Miljoenen Oegandezen verlaten internet na ingang belasting op Social Media

Foto Hoofdstad Oeganda Kampala

Sinds afgelopen zomer is het aantal internetabonnementen in Oeganda met meer dan 2,5 miljoen gedaald, aldus The Guardian. Dit komt door de belasting op het gebruik van Social Media die in juli 2018 in het Afrikaanse land is ingegaan. De belasting is van toepassing op meer dan 60 online platformen, waaronder Facebook, WhatsApp en Twitter.

Gebruik van Social Media in Oeganda kost geld

Sinds juli 2018 moeten Oegandezen betalen om gebruik te maken van Social Media. De prijs hiervoor is 200 Oegandese shillings per dag, wat omgerekend uitkomt op zo’n 5 eurocent per dag. Voor veel Oegandezen is dit een reden om geen internetabonnement meer af te sluiten. Ook mobiele transacties worden extra belast.

David Bahati, de minister van financiën van Oeganda, heeft aangegeven dat de belasting in het leven is geroepen om meer inkomsten te verzamelen voor publieke voorzieningen in Oeganda. Echter blijkt uit communicatie tussen president Yoweri Museveni en het ministerie van financiën die plaatsvond in maart 2018 dat de wet vooral een manier is om om te gaan met de gevolgen van ‘online roddels’.

Gevolgen voor de bevolking van Oeganda

Sinds de ingang van de belasting is tussen juni en september het aantal mobiele transacties in Oeganda met bijna een kwart gedaald. Daarnaast is het aantal mensen met een internetabonnement dus gedaald met 2,5 miljoen. Volgens Irene Ikomu, een advocaat uit de hoofdstad Kampala, zijn de technologische en financiële sector geraakt door de belasting, maar blijven de geanticipeerde inkomsten uit. Ook zijn enkele Oegandese bedrijven door de gevolgen van de belasting genoodzaakt om werknemers te ontslaan en klanten te weigeren. Wat de verdere gevolgen zijn, zal in de aankomende periode duidelijker worden.

Techredacteur
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNGids. Daarbij richt hij zich vooral op hoe je content kunt unblocken. Tevens maakt hij de infographics voor de website. Meer over Quinten.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen