Wat zijn de nadelen van een VPN-verbinding?

Duimpje omlaag naast een computerscherm met een VPN-schild
Klik hier voor een samenvatting
De nadelen van een VPN in het kort

Aan het gebruik van een VPN zitten in sommige gevallen nadelen verbonden. De meest voorkomende nadelen zijn:

 • Lagere verbindingssnelheid.
 • De VPN-verbinding wordt geblokkeerd.
 • VPN-gebruik is in sommige landen illegaal.
 • Je bent onzeker over de sterkte van de versleuteling.
 • De provider logt je gegevens en verkoopt deze door.
 • De internetverbinding verbreekt.
 • Vaak terugkerende reCAPTCHA’s.
 • Een misplaatst gevoel van veiligheid.
 • Gratis VPN’s leveren soms alleen maar problemen op.

Gelukkig zit je met kwalitatief goede VPN-providers, zoals NordVPN, bijna altijd goed. Je ondervindt dan sowieso meer voordelen dan nadelen.

Meer weten over de nadelen van VPN-gebruik en hoe je deze voorkomt? Lees dan snel verder.

Het gebruik van een VPN komt met veel voordelen. Het verbetert je online vrijheid, veiligheid en privacy. Het bijkomende voordeel is dat je met een gerust hart op het web kunt gaan. Dit is dan ook de reden waarom steeds meer mensen VPN’s aanraden en gebruiken.

Helaas hebben VPN-verbindingen ook een aantal nadelen. In dit artikel sommen we die nadelen voor je op en leggen je uit in hoeverre je daar last van kunt ondervinden.

Wat zijn de mogelijke nadelen van een VPN?

Als je gebruikmaakt van een VPN, kun je verschillende problemen tegenkomen. De meest voorkomende nadelen zijn:

 • Lagere verbindingssnelheid.
 • Specifieke blokkering van de VPN-verbinding. Denk aan Netflix dat VPN-gebruik niet toestaat.
 • VPN-gebruik kan illegaal zijn in sommige landen.
 • Onzekerheid over de sterkte van de versleuteling.
 • Loggen en wellicht doorverkopen van je gegevens door de VPN-aanbieder.
 • Verbreking van de verbinding.
 • Vaak terugkerende reCAPTCHA’s.
 • Een misplaatst gevoel van zekerheid en veiligheid.
 • Gratis VPN’s leveren soms alleen maar problemen op.

Het is belangrijk rekening te houden met deze nadelen als je gebruikmaakt of overweegt gebruik te maken van een VPN-verbinding. We zullen hieronder elk nadeel nog even kort toelichten.

Lagere verbindingssnelheid

De beste VPN-diensten zoals Surfshark en NordVPN hebben hier vrij weinig tot nauwelijks last van. Sterker nog, tenzij je het laat testen bij bijvoorbeeld speedtest.net zul je het nooit opmerken aan de hand van dagelijks gebruik. Als je echter geen gebruik maakt van een van de top diensten, dan is het mogelijk dat je een verschil zult opmerken, of zelfs lang moet wachten voordat er een enkele pagina laadt.

Omdat al jouw internetverkeer met een VPN moet worden omgeleid en versleuteld, kan het zijn dat je verbindingssnelheid of latency omlaag gaat. Dit zorgt bijvoorbeeld voor langere laadtijden van webpagina’s en vertraagde buffering bij video’s. Erg vervelend als je net een nieuwe aflevering van je favoriete serie op Netflix wilde kijken.

Zoals gezegd is dit bij sommige VPN’s een groter probleem dan bij anderen. In onze reviews checken wij altijd hoe de verbindingssnelheid verandert bij het gebruik van een specifieke VPN. Zo heb jij een goed idee van wat je kunt verwachten. Als je voor Surfshark kiest, ben je er sowieso zeker van dat je internetsnelheid erg hoog blijft.

ExpressVPN
Actie:
3 extra maanden gratis bij een jaarabonnement
Vanaf
€6.91
8.9
 • Erg makkelijk te gebruiken VPN
 • Perfect voor anoniem surfen, downloaden en streamen (o.a. Netflix)
 • 3000+ servers in 95 landen
Bezoek ExpressVPN

Specifieke blokkering van de VPN-verbinding (bijvoorbeeld Netflix)

Netflix Icon KleinEen VPN kan geblokkeerd worden door internetproviders, firewalls en streamingdiensten. Anti-VPN software zorgt er dan voor dat je geen toegang krijgt tot bepaalde pagina’s zolang je een VPN gebruikt. Netflix maakt hier actief gebruik van. Daardoor kun je met sommige VPN’s alsnog niet de Amerikaanse Netflix in Nederland kijken.

In onze reviews testen we dit dan ook grondig. Bovendien zijn er gelukkig allerlei oplossingen voor verschillende diensten. Meer informatie hierover vind je in ons unblock-dossier.

Illegaal VPN-gebruik

In sommige landen is het gebruik van een VPN-verbinding illegaal. In Nederland is dit gelukkig niet het geval. Het verbieden van VPN’s is meestal het gevolg van internetcensuur door de staat. Deze landen blokkeren delen van het internet vaak af of blokkeren deze volledig. Vrouwe JustitiaBurgers van deze landen gebruiken dan VPN’s om deze blokkades te omzeilen. Regeringen maken vervolgens het gebruik van VPN’s illegaal.

Als je in deze landen, zoals Turkije en China, toch een VPN gebruikt, loop je het risico dat er juridische stappen tegen je genomen worden. In sommige landen staat er zelfs een gevangenisstraf op het gebruik van een VPN.

Overigens hebben sommige top VPN-providers, zoals NordVPN, zogenaamde obfuscated servers. Hiermee kun je in landen zoals China alsnog een VPN-server gebruiken zonder hierop betrapt te worden.

Onzekerheid over de sterkte van de versleuteling

Laptop Met SlotVoor de gemiddelde consument is het lastig om de kwaliteit van de encryptie, ofwel versleuteling, van een VPN-verbinding te beoordelen en controleren. Als je niet weet hoe encryptie werkt en wat voor verschillende methodes gehanteerd kunnen worden, kun je immers ook niet met zekerheid zeggen of jouw VPN dat wel goed heeft geregeld. Hoe weet je of je online daadwerkelijk goed beschermd bent? Hoe kun je zien of een provider jouw privacy wel écht waarborgt?

Als je dit zeker wilt weten is het altijd mogelijk om je VPN-provider te contacteren via de webpagina. Dan kun je ook meteen toetsen hoe goed hun klantendienst is. Ook is het natuurlijk mogelijk onze review-pagina te bekijken waar we de veiligheid van elke VPN-aanbieder uitvoerig onderzoeken.

Loggen en wellicht doorverkopen van je gegevens door de VPN aanbieder

Het idee van een VPN is dat deze al jouw internetverkeer omleidt. Dit betekent dat je heel wat vertrouwen in jouw VPN-aanbieder moet hebben. Deze kan namelijk alles zien wat jij online doet. Je stuurt immers alle informatie uit je internetverkeer naar de VPN-servers om daar te versleutelen.

Lijst met een vergrootglas en schildMet het kopen van een VPN, koop je eigenlijk anonimiteit. Veel VPN-providers negeren de informatie die over jou bij hen terecht komt dan ook en slaan dit niet op.

Sommige providers loggen die data echter wél. Er zijn er een aantal VPN-providers die beweren een ‘no log’-beleid te hebben, terwijl dat niet zo is. Een ‘no log’-beleid betekent dat de provider jouw gegevens niet opslaat. Bij providers, zoals PureVPN, blijkt dit een leugen. Wanneer de FBI of andere inlichtingendienst informatie nodig heeft over verdachte personen en criminelen, kunnen ze via deze providers alsnog de juiste logs inzien. Zo hebben ze meteen al het bewijsmateriaal dat ze nodig hebben.

Bij het kiezen van een VPN wil je er dus écht zeker van zijn dat de provider je gegevens niet stiekem bewaart. Daarom verdiepen wij ons tijdens het reviewproces ook in het privacybeleid van de providers.

Verbreking van de verbinding

Veel VPN-verbindingen hebben een automatische kill switch. Op zich is deze functie heel behulpzaam. Als je verbinding niet veilig genoeg is en je VPN je tijdelijk geen volledige privacy kan bieden, activeert de kill switch. Je kunt dan geen gebruik meer maken van het internet tot de verbinding met de VPN hersteld is.

Je bent op deze wijze altijd zeker van je online veiligheid en privacy, maar in de praktijk kan de switch ook als een nadeel ervaren worden. Het is immers niet bepaald handig als je ineens zonder internetverbinding zit.

Je moet telkens reCAPTCHA’s uitvoeren

Wanneer je een VPN gebruikt, bestaat er de kans dat je vaker CAPTCHA’s moet invullen. Deze worden gebruikt om te voorkomen dat bots op een website bezoeken. Zo blijft de website beter beveiligd tegen DDoS-aanvallen. Heel handig voor de website, maar minder handig voor de VPN-gebruiker.

Door een gedeeld IP-adres te gebruiken, denken websites immers sneller dat je een bot bent. Ze zullen je daarom vaker controleren om te verifiëren dat je dit juist níét bent.

Gelukkig bestaan er browserextensies, zoals de CAPTCHA clicker voor Chrome en Firefox browsers. Hiermee kun je de VPN gewoon gebruiken, zonder last te hebben van reCAPTCHA’s. Ook kan het helpen om een andere server te gebruiken.

Een misplaatst gevoel van zekerheid

Er zijn sommige mensen die geloven dat hen niets meer kan overkomen, zodra ze met een VPN verbonden zijn; dat ze geen malware kunnen binnenhalen of hun IP-adres niet op een andere manier achterhaald kan worden. Ook denken veel mensen dat ze met behulp van een VPN automatisch toegang krijgen tot alles wat er maar op het internet te vinden is. Dat is helaas niet het geval.

Voor de duidelijkheid, zelfs met een sterk versleutelde en stabiele VPN-verbinding kun je:

 • Gevonden worden door adverteerders, trackers, hackers, inlichtingendiensten.
 • Getroffen worden door malware.
 • Buitengesloten worden door netwerken, databases, deep web pagina’s etc.

Smartphone met daarop het icoon van een incognito mannetjeVPN’s zorgen ervoor dat je data versleuteld wordt, je IP-adres verborgen is, en dat je toegang tot sites krijgt die exclusief voor sommige IP-adressen is. Als een hacker of inlichtingendienst jou echter graag wil aanpakken, zijn er manieren buitenom je IP-adres om je te identificeren. Het IP-adres is alleen het eerste waar veel mensen naar zullen zoeken.

Een VPN-verbinding is dus allesbehalve een licentie om nare, illegale of roekeloze dingen op het internet te gaan doen. Gebruik altijd je verstand en houd je aan de wet.

Gratis VPN’s: soms nog erger dan niets

Sommige mensen kiezen ervoor om gratis VPN’s te proberen. Daar is in principe niets mis mee, alleen zijn heel wat gratis VPN-diensten niet tot leven geroepen om de privacy van de gemiddelde burger te beveiligen. Deze bedrijven bestaan alleen om snel wat geld te verdienen op het internet.

Je gaat er met een VPN-dienst echter mee akkoord dat jouw internetverkeer via zijn servers verloopt. Jij betaalt de provider, deze versleutelt jouw data en verwijdert het daarna weer. Gratis VPN-diensten verdienen daarentegen hun geld door jouw data te verkopen aan bijvoorbeeld adverteerders. Een aardig voorbeeld is Hola VPN. In dit geval is het product dat ze verkopen niet het stukje software dat je installeert, maar jouw gegevens die ze aan derde partijen doorverkopen.

Je kunt in zo’n geval beter helemaal geen VPN gebruiken. In plaats daarvan is het beter om een adblocker of andere browserextensie te installeren.

Limieten van gratis VPN’s

Ook hebben veel gratis VPN-aanbieders datalimieten, snelheidslimieten, reclames en downloadbeperkingen. Het is hierdoor simpelweg niet fijn om te gebruiken. Bovendien zijn veel gratis VPN-applicaties onveilig. Er kan bijvoorbeeld spyware en malware in de download verborgen zitten. Zo kom je dus juist in de problemen, terwijl je probeert jezelf te beschermen door een VPN te gebruiken.

Mocht je een gratis VPN overwegen, denk hier dan altijd goed over na. Kies bijvoorbeeld voor een veilige gratis VPN-aanbieder die door ons getest is. Niet alle gratis VPN-diensten zijn immers zó erg. Zo is de gratis versie van bijvoorbeeld ProtonVPN een prima dienst.

Ervaar je altijd nadelen van een VPN?

Deze nadelen van een VPN zijn onhandig, maar spelen niet altijd een rol. Het kan dat je in plaats van deze nadelen juist voordelen ondervindt wanneer je een VPN gebruikt. Zo kan het dat:

 • Je verbindingssnelheid juist omhoog gaat door een VPN.
 • Het blokkeren van VPN’s door firewalls niet altijd een probleem is.
 • Je internetverbinding niet geblokkeerd wordt door een kill switch.

Je verbindingssnelheid gaat juist omhoog door een VPN te gebruiken

Zo is het mogelijk dat je verbindingssnelheid juist omhoog gaat door een VPN. Dit is bijvoorbeeld het geval als een internetprovider het dataverkeer artificieel afknijpt. In sommige gevallen kan de VPN dit omzeilen en ervoor zorgen dat de volledige bandbreedte weer tot je beschikking staat. Zo is je internetverbinding met een VPN dus veiliger én sneller.

Je krijgt toegang tot wereldwijde content van streamingdiensten, zoals Netflix

Ook het blokkeren van VPN’s door firewalls is niet altijd een probleem. Of een VPN geblokkeerd wordt, hangt onder andere af van het gebruikte encryptie-protocol. Netflix blokkeert niet elke VPN-verbinding. Het ligt vaak aan de gekozen VPN-aanbieder en de gebruikte server of Netflix toegankelijk is.

Sommige VPN-aanbieders hebben de strijd tegen Netflix opgegeven, terwijl andere aanbieders actief werk maken van het omzeilen van Netflix-blokkades. Er zijn dus nog altijd manieren om buitenlandse Netflix te kijken.

Je hebt controle over het behouden van al je internetverkeer

Kill Switch UitTen slotte zijn er ook VPN’s zonder kill switch, zodat je internetverbinding niet opeens geblokkeerd wordt. Weer bij anderen kun je dit zelf aan- of uitzetten. Het is natuurlijk wel goed om te onthouden dat je zonder een kill switch zomaar onbeveiligd op het internet surft.

Het is dus aan te raden om de kill switch van je VPN-verbinding gewoon zijn werk te laten doen. Wellicht is het onhandig wanneer je internetverbinding ineens wegvalt, maar met deze slimme tool weet je wel dat je altijd via een anoniem en versleuteld IP-adres op het internet zit.

Conclusie

Er zitten dus nadelen aan een VPN. Er zijn daarentegen nog veel meer voordelen. Zeker als je verbinding maakt met een van de beste VPN’s. Hoewel je snelheid kan vertragen, kan deze ook verhogen. Je kunt bovendien content uit het buitenland bekijken en veilig op het internet surfen. Je moet alleen wel oppassen met welke VPN-service je kiest.

Nadelen van een VPN: veelgestelde vragen

Wil je snel antwoord op je vraag? Kijk dan in onze FAQ of stel je vraag in de reacties. We zullen hem zo goed mogelijk beantwoorden.

Het gebruik van een VPN kan nadelen met zich meebrengen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Je internetsnelheid kan vertragen.
 • Je toegang tot websites kan worden geblokkeerd.
 • Je moet meer CAPTCHA’s invullen.

Gelukkig kun je de meeste nadelen vermijden.

Kort gezegd zorgt een VPN ervoor dat je online veiliger, anoniemer en vrijer bent. Hoe dit precies zit én andere voordelen lees je in ‘De voordelen van een VPN-verbinding‘.

Een Virtual Private Network (VPN) is een tool om je online vrijheid, veiligheid en privacy te verbeteren. Het versleutelt je data en verbergt je IP-adres.

Meer weten over VPN’s? Lees dan ons artikel ‘Wat is een VPN?‘.

Cybersecurity analist
David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
10
Reacties
Plaats een reactie
 1. Bied T-mobile ook vpn aan.

  • Nee, T-Mobile biedt geen VPN-dienst aan. Op onze review-pagina zie je welke VPN-diensten er sowieso zijn. We updaten onze reviews regelmatig en voegen bovendien ook telkens nieuwe providers toe.

 2. Is VPN via Kaspersky in alle opzichten veilig?

  • De VPN van Kaspersky hebben we (nog) niet getest, dut dit zouden we je niet met zekerheid kunnen zeggen. Wel is het vaak zo dat de VPN’s die enkel als extra dienst worden aangeboden bij een organisatie die als core-business een andere tool aanbiedt minder goed zijn en een minder goed privacybeleid hebben dan organisatie die als core-business VPN aanbieden.

 3. Een groot nadeel is de steeds terugkerende captcha’s. Elke 5 minuten de stoplichten en fietsen 5 x invullen zorgt dat je erg fanatiek je privacy moet willen beschermen.

  • Dit is inderdaad vervelend, maar het is gelukkig niet altijd zo. Er zijn soms periodes dat je wat vaker captcha’s moet invullen, omdat er veel verkeer van een bepaalde server afkomt, maar dit duurt vaak maar een dag of twee. Ook wisselen naar een andere server zou moeten helpen.

 4. Panda dan?

  • China heeft nog geen lijst met goedgekeurde VPN’s vrijgegeven dus we kunnen niet met zekerheid zeggen of Panda VPN is toegestaan of niet. Voor nu kun je het beste aannemen dat een particuliere VPN in principe niet is toegestaan, maar dat ze nog wel gewoon werken en dat er nog geen gevolgen zijn voor buitenlandse gebruikers van VPN’s in China.

 5. Hallo, China heeft recent ongeautoriseerde VPN’s Strafbaar gesteld, kun je mij zeggen of ExpressVPN door de Chinese overheid geautoriseerd is?

  • Het is nog niet helemaal duidelijk welke VPN’s wel of niet strafbaar zijn gesteld door China. Wij vermoeden echter dat ExpressVPN een ongeautoriseerde VPN is in China, omdat China vaker heeft geprobeerd om ExpressVPN te blokkeren.

Een reactie plaatsen