Wat zijn de nadelen van een VPN-verbinding?

Nadelen VPN Uitgelicht Weegschaal Rood

Het gebruik van een VPN komt met veel voordelen. Het verbetert je online vrijheid, veiligheid en privacy. Het bijkomende voordeel is dat je met een gerust hart op het web kan gaan. Dit is dan ook de reden waarom VPN’s steeds vaker worden aangeraden en gebruikt.

Helaas hebben VPN-verbindingen ook een aantal nadelen. In dit artikel sommen we die nadelen voor je op en leggen je uit in hoeverre je daar last van kan ondervinden.

Wat zijn de mogelijke nadelen van een VPN?

Als je gebruikmaakt van een VPN, kun je verschillende problemen tegenkomen. De meest voorkomende nadelen zijn:

 • Lagere verbindingssnelheid
 • Specifieke blokkering van de VPN-verbinding (bijvoorbeeld Netflix die VPN-gebruik niet toestaat)
 • VPN-gebruik kan illegaal zijn in sommige landen
 • Onzekerheid over de sterkte van de versleuteling
 • Loggen en wellicht doorverkopen van je gegevens door de VPN-aanbieder
 • Verbreking van de verbinding
 • Een misplaatst gevoel van zekerheid en veiligheid
 • Gratis VPN’s: leveren soms alleen maar problemen op

Het is belangrijk rekening te houden met deze nadelen als je gebruikmaakt of overweegt gebruik te maken van een VPN-verbinding. We zullen hieronder elk nadeel nog even kort toelichten.

Lagere verbindingssnelheid

De echte kwalitatieve VPN-diensten zoals ExpressVPN en NordVPN hebben hier vrij weinig tot nauwelijks last van. Sterker nog, tenzij je het laat testen bij bijvoorbeeld speedtest.net zul je het nooit opmerken aan de hand van dagelijks gebruik. Als je echter geen gebruik maakt van een van de top diensten, dan is het mogelijk dat je een verschil zult opmerken, of zelfs lang moet wachten soms.

Omdat al jouw internetverkeer met een VPN moet worden omgeleid en versleuteld, kan het zijn dat je verbindingssnelheid omlaag gaat. Dit zorgt bijvoorbeeld voor langere laadtijden van webpagina’s en vertraagde buffering bij video’s. Erg vervelend als je net een nieuwe aflevering van je favoriete serie op Netflix wilde kijken.

Zoals gezegd is dit bij sommige VPN’s een groter probleem dan bij anderen. In onze reviews checken wij altijd hoe de verbindingssnelheid verandert bij het gebruik van een specifieke VPN. Zo heb jij een goed idee van wat je kunt verwachten.

Specifieke blokkering van de VPN-verbinding (bijvoorbeeld Netflix)

Een VPN kan geblokkeerd worden door internetproviders, firewalls en streamingdiensten. Anti-VPN software zorgt er dan voor dat je geen toegang krijgt tot bepaalde pagina’s zolang je een VPN gebruikt. Netflix maakt hier actief gebruik van. Daardoor kun je met sommige VPN’s alsnog niet de Amerikaanse Netflix in Nederland te kijken. Er zijn gelukkig allerlei oplossingen voor verschillende diensten. Meer informatie hierover vind je in ons unblock dossier.

Illegaal VPN-gebruik

In sommige landen is het gebruik van een VPN-verbinding illegaal. Dit is meestal het gevolg van internetcensuur door de staat. Delen van het internet worden in deze landen vaak afgeschermd en geblokkeerd, waardoor mensen VPN’s gebruiken om deze blokkades te omzeilen. Regeringen maken vervolgens het gebruik van VPN’s illegaal. Als je in deze landen, zoals Turkije en China, toch een VPN gebruikt, loop je het risico dat er juridische stappen tegen je genomen worden. In sommige landen staat er zelfs een gevangenisstraf op het gebruik van een VPN.

Overigens hebben sommige top VPN-providers, zoals NordVPN, zogenaamde “obfuscated servers” waarmee je in landen zoals China alsnog een VPN-server kan gebruiken zonder hierop betrapt te worden.

Onzekerheid over de sterkte van de versleuteling

Voor de gemiddelde consument is het lastig om de kwaliteit van de encryptie, ofwel versleuteling, van hun VPN-verbinding te beoordelen en controleren. Als je niet weet hoe encryptie werkt en wat voor verschillende methodes gehanteerd kunnen worden, kun je immers ook niet met zekerheid zeggen of jouw VPN dat wel goed heeft geregeld. Hoe weet je of je online daadwerkelijk goed beschermd bent? Hoe kun je zien of jouw privacy wel écht gewaarborgd wordt?

Als je dit zeker wilt weten is het altijd mogelijk om je VPN-provider te contacteren via hun webpagina. Dan kun je ook meteen toetsen hoe goed hun klantendienst is. Ook is het natuurlijk mogelijk onze review-pagina te bekijken waar we de veiligheid van elke VPN-aanbieder uitvoerig onderzoeken.

Loggen en wellicht doorverkopen van je gegevens door de VPN aanbieder

Het idee van een VPN is dat al jouw internetverkeer wordt omgeleid. Dit betekent dat je heel wat vertrouwen in jouw VPN-aanbieder moet hebben. Zij kunnen namelijk alles zien wat jij online doet. Alle informatie die uit het internetverkeer herleid kunnen worden gaan naar hun servers om daar versleuteld te worden. Met het kopen van een VPN, koop je eigenlijk anonimiteit. Veel VPN-providers negeren de informatie die over jou bij hen terecht komt dan ook en slaan dit niet op.

Sommige providers loggen die data echter wél: in het verleden zijn er een aantal VPN-providers geweest die beweerden een no-log-beleid te hebben, terwijl dat niet zo was. Een no-log-beleid betekent dat ze jouw gegevens niet opslaan. Bij deze providers bleek dit een leugen. Toen de FBI informatie nodig had over verdachte personen en criminelen, konden ze via deze providers alsnog de juiste logs inzien en de schuldige partij overleveren aan de FBI. Tevens hadden ze meteen al het bewijsmateriaal dat ze nodig hadden. Bij het kiezen van een VPN wil je er dus écht zeker van zijn dat je gegevens niet stiekem bewaard worden.

Verbreking van de verbinding

Veel VPN-verbindingen hebben een automatische kill switch. Op zich is deze functie heel behulpzaam: als je verbinding niet veilig genoeg is en je VPN je tijdelijk geen volledige privacy kan bieden, activeert de kill switch. Je kunt dan geen gebruik meer maken van het internet tot de verbinding met de VPN hersteld is. Je bent op deze wijze altijd zeker van je online veiligheid en privacy, maar in de praktijk kan de switch ook als een nadeel ervaren worden. Het is immers niet bepaald handig als je ineens zonder internetverbinding zit.

Een misplaatst gevoel van zekerheid

Er zijn sommige mensen die geloven dat zodra ze met een VPN verbonden zijn niet meer kan overkomen. Dat ze geen malware kunnen krijgen, niet op een andere manier dan hun IP-adres gevonden kunnen worden, of toegang krijgen tot alles wat er maar op het internet te vinden is. Dat is uiteraard niet het geval.

Voor de duidelijkheid, zelfs met een sterke versleutelde en stabiele VPN-verbinding kun je:

 • Gevonden worden door adverteerders, trackers, hackers, inlichtingendiensten
 • Getroffen worden door malware
 • Buitengesloten worden door netwerken, databases, deep web pagina’s etc.

VPN’s zorgen ervoor dat je data versleuteld wordt, je IP-adres verborgen is, en dat je toegang tot sites kan krijgen die exclusief voor sommige IP-adressen is. Maar als een hacker of inlichtingendienst jou graag willen aanpakken zijn er manieren buitenom je IP-adres om geïdentificeerd te worden. Het IP-adres is alleen het eerste waar veel naar zullen zoeken. Een VPN-verbinding is dus allesbehalve een licentie om nare, illegale, of roekeloze dingen op het internet te gaan doen. Gebruik altijd je verstand en houd je aan de wet.

Gratis VPN’s: soms nog erger dan niets

Sommige mensen kiezen ervoor om gratis VPN’s te proberen. Daar is in principe niets mis mee, alleen zijn heel wat gratis VPN-diensten niet tot level geroepen om de privacy van de gemiddelde burger te beveiligen. Deze bedrijven bestaan alleen om snel wat geld te verdienen op het internet. Een aardig voorbeeld is Hola VPN. In dit geval is het product dat ze verkopen niet het stukje software dat je installeert, maar jouw gegevens die ze aan derde partijen doorverkopen. Zoals we hierboven uitleggen, met een VPN-dienst ga je akkoord dat jouw internetverkeer via hun servers verloopt. Jij betaalt hen, zij versleutelen jouw data, en daarna verwijderen zij het weer. Echter, die gratis VPN-diensten verdienen dan hun geld door jouw data te verkopen aan bijvoorbeeld adverteerders. In dit geval kun je beter helemaal geen VPN hebben en in plaats daarvan een adblocker of zoiets dergelijks installeren.

Gratis VPN op computer geïnfecteerd met virussen en foutmeldingen

Ook hebben veel gratis VPN-aanbieders datalimieten, snelheidslimieten, reclames en downloadbeperkingen. Het is simpelweg niet fijn om te gebruiken hierdoor. Bovendien zijn veel gratis VPN-applicaties onveilig. Er kan bijvoorbeeld spyware en malware in de download verborgen zitten. Zo kun je dus juist in de problemen komen terwijl je probeert jezelf te beschermen door een VPN te gebruiken. Mocht je een gratis VPN overwegen, denk hier dan altijd goed over na. Kies bijvoorbeeld voor een veilige gratis VPN-aanbieder die door ons getest is.

Overigens zijn niet alle gratis VPN-diensten zo erg. Zo is de gratis versie van bijvoorbeeld ProtonVPN een prima dienst.

Heb je bij VPN-gebruik altijd last van deze nadelen?

Deze nadelen zijn onhandig, maar spelen niet altijd een rol. Zo kan het dat je verbindingssnelheid juist omhoog gaat door een VPN. Dit is bijvoorbeeld het geval als een internetprovider het dataverkeer artificieel afknijpt. In sommige gevallen kan de VPN dit omzeilen en ervoor zorgen dat de volledige bandbreedte weer tot je beschikking staat. Zo is je internetverbinding met een VPN dus veiliger én sneller.

Ook het blokkeren van VPN’s door firewalls is niet altijd een probleem. Netflix App IcoonOf een VPN geblokkeerd wordt, hangt onder andere af van het gebruikte encryptie-protocol. Niet elke VPN-verbinding wordt bijvoorbeeld geblokkeerd door Netflix. Het ligt vaak aan de gekozen VPN-aanbieder en de gebruikte server of Netflix toegankelijk is. Sommige VPN-aanbieders hebben de strijd tegen Netflix opgegeven, terwijl andere aanbieders actief werk maken van het omzeilen van Netflix-blokkades. Er zijn dus nog altijd manieren om buitenlandse Netflix te kijken.

Ten slotte zijn er ook VPN’s zonder kill switch, zodat je internetverbinding niet opeens geblokkeerd wordt. Weer bij anderen kun je dit zelf aan- of uitzetten. Maar het is goed om te onthouden dat zonder een kill switch kan het zijn dat je onbeveiligd op het internet surft. Het is dus aan te raden om de kill switch van je VPN-verbinding gewoon zijn werk te laten doen. Wellicht is het onhandig als je internetverbinding ineens wegvalt, maar met deze slimme truc weet je wel dat je altijd via een anoniem en versleuteld IP-adres op het internet zit.

Techredacteur
Quinten is inmiddels al enkele jaren als cybersecurity- en VPN-expert betrokken bij VPNGids. Daarbij richt hij zich vooral op hoe je content kunt unblocken. Tevens maakt hij de infographics voor de website. Meer over Quinten.
8
Reacties
Plaats een reactie
 1. Is VPN via Kaspersky in alle opzichten veilig?

  • De VPN van Kaspersky hebben we (nog) niet getest, dut dit zouden we je niet met zekerheid kunnen zeggen. Wel is het vaak zo dat de VPN’s die enkel als extra dienst worden aangeboden bij een organisatie die als core-business een andere tool aanbiedt minder goed zijn en een minder goed privacybeleid hebben dan organisatie die als core-business VPN aanbieden.

 2. Een groot nadeel is de steeds terugkerende captcha’s. Elke 5 minuten de stoplichten en fietsen 5 x invullen zorgt dat je erg fanatiek je privacy moet willen beschermen.

  • Dit is inderdaad vervelend, maar het is gelukkig niet altijd zo. Er zijn soms periodes dat je wat vaker captcha’s moet invullen, omdat er veel verkeer van een bepaalde server afkomt, maar dit duurt vaak maar een dag of twee. Ook wisselen naar een andere server zou moeten helpen.

 3. Panda dan?

  • China heeft nog geen lijst met goedgekeurde VPN’s vrijgegeven dus we kunnen niet met zekerheid zeggen of Panda VPN is toegestaan of niet. Voor nu kun je het beste aannemen dat een particuliere VPN in principe niet is toegestaan, maar dat ze nog wel gewoon werken en dat er nog geen gevolgen zijn voor buitenlandse gebruikers van VPN’s in China.

 4. Hallo, China heeft recent ongeautoriseerde VPN’s Strafbaar gesteld, kun je mij zeggen of ExpressVPN door de Chinese overheid geautoriseerd is?

  • Het is nog niet helemaal duidelijk welke VPN’s wel of niet strafbaar zijn gesteld door China. Wij vermoeden echter dat ExpressVPN een ongeautoriseerde VPN is in China, omdat China vaker heeft geprobeerd om ExpressVPN te blokkeren.

Een reactie plaatsen