China wil alle VPNs blokkeren vanaf 2018

Chinese militairen

China is van plan om de toegang tot een groot deel van het Internet te blokkeren, als onderdeel van het toenemende suppressieve regime. De Chinese overheid heeft drie telecom bedrijven in China de opdracht gegeven om toegang tot VPN netwerken volledig te blokkeren.

De drie internetbedrijven die van China de opdracht hebben gekregen om VPN verbindingen te blokkeren zijn China Mobile, China Unicom en China telecom. Al deze bedrijven zijn eigendom van de Chinese overheid.

China is wereldwijd een van de landen met de grootste internet-censuur waarbij duizenden websites, inclusief Google, Facebook, Twitter en Instagram geblokkeerd worden. Kritiek op het Chinese regime is vrijwel niet te vinden op internet vanuit China. Kritiek leveren is namelijk illegaal en kritiek wordt actief verwijderd.

Momenteel maken miljoenen chinezen gebruik van VPN diensten naar servers in het buitenland om deze censuur te omzeilen.

Het plan om VPN gebruik te blokkeren valt binnen het in Januari 2017 gestarte 14-maanden plan, waarin het internet vanuit de optiek van de Chinese overheid “schoongemaakt” moet worden. De schoonmaak bestaat zowel uit het actief blokkeren van bepaalde internetdiensten, als het actief bestrijden van informatie op het internet (censuur). Het rapporteren van negatief nieuws over China is illegaal gesteld en overtreders worden actief nagejaagd.

De komende maanden worden nog meer internet belemmerende maatregelen verwacht vanuit de Chinese overheid.

Ongetwijfeld komen er slimme oplossingen om deze blokkades tegen te gaan en zullen wij daar op termijn ook over rapporteren. Een aantal VPN providers richt zich specifiek op het gebruik van hun VPN dienst in China.

To be continued zullen we maar zeggen…

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen