Paal met verschillende richtingen

Een VPN provider kiezen

Laatst bijgewerkt: 4 december 2018
Leestijd: 3 minuut, 53 seconden

Trofee met VPN IcoonGoed, je weet wat een VPN is, hoe een VPN werkt en waar een VPN voor gebruikt kan worden. Nu ben je aangekomen bij de keuze voor een VPN provider (abonnement). Om een goede keuze te maken gaan we je vertellen waar je op moet letten bij de VPN keuze.


Wat maakt een VPN ‘goed’?

De beste VPN’s bieden een solide balans van functies, serverlocaties, beveiligingsprotocollen en kosten. Sommige VPN-diensten zijn zeer geschikt voor incidenteel gebruik, andere VPN’s zijn gericht op het opheffen van beperkingen die een bedrijf of land je oplegt en weer andere zijn gericht op mensen die veel downloaden en graag wat privacy willen. Dit is waar je op moet letten:


Protocol

Als je op zoek gaat naar een VPN, zul je termen als SSL / TLS (soms aangeduid als OpenVPN-ondersteuning) PPTP, IPSec, L2TP, en andere VPN-types tegenkomen (meer uitleg hier).

SSL wordt over het algemeen het vaakst gebruikt deze dagen. Al deze protocollen zullen een beveiligde verbinding bieden. De meeste oplossingen zijn onzichtbaar voor de eindgebruiker. Strikt genomen heeft elk protocol zijn voordelen en nadelen. Voor de meeste gebruikers is het niet nodig om bezorgd te zijn over deze kant van de keuze, de meeste VPN-diensten bieden namelijk IPSec of SSL-clients aan welke prima beveiliging garanderen.


VPN serverlocaties

Afhankelijk van wat je met een VPN wilt doen zijn dit belangrijke afwegingen. Wil je locatiebeperkingen opheffen bijvoorbeeld naar live-tv (WK voetbal, EK voetbal, Champions League, Uitzending Gemist) of wil je naar naar streamingdiensten kijken vanuit het buitenland, dan moet je ervoor zorgen dat de VPN-provider servers heeft in het land waar deze diensten beschikbaar zijn. Als je je zorgen maakt over privacy of spionage kun je een dienst gebruiken die geëxploiteerd wordt buiten je eigen land en dan het liefst in een land dat niet samenwerkt met het land waar je bang voor bent.

Evenzo, als de VPN-aanbieder is gebaseerd in bijvoorbeeld de VS, dan zijn ze onderworpen aan de Amerikaanse wetten, en kunnen ze worden gedwongen om gebruiksgegevens op verzoek over te dragen aan de autoriteiten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er VPN-servers zijn op meerdere locaties -of tenminste op de locatie waar je in geïnteresseerd bent.


Logs

Wanneer je verbinding maakt met een VPN, vertrouw je de VPN-service provider met jouw gegevens. Jouw communicatie is beveiligd tegen afluisteren, maar de VPN-operator kan jouw gegevens nog steeds loggen als ze dat willen. Als dit je stoort, controleer dan het ‘log’-beleid van de provider voordat je je aanmeldt. Dit geldt ook voor de locatie waar het bedrijf zich bevindt. Logs zijn de sessie- en dataverslagen van jouw internetsessies; sommige aanbieders houden dit bij, andere aanbieders niet.


Anti-Malware/Anti-Spyware

Als je een VPN gebruikt betekent dit niet dat je onkwetsbaar bent. Je moet nog steeds gebruik maken van HTTPS waar mogelijk, en je moet nog steeds voorzichtig zijn met wat je downloadt. Sommige VPN-providers geven hun klanten ook anti-malware scanners om ervoor te zorgen dat ze geen virussen of trojans downloaden. Je kunt namelijk al je data nog zo goed versleuteld hebben, als iemand direct toegang tot je PC heeft ben je nog steeds niet veilig.


Mobiele Apps

Je moet uiteraard niet alleen je computer of laptop met een VPN beschermen, maar ook je mobiele apparaten (smartphone of tablets). De meest vooraanstaande providers bieden desktop- en mobiele oplossingen voor individuele gebruikers. Kies dus een provider die mobiele applicaties aanbiedt, als je ook je draagbare apparaten beveiligd wil hebben.


Prijs

Gratis VPN-aanbieders hebben meer kans om je activiteiten te loggen en contextuele advertenties te leveren. Er is bij hen ook meer kans dat ze je gegevens gebruiken om toekomstige advertenties op maat te serveren. Ze hebben vaak minder serverlocaties en zwakke garanties op het gebied van privacy.

Ik adviseer je dus ook om de kleine prijs die goede VPN abonnementen tegenwoordig kosten te besteden. De betaalde VPN providers nemen je privacy serieuzer, want je betaalt voor de dienst. Het is ongebruikelijk voor hen om advertenties weer te geven, maar of ze je gegevens loggen varieert van bedrijf tot bedrijf. Ze bieden meestal gratis proefabonnementen zodat je de service eerste kan testen, maar vergeet niet: gewoon omdat je betaalt voor een dienst betekent niet dat je je huiswerk niet moet doen.

Een mix van functies en prijs maken een goede VPN, maar veel slechte VPN’s doen zich voor als solide aanbieders. Lees daarom ook onze reviews, of bekijk ons overzicht van de beste VPN-diensten, voordat je overgaat tot de aanschaf van een abonnement.

Bekijk beste VPN's

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘VPN info’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
1
Reacties
  1. Voor veel mensen is het ook belangrijk om te weten of Netflix het VPN gebruik blokkeert of niet.
    Op advies van deze site heb ik PureVPN genomen waarbij Netflix tot op heden in ieder geval werkt.

Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past