Wat is een VPN

Een VPN legt een beveiligde verbinding

Een virtual private network (oftewel VPN) is een privénetwerk via een openbaar netwerk, zoals het internet. Een VPN zorgt ervoor dat het internetverkeer van een gebruiker via een aparte server wordt omgeleid middels een beveiligde verbinding. Hierdoor lijkt het alsof de gebruiker zich op de locatie van de beveiligde server bevindt. Dus als jij vanuit Amsterdam verbinding maakt met een VPN-server in New York, dan wordt al jouw internetverkeer omgeleid via New York. Hier merk je zelf eigenlijk niets van, maar het heeft tal van voordelen, die we hieronder zullen uitleggen.

In de praktijk houdt het in dat je internetverkeer versleuteld wordt en je locatie en identiteit verborgen worden.

werking vpn schematisch

Anoniem door een VPN

Door gebruik te maken van een VPN wordt je identiteit op het internet verborgen. De computers / servers (bijv websites, chatrooms en downloadprogramma’s) waarmee je verbindt denken dat jij de VPN server zelf bent. Je IP-adres wordt dus verborgen (het IP-adres verandert naar het IP-adres van de VPN server) en daarmee verandert ook je digitale locatie. Om het voorbeeld van de VPN server in New York weer even aan te halen; elke website die jij bezoekt zal denken dat jij vanuit New York verbinding zoekt met hun website, omdat ze jouw nieuwe IP-adres (dat van de VPN server) registreren. Jouw echte IP-adres en locatie blijven dus verborgen.

Veiliger internetten door een VPN

Al het internetverkeer tussen jouw computer (laptop, tablet of smartphone) en de VPN server wordt zwaar versleuteld (encryptie). Hierdoor loop je geen risico dat je internetverkeer stiekem bekeken wordt door hackers of door overheden. Hierdoor kun je overal veilig en anoniem internetten, en hoef je niet bang te zijn voor onveilige openbare Wifi-netwerken op vliegvelden en in cafe’s. Door de versleuteling van de VPN kan niemand jouw verbinding kraken.

Er zijn talloze redenen waarom mensen een VPN gebruiken. Een aantal voorbeelden:

 • Beveiliging tegen hackers
 • Afluisteren van overheden tegengaan
 • Anoniem downloaden, zonder risico’s op claims
 • Beschikbaar maken van websites / diensten die alleen voor een bepaald land bedoeld zijn (zoals Uitzending Gemist vanuit het buitenland, of Netflix USA vanuit Nederland)

Bekijk de beste VPN’s van 2017

Duitse versie

2 reacties

 1. Youri hogenboom

  Wat vinden jullie beter? Een VPN om veilig te internetten of een proxy server?
  En is een gratis VPN net zo goed als een betaalde?

  • Dag Youri, ligt er aan hoe je veilig internetten definieert. Met een proxy mis je de versleuteling van een VPN, hetgeen de verbinding in dat opzicht minder veilig maakt. Een proxy kan je wel vaak een bepaalde mate van anonimiteit bieden, in de zin dat je IP-adres niet bekend wordt bij de website die je bezoekt.

   Er zijn wel degelijk goede gratis VPN-services. Wel heeft een gratis dienst de nodige beperkingen, maar afhankelijk van wat je met je VPN wil doen zijn die beperkingen soms te overzien. Kijk ook eens bij onze review-sectie, daar zit mogelijk een gratis of betaalde VPN-optie tussen die geschikt is voor je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *