Een VPN provider kiezen

Klik hier voor een korte samenvatting
Een VPN-provider kiezen: een samenvatting

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij de keuze voor een goede VPN? Er zijn verschillende factoren die je mee kunt nemen in je keuze. Het is belangrijk dat je van tevoren bedenkt waar je de VPN voor wilt gebruiken. Onderstaande factoren zijn mogelijk belangrijk voor jou:

 • Mogelijkheden downloaden torrents
 • Toegang tot Amerikaanse Netflix
 • Aantal VPN-serverlocaties en servers
 • Prijs
 • Snelheid
 • Logbeleid
 • Besturingssysteem compatibiliteit
 • Gebruiksgemak
 • Encryptieprotocollen

NordVPN scoort op al bovenstaande factoren goed. Wij kunnen deze betrouwbare VPN van harte aanbevelen.

Lees het volledige artikel hieronder voor meer tips die jou kunnen helpen bij het kiezen van de juiste VPN-provider.

Na wat onderzoek ben je waarschijnlijk al goed op de hoogte van wat een VPN (Virtual Private Network) is, hoe een VPN werkt en waar het voor gebruikt kan worden. Nu wil je graag je keuze voor een VPN-provider gaan maken. Een VPN provider kiezen kan echter best lastig zijn. Hoe kies je de provider die het beste bij jouw wensen past? Om je hierbij te helpen, vertellen wij je waar je op moet letten wanneer je naar verschillend VPN-providers gaat kijken.

Wat maakt een VPN ‘goed’?

VPN-schild naast een trofeeDe beste VPN’s bieden een goede balans tussen privacy, functies, aantal servers en serverlocaties, encryptieprotocollen en kosten. VPN-diensten zijn vaak gericht op een specifiek gebruikerspatroon en blinken vaak uit in een bepaald soort functionaliteiten.

Sommige VPN’s zijn bijvoorbeeld erg geschikt voor sporadisch gebruik, terwijl andere VPN’s heel goed zijn in het omzeilen van beperkingen en blokkades die een bedrijf of land je oplegt. Weer andere zijn gemaakt voor mensen die veel downloaden en graag wat privacy willen. De laatste jaren zien we steeds meer providers die zo sterk zijn dat ze voor alle aspecten van een VPN ruim voldoende scoren, bijvoorbeeld NordVPN.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.88 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.88
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

Toch blijven er altijd (kleine) verschillen tussen providers. Er is dus niet één VPN-verbinding die in alle gevallen de beste keuze is.

Aspecten om op te letten

Om de VPN te vinden die het beste bij jou past, moet je goed bedenken waar je een VPN voor wilt gebruiken. Ook zijn er andere factoren die een grote rol kunnen spelen in jouw keuze, afhankelijk van waar jij belang bij hebt. Dit zijn een aantal dingen waar je op kunt letten:

 • Torrent downloadmogelijkheden (aparte P2P servers bijvoorbeeld)
 • Netflix, bijvoorbeeld: toegang tot Amerikaanse Netflix?
 • VPN-serverlocaties en aantal servers
 • Prijs (goede prijs-kwaliteitsverhouding)
 • Snelheid
 • Logbeleid (registreren en bewaren VPN-diensten jouw gegevens?)
 • Anti-malware/anti-spyware functies
 • Mobiele app(s)
 • Besturingssysteem compatibiliteit
 • Gebruiksvriendelijkheid
 • Encryptieprotocollen
 • Speciale functionaliteiten tegen VPN-blokkades (Zoals dedicated IP’s en obfuscated servers)

Als je wat meer informatie wilt over al deze factoren en hoe ze belangrijk kunnen zijn voor jouw keuze, lees dan hieronder verder. Wil je liever direct kijken welke VPN-aanbieder het beste bij jou past, ga dan gelijk naar onze vergelijker:

Vergelijk de beste VPN's

Netflix en torrents

Netflix logoBij het uitkiezen van een VPN zul je waarschijnlijk eerst kijken naar de functies die de VPN-provider aanbiedt. Veel VPN-diensten bieden bijvoorbeeld functies die helpen bij het downloaden van torrents en het kijken van Netflix. Kun je de VPN gebruiken om veilig en anoniem torrents te downloaden? Wil je de VPN-verbinding gebruiken om te streamen met een ander IP-adres? Kan de VPN de geo-blokkades van Netflix omzeilen zodat je toegang hebt tot buitenlandse Netflix? Veel VPN’s die deze opties hebben, geven dit duidelijk aan. Daarnaast zetten wij deze informatie ook in al onze VPN-reviews.

Veiliger en anoniemer online

Er zijn echter nog veel meer belangrijke opties om op te letten. Zo kun je kijken naar opties die bijdragen aan je veiligheid en anonimiteit. Denk aan een dubbele VPN-verbinding, kill switch, anti-malware functies en custom DNS. Moderne VPN-providers bieden vaak een groot aantal functies en opties aan. Hoewel veiligheid ontzettend belangrijk is, is het fijn als jouw VPN op meerdere gebieden goed scoort. Zo heeft OVPN een uitstekende veiligheid, maar daardoor een kleiner servernetwerk. Het is natuurlijk aan jou om te kijken welke factoren (en combinaties) voor jou belangrijk zijn bij het kiezen van een VPN.

VPN-serverlocaties

Kaart Met Locatie SpeldElke VPN heeft een set serverlocaties. De VPN-servers op deze verschillende locaties staan je toe je locatie naar een specifieke plek, meestal een specifiek land, aan te passen. De verschillende serverlocaties die een VPN aanbiedt, bepalen deels welke mogelijkheden je hebt. Afhankelijk van wat je met een VPN wilt doen, kan het aanbod serverlocaties een belangrijke overweging zijn.

Wil je bijvoorbeeld Nederlandse TV kijken terwijl je in het buitenland bent (zoals het WK voetbal, EK voetbal, de Champions League of Uitzending Gemist), dan heb je een Nederlandse VPN-server nodig. Wil je gebruikmaken van streamingdiensten die alleen op bepaalde plekken beschikbaar zijn (zoals BBC of de Amerikaanse Netflix), dan heb je een Engelse of Amerikaanse server nodig. Je moet er dus altijd voor zorgen dat de VPN-provider die jij kiest servers heeft in het land waar deze diensten beschikbaar zijn.

Er is nog een overweging die je wellicht moet meenemen in je besluit. Maak je je specifiek zorgen over privacy of spionage binnen je land of een land waar je je (tijdelijk) bevindt? Dan kun je een dienst gebruiken die ergens anders gevestigd is. In dit geval is het het beste om een VPN te kiezen uit een land dat geen samenwerkingen heeft met jouw land. Als je in China woont en bang bent dat de Chinese overheid jou in de gaten houdt, zorgen dan dat de VPN-provider die jij kiest uit een land komt dat geen formele connecties met China heeft.

Ook is de locatie waar een VPN-provider gevestigd is belangrijk om redenen die met de wet van doen hebben. Als de VPN-aanbieder bijvoorbeeld is gebaseerd in de VS, zijn ze onderworpen aan de Amerikaanse wetten. Ze kunnen dus gedwongen worden om op verzoek gebruiksgegevens over te dragen aan de autoriteiten. Hierdoor kunnen jouw ‘anonieme’ gegevens alsnog in ongewenste handen terechtkomen. Dit is ook waarom het altijd belangrijk is om goed op de hoogte te zijn van het log beleid van jouw VPN-provider. Hier komen we later nog op terug.

Prijs

Laptop met geldHet is natuurlijk fijn als je een VPN gratis kunt gebruiken en zo geld bespaart. Helaas is de kans bij gratis VPN-aanbieders vaak groter dat ze jouw online dataverkeer loggen en advertenties laten zien. Ze kunnen dan zelfs je gegevens gebruiken om toekomstige advertenties op jouw specifieke internetgedrag aan te passen.

Gratis VPN’s hebben ook vaak minder serverlocaties en minder garanties op het gebied van privacy. Daarnaast heb je bij veel gratis VPN-aanbieders te maken met restricties voor zowel snelheid als de maximale hoeveelheid data die je kunt gebruiken. Op alle punten die VPN-gebruikers belangrijk vinden, scoren gratis VPN’s dus gemiddeld lager.

Daarom adviseren wij je om in plaats van een gratis VPN een betaalde VPN te overwegen. Veel goede VPN-abonnementen kosten maar een paar euro en geven je er veel kwaliteit voor terug. De betaalde VPN-providers nemen je privacy serieuzer. Je betaalt immers voor hun dienst. Het is ongebruikelijk dat betaalde VPN’s advertenties laten zien, maar of ze je gegevens loggen varieert van provider tot provider. Al komt dit bij betaalde providers wel veel minder voor.

Meestal zijn er gratis proefabonnementen die je kunt uitproberen, zodat je de service eerst even kunt ervaren. Ook hebben veel providers een geld-terug-garantie. Het is slim om dit te checken, zodat je weet waar je aan toe bent en op tijd je abonnement op kunt zeggen als je niet tevreden bent. NordVPN kun je bijvoorbeeld op je gemak uitproberen door gebruik te maken van de 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie. Vergeet bovendien niet dat het betalen voor een dienst niet betekent dat je gegarandeerd goed zit.

Snelheid

Het nadeel van een veilige VPN-verbinding met encryptie is dat deze je internet trager kan maken. Dit is niet altijd het geval, maar gebeurt vaak genoeg. Het is de moeite waard om na te denken hoe belangrijk de snelheid van een VPN voor jou is. Ben je bereid wat langer te wachten tot er een goede, veilige verbinding tot stand is gekomen, of wil je gewoon snel video’s kunnen kijken zonder dat ze te lang moeten bufferen? Verschillende VPN-verbindingen hebben een ander effect op jouw internetsnelheid. Het is dus een goed idee om te checken wat de snelste VPN is, voordat jij je keuze maakt.

Enkele providers die bekend staan om hun snelheid zijn bijvoorbeeld , Surfshark en NordVPN. Als je supersnel wilt blijven browsen, streamen, downloaden en gamen, let dan goed op de snelheid van een VPN-provider. Het is daarnaast natuurlijk ook belangrijk om andere aspecten zoals veiligheid in beschouwing te nemen bij het kiezen van een VPN.

Logs

Lijst met een vergrootglas en schildWanneer je verbinding maakt met een VPN, vertrouw je de VPN-dienst jouw data toe. Jouw communicatie is zodoende beter beschermd tegen hackers en pottenkijkers, maar de VPN-operator kan jouw gegevens nog steeds inzien en opslaan (of ‘loggen’) als ze dat willen. Logs zijn de opgeslagen sessie- en dataverslagen van jouw internetsessies.

Als je niet wilt dat je VPN-provider jouw gegevens logt, check dan hun log-beleid. VPN-aanbieders met een ‘no-log’-beleid beloven dat ze jouw gegevens niet bijhouden en opslaan. Zonder dit beleid is er een kans dat jouw VPN-provider jouw gegevens opslaat. Zoals al eerder vermeld, kan dit betekenen dat jouw data uiteindelijk toegankelijk wordt voor officiële autoriteiten.

Vestiging hoofdkantoor

Zoals we eerder al aangaven is het belangrijk om op te letten waar jouw VPN-provider gevestigd is. Dit heeft namelijk vaak gevolgen voor het log-beleid en voor jouw privacy. Het is waarschijnlijk niet voor niets dat bekende VPN-provider NordVPN het hoofdkantoor heeft in Panama. In dit land is het bijhouden van logs namelijk niet verplicht.

Het is belangrijk om je bewust te zijn dat de hoofdvestiging van een VPN-provider veel meer consequenties kan hebben dan je denkt. Wanneer je erg gesteld bent op je privacy, dan is het goed om hier naar te kijken.

Anti-malware/anti-spyware

Als je een VPN gebruikt, betekent dit niet automatisch dat je onkwetsbaar bent. Je kunt al je data nog zo goed versleuteld hebben, als iemand direct toegang tot je PC heeft, ben je niet veilig. Het is dus van belang dat je de standaard maatregelen voor veilig internet nog steeds in acht neemt. Probeer zo veel mogelijk gebruik te maken van HTTPS en wees voorzichtig met wat je downloadt. Het kan zijn dat je VPN dit probleem deels voor je oplost. Bij sommige VPN’s zitten namelijk anti-malware scanners inbegrepen om ervoor te zorgen dat gebruikers geen virussen of trojans downloaden. VPN-providers die dit aanbieden, beschermen dus zowel de data die je online verstuurt als je computer in zijn geheel.

Besturingssysteem

Ook niet onbelangrijk is dat de VPN die jij wilt gaan gebruiken daadwerkelijk functioneert op jouw besturingssysteem. De meeste VPN’s zijn beschikbaar voor zowel Windows en Android als Mac en iOS. Ook zijn er tegenwoordig veel VPN-providers die compatibel zijn met Linux.

NordVPN ondersteunde besturingssystemen

Toch is het verstandig om dit voor de zekerheid altijd even te controleren. Het zou een beetje jammer zijn als je er aan het einde van jouw zorgvuldige keuzeproces achterkomt dat de winnende VPN eigenlijk helemaal niet op je computer past.

Mobiele apps

Smartphone met een donker VPN schild icoonJe moet uiteraard niet alleen je computer of laptop met een VPN beschermen, maar ook je mobiele apparaten (zoals smartphones en tablets). De meest vooraanstaande providers hebben zowel programma’s voor je desktop als je mobiel (apparaat). Wij hebben de beste VPN’s voor je iPhone en iPad al voor je op een rijtje gezet. Niet alle VPN’s werken echter mobiel. Kies dus voor een provider die mobiele applicaties aanbiedt als je ook je draagbare apparaten wilt beveiligen.

Gebruiksgemak

Voor mensen die niet veel van computers weten, kan een VPN soms wat ingewikkeld lijken. Gelukkig werken de meeste VPN-providers erg eenvoudig. Ook als je veel weet van VPN’s, wil je natuurlijk makkelijk je favoriete opties kunnen vinden en een snel antwoord op eventuele vragen krijgen. Daarom is het verstandig om te kiezen voor een gebruiksvriendelijke VPN. Is de website duidelijk? Biedt de VPN-dienst een (goede) klantenservice of FAQ-pagina? Hoe makkelijk is het om je VPN in te stellen en aan en uit te zetten? Hoe beter de VPN te begrijpen is, hoe fijner het gaat zijn om deze te gebruiken.

Protocollen

Als je op zoek bent naar een VPN, zul je waarschijnlijk termen als SSL/TLS (soms aangeduid als OpenVPN-ondersteuning), PPTP, IPSec, L2TP, en andere “type (VPN-)verbindingen” tegenkomen. Dit zijn de protocollen waar een VPN mee kan werken. Zij zorgen voor de encryptie van jouw gegevens, en zijn dus essentieel voor iedere VPN. In principe kunnen al deze protocollen je een beveiligde verbinding bieden. De mate van beveiliging die elk protocol biedt, en zaken als bijvoorbeeld de snelheid, verschillen wel per protocol. Hoe een protocol een verbinding beveiligt, is onzichtbaar voor de eindgebruiker. Daarom maken de meeste gebruikers zich hier ook geen zorgen over.

Alsnog kan het een rol in je keuze spelen. Strikt genomen heeft elk protocol zijn voordelen en nadelen. Over het algemeen wordt SSL (OpenVPN) tegenwoordig het vaakst gebruikt. De meeste VPN-diensten bieden daarnaast ook L2TP/IPSec. Beide protocollen garanderen een prima beveiliging. Mocht je meer uitleg willen hebben over goede encryptie en de verschillen tussen de meest voorkomende VPN-protocollen, lees dan ons uitgebreide artikel over protocollen.

Conclusie: hoe kies je de beste VPN provider?

Er zijn verschillende factoren die een rol kunnen spelen in jouw besluit. Wil je een snelle VPN die goed is in het omzeilen van blokkades van streamingdiensten? Of wil je liever een veilige verbinding met een VPN-aanbieder die jouw gegevens niet logt? Riskeer je een gratis vpn-provider of ben je bereid te betalen voor betere kwaliteit? Dit zijn belangrijke vragen om jezelf te stellen vóór je een definitieve keuze maakt.

Natuurlijk zou het het gemakkelijkst zijn als er één VPN was die je alles optimaal aan zou bieden, maar dit is helaas niet mogelijk. In plaats daarvan maakt een mix van functies en een fijne prijs vaak een goede VPN. Het draait om de balans tussen verschillende opties. De afwegingen binnen die opties zijn aan jou.

Helaas doen veel slechte VPN-providers zich voor als betrouwbare, goede aanbieders. In werkelijkheid bieden ze dan slechte bescherming of zit er soms zelfs malware verborgen in hun programma’s. Om te voorkomen dat je in dit soort vallen trapt, is het belangrijk dat je goed onderzoek doet. Lees daarom ook onze reviews, of bekijk direct ons overzicht van de beste VPN-providers voordat je een abonnement aanschaft.

Vind de VPN die bij jou past
Hoe kies ik een VPN-provider? - Veelgestelde vragen

Heb jij een vraag over het kiezen van een VPN-provider? Neem een kijkje in het overzicht met veelgestelde vragen hieronder.

Een goede VPN biedt de juiste balans tussen privacy, aantal servers, serverlocaties, gebruiksgemak, encryptieprotocollen en kosten. In ons overzicht met ‘beste VPN’s’ vind je een aantal kwalitatieve VPN’s die het beste uit onze tests kwamen.

Het is belangrijk dat je bedenkt waar je de VPN voor wilt gebruiken. Onderstaande factoren zijn handig om mee te nemen in jouw keuze voor de beste VPN:

 • Prijs
 • Snelheid
 • Veiligheid
 • Mogelijkheden, zoals het downloaden van torrents of kijken van Amerikaanse Netflix
 • VPN-serverlocaties en aantal servers
 • Logbeleid
 • Besturingssysteem compatibiliteit
 • Gebruiksvriendelijkheid
 • Encryptieprotocollen

NordVPN is wat ons betreft de beste all-round VPN. Deze snelle VPN biedt sterke encryptie en geeft toegang tot een groot aantal servers. NordVPN houdt bovendien geen logs bij en heeft servers die werken met de Amerikaanse Netflix.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
1
Reacties
Plaats een reactie
 1. Voor veel mensen is het ook belangrijk om te weten of Netflix het VPN gebruik blokkeert of niet.
  Op advies van deze site heb ik PureVPN genomen waarbij Netflix tot op heden in ieder geval werkt.

Een reactie plaatsen