Kaspersky review: maakt deze antivirusfirma zijn reputatie waar?

Kaspersky logo met een vergrootglas en een ster met daarin de score 7,2
Klik hier voor een korte samenvatting
Plus- en minpunten van Kaspersky Anti-Virus

Het Russische Kaspersky biedt drie beveiligingspakketten aan: Kaspersky Anti-Virus, Kaspersky Internet Security en Kaspersky Total Security. Alle functionaliteiten van de drie pakketten lees je in dit artikel. Over Internet Security kunnen we de volgende voor- en nadelen noemen.

Voordelen:

 • De bescherming tegen malware is prima.
 • De software is overzichtelijk.
 • Kaspersky biedt veel soorten scans en de scans zijn snel.

Nadelen:

 • De website is erg onoverzichtelijk.
 • Het privacybeleid is onduidelijk.
 • Een grondige scan zorgt voor een hele hete computer.
 • De klantenservice is moeilijk bereikbaar.

Je kunt Kaspersky direct aanschaffen door op de onderstaande button te klikken.

Bezoek Kaspersky

Als je liever eerst meer wilt weten over de beveiligingsfuncties, het privacybeleid en de gebruiksvriendelijkheid van Kaspersky, lees dan snel verder.

Kaspersky Internet Security is de antivirusoplossing van het Russische bedrijf Kaspersky, eerder bekend als Kaspersky Lab. Kaspersky staat bekend als een van de grotere securityproviders, naast bedrijven als Symantec, Sophos en McAfee. Toch gebruikt de Nederlandse overheid de dienst niet. Ook andere landen, waaronder de Verenigde Staten, raden het gebruik van Kaspersky af.

We onderzochten hoe Kaspersky het doet, ook ten opzichte van andere providers als AVG, Avast, Avira en Bitdefender. Hieronder zetten we het voor je op een rij!

Pakketten en prijzen van Kaspersky

Kaspersky heeft drie pakketten met verschillende functies die niet alleen tegen virussen en malware beschermen, maar ook bijvoorbeeld je online betalingen en je privacy beveiligen. Uiteraard is er bij alle drie een scanfunctie; dit kan een snelle scan zijn, een grondige scan, een scan van mappen of deelmappen naar keuze of een scan van externe apparaten (denk aan een USB-stick).

Zie hieronder voor een samenvatting van de pakketten van Kaspersky.

MogelijkhedenKaspersky Anti-VirusKaspersky Internet SecurityKaspersky Total Security
Real-time virus- en malwarebeschermingJaJaJa
VirusscanfunctieOp WindowsJaJa
PrestatieoptimalisatieOp WindowsJaJa
Veilig betalenXOp Windows en MacOp Windows en Mac
VPNXTot 300 MB per dagTot 300 MB per dag
Ad blockerXOp WindowsOp Windows
Vertrouwelijk browsenXOp Windows en MacOp Windows en Mac
WebcambeveiligingXOp Windows en MacOp Windows en Mac
Blokkering van expliciete contentXJaJa
Schermtijd beheerXOp pc en AndroidOp pc en Android
GPS-locatieXXJa
BestandsbeveiligingXXOp pc
Password managerXXJa

Daarnaast heeft Kaspersky ‘Kaspersky Security Cloud‘, waarbij je nog extra ransomware-bescherming krijgt en tot 500 MB data mag gebruiken via de VPN. Elders op de website staat echter vermeld dat ransomware verwijdering ook al beschikbaar is binnen Total Security, dit staat echter niet binnen de pakketten vermeld.

De echte antivirusfuncties zijn te vinden in Anti-Virus en Internet Security. In deze review zoomen wij daarom in op het gebruiksgemak en de kwaliteit van die pakketten. Het belangrijkste daarbij is natuurlijk de beveiliging zelf.

De prijzen van de verschillende Kaspersky-pakketten verschillen op basis van het land waarvandaan je de pagina bezoekt. Wanneer je normaal gesproken naar de website gaat, heb je een grote kans op een ‘global’-page uit te komen. Hier zijn de pakketten duurder dan op de Nederlandse pagina. Onderaan de webpagina kun je de website naar ‘Nederlands zetten’. Je ziet dan dat je een abonnement kunt afsluiten voor deze prijzen:

Prijzen Kaspersky Antivirus, Internet Security en Total Security

Wil je direct een abonnement op Kaspersky afsluiten? Klik dan op onderstaande button om naar de site van deze premium antivirusprovider te gaan. Je komt dan op de Nederlandse pagina.

Bezoek Kaspersky

Beveiliging: hoe goed beschermt Kaspersky je computer?

De real-time beveiliging van Kaspersky werkt door middel van een firewall, die controleert welk internetverkeer wel of niet je pc binnen mag komen. Daarnaast wordt het toegelaten verkeer automatisch gescand. Dit gaat om data afkomstig van het internet, maar ook om data van andere bronnen, zoals USB-sticks. Ook wordt de activiteit van alle geïnstalleerde programma’s gecontroleerd, zodat er geen schadelijke acties uitgevoerd kunnen worden.

Voor de beoordeling van de beveiliging tegen malware en andere schadelijke bestanden die je pc binnendringen gaan we voornamelijk af op de resultaten uit de tests van AV Comparatives, een leidend onderzoeksbureau voor antivirusproviders. Daarnaast doen we onze eigen test.

AV Comparatives toonde aan dat Kaspersky 99,9 procent van de dreigingen tegenhield. Van de 743 dreigingen liet het antivirusprogramma er één door. Helaas betekent zelfs één dreiging doorlaten dat je computer geïnfecteerd is met een vorm van malware.

Bovendien gaf Kaspersky helemaal geen false positives. Dit is natuurlijk fijn, omdat het onhandig is wanneer vertrouwde bestanden toch geblokkeerd worden. Je kunt echter beter een keer een extra stap zetten om een veilig bestand terug te halen, dan het risico lopen op een false negative zoals bij de de ene doorgelaten dreiging het geval was.

Ook in onze eigen gebruikstest merkten we dat Kaspersky een goed antivirusprogramma is. We probeerden een aantal testbestanden te downloaden, die voor antivirusscanners als malware zijn ‘vermomd’. We merkten dat er steevast direct een melding werd gegeven. Het is voor de gebruiker dus direct duidelijk dat er iets (bijna) mis gaat. Vaak worden bestanden al in de browser geblokkeerd, zoals hieronder:

Kaspersky melding dat toegang tot een EICAR bestand wordt geweigerd

Al met al stellen we dat Kaspersky een 8 verdient op het gebied van beveiliging. Ook wanneer we onderstaande functionaliteiten meetellen.

Specifieke deelfuncties

We zien een aantal extra kleine deelfuncties als een bonus. Denk aan een functie waarbij je websites kunt toevoegen aan een lijst, waardoor betalingen via die adressen automatisch worden beschermd door Kaspersky. Je wordt hiermee echter niet beschermd tegen het gebruik van valse websites. AVG herkent deze malafide websites bijvoorbeeld en waarschuwt je.

Daarnaast biedt Kaspersky bescherming tegen overname van je webcam door derden. Je hebt verder de mogelijkheid om een anti-bannerfilter aan te zetten, waardoor irritante of hinderlijke advertenties niet worden weergegeven.

Let er wel op dat deze en andere extra functies alleen beschikbaar zijn binnen Kaspersky Internet Security. Kaspersky Anti-virus biedt alleen real-time virusbescherming, scanfuncties en de prestatieoptimalisatiefunctionaliteiten die we nu zullen bespreken.

Prestaties en gebruiksgemak

Kaspersky heeft een aantal functies die het gebruiksgemak van je pc waarborgen. Door een gamingmodus word je niet gestoord door antivirusmeldingen tijdens het gamen. Verder worden er geen geplande antivirustaken uitgevoerd als de batterij bijna leeg is. Ook zou de software zo gebouwd zijn om te voorkomen dat Kaspersky de prestaties van je pc negatief beïnvloedt.

Privacybeleid: hoe gaat Kaspersky met jouw gegevens om?

Wat betreft privacy kijken we uiteraard niet alleen naar de privacybescherming van Kaspersky, maar ook het privacybeleid van het bedrijf zelf. In het verleden is er een aantal verdachtmakingen geweest, onder andere doordat de software van Kaspersky bepaalde scripts gebruikte op webpagina’s, die gebruikt kunnen worden voor het stelen van data. Er is nooit bewijs gevonden voor daadwerkelijk misbruik, maar we besloten de privacy policy eens goed door te nemen.

In het privacybeleid van Kaspersky staat meerdere keren dat er opt-outs bestaan voor ‘de meeste’ vormen van datacollectie. Er zijn inderdaad verschillende momenten dat je kunt aangeven of je wel of geen data wil versturen. Dit gaat om o.a. het ontvangen van nieuwsbrieven van Kaspersky, maar ook over datacollectie voor marketing- en personalisatiedoeleinden. Je kunt datacollectie niet weigeren als je daadwerkelijk het antivirusprogramma wilt gebruiken.

Kaspersky heeft meerdere privacy statements

Het privacystatement gaat echter over Kaspersky als geheel, niet over zijn antivirussoftware. Deze vind je alleen door onderaan de homepage naar ‘Gebruikersovereenkomst‘ te gaan en het juiste EULA (end-user license agreement) tekstbestand te downloaden. Hierin lees je dat het antivirusprogramma een hele hoop gegevens verzamelt en verwerkt:

 • De naam van je wifinetwerk en zowel het authenticatietype als het versleutelingstype van je wifinetwerk.
 • De controlesom (SHA256 met salt) van het MAC-adres van het toegangspunt
 • Het ID van het wifinetwerk op basis van het MAC-adres van het toegangspunt, op basis van de naam van het wifinetwerk en op basis van de combinatie van het MAC-adres en de naam van het wifinetwerk.
 • De signaalsterkte van je wifinetwerk.
 • De lijst met beschikbare wifinetwerken en de instellingen ervan.
 • DHCP-instellingen van het lokale IP-adres van de gateway (DHCP IP, DNS1 IP, DNS2 IP en subnetmasker).
 • DHCP-instellingen van het lokale IPv6-adres van de gateway (DHCP IPv6, DNS1 IPv6, DNS2 IPv6, subnetmasker).
 • De URL van de service die wordt gebruikt om toegang tot internet te krijgen.

Kort gezegd vraagt het antivirusprogramma gegevens over het hele wifi-netwerk in je regio op. Ook houdt het bij wat je doet op het internet en logt het je IP-adres. Dit is in principe niet nodig om goed te functioneren als anti-virusprogramma.

Er bestaat echter ook een supportpagina op de Kaspersky website waar gelinkt wordt naar andere privacystatements. Hier spreekt het bedrijf over zijn antivirussoftware onder de namen ‘Kaspersky Basic’, ‘Kaspersky Standard’ en ‘Kaspersky Plus’. Het is dus onduidelijk of het hier om verouderde informatie gaat of om een soort loophole om onder strenge privacywetgeving uit te komen.

Russisch bedrijf

Daarnaast heeft de Nederlandse Rijksoverheid uit voorzorg besloten geen gebruik meer te maken van de antivirussoftware Kaspersky. Niet omdat er een aanleiding is om het Russische bedrijf te verdenken van spionage, maar omdat het bedrijf gevestigd is in Rusland en zich daarom moet houden aan bepaalde regels. Zo kan het zijn dat ze de Russische inlichtingendienst moeten helpen wanneer hierom wordt gevraagd. Voor Nederlandse burgers zou er niks te vrezen zijn, maar dit blijft natuurlijk een negatief gegeven voor de privacy van het bedrijf.

Wel heeft Kaspersky een ‘Anti-corruptiebeleid‘. Hierin verwachtten we dat het bedrijf ons zou verzekeren niet te zwichten voor druk van de overheid. In dit beleid vertelt de cybersecurityorganisatie echter alleen dat medewerkers zelf geen andere (overheids)instanties mogen omkopen. Wat de overheid en andere instanties mogen doen met Kaspersky wordt niets over gezegd.

Dit is zeker niet ideaal, maar helaas is het verzamelen van data wel de manier waarop providers hun bescherming kunnen verbeteren. Wees je er dus van bewust dat je akkoord gaat met het delen van gegevens als je Kaspersky Internet Security gebruikt. Uiteindelijk geven wij Kaspersky een 4,5 voor hun privacybeleid, omdat er geen bewijs is gevonden voor misbruik en omdat het verzamelen van data in het privacybeleid is aangegeven.

Gebruiksgemak: hoe gebruiksvriendelijk is Kaspersky?

De website van Kaspersky oogt in eerste instantie professioneel en clean. Je kunt aanklikken of je op zoek bent naar een abonnement voor bedrijven of voor consumenten. Om Kaspersky te installeren klik je eerst op ‘Thuis’, dan op ‘Producten bekijken’ en dan het besturingssysteem dat je gebruikt.

Dit geldt echter niet altijd. Je hebt kans om op verschillende versies van de Kaspersky-website terecht te komen. Op sommige varianten hoef je niet op ‘Thuis’ te klikken bijvoorbeeld, maar zie je direct antiviruspakketten die je kunt kiezen.

Als je meer informatie zoekt over het bedrijf of de services, wordt het bovendien erg verwarrend. Zo hebben we geprobeerd een helpcentrum te vinden. Normaal gesproken staat er in het bovenstaande menu van een website een tabblad als ‘Help’. In andere gevallen zie je de link hiernaar onderaan de pagina staan, zodat klanten altijd makkelijk support kunnen vinden.

Supportpagina’s lastig te vinden

Bij Kaspersky is dit niet het geval. Je vindt het helpcentrum op een versie van de website via ‘Home’ > ‘Resource Center’ > ‘Support’. Op een andere versie klik je op ‘Persoonlijk’ > ‘Resource Center’ > ‘Support’ en op weer een andere versie konden we alleen een icoontje vinden dat ons naar een community-pagina verwees. Bovendien leidt ‘Support’ niet altijd naar dezelfde pagina met dezelfde veelgestelde vragen en andere informatie.

Het community-forum, dat bestaat uit losse fora voor specifieke talen, moet je echter niet verwarren met het andere forum genaamd ‘Kaspersky Club’. De Kaspersky Club lijkt echter niet te bestaan en linkt slechts naar een pagina met deze foto:

Kaspersky Club Logo

Hoe installeer ik Kaspersky?

Het installatieproces wijst zich, zoals bij veel andere antivirusprogramma’s, wel vanzelf.

 1. Klik op ‘Koop nu’ onder je gekozen pakket.
 2. Vul je contact- en betaalgegevens in.
 3. De installer downloadt nu vanzelf. Als het gedownloade bestand aanklikt, hoef je alleen de installatie wizard te volgen.
 4. Nadat je dit proces hebt doorlopen scant Kaspersky direct je systeem, waarna het startscherm verschijnt:

Kaspersky software homescherm met de melding "De bescherming is nu actief"

Software van Kaspersky

De opties die je in de software van Kaspersky Internet Security hebt zijn niet veel uitgebreider dan bij andere providers, maar de software geeft wel een erg transparante indruk tijdens het gebruik. Het is bijvoorbeeld erg makkelijk om details te bekijken van onderdelen van de software. Door op de tegel van het betreffende onderdeel te klikken zie je in één oogopslag wat er wel en niet beschermd wordt.

Wat verder erg gebruiksvriendelijk is, is dat er een uitleg in het scherm verschijnt als je de eerste keer een onderdeel opent. Bij het ‘veilig bankieren’-onderdeel wordt in de standaard interface bijvoorbeeld niet direct duidelijk wat je ermee kunt, maar door de uitleg weet je hoe je het kunt gebruiken. Ook zijn deze handleidingen opnieuw te bekijken door op de knop ‘Hoe werkt het?‘ te klikken.

Bij het onderdeel ‘Privacybescherming’ verschijnt deze uitleg niet, maar deze interface wijst zich ook veel meer vanzelf. Wel is dit weer in lijn met het gebrek aan transparantie over de privacy van gebruikers vanuit Kaspersky.

Wat ons betreft is de software over het algemeen makkelijk te bedienen en wijst het zich vanzelf waar je bepaalde opties kunt vinden. Gecombineerd met de erg verwarrende website, maar makkelijke installatieproces komen we daarom uit op een 5 voor het gebruiksgemak van Kaspersky.

Klantenservice

We hebben het al gehad over de onduidelijke indeling van de verschillende support-, ondersteunings- en communitypagina’s. De klantenservice van Kaspersky zelf is echter ook niet makkelijk te bereiken. Wanneer je op de supportpagina bent beland, denk je snel contact op te kunnen nemen, aangezien je kunt kiezen om te bellen of chatten:

Opties om Kaspersky te bereiken

Op welke van deze twee opties je ook klikt je komt altijd op hetzelfde webformulier uit. Hier kun je alleen specifieke soorten vragen stellen over Kaspersky Anti-Virus:

 • Problemen met activatie en licentie.
 • App werkt niet goed.
 • Verbindingsproblemen.
 • Problemen met database-update.
 • Feedback.
 • Wachtwoord vergeten.
 • Installatieproblemen.
 • Malware.
 • Problemen met bestelling en betaling.
 • Problemen met Veilig Bankieren.

Je krijgt dan via de mail antwoord op je vraag. Je krijgt dus nog steeds geen medewerker te spreken. Om je vraag te stellen moet je bovendien jouw e-mailadres, de versie van je besturingssysteem en eventueel je activatie- of licentiecode opgeven.

Op de reguliere website, onder het tabblad ‘Over ons’, vind je wel het kopje ‘Contact’. Hier is wel een telefoonnummer van een Nederlandstalige klantenservice te vinden. Deze vind je dus helaas niet op de supportpagina.

Al met al krijgt de klantenservice van Kaspersky van ons een waardering van een 6.

Snelheid en performance

De scanfunctie van Kaspersky geeft de optie voor een snelle scan of een grondige scan. Een grondige scan duurde ongeveer 12:30 minuten, de snelle scan duurde slechts 40 seconden. Dit zijn prima snelheden, waardoor je snel een scan kunt doen en niet te erg gestoord wordt tijdens je (werk-)dag.

De systeemprestaties tijdens het gebruik van Kaspersky zijn prima, met als gevolg dat je eigenlijk niets merkt van een scan die uitgevoerd wordt of de real-time malwarebescherming die op de achtergrond draait. De processen gebruiken bijvoorbeeld in totaal rond de 110 MB aan werkgeheugen op de achtergrond, wat overeenkomt met de ingebouwde service op Windows-computers, Windows Defender. Het processorgebruik blijft onder de 2 procent.

Naast het checken van de cijfers hebben we uitgebreid getest of andere programma’s stabiel draaien terwijl Kaspersky aan staat. Tijdens scans gaat het processor- en werkgeheugengebruik wel drastisch omhoog, maar dit is te verwachten bij goede virusbescherming. Dit hinderde het ons niet bij het gebruik van andere software. Wel wordt onze pc erg heet en moeten de ventilatoren op volle kracht draaien tijdens de grondige scan.. We kunnen ons voorstellen dat apparaten met mindere hardware dan zouden kunnen gaan haperen door een te grote belasting van het systeem.

Samenvattend zorgen goede systeemprestaties voor een score van een 8,5 op het gebied van prestaties en snelheid. Wel trekken we daar 0,5 punt vanaf voor de intense grondige scan, die nogal wat van het systeem vraagt. Uiteindelijk scoort Kaspersky een 8.

Eindoordeel: is Kaspersky een goede virusscanner?

Geen enkele virusscanner is perfect, ook Kaspersky niet. Zie hieronder voor een opsomming van voor- en nadelen:

VoordelenNadelen
De bescherming van Kaspersky is primaErg onduidelijke website
Erg overzichtelijke softwareHet privacybeleid is te onduidelijk
Kaspersky biedt veel verschillende soorten scans die snel verlopenOnze pc werd bij de grondige scan soms erg heet
De klantenservice is moeilijk bereikbaar

Samengevat is Kaspersky een prima antivirusprovider. Er zitten nog wel wat haken en ogen aan de support en klantenservice. Ook wekt het (verstopte) privacybeleid niet veel vertrouwen.

Voor onze beoordeling combineren we cijfers voor de beveiliging (weging 0,5), snelheid en systeembelasting (weging 0,2), privacy (weging 0,1) gebruiksgemak (weging 0,1) en klantenservice (weging 0,1). Zie hieronder voor een overzicht. Zoals je ziet krijgt Kaspersky de score van 7,2.

 • Beveiliging: 8
 • Snelheid en systeembelasting: 8
 • Privacybeleid: 4,5
 • Gebruiksgemak: 5
 • Klantenservice: 6
 • Eindscore: 7,2

Ben je overtuigd van de kwaliteit van Kaspersky, en wil je direct een abonnement afsluiten? Klik dan op onderstaande knop om direct naar de website te gaan.

Bezoek Kaspersky
Kaspersky Antivirus - Veelgestelde vragen

Heb je een vraag waar je een snel en eenvoudig antwoord op wilt? Kijk dan hieronder en misschien is je probleem direct opgelost. Zo niet, stel dan je vraag in de reacties!

Kaspersky is beschikbaar in drie pakketten, namelijk Kaspersky Anti-Virus voor 29,95 euro per jaar (1 apparaat), Internet Security voor 29,97 euro per jaar (1 apparaat) en Total Security voor 29,97 euro per jaar (1 gebruikersaccount, 1 apparaat).

Kaspersky kan in Windows verwijderd worden door de volgende stappen te ondernemen:

 1. Klik rechts op de knop ‘Start’ om het contextmenu te openen.
 2. Selecteer ‘Programma’s en onderdelen’.
 3. Selecteer ‘Kaspersky Security Scan’.
 4. Klik op de knop ‘Verwijderen’.

Voor Mac kan Kaspersky verwijderd worden met de volgende stappen:

 1. Open het installatiebestand van jouw pakket.
 2. Dubbel-klik op ‘deïnstalleer’ of ‘uninstall’.
 3. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in.
 4. Kaspersky is verwijderd.

Nee, Kaspersky heeft geen gratis versie. Het goedkoopste pakket kost echter slechts 29,95 euro per jaar.

Techredacteur
Erik is opgeleid als algemeen cultuurwetenschapper, maar vond al snel zijn weg naar de cultuur van technologie en van de online wereld. Daarbij hebben VPN, privacy en netneutraliteit met name zijn interesse. Erik heeft bij verscheidene grote techsites gewerkt in de Benelux. Bij VPNGids.nl houdt hij zich bezig met testen van VPN-diensten en antivirussoftware conform stricte testprotocollen, om zo onze lezers deskundig te kunnen adviseren over gedegen softwareoplossingen in de wereld van cybersecurity.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen