Populaire online games: Wat je moet weten

Tiener en zijn jongere broertje spelen populaire game

Spelletjes spelen is leuk voor jong en oud. Veel ouders zien hun kinderen liever actief bezig met een spelletje dan lui voor de televisie. Kinderen en tieners zijn het hier volmondig mee eens. Het spelen van een game geeft ze een uitdaging, een kans om te winnen. Veel spelletjes zijn op de computer en online te vinden. Zeker puberende tieners zijn nogal eens bezig met een online game. Zodra spelletjes op een scherm plaatsvinden, kan het als ouder lastig zijn om te weten wat je kind aan het doen is. Ze hebben het wel de hele tijd over dat ‘Fortnite’-spel, maar wat houdt dat nu precies in?

In dit artikel sommen we enkele populaire spellen onder kinderen en jongeren voor je op. We leggen uit hoe de spellen werken, wat een aantal kenmerken en features van de games zijn, en waar de gevaren loeren.

Zijn online games gevaarlijk?

Computer met videogame karakterHoewel de meeste games onschuldig zijn, zitten er soms wel risico’s aan verbonden. Het ontwikkelen van een gameverslaving is daar natuurlijk een voorbeeld van. Ook de platformen die vaak tijdens het gamen worden gebruikt, zoals Twitch en Discord, kunnen gevaarlijk zijn. Deze gevaren hebben vaak te maken met de mogelijkheid dat je kind het slachtoffer wordt van grooming of andere online misdaden.

Veel ouders maken zich zorgen over het effect van gewelddadige spelletjes op de mentale gezondheid van hun kinderen. Games zoals Fortnite en APEX Legends zijn erg populair en hebben als doel om andere spelers te vermoorden. Of dit daadwerkelijk effect heeft op kinderen, is onderwerp van hevige discussies. Sommige onderzoeken beweren dat het spelen van gewelddadige games leidt tot gewelddadig gedrag in het echte leven. Andere onderzoeken zeggen het tegenovergestelde: zulke spellen hebben juist géén effect op het empathisch vermogen of het ontwikkelen van agressie of depressie.

Op dit gebied is het aan jou als ouder om te besluiten of een spel goed of slecht is voor je kind. Worden ze er angstig van of kunnen ze niet goed tegen geweld? Laat ze het dan niet spelen. In andere gevallen kan het vooral erg leuk en ontspannend voor je kind zijn om even met een spelletje bezig te zijn.

Wat zijn de populairste games van dit moment?

Het is als ouder erg fijn en in sommige gevallen zelfs belangrijk om te weten wat de meest populaire games van het moment zijn. Hoe werken ze? Welke mogelijkheden heeft je kind als hij of zij ze speelt? We behandelen hier dan ook de meest gespeelde games voor verschillende leeftijden om je een helpende hand te bieden.

Fortnite

Fortnite LogoDe megapopulaire game Fortnite bestaat sinds 2017 en wordt door miljoenen kinderen en jongeren over de hele wereld gespeeld. Vooral in 2018 was er een enorme hype rondom dit spel. Fortnite is uitgegeven door Epic Games. Het is een spannende game in een speelse omgeving. Hoewel het spel draait om het neerschieten van je tegenstanders, wordt dit allemaal vormgegeven in een vriendelijke cartoon-stijl. In tegenstelling tot andere oorlog- of schietspellen, is Fortnite een vrolijke aanvulling op de gamingmarkt.

Wat is Fortnite?

Het spel Fortnite heeft drie verschillende spelmodi: Save the World, Battle Royale en Creative. Fortnite: Save the World is een overlevingsspel waarin je met een team van vier spelers moet zien te overleven in een post-apocalyptische wereld. Fortnite Creative geeft spelers de kans om zelf van alles te bouwen op een leeg eiland – een beetje zoals Minecraft, waar we het later nog over zullen hebben. Veruit de meest populaire versie van het spel is Fortnite Battle Royale.

In Battle Royale moeten honderd spelers in één arena zo lang mogelijk proberen te overleven. De uitdaging begint wanneer je met een luchtballon op het eiland wordt gedropt. Zowel jij als 99 andere spelers proberen zo lang mogelijk in leven te blijven. Wie als laatste overblijft, wint. Je kunt overleven door aan te vallen en tegenspelers neer te schieten, of door een fort te bouwen waarin je jezelf veilig kunt stellen. Gedurende het spel wordt het speelveld om de zoveel tijd kleiner. De spanning wordt daardoor steeds hoger. Het hele spel focust zich op de spanning die spelers tijdens het gamen ervaren.

Wat moet je weten over Fortnite?

De spanning kan tijdens het spelen van Fortnite hoog oplopen. Ben jij dit keer degene die als laatste overblijft en het spel wint? Hoewel Fortnite draait om het neerschieten van je tegenstanders (of het overleven door te vluchten), lijkt deze game haast voor kinderen ontworpen te zijn. Speelt jouw kind ook Fortnite? Dan vind je hier wat meer informatie over hoe dit populaire spel werkt:

 • Het spel is gratis te spelen. De vormgeving is vrolijk en doet denken aan een tekenfilm. Dit maakt het gewelddadige aspect van het neerschieten van je tegenstanders een stuk minder heftig.
 • De focus ligt niet alleen op het uitschakelen van andere spelers. Ook het samenwerken binnen een team, het verdedigen van dit team en het bouwen van allerlei bouwwerken staan centraal.
 • Fortnite heeft een leeftijdsadvies van 12 jaar en ouder.
 • Deze game kan gespeeld worden op de PlayStation, Xbox, Nintendo Switch, maar ook gewoon op je PC of Mac en zelfs op je smartphone.
 • Fortnite werkt met verschillende seizoenen: elke twee maanden wordt het spel compleet veranderd. Zo kan het zijn dat er een vuurbal is ingeslagen op het speelveld of iedere speler ineens een hoverboard heeft.
 • Je ervaart Fortnite vanuit het derde perspectief: je kijkt in vogelvlucht mee met wat er gebeurt en wat jouw avatar doet.
 • Hoewel de Battle Royale-modus gratis is, zijn er wel allerlei ‘kleine’ in-game aankopen die spelers kunnen doen. Het leren van nieuwe danspasjes of het kopen van een nieuwe outfit voor je avatar kost bijvoorbeeld geld. De kosten van deze in-game aankopen zijn klein, maar kunnen bij elkaar wel oplopen. Niet zo handig als dat van jouw rekening afgaat of je kind per ongeluk met een paar muisklikken zijn of haar zakgeld voor de komende maand uitgeeft.
 • Ook bestaat de mogelijkheid om de zogenaamde Battle Pass te gebruiken. Met deze pas kun je een heel seizoen ‘V Bugs’ (het betaalmiddel binnen Fortnite) verdienen door uitdagingen binnen de game af te ronden. Dit is een manier om ‘gratis’ extra spullen en vaardigheden te verdienen, al moet je daarvoor dus wel meer tijd in het spel te investeren.

Apex Legends

Apex Legends LogoApex Legends is een erg recente, meer volwassen versie van Fortnite, uitgegeven door EA (Electronic Arts). De battle royale-modus die we bij Fortnite tegenkwamen, komt ook bij Apex Legends terug. Deze modus is ontzettend populair. Je speelt namelijk niet in je eentje of met vrienden, maar met tientallen anderen van over de hele wereld. Hoewel Apex Legends pas in februari 2019 uitkwam, was het in no-time zó populair dat duizenden kinderen en jongeren het speelden.

Wat is Apex Legends?

Ook bij de game Apex Legends word je in battle royale-stijl met 59 andere spelers in een veld gedropt. Je doel? Zo lang mogelijk overleven. In tegenstelling tot Fortnite, speel je Apex Legends altijd in een team van vier spelers. Het doel is dat je hele team uiteindelijk overleeft. Je vecht dus niet alleen voor jezelf, maar ook voor je medespelers. Apex Legends is een schietspel, net als Fortnite, maar ziet er veel serieuzer uit. Nadat de game gelanceerd werd, steeg het aantal leden ontzettend snel. Binnen drie dagen waren er al 10 miljoen Apex Legends spelers. Deze populariteit was echter van korte duur. Ondertussen, in mei 2019, zijn de ledenaantallen alweer snel aan het zakken.

Wat moet je weten over Apex Legends?

Hoewel Apex Legends ontzettend veel op Fortnite lijkt, is er één groot verschil: de vrolijke, cartoonachtige stijl van Fortnite zie je bij Apex Legends niet terug. Er is een kans dat je tiener dit spel boven Fortnite verkiest vanwege de visuals. Hier volgen een aantal kenmerken van Apex Legends:

 • Je speelt Apex Legends in de eerste persoon. Je ervaart alles wat je doet dus vanuit de ogen van je avatar. Dit zorgt ervoor dat je acties veel directer en echter lijken.
 • Apex Legends is een gratis spel dat je kunt spelen op je computer, Xbox One en PlayStation 4.
 • Ook bij dit spel is het doel om zo lang mogelijk te overleven. Dit kun je doen door met je team te vluchten, een fort te bouwen of tegenspelers neer te schieten.
 • Apex Legends is niet geschikt voor kinderen. In tegenstelling tot Fortnite is alles in deze spelomgeving een stuk realistischer in beeld gebracht. Het schieten staat centraal en het gekozen perspectief maakt alles veel ‘echter’.
 • Apex Legends heeft een leeftijdskeuring van 16 jaar en ouder. Dit is mede vanwege de gewelddadige visuals.
 • Je kunt bij Apex Legends in-game aankopen doen. Zo kun je je kledingstukken upgraden en andere wapens kopen.

PlayerUnknown’s Battleground (PUBG)

PlayerUnknown's Battleground LogoPlayerUnknown’s Battleground (PUBG) is nóg een spel dat werkt met battle royale. In dit populaire schietspel strijden honderd mensen op één speelveld tegen elkaar om te overleven. Opnieuw is er maar één persoon of één team dat uiteindelijk kan winnen. PUBG is ontwikkeld door PUGB Corp nadat Brendan Greene, oftewel PlayerUnknown, met het idee kwam. In 2017 ging het spel live. Het was onmiddellijk een groot succes: met meer dan zes miljoen downloads binnen een half jaar deed PUBG het ontzettend goed.

Wat is PUBG?

De game speelt zich af op een eiland, waar je (vergelijkbaar met de filmreeks The Hunger Games) zoveel mogelijk spullen moet verzamelen om te overleven. Denk hierbij aan wapens, eten en allerlei gereedschappen die je kans op succes vergroten. Strategie speelt een grote rol. Wanneer een speler een tegenstander uitschakelt, krijgt deze al zijn of haar spullen en wordt de kans om te overleven groter. Het feit dat de speler met 99 tegenspelers in één spelomgeving probeert te overleven, maakt PUBG een ontzettend spannende game. Je weet nooit wie er op de loer ligt. Bovendien wordt het speelveld constant kleiner gemaakt. Zo komen spelers elkaar vanzelf tegen, tot er maar één winnaar over is.

Wat moet je weten over PUBG?

Net als Apex Legends, is ook PUBG minder geschikt voor jonge kinderen. De spelomgeving ziet er ontzettend realistisch uit en wordt door veel spelers ook op die manier ervaren.

 • PUBG is geschikt voor jongeren vanaf 16 jaar. Het wordt vooral door volwassenen gespeeld en valt in een oudere leeftijdscategorie dan Fortnite.
 • PlayerUnknown’s Battleground is beschikbaar voor Windows, Android, iOS, PlayStation 4 en de Xbox One.
 • De game is te spelen vanuit de eerste of derde persoon. Veel spelers vinden het spelen vanuit de ogen van hun avatar fijner, al geeft een uitkijk van bovenaf (in derde persoon) een strategisch voordeel tijdens het vechten. Je ziet dan immers meer en kunt bijvoorbeeld ook in de gaten houden wat er achter je avatar gebeurt.
 • Je gebruikt verschillende (vuur)wapens om je tegenstanders uit te schakelen en uiteindelijk als enige (team) over te blijven. Hoewel dit natuurlijk op het gebruik van geweld duidt, wordt dit tijdens de game niet overduidelijk in beeld gebracht. Alsnog is het voor veel kinderen niet geschikt vanwege de suggesties en de uitstraling van het spel.
 • Ook bij PUBG is er de mogelijkheid tot in-game aankopen. Over het algemeen gaat het hier over kleine bedragen. Cosmetische aanpassingen kunnen verkregen worden door deze uit kistjes te halen. Om deze kisten te openen, moet je betalen.
 • In januari 2018 speelden wel 3,2 miljoen spelers tegelijkertijd PUBG. Dat was een nieuw record op Steam, het platform dat door veel spelers wordt gebruikt om toegang te krijgen tot games. In juni 2018 was de game in totaal al 50 miljoen verkocht. Dat laat zien hoe razend populair PUBG is.
 • Het spel is niet gratis te verkrijgen. Op de officiële website is het te koop voor €29,99.

The Sims

The Sims LogoMocht je dit spel zelf nog nooit hebben gespeeld, dan zul je er vast wel van hebben gehoord: The Sims. Dit spel was ontzettend populair toen het in 2000 op de markt kwam en is nog steeds even verslavend als toen. The Sims is al bijna 20 jaar oud, maar heeft constant nieuwe versies en updates gekregen, zodat het toch mee kan met onze snel ontwikkelende samenleving. Het is uitgebracht door EA (Electronic Arts) en populair onder zowel kinderen als volwassenen. Maar wat voor invloed heeft het spelen van deze game nu eigenlijk op je zoon of dochter?

Wat is The Sims?

The Sims is een spel dat het echte leven simuleert. Je maakt je eigen virtuele avatar, een ‘Sim’. Deze geef je een specifiek uiterlijk, een eigen kledingstijl en een persoonlijkheid. Als je wilt, kun je hele families maken. Daarna bouw je zelf een huis, richt je alle kamers in en ben je klaar om het leven van je Sims te starten.

Je Sim en zijn of haar familie kunnen in het huis gaan wonen dat jij gebouwd hebt. Het is jouw taak om vervolgens voor ze te zorgen. Je kunt vriendschappen opbouwen met andere Sims, talenten ontwikkelen, dieren aanschaffen en een baan zoeken. Er is geen einddoel, al kunnen personages wel doodgaan en kunnen er nieuwe geboren worden. Je leeft het leven met je Sim en krijgt het hele huisje, boompje, beestje mee. Het is een manier om het volwassen leven te ervaren, maar dan in een virtuele spelomgeving.

Wat moet je weten over The Sims?

The Sims kan een ontzettend leuke game zijn en geeft kinderen en jongeren de kans om eindelijk eens te doen wat ze papa en mama ook zien doen. Ze kunnen een leven leiden als volwassene: iedere dag opstaan, koffie drinken en naar het werk gaan om bij thuiskomst een paar baantjes te trekken in het zwembad, de hond uit te laten en een film te kijken. Natuurlijk is alles niet precies zoals in het echte leven. Het spel heeft verschillende kenmerken die wellicht handig zijn om te weten.

 • The Sims heeft een leeftijdsadvies van 12 jaar en ouder. Hoewel jongere kinderen (7+) ook gemakkelijk overweg kunnen met de game, adviseert PEGI deze leeftijd vanwege het lichte geweld en de seksuele suggesties die soms in het spel voorkomen.
 • De game is te vergelijken met een digitaal poppenhuis.
 • De Sim van de speler heeft ‘echte’ gevoelens, gedachten en behoeften. De speler moet zijn of haar Sim zo gelukkig mogelijk zien te houden door aan deze behoeften te voldoen. Moet de Sim bijvoorbeeld naar het toilet, dan is het aan de speler om de Sim daadwerkelijk te laten gaan. De Sims kunnen zelf ook reageren op bepaalde gebeurtenissen, maar hebben de hulp van de speler nodig met de dagelijkse bezigheden.
 • Soms vinden spelers het leuk om hun Sims expres ongelukkig te maken. Zo kan de speler ervoor kiezen om de Sim niet naar het toilet te laten gaan, waardoor de avatar uiteindelijk in zijn broek plast. Ook kun je een Sim ‘vermoorden’ door bijvoorbeeld het trapje van het zwembad te verwijderen zodat de Sim verdrinkt.
 • Hoewel Sims kunnen overlijden, in een depressie kunnen raken en met elkaar op de vuist kunnen gaan, worden al deze heftige dingen op een luchtige manier weergegeven. Je ziet het niet als personages met elkaar onder de dekens gaan en gevechten spelen zich af in een grote ‘rookwolk’. Er is dus geen direct geweld zichtbaar, al wordt dat soms wel geïmpliceerd.
 • Het spelen van het spel is erg leuk, maar kan ook verslavend werken. De verleiding om constant te kijken of alles goed gaat met je Sim is groot. Dit komt deels door de overeenkomsten met het echte leven, wat ook altijd door blijft gaan en geen pauzeknop heeft.
 • The Sims heeft veel verschillende versies. Er zijn vier ‘generaties’ van het spel, die The Sims 1, 2, 3 en 4 heten. The Sims 4 is de meest recente versie. De grootste verschillen zitten in de graphics en de mogelijkheden. Zo ziet The Sims 1 er veel minder ‘echt’ uit dan de opvolgende versies en ben je in deze versie meer gelimiteerd in de keuzes die je kunt maken. Daarnaast zijn er allerlei uitbreidingspakketten die passen bij de verschillende generaties. Voor The Sims 4 heb je bijvoorbeeld uitbreidingen zoals “Aan het Werk”, “Beleef het Samen”,  “Honden en Katten” en “Jaargetijden”. Elk pakket heeft zijn eigen extra mogelijkheden die toegevoegd worden aan het basisspel.
 • The Sims is vooral bekend als computerspel voor zowel Mac als Windows. Dit spel moet je zelf aanschaffen en kost in het geval van The Sims 4 rond de 40 euro. Na aanschaf is deze game gratis te spelen.
 • Naast de PC en Mac kan The Sims ook gespeeld worden op mobiel en tablet. The Sims FreePlay is een app die gratis te downloaden is. Ook is er een speciale versie voor smartphones die The Sims Mobile heet. Bij deze spellen zijn in-game aankopen mogelijk.
 • The Sims is een spel dat zonder internetverbinding gespeeld kan worden. Je speelt het in je eentje en kunt dus geen vreemden tegenkomen. Wél is er een internetverbinding nodig om het spel te kunnen downloaden en installeren.
 • Hoewel het spel offline gespeeld wordt, is er veel online aandacht voor het spel. Op YouTube zijn talloze video’s te vinden van mensen die The Sims spelen. Spelers doen allerlei uitdagingen zoals de ‘100 babies challenge’, waarbij je één Sim 100 baby’s probeert te laten krijgen. Ook maken spelers vaak de personages van hun favoriete films of boeken na en maken ze zo allerlei scenes en fictieve werelden na.

Minecraft

Minecraft LogoJe hebt of kent vast wel kinderen die helemaal gek zijn op de game Minecraft. Minecraft is één van de spellen die je jouw kids met een gerust hart kunt laten spelen. Het is namelijk niet alleen kindvriendelijk, maar heeft ook nog eens de potentie om schoolprestaties te verbeteren. Bovendien is het met meer dan 100 miljoen verkochte exemplaren de best verkochte PC-game ter wereld.

Wat is Minecraft?

Minecraft is één groot avontuur, een soort digitale zandbak met allerlei mogelijkheden. De virtuele LEGO-achtige omgeving geeft de speler volop mogelijkheden om een eigen wereld te creëren. Minecraft heeft geen grenzen: de speler heeft alle vrijheid om te bouwen, te reizen en eigen creaties vorm te geven en neer te zetten. Het maakt niet uit wat voor idee je hebt, binnen Minecraft kun je het uitvoeren. Daarnaast kunnen de activiteiten binnen Minecraft op een leuke en gemakkelijke manier gekoppeld worden aan de echte wereld. Je kunt bijvoorbeeld samen LEGO-creaties bouwen, een Minecraft-taart maken en ga zo maar door.

Wat moet je weten over Minecraft?

Het feit dat Minecraft met grote regelmaat wordt ingezet binnen schoolomgevingen zegt misschien al genoeg. Het is namelijk één van de weinige games waarvan is bewezen dat kinderen er écht iets van leren. Zowel hun strategisch vermogen als hun creativiteit wordt geprikkeld in een wereld waar niets te gek is. Er wordt zelfs gezegd dat een half uurtje Minecraft per dag voor betere prestaties op school zorgt!

 • Minecraft kan door kinderen vanaf 10 jaar gespeeld worden. Vanaf deze leeftijd zijn kinderen namelijk beter in staat om doelen te begrijpen en hun technische vaardigheden enigszins te ontwikkelen.
 • Online zijn er veel verschillende gratis Minecraft-spellen te vinden. Het officiële spel voor PC en Mac kost echter € 23,95 en te koop via de Minecraft-website.
 • Er zijn in-game aankopen mogelijk binnen Minecraft. Je kunt allerlei extra items kopen. Hier worden speciale Minecraft-munten voor gebruikt.
 • Minecraft is beschikbaar voor veel verschillende apparaten, waaronder Windows (10), Mac, Linux, Xbox One en 360, PlayStation 3, 4 en Vita, Nintento Wii U, Nintendo Switch en New Nintendo 3DS. Ook kun je het spel spelen op iOS, Android, Windows Phone, Kindle Fire, Gear VR, Apple TV en Fire TV.
 • Minecraft geeft kinderen de mogelijkheid om allerlei vaardigheden te ontwikkelen. Het maken van gebouwen vraagt om specifiek denkwerk. Een blok bestaat uit vier houten planken. De speler moet iedere keer weer berekenen of er wel genoeg hout aanwezig is om een bepaald bouwwerk te maken. Is dat er niet, dan moet er een creatieve oplossing gevonden worden.
 • Binnen de spelomgeving van Minecraft is alles mogelijk. Dit geeft spelers de kans om hun creativiteit te ontwikkelen. Van boomhutten tot kastelen: als je het kunt bedenken, kun je het bouwen.
 • Hoewel Minecraft geen specifieke doelen heeft, worden spelers wel beloond wanneer ze een bepaalde taak hebben voltooid.
 • Minecraft beschikt ook over een multiplayermodus waarin kinderen samen kunnen bouwen en spelen. Dat vraagt natuurlijk om teamwork, waar spelers veel van kunnen leren.

Hay Day

Hay Day LogoEen ander spel dat geschikt is voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar, is Hay Day. Dit is een kleurrijke, vrolijke game die helemaal in cartoon-stijl is gemaakt. Hay Day is een ontzettend populaire game onder kinderen. Het is ontwikkeld en uitgebracht door Supercell en gaat over het onderhouden van een virtuele boerderij. Deze app was in meer dan 100 landen tijdenlang het meest populaire spel op Google Play.

Wat is Hay Day?

Bij de game Hay Day ga je naar de boerderij van je oom. Hij gaat met pensioen en jij mag de boerderij van hem overnemen. Je hoeft dat gelukkig niet alleen te doen: meneer Wicker helpt je met het werk dat gedaan moet worden. Hij leert je alles wat je moet weten over het leven op de boerderij: van het oogsten van gewassen en het verzorgen van dieren tot het produceren van goederen. Deze goederen verkoop je vervolgens aan de mensen in de omgeving. Zo verdien je het geld dat je nodig hebt om de boerderij te blijven runnen.

Wat moet je weten over Hay Day?

In de game Hay Day staat het leven op de boerderij centraal. De spelers leren dan ook allerlei belangrijke lessen. Denk aan het verzorgen van dieren, het leveren van diensten en het ontvangen van betalingen.

 • De game is geschikt voor kinderen vanaf zo’n 10 jaar. Dit is vooral omdat de lees- en begripsvaardigheid op deze leeftijd meestal voldoende ontwikkeld is om de game goed te kunnen begrijpen.
 • Hay Day prikkelt het strategisch inzicht van kinderen. Alle organisatie die nodig is om de boerderij te runnen, vraagt natuurlijk het nodige denk- en organisatorisch werk.
 • Je kunt de app van Hay Day gratis downloaden en spelen. Wel heeft ook dit spel in-game aankopen, zoals bepaalde producten of speelvoorwerpen. Als ouder kun je deze optie uitschakelen, wat het spel erg kindvriendelijk maakt.
 • De game werkt met verschillende niveaus. Hoe beter jij de boerderij runt, hoe groter je bedrijf wordt en hoe meer mensen je om brood, eieren en melk komen vragen. Dit maakt het lastiger om alles goed te laten verlopen en zorgt dus voor extra uitdaging.
 • Je kunt Hay Day installeren op zowel de iPhone, iPad en iPod Touch als op Android.

Subway Surfers

Subway Surfers LogoNog zo’n vrolijke, cartoon-achtige game is Subway Surfers. Ook dit spel is hartstikke leuk en aantrekkelijk voor kinderen – en dit keer zelfs voor kinderen vanaf 5 jaar. Subway Surfers zit vol uitdagende situaties, spanning, vrolijke scènes en aansprekende beelden.

Wat is Subway Surfers?

De game Subway Surfers speelt zich af op het spoornetwerk van Las Vegas. Het spoor wordt bewaakt door een strenge spoorwegbewaker en zijn hondje. Zij hebben jou graffiti zien spuiten en komen achter je aan. Jouw avatar rent automatisch over het speelveld terwijl jij hard je best doet om allerlei obstakels te ontwijken. Denk aan rijdende treinen, wagentjes, struiken en ga zo maar door. Terwijl je aan het rennen bent, kun je munten verzamelen. Deze munten kun je vervolgens in de shop gebruiken om toffe items zoals surfboards te kopen.

Wat moet je weten over Subway Surfers?

Subway Surfers is een simpel en gemakkelijk spel voor bijna alle leeftijden. Graffiti op de treinen spuiten mag natuurlijk niet, maar dat is gelukkig ook niet de focus van het spel. De spanning komt van de achtervolging en het sparen van de muntjes. Subway Surfers is een leuk, vrolijk en spannend spel voor jonge kinderen.

 • De game is al geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.
 • Subway Surfers is een eindeloos spel. Je zou dus voor altijd door kunnen gaan. Wél kun je allerlei verschillende missies en dagelijkse uitdagingen aangaan. Als je die wint, krijg je uiteindelijk een hogere score.
 • Het spel is gemakkelijk te bedienen. Terwijl de avatar automatisch over het speelveld rent, hoeft de speler alleen maar naar links, rechts, boven of onder te vegen om obstakels te ontwijken.
 • Ook bij Subway Surfers worden in-game aankopen aangeboden. Als ouder kun je deze optie uitzetten, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat je kind per ongeluk geld aan deze game uitgeeft.
 • Het spel is gratis, maar er komt af en toe wel reclame in beeld.
 • Subway Surfers is een Engelstalig spel. Gelukkig is het bedienen van het spel zo simpel en het concept zo duidelijk dat dit het spelen niet moeilijker maakt. Zelfs kinderen die nog niet kunnen lezen en schrijven, kunnen Subway Surfers spelen.
 • Het gaat allemaal om het behalen van de hoogste score. Daarnaast kun je munten en andere objecten verzamelen, die je speciale vaardigheden geven of in kunt ruilen voor leuke outfits, personages en andere extra’s.
 • Subway Surfers is geschikt voor de iPad, iPhone, iPod touch en voor alle Android-toestellen.
Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen