Kaspersky review: maakt deze antivirusfirma zijn reputatie waar?

Dame achter computer met Kaspersky logo op monitor

Kaspersky Internet Security is de antivirusoplossing van het Russische Kaspersky, eerder bekend als Kaspersky Lab. Kaspersky staat bekend als één van de grotere securityproviders, naast bedrijven als o.a. Symantec, Sophos en McAfee.

We hebben dus onderzocht hoe Kaspersky het doet, ook ten opzichte van andere providers als AVG, Avast, Avira en Bitdefender. Hieronder zetten we het voor je op een rij!

Pakketten en prijzen van Kaspersky

Kaspersky heeft drie pakketten met verschillende functies die niet alleen tegen virussen en malware beschermen, maar ook bijvoorbeeld je online betalingen en je privacy beveiligen. Uiteraard is er bij alle drie een scanfunctie; dit kan een snelle scan zijn, een grondige scan, een scan van mappen of deelmappen naar keuze of een scan van externe apparaten (denk aan een USB-stick).

Zie hieronder voor een samenvatting van de pakketten van Kaspersky.

Basisfuncties (Kaspersky Anti-Virus)Kaspersky Internet Security (extra functies)Kaspersky Total Security (extra functies)
Real-time virus- en malwarebeschermingMeerdere apparaten in combinaties beschermd (pc, Mac of mobiel)Safe Kids: o.a. blocker voor ongepaste content, GPS-tracker
VirusscanfunctieBetalingsbeveiliging door gecodeerde browserWachtwoordbeheer en -synchronisatie
PrestatiebeschermingPhishing-beschermingBestandsbescherming met back-ups (alleen pc)
Firewall

De echte antivirusfuncties zijn te vinden in Anti-Virus en Internet Security. In deze review zoomen wij daarom in op het gebruiksgemak en bovendien de kwaliteit van die pakketten. Het belangrijkste daarbij is natuurlijk de beveiliging zelf.

De prijzen van de verschillende Kaspersky-pakketten zijn op het moment van schrijven als volgt:

Kaspersky pakketten aanbod

Wil je direct een abonnement op Kaspersky afsluiten? Klik dan op onderstaande button om naar de site van deze premium antivirusprovider te gaan.

Bezoek Kaspersky

Beveiliging: hoe goed beschermt Kaspersky je computer?

De real-time beveiliging van Kaspersky werkt door middel van een firewall, die controleert welk internetverkeer wel of niet je pc binnen magt komen. Daarnaast wordt het toegelaten verkeer automatisch gescand. Dit gaat om data vanuit het internet, maar ook vanuit andere bronnen (denk aan USB-sticks, etc.). Ook wordt de activiteit van alle geïnstalleerde programma’s gecontroleerd, zodat er geen schadelijke acties uitgevoerd kunnen worden.

Natuurlijk zijn er ook scans mogelijk, die variëren van snelle scans tot grondige systeemscans. Hierover meer onder de sectie “snelheid en prestaties”. Voor de beoordeling van de beveiliging tegen malware en andere schadelijke bestanden die je pc binnendringen berekenen we een gemiddelde aan de hand van resultaten uit de tests van AV Comparatives, een leidend onderzoeksbureau voor antivirusproviders. Providers die onder dit gemiddelde zitten, krijgen een slechtere beoordeling voor de beveiliging en vice versa.

Verder nemen we in deze sectie ook mee of de features van een provider compleet genoeg zijn ten opzichte van andere providers, en ten opzichte van de prijs. In het geval van Kaspersky is de functionaliteit vrij uitgebreid. Wel zijn antivirusproviders in een vergelijkbare prijsklasse ook vergelijkbaar qua functies.

Specifieke deelfuncties

We zien een aantal extra kleine deelfuncties als een bonus. Denk bijvoorbeeld aan een schermtoetsenbord dat bij gebruik beschermt tegen keyloggers. Dit werkt simpelweg door op schermtoetsen te klikken in plaats van te typen. Ook kun je websites toevoegen aan een lijst, waardoor betalingen via die adressen automatisch worden beschermd door Kaspersky. Dit voelt wat zekerder dan de bescherming die bijvoorbeeld AVG biedt, waarbij betalingen beschermd worden door het herkennen van valse websites.

Een specifiek beveiligingsonderdeel is verder de Systeembewaking, die moet voorkomen dat ransomware of andere kwaadaardige programma’s die je pc op slot gooien wijzigingen kunnen aanbrengen. Ook wordt er al gescand op aanvallen via je netwerk, waardoor aanvallers al zouden moeten worden tegengehouden voordat ze je pc kunnen bereiken.

Anti-fraudefuncties

Wat betreft privacy en anti-fraude biedt Kaspersky bescherming tegen datacollectie op websites, evenals bescherming tegen overname van je webcam door derden. Je hebt verder de mogelijkheid om een anti-bannerfilter aan te zetten, waardoor irritante of hinderlijke advertenties niet worden weergegeven. Daarnaast is er nog een functie tegen phishing in tekstberichten en e-mails. In e-mailprogramma’s als Outlook worden phishingberichten in de database van Kaspersky dan automatisch herkend.

Prestaties en gebruiksgemak

Kaspersky heeft daarnaast een aantal functies die het gebruiksgemak van je pc waarborgen. Door een gamingmodus word je niet gestoord door antivirusmeldingen tijdens het gamen. Verder worden er geen geplande antivirustaken uitgevoerd als de batterij bijna leeg is, en is de software zo gebouwd om te voorkomen dat Kaspersky de prestaties van je pc negatief beïnvloedt.

Niveau van beveiliging: score

In onze gebruikstest liet Kaspersky direct merken dat de real-time bescherming niet mis is. We probeerden een aantal testbestanden te downloaden, die voor antivirusscanners als malware zijn ‘vermomd’.  We merkten dat er steevast een directe melding werd gegeven. Het is voor de gebruiker dus direct duidelijk dat er iets (bijna) mis gaat. Vaak worden bestanden al in de browser geblokkeerd, zoals hieronder:
Kaspersky schadelijk bestand test meldingKaspersky beschermde verder in de test van AV comparatives tegen 99,9 procent van alle bedreigingen, met geen enkele false positive. False positives zijn bestanden die onterecht als bedreiging worden aangemerkt, wat onhandig is als het om essentiële bestanden gaat die in quarantaine worden geplaatst.

De bescherming tegen 99,9 procent van de bedreigingen, de uitgebreide functies en het ontbreken van false positives maakt dat we de beveiliging van Kaspersky waarderen met een 9,5.

Privacybeleid: hoe gaat Kaspersky met jouw gegevens om?

Wat betreft privacy kijken we uiteraard niet alleen naar de privacybescherming van Kaspersky, maar ook het privacybeleid van het bedrijf zelf. In het verleden is er een aantal verdachtmakingen geweest, onder andere doordat de software van Kaspersky bepaalde scripts gebruikte op webpagina’s, die gebruikt kunnen worden voor het stelen van data. Er is nooit bewijs gevonden voor daadwerkelijk misbruik, maar we besloten de privacy policy eens goed door te nemen.

In de privacypolicy van Kaspersky staat meerdere keren dat er opt-outs bestaan voor “de meeste” vormen van datacollectie. Er zijn inderdaad verschillende momenten dat je kunt aangeven of je wel of geen data wil versturen. Dit gaat om o.a. het ontvangen van nieuwsbrieven van Kaspersky, maar ook over datacollectie voor marketing- en personalisatiedoeleinden.

Helaas is het zo dat sommige opt-outs ertoe leiden dat je de software niet kunt gebruiken, waardoor het erop neerkomt dat Kaspersky wettelijk gezien data mag verzamelen van gebruikers die akkoord gaan met het privacybeleid:

“However, if you do not provide personal data when requested, you may not be able to benefit from the full range of Kaspersky Lab products and services and we may not be able to provide you with information about products, services, and promotions.”

Daarnaast heeft de Nederlandse Rijksoverheid uit voorzorg besloten geen gebruik meer te maken van de antivirussoftware Kaspersky. Niet omdat er een aanleiding is om het Russische bedrijf te verdenken van spionage, maar omdat het bedrijf gevestigd is in Rusland en daarom gehouden is aan de regels om de Russische inlichtingendienst te helpen indien daarom wordt gevraagd. Voor Nederlandse burgers zou er echter niks te vrezen zijn. Dit is natuurlijk echter niet een positief gegeven voor de privacy.

Dit is zeker niet ideaal, maar helaas is het verzamelen van data wel de manier waarop providers hun bescherming kunnen verbeteren. Wees je er dus van bewust dat je akkoord gaat met het delen van gegevens als je Kaspersky Internet Security gebruikt. Uiteindelijk geven wij Kaspersky een 7,5 voor hun privacybeleid, omdat er geen bewijs is gevonden voor misbruik en omdat het verzamelen van data in het privacybeleid is aangegeven.

Gebruiksgemak: hoe gebruiksvriendelijk is Kaspersky?

De website van Kaspersky oogt professioneel en clean. In eerste instantie kun je aanklikken of je op zoek bent naar een abonnement voor bedrijven of voor consumenten. Om Kaspersky te installeren klik je eerst op consumenten, en dan op pc, Mac of Mobiel. Als je bijvoorbeeld op pc klikt, krijg je het prijzenoverzicht:

Kaspersky pakketten aanbod

Het pakket dat wij installeren is het middelste, omdat de features daarvan overeenkomen met de meest gebruikte pakketten van andere providers als AVG, BitDefender of Avira. Op die manier maken we een zo eerlijk mogelijke vergelijking tussen verschillende providers.

Hoe installeer ik Kaspersky?

Het installatieproces wijst zich, zoals bij veel andere antivirusprogramma’s, vanzelf. Na de betaling wordt de installer vanzelf gedownload, waarna je alleen nog op de download hoeft te klikken. Nadat je dit proces hebt doorlopen scant Kaspersky direct je systeem, waarna het startscherm verschijnt:

Kaspersky startscherm na installatie

Software van Kaspersky

De opties die je in de software van Kaspersky Internet Security hebt zijn niet veel uitgebreider dan bij andere providers, maar de software geeft wel een erg transparante indruk tijdens het gebruik. Het is bijvoorbeeld erg makkelijk om details te bekijken van onderdelen van de software. Door op de tegel van het betreffende onderdeel te klikken zie je in één oogopslag wat er wel en niet beschermd wordt.

Wat verder erg gebruiksvriendelijk is, is dat er een uitleg in het scherm verschijnt als je de eerste keer een onderdeel opent. Bij het ‘veilig bankieren’-onderdeel wordt bijvoorbeeld niet direct duidelijk wat je ermee kunt uit de standaardinterface, maar door de uitleg weet je hoe je het kunt gebruiken. Ook zijn deze handleidingen opnieuw te bekijken door op de knop “Hoe werkt het?” te klikken.

Bij het onderdeel Privacybescherming verschijnt deze uitleg niet, maar deze interface wijst zich ook veel meer vanzelf. Dit wijst er wel op dat er grondig is nagedacht over het ontwerp van de software, zodat je geen irritante onnodige content op je af krijgt.

Wat ons betreft is de software over het algemeen makkelijk te bedienen en wijst het zich vanzelf waar je bepaalde opties kunt vinden. Gecombineerd met de strakke website en het makkelijke installatieproces komen we daarom uit op een 9,0 voor het gebruiksgemak van Kaspersky.

Klantenservice

De klantenservice van Kaspersky is te bereiken via een live chat met een medewerker. Net als bij veel andere antivirusproviders is deze optie wat verstopt achter andere supportinformatie op de website. Er is dan ook een erg uitgebreide Knowledge Base, die in principe erg goede informatie geeft.

Toen we echter op zoek gingen naar een manier om Kaspersky te contacteren duurde dat even. Dit kan sowieso alleen als je een gebruikersaccount hebt bij het bedrijf, maar zelfs dan moet je nog wel wat veel stappen volbrengen.

Het is mogelijk om een support request aan te vragen, waar je via e-mail antwoord op krijgt. Anderzijds is er ook een live chat beschikbaar om snel antwoord te krijgen op je vragen. Telefonisch contact is ook mogelijk, maar dit telefoonnummer is alleen beschikbaar via de ‘About’-pagina op de website, niet via de support-categorie.

Toen we eenmaal bij de live chat waren aangeland, duurde het maar een minuut of ons probleem was opgelost. De snelheid en doeltreffendheid van de klantenservice was dus zeker prima. Wel werd de chat nogal abrupt afgekapt nadat we aangaven dat ons probleem was opgelost, terwijl het goed mogelijk was dat we nog een probleem hadden gehad.

Er werd vervolgens gevraagd of we een enquete wilden invullen over de kwaliteit van de klantenservice. Onze beoordeling was duidelijk hoger geweest als het in eerste instantie wat makkelijker was geweest om contact te krijgen, en als we niet te vroeg zouden zijn afgekapt. Daarom krijgt de klantenservice van Kaspersky van ons een waardering van een 6,5.

Snelheid en performance

De scanfunctie van Kaspersky geeft de optie voor een snelle scan of een grondige scan. Een grondige scan duurde ongeveer 12:30 minuten, de snelle scan duurde slechts 40 seconden. Dit zijn prima snelheden, waardoor je snel een scan kunt doen en niet te erg gestoord wordt tijdens je (werk-)dag.

De systeemprestaties tijdens het gebruik van Kaspersky zijn prima, met als gevolg dat je eigenlijk niets merkt van een scan die uitgevoerd wordt of de real-time malwarebescherming die op de achtergrond draait. De processen gebruiken bijvoorbeeld in totaal rond de 110 MB aan werkgeheugen op de achtergrond. Het processorgebruik blijft onder de 2 procent.

Naast het checken van de cijfers hebben we uitgebreid getest of andere programma’s stabiel draaien terwijl Kaspersky aan staat. We kunnen hierbij simpelweg concluderen dat er weinig tot niets te merken valt van het antivirusprogramma op dat gebied. Tijdens scans gaat het processor- en werkgeheugengebruik wel drastisch omhoog, maar dit is te verwachten bij goede virusbescherming.

Dit laatste hinderde het ons niet bij het gebruik van andere software. Wel wordt onze pc erg heet en moeten de fans op volle kracht draaien tijdens de grondige scan; dit is een licht nadeel. We kunnen ons voorstellen dat apparaten met mindere hardware dan zouden kunnen gaan haperen door een te grote belasting van het systeem.

Samenvattend zorgen goede systeemprestaties voor een score van een 9 op het gebied van prestaties en snelheid. Wel trekken we daar 0,5 punt vanaf voor de intense grondige scan, die nogal wat van het systeem vraagt. Uiteindelijk scoort Kaspersky een 8,5.

Eindoordeel: is Kaspersky een goede virusscanner?

Kaspersky stelde ons niet teleur, maar geen enkele virusscanner is perfect. Zie hieronder voor een opsomming van voor- en nadelen:

VoordelenNadelen
De bescherming van Kaspersky is van topkwaliteit.Het proces bij de klantenservice liep niet zo soepel als we gehoopt hadden.
Erg overzichtelijke software met veel informatie.Het privacybeleid is soms te onduidelijk.
Kaspersky biedt veel verschillende soorten scans die ook nog eens erg snel verlopen.Onze pc werd bij de grondige scan soms erg heet.

Samengevat is Kaspersky een antivirusprovider van een hoog niveau. Dat betekent dat de reputatie van de provider wordt waargemaakt, maar er zitten nog wel wat haken en ogen aan de support en klantenservice. Ook wijst het privacybeleid niet direct op grote transparantie, maar dit is tegenwoordig helaas eerder de regel dan de uitzondering.

Voor onze beoordeling combineren we cijfers voor de beveiliging (weging 0,5), snelheid en systeembelasting (weging 0,2), privacy (weging 0,1) gebruiksgemak (weging 0,1) en klantenservice (weging 0,1). Zie hieronder voor een overzicht. Zoals je ziet krijgt Kaspersky de hoge score van 8,8; we moeten daar wel aan toevoegen dat een wat duidelijker klantenserviceproces zeker tot een 9 of hoger had geleid.

 • Beveiliging: 9,5
 • Snelheid en systeembelasting: 8,5
 • Privacybeleid: 7,5
 • Gebruiksgemak: 9,0
 • Klantenservice: 6,5
 • Eindscore: 8,8

Ben je net als wij overtuigd van de kwaliteit van Kaspersky, en wil je direct een abonnement afsluiten? Klik dan op onderstaande knop om direct naar de website te gaan.

Bezoek Kaspersky
Kaspersky Antivirus - Veelgestelde vragen

Heb je een vraag waar je een snel en eenvoudig antwoord op wil? Kijk dan hieronder, en misschien is je probleem direct opgelost.

Kaspersky is beschikbaar in drie pakketten, namelijk Kaspersky Anti-Virus voor €14,95 per jaar (1 apparaat), Internet Security voor €39,96 per jaar (1 apparaat) en Total Security voor €41,96 per jaar (1 gebruikersaccount, 1 apparaat).

Kaspersky kan in Windows verwijderd worden door de volgende stappen te ondernemen:

 1. Klik rechts op de knop Start om het contextmenu te openen.
 2. Selecteer Programma’s en onderdelen.
 3. De lijst Programma’s en onderdelen wordt geopend.
 4. Selecteer Kaspersky Security Scan.
 5. Klik op de knop Verwijderen.

Voor Mac kan Kaspersky verwijderd worden met de volgende stappen:

 1. Open het installatiebestand van jouw pakket.
 2. Dubbel-klik op “deïnstalleer” of “uninstall”.
 3. Geef je gebruikersnaam en wachtwoord in.
 4. Kaspersky is verwijderd.

Nee, Kaspersky heeft geen gratis versie. Het is wel mogelijk om op de website van Kaspersky een demoversie te downloaden, zodat je kunt uitproberen of de software bij je past.

Techredacteur
Erik is opgeleid als algemeen cultuurwetenschapper, maar vond al snel zijn weg naar de cultuur van technologie en van de online wereld. Daarbij hebben VPN, privacy en netneutraliteit met name zijn interesse. Erik heeft bij verscheidene grote techsites gewerkt in de Benelux. Bij VPNGids.nl houdt hij zich bezig met testen van VPN-diensten en antivirussoftware conform stricte testprotocollen, om zo onze lezers deskundig te kunnen adviseren over gedegen softwareoplossingen in de wereld van cybersecurity.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen