Tweestapsverificatie inloggen met wachtwoord en mobiele code

Wat is twee-staps-verificatie?

Laatst bijgewerkt: 5 maart 2019
Leestijd: 2 minuut, 3 seconden

Tweestapsverificatie (engels: Two factor authentication) wordt door steeds meer websites en applicaties aangeboden, maar wat is two-factor-authentication precies? In dit artikel leggen wij uit wat two-factor-authentication is en waarom het belangrijk is.


Wat is Twee-staps-verificatie?

Twee-Staps-VerificiatieTwee-staps-verificatie of Two factor Authentication is een methode waarmee de identiteit van de gebruiker vast wordt gesteld door middel van twee verschillende componenten. Tweestapsverificatie is een form van “multi-facator-authentication”. Een bekend voorbeeld van twee-factor-authenticatie wordt gebruikt bij pinautomaten. Allereerst geef je je identiteit op door middel van je bankpas. De tweede stap in het verificatie- (of authenticatie-) proces is je PIN-code. Er zijn dus twee componenten nodig om je identiteit te bevestigen.
Een ander voorbeeld van twee-staps-verificatie wordt gebruikt bij online bankieren. In de eerste stap log je in met je gebruikersnaam en wachtwoord (of je pincode / vingerafdruk op je smartphone) en vervolgens moet je jouw identiteit bevestigen met een eenmalige transactiecode (bv TAN-code) of unieke mobiele pincode.


Waarom is twee-factor authenticatie belangrijk?

Wij leven in een digitaal tijdperk waarin steeds meer bedrijven en instanties hun diensten online aanbieden. Parallel aan het aantal online accounts dat een persoon heeft neemt ook het risico op inbraak in dergelijke accounts toe. Hackers en virussen zijn in toenemende mate (geautomatiseerd) op zoek naar je inloggegevens. Daarnaast gebruiken mensen vanwege het toenemende aantal online accounts dat ze hebben vaak dezelfde inlognamen en wachtwoorden voor de verschillende diensten gebruikt. Hierdoor kan een inbraak in online dienst “A”, leiden tot een risico voor het account op online dienst “B”.
Door een tweede verificatiemethode in te schakelen kan een hacker die je inloggegevens heeft buitgemaakt geen toegang tot je account krijgen of bijvoorbeeld geld overschrijven van je bankrekening.


Is twee-factor-verificatie veilig?

Door gebruik te maken van twee-factor authenticatie neemt de beveiliging van je online account toe. Een hacker of virus kan immers met alleen je inlognaam en wachtwoord nog geen toegang tot je account krijgen. In hoeverre de two-factor-authentication je veiligheid vergroot hangt ook sterk af van de beveiliging van de tweede component. Indien de tweede component bijvoorbeeld een code via de email is, dan zal een hacker die al op jouw computer heeft ingebroken er wellicht weinig moeite mee hebben om de tweede-factor te kraken. Wordt er echter een SMS naar je mobiele telefoon gestuurd, wordt het al een stuk lastiger voor de hacker om in te loggen op jouw account. De hacker moet dan immers niet alleen toegang tot je computer hebben (gehad), maar ook toegang tot je mobiele telefoon.

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘Veilig surfen’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
1
Reacties
  1. Hoe kom ik aan de pincode. Ik zit al een paar dagen mee en kom er niet uit.

Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past