‘Macron en koning van Marokko afgeluisterd met Pegasus’

De Franse president Emmanuel Macron bij een verkiezingstoespraak

De Franse president Emmanuel Macron en de koning van Marokko Mohammed VI zijn mogelijk bespioneerd met spyware van de NSO Group genaamd Pegasus. En zij zijn lang niet de enige prominente figuren die met de afluistersoftware in de gaten zijn gehouden: ook de Belgische oud-premier en huidige voorzitter van de Europese Raad Charles Michel zou gemonitord worden. In totaal gaat het om ten minste veertien vooraanstaande politici en overheidsbekleders.

Dat schrijft The Washington Post op basis van eigen onderzoek.

Onbekend aantal mensen afgeluisterd met Pegasus-spyware

Het schandaal rond Pegasus wordt met de dag groter. Begin deze week kondigde het journalistieke platform Forbidden Stories aan dat ze de hand had weten te leggen op een lijst met 50.000 telefoonnummers. De nummers op de lijst werden mogelijk afgeluisterd tussen 2016 en juni 2021 met behulp van spionagesoftware die is ontwikkeld door de NSO Group. De spyware verzamelt sms-berichten, e-mails, foto’s, video’s, locatiegegevens en telefoonnummers van contactpersonen. Pegasus kan ook ongemerkt telefoongesprekken opnemen, schermafbeeldingen maken en de camera inschakelen.

Zeventien nieuwsorganisaties, mensenrechtenorganisatie Amnesty International en Forbidden Stories wisten tot nu toe van zo’n duizend telefoonnummers de huidige gebruiker te achterhalen. Uit onderzoek blijkt dat honderden prominente personen uit de zakenwereld, mensenrechtenactivisten en politici worden genoemd. Ook bevatte de lijst telefoonnummers van minimaal 189 journalisten, die werkzaam zijn voor media als CNN, Associated Press (AP), The Wall Street Journal, The New York Times, The Financial Times, Bloomberg en Al Jazeera.

Deze prominente figuren zijn mogelijk bespioneerd

Voor het eerst horen we concrete namen achter de telefoonnummers op de beruchte lijst. The Washington Post meldt dat drie presidenten, tien (oud-)premiers en één koning op de lijst worden genoemd. De bekendste naam is wellicht die van de Franse president Emmanuel Macron. En andere naam die het Amerikaanse dagblad noemt is die van Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad. De premiers van Pakistan, Egypte en Marokko worden eveneens genoemd. Ook Mohammed VI, de koning van Marokko, is mogelijk afgeluisterd.

The Washington Post en andere nieuwsorganisaties kunnen met zekerheid zeggen dat hun telefoonnummers op de lijst voorkomen. Gezamenlijk hebben ze een groot aantal nummers op de lijst gebeld. Meestal werd er niet opgenomen, in enkele gevallen bleek het telefoonnummer te zijn gewijzigd. Sommigen namen wel op en bevestigden hun identiteit.

Of de hierboven genoemde personen daadwerkelijk zijn afgeluisterd, is onmogelijk te zeggen. Daarvoor moet het toestel fysiek onderzocht worden. Alleen zo kan men vaststellen of het toestel gehackt is of niet. Uit onderzoek van het Security Lab van Amnesty International blijkt dat van 67 onderzochte mobiele telefoons er minimaal 37 zijn besmet met Pegasus, of een poging daartoe is gedaan.

NSO Group ontkent alle beschuldigingen

De NSO Group ontkent de aantijgingen en zegt dat haar software wordt om terroristen en criminelen op te sporen en de nationale veiligheid te beschermen. “Onze technologieën worden dagelijks gebruikt om pedofilienetwerken en netwerken van drugs- en sekshandelaars op te rollen, vermiste en ontvoerde kinderen op te sporen, overlevenden op te sporen die onder ingestorte gebouwen vastzitten en het luchtruim te beschermen tegen verstorende penetratie door gevaarlijke drones”, zei het bedrijf deze week in een persverklaring.

Het Israëlische bedrijf zegt dat ze haar software alleen verkoopt aan veiligheidsdiensten en ‘doorgelichte overheden’. Pegasus wordt naar eigen zeggen niet gebruikt om journalisten, advocaten en mensenrechtenactivisten te intimideren, arresteren of vermoorden. Vanwege de ‘ongegronde beschuldigingen’ overweegt het bedrijf om juridische stappen te nemen en instanties aan te klagen wegens smaad en laster.

Amazon treedt op tegen de NSO Group

Men zit ondertussen niet stil en treft maatregelen tegen de NSO Group. Eerder deze week verwijderde Amazon alle online accounts en de gehele infrastructuur van het Israëlische bedrijf op Amazon Web Services. Ze gebruikte het content delivery network (CDN) CloudFront om haar spionagesoftware te verspreiden. “Toen we lucht kregen van deze activiteiten, hebben we snel gehandeld om de relevante infrastructuur en accounts af te sluiten”, zo bevestigde een woordvoerder van Amazon tegenover Motherboard.

Michelle Bachelet, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (VN), riep dinsdag overheden op om niet langer gebruik te maken van Pegasus. “De onthullingen over het kennelijk wijdverbreide gebruik van de Pegasus-software om journalisten, mensenrechtenverdedigers, politici en anderen in diverse landen te bespioneren, zijn uiterst alarmerend. Ze lijken enkele van onze grootste nachtmerries te bevestigen over het mogelijke misbruik van bewakingstechnologie om de mensenrechten van mensen illegaal te ondermijnen”, aldus Bachelet.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, noemde het gebruik van de spionagesoftware ‘volstrekt onacceptabel’.

Update (24 september 2021): onderzoekers van de Franstalige site Mediapart meldt dat op de smartphones van vijf ministers Pegasus is aangetroffen. Het gaat om de telefoons van de minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer, minister van Ruimtelijke Ontwikkeling Jacqueline Gourault, minister van Landouw Julien Denormandie, minister van Huisvesting Emmanuelle Wargon en minister van Overzeese Gebieden Sébastien Lecornu. De toestellen van de bewindslieden waren in 2019 en 2020 besmet, zo weet Mediapart.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen