‘Catalaanse politici afgeluisterd met Pegasus’

Man houdt een vergrootglas boven een smartphone

Tientallen Catalaanse politici en voorstanders van een onafhankelijk Catalonië, zijn mogelijk afgeluisterd door spionagesoftware van het Israëlische bedrijf NSO Group. Onder de doelwitten bevond zich Pere Aragonès, de president van de noordoostelijke Spaanse regio. Ook diverse voorgangers zouden heimelijk zijn bespioneerd. NSO Group ontkent alle beschuldigingen aan zijn adres.

Dat schrijft de Britse krant The Guardian op basis van onderzoek van het Citizen Lab van Amnesty International.

Tientallen Catalaanse politici jarenlang afgeluisterd

Naast vooraanstaande Catalaanse politici zijn ook leden van het Europees Parlement, wetgevers, advocaten, activisten, journalisten en maatschappelijke organisaties afgeluisterd, evenals hun familieleden.  Volgens de onderzoekers van het Citizen Lab gaat het om ten minste 65 mensen, waarvan 63 rondliepen met mobiele apparatuur die besmet was met Pegasus.

Pegasus is een afluisterprogramma die ontwikkeld is door NSO Group. De spionagesoftware verzamelt digitale correspondentie (WhatsApp, sms), documenten, foto’s, video’s, locatiegegevens en telefoonnummers van contactpersonen. Ook kan de software van het Israëlische beveiligingsbedrijf telefoongesprekken opnemen, de microfoon afluisteren, screenshots maken en ongemerkt foto’s en video’s maken.

Volgens het Citizen Lab vonden vrijwel alle afluisterschandalen plaats tussen 2017 en 2020. In 2017 mislukte het om van Catalonië een onafhankelijke regio met eigen bestuur te maken. Om de smartphones van de doelwitten te besmetten, zijn valse sms- en WhatsApp-berichten gebruikt.

Slachtoffers waren voorvechters van een onafhankelijk Catalonië

Het onderzoekslab zegt dat de huidige Catalaanse president Pere Aragonès met de spionagesoftware van Pegasus is afgeluisterd. Dat geldt ook voor Quim Torra, de regionale president van 2018 tot 2020, Carles Puigdemont, de man die het gezicht was van de mislukte onafhankelijkheidspoging, en Artur Mas, de oud-voorzitter van de Catalaanse Europese Democratische Partij (PDeCAT).

Verder waren 31 regionale parlementsleden en verschillende advocaten het doelwit van de afluisterpraktijken. Wat de slachtoffers met elkaar gemeen hebben, is dat ze allemaal voorstander waren van een onafhankelijk Catalonië.

Amnesty wil ‘grondig en onafhankelijk onderzoek’

Wie opdracht heeft gegeven om Catalaanse politici af te luisteren, kan Citizen Lab niet zeggen. De onderzoekers wijzen erop dat Pegasus enkel aan overheden wordt verkocht. “Hoewel we deze operatie momenteel niet toeschrijven aan specifieke overheidsinstanties, wijst indirect bewijs op een sterke band met de regering van Spanje, waaronder de aard van de slachtoffers en doelwitten, de timing, en het feit dat Spanje naar verluidt een overheidsklant van NSO Group is”, aldus Citizen Lab.

Amnesty International wil dat de Spaanse overheid opheldering geeft over de banden met NSO Group. Verder dringt de belangenorganisatie erop aan dat er “grondig en onafhankelijk onderzoek” wordt gedaan naar het gebruik van Pegasus bij de genoemde politici. “Het gebruik, de verkoop en de overdracht van deze surveillancetechnologie moet tijdelijk worden stopgezet om verdere schendingen van de mensenrechten te voorkomen”, zo zegt Likhita Banerji, onderzoeker technologie en mensenrechten bij Amnesty.

NSO Group ontkent aantijgingen

Een woordvoerder van NSO Group ontkent alle beschuldigingen. “NSO blijft het doelwit van een aantal politiek gemotiveerde belangenorganisaties zoals Citizen Lab en Amnesty om onjuiste en ongefundeerde rapporten te produceren op basis van vage en onvolledige informatie.”

Volgens hem heeft het Israëlische securitybedrijf herhaaldelijk aan onderzoeken van de overheid meegewerkt. “De informatie die met betrekking tot deze aantijgingen naar voren is gebracht, is echter wederom onjuist en kon om technologische en contractuele redenen niet in verband worden gebracht met NSO-producten”, zo vertelt de woordvoerder tegenover The Guardian.

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken verklaart dat het ministerie, noch de nationale politie ooit in zee is gegaan met NSO Group. “Alle onderscheppingen van communicatie worden uitgevoerd onder gerechtelijk gezag en met volledige eerbiediging van de wet”, aldus een woordvoerder van het departement.

Europees Parlement gaat rol Pegasus onderzoeken bij afluisteren Europese politici

Het Europees Parlement maakte eerder deze maand bekend dat het een onderzoekscommissie heeft ingesteld naar Pegasus. Deze commissie staat onder leiding van de Nederlander Sophie in ’t Veld (D66). “Er zijn duidelijke aanwijzingen dat regeringen Pegasus misbruiken tegen de democratische oppositie”, vertelde ze bij de bekendmaking van haar voorzittersrol van de onderzoekscommissie.

Samen met 37 andere Europarlementariërs gaat In ‘t Veld kijken in welke mate de afluistersoftware is gebruikt om Europese politici en andere prominente figuren te bespioneren. Aanwijzingen hiervoor doken onlangs nog op. Persbureau Reuters meldde afgelopen week dat Eurocommissaris Didier Reynders en zeker vier andere leden van de Europese Commissie doelwit waren van de spionagesoftware van NSO Group.

De onderzoekscommissie presenteert begin volgend jaar haar bevindingen.

Techredacteur
Techliefhebber pur sang: Anton is gek op alles wat met technologie en internet te maken heeft. Cybersecurity, privacy en internetcensuur hebben dan ook zijn volle aandacht. Meer over Anton.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen