McAfee Antivirus review: hoe goed is de totale bescherming op Windows en Mac?

McAfee logo met een vergrootglas en een ster met daarin de score 6,6

McAfee is een van de oudste en populairste namen binnen de wereld van virusscanners. Na de oprichting in 1987 is het nog steeds een voorloper binnen de cybersecurity industrie.

Wij vonden dat het hoog tijd was om McAfee Total Protection en McAfee LiveSafe eens uit te testen. Wat heeft deze software immers te bieden op het gebied van veiligheid? Deze review helpt natuurlijk ook als je McAfee wilt vergelijken met andere populaire virusscanners, zoals Intego, Avast, AVG, Avira, Bitdefender of Kaspersky.

Scores van de McAfee antivirus review op het gebied van veiligheid, privacy, snelheid & performance, gebruiksgemak


McAfee review: in het kort

McAfee’s antiviruspakketten bieden prima bescherming tegen virussen en andere malware. Ook kun je gebruikmaken van enkele handige features. Als je gesteld bent op je privacy, dan is dit echter niet de antivirusprovider voor jou. Ook de klantenservice en website laten te wensen over. We kunnen over McAfee’s service het volgende zeggen:

VoordelenNadelen
McAfee Total Protection scoort hoog bij AV-comparatives en AV-testsMcAfee VPN is niet transparant
Bij beide antiviruspakketten krijg je handige extra features, zoals een firewall en een wachtwoordmanagerPrivacy Protection is niet beschikbaar in Nederland
Het installatieproces verloopt intuïtiefSafe Family lijkt niet te werken
De app van McAfee Total Protection werkt prettigMcAfee verzamelt veel persoonsgegevens en deelt deze met andere partijen
De klantenservice reageert traag
Scans met McAfee LiveSafe kosten veel CPU en werkgeheugen
McAfee website

McAfee specificaties en abonnementen

McAfee heeft grofweg twee antiviruspakketten: McAfee LiveSafe en McAfee Total Protection. Het verschil tussen deze twee is dat je bij McAfee LiveSafe ook een ouderlijk toezichtprogramma krijgt. Als je dit programma ook wilt gebruiken met McAfee Total Protection, zul je gebruik moeten maken van Total Protection Gezin.

Zoals je later in deze review kunt lezen lijkt McAfee Safe Family, zoals het ouderlijk toezicht heet, niet te werken. Hierdoor vervalt dus het verschil tussen McAfee LiveSafe en Total Protection. Het enige grote verschil is dan alleen de prijs en het aantal apparaten dat je met één abonnement kunt beschermen. Met McAfee LiveSafe bescherm je namelijk een ongelimiteerd aantal apparaten voor ongeveer 36,60 euro per per jaar, terwijl je bij Total Protection ongeveer 29,95 euro betaalt voor het beschermen van één apparaat, 36,90 euro voor vijf apparaten en 69,20 euro voor een ongelimiteerd aantal apparaten.

FeatureMcAfee LiveSafeTotal ProtectionTotal Protection Gezin
PrijsVanaf €36,60 per jaarVanaf €29,95 per jaarVanaf €39,95 per jaar
Aantal apparaten
Ongelimiteerd1 apparaat5 apparaten
Real-Time Antivirus
Performance Optimization
Payment Protection
VPN
Adult Content Blocker
Screen-Time Management
GPS Child Locator
File Protection
Password Manager
Download LinkMcAfee AntivirusMcAfee AntivirusMcAfee Antivirus

Veiligheid: is McAfee te vertrouwen?

Scorebalk die de score "8/10" laat zien

Van de twee antivirusprogramma’s die we hebben getest, is alleen McAfee Total Security ook gereviewd door andere vooraanstaande cybersecurityorganisaties AV-comparatives en AV-tests. Uit onze eigen test blijkt dat beide programma’s ongeveer hetzelfde werken en dezelfde extra’s aanbieden. Dit zijn onze voornaamste bevindingen:

 • McAfee Total Protection scoort hoog bij AV-comparatives (99,97% veiligheid) en AV-tests (100% veiligheid).
 • Beide virusscanners geven je drie scanopties.
 • Beide virusscanners hebben een ingebouwde firewall.
 • Bij zowel McAfee LiveSafe als bij McAfee Total Protection kun je gebruikmaken van McAfee True Key, WebAdvisor en Shredder.

Beveiligingstests: hoe goed doet McAfee het?

Voor Windows zien we dat McAfee Total Protection een AV-comparatives score van 99,8% heeft in februari en maart 2022. Dit betekent dat 99,97% van de risicovolle URL’s en bestanden dus geblokkeerd werden. Drie veilige bestanden werden tijdens de test aangemerkt als risicovol. De gebruiker kon hierbij zelf aangeven of deze het risico accepteerde of niet, dus het werd niet direct gedeletet.

AV-test heeft McAfee Total Protection ook gereviewd. In december 2021 concludeerde deze organisatie dat het programma 100% van de mogelijke malware tegenhield bij de tests. Ook geeft McAfee minder false positives dan het industriegemiddelde. Het markeert dus minder legitieme bestanden als schadelijk.

Als je McAfee Total Protection’s beveiliging vergelijkt met andere top antivirusprogramma’s, zie je slechts kleine verschillen. Duidelijk is dat het beter is dan de service van Avira, die zes malafide bestanden doorliet. Norton Life Lock was juist veiliger, met een 100% beveiligingsniveau. Deze software had echter last van meer false positives.

McAfee LiveSafe is helaas door geen van deze vooraanstaande auditors getest. Onze eigen, minder uitgebreide tests, leverde echter dezelfde resultaten bij McAfee LiveSafe op als bij McAfee Total Protection.

Real-time beveiliging McAfee Total Protection

De virusscanner geeft je drie scanopties:

 • Full scan om je hele computer te scannen op virussen, malware, spyware en andere dreigingen.
 • Quick scan. Deze raadt McAfee zelf aan om te gebruiken. Het checkt hiermee de meest belangrijke bestanden en programma’s op jouw apparaat.
 • Custom scan. Deze draai je door met je rechtermuisknop op een specifiek bestand te klikken en te kiezen voor de optie met het McAfee-logo en ‘Scannen’. Zo doe je een virusscan van één bestand.

Screenshot McAfee Software Scanpagina

Bovendien scant de virusscanner constant elk programma dat je opent voor bedreiging. Dus ook als je niet handmatig een (uitgebreide) scan uitvoert, controleert McAfee je veiligheid. Mocht het programma een virus missen, dan heb je bovendien recht op restitutie. Dit geldt echter alleen als je voor automatische verlenging heb gekozen bij je abonnement. McAfee heeft in dat geval namelijk een Virus Protection Pledge: een belofte je te beschermen tegen ieder virus.

Als de virusscanner een verdacht bestand vindt, plaatst hij deze in quarantaine. Hier kun je zelf beslissen of je het bestand verwijdert of handmatig als veilig markeert.

Real-time beveiliging McAfee LiveSafe

McAfee LiveSafe scant ook constant elk programma dat je opent voor eventuele bedreigingen. Ook geldt de Virus Protection Pledge van McAfee voor deze antivirussoftware. Het heeft bovendien dezelfde drie scantypes:

 • Snelle scan.
 • Volledige scan.
 • Aangepaste scan. Naast ‘Scannen‘ kun je bij bestanden ook direct voor ‘Verwijderen‘ kiezen. McAfee zorgt er dan voor dat het bestand veilig verwijderd wordt. Hierover vertellen we onder het kopje ‘McAfee Versnipperaar’ meer.

McAfee Livesafe Scantypes

McAfee’s firewall

De Total Protection en LiveSafe virusscanners bieden ook een uitgebreide eigen firewall. Een firewall scant alle inkomende internetdata op virussen en malware. Hierdoor krijgen hackers geen toegang tot jouw computer. Dus niet alleen je bestanden, maar ook je inkomende dataverkeer wordt beveiligd.

Screenshot McAfee Software Firewall

Een groot nadeel van de firewall is echter dat deze niet lijkt te werken op Mac. Ondanks dat we alle instructies gevolgd hebben, kregen we de firewall niet ingesteld op macOS. We hebben de software geüpdatet en het antivirusprogramma volledige toegang tot ons apparaat gegeven, maar we bleven deze melding krijgen:

McAfee turn on firewall melding

We hebben natuurlijk onderzocht waaraan dit zou kunnen liggen en de klantenservice benaderd. De medewerker bevestigde ons vermoeden: deze functie is eenvoudigweg niet beschikbaar op Apple producten. Hetzelfde geldt voor andere functies:

 • QuickClean
 • Ouderlijk toezicht
 • Wachtwoordmanager
 • Versnipperaar

True Key van McAfee wachtwoordmanager

True Key is de wachtwoordmanager van McAfee. Dit is een dienst die je kunt gebruiken onafhankelijk van het abonnement dat je hebt afgesloten. Deze password manager kun je gebruiken als browserextensie in Chrome, Firefox, Edge en Safari. Je slaat er gemakkelijk de volgende zaken in op:

 • Inloggegevens. Je hebt ook de mogelijkheid om True Key unieke, sterke wachtwoorden te laten genereren.
 • Creditcards, identiteitsbewijzen, paspoortnummers en andere persoonlijke ID’s.
 • Vertrouwelijke notities.

Alle informatie die je opslaat in de wachtwoordmanager wordt lokaal opgeslagen. Als je inlogt via een ander apparaat, dan worden de gegevens versleuteld met AES-256 om te verzenden. Inloggen doe je bovendien met een hoofdwachtwoord (op het eerste apparaat en de browser die je gebruikt).

Ieder ander apparaat heeft tweefactorauthenticatie nodig in de vorm van een goedkeuring via e-mail of het eerste apparaat. Je kunt ook Windows Hello, een vingerafdruk of een alternatief apparaat instellen als tweefactorauthenticatie.

McAfee Webadvisor

McAfee WebAdvisor is een browserextensie die je bij elk McAfee-abonnement krijgt. Deze extensie moet je beschermen door middel van:

 • Misklikbeveiliging. Dit blokkeert nepwebsites, als je per ongeluk op een phishinglink hebt geklikt.
 • Typo protection. Als je een URL verkeerd hebt getypt, redirect McAfee je direct naar de juiste website.
 • Veilige downloads. De browserextensie scant hierbij al je downloads en waarschuwt je bij eventuele risico’s.
 • Security check. Deze controleert of je firewall en antivirus wel aanstaan op het moment dat je online gaat.
 • Safe browsing. Dit is een kleurensysteem waaraan je kunt zien of een link veilig is om op te klikken of niet.

McAfee Versnipperaar

Versnipperaar, ook wel McAfee Shredder, is een functie die bij alle abonnementen is inbegrepen. Het laat je bestanden op een veilige manier vernietigen. De mappen die vooraf ingesteld zijn om te verwijderen zijn je prullenbak en de tijdelijke internetbestanden. Je kunt ook zelf mappen, en zelfs USB’s of andere verwijderbare drives, kiezen.

Daarnaast kun je instellen hoe rigoureus je de bestanden wilt vernietigen. Je hebt de keuze uit ‘Eenvoudig‘, ‘Veilig‘ en ‘Voltooid‘. De eerste optie is het snelst en de derde optie het veiligst. Met ‘Voltooid’ gaat het bestand namelijk extra vaak door de versnipperaar.

McAfee Bestands-versnipperaar


Privacy: hoe gaat McAfee met je gegevens om?

Scorebalk die de score "4,5/10" laat zien

Natuurlijk hebben we ook het privacybeleid van McAfee bekeken om te zien welke data de software van jou verzamelt. Ook zijn we nagegaan of McAfee speciale privacyfeatures aanbiedt, zoals een VPN of private browsing. McAfee is niet als een privacyvriendelijk bedrijf uit de tests gekomen. Als jij om je online anonimiteit geeft, kun je beter kiezen voor Bitdefender.

Dit zijn de conclusies van ons onderzoek naar de virusscanner:

 • McAfee biedt een VPN-service aan, maar deze is niet erg goed.
 • Privacy protection is niet beschikbaar voor inwoners van Nederland.
 • McAfee Safe Family lijkt niet te werken en de trackerverwijderaar valt ook tegen.
 • Het antivirusbedrijf verzamelt veel persoonsgegevens en deelt deze met derden.

McAfee Safe Connect VPN

McAfee biedt met zowel LiveSafe als Total Protection een Virtual Private Network (VPN) aan. Deze vind je in het antivirusconsole onder de noemer ‘Veilig VPN‘.

McAfee Veilig VPN

In tegenstelling tot grote, betrouwbare VPN-providers, maakt McAfee niet bekend welk VPN-protocol de dienst gebruikt. Ook heeft de VPN geen automatische kill switch of andere functionaliteiten. Je kunt alleen bepaalde netwerken whitelisten en verbinding maken met een locatie, waarbij je dus ook niet weet hoeveel servers er zijn. De locaties waarmee je kunt verbinden zijn:

WerelddeelLanden
Afrika en Midden-OostenKenia, Nigeria, Verenigde Arabische Emiraten, Zuid-Afrika
Azië en OceaniëAustralië, Filipijnen, India, Indonesië, Japan, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Taiwan, Zuid-Korea
EuropaBelgië, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Moldavië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Servië, Slovenië, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland
Noord-AmerikaCanada, Verenigde Staten
Zuid- en Midden-AmerikaArgentinië, Brazilië, Chili, Colombia, Peru

Identity Monitoring

Identity Monitoring, of Identiteitsbescherming in het Nederlands, is een feature die McAfee levert bij elk abonnement dat je neemt. Het is eigenlijk slechts een e-mailmonitoringservice. Het gaat na of je e-mailadres ergens op het dark web te vinden is.

Wanneer je via het McAfee-console naar de Identiteitsbescherming-website bent gegaan, zie je hier ook ‘Privacybescherming‘. Hierbij gaat McAfee meer dan 40 personenzoeksites af op zoek naar de gegevens die jijzelf hebt ingevuld. Als er gegevens van jou gevonden zijn, kun je ervoor kiezen om McAfee een verzoek tot verwijdering te laten sturen. Hiervoor moet je betalen. Privacybescherming is echter alleen beschikbaar voor mensen uit Australië, Canada, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Wel laat McAfee je al jouw gegevens ook vanuit Nederland invullen, waarna je erachter komt dat je jouw gegevens voor niets hebt opgegeven.

McAfee Formulier Nederlands

McAfee Safe Family

Safe Family is de ouderlijk toezicht-app van McAfee. Deze kun je gebruiken als je een abonnement hebt op McAfee LiveSafe of McAfee Total Protection Gezin. Voor deze review hebben we geprobeerd de app te testen. We kregen hem echter niet werkend. Ook al hadden we Safe Family gedownload, de software startte niet op. De klantenservice van McAfee kon ons niet verder helpen.

Tracker remover

McAfee heeft een tracker remover in zijn antivirussoftware. Periodiek verwijdert het programma hiermee de cookies en andere trackers uit je browsers. Ook schoont het mappen op je computer op en kun je instellen dat de prullenbak van het e-mailprogramma Outlook leeggehaald wordt.

Als je niets verandert aan de instellingen, gebeurt de opschoning eens per maand. Ook gaat het niet alle mappen af, maar alleen die hieronder op de foto zijn weergegeven. McAfee heeft dus geen trackerblocker, zoals de gratis browserextensie Privacy Badger. Als je op zoek bent naar een tool om trackers en cookies helemaal te blokkeren, ben je bij McAfee niet aan het juiste adres.

McAfee Tracker Remover

McAfee’s privacybeleid

Het blijkt dat het bedrijf erg veel van jouw persoonsgegevens in zijn bezit heeft. Het gaat hierbij om informatie die je zelf geeft, maar ook om info die McAfee achterhaalt door je gebruik te volgen.

De gegevens die je zelf moet vrijgeven om de antivirussoftware te gebruiken zijn de volgende:

 • Je contactinformatie, zoals je naam, e-mailadres, postadres en telefoonnummer.
 • Je betaalgegevens, waaronder je creditcardinfo en bankgegevens.
 • De inloggegevens van je account.

Je kunt er vaak niet omheen dat je bovenstaande gegevens deelt om gebruik te maken van een service. Het is echter zorgwekkend hoeveel informatie McAfee verzamelt van achter de schermen. In het privacybeleid staat bijvoorbeeld dat de scanner de volgende gegevens kan verzamelen:

 • Op welke apparaten je de software gebruikt.
 • De producten die je koopt én waar je naar zoekt.
 • Je interesses, oftewel wat je online opzoekt.
 • Je persoonsgegevens, zoals je geslacht.
 • Biometrische data. Denk hierbij aan je vingerafdruk en stemgeluid.
 • Foto’s en videos op je apparaat.

Daar komt bij dat McAfee jouw internet-, app- en netwerkgebruik kan tracken. De provider weet dan welke websites je bezoekt, welke apps je geïnstalleerd hebt, hoe goed je verbinding is en nog veel meer. Bovendien stelt McAfee dat het bedrijf deze gegevens met derden kunnen delen. Hier vallen zowel de de overheid als andere (commerciële) partijen onder, zoals in dit overzichtsdocument te zien is.

Fusie met FireEye

In juli 2021 werd FireEye overgenomen door Symphony Technology Group (STG). In oktober dat jaar nam STG ook McAfee over. CEO Bryan Palma zegt dat de teams van McAfee Enterprise en FireEye zo in staat zijn om een geïntegreerd beveiligingsplatform te ontwikkelen dat wordt ondersteund door artificiële intelligentie en automatisering. Het gefuseerde bedrijf heet nu Trellix.

Trellix zegt zich in de toekomst vooral te gaan focussen op ‘Extended Detection and Response (XDR)’-ecosystemen. Dit is een principe waarbij meerdere tools en technologieën worden gebruikt die speciaal voor een specifiek bedrijf worden ingesteld. Wat dit precies gaat betekenen voor McAfee Antivirus is nog niet bekend.


Gebruiksgemak: hoe gebruiksvriendelijk is McAfee?

Scorebalk die de score "6,5/10" laat zien

Hoe goed een antivirusprovider ook is, als de software lastig te navigeren is, heb je er nog niets aan. We hebben dus getest of McAfee intuïtief en makkelijk in het gebruik is. Samenvattend kunnen we zeggen dat dit tot op zekere hoogte het geval is.

 • De website is moeilijk te navigeren.
 • Het installatieproces verloopt intuïtief.
 • McAfee Total Protection heeft een handige app. De McAfee LiveSafe-app kan intuïtiever vormgegeven worden.
 • De klantenservice kan beter.

McAfee’s website

De website is overzichtelijk. Je belandt vanuit Nederland direct op een pagina met de pakketten die McAfee hier aanbiedt. Ook geeft de website de prijzen in euro’s weer. De website werkt echter wel met een A/B-systeem. Ze laat een deel van de bezoekers een pagina zien met prijzen voor tweejaarsabonnementen. Een ander deel krijgt een pagina met prijzen voor eenjaarsabonnementen te zien. Het kan dus wat gedoe zijn om beide opties te bekijken en zo de beste keuze te maken.

Als je meer wilt weten over de verschillende abonnementen die McAfee aanbiedt en de bijbehorende features, dan werkt de website niet erg fijn. Zo kun je eigenlijk alleen maar Total Protection vinden, niet LiveSafe. Ook informatie over features, zoals de anti-spam en -phishing functie, die per november 2021 overigens is verwijderd uit de software, kun je niet zomaar vinden. De makkelijkste manier om te vinden wat je zoekt is door ‘McAfee [feature]’ in te tikken op Google of een andere zoekmachine. Zo kom je vaak wel op de juiste pagina van de McAfee-website terecht.

Er zit nog een groot nadeel aan de website. McAfee specificeert niet dat er verschillende functies beschikbaar zijn voor verschillende besturingssystemen. We kwamen er tijdens het testen achter dat de volgende functies op macOS ontbreken:

 • QuickClean
 • Ouderlijk toezicht
 • Wachtwoordmanager
 • Versnipperaar

We hebben McAfee Mobile echter niet getest. We kunnen dus geen uitsluitsel geven over welke functionaliteiten beschikbaar zijn op Android of iOS.

Hoe installeer ik McAfee?

De McAfee-app downloaden en installeren op je computer verloopt wel snel en gemakkelijk. Hier laten we je zien welke stappen je doorloopt:

 1. Je kiest een pakket en rekent af. Je wordt dan meteen doorgestuurd naar een pagina waar je de software downloadt. Op deze pagina staat bovendien een link die je op andere apparaten gebruikt voor de software-installatie. Let op: je krijgt hier ook een serienummer dat je nodig hebt als je de software ooit moet re-installeren. Bewaar deze dus goed.
 2. Open je download om de antivirussoftware te installeren. De installatiewizard die verschijnt leidt je door het gehele proces.
 3. Mac-gebruikers krijgen een pop-up te zien waarin ze toegang moeten verlenen tot het apparaat. Je klikt hiervoor op ‘Toestaan’ en hebt ook de optie om hier extra informatie over te krijgen.
 4. McAfee’s antivirussoftware doet direct zijn werk. Elke keer dat je een bestand of pagina opent, checkt het of deze veilig is.

McAfee’s software: Total Protection

McAfee is een prima virusscanner voor beginners. Iedere pagina in de app spreekt voor zich en je navigeert gemakkelijk door het menu. Het is bovendien eenvoudig om de veiligheidsopties in te stellen zoals jij die wilt.

Screenshot McAfee Software Startscherm

Zoals we in de sectie ‘Algehele veiligheid’ al vermeldden, loop je als macOS-gebruiker wel tegen problemen aan. Een voorbeeld hiervan is dat je de firewall niet kunt inschakelen.

Een tweede nadeel in het dagelijks gebruik is de hoeveelheid pop-ups die McAfee geeft op je pc. McAfee maakt namelijk bijna dagelijks reclame voor zijn andere pakketten en services. Voor veel consumenten zorgt dit voor frustratie, zeker omdat de pop-ups niet gemakkelijk te verwijderen zijn.

McAfee’s software: LiveSafe

McAfee LiveSafe lijkt erg op McAfee Total Protection wat betreft geboden functionaliteiten. De instellingen zijn echter iets lastiger te vinden. Op de homepagina zie je wel dat er een antivirus, VPN en tracker remover is, maar je ziet niet direct of je geen onveilige bestanden of apps hebt. Om alle features te zien, moet je op de vier vierkantjes linksboven in de app klikken.

McAfee Livesafe

Net als bij McAfee Total Protection krijg je bij McAfee LiveSafe constant pop-ups met reclame. Ook krijg je erg veel e-mails met reclame voor McAfee.

Hoe gemakkelijk kun je je McAfee-abonnement opzeggen?

Je abonnement opzeggen is erg gemakkelijk. Je gaat hiervoor naar je accountpagina op de McAfee-website en zet ‘auto-renewal’ uit. Je abonnement stopt dan automatisch na afloop van de abonnementsduur. Als je gebruikmaakt van de free trial, dan moet je wel zorgen dat je het abonnement uiterlijk 7 dagen voor het einde stopzet.

Klantenservice: hoe behulpzaam is McAfee?

De helpdesk op de website bevat oplossingen voor veelvoorkomende problemen en antwoorden op veelgestelde vragen. Hiermee los je problemen snel en gemakkelijk op.

Een ander positief punt is dat de Windows-versie van McAfee Total Protection een in-app helpsectie heeft. Je hoeft hier dus niet eerst naar de website om het proces te starten. Helaas bestaat deze sectie nog niet in de Mac-app. Ook in McAfee LiveSafe word je vanuit de app naar de website gestuurd, in plaats van dat je de mogelijkheid krijgt in de app zelf hulp te vragen.

Daadwerkelijk een persoon spreken bij de klantenservice is lastig. Om een medewerker te spreken moet je namelijk een lang formulier invullen vol persoonlijke gegevens. Zo moet je jouw naam, telefoonnummer, e-mailadres, e-mailverificatiecode en je probleem opgeven. Ook zijn de live chat en telefoon alleen beschikbaar op werkdagen tussen 9:00 uur en 18:00 uur. Wanneer je aan het chatten bent met een medewerker, duurt het bovendien erg lang voor deze reageert op vragen.

Extra frusterend wordt het als jij het Total Protection-abonnement deelt. Misschien heb jij niet voor het abonnement betaald, maar ervaar je wel een probleem. Je beschikt dan waarschijnlijk niet over alle benodigde informatie. Zonder deze info kun je geen contact krijgen met de klantenservice, wat het proces zeer vertraagt. Dit geldt echter voornamelijk voor de internationale klantenservice. Toen we de Nederlandse service benaderden, kregen we wel snel reactie, ook zonder de benodigde informatie zelf aan te leveren.

Is het je toch gelukt online een hulpvraag in te sturen, dan kan deze alsnog onbeantwoord blijven. De medewerker van de online helpdesk meldt dan dat je alsnog even moet bellen. Dit doet het bedrijf bijvoorbeeld als het gaat om terugbetalingen.


Snelheid en systeembelasting: vertraagt McAfee mijn computer?

Scorebalk die de score "7,5/10" laat zien

Jezelf beschermen tegen malware mag natuurlijk niet ten koste gaan van alle andere zaken die je op je apparaat uitvoert. Een antivirusprogramma mag dus niet te veel van je RAM-geheugen gebruiken op de achtergrond. Ook wil je je computer niet oververhitten tijdens het uitvoeren van scans.

Als we kijken naar de service van McAfee, dan kunnen we concluderen dat er een groot verschil bestaat tussen McAfee LiveSafe en McAfee Total Protection. Verder constateren we het volgende:

 • McAfee gebruikt 214,7 MB aan werkgeheugen op de achtergrond.
 • Een snelle scan is veel sneller uitgevoerd met McAfee Total Protection dan met McAfee LiveSafe.
 • Een volledige scan kost erg veel CPU bij McAfee LiveSafe.

Hoe lang duurt een scan?

Hoe lang het duurt om een scan uit te voeren is niet alleen afhankelijk van het antivirusprogramma. Deze zaken spelen onder andere ook een rol:

 • Hoeveel bestanden je op je computer hebt opgeslagen.
 • Je RAM-geheugen.
 • Het type harddrive dat je hebt.
 • Je algemene CPU-performance.

Wij testten McAfee Total Protection en McAfee LiveSafe met een laptop met deze specs: Intel Core i5-10300H CPU, 16 GB werkgeheugen DDR4, SSD opslag met Windows 11 21H2 64-bit systeem.

Met McAfee LiveSafe was een snelle scan van 36.542 bestanden in 3,5 minuten uitgevoerd. Een volledige scan van ongeveer 283.000 bestanden duurde 13 minuten.

McAfee Total Protection hadden we eerder getest op dezelfde laptop, maar dan met Windows 10. Hier duurde een full scan 24 minuten en een quick scan slechts 30 seconden.

Welke invloed heeft McAfee op mijn CPU?

McAfee is constant op de achtergrond bezig om te controleren dat er geen malware op je computer staat. Als je geen actieve scan draait, dan draait McAfee wel veel processen op de achtergrond. In totaal gebruikt de software gemiddeld 214,7 MB, wat neerkomt op 3,20% van ons werkgeheugen.

Een snelle scan gebruikte gemiddeld 299,8 MB en 20,3% van het processorgeheugen. Een volledige scan kostte McAfee gemiddeld 285,7 MB en 63% processorgeheugen. De computer werd hierbij erg warm en de ventilatoren maakten veel herrie.

Een volledige scan van McAfee Total Protection nam 4% van het processorgeheugen in beslag, wat neerkwam op 46 MB.


Conclusie: is McAfee een goede virusscanner?

McAfee Total Protection is een goed antivirusprogramma voor Windows. Het biedt namelijk meerdere veiligheidsopties, is makkelijk in het gebruik en benadeelt de systeembelasting van de rest van je apparaat niet. Het is echter niet de beste keuze voor Mac. Hier missen immers enkele functies.

McAfee LiveSafe biedt ook goede beveiliging. Helaas is de performance en snelheid van deze software minder goed dan die van Total Protection. Ook laten het algemene privacybeleid en de klantenservice van McAfee wat ons betreft te wensen over. Uiteindelijk komen we op deze eindscore voor McAfee’s services:

 • Veiligheid (weging 0,4): 8
 • Privacy (weging 0,3): 4.5
 • Gebruiksgemak (weging 0,2): 6.5
 • Speed and performance (weging 0,1): 7.5
 • Totale score: 6.6

Als je McAfee wilt vergelijken met andere virusscanners, bekijk dan onze reviews. Je kunt ook direct naar onze top 5 beste virusprogramma’s gaan. Wil je direct een abonnement afsluiten? Klik dan op de knop hieronder om naar de website van McAfee te gaan.

McAfee website
McAfee Antivirus: veelgestelde vragen

Heb je een vraag over de McAfee antivirussoftware? Kijk dan of we deze al beantwoord hebben in de veelgestelde vragen. Mocht dat niet het geval zijn, stel hem dan in de reacties.

McAfee Total Protection is een prima programma voor Windows. Het monitort je bestanden als je ze opent, biedt wachtwoordbeveiliging, een firewall en nog veel meer.

Hoewel het bij lange na niet het beste antivirusprgramma is, werkt McAfee prima op Windows. Voor Mac-gebruikers is het echter niet de beste keuze. Verschillende functionaliteiten missen namelijk voor dit besturingssysteem.

McAfee LiveSafe is een prima antivirusprogramma met verschillende fijne extra’s. Het is echter lang niet de beste. Zeker als je jouw privacy belangrijk vindt, kun je beter voor een andere virusscanner uit deze top 5 gaan.

Als je onze reviews van McAfee en Kaspersky vergelijkt, blijkt Kaspersky de betere keuze te zijn. Deze provider heeft immers een meer robuuste beveiliging. Ondanks het feit dat Kaspersky een Russisch bedrijf is, heeft het ook een beter privacybeleid.

McAfee biedt verschillende antiviruspakketten aan:

 • McAfee LiveSafe. Een abonnement hierop heb je vanaf 36,60 euro.
 • McAfee Total Protection. Een abonnement hierop heb je vanaf 29,95 euro voor één apparaat.
 • McAfee Total Protection gezin. Een abonnement hierop heb je vanaf 39,95 euro voor vijf apparaten.

Nee, McAfee biedt geen gratis antivirusservice aan. Wel kun je gebruikmaken van een gratis trial.

Mocht je toch graag een gratis antivirus gebruiken, neem dan eens een kijkje in de lijst met beste gratis antivirusprogramma’s.

Techredacteur
Tamara is al jaren bezig met taal en communicatie. De steeds vernieuwde kennis over tech en cybersecurity weet ze zo goed over te brengen op het grote publiek. Tamara is geïnteresseerd in kwesties rondom (overheids)censuur en de balans tussen privacy en vrijheid online.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen