Russische telecomwaakhond verplicht VPN-diensten om sites te blokkeren

Website Roskomnadzor

In 2016 ging in Rusland de zogenaamde Yaroyava-wet in. Deze wet staat toe dat al het internetverkeer gevolgd en bewaard mag worden. Sindsdien is de censuur op het gebruik van internet in Rusland toegenomen. Afgelopen maand werd de wet nog uitgebreid met meer monitoring op nepnieuws. De Russische telecomwaakhond Roskomnadzor heeft tien VPN-diensten opdracht gegeven om te voldoen aan de wet.

Websiteblokkades

Het voldoen aan de wet zou inhouden dat de VPN-diensten verbinding moeten maken met de database van Roskomnadzor, waardoor bepaalde sites geblokkeerd zouden worden. Het gaat dan om websites als Wikipedia en LinkedIn, maar ook om lokale sites, waartoe de Russische overheid de toegang wil beperken. Het verzoek zou neergelegd zijn bij de volgende VPN-aanbieders: NordVPN, Hide My Ass!, Hola VPN, OpenVPN, VyprVPN, ExpressVPN, TorGuard, IPVanish, Kaspersky Secure Connection en VPN Unlimited. Volgens Roskomnadzor hebben andere VPN-diensten al verbinding gemaakt met FGIS, de database waar het om gaat.

30 dagen

De VPN-diensten hebben een maand om te voldoen aan het verzoek van de Russische telecomwaakhond. Zeer waarschijnlijk zullen de meeste VPN-diensten besluiten geen verbinding te maken met de database. Een VPN is immers mede bedoeld om het internet vrij mee te kunnen gebruiken, vanuit elk land. Een aantal diensten, zoals NordVPN, hebben inmiddels laten weten niet mee te werken. Het is onduidelijk wat Roskomnadzor zal doen als een VPN-dienst besluit niet te voldoen aan het verzoek.

Techredacteur
Anne is een onderzoeksjournaliste, gespecialiseerd in digitale communicatie. Voor VPNgids.nl houdt zij het laatste nieuws bij op het gebied van cybersecurity en online privacy.
2
Reacties
Plaats een reactie
  1. Welke VPN kan ik dan nu het beste gebruiken voor Rusland?

    • Wij hebben zelf geen VPN’s getest vanuit Rusland, maar als we kijken naar gebruikservaringen van anderen dan is ExpressVPN momenteel de beste keuze voor Rusland.

Een reactie plaatsen