Nadelen VPN Uitgelicht Weegschaal Rood

Wat zijn de nadelen van een VPN-verbinding?

Laatst bijgewerkt: 22 januari 2019
Leestijd: 5 minuten, 24 seconden

Het gebruik van een VPN komt met veel voordelen. Het biedt online privacy en veiligheid, terwijl het je ook nog eens toegang geeft tot delen van het internet waar je anders niet bij zou kunnen. Dit is waarom VPN’s zo vaak worden aangeraden en gebruikt. Helaas hebben VPN-verbindingen ook een paar nadelen. In dit artikel sommen we die nadelen voor je op en leggen je uit in hoeverre je daar last van zou kunnen hebben.


Wat zijn de mogelijke nadelen van een VPN?

Als je gebruikmaakt van een VPN, kun je verschillende problemen tegen het lijf lopen. De meest voorkomende nadelen zijn:

 • Tragere verbindingssnelheid
 • Blokkering van de VPN-verbinding
 • Illegaal VPN-gebruik
 • Onzekerheid over encryptie
 • Loggen van je gegevens door de VPN aanbieder
 • Verbreking van de verbinding

Het is belangrijk om rekening te houden met deze nadelen als je gebruikmaakt of overweegt gebruik te maken van een VPN-verbinding. Om je het best te informeren over al deze mogelijke problemen, zullen we elk nadeel nog even kort toelichten.


Tragere verbindingssnelheid

Omdat al jouw internetverkeer met een VPN moet worden omgeleid en versleuteld, kan het zijn dat je verbindingssnelheid omlaag gaat. Dit zorgt bijvoorbeeld voor langere laadtijden van webpagina’s en trage buffering bij video’s. Erg vervelend als je net een nieuwe aflevering van je favoriete serie op Netflix wilde kijken. Bij sommige VPN’s is dit een groter probleem dan bij anderen. In onze reviews checken wij altijd hoe de verbindingssnelheid verandert bij het gebruik van een specifieke VPN. Zo heb jij een goed idee van wat je kunt verwachten.

Blokkering van de VPN-verbinding

Een VPN kan geblokkeerd worden door internetproviders, firewalls en streamingdiensten. Anti-VPN software zorgt er dan voor dat je geen toegang krijgt tot bepaalde pagina’s zolang je een VPN gebruikt. Netflix maakt hier actief gebruik van. Daardoor kun je met sommige VPN’s alsnog niet de Amerikaanse Netflix in Nederland te kijken.

Illegaal VPN-gebruik

In sommige landen is het gebruik van een VPN-verbinding illegaal. Dit is meestal het gevolg van internetcensuur door de staat. Delen van het internet worden in deze landen vaak afgeschermd en geblokkeerd, waardoor mensen VPN’s proberen te gebruiken om deze blokkades te omzeilen. Regeringen hebben VPN’s vervolgens illegaal gemaakt. Als je in deze landen, zoals Turkije en China, toch een VPN gebruikt, loop je het risico dat er juridische stappen tegen je genomen worden. In sommige landen staat er zelfs een gevangenisstraf op het gebruik van een VPN.

Onzekerheid over encryptie

Voor de gemiddelde consument is het lastig om de kwaliteit van de encryptie van hun VPN-verbinding te beoordelen en controleren. Als je niet weet hoe encryptie werkt, kun je immers ook niet met zekerheid zeggen of jouw VPN dat wel goed heeft geregeld. Hoe weet je of je online daadwerkelijk goed beschermd bent? Hoe kun je zien of jouw privacy wel écht gewaarborgd wordt?

Loggen van je gegevens door de VPN aanbieder

Het idee van een VPN is dat al jouw internetverkeer wordt omgeleid. Dit betekent dat je heel wat vertrouwen in jouw VPN-aanbieder moet hebben. Zij kunnen namelijk alles zien wat jij online doet. Met het kopen van een VPN, koop je eigenlijk anonimiteit. Veel VPN-providers negeren de informatie die over jou bij hen terecht komt dan ook en slaan dit niet op.

Sommige providers loggen die data echter wél: in het verleden zijn er een aantal VPN-providers geweest die beweerden een no-log-beleid te hebben, terwijl dat niet zo was. Een no-log-beleid betekent dat ze jouw gegevens niet opslaan. Bij deze providers bleek dit een leugen. Toen de FBI informatie nodig had over verdachte personen en criminelen, konden ze via deze providers alsnog de juiste logs inzien. Bij het kiezen van een VPN wil je er dus écht zeker van zijn dat je gegevens niet stiekem bewaard worden.

Verbreken van de verbinding

Veel VPN-verbindingen hebben een automatische kill switch. Op zich is deze functie heel behulpzaam: als je verbinding niet veilig genoeg is en je VPN je tijdelijk geen volledige privacy kan bieden, activeert de kill switch. Je kunt dan geen gebruik meer maken van het internet, althans niet met je VPN. Je bent zo altijd zeker van je online veiligheid en privacy, maar in de praktijk kan de switch ook als een nadeel ervaren worden. Het is immers niet bepaald handig als je ineens zonder internetverbinding zit.


Heb je bij VPN-gebruik altijd last van deze nadelen?

Deze nadelen zijn onhandig, maar spelen niet altijd een rol. Zo kan je verbindingssnelheid juist omhoog gaat door een VPN. Dit is bijvoorbeeld het geval als een internetprovider het dataverkeer artificieel afknijpt. In sommige gevallen kan de VPN dit omzeilen en ervoor zorgen dat de volledige bandbreedte weer tot je beschikking staat. Zo is je internetverbinding met een VPN dus veiliger én sneller.

Ook het blokkeren van VPN’s door firewalls is niet altijd een probleem. Netflix App IcoonOf een VPN geblokkeerd wordt, hangt onder andere af van het gebruikte encryptie-protocol. Niet elke VPN-verbinding wordt bijvoorbeeld geblokkeerd door Netflix. Het ligt vaak aan de gekozen VPN-aanbieder en de gebruikte server of Netflix toegankelijk is. Sommige VPN-aanbieders hebben de strijd tegen Netflix opgegeven, terwijl andere aanbieders actief werk maken van het omzeilen van Netflix-blokkades. Er zijn dus nog altijd manieren om buitenlandse Netflix te kijken.

Ten slotte zijn er ook VPN’s zonder kill switch, zodat je internetverbinding niet opeens geblokkeerd wordt. Dit is echter niet altijd goed. Zonder een kill switch kan het zijn dat je onbeveiligd op het internet surft. Het is dus aan te raden om de kill switch van je VPN-verbinding gewoon zijn werk te laten doen. Wellicht is het onhandig als je internetverbinding ineens wegvalt, maar met deze slimme truc weet je wel dat je altijd via een anoniem en versleuteld IP-adres op het internet zit.


Extra nadelen van gratis VPN-diensten

Gratis VPN op computer geïnfecteerd met virussen en foutmeldingen

Naast de nadelen die we al genoemd hebben, komen gratis VPN-diensten vaak met andere mogelijke struikelblokken. Het grote voordeel van gratis VPN’s is natuurlijk dat je er niet voor hoeft te betalen. Daar staat wel tegenover dat je wat vrijheid in moet leveren. Gratis VPN-diensten hebben bijvoorbeeld vaak datalimieten, snelheidslimieten, reclames en downloadbeperkingen. Je kunt dan dus maar beperkt genieten van het internet met die VPN.

Bovendien zijn veel gratis VPN-applicaties onveilig. Er kan bijvoorbeeld spyware en malware in de download verborgen zitten. Zo kun je dus juist in de problemen komen terwijl je probeert jezelf te beschermen door een VPN te gebruiken. Mocht je een gratis VPN overwegen, denk hier dan altijd goed over na. Kies bijvoorbeeld voor een veilige gratis VPN-aanbieder die door ons getest is.

Duitse versie

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘VPN info’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
4
Reacties
 1. Hallo, China heeft recent ongeautoriseerde VPN’s Strafbaar gesteld, kun je mij zeggen of ExpressVPN door de Chinese overheid geautoriseerd is?

  • Het is nog niet helemaal duidelijk welke VPN’s wel of niet strafbaar zijn gesteld door China. Wij vermoeden echter dat ExpressVPN een ongeautoriseerde VPN is in China, omdat China vaker heeft geprobeerd om ExpressVPN te blokkeren.

 2. Panda dan?

  • China heeft nog geen lijst met goedgekeurde VPN’s vrijgegeven dus we kunnen niet met zekerheid zeggen of Panda VPN is toegestaan of niet. Voor nu kun je het beste aannemen dat een particuliere VPN in principe niet is toegestaan, maar dat ze nog wel gewoon werken en dat er nog geen gevolgen zijn voor buitenlandse gebruikers van VPN’s in China.

Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past