Nadelen VPN Uitgelicht Weegschaal Rood

Wat zijn de nadelen van een VPN-verbinding?

Laatst bijgewerkt: 7 december 2018
Leestijd: 1 minuut, 17 seconden

Wat zijn de mogelijke nadelen van een VPN?

De volgende nadelen kunnen mogelijk hun intrede doen bij VPN-gebruik:

  • Door de encryptie en het omleiden van het internetverkeer kan de verbindingssnelheid afnemen
  • Een VPN kan geblokkeerd worden door onder meer internetproviders, bepaalde firewalls en door streamingdiensten als Netflix
  • De kwaliteit van de encryptie is moeilijk te controleren voor consumenten
  • In sommige landen is VPN-gebruik illegaal

Spelen deze nadelen altijd bij VPN-gebruik?

De genoemde nadelen spelen niet altijd een rol. Zo kan het ook zijn dat de verbindingssnelheid omhoog gaat door een VPN. Bijvoorbeeld als een internetprovider het dataverkeer artificieel afknijpt; de VPN omzeilt dit in sommige gevallen en zorgt er dan voor dat de volledige bandbreedte benut kan worden.

Netflix App IcoonOf een VPN geblokkeerd wordt door bepaalde firewalls hangt mede af van het gebruikte encryptie-protocol. Zo wordt niet elke VPN-verbinding geblokkeerd door Netflix; het ligt vaak aan de gekozen VPN-aanbieder en de gebruikte server of Netflix toegankelijk is. Sommige VPN-aanbieders hebben de strijd tegen Netflix opgegeven, terwijl andere aanbieders actief werk maken van het omzeilen van Netflix-blokkades.

In sommige landen is VPN-gebruik illegaal omdat VPN’s gebruikt kunnen worden om overheidscensuur te omzeilen. In Turkije, China en enkele golfstaten kunnen er juridische stappen volgen tegen mensen die toch een VPN gebruiken.


Extra nadelen van gratis VPN-diensten

Gratis VPN op computer geïnfecteerd met virussen en foutmeldingen

Gratis VPN-diensten hebben vaak nog enkele additionele nadelen. Denk hierbij aan datalimieten, snelheidslimieten, reclames en downloadbeperkingen. Ook zijn veel gratis VPN-applicaties onveilig, in die zin dat er spyware en malware geïnstalleerd wordt. Mocht je een gratis VPN overwegen, kies dan voor een veilige gratis VPN-aanbieder.

Duitse versie

Hoofdauteur:

Meer artikelen uit het ‘VPN info’ dossier

Reacties
Plaats een reactie
1
Reacties
  1. Hallo, China heeft recent ongeautoriseerde VPN’s Strafbaar gesteld, kun je mij zeggen of ExpressVPN door de Chinese overheid geautoriseerd is?

    • Het is nog niet helemaal duidelijk welke VPN’s wel of niet strafbaar zijn gesteld door China. Wij vermoeden echter dat ExpressVPN een ongeautoriseerde VPN is in China, omdat China vaker heeft geprobeerd om ExpressVPN te blokkeren.

Een reactie plaatsen

Op zoek naar een VPN?

Bekijk ons overzicht met de meest betrouwbare, snelle en veilige VPN-services.
Uitgebreid getest door experts.

Bekijk welke VPN het beste bij je past