Kaspersky review: maakt deze antivirusfirma zijn reputatie waar?

Kaspersky logo met een vergrootglas en een ster met daarin de score 7,4

Kaspersky Lab is een wereldwijde cyberbeveiligingsgigant, die vooral bekend is om zijn antivirussoftware. Kaspersky staat bekend als een van de grotere securityproviders, naast bedrijven als Symantec, Sophos en McAfee.

We onderzochten hoe Kaspersky het doet, ook ten opzichte van andere providers als AVG, Avast, Intego, Avira en Bitdefender. Ook bekeken we hoe de banden met Rusland van invloed kunnen zijn op de privacy en veiligheid van klanten.

Tijdens onze tests gebruikten we het Kaspersky Internet Security-pakket. De functies in dit abonnement zijn vergelijkbaar met de meest populaire softwarepakketten van andere providers. Je leest de conclusies hieronder, in onze uitgebreide Kaspersky-review.

Scores van de Kaspersky antivirus review op het gebied van veiligheid, privacy, snelheid & systeembelasting, gebruiksgemak

Kaspersky review in het kort

PluspuntenMinpunten
Meervoudig gelaagde bescherming tegen malwareGevestigd in Rusland met banden met de plaatselijke FSB
Scannen om zero-day bedreigingen te detecterenHet privacybeleid is niet altijd duidelijk
Uitgebreide bescherming voor wifi-netwerken en andere apparatuurMatige tot grote systeemimpact
Te gebruiken op één, drie of vijf apparatenGebrekkige klantenservice
Gratis proefperiode van 30 dagenWeinig functies in het basispakket
GebruiksvriendelijkHet basispakket is alleen beschikbaar voor Windows
Ingebouwde VPN, wachtwoordmanager en ouderlijk toezicht inbegrepen in sommige pakkettenIngebouwde VPN biedt beperkte bandbreedte
Pakketten beschikbaar voor Windows-, Android-, Mac- en iOS-apparaten

Voor deze Kaspersky-review hebben we gekeken naar vier categorieën: veiligheid, privacy, snelheid en systeembelasting, en gebruiksgemak. Zoals je hierboven kunt zien, geven we Kaspersky een totale score van 7,4. Deze score werd voornamelijk beïnvloed door problemen met de klantenservice en zorgen over privacy.

Kaspersky staat al bijna twee decennia aan de top van de antivirusmarkt. We hebben echter lichte twijfels gekregen over het vermogen van het bedrijf om gebruikersinformatie privé te houden. Dit heeft te maken met recente gebeurtenissen en de geschiedenis van het bedrijf met Rusland.

Ondanks deze zorgen biedt Kaspersky een aantal uitstekende veiligheidsfuncties. Enkele hiervan zijn:

 • Real-time antivirus
 • Anti-phishing bescherming
 • Prestatie-optimalisatie
 • Betalingsbescherming
 • Adblocker
 • Bestandsbescherming
 • Wachtwoordmanager

Je kunt tot vijf apparaten beschermen met één Kaspersky Antivirus-abonnement. Met de 30-dagen geld-terug-garantie heb je een volle maand de tijd om de software te testen en te kijken of het wat is voor jou.

Wil je direct een abonnement op een van de Kaspersky-pakketten nemen? Klik dan op onderstaande knop om naar de site van deze premium antivirusaanbieder te gaan.
Bezoek Kaspersky

Kaspersky specificaties en abonnementen

Kaspersky biedt drie antiviruspakketten met verschillende functies. Ieder opvolgend pakket biedt de functies van de vorige optie, plus een aantal handige extra’s. Kaspersky’s antivirusprogramma’s beschermen je tegen virussen en malware, maar waarborgen bijvoorbeeld ook je online betalingen en je privacy.

Kaspersky prijzen

Uiteraard is er bij alle drie de pakketten een scanfunctie. Dit kan een snelle scan zijn, een grondige scan, een scan van mappen of deelmappen naar keuze of een scan van externe apparaten (denk aan een USB-stick). Daarnaast kun je de apps op je apparaat scannen op kwetsbaarheden met de vulnerability scan.

Hieronder zie je een samenvatting van de pakketten van Kaspersky.

FeatureKaspersky Anti-Virus Kaspersky Internet SecurityKaspersky Total Security
PrijsVanaf €17,97 per jaar*Vanaf €24,97 per jaar*Vanaf €23,98 per jaar*
Aantal apparatenMaximaal 5 PC’s**Maximaal 10 apparaten**Maximaal 10 apparaten**
BesturingssysteemWindowsWindows, macOS, AndroidWindows, macOS, Android, iOS
Real-Time Antivirus
Anti-Phishing
Performance Optimization
Payment Protection
Smart & Fast VPN
Adblocker
Private Browsing
Webcam Protection
Adult Content Blocker
Screen-Time Management
GPS Child Locator
File Protection
Password Manager
Download LinkNeem Kaspersky Anti-VirusNeem Kaspersky Internet SecurityNeem Kaspersky Total Security

** Naarmate je meer apparaten wilt beschermen, stijgt de prijs van het abonnement.

Kaspersky biedt enkele aanvullende pakketten voor macOS en Android-apparaten:

 • Kaspersky Internet Security voor Mac: vanaf €48,95*.
 • Kaspersky Internet Security voor Android: vanaf €14,95*.

*De prijzen van Kaspersky veranderen regelmatig en kunnen sterk verschillen, afhankelijk van het tijdstip van je bezoek, je locatie en je browser. We raden aan een andere browser te gebruiken of een VPN te activeren bij het aanschaffen van een abonnement. Onze ervaring leerde namelijk dat hetzelfde abonnement in de Verenigde Staten ruim twintig euro per maand goedkoper is.

Veiligheid: is Kaspersky te vertrouwen?

Scorebalk die de score "8,5/10" laat zien

Kaspersky biedt zeer goede bescherming tegen malware-aanvallen, misschien zelfs een van de beste. Dit zijn onze bevindingen:

 • Onafhankelijke testresultaten laten zien dat Kaspersky een beschermingspercentage van 99,6% heeft met erg weinig valse positieven.
 • Kaspersky is meerdere keren benoemd tot topproduct door AV-Comparatives en AV-Test.
 • Naast goede real-time bescherming tegen bedreigingen biedt Kaspersky veel extra beveiligingsopties, evenals anti-fraudefuncties.

Wij geven Kaspersky een score van 8.5 voor veiligheid. Hiermee neemt het een goede plaats in onze ranglijst in.

Beveiligingstests: hoe goed doet Kaspersky het?

We hebben de beveiliging van Kaspersky getest en hebben ook de tests van AV-Test en AV-Comparatives bekeken. Deze bevindingen hebben we gecombineerd om tot onze beveiligingsscore van deze Kaspersky-review te komen.

In onze tests merkten we dat Kaspersky’s real-time beschermingsvaardigheden uitstekend zijn. We probeerden een aantal testbestanden te downloaden, die voor antivirusscanners vermomd waren als malware. Iedere keer kregen we onmiddellijk een melding over het kwaadaardige bestand of de URL. In de meeste gevallen werden de bestanden geblokkeerd in de browser en kwamen ze niet op ons systeem terecht.

Kaspersky melding dat toegang tot een EICAR bestand wordt geweigerd

Uit de Real-World Protection Test van AV-Comparatives van de periode februari – juni 2022 kwam voor Kaspersky een beschermingsscore van 99,6% met twee valse positieven. Deze score is erg hoog, maar zeker niet de hoogste van alle antivirussen. Bij dezelfde test scoorde Avira Antivirus bijvoorbeeld 100%. Wel scoort Kaspersky met twee valse positieven erg goed vergeleken met andere antivirussen.

Valse positieven ontstaan wanneer een antivirusprogramma een bestand ten onrechte als een bedreiging identificeert. Dit kan onhandig zijn als het bestand dat je wilt downloaden onschadelijk is, maar toch in quarantaine wordt geplaatst.

AV-Test kwam op een nog betere score voor Kaspersky. De dienst had in maart en april 2022 een 100% score op bescherming tegen malware-aanvallen. Dit is hoger dan het industriegemiddelde van 99,5%. Ook had Kaspersky in zowel maart als april geen valse positieven. Hier is het industriegemiddelde twee valse positieven. Kaspersky komt dus erg goed uit de test.

Zowel AV-Comparatives als AV-Test hebben Kaspersky Internet Security getest, hetzelfde abonnement als dat wij testten in deze review.

Real-time beveiliging Kaspersky

De real-time beveiliging van Kaspersky werkt door middel van een firewall, die controleert welk internetverkeer wel of niet je pc binnen mag komen. Daarnaast wordt het toegelaten verkeer automatisch gescand. Dit gaat om data afkomstig van het internet, maar ook om data van andere bronnen, zoals USB-sticks. Ook wordt de activiteit van alle geïnstalleerde programma’s gecontroleerd, zodat er geen schadelijke acties uitgevoerd kunnen worden.

Kaspersky biedt een zeer hoge functionaliteit en uitstekende real-time bescherming. Dit is uiteraard erg positief, maar niet uitzonderlijk. De meeste antivirussoftware in dezelfde prijsklasse behalen vergelijkbare resultaten. Hoewel Kaspersky dus goed werk levert, is de concurrentie zwaar.

Anti-fraude en anti-ransomware functies

Kaspersky heeft een aantal interessante veiligheidsfuncties, waaronder:

 • Anti-bannerfilter: met deze filter kun je vervelende advertenties in je browser uitschakelen.
 • Anti-phishing: hiermee kun je jezelf beschermen tegen phishing via sms-berichten en e-mails. Kaspersky’s uitgebreide database herkent automatisch phishingberichten in e-mailprogramma’s zoals Outlook.
 • System Watcher: deze functie beschermt je apparaat tegen ransomware en andere kwaadaardige programma’s. Kaspersky scant je systeem op netwerkaanvallen en stopt deze voordat ze je apparaat bereiken.
 • Virtual keyboard: dit beschermt je tegen keyloggers. In plaats van op je gewone toetsenbord te typen, kun je een virtueel toetsenbord gebruiken om je gevoelige gegevens, zoals je online bankgegevens, op een veilige manier in te voeren.

Privacybeleid: hoe gaat Kaspersky met je gegevens om?

Scorebalk die de score "5,5/10" laat zien

Toen we de privacy van Kaspersky onderzochten, keken we niet alleen naar Kaspersky’s eigen privacybeschermingscapaciteiten, maar ook naar het privacybeleid van het bedrijf, incidenten in het verleden en de invloed die andere instanties over het bedrijf uitoefenen. We kwamen tot de volgende conclusies:

 • Kaspersky biedt meerdere privacyfuncties, waaronder een eigen VPN en een optie voor privé browsen.
 • De meeste informatie die door Kaspersky wordt verzameld is noodzakelijk. Het uitschakelen van sommige vormen van gegevensverzameling kan de prestaties van het product beïnvloeden.
 • Het bedrijf heeft geen datalekken gehad en heeft niet toegegeven aan overheidsverzoeken. Toch maakt de mogelijke invloed van overheidsinstanties ons onzeker over het niveau van bescherming dat Kaspersky zijn gebruikers kan bieden.

Na het beoordelen van al deze bovenstaande punten, geven we Kaspersky een score van 5.5 voor privacy.

Kaspersky VPN

Kaspersky heeft een VPN toegevoegd aan het Internet Security-pakket en het Total Security-pakket. Hoewel het een leuke bijkomstigheid is voor gebruikers, is de VPN niet erg indrukwekkend. Er is namelijk een bandbreedtelimiet van 200 MB per dag. Dit bereik je al wanneer je minder dan een uur online streamt. Als je online wilt browsen op een publiekelijk wifi-netwerk, kan dit limiet wel voldoende zijn.

De VPN van Kaspersky heeft slechts één serverlocatie. Je kunt voor de VPN een los abonnement aanschaffen, waarmee je wel meer serverlocaties krijgt, en geen bandbreedtelimiet hebt. Aangezien dit pakket redelijk duur is en je alsnog geen uitstekende VPN krijgt, verwijzen we je graag naar onze top 5 VPN’s als je daarin geïnteresseerd bent.

Kaspersky privacy browsing

Met de privacy browsing-functie kun je voorkomen dat websites je gegevens en activiteiten traceren. Hiermee krijg je meer anonimiteit tijdens het surfen op het web, zeker in combinatie met de ingebouwde VPN. Wanneer je websites toevoegt aan de ‘Safe Money’-lijst, worden deze automatisch in de beschermde browser-modus geopend.

Naast de VPN en privacy browsing biedt Kaspersky nog bescherming tegen dataverzameling door websites. Ook beschermt Kaspersky je tegen overname van je webcam door derden. Deze extra privacyfuncties, evenals de bovengenoemde VPN en privacy browsing, zijn alleen beschikbaar bij het Internet Security-abonnement en duurdere abonnementen of pakketten. Kaspersky Anti-Virus biedt deze opties niet.

Kaspersky’s privacybeleid

Wat betreft privacy kijken we uiteraard niet alleen naar de privacybescherming van Kaspersky, maar ook naar het privacybeleid van het bedrijf zelf. In het verleden zijn er een aantal verdachtmakingen geweest, onder andere doordat de software van Kaspersky bepaalde scripts gebruikte op webpagina’s, die gebruikt kunnen worden voor het stelen van data. Er is nooit bewijs gevonden voor daadwerkelijk misbruik, maar we besloten het privacybeleid eens goed door te nemen.

In het privacybeleid van Kaspersky staat meerdere keren dat er opt-outs bestaan voor ‘de meeste’ vormen van datacollectie. Er zijn inderdaad verschillende momenten dat je kunt aangeven of je wel of geen data wilt versturen. Dit gaat om o.a. het ontvangen van nieuwsbrieven van Kaspersky, maar ook over datacollectie voor marketing- en personalisatiedoeleinden. Je kunt datacollectie niet weigeren als je daadwerkelijk het antivirusprogramma wilt gebruiken. Veel van de data die Kaspersky verzamelt is daadwerkelijk nodig voor het naar behoren functioneren van de producten.

Volgens de support van Kaspersky is de enige informatie die het bedrijf met derden deelt het eenmalige wachtwoord voor het activeren van het programma op je apparaat. Dit wachtwoord wordt bijvoorbeeld naar Google gestuurd als je Google Play gebruikt om de app te downloaden.

Andere informatie die Kaspersky kan verzamelen en gebruiken is onder andere:

 • Licentie- en abonnementsinformatie
 • Productinformatie
 • Apparaatgegevens (type apparaat, besturingssysteem, etc.)
 • Gedetecteerde bedreigingen en verdachte bestanden
 • Informatie over geïnstalleerde apps
 • Bezochte URL’s
 • Wifi-verbindingsgegevens (inclusief je toegangspunt)
 • Contactgegevens van gebruikers
 • E-mails
 • Apparaatinformatie van kinderen (inclusief hun locatie)
 • De unieke identificatiecode van een mobiel apparaat

Kaspersky heeft meerdere privacystatements

Het privacystatement gaat over Kaspersky als geheel, niet over de antivirussoftware specifiek. Deze vind je alleen door onderaan de homepage naar ‘Gebruikersovereenkomst‘ te gaan en het juiste EULA (end-user license agreement)-tekstbestand te downloaden. Hierin lees je dat het antivirusprogramma een hele hoop gegevens verzamelt en verwerkt, waaronder:

 • De naam van je wifinetwerk en zowel het authenticatietype als het versleutelingstype van je wifinetwerk.
 • De controlesom (SHA256 met salt) van het MAC-adres van het toegangspunt.
 • Het ID van het wifinetwerk op basis van het MAC-adres van het toegangspunt, op basis van de naam van het wifinetwerk en op basis van de combinatie van het MAC-adres en de naam van het wifinetwerk.
 • De signaalsterkte van je wifinetwerk.
 • De lijst met beschikbare wifinetwerken en de instellingen ervan.
 • DHCP-instellingen van het lokale IP-adres van de gateway (DHCP IP, DNS1 IP, DNS2 IP en subnetmasker).
 • DHCP-instellingen van het lokale IPv6-adres van de gateway (DHCP IPv6, DNS1 IPv6, DNS2 IPv6, subnetmasker).
 • De URL van de service die wordt gebruikt om toegang tot het internet te krijgen.

Kort gezegd vraagt het antivirusprogramma gegevens over het hele wifi-netwerk in je regio op. Ook houdt het bij wat je doet op het internet en logt het je IP-adres. Dit is in principe niet nodig om goed te functioneren als antivirusprogramma.

Er bestaat echter ook een supportpagina op de Kaspersky website waar gelinkt wordt naar andere privacystatements. Hier spreekt het bedrijf over zijn antivirussoftware onder de namen ‘Kaspersky Basic’, ‘Kaspersky Standard’ en ‘Kaspersky Plus’. Het is dus onduidelijk of het hier om verouderde informatie gaat of om een soort loophole om onder strenge privacywetgeving uit te komen.

De combinatie van vage verklaringen over de opt-outs voor dataverzameling en het feit dat de dienst veel informatie over jou, je systeem en je online gedrag nodig heeft om te kunnen functioneren, maakt ons een beetje huiverig.

Privacyproblemen en overheidsconnecties

De laatste tijd is Kaspersky negatief in het nieuws geweest. Dit ging vooral over de invloed die de Russische overheid over het in Moskou gevestigde bedrijf zou hebben. Kaspersky is wettelijk verplicht om Russische inlichtingendiensten te helpen wanneer hierom wordt gevraagd. Voor Nederlandse burgers zou er niks te vrezen zijn, maar dit blijft natuurlijk een negatief gegeven voor de privacy van het bedrijf. Als gevolg daarvan gebruikt de Nederlandse overheid de dienst niet meer sinds de oorlog in Oekraïne. Ook andere landen, waaronder de Verenigde Staten en Duitsland, raden het gebruik van Kaspersky af.

Uit Kaspersky’s Law Enforcement and Government Requests Report uit 2021 blijkt dat Rusland veel aanvragen voor gebruikersdata en andere gegevens heeft gedaan. Kaspersky heeft ieder verzoek om gebruikersdata onderzocht en afgewezen. Dit betekent niet dat de dienst zich in het verleden aan de regels heeft gehouden, of dit in de toekomst zal doen. Wel ondersteunt het de claim van het bedrijf dat het transparanter wil zijn.

Als Kaspersky deze manier van werken volhoudt en het niveau van privacy voor gebruikers verhoogt, kan het zijn dat onze privacyscore voor Kaspersky in de toekomst verbetert.

Gebruiksgemak: hoe gebruiksvriendelijk is Kaspersky?

Scorebalk die de score "8/10" laat zien

Wij vinden de software van Kaspersky over het algemeen gemakkelijk te gebruiken. De klantensupport kan volgens ons nog wat verbetering gebruiken. In het kort zijn dit onze bevindingen:

 • Kaspersky heeft een inzichtelijke website en het installatieproces is eenvoudig.
 • Het Kaspersky-dashboard is ontworpen voor gemakkelijke en snelle toegang tot alle opties.
 • De dienst heeft een eenvoudig opzegproces met een 30 dagen geld-terug-garantie.
 • Het kan lastig zijn om contact te krijgen met de klantenservice, maar als dit lukt word je goed geholpen.

Wij kennen Kaspersky een 8.0 voor gebruiksgemak toe.

Hoe installeer ik Kaspersky?

Het installatieproces van Kaspersky is gebruiksvriendelijk met logische stappen, vergelijkbaar met veel andere antivirusprogramma’s. De website van Kaspersky ziet er professioneel en clean uit. Dit maakt het gemakkelijk om een abonnement te nemen en de app te downloaden.

Kaspersky website homepage

We nemen het installatieproces van Kaspersky stap voor stap met je door:

 1. Ga naar de website van Kaspersky. Het kan zijn dat je eerst moet selecteren of je een abonnement voor bedrijven of voor ’thuis’ wilt. Dit is niet altijd het geval. Om Kaspersky te installeren, klik je op ‘Producten bekijken‘.
 2. Kies een besturingssysteem en abonnement en klik op ‘Lees meer‘.
 3. Kaspersky abonnementen
 4. Kies het aantal apparaten waarvoor je een abonnement wilt en de duur van je abonnement, en klik op ‘Koop nu‘.
 5. Doorloop het betalingsproces.
 6. Als je betaling is geslaagd, download je de software via de link op de bevestigingspagina.
 7. Open het bestand dat je zojuist gedownload hebt en voer het uit.
 8. Volg de stappen en accepteer de gebruiksrechtovereenkomst (End User License Agreement).
 9. De pagina "End User License Agreement" in de Kaspersky installatiewizard
 10. We raden aan de overeenkomst over datacollectie voor marketingdoeleinden (Statement regarding data processing for marketing purposes) te weigeren. Ook het Kaspersky Security Network Statement kun je weigeren.
 11. De pagina "Statement regarding data processing for marketing purposes" in de Kaspersky installatiewizard
 12. Klik op ‘Install‘ en wacht tot Kaspersky het installatieproces heeft voltooid. Let op: er staat automatisch aangevinkt dat je ook de wachtwoordmanager installeert. Dit kun je eventueel uitvinken. De wachtwoordmanager kun je achteraf nog in de app installeren.
 13. De pagina "Everything is ready for installation" in de Kaspersky installatiewizard met de optie om de Kaspersky Password Manager te installeren
 14. Je kunt enkele opties aanvinken voor een optimale gebruikservaring bij het starten van de applicatie.
 15. De pagina "Recommended" in de Kaspersky installatiewizard met extra installatieopties
 16. Je krijgt nog een overeenkomst te zien over de dataverwerking met betrekking tot de web-portal. Ook deze kun je weigeren.
 17. De pagina "Statement regarding data processing for purpose of using web-portal for Kaspersky Internet Security" in de Kaspersky installatiewizard

Nu ben je klaar! Kaspersky zal je systeem direct scannen, afhankelijk van wat je bij de aanbevolen opties hebt aangevinkt. Hierna verschijnt het startscherm.

Het kan zijn dat je voor het installeren moet aangeven in welk deel van de wereld je woont om Kaspersky naar behoren te laten werken. Zorg dat je dit goed doet, anders kan het zijn dat het programma dat je downloadt niet goed functioneert.

Kaspersky’s software

De opties die je in de software van Kaspersky Internet Security hebt zijn niet veel uitgebreider dan bij andere providers, maar de software geeft wel een erg transparante indruk tijdens het gebruik. Het is bijvoorbeeld erg makkelijk om details te bekijken van onderdelen van de software. Door op de tegel van het betreffende onderdeel te klikken zie je in één oogopslag wat er wel en niet beschermd wordt.

Het homescherm van de Kaspersky antivirus software

Wat verder erg gebruiksvriendelijk is, is dat er een uitleg in het scherm verschijnt als je de eerste keer een onderdeel opent. Bij het ‘Safe Money’-onderdeel wordt in de standaard interface bijvoorbeeld niet direct duidelijk wat je ermee kunt, maar door de uitleg weet je hoe je het kunt gebruiken. Ook zijn deze handleidingen opnieuw te bekijken door op de knop ‘How it works‘ te klikken.

Bij het onderdeel ‘Privacy Protection’ verschijnt deze uitleg niet, maar deze interface wijst zich ook veel meer vanzelf. Hieruit blijkt dat de ontwikkelaars hebben nagedacht over het ontwerp van de software, zodat je niet met vervelende en onnodige inhoud wordt geconfronteerd.

Hoe gemakkelijk kun je je Kaspersky-abonnement opzeggen?

Met de 30 dagen geld-terug-garantie heb je een maand de tijd om de software van Kaspersky te testen. Als het toch niks voor jou is, kun je het abonnement annuleren en krijg je je geld terug. Het annuleringsproces is redelijk eenvoudig:

 1. Ga naar de website van Kaspersky.
 2. Klik op ‘Bestaande klanten‘ en vervolgens op ‘MyKaspersky‘.
 3. Kaspersky website waarbij "Bestaande klanten" en "My Kaspersky" zijn uitgelicht in het menu
 4. Log online in bij je account.
 5. Klik op ‘Abonnementen‘.
 6. Kaspersky abonnementen voor een ingelogde gebruiker
 7. Klik op het betreffende abonnement.
 8. Klik op ‘Abonnement beheren‘.
 9. Hier kun je klikken op ‘Abonnement annuleren‘.
 10. Klik onderaan het scherm op ‘Uitschakelen‘ en bevestig de annulering.

Als je je abonnement pas na 30 dagen annuleert, krijg je je geld niet terug.

Let op: recent lukte het ons niet om op deze manier de automatische hernieuwing stop te zetten. De knop ‘Abonnement beheren’ was er niet meer. Voorheen lukte het ons wel via deze stappen. Via de link in je bevestigingsmail bij aankoop van het abonnement kun je de auto-renewal ook uitschakelen.

Klantenservice Kaspersky

Je vindt de klantenservice van Kaspersky onder ‘Bestaande klanten‘ > ‘Klantenservice‘. Hier zie je dat Kaspersky verschillende opties biedt om contact op te nemen met de klantenservice. Deze hadden wisselend succes toen wij ze testten:

 • Knowledge Base en Veelgestelde vragen (FAQ): de online supportbibliotheek van Kaspersky kan je helpen het antwoord op een vraag te vinden. Vaak zijn dit wel alleen algemene vragen. Zowel de knowledge base en veelgestelde vragen zijn alleen in het Engels beschikbaar.
 • Forum: hier kun je vragen stellen en hulp krijgen van andere gebruikers en van Kaspersky-medewerkers. Op het forum kun je naar antwoorden zoeken als je tegen een probleem aanloopt.
 • Live chat: live chat is meestal een snelle, betrouwbare manier voor klanten om ondersteuning te krijgen. Helaas kregen wij bij de live chat van Kaspersky geen echt persoon te spreken, alleen een bot. De antwoorden leidden ons alleen naar links op de website of gaven een telefoonnummer.
 • Telefoon: telefoonondersteuning is beschikbaar in het Engels, Frans en Duits. Vanuit Nederland lijkt deze functie niet beschikbaar te zijn. Je krijgt geen telefoonnummer te zien, maar wordt naar een formulier gestuurd. Onderaan de website, onder ‘Contact’, vind je wel een telefoonnummer. Toen we belden, werden we snel en efficiënt te woord gestaan.
 • E-mail: je kunt hier een aanvraag indienen en krijgt antwoord via de mail. Het kan een tijd (vaak een dag) duren voordat het supportteam je terugmailt.

De knowledge base en chatfunctie bieden onvoldoende hulp. De klantenservice-pagina geeft een e-mailadres en telefoonnummer voor algemene vragen, maar je moet voor premium ondersteuning betalen om een echt persoon te spreken.

Bovendien vraagt Kaspersky veel informatie over je systeem, account en probleem voordat je wordt doorverbonden met de ondersteuning. Dit kost veel tijd en is niet privacyvriendelijk.

Toen we eenmaal contact kregen met de klantenservice, kregen we wel antwoord op onze vragen. Kortom, de snelheid en effectiviteit van de klantenservice zijn prima, maar de opties voor ondersteuning hadden volgens ons toegankelijker kunnen zijn.

Snelheid en systeembelasting: vertraagt Kaspersky mijn computer?

Scorebalk die de score "7,5/10" laat zien

Wat betreft de snelheid van scans en de prestaties van de antivirus in het algemeen, scoorde Kaspersky goed. Dit zijn onze bevindingen:

 • De snelle en volledige scans van Kaspersky duurden even en werkten goed.
 • De specifieke ‘gaming mode’ zorgt ervoor dat je niet gestoord wordt door de antivirus terwijl het op de achtergrond aanstaat.
 • Kaspersky had geen grote impact op onze CPU-snelheid, hoewel het onze computer behoorlijk verhitte.

Door de goede systeemprestaties van Kaspersky gaven we een redelijk hoog cijfer in deze categorie. Wel trokken we 0.5 af voor de intensieve, grondige scan, die veel van ons systeem eiste. Uiteindelijk gaven we Kaspersky een score van 7.5 voor snelheid en systeembelasting.

Hoelang duurt een scan?

De scanfunctie van Kaspersky geeft de optie voor een snelle scan of een volledige scan. Beide scans kun je als gebruiker zelf inplannen of direct starten. Een volledige scan duurde ongeveer 12,5 minuten, de snelle scan duurde slechts 40 seconden. Dit zijn prima snelheden, waardoor je snel een scan kunt doen en niet te erg gestoord wordt tijdens je (werk-)dag. Ook kun je nog een Selective Scan en een Vulnerability Scan uitvoeren.

De pagina "Scan" van de Kaspersky antivirus software

Daarnaast heeft Kaspersky verschillende functies die je pc gebruiksvriendelijker maken en de prestaties verbeteren. De gamingmodus bijvoorbeeld, garandeert dat je tijdens het gamen niet wordt gestoord door antivirusmeldingen. Bovendien worden er geen geplande antivirustaken uitgevoerd als de batterij bijna leeg is.

Welke invloed heeft Kaspersky op mijn CPU?

De systeemprestaties tijdens het gebruik van Kaspersky zijn prima, met als gevolg dat je eigenlijk niets merkt van een scan die uitgevoerd wordt of de real-time malwarebescherming die op de achtergrond draait. De processen gebruiken bijvoorbeeld in totaal rond de 110 MB aan werkgeheugen op de achtergrond, wat overeenkomt met de ingebouwde service op Windows-computers, Windows Defender. Het processorgebruik blijft onder de 2 procent.

Naast het checken van de cijfers hebben we uitgebreid getest of andere programma’s stabiel draaien terwijl Kaspersky aan staat. Je merkt vrijwel niet dat er een antivirusprogramma actief is.

Tijdens scans gaat het processor- en werkgeheugengebruik wel drastisch omhoog, maar dit is te verwachten bij goede virusbescherming. Dit hinderde ons niet bij het gebruik van andere software. Wel werd onze pc erg heet en moesten de ventilatoren op volle kracht draaien tijdens de grondige scan. We kunnen ons voorstellen dat apparaten met mindere hardware kunnen haperen door een te grote belasting van het systeem.

Eindoordeel: is Kaspersky een goede virusscanner?

Samengevat is Kaspersky een antivirusprovider van hoog niveau. De Russische reus maakt zijn reputatie waar. Toch zijn er ook een paar nadelen, met name de privacyproblemen en klantensupport. Bovendien is het privacybeleid van Kaspersky niet erg transparant.

Voor onze beoordeling combineren we cijfers voor de beveiliging (weging 0,4), privacy (0,3), gebruiksgemak (0,2) en snelheid en systeembelasting (weging 0,1). Hieronder zie je onze scores voor Kaspersky per onderdeel:

 • Beveiliging: 8.5
 • Privacy: 5.5
 • Gebruiksgemak: 8.0
 • Snelheid en systeembelasting: 7.5

We komen met onze berekening uit op een totaalscore van 7.4 voor Kaspersky Internet Security.

Ben je overtuigd van de kwaliteit van Kaspersky, en wil je direct een abonnement afsluiten? Klik dan op onderstaande knop om direct naar de website te gaan.

Bezoek Kaspersky
Kaspersky Antivirus - Veelgestelde vragen

Heb je een vraag waar je een snel en eenvoudig antwoord op wilt? Kijk dan hieronder en misschien is je probleem direct opgelost. Zo niet, stel dan je vraag in de reacties!

Kaspersky is beschikbaar in drie pakketten, namelijk Kaspersky Anti-Virus vanaf 17,97 euro per jaar (1 apparaat), Internet Security vanaf 24,97 euro per jaar (1 apparaat) en Total Security vanaf 23,98 euro per jaar (1 gebruikersaccount, 1 apparaat). Deze prijzen variëren veel en kunnen per land flink verschillen.

Kaspersky kan in Windows verwijderd worden door de volgende stappen te ondernemen:

 1. Klik rechts op de knop ‘Start’ om het contextmenu te openen.
 2. Selecteer ‘Programma’s en onderdelen’.
 3. Selecteer ‘Kaspersky Security Scan’.
 4. Klik op de knop ‘Verwijderen’.

Voor Mac kan Kaspersky verwijderd worden met de volgende stappen:

 1. Open het installatiebestand van jouw pakket.
 2. Dubbel-klik op ‘deïnstalleer’ of ‘uninstall’.
 3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in.
 4. Kaspersky is verwijderd.

Nee, Kaspersky heeft geen gratis versie. Wel kun je de dienst met de 30 dagen geld-terug-garantie een maand lang uitproberen. Bekijk onze uitgebreide Kaspersky-review voor meer informatie.

Techredacteur
Erik is opgeleid als algemeen cultuurwetenschapper, maar vond al snel zijn weg naar de cultuur van technologie en van de online wereld. Daarbij hebben VPN, privacy en netneutraliteit met name zijn interesse. Erik heeft bij verscheidene grote techsites gewerkt in de Benelux. Bij VPNGids.nl houdt hij zich bezig met testen van VPN-diensten en antivirussoftware conform stricte testprotocollen, om zo onze lezers deskundig te kunnen adviseren over gedegen softwareoplossingen in de wereld van cybersecurity.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen