Avast review: hoe compleet is dit antiviruspakket?

Avast logo met een vergrootglas en een ster met daarin de score 6,0

Avast is het antivirusprogramma van een van de grootste cybersecuritybedrijven ter wereld. De ontwikkelaar, AVAST Software, is gevestigd in Praag en werkt aan verschillende soorten beveiligingsprogrammatuur. Het bedrijf zet vooral in op zijn (gratis) antivirusservice, die wereldwijd wordt gebruikt door wel 400 miljoen mensen. Ook AVG is een antivirusprogramma van dit bedrijf.

Een groot gebruikersaantal betekent echter niet altijd dat de sofware ook daadwerkelijk goed is. Beschermt Avast wel tegen de meeste malware? Vertraagt het je computer? Hoe gaat het om met de privacy van zijn gebruikers? In deze review zullen we deze en veel meer andere vragen beantwoorden.

Wij stelden zowel Avast Free als Avast Premium Security op de proef. Uiteindelijk geven we het hele aanbod een eindcijfer, zodat je het aanbod kunt vergelijken met providers als Avira, Kaspersky, Intego of Bitdefender.

Scores van de Avast antivirus review op het gebied van veiligheid, privacy, snelheid & performance, gebruiksgemak

Avast review in het kort

Avast Antivirus biedt een goede bescherming voor je apparaten. Toch heeft de dienst de nodige nadelen, waardoor we de service uiteindelijk met een 6 beoordelen.

Wat ons betreft is het privacybeleid het grootste minpunt van Avast. Een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen zie je in de tabel hieronder.

PluspuntenMinpunten
Goede beveiliging tegen malwareVerzamelt veel persoonsgegevens
Handige extra veiligheidstools (wifi-beveiliging en ransomwarebescherming)Geschiedenis van persoonsgegevens wordt verkocht
Extra privacytools (VPN, anti-tracking)De klantenservice bereiken is lastig
Intuïtieve en overzichtelijke appExtra tools alleen in de vorm van aparte apps
Klantenservicemedewerkers zijn kundig

Avast Free Antivirus biedt een robuuste bescherming tegen ransomware en andere malware. Extra opties, zoals een VPN of bescherming tegen overname van je apparaat op afstand, zijn alleen beschikbaar voor premium (en soms zelfs alleen Ultimate) gebruikers.

Het grootste nadeel van Avast is wat ons betreft zijn privacy en data sharing policy. Net als veel andere antivirusprogramma’s verzamelt het namelijk veel persoonsgegevens. In het verleden is bovendien bewezen dat het bedrijf deze doorverkocht.

De app is wel erg gemakkelijk in het gebruik, waardoor je de virusscanner al snel laat werken. Je kunt meerdere scans uitvoeren die niet te veel van je processor vragen. Mocht je tegen problemen aanlopen, dan heeft Avast bovendien een handige kennisbank met veelgestelde vragen. Ook kun je (in sommige gevallen) een medewerker om hulp vragen.

Wil je Avast direct zelf proberen? Klik dan op de onderstaande button om naar de Avast-website te gaan.

Bezoek Avast

Avast specificaties en abonnementen

Avast Antivirus biedt verschillende softwarepakketten aan. Een ervan is Avast Free Antivirus. Deze gratis virusscanner beschermt je tegen virussen, ransomware en andere malware. Als je op zoek bent naar meer functionaliteiten, moet je echter bij Avast Premium Security of Avast Ultimate zijn.

Avast Premium Security heeft naast de standaard features nog wat extra’s. Zo word je beveiligd tegen phishing en surf je veiliger op het internet. Ook krijg je officieel toegang tot de live klantenservice, maar hierover vertellen we je later in dit artikel meer. Dit pakket kost 89,99 euro per jaar voor de beveiliging van tien apparaten. Het eerste jaar betaal je slechts 44,99 euro. Als je slechts één apparaat wilt beschermen, betaal je 69,99 euro (34,99 euro het eerste jaar).

Avast Ultimate is het meest uitgebreide pakket. Hierbij krijg je ook features zoals een VPN en identity protection. Voor dit pakket betaal je 199,99 euro per jaar met het eerste jaar slechts 59,99. Je kunt Avast Ultimate dan op tien apparaten gebruiken. Als je slechts één apparaat wilt beveiligen, betaal je 99,99 euro per jaar en het eerste jaar slechts 49,99 euro.

Let op! De prijzen in onderstaand overzicht komen uit de Nederlandse webwinkel en zijn voor één apparaat. Als je op de internationale versie van de Avast-website zit, kosten de pakketten een paar euro meer.

FeatureAvast Free Antivirus Avast Premium SecurityAvast Ultimate
PrijzenGratisVanaf €34,99Vanaf €49,99
Real-Time Antivirus
Ransomware Protection
WiFi Network Verification
Browsing Protection
Phishing Protection 
Remote Access Prevention
Live Customer Support
SecureLine VPN
AntiTrack — Identity Management
PC Cleanup Utility
Download LinkAvast Free AntivirusAvast Premium SecurityAvast Ultimate

Avast One

Momenteel rolt Avast een nieuwe security suite uit, Avast One. In de landen waar dit beschikbaar is, vervangt Avast One het Ultimate-pakket. Avast One krijgt zowel een gratis als een betaalde versie.

De gratis variant, Avast One Essential, is een grote update ten opzichte van Avast Free Antivirus. Je krijgt hier dan namelijk VPN-beveiliging, bescherming tegen datalekken en een wachtwoordcheck bij.

De update ten opzichte van Avast Ultimate is echter niet zo groot. De meest opvallende toevoeging is webcambeveiliging. Deze feature bestaat bij de meeste antivirusproviders al, waaronder AVG, wat ook eigendom is van Avast Security.

Op het moment van schrijven is Avast One officieel nog niet beschikbaar in Nederland. Je kunt het programma wel downloaden via de ‘Worldwide’-variant van de website.


Beveiliging: is Avast te vertrouwen?

Scorebalk die de score "7/10" laat zien

Uiteraard is veiligheid de belangrijkste functie van een virusscanner. Kan Avast jouw computer veilig houden tegen Trojaanse paarden, spyware en andere malware-aanvallen? Hoe effectief is de virusscanner? Dat zijn de vragen waar we ons in deze sectie over buigen.

Avast doet het op dit gebied prima, maar niet uitzonderlijk. Het verdient dan ook een mooie 7. Dit zijn de belangrijkste conclusies die we kunnen trekken:

 • Avast heeft een 99,98% protection rate volgens AV-Comparatives.
 • Handige extra features, zoals Avast WiFi Inspector, Ransomware Shield en Avast Cleanup.

Beveiligingstests: hoe goed doet Avast het?

Om de veiligheid objectief te meten, keken we onder andere naar de tests van de gerenommeerde cybersecurity-organisatie AV-Comparatives. Tijdens de tests in maart 2022 liet de gratis versie van Avast erg goede resultaten zien.

Avast Free Antivirus herkende 99,5% van alle malware online. Met tien false positives (bestanden aangemerkt als malware, terwijl ze veilig zijn), biedt het zelfs 99,98% online beveiliging. Eigenlijk scoorde alleen Norton LifeLock beter dan Avast.

Ook AV-test heeft de Avast Antivirus software grondig getest. Uit de meest recente test (januari/februari 2022) blijkt dat Avast zelfs een 95% zero-day malware detection rate scoort. Ook herkent het 100% van de alreeds bekende malware. De software beschermt je dus erg goed tegen het downloaden van malware.

Onze eigen tests bevestigden de resultaten. Zodra we een geïnfecteerd bestand probeerden te downloaden, kregen we direct een pop-up van Avast. Hierin meldde het programma dat de download geblokkeerd werd, omdat de file niet te vertrouwen was.

Avast Antivirus Infected Website Melding

Real-time beveiliging van Avast

Avast heeft een netwerk met meer dan 400 miljoen gebruikers. Naar eigen zeggen houdt de software dagelijks zo’n 66 miljoen dreigingen tegen. De populariteit van Avast is een van de grote pluspunten. Dit gigantische netwerk wisselt namelijk constant informatie over de nieuwste dreigingen en virussen uit. Zo blijven alle Avast-gebruikers beschermd tegen de malware die slechts één van hen tegen is gekomen.

De gebruiker zelf kan shields (schilden) aanzetten en scans uitvoeren. De shields beschermen je computer automatisch tegen bedreigingen. Je kunt deze vier schilden aanzetten:

 • File Shield. Deze scant nieuwe bestanden die je handmatig toevoegt of downloadt.
 • Web Shield. Deze blokkeert online aanvallen en voorkomt onveilige downloads.
 • Email Shield. Deze blokkeert onveilige bijgevoegde bestanden in e-mails.
 • Real Site. Deze blokkeert nep websites en phishing-sites.

Avast Antivirus Core Shields

Samen met Avasts ingebouwde firewall, beveiligen deze shields je tegen het onverhoopt downloaden van virussen en andere malware.

De Avast-software heeft vier soorten scans die je kunt uitvoeren vanuit het ‘Scan Central‘ in de app:

 • Smart Scan. Dit is vergelijkbaar met de snelle scan die veel antivirusprogramma’s aanbieden. Je scant hiermee de belangrijkste bestanden op je computer.
 • Deep Scan. Dit is vergelijkbaar met de ‘full scan’ van vele andere aanbieders. Je scant hiermee alle bestanden op je apparaat.
 • Targeted Scan. Hiermee scan je bestanden die je zelf aangeeft.
 • External Storage Scan. Hiermee scan je USB-sticks en andere externe harde schijven die je aansluit op je apparaat.

In het Scan Central kun je ook de scans bekijken die je in het verleden hebt uitgevoerd. Daarnaast is het mogelijk om scans in te plannen of bepaalde bestanden standaard uit te sluiten van een scan.

Avast WiFi Inspector

Avast WiFi Inspector is een extra beveiligingsfeature die is geïncludeerd binnen Avast Premium Security en Avast Ultimate. Deze feature scant je (wifi-)netwerk op kwetsbaarheden. Zeker als je gebruikmaakt van een openbaar wifi-netwerk, die vaak minder goed beveiligd is, is dit een bijna onmisbare feature voor je veiligheid.

Avast Antivirus WiFi Inspector

De WiFi Inspector detecteert ook indringers op je netwerk. Als je bijvoorbeeld je buurman verdenkt van het gebruiken van je wifi, dan kun je dat op deze manier controleren.

Avast Ransomware Shield

Ransomware is malware die ervoor zorgt dat je geen toegang krijgt tot je apparaat of specifieke bestanden. Een hacker die ransomware inzet, vraagt om losgeld (ransom) om je bestanden weer vrij te geven.

Avasts Ransomware Shield beschermt je hiertegen. Dit doet het door software van derden niet de mogelijkheid te geven om bestanden te veranderen, deleten of af te schermen. Je kunt in de app zelf aangeven welke mappen je wilt beveiligen met deze feature.

Avast Antivirus Ransomware Shield

Avast Cleanup Premium

Avast Cleanup Premium is alleen beschikbaar voor mensen die Avast Ultimate hebben aangeschaft. Bovendien is het een aparte app die je moet downloaden.

De feature helpt je jouw apparaat op te schonen door ongebruikte bestanden, foto’s en apps te verwijderen. Ook verwijdert het bestanden die dubbel staan opgeslagen. Op deze manier kun je de prestaties van je pc verbeteren.

Avast Antivirus CleanUp

Je kunt zelf instellen wat voor bestanden je wilt verwijderen via Avast Cleanup. Je selecteert eenvoudigweg de grootte, het type en de locatie van de bestanden. In onze tests merkten we inderdaad dat Cleanup Premium de prestaties van onze computer lichtelijk verbeterde.


Privacy: hoe gaat Avast met je gegevens om?

Scorebalk die de score "3/10" laat zien

Antivirusprogramma’s staan niet bekend om hun privacygevoeligheid. Toch is dit wel erg belangrijk, dat vindt ook de nieuwe speler op de markt: Surfshark One Antivirus. Bij Avast kan het helaas beter. Om deze redenen scoort het slechts een 3:

 • Avast Ultimate biedt enkele op privacy gerichte features aan, zoals een VPN en anti-tracking.
 • Volgens het privacybeleid verzamelt Avast erg veel persoonlijke gegevens, die het bedrijf in het verleden ook verkocht.

Avast SecureLine VPN

Net als de Cleanup-tool is Avast SecureLine VPN alleen als aparte app te verkrijgen. Je kunt hier een los abonnement op nemen, maar je krijgt ook toegang via het Avast Ultimate-abonnement.

Een Virtual Private Network (VPN) zorgt voor meer anonimiteit en veiligheid online. Het versleutelt namelijk al je gegevens voordat je online gaat. Ook leidt het je internetverkeer om via een externe server, waardoor je IP-adres verborgen blijft.

Avast SecureLine VPN App

Avast SecureLine is wat betreft snelheid en unblocking-mogelijkheden een prima VPN. Als het op veiligheid en privacy aankomt, raden we deze dienst echter af. De VPN logt namelijk veel meer persoonlijke gegevens dan nodig is en gebruikt niet op elk apparaat de meest veilige VPN-protocollen. Voor meer informatie over SecureLine, kun je terecht bij onze uitgebreide review van de VPN.

Al met al is Avast SecureLine VPN een prima aanvulling op het Avast antivirusabonnement. Als je echter op zoek bent naar een goede VPN met meer mogelijkheden en een betere privacygarantie, kun je beter een abonnement nemen op bijvoorbeeld NordVPN.

Avast AntiTrack

AntiTrack is nog een handige feature binnen Avast Ultimate. Het is een manier waarop je trackers en andere cookies kunt blokkeren, net zoals Privacy Badger of andere (gratis) browserextensies.

Avast Antivirus AntiTrack

Op het dashboard van Avast AntiTrack kun je zien welke andere acties je kunt ondernemen om je privacy te verbeteren. Ook zie je hier hoeveel trackers en cookies het programma al heeft geblokkeerd.

Privacybeleid Avast

Avast Antivirus (zowel de gratis als de betaalde versies) verzamelt verschillende soorten informatie over gebruikers. Sommige van deze gegevens zijn nodig om de software naar behoren te kunnen laten werken, terwijl andere data worden verzameld voor analyse of voor de toekomstige ontwikkeling van producten.

De persoonsgegevens die Avast zegt te verzamelen, naast je account- en betaalgegevens, worden onderverdeeld in servicegegevens en apparaatgegevens. Het privacybeleid van Avast vermeldt de volgende data:

ServicesgegevensApparaatgegevens
Identificators van geleverde inhoudInternet online-identificatoren (inclusief je apparaat-ID)
IP-adressenInformatie over je computer of apparaat
Malware-monstersJe locatie
DetectiesApplicaties die je gebruikt (inclusief andere beveiligingssoftware en overige Avast-producten)
URL’s en referrersInternet en verbinding (inclusief netwerkgegevens en aantal apparaten op het netwerk)
Gebeurtenissen en productgebruikBrowsers die je gebruikt

Veel van de verzamelde gegevens worden gebruikt voor de werking van de dienst. Zo worden malware-monsters en detecties van virussen bijvoorbeeld gebruikt om de antivirussoftware zo effectief mogelijk te maken. Enige problemen die worden ondervonden bij één persoon, kunnen zo bij andere gebruikers voorkomen worden.

Toch zijn andere soorten informatie minder vitaal. Zo beweert Avast dat ze je locatie nodig hebben om te weten in welke taal ze hun software moeten laten zien. Toch moesten wij apart de Nederlandse taal installeren en instellen om deze te gebruiken.

Wel kun je binnen de app het delen van je data beperken. Hier kun je het delen van data over dreigingen en over je app-gebruik uitschakelen.

Avast Antivirus Privacy-instellingen

Avast verkocht gegevens aan derden

In januari 2020 bleek dat Avast indirect gebruikersdata doorverkocht aan andere partijen. Onderzoek van PCMag en Motherboard liet zien dat een dochterbedrijf van Avast, genaamd Jumpshot, deze gegevens doorverkocht aan grote bedrijven zoald Google, Yelp en Microsoft.

Op deze manier gaf Avast veel specifieke informatie door aan andere partijen. Deze informatie bevatte onder andere Google-zoekopdrachten, locaties van gebruikers en bekeken YouTube-video’s, LinkedIn-pagina’s en pornowebsites. Deze gevoelige informatie werd verzameld van meer dan 100 miljoen apparaten. Vervolgens werd de informatie doorverkocht.

Je kon in je instellingen aangeven of je wel of niet mee wilde doen met deze gegevensverzameling. Toch wisten veel Avast-gebruikers niet dat deze gegevens vervolgens verkocht werden. Met andere woorden: Avast was niet transparant over de processen en bewaakte de privacy van gebruikers onvoldoende.

Ondertussen heeft Avast aangegeven niet langer gebruikersdata te verkopen. Alsnog is het vertrouwen in Avast flink aangetast. Veel gebruikers reageerden geschokt op dit nieuws. Ook wij voelen ons gedwongen dit voorval serieus effect te laten hebben op onze score.


Gebruiksgemak: hoe gebruiksvriendelijk is Avast?

Scorebalk die de score "7/10" laat zien

Avast is een van de bekendste antivirusprogramma’s ter wereld. Vanwege zijn gratis versie downloaden veel mensen de software om hun computer te beschermen. Is Avast dan ook gemakkelijk in het gebruik? We geven de scanner een 7 en kunnen volgende concluderen:

 • Avast heeft een intuïtief werkende app en website.
 • Sommige features zijn alleen als losse app te downloaden.
 • De klantenservice is behulpzaam, maar niet per se makkelijk te bereiken.

De Avast website

De website van Avast is beschikbaar in meer dan 50 talen, inclusief Nederlands. Avast biedt verschillende producten aan. Deze verschillende producten zijn te vinden in de menu’s bovenaan.

De hoofdpagina van de Avast-website maakt vooral reclame voor Avasts gratis antivirussoftware. Je ziet meteen een knop om deze te downloaden. De betaalde versie en Avasts andere producten zijn pas te vinden als je in de menu’s gaat kijken of verder naar beneden scrolt.

Avast Website

De website van Avast is erg overzichtelijk en gemakkelijk te navigeren. De verschillende producten worden stuk voor stuk geïntroduceerd met korte informatieve teksten, downloadknoppen en prijsindicaties. Ook zijn er aparte secties voor particulieren (de standaard website), bedrijven en partners, zodat iedere bezoeker van de website snel weet waar die moet zijn.

Hoe installeer ik Avast?

Het installeren van Avast Antivirus is erg gemakkelijk. Deze installatie werkt hetzelfde voor de betaalde als voor de gratis versie. Je kunt de premiumservice voor 30 dagen gratis uitproberen. Met een druk op de downloadknop wordt het installatiebestand meteen gedownload. Ook krijg je een scherm te zien met de stappen die je uit moet voeren om de installatie te doorlopen.

Stappen op de Avast website om Avast te installeren

We leggen het installatieproces voor Windows stap-voor-stap aan je uit:

 1. Ga vanaf de hoofdpagina van de Avast-website naar ‘Beveiliging‘ en kies voor het abonnement dat je wilt hebben.
 2. Avast Antivirus website menu met daarin de optie "Beveiliging" uitgelicht
 3. Selecteer het besturingssysteem dat je gebruikt (Windows, macOS, Android of iOS) en voor hoeveel apparaten je de software wilt aanschaffen. Als je kiest voor Avast Premium Security kun je bovendien kiezen voor ‘Probeer deze versie 30 dagen lang gratis uit‘. Je slaat dan de volgende stap over.
 4. Avast Antivirus pakketten
 5. Kies op welke manier je wilt betalen, vul je betaalgegevens in en rond je betaling af.
 6. Avast Antivirus wijze van betaling
 7. De Avast-software wordt nu automatisch gedownload. Klik op het installatiebestand om het te openen en klik vervolgens op ‘Ja‘ om de installatie te beginnen. Wacht tot het programma is geladen en het Avast Premium Security Setup-scherm verschijnt.
 8. Doorloop het installatieproces in de wizard. Je zult hier enkele keren toestemming moeten geven om Avast zijn werk te laten doen. Zo moet het programma bijvoorbeeld toegang krijgen tot je netwerkinstellingen.

Zodra de software is geïnstalleerd, start Avast Antivirus direct op. Je kunt nu de virusscanner instellen naar eigen wens.

Gebruik je een Android- of iOS-apparaat? Dan kun je de Avast-app ook downloaden uit de Play Store of App Store.

Bij ons duurde het installeren van de software overigens langer dan verwacht. In plaats van de gebruikelijke één tot twee minuten, waren wij minstens 20 minuten bezig. Dit kwam onder andere doordat wij de installatie verschillende malen moest herhalen, omdat het programma eerst niet opende en het proces niet voltooid werd.

Avasts antivirus software

Over het algemeen is de Avast antivirusapp mooi vormgegeven en relatief gemakkelijk te navigeren. De meeste instellingen en features zijn gemakkelijk te bereiken. Het is echter niet altijd even duidelijk. Zo sprak het niet voor zich dat je op het vergrootglas moet klikken om je scans in te stellen.

Avast Antivirus Homescreen App

Na het downloaden was de software van Avast bij ons bovendien geheel in het Engels. De software is verkrijgbaar in talloze talen, al zul je deze talen wel eerst moeten installeren. Ook Nederlands is op deze manier beschikbaar. Om dit te doen, ga je naar ‘Menu‘ en dan naar ‘Settings‘. Hier voeg je onder ‘Languages‘ de taal ‘Nederlands‘ toe.

Wat ook belangrijk is om te vernoemen is dat het scherm erg klein is. In ieder geval voor macOS-devices geldt dit. Dit zorgt ervoor dat het lastig kan zijn om de verschillende instellingen te lezen.

Ook is het jammer dat je voor de extra features (VPN, AntiTrack en Cleanup) aparte applicaties moet downloaden. Wel zijn deze apps over het algemeen ook fijn te besturen, waardoor ze erg beginnersvriendelijk zijn. Alleen de AntiTrack-app is wat rommelig vormgegeven.

Hoe gemakkelijk kun je je Avast-abonnement opzeggen?

Het is niet mogelijk om je Avast-abonnement te cancelen via de app. Je moet hiervoor inloggen op je account via de Avast-website. Cancelen is dan een simpel proces dat slechts enkele minuten tijd kost.

 1. Ga naar de Avast-website en log in op je account.
 2. Klik op ‘Mijn abonnementen‘ of ‘My Subscriptions‘.
 3. Avast Antivirus Login
 4. Je ziet nu welke abonnementen er momenteel lopen. Klik op ‘Afmelden‘ of ‘Unsubscribe‘ om automatisch afschrijven van abonnementsgeld stop te zetten.
 5. Avast Antivirus Abonnementspagina
 6. Als je het abonnement nog geen 30 dagen geleden hebt afgesloten, kun je gebruikmaken van Avasts 30 dagen geld-terug-garantie. Om je geld terug te krijgen ga je naar de ‘Order history‘-pagina en klik je op ‘Request a refund‘.
 7. Avast Antivirus Geld Terugvragen
 8. Zodra de annulering is gelukt, krijg je hiervan een bevestigingsmail. Binnen vijf tot zeven werkdagen krijg je je geld terug, als je recht had op een refund.

Klantenservice: hoe behulpzaam is Avast?

Avast heeft verschillende manieren om je te helpen als je een probleem ondervindt. Op de officiële website klik je bovenaan op ‘Ondersteuning’ om bij het juiste deel van de website te komen. Hier kun je talloze FAQ’s en andere tekstuele ondersteuning vinden.

Net als bij de AntiTrack-software zijn ook hier weer veel opties waar je uit kunt kiezen, wat de pagina wat onoverzichtelijk maakt. Allereerst kun je kiezen tussen vier verschillende onderwerpen waar je probleem mee te maken zou kunnen hebben:

 • Installatie en activering
 • Verzoek om terugbetaling
 • Afmelden
 • Verkoop en facturering

Als je op één van deze onderwerpen klikt, kom je terecht op een FAQ-pagina over dat onderwerp.

Avast Antivirus Support-pagina

Onderaan de ondersteuningspagina vind je ook nog informatie over alle verschillende producten van Avast. Klik simpelweg op jouw product en je vindt meer veelgestelde vragen en handleidingen.

Als je er nog steeds niet uit komt, kun je contact opnemen met het supportteam. Je vindt deze optie onderaan een FAQ-artikel. Helaas biedt Avast echter geen live ondersteuning in het Nederlands.

Om om hulp te vragen, vul je eerst in wat voor vraag je hebt. Je hebt hierbij de volgende keuzes:

 • Technical support for a free Avast product.
 • Technical support for a paid Avast product.
 • Refunds, cancellations, billing, payment, or license issues.
 • Privacy requests.

Als je zegt dat je gebruikmaakt van een gratis product, word je teruggestuurd naar de knowledge base en veelgestelde vragen. Betalende klanten kunnen de klantenservice bereiken via de telefoon (telefoonnummer uit Groot-Brittannië), live chat of e-mail.

Avast Antivirus Contact

Om de live chat te starten, vraagt de pagina om een voor- en achternaam, e-mailadres en je order ID. Het blijkt echter dat je het order ID niet hoeft in te vullen om antwoord te krijgen op je vragen. Ook als je een gratis service gebruikt, kun je dus een medewerker spreken.

In onze ervaring was de Avast customer support vriendelijk en kundig. Helaas kregen we niet altijd een medewerker te pakken. Zo bleek meer dan eens dat de chatfunctie toch niet beschikbaar was, waarna we erop geattendeerd werden dat we een e-mail met antwoord konden verwachten. Het duurde toen enkele dagen voor we reactie kregen en in de e-mail vroeg Avast eerst om meer klantgegevens.


Snelheid en systeembelasting: vertraagt Avast mijn computer?

Scorebalk die de score "8,5/10" laat zien

Virusscanners kunnen je computer flink vertragen. Deze programma’s moeten je systeem veilig houden, wat veel energie kan kosten. Daarom is het belangrijk van tevoren een idee te hebben van het effect dat je antivirus gaat hebben op je snelheid.

Avast scoort op dit punt een 8,5. Dit zijn onze belangrijkste bevindingen over de invloed van de virusscanner:

 • Een snelle scan duurt ongeveer 2 minuten, terwijl een volledige scan bijna 20 minuten duurt.
 • Avast had nauwelijks invloed op de prestatie van onze pc terwijl het programma op de achtergrond draaide.
 • Een scan gebruikte slechts 20% van onze CPU.

Hoe lang duurt een scan?

We hebben zowel een Smart Scan, oftewel snelle scan, uitgevoerd als een Deep Scan, oftewel volledige scan. Deze scans namen zoveel tijd in beslag:

 • Smart Scan: 2-3 minuten.
 • Deep Scan: 17-20 minuten.

Avast Antivirus Deep Scan

Deze scans hebben we uitgevoerd op een MacBook Pro met een M1 processor. De resultaten op je eigen computer kunnen dus afwijken. Dat gezegd hebbende, Avast scoort wat betreft snelheid van zijn scans goed ten opzichte van de concurrentie. Een volledige scan bij Bitdefender kan namelijk oplopen tot meer dan vier uur!

Welke invloed heeft Avast op mijn CPU?

Avast Antivirus neemt tijdens het draaien op de achtergrond tussen de 0 en 0.5% van het CPU in. Tijdens het browsen gaat dit bij activiteit soms omhoog naar 2-3%. Met andere woorden: je zult weinig last hebben van Avast als je je normale, dagelijkse online activiteiten onderneemt.

Avast Antivirus Systeemgebruik

Bij een snelle scan, door Avast ook wel de ‘slimme scan’ genoemd, gaat het CPU-gebruik van de software omhoog naar zo’n 15%.

De systeembelasting was in het verleden bij de volledige scan een stuk hoger. Het proces nam toen zo’n 30-40% van het CPU in. Tijdens het begin van de scan was dit iets minder en bleef het steken rond de 20%. Op een later moment in de scan reikte het eerder naar de 45% en bleef het daar schommelen.

Tijdens onze laatste tests presteerde Avast beter. De Deep Scan bleef toen 20% van onze CPU gebruiken. Hiermee konden we dus nog steeds normaal browsen en zelfs video’s kijken.


Conclusie: is Avast Antivirus een goede virusscanner?

Avast is een uitstekende virusscanner als je enige doel is om je apparaat malware-vrij te houden. Het mist echter meerdere beveiligings- en privacyfeatures die diensten als Norton wel bieden. Denk hierbij aan beveiligde cloud back-ups, notificaties bij datalekken en meldingen van identiteitsfraude.

Hier zijn de scores voor Avast per onderdeel:

 • Beveiliging (weging 0.4): 7.0
 • Privacy (weging 0.3): 3.0
 • Gebruiksgemak (weging 0.2): 7.0
 • Snelheid en systeembelasting (weging 0.1): 8.5
 • Uiteindelijke score: 6.0

Ben je overtuigd van de kwaliteiten van Avast en wil je dus direct een abonnement afsluiten? Of wil je gewoon meer informatie? Klik dan op onderstaande button en bezoek de Avast-website.

Bezoek Avast

Uiteraard kun je je ook eerst verdiepen in de andere goede virusscanners die we gereviewd hebben. Zo kom je vanzelf uit bij de dienst die het beste bij jou past.

Avast Antivirus - Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over Avast Free of Avast Premium Security? Hieronder behandelen we de veelgestelde vragen over deze virusscanner. Klik simpelweg op een vraag om het antwoord te lezen.

Avast biedt drie verschillende abonnementen aan:

 • Avast Free Antivirus: helemaal gratis.
 • Avast Premium Security: vanaf 34,99 euro.
 • Avast Ultimate: vanaf 49,99 euro.

Je kunt Avast verwijderen door de volgende stappen te volgen:

 1. Ga naar je instellingen en open je programmalijst. In Windows klik je hiervoor op het Windows-pictogram linksonder in je scherm, dan op het tandwieltje, en vervolgens op ‘Apps’.
 2. Zoek Avast Antivirus op in de lijst met programma’s en klik op ‘Verwijderen’.
 3. Klik nogmaals op ‘Verwijderen’ wanneer de bevestigingspop-up verschijnt.

De deïnstallatie van Avast kan enkele minuten duren. Werkt dit niet? Dan kun je er ook nog voor kiezen om ‘avastclear’ te gebruiken. Dit is het deïnstallatieprogramma van Avast.

Vergeet ook niet om je Avast-abonnement op te zeggen, als je de software verwijdert.

Ja, Avast heeft een gratis versie van zijn antivirus. Avast Free is een prima basic antivirusprogramma. Als je meer beveiliging wilt, kun je ook kiezen voor Avast Premium Protection en Avast Ultimate.

Lees alles over zowel de gratis als betaalde versies in onze Avast review.

Avast is een populair antivirusprogramma dat door velen wereldwijd wordt gebruikt. Het is bovendien een veilige en effectieve cybersecuritytool. Als je gesteld bent op je privacy, is Avast misschien niet de beste keuze.

Avast is een prima antivirus die goed beveiligt tegen malware en je computer niet overbelast. Het is echter niet de beste virusscanner, zeker niet als het aankomt op privacy en extra features.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
2
Reacties
Plaats een reactie
 1. Heb een betaalde versie van 69 euro maar als er problemen aan gegeven worden, kunnen deze niet verwijderd worden, wordt aangegeven dat ik weer een abonnement moet nemen, dus bij deze zou ik graag mijn 69 euro terug gestort hebben en mijn abonnement hierbij opzeggen.
  Met vriendelijke groet Nico.

  • Beste Nico, wij zijn niet van Avast, wij hebben enkel hun software gereviewd. Mocht je een abonnement hebben dat je wil opzeggen, dan dien je daarvoor contact op te nemen met Avast zelf via hun website.

Een reactie plaatsen