Nieuws:
Home » Algemeen » Wat is een VPN

Wat is een VPN

Een VPN legt een beveiligde verbinding

Een virtual private network (oftewel VPN) is een privenetwerk via een openbaar netwerk, zoals het internet. Het zorgt ervoor dat een gebruiker (computer, tablet, telefoon etc) zijn internetverkeer via een aparte server laat met een beveiligde verbinding laat lopen. Hierdoor lijkt het alsof de gebruiker zich op de locatie van de beveiligde server bevindt.

In praktijk houdt dit in dat je internetverkeer versleuteld wordt en je locatie en indentiteit verborgen worden.

werking vpn schematisch

Anoniem door een VPN

Door gebruik te maken van een VPN (verbinding) wordt je identiteit op het internet verborgen. De computers / servers (bv websites, chatrooms en downloadprogramma’s) waarmee je verbindt denken dat jij de VPN server zelf bent. Je Ip-adres wordt dus verborgen (ip adres verandert naar het ip-adres van de VPN server) en daarmee verandert ook je locatie waar ze denken dat jij te bevindt (ze denken dat jij je bevindt waar de VPN server staat).

Veiliger internetten door een VPN

Al het internetverkeer tussen jouw computer (laptop, tablet of smartphone) en de VPN server wordt zwaar versleuteld (encryptie). Hierdoor loop je geen risico als je internetverkeer afgeluisterd wordt door hackers of door de overheid. Hierdoor kun je veilig internetten als je niet op je werk bent en hoef je niet bang te zijn voor de erg onveilige openbare netwerken op vliegvelden en in cafe’s.

Er zijn talloze redenen waarom mensen een VPN gebruiken. Een aantal voorbeelden:

  • Beveiliging tegen hackers
  • Afluisteren van overheden tegengaan
  • Anoniem downloaden, zonder risico op claims
  • Beschikbaar maken van websites / diensten die alleen voor een bepaald land bedoeld zijn

 

Geef een reactie