrouwde naam in de VPN rankings. Er zijn bij het kiezen van een goede VPN een aantal zaken waar wij op letten, zoals de veiligheid van de aangeboden encryptie-protocollen, de snelheid en het gebruiksgemak. Thuiswerkers die verzekerd willen zijn van een VPN waarmee ze zeer veilig, snel en efficiënt kunnen werken, raden wij ExpressVPN aan. Volgens onze snelheidstest is dit de snelste VPN van dit moment. Daarnaast biedt deze VPN uitstekende en zeer veilige encryptie-protocollen, waaronder OpenVPN UDP (standaard ingesteld) en OpenVPN TCP.

Iets dat ExpressVPN uniek maakt op het gebied van privacywaarborging, is de Trusted Server Technology. Dit behelst dat ExpressVPN in plaats van harde schijven, zoals de meeste VPN-providers, alleen gebruikmaakt van vluchtig geheugen (RAM) voor hun servers. RAM heeft stroom nodig om gegevens op te slaan. Ofwel, iedere keer dat ExpressVPN-servers aan- of uitgezet worden dan zijn alle gegevens die hierop staan gewist. Hiermee biedt ExpressVPN dus een sterke extra bescherming van jouw bedrijfsgegevens, bijvoorbeeld tegen serverhackers.

Deze efficiëntie en veiligheid maken ExpressVPN geschikt voor elk soort beroep. Of je nu als filmmaker regelmatig zeer grote videobestanden moet downloaden uit de cloud, of een accountant bent die de financiële gegevens van  klanten zo veilig mogelijk wilt houden, met ExpressVPN kun je uit de voeten. Bekijk ook de volledige ExpressVPN test.

Surfshark: de beste budget VPN voor thuiswerken

Surfshark is net als ExpressVPN een snelle en veilige VPN. Echter, deze VPN biedt twee grote voordelen: de prijs en het aantal verbindingen. Surfshark is namelijk één van de voordeligste premium VPN-providers, en met slechts één gezamenlijk abonnement kan een klein team veilig thuiswerken. Het aantal verbindingen is namelijk onbeperkt, al moet het gebruik wel binnen de fair use policy vallen.

Het voornaamste verschil tussen Surfshark en ExpressVPN zit hem in snelheid en bepaalde extra opties. ExpressVPN is wat sneller en beschikt over een paar speciale opties die Surfshark niet heeft. Denk aan de Trusted Server Technology die we al noemden en obfuscated servers in China. Echter, de meeste kleinere bedrijven zullen aan Surfshark zeker genoeg hebben en voor bedrijven die op hun budget willen letten is Surfshark vaak zelfs een betere optie.

Gebruik van 4G als alternatieve internetverbinding voor thuis

Er zijn ook mensen die aangewezen zijn op hun mobiele netwerk bij het thuiswerken. Men creëert dan bijvoorbeeld een hotspot om ook de laptop mee te verbinden. Werken via een 4G-verbinding is met de hedendaagse snelheid van mobiel internet een zeer reële optie voor velen. Natuurlijk is het dan een vereiste dat je genoeg data hebt in je bundel (het liefst onbeperkt). Bij veel providers kan je op maandbasis je databundel bijstellen. Bij intensief gebruik kan het dus verstandig zijn je databundel voor de komende maand of maanden op te schroeven, als je voorziet dat je nog wel even thuiszit zonder vaste internetaansluiting. Ook over een 4G-netwerk kan een VPN-verbinding gebruikt worden op je smartphone (en eventueel de hotspot die je daarmee maakt) om het dataverkeer te anonimiseren en versleutelen.

3. Update je besturingssystemen en software

Computer die aan het updaten isHet updaten van je systeem lijkt misschien een onnodig en ingewikkeld proces. Het tegendeel is waar. In de praktijk is het een simpele maar zeer belangrijke stap om virussen en hackers te weren. Eventuele bugs en zwakke plekken die in de software worden gevonden, worden met updates opgelost, zodat eventuele hackers en internetcriminelen hier geen misbruik van kunnen maken. Neem dus zeker de tijd om je systemen te updaten.

Hoe weet je nu zeker of je besturingssysteem volledige up-to-date is? Dit kun je gelukkig vrij eenvoudig zien. We leggen het hieronder uit voor Windows, Mac, Android en iOS, de meestgebruikte besturingssystemen.

Microsoft Windows updaten:

 1. Klik op het Windows-logo linksonder in je scherm.
 2. Ga naar je instellingen door op het tandwieltje te klikken.
 3. Klik op “Bijwerken en beveiliging“. Hier staat de updatestatus van je systeem weergegeven.
 4. Als nodig, klik op “Download” om de meest recente updates meteen te downloaden.

Mac OSx updaten:

 1. Klik binnen het Apple-menu op “Systeemvoorkeuren“.
 2. Klik op “Software-update“. Als er updates beschikbaar zijn, staat dit hier aangegeven.
 3. Klik op de knop “Werk nu bij” om de meest recente updates te installeren.

Android updaten:

 1. Ga naar de Instellingen-app op je Android-apparaat.
 2. Tik op “Systeem“, dan op “Geavanceerd” en ten slotte op “Systeemupdate“.
 3. Je updatestatus is nu zichtbaar op het scherm. Volg de stappen voor het updaten van je systeem.

iOS updaten:

 1. Ga naar de instellingen van je iPhone of iPad.
 2. Tik op “Algemeen” en vervolgens op “Software-update“.
 3. Als er een update beschikbaar is, kun je die onmiddellijk installeren.

Naast je besturingssysteem moet je software ook up to date zijn. De meeste software op Windows en OS x zullen vanzelf updates aanbieden wanneer deze beschikbaar zijn. Eventueel kun je bij de instellingen van programma’s actief naar eventuele updates zoeken.

Om apps op je Android-apparaat te updaten, ga je naar de Play Store en kijk je in het menu onder het kopje ‘Mijn Apps en Games’ om je apps te updaten.

Om apps voor iOS te updaten, open je de App Store en tik je onderaan het scherm op ‘Vandaag’. Daarna tik je op je profielsymbool bovenaan het scherm en scroll je naar beneden om de apps te zien die bijgewerkt kunnen worden.

Tot slot raden wij het gebruik van illegale (gedownloade) software ten zeerste af. Deze bevatten namelijk vaak virussen of achterdeurtjes ingebouwd door hackers.

4. Gebruik een goede virusscanner op je pc en smartphone

Het kan natuurlijk zijn dat je werkgever je voorziet van goed beveiligde apparatuur om op te werken, zoals een werklaptop met goede, up-to-date anti-malware software. Echter, in de praktijk komt het ook voor dat mensen hun oude laptop uit de kast halen om thuis mee te werken, die niet beschikt over adequate bescherming. Goede antivirus en antimalware software is van groot belang, zeker voor systemen die voor het werk gebruikt (gaan) worden. Volgens de cybersecuritymonitor 2019, het jaarlijkse cybersecurityrapport van het CBS, heeft zo’n 30 procent van grote Nederlandse bedrijven (500 werknemers of meer) en 20% van het MKB in 2019 een cyberaanval geconstateerd. Zonder adequate bescherming sta je in zo’n geval kansloos.

Goede gratis en betaalde antivirus software

Er zijn verscheidene partijen op de markt die goede, gratis antivirusprogramma’s aanbieden. Een goede gratis antivirusscanner voor Windows, Mac, Android en iOS is AVG Antivirus Free. Indien je voor een betaalde antivirus wil gaan, adviseren we op dit moment Bitdefender. Deze aanbieder komt erg goed uit de vele onafhankelijke tests en vergelijkingen.

5. Zorg voor een goede firewall op je pc of laptop

Firewall icoon op LaptopNaast een goede virusscanner is een goede firewall ook van essentieel belang. Een firewall creëert als het ware een dikke muur om je computer heen, waardoor indringers van buiten niet zomaar je computer kunnen binnendringen. Ook kunnen “foute” programma’s door de firewall minder makkelijk een ongewenste verbinding met de buitenwereld maken.

Een betrouwbare en goed geconfigureerde firewall is dus zeer belangrijk voor veilig thuiswerken. Ook als je via een beveiligde verbinding (bv via Citrix) op het netwerk van je werk inlogt, moet je voorkomen dat een hacker via jouw thuiscomputer mee kan kijken.

Firewall voor Windows

De nieuwere versies van Windows (waaronder Windows 10) worden standaard geleverd met Windows Defender, de firewall van Microsoft. Windows Defender staat bekend als een vrij robuuste firewall die in veel gevallen zal volstaan. Toch raden diverse beveiligingsexperts het gebruik van een extra firewall aan. Indien je voor deze extra veilige optie wil gaan, adviseren wij te kijken naar een goed pakket waarbij antivirus en firewall worden gecombineerd, zoals Bitdefender of de betaalde versie van AVG.

Firewall voor OSx (Macbook en Mac)

Ook Apple levert bij OSx een goede firewall, die in de meeste gevallen voldoende is. Om deze in te schakelen moet je de volgende stappen uitvoeren:

 1. Kies in het menu Apple de optie ‘Systeemvoorkeuren’.
 2. Klik op ‘Beveiliging’ of ‘Beveiliging en privacy’.
 3. Klik op het tabblad ‘Firewall’.
 4. Ontgrendel het paneel door op het hangslot linksonder te klikken en de naam en het wachtwoord van een beheerder in te voeren.
 5. Klik op ‘Schakel firewall in’ of ‘Start’ om de firewall in te schakelen.
 6. Klik op ‘Geavanceerd’ om de configuratie van de firewall aan te passen.

6. Zorg voor veilige cloudopslag

Laptop met SlotZorg dat je regelmatig back-ups maakt, het liefst op twee verschillende plekken. Mocht het zo zijn dat jouw bedrijf dan wordt getroffen door bijvoorbeeld een ransomware-aanval, dan ben je niet meteen alles kwijt. Wanneer je in zo’n geval namelijk een goede recente back-up hebt, kun je de systemen beter herstellen.

Het is verstandig om zowel een back-up te maken op lokaal niveau als in de cloud. Lokaal moet je bijvoorbeeld denken aan een externe harde schijf. Zorg dat je lokale opslag zo goed mogelijk beveiligd is met bijvoorbeeld een sterk wachtwoord.

Daarnaast is het verstandig ook een back-up in de cloud te maken. Er zijn verschillende cloudoplagdiensten om uit te kiezen. Welke cloudservice je ook kiest, zorg er altijd voor dat je je account goed beveiligd met een sterk wachtwoord en waar mogelijk tweestapsverificatie. Hieronder vind je enkele veilig opties die je eenvoudig thuis kunt opzetten.

NaamPrijs per maandOpslagBeveiligingsmaatregelen
Google DriveGratis en betaald15GB gratis256-bit SSL/TLS en 128-bit AES
OneDriveGratis en betaald5GB gratisGéén versleutelde opslag, verbinding met SSL versleuteld
DropboxGratis en betaald2GB gratis128-bit SSL/TLS en 256-bit AES
SpiderOakVanaf 6€/maandVanaf 150GBEnd-to-end-encryptie
MegaGratis en betaaldGratis 50GBEnd-to-end-encryptie

Google Drive

Google Drive LogoGoogle Drive slaat bestanden versleuteld op met 128-bit AES-sleutels en de dataverbinding van en naar de Google Drive servers is versleuteld middels 256-bit SSL/TLS waardoor je ervan uit kunt gaan dat iemand niet zomaar in jouw documenten terecht komt. Je kunt in Google Drive gemakkelijk samenwerken met collega’s in Google Docs. Zonder abonnement krijg je bij Google Drive al 15 GB aan opslag. Hiermee zullen veel mensen al uit de voeten kunnen.

OneDrive

OneDrive logoOneDrive slaat bestanden standaard niet versleuteld op. De verbinding van en naar de OneDrive-servers wordt met SSL versleuteld. Voordeel van OneDrive is dat je toegang krijgt tot het gehele Office-pakket in je browser. Zo kun je eenvoudig documenten aanpassen in je browser. Zonder betaald abonnement kun je gebruikmaken van 5 GB opslag. Voor €2,- per maand krijg je al 100 GB opslag en voor €7,- per maand heb je een uitgebreid pakket met 1 TB opslag en het gehele office pakket.

Dropbox

Dropbox logoDropbox is een van de bekendste cloudopslagdiensten die er is. Een voordeel is dan ook dat je gemakkelijk documenten met anderen kunt delen die de service ook hebben. Dropbox slaat bestanden standaard versleuteld op met 256-bit AES sleutels. De verbinding van en naar de Dropbox-servers wordt beveiligd met 128 bit AES SSL/TLS encryptie. Met de gratis versie van Dropbox beschik je al over 2 GB aan opslag. Voor €9,99 krijg je maar liefst 2 TB aan opslagruimte.

SpiderOak

SpiderOak logoDe SpiderOak One Backup service biedt een veilige manier om eenvoudig back-ups te maken. Bij SpiderOak maken ze gebruik van end-to-end-encryptie om je privacy goed te bewaken. Het nadeel van SpiderOak is dat ze geen gratis variant hebben. Wel hebben ze een trial waardoor je de service 21 dagen gratis uit kunt proberen. Daarna kost hun goedkoopste abonnement €6 ,- per maand voor 150 GB aan opslag.

Mega

Mega LogoMega is opgezet door Kim Dotcom die zich al jaren inzet voor internetvrijheid. Het project is dan ook opgezet met privacy als speerpunt. Mega maakt eveneens gebruik van end-to-end-encryptie om al je bestanden goed te versleutelen. Ideaal bij Mega is dat je gratis kunt beginnen met wel 50 GB aan opslagruimte. Verder betaal je voor 400 GB opslag slechts € 4,99 per maand.

Wanneer je zowel lokaal als in de cloud regelmatig een back-up maakt van je werk zorg je ervoor dat de kans klein is dat je om welke reden dan ook werk kwijtraakt. Denk hierbij dus wel aan een goede beveiliging, zodat je opslag niet wagenwijd openstaat voor hackers. Mocht je daar behoefte aan hebben dan kun je je verder verdiepen in de veiligste mogelijkheden voor cloudopslag.

7. Gebruik goede wachtwoorden en wachtwoordmanagers

Wachtwoord Laptop Safe PasswordHet gebruik van goede, veilige wachtwoorden is van vitaal belang. Een gemakkelijk te kraken wachtwoord van één werknemer kan reeds de zwakste schakel vormen en veel problemen veroorzaken bij een bedrijf. Daarom is het voeren van een gedegen wachtwoordbeleid

Gebruik altijd sterke, veilige, unieke wachtwoorden en gebruik een wachtwoord nooit voor meer dan één platform. Als je wilt weten hoe je zo’n wachtwoord maakt, kun je terecht bij onze handleiding over dit onderwerp. Vind je het lastig om de wachtwoorden van al je verschillende accounts te onthouden? Dat is niet gek. Gelukkig kun je dan een wachtwoordmanager zoals Blur gebruiken. Deze software slaat al jouw wachtwoorden in een beveiligde omgeving voor je op, zodat jij ze zelf niet meer hoeft te onthouden en met één klik je gebruikelijke platformen binnen kunt.

8. Let op (corona) Phishing

Vishaak door browserwindow met wachtwoordIets om je meteen goed bewust van te zijn, is dat veel cybercriminelen het specifiek hebben gemunt op mensen die thuiswerken. Deze criminelen vallen hun slachtoffers vaak aan met phishing-mails. Voorbeelden hiervan zijn de phishing-mails die onlangs zogenaamd door de Rabobank gestuurd zijn. Hierin deden cybercriminelen zich voor als Rabobankmedewerkers en boden voor een bepaalde tijd gratis een “anti-bacteriële” betaalpas aan. Uiteraard moet je op dit soort berichten nooit ingaan.

Zoals je kunt zien in de onderstaande email (screenshot afkomstig van EenVandaag), vragen de criminelen de ontvanger om op een link te klikken. Dit is altijd een slecht idee, omdat dit één van de meest voorkomende manieren is waarop cybercriminelen de computers van hun slachtoffers infecteren met malware. Ook is dit een manier om gevoelige gegevens van slachtoffers af te troggelen. Het laatste wat je wilt is dat cybercriminelen met een phishing-mail als die hierboven je computer infecteren met bijvoorbeeld gevaarlijke spyware, om zo al je gevoelige klantengegevens te bemachtigen.

Corona phishing mail

9. Organiseer je werkplek

Online veiligheid gaat verder dan het goed instellen van je computer. Ook buiten je elektronische apparaten om kunnen er dingen fout gaan. Schrijf bijvoorbeeld je wachtwoorden nooit op papier. Als dit in de verkeerde handen komt, is de veiligheid van je systeem meteen gecomprimeerd. Ook het bewaren van je fysieke back-ups, zoals op een externe harde schijf, in de buurt van je computer is niet verstandig. Het klinkt wat extreem, maar in het geval van brand zullen zowel je computer als je back-ups verloren gaan.

10. Conclusie: thuiswerken is interessant maar kent risico’s

Thuiswerken biedt in veel gevallen een interessant alternatief voor werken op kantoor. Zeker in tijden van een crisis, zoals corona, is thuiswerken voor veel mensen een goede optie. Helaas kent thuiswerken risico’s. Zorg er voor dat je computersystemen up-to-date en beschermd zijn met een virusscanner en firewall. Beveilig je internetverbinding ten alle tijden met een goede VPN. Zorg tot slot voor goede backups en pas op voor phishing en cybercrime.

Veilig online thuiswerken: Veelgestelde vragen

Hoe werk je veilig online thuis? Waar moet je allemaal aan denken? Klik op onze veelgestelde vragen hieronder om het antwoord te lezen.

Er zijn talloze programma’s die online services aanbieden waarmee je kunt videobellen en chatten. Goede, veilige opties om mee te werken zijn Microsoft Teams, Whereby, Eyeson en eventueel Skype.

Er zijn verschillende dingen waar je aan moet denken voor je goed, effectief en veilig thuis aan de slag kan.

 1. Update besturingssysteem en software
 2. Gebruik een goede virusscanner
 3. Zorg voor een goede firewall
 4. Beveilig je netwerk met een VPN
 5. Gebruik veilige programma’s om samen te werken
 6. Zorg voor veilige cloudopslag
 7. Gebruik sterke en unieke wachtwoorden
 8. Pas op voor Phishing
 9. Organiseer je werkplek

Een VPN beveiligt je dataverkeer. Dit betekent dat derde partijen de gevoelige bedrijfsgegevens die jij voor je werk verstuurt of ontvangt, niet zomaar kunnen onderscheppen en inzien. Naast meer veiligheid, biedt een VPN ook meer privacy en vrijheid op het web. Voor thuiswerken zijn ExpressVPN en Surfshark goede opties.

Windows 10 komt standaard met een firewall, genaamd Windows Defender. Daarnaast bieden goede antivirusprogramma’s vaak een firewall aan. Hiervoor raden wij onder meer Bitdefender en AVG aan.

Auteur
Cybersecurity analist
Medeauteur
Techredacteur
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen