Hoe kies je de beste VPN-serverlocaties en IP’s?

Man denkt aan locaties terwijl hij achter zijn bureau zit
Klik hier voor een samenvatting
Hoe kies je de beste VPN-serverlocatie en IP's: een samenvatting

Afhankelijk van wat je online doet, kan het goed zijn om verbinding te maken met een VPN-server in een specifiek land.

 • Voor internetvrijheid is IJsland een goede keuze. Maak verbinding met een VPN-server in IJsland voor anoniemer online browsen.
 • Voor het deblokkeren van streamingdiensten gebruik je een Amerikaanse of Canadese VPN-server. Deze landen hebben weinig internetbeperkingen en hebben de twee grootste Netflix-bibliotheken (op Japan na). CyberGhost kan Amerikaanse Netflix deblokkeren.
 • Voor snelle verbindingen tijdens het online gamen is het belangrijk dat je de VPN-server zorgvuldig kiest. Gebruik een server die niet te ver van de servers van de game staat. Zorg ervoor dat de server ook niet te ver weg is van je eigen thuisland. ExpressVPN, met een keuze uit 94 landen, is geweldig voor de meeste landen wereldwijd.

Klaar om een VPN te gebruiken? Wij raden ExpressVPN aan vanwege de snelheid en het grote aantal landen met snelle VPN-servers. Deze VPN heeft daarnaast een “no log”-beleid.

Meer informatie over welke VPN-serverlocatie en IP-adres je het beste kunt gebruiken, vind je in het volledige artikel hieronder.

Wil je jouw IP-adres aanpassen naar één van de beste VPN-serverlocaties? Twijfel je welke server je het beste kunt gebruiken? Dan ben je hier aan het juiste adres. Jouw netwerk wijst automatisch een IP-adres toe. Met een VPN kun je dit adres eenvoudig wijzigen.

Of je nu toegang wilt tot geblokkeerde websites in een ander land of geld wilt besparen, een VPN kan je helpen deze doelen te bereiken.

Hieronder bespreken we de beste VPN-serverlocaties en IP’s voor verschillende doeleinden. Van online gamen en toegang tot geblokkeerde websites tot online streamen.

Kun je jouw IP-adres aanpassen?

Het wijzigen van je IP-adres is eenvoudig. Jouw IP-adres hangt af van het land waar je je bevindt, tenzij je een VPN gebruikt. Met een VPN (Virtual Private Network) kun je op een strand in Thailand zitten terwijl je je voordoet als een Engelse internetsurfer.

Wanneer je verbinding maakt met een VPN-server, krijg je een nieuw IP-adres toegewezen dat in hetzelfde land is gevestigd als de server zelf. Krijg je geen toegang tot een streaming website omdat de content niet beschikbaar is in het land waar je bent? Zoek dan een server in een land waar de content wel beschikbaar is en maak verbinding.

Hoe verander je jouw IP-adres?

Het veranderen van je IP-adres is net zo eenvoudig als het vinden van een VPN-provider, het downloaden van hun software, en het aanmaken van een account. Zodra je de VPN hebt geïnstalleerd, hoef je alleen nog maar een server te vinden in het land waar de content die jij zoekt beschikbaar is. Wanneer je verbinding maakt, zal al jouw internetverkeer veilig door de VPN-dienst worden omgeleid via die server.

Wil je meer informatie over VPN’s? Lees dan ook ons uitgebreide artikel over het downloaden en installeren van een VPN. In dit artikel vind je ook een uitgebreid stappenplan.

Wat zijn de beste VPN-serverlocaties?

Het beste IP-adres bepalen is niet altijd eenvoudig. Net als beslissen welke kleren je ’s ochtends moet aantrekken, hangt het af van wat je van plan bent te gaan doen. Hieronder hebben we de beste VPN-serverlocaties onderverdeeld in verschillende categorieën. Als eerste bespreken we de beste VPN-locaties voor snelle verbindingen, daarna de beste serverlocaties voor internetvrijheid, voor deblokkeren van sport en streaming en voor online gaming. Om je op weg te helpen geven we ook aan welke VPN-providers wij aanraden.

Wat is de beste VPN-serverlocatie voor snelle en betrouwbare verbindingen?

Snelle verbindingen die niet uitvallen zijn essentieel als je aan het downloaden of streamen bent met een VPN. Het vinden van de snelste VPN-verbindingen kan lastig zijn, omdat je rekening moet houden met meerdere factoren:

 • De infrastructuur van een land kan de internetsnelheden beïnvloeden.
 • Sommige VPN-providers zijn sneller dan anderen.
 • Het is normaal dat jouw verbinding iets trager wordt wanneer je een VPN gebruikt. De ping neemt namelijk toe, als je je internetverbinding omleidt.
 • Het aantal servers in een land is belangrijk, want overbelasting van gebruikers kan je verbinding vertragen.
 • Hoe groter de afstand tussen jou en je server, hoe groter de kans dat je snelheid zal afnemen.

Om te laten zien hoe je VPN-provider en de keuze van locatie een rol spelen, geven we hieronder een voorbeeld. Hier zie je dat onze standaardverbinding zonder VPN werkt met 65,70 Mbps bij het downloaden en 15,21 Mbps bij het uploaden. Met deze snelheden zul je geen problemen hebben met streamen en gamen.

Screenshot van speedtest zonder VPN

Laten we nu dat resultaat nog eens bekijken na verbinding met een ExpressVPN-server. ExpressVPN wordt vaak aangeprezen als een van de snelste VPN’s, en we hebben nooit problemen gehad met de snelheid. Aangezien VPN’s je verbinding iets vertragen, verwachten we een daling in snelheid.

Printscreen van speedtest met ExpressVPN

Je zult zien dat toen we verbonden waren met een Amerikaanse server in New York, we een snelheidsdaling van 32,6% zagen. De resulterende snelheid (41,96 Mbps) is echter nog steeds meer dan voldoende voor gamen, streamen en downloaden. Je ziet dat de ping is toegenomen als gevolg van de grotere afstand waarover onze gegevens nu worden overgebracht. Je ping is hoe lang het duurt voor je computer om de server aan te spreken en een antwoord terug te krijgen. Hoe kleiner het getal, in milliseconden, hoe beter.

Hieronder zie je hoe sommige andere landen het doen ten opzichte van de Amerikaanse server. Je zult merken hoe je keuze van VPN-locatie de snelheid van je verbinding kan beïnvloeden.

VPN serverPingDownload snelheidUpload snelheidDaling
Frankrijk2963.3415.574%
Duitsland5161.9115.806%
IJsland1115.9513.9291%
Italië6156.9615.3413%
Zwitserland546.326.7190%

Hieronder staan de belangrijkste aandachtspunten bij het kiezen van de snelste VPN-verbindingen:

 • Kies een snelle VPN zoals ExpressVPN of SurfShark om er zeker van te zijn dat je niet wordt tegengehouden door een langzamere provider.
 • Kies waar mogelijk een land in de buurt, zodat je ping laag blijft. Als je in Nederland bent, zal een Europese VPN-server je waarschijnlijk de beste snelheden geven. Als je in Azië bent, overweeg dan een Japanse VPN-server. Canades en Amerikaanse servers staan ook bekend om de grote snelheden, mits je niet te ver weg bent.
 • Kies een land met een hoog volume van serverlocaties.

De snelste VPN: onze top keuze

Snelste VPN Laptop RaketNa uitgebreid onderzoek te hebben gedaan naar de snelste VPN’s, zijn we tot een top drie beste VPN’s voor snelheid gekomen.

 • Surfshark was niet in elk scenario de snelste VPN, maar zijn snelheid blonk enorm uit in verbindingen met servers op afstand. Dit maakt het een sterke mededinger all-round, vooral voor gamen of streamen met een VPN.
 • NordVPN scoorde niet al te hoog voor snelheid op lokale servers, maar hun overzeese VPN-servers maakten deze resultaten meer dan goed. Andere voordelen, waaronder uitstekende beveiliging, hielpen deze VPN naar de tweede plaats. Dankzij het nieuw geïntroduceerde “NordLynx” protocol is het mogelijk om in sommige scenario’s snelheden tot wel 800 mb/s te halen.
 • ExpressVPN biedt uitstekende snelheden, vergelijkbaar met die van NordVPN. Daarnaast heeft ExpressVPN een streng ‘no log’-beleid, een ongecompliceerde gebruikerservaring en zeer goede veiligheidsvoorwaarden. Deze extra functies maken ExpressVPN een uitstekende all-round VPN. ExpressVPN verbindt je ook direct met de snelste server op basis van je locatie.

Samengevat, voor snelle, overzeese VPN-verbindingen, kies SurfShark, NordVPN, of ExpressVPN. Houd in gedachten dat je werkelijke snelheid ook zal afhangen van de mogelijkheden van je thuisnetwerk.

Wat is de beste VPN-serverlocatie voor internetvrijheid?

De term “internetvrijheid” is erg ruim. Als we het hebben over online vrijheid, bedoelen we de mogelijkheid om toegang te krijgen tot het internet en om censuur te vermijden. Netneutraliteit valt hier ook onder. Dit houdt in dat internetproviders (ISP’s) alle internetcommunicatie gelijk moet behandelen en dus niet mogen discrimineren. Dit gaat niet alleen over censuur, maar ook over het idee dat providers het niet moeilijker moeten maken om toegang te krijgen tot informatie door bepaalde websites te vertragen.

Wat is de beste VPN-serverlocatie voor internetvrijheid? Volgens Statista staat IJsland voorop, met 95/100 op de Freedom House Index. Dit is een rangschikking op basis van tal van factoren, waaronder inhoudsbeperkingen, schending van gebruikersrechten en obstakels voor toegang tot content. Dit betekent dat je met een IJslands IP-adres online de minste belemmeringen en beperkingen zult ondervinden en toegang zult hebben tot een groter aanbod aan content.

Dit betekent echter niet dat je met een IJslands IP-adres overal toegang toe hebt. Als je bijvoorbeeld naar Amerikaanse Netflix wilt kijken, kan dit niet met een IJslandse server.

Het is belangrijk om te vermelden dat IJsland wetten heeft voor het verplicht bewaren van gegevens. Dit kan een bedreiging vormen voor je online privacy en anonimiteit. Het beschermen van deze rechten is belangrijk. Daarom raden wij ExpressVPN aan als je van plan bent om een IJslandse VPN-server te gebruiken voor internetvrijheid. ExpressVPN heeft een ‘zero log’-beleid, wat betekent dat ze geen logs over je online activiteiten zullen opslaan wanneer je verbonden bent met hun servers.

ExpressVPN
Actie:
3 extra maanden gratis bij een jaarabonnement
Vanaf
€6.59
8.9
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 95 landen
Bezoek ExpressVPN

Ben je op zoek naar ongeëvenaarde online privacy en anonimiteit? Gebruik dan ExpressVPN en maak verbinding met een VPN-server in IJsland. Vergeet niet dat alles wat als illegaal wordt beschouwd nog steeds illegaal is, ook als je een VPN gebruikt!

Wat is de beste VPN-serverlocatie voor het deblokkeren van sport?

Wil je online live sport kijken? Het is dan belangrijk om je VPN-aanbieder zorgvuldig te kiezen. Er valt veel geld te verdienen met sport, dus de uitzendrechten voor verschillende evenementen kunnen in handen zijn van verschillende omroepen in verschillende landen. Bovendien worden evenementen als de FIFA World Cup in meerdere landen wereldwijd gestreamd, maar meer lokale evenementen als de Copa Libertadores niet.

Dit betekent dat je misschien van de ene server naar de andere moet springen om toegang te krijgen tot al je favoriete evenementen. Het aantal serverlocaties en de landen waar deze servers staan zijn voor iedere VPN-aanbieder verschillend. De beste VPN’s zijn op abonnementsbasis en je wilt natuurlijk niet voor meerdere abonnementen moeten betalen. Als je een fervent sportfan bent, zorg er dan voor dat je een VPN-provider kiest die serverlocaties heeft in zo veel mogelijk landen. Hieronder vind je een kort overzicht van het aantal serverlocaties dat wordt aangeboden door drie van de beste VPN’s:

 1. ExpressVPN heeft meer dan 3.000 servers verspreid over 94 landen.
 2. CyberGhost heeft meer dan 7.000 servers, maar in iets minder landen (91 in totaal).
 3. NordVPN biedt meer dan 5.400 servers, hoewel verspreid over slechts 58 landen.

Als je jouw opties open wilt houden, raden wij je aan te kiezen voor ExpressVPN. Niet alleen biedt deze VPN de breedste selectie van serverlocaties, maar het is ook onze favoriete VPN-provider op dit moment.

Wat is de beste VPN-serverlocatie voor streaming?

Met streamingdiensten zoals Netflix, Disney Plus en Amazon Prime groeit de keuze aan films en tv-programma’s om vanuit je luie stoel te bekijken elke dag. Wist je dat de meeste van deze streamingdiensten niet in elk land hetzelfde aanbod aan programma’s bieden?

Dit heeft te maken met uitzendrechten. Toegang tot het populaire Amerikaanse Netflix-platform wordt bijvoorbeeld geblokkeerd als je buiten de VS bent. De website kijkt één keer naar je IP-adres en wijst je de deur. Om dit te omzeilen, raden we de volgende landen aan om te streamen:

 • Beste VPN-locatie voor Amazon Prime: de VS heeft ongeveer 18.250 titels op Amazon Prime. Het Verenigd Koninkrijk komt op de tweede plaats met ongeveer 11.000. Er is een scherpe daling naar de derde plaats; Canada heeft slechts 6.130 titels.
 • Beste VPN-locatie voor Netflix: Japan heeft de grootste Netflix-bibliotheek, met ongeveer 5.963 titels. De VS komt op de tweede plaats, met ongeveer 5.655. Opnieuw staat Canada op de derde plaats.

Benieuwd naar wat je op de Amerikaanse Netflix kunt kijken? Hieronder zie je een aantal populaire shows die je alleen op Netflix USA kunt bekijken:

 • 30 Rock
 • Futurama
 • House
 • Parks and Recreation
 • Supernatural

Hetzelfde geldt natuurlijk voor het Netflix-aanbod in andere landen. Er zijn bijvoorbeeld veel programma’s die je alleen op het Britse Netflix-platform of op BBC iPlayer kunt bekijken. De populairste programma’s met regiovrije toegang zijn echter meestal programma’s die alleen in de VS kunnen worden bekeken. Dit is de reden waarom mensen in andere landen zich vaak afvragen hoe ze Amerikaanse Netflix kunnen deblokkeren.

Hier is het goede nieuws: je kunt je IP-adres wijzigen in een Amerikaans IP-adres. Je krijgt vervolgens toegang tot het uitgebreide aanbod van de Amerikaanse Netflix. Natuurlijk werkt dit ook met Netflix in andere specifieke regio’s. Maak simpelweg verbinding met een server van het betreffende land.

CyberGhost is onze topkeuze voor het deblokkeren van streams. Deze VPN werkt namelijk erg goed voor de Amerikaanse Netflix en andere streamingdiensten. Het geeft je toegang tot andere streaminggiganten, waaronder HULU, Peacock, Pluto TV, HBO Max, Sling TV, Paramount+, en Amazon Prime US.

CyberGhost
Actie:
Probeer CyberGhost voor slechts €2.11 per maand!
Vanaf
€2.11
8.9
 • Hoge mate van gebruiksgemak
 • Hoge kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Torrents en Netflix mogelijk
Bezoek CyberGhost

Wat is de beste VPN-serverlocatie voor online gaming?

Computer Gaming ControllerSnelheid is essentieel voor online gamen. Wanneer je één van de snelste VPN’s kiest die we hierboven hebben besproken, dan zit je altijd goed. Je moet ook aandacht besteden aan je ping. Latency (latentie tijd) is belangrijk bij online gamen, want het is een maatstaf voor hoe snel je controllerinputs worden ontvangen door de server. Latency is een getal dat uitdrukt hoe goed je verbinding is met een gameserver. Een getal van drie cijfers kan slecht nieuws zijn als je een snelle first-person shooter speelt. Idealiter wil je dat je latency onder de 50ms blijft.

Zoals we hierboven al aangaven zal je latency waarschijnlijk lager zijn als je verder van de server van het spel af bent. Kies dus een VPN-server die zich dicht bij de plaats van de gameserver bevindt. Je eigen afstand tot deze servers is echter ook belangrijk. Je kunt het beste een server zoeken die zich ergens in het midden bevindt. Hier zijn de serverlocaties voor enkele van de populairste online games, zoals Minecraft:

GameServerlocaties
Apex Legends
 • Australië
 • België
 • Brazilië
 • Duitsland
 • Hong Kong
 • Japan
 • Nederland
 • Singapore
 • Verenigd Koninkrijk
 • Verenigde Staten
Battlefield V
 • Japan
 • Singapore
 • Australië (Sydney)
 • China
 • Brazilië
 • VS (Ohio)
Call of Duty: Warzone
 • Australië
 • Europa (Centraal)
 • Ierland
 • Japan
 • Verenigd Koninkrijk
 • VS (Californië, Ohio)
CS:GO
 • Afrika (Kaapstad, Johannesburg)
 • Singapore
 • Brazilië
 • Chili
 • Dubai
 • West-Europa (Stockholm, Luxemburg, Wenen)
 • Hong Kong
 • India (Mumbai)
 • Japan
 • Polen (Warschau)
 • Spanje (Madrid)
 • VS (Atlanta, California, Seattle, Sterling)
Minecraft
 • Frankrijk
 • Verenigd Koninkrijk
 • VS (Arizona, Phoenix)
PUBG
 • Australië (Sydney)
 • Brazilië
 • Canada
 • Duitsland (Frankfurt)
 • India (Mumbai)
 • Ierland
 • Korea (Seoul)
 • Rusland (Moskou)
 • São Paulo
 • Verenigd Koninkrijk (Londen)
 • VS (Californië, Ohio, Oregon, Virginia)

Voor competitief gamen zijn VPN’s nog belangrijker. Een VPN beschermt je tegen DDoS-aanvallen (Denial of Service). Deze aanvallen kunnen je verbinding platleggen en je winst stelen. Met een VPN ben je ook beter beschermd wanneer je betalingen doet voor microtransacties of andere diensten. Een VPN zorgt er bovendien voor dat je toegang hebt tot alle online games met een geografische beperking.

Met ongeveer 7.000 servers verspreid over 91 landen, is CyberGhost een geweldige VPN voor online gaming.

Conclusie: hoe kies je de beste serverlocaties?

Een VPN zorgt voor meer veiligheid, anonimiteit, en een grotere online vrijheid. Heb je hulp nodig bij jouw keuze voor de beste VPN-serverlocatie om de snelste verbindingen te krijgen of geblokkeerde inhoud te deblokkeren? Hieronder vind je een overzicht van de beste serverlocaties voor een specifiek doel.

 • Voor de snelste VPN-verbindingen, kies ExpressVPN en maak verbinding met de snelste server voor jouw locatie. De Smart Location functie kiest automatisch de snelste VPN-serverlocatie voor jou.
 • Alsje op zoek bent naar internetvrijheid, gebruik dan ExpressVPN en maak verbinding met een VPN-server in IJsland.
 • Voor het deblokkeren van sport, raden we ExpressVPN aan om toegang te krijgen tot de beste VPN-serverlocatie voor jouw stream. Maak bijvoorbeeld verbinding met Britse server voor BBC iPlayer of een server in de VS voor NBC Sports.
 • Voor streamen raden we CyberGhost aan. Deze VPN heeft geoptimaliseerde servers voor deblokkeren en werkt goed met de meeste streamingdiensten. Met CyberGhost is het omzeilen van geografische blokkades, opgelegd door streamingdiensten, geen probleem.
 • Voor online gamen is het belangrijk dat je een server kiest die niet te ver van de gameserver staat. CyberGhost met servers in meer dan 90 landen, is een uitstekende keuze voor online gamen.

Je krijgt een nieuw IP-adres toegewezen wanneer je verbinding maakt met een VPN-server. Je kunt vervolgens wisselen tussen verschillende VPN-servers om toegang te krijgen tot websites en streams die geblokkeerd zijn voor jouw regio.

Hoe kies je de beste serverlocaties? Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over welk IP-adres je moet gebruiken? Misschien kunnen wij je helpen. Bekijk de veelgestelde vragen hieronder om de antwoorden te vinden. Nog meer vragen? Laat dan een opmerking voor ons achter. We helpen je graag verder!

ExpressVPN biedt enkele van de beste VPN-snelheden die er zijn, met snelheden tot 600 Mbps. In onze tests zagen we ook niet veel vertraging bij het gebruik van deze VPN.

Als je op zoek bent naar één van de beste VPN-serverlocaties voor internetvrijheid, overweeg dan IJsland. Onlangs werd IJsland genoemd als het beste land voor online vrijheid. IJsland heeft de minste contentbeperkingen, schendingen van gebruikersrechten en barrières voor toegang tot content.

Er zijn veel goede VPN’s voor het deblokkeren van sport of andere streamingdiensten. Aangezien de uitzendrechten per evenement verschillen, kan het zijn dat je verschillende VPN-servers nodig hebt.

 1. ExpressVPN heeft meer dan 3.000 servers in 94 landen.
 2. CyberGhost biedt 7.000+ servers in 91 landen.
 3. NordVPN heeft meer dan 5.400 servers in 58 landen.
Techredacteur
Ronella houdt zich  bezig met de vraag hoe we onze digitale samenleving zo veilig mogelijk maken. De huidige digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds voor nieuwe veiligheidsvraagstukken komen te staan. Ronella wil daarom meer bewustwording creëren over cybersecurity en mensen wijzen op de risico’s en valkuilen. Meer over Ronella.
2
Reacties
Plaats een reactie
 1. Hoe kan ik zorgen dat mijn 86-jarige broer in Kaapstad Nederlandse tv kan kijken? Hij heeft een smart- tv

  • Om Nederlandse tv kijken in het buitenland kan op drie manieren:
   1. Satelliet
   2. De BVN-zender
   3. Een VPN gebruiken om online te streamen.

   De VPN kun je installeren op de smart-tv zelf, als deze direct toegang heeft tot de Google Play Store of andere Appstore. Je kunt ook een computer gebruiken als virtuele router om op deze manier de tv verbinding te laten maken via een VPN. Dit kan met zowel macOS als met Windows.
   Als je de VPN hebt geïnstalleerd, dan maak je verbinding met een Nederlandse server en ga je naar de NPO, of RTL app of naar een andere Nederlandse streamingdienst op de televisie. Je broer zou dan probleemloos Nederlandse tv moeten kunnen kijken.

Een reactie plaatsen