McAfee Antivirus review: hoe goed is de totale bescherming op Windows en Mac?

Man achter computer met McAfee erop. Cijfer 8.0 in rechterbovenhoek
Klik hier voor een korte samenvatting
In het kort: McAfee Total Protection Antivirus review

McAfee is een van de oudste antivirusproviders. Wij testten het antivirus op Windows en Mac en vonden een goede beveiliging voor Windows. De app mistte echter functionaliteiten op macOs. De meest belangrijke functionaliteiten van McAfee Total Protection zijn:

 • Een optie voor een snelle en volledige virusscan.
 • Doorlopende scans om complete beveiliging te garanderen.
 • Ingebouwde firewall.
 • Anti-spam.
 • Wachtwoordmanager en bestandenbeveiliging.

McAfee is bovendien betaalbaarder dan andere antivirussoftware. Je kunt de software al op 10 apparaten gebruiken voor maar €39,97 per jaar. Er zijn bovendien extra opties, zoals het toevoegen van McAfee Secure VPN.

Bekijk alle deals middels de button hieronder.

McAfee website

Wil je meer weten over McAfee Total Protection en hoe deze antivirussoftware bij ons uit de test kwam? Lees dan de volledige review hieronder. Je vindt hier details over de functionaliteiten, beveiliging, privacy en het gebruiksgemak.

McAfee LogoMcAfee is een van de oudste en populairste namen binnen de wereld van virusscanners. Na de oprichting in 1987 is het nog steeds een voorloper binnen de cybersecurity industrie.

Wij vonden dat het hoog tijd was om McAfee Total Protection eens uit te testen. Wat heeft deze software immers te bieden op veiligheidsgebied? Deze review helpt natuurlijk ook als je McAfee wilt vergelijken met andere populaire virusscanners, zoals Avast, AVG, Avira, Bitdefender en Kaspersky.

Een 8 voor McAfee

Voor ons eindoordeel combineren we McAfee’s testresultaten voor veiligheid (weging 0.5), snelheid en pc-prestaties (weging 0.2), privacy (weging 0.1), gebruikersgemak (weging 0.1) en klantenservice (weging 0.1).

 • Veiligheid: 8
 • Snelheid en pc-prestaties: 9
 • Privacy: 7
 • Gebruikersgemak: 8
 • Klantenservice: 7
 • Totale score: 8

McAfee’s opties en prijzen

Een van de voordelen van McAfee ten opzichte van de competitie is de prijs. De pakketten van McAfee zijn goedkoper dan die van vergelijkbare virusscanners. Je krijgt de keuze uit drie verschillende pakketten. Het verschil tussen deze pakketten zit hem voornamelijk in het aantal apparaten waarop je de software wilt gebruiken. De goedkoopste optie is voor één apparaat en met de beste deal krijg je toegang tot 10 apparaten tegelijkertijd.

Een pakket bij McAfee biedt bovendien extra voordelen. Zo bescherm je je wachtwoorden met McAfee’s wachtwoordmanager True Key. Je documenten bescherm je met File Lock en verwijder je permanent met de McAfee Versnipperaar. Ook kun je gebruik maken van de McAfee Safe Connect VPN als je je aanmeldt voor automatische verlenging. Een compleet overzicht van de voordelen per pakket zie je in de tabel hieronder.

VoordeelIndividueelMeerdere apparatenFamilie
Aantal apparaten tegelijkertijd te verbinden1510
PrestatieoptimalisatieJaJaJa
McAfee File LockJaJaJa
McAfee VersnipperaarJaJaJa
McAfee QuickClanJaJaJa
Safe Family (ouderlijk toezicht)NeeNeeJa

Wat kosten McAfee’s pakketten?

Alledrie de pakketen zijn af te sluiten als 1-jarig of 2-jarig abonnement. Je bent uiteraard het goedkoopste uit als je een abonnement van twee jaar afsluit. Als je abonnement is verlopen, maar je hebt wel automatisch verlengen ingeschakeld, dan betaal je na afloop een hogere prijs. Wel kun je vrijblijvend een maand lang de gratis versie uitproberen. Deze versie biedt je alle voordelen van een abonnement voor één apparaat. Hieronder vind je een handig overzicht:

PakketPrijs een jaarPrijs twee jaarReguliere prijs
Individueel€29,95€24,97€69,95
Meerdere apparaten€44,95€34,97€89,95
Familie€44,95€39,97€99,95

Als je deze prijzen vergelijkt met andere virusscanners, bijvoorbeeld Kaspersky, dan zie je dat je goedkoper uit bent met McAfee. Bij een 1-jarig abonnement ben je voor Kaspersky Total Security namelijk respectievelijk €29,97, €49,47 en €83,97 kwijt.

Ga naar McAfee

Veiligheid: hoe goed beveiligt McAfee Total Protection jouw computer?

Onze ervaring met McAfee Antivirus is dat het goede bescherming biedt tegen virussen, malware, phishing en andere dreigingen. De antivirussoftware werkt het beste op Windows, maar heeft enkele problemen met macOS. Over de sterkte van de beveiliging op macOS kunnen we echter geen 100% betrouwbare uitspraken doen. De onafhankelijke organisatie die software structureel test, AV-Comparatives, heeft McAfee op Mac immers nog niet getest.

Voor Windows zien we dat McAfee Antivirus een AV score van 99,6% heeft in februari en mei 2021. Dit betekent dat 99,6% van de risicovolle URL’s en bestanden dus geblokkeerd werden. Bovendien markeerde het slechts zes veilige websites of bestanden als onveilig.

Screenshot AV Comparatives McAfee

McAfee’s antivirusscanner

De virusscanner geeft je drie scanopties:

 • Full scan om je hele computer te scannen op virussen, malware, spyware en andere dreigingen.
 • Quick scan. Deze raadt McAfee zelf aan om te gebruiken. Het checkt hiermee de meest belangrijke bestanden en programma’s op jouw apparaat.
 • Custom scan. Deze draai je door met je rechtermuisknop op een specifiek bestand te klikken en te kiezen voor de optie met het McAfee logo en “scannen”. Zo doe je dus een virusscan van één bestand.

Screenshot McAfee Software Scanpagina

Bovendien scant de virusscanner constant elk programma dat je opent voor bedreiging. Dus ook als je niet handmatig een (uitgebreide) scan uitvoert, controleert McAfee je veiligheid. Mocht het programma een virus missen, dan heb je bovendien recht op restitutie. Dit geldt echter alleen als je voor automatische verlening heb gekozen bij je abonnement. McAfee heeft in dat geval namelijk een Virus Protection Pledge: een belofte je te beschermen tegen ieder virus.

Als de virusscanner een verdacht bestand vindt, plaatst hij deze in quarantaine. Hier kun je zelf beslissen of je het bestand verwijdert of handmatig als veilig markeert.

McAfee’s firewall

De virusscanner biedt ook een uitgebreide eigen firewall. Een firewall scant alle inkomende internetdata op virussen en malware. Hierdoor krijgen hackers geen toegang tot jouw computer. Dus niet alleen je bestanden, ook je inkomende dataverkeer wordt beveiligd.

Screenshot McAfee Software Firewall

Een groot nadeel van de firewall is echter dat deze niet lijkt te werken op Mac. Ondanks dat we alle instructies gevolgd hebben, kregen we de firewall niet ingesteld op macOS. We hebben de software geüpdatet en het antivirusprogramma volledige toegang tot ons apparaat gegeven, maar we bleven deze melding krijgen:

McAfee turn on firewall melding

We hebben natuurlijk onderzocht waaraan dit zou kunnen liggen en de klantenservice benaderd. Geen van ons kon echter een oplossing vinden.

Algehele veiligheid

McAfee Total Protection omvat uitgebreide beveiliging tegen hackers. Het monitort je apps, achtergrondprocessen en internetgebruik. Bovendien kun je spam reguleren met de antispam functie en cookies en trackers verwijderen met McAfee Webboost. Ook beveilig je bestanden en wachtwoorden met McAfee True Key.

Het enige dat lijkt te missen is goede beveiliging tegen ransomware. Hoewel deze niet in het antivirusprogramma zelf is opgenomen, biedt McAfee wel een ransomware interceptor tool. Deze kun je geheel gratis downloaden op hun website om je computer toch te beveiligen tegen ransomware.

Privacy: hoe gaat McAfee om met jouw gegevens?

Natuurlijk hebben we ook het privacybeleid van McAfee bekeken om te zien welke data hun software van jou verzamelt. Het blijkt dat het bedrijf erg veel van jouw persoonsgegevens in zijn bezit heeft. Het gaat hierbij om informatie die je zelf geeft, maar ook om info die McAfee achterhaalt door je gebruik te volgen.

De gegevens die je zelf moet vrijgeven om de antivirussoftware te gebruiken zijn de volgende:

 • Je contactinformatie, zoals je naam, e-mailadres, postadres en telefoonnummer.
 • Je betaalgegevens, waaronder je creditcardinfo en bankgegevens.
 • De inloggegevens van je account.

Je kunt er vaak niet omheen dat je bovenstaande gegevens deelt om gebruik te maken van een service. Het is echter zorgwekkend hoeveel informatie McAfee verzamelt van achter de schermen. In hun privacybeleid staat bijvoorbeeld dat ze de volgende gegevens kunnen verzamelen:

 • Op welke apparaten je hun software gebruikt.
 • Producten die je koopt én waar je naar zoekt.
 • Je interesses, oftewel wat je online opzoekt.
 • Je persoonsgegevens, zoals je geslacht.
 • Biometrische data. Denk hierbij aan je vingerafdruk en stemgeluid.
 • Foto’s en videos op je apparaat.

Daar komt bij dat McAfee jouw internet-, app- en netwerkgebruik kan tracken. De provider weet dan welke websites je bezoekt, welke apps je geïnstalleerd hebt, hoe goed je verbinding is en nog veel meer. Bovendien stelt McAfee dat ze deze gegevens met derden kunnen delen. Hier vallen zowel de de overheid als (commerciële) parijen onder.

Dit betekent dat McAfee geen antivirussoftware biedt dat erg gefocust is op privacy. Vind je het dus belangrijk dat je data niet gebruikt wordt en je online geniet van privacy, dan is deze software niet de beste keuze voor jou.

Is McAfee Total Security makkelijk in gebruik?

McAfee Antivirus kan nog zo goed zijn, als je het niet kunt gebruiken, werkt het niet. We testten dus of McAfee intuïtief en makkelijk in gebruik is. Samenvattend kunnen we zeggen dat dit tot op zekere hoogte het geval is.

Website en installatie

De website is overzichtelijk. Je belandt vanuit Nederland direct op een pagina met de pakketten die McAfee hier aanbiedt. Ook geven ze de prijzen hier in euro’s. De website werkt echter wel met een A/B-systeem. Ze laat een deel van de bezoekers een pagina zien met prijzen voor tweejaarsabonnementen. Een ander deel krijgt een pagina met prijzen voor eenjaarsabonnementen te zien. Het kan dus wat gedoe zijn om beide opties te bekijken.

De McAfee-app downloaden en installeren op je computer verloopt wel snel en gemakkelijk. Hier laten we je zien welke stappen je doorloopt:

 1. Je kiest pakket en rekent af. Je wordt dan meteen doorgestuurd naar een pagina waar je de software downloadt. Op deze pagina staat bovendien een link die je op andere apparaten gebruikt voor de software-installatie. Let op: je krijgt hier ook een serienummer dat je nodig hebt als je de software ooit moet re-installeren. Bewaar deze dus goed.
 2. Open je download om de antivirussoftware te installeren. De installatiewizard die verschijnt leidt je door het gehele proces.
 3. Mac-gebruikers krijgen een pop-up te zien waarin ze toegang moeten verlenen tot het apparaat. Je klikt hiervoor op ‘Toestaan’ en hebt ook de optie om hier extra informatie over te krijgen.
 4. McAfee’s antivirussoftware doet direct zijn werk. Elke keer als je een bestand of pagina opent, checkt het of deze veilig is.

Er zit echter een groot nadeel aan de website. McAfee specificeert niet dat er verschillende functies beschikbaar zijn voor verschillende besturingssystemen. We kwamen er tijdens het testen achter dat de volgende functies op macOS ontbreken:

 • QuickClean
 • Anti-spam beveiliging
 • Ouderlijk toezicht
 • Wachtwoordmanager
 • Versnipperaar

We hebben McAfee Mobile echter niet getest. We kunnen dus geen uitsluitsel geven over welke functionaliteiten beschikbaar zijn op Android of iOs.

Daadwerkelijk gebruik

McAfee is een prima virusscanner voor beginners. Iedere pagina in de app spreekt voor zich en je navigeert gemakkelijk door het menu. Het is bovendien eenvoudig om de veiligheidsopties in te stellen zoals jij die wilt.

Screenshot McAfee Software Startscherm

Zoals we in de sectie ‘Algehele veiligheid’ al vermeldden, loop je als macOS-gebruiker wel tegen problemen aan. Een voorbeeld hiervan is dat je de firewall niet kunt inschakelen.

Een tweede nadeel in het dagelijks gebruik is de hoeveelheid pop-ups die McAfee geeft op je pc. McAfee maakt namelijk bijna dagelijks reclame voor zijn andere pakketten en services. Voor veel consumenten zorgt dit voor frustratie, zeker omdat de pop-ups niet gemakkelijk te verwijderen zijn.

Klantenservice

De helpdesk op de website bevat oplossingen voor veelvoorkomende problemen en antwoorden op veelgestelde vragen. Hiermee los je problemen snel en gemakkelijk op.

Een ander positief punt is dat de Windows-versie van McAfee Total Protection een in-app helpsectie heeft. Je hoeft hier dus niet eerst naar de website om het proces te starten. Helaas bestaat deze sectie nog niet in de mac-app.

Daadwerkelijk een persoon spreken bij de klantenservice is daarentegen lastiger. Om een medewerker te spreken moet je namelijk een lang formulier invullen vol persoonlijke gegevens. Zo moet je jouw naam, telefoonnummer, e-mailadres, e-mailverificatiecode en je probleem opgeven. Dit kan vervelend zijn.

Extra frusterend wordt het als jij het Total Protection abonnement deelt. Misschien heb jij niet voor het abonnement betaald, maar ervaar je wel een probleem. Je beschikt dan waarschijnlijk niet over alle benodigde informatie. Zonder deze info kun je geen contact krijgen met de klantenservice, wat het proces zeer vertraagt. Dit geldt echter voornamelijk voor de internationale klantenservice. Toen we de Nederlandse service benaderde, kregen we wel snel reactie, ook zonder de benodigde informatie zelf aan te leveren.

Is het je toch gelukt online een hulpvraag in te sturen, dan kan deze alsnog onbeantwoord blijven. De medewerker van de online helpdesk meldt dan dat je alsnog even moet bellen. Dit doet het bedrijf bijvoorbeeld als het gaat om terugbetalingen.

Snelheid en pc-prestaties

We hebben geen problemen in de uitvoering gevonden terwijl we McAfee Total Protection uittestten. Het werkte goed op de achtergrond en de scans waren bovendien snel uitgevoerd.

Op Windows 10 duurde een fullscan 24 minuten en nam 4% van het processorgeheugen (46MB) in beslag. Een quick scan was zelfs al in 30 seconden gedaan.

Tijdens het uitvoeren van de scans, konden andere programma’s gewoon draaien. De ventilatoren van de computer moesten misschien iets harder werken om koelte te bewaren, maar ook dit was nauwelijks noemenswaardig.

Ons eindoordeel: hoe goed is McAfee Antivirus?

McAfee Total Protection is een goed antivirusprogramma voor Windows. Het biedt namelijk meerdere veiligheidsopties, is makkelijk in gebruik en benadeelt de performance van de rest van je apparaat niet. Het is echter niet de beste keuze voor Mac. Hier missen immers enkele functies. Bovendien mag de klantenservice gefinetuned worden. Hieronder zie je de lijst met voor- en nadelen.

 

VoordelenNadelen
Goede beveliging voor WindowsGeen ingebouwde ransomwarebeveiliging
Extra functionaliteiten, zoals een wachtwoordmanagerExtra functionaliteiten zijn niet beschikbaar op Mac
Gemakkelijk te installeren en te gebruikenMcAfee verzamelt veel persoonsgegevens
Veel opties om zelf in te stellenDe app toont veel pop-ups
Vertraagt de pc-prestaties nietLastig om de (internationale) klantenservice te bereiken
Is betaalbaar
Kan gecombineerd worden met andere (gratis) McAfee producten

Wat is jouw mening over McAfee Total Protection? Wil je meer weten over deze antivirussoftware? Laat het ons weten in de reacties. Als je McAfee wilt vergelijken met andere virusscanners, bekijk dan onze reviews. Wil je direct een abonnement afsluiten? Klik dan op de knop hieronder om naar de website van McAfee te gaan.

McAfee website
McAfee Antivirus: veelgestelde vragen

Heb je een vraag over de McAfee antivirussoftware? Kijk dan of we deze al beantwoord hebben in de veelgestelde vragen. Mocht dat niet het geval zijn, stel hem dan in de reacties.

McAfee Total Protection is een goed programma voor Windows. Het monitort je bestanden als je ze opent, biedt wachtwoordbeveiliging, een antispamfunctie en nog veel meer.

Hoewel het niet het beste programma is, werkt McAfee prima op Windows. Voor Mac-gebruikers is het echter niet de beste keuze. Verschillende functionaliteiten missen namelijk voor dit besturingssysteem, zoals de antispamfunctie.

Als je onze reviews van McAfee en Kaspersky vergelijkt, blijkt Kaspersky de betere keuze te zijn. Deze provider heeft immers een meer robuuste beveiliging en een beter privacybeleid.

McAfee is betaalbaar met drie standaardpakketten:

 • Individueel. Total Protection voor één apparaat vanaf €29,95 per jaar.
 • Meerdere apparaten. Total Protection voor 5 apparaten vanaf €44,95 per jaar.
 • Familie. Total Protection én ouderlijk toezicht voor 10 apparaten vanaf €44,95 per jaar.

Bovendien test je alle functionaliteiten een maand lang gratis uit. Wil je meer weten over de verschillende pakketten? Lees dan onze volledige review.

Techredacteur
Tamara is al jaren bezig met taal en communicatie. De steeds vernieuwde kennis over tech en cybersecurity weet ze zo goed over te brengen op het grote publiek. Tamara is geïnteresseerd in kwesties rondom (overheids)censuur en de balans tussen privacy en vrijheid online.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen