Home - VPN algemeen - VPN uitgelegd: Wat is een VPN en waar gebruik je het voor?

VPN uitgelegd: Wat is een VPN en waar gebruik je het voor?

Wat is een VPN?

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over het gebruik van een VPN. Langzaam maar zeker wordt VPN steeds populairder, en dat is niet zonder reden. Een VPN-verbinding biedt een internetgebruiker namelijk drie zeer essentiële zaken: veiligheid, anonimiteit en vrijheid op het internet.

 • Veiligheid wordt geboden doordat een VPN al het internetverkeer versleutelt en beveiligt tegen partijen die data proberen te onderscheppen, zoals hackers en overheden.
 • Anonimiteit wordt geboden doordat jouw IP-adres wordt verborgen zodra je verbinding maakt met een VPN-server. Het IP-adres is als het ware de persoonlijke identificatiecode van jouw internetverbinding, waaraan je herkend kan worden online. Als VPN-gebruiker neem je het IP-adres van de VPN-server aan. Hierdoor kunnen andere partijen op het internet jouw locatie en identiteit niet langer achterhalen.
 • Vrijheid wordt geboden doordat een VPN-provider je in staat stelt te verbinden met servers over de hele wereld. Door te verbinden met een VPN-server in een bepaald land, ga je het internet op alsof je zelf in dat land bent. Het internet is namelijk niet overal ter wereld vrij toegankelijk. Je kan daarbij denken aan online censuur, restricties op sociale media en beperkingen van online streamingdiensten. Ook als Nederlander heb je daarmee te maken. Veel Nederlandse websites en streamingdiensten werken niet buiten Nederland. Dit kan je oplossen met een VPN. Ook kan je vanuit Nederland toegang krijgen tot sites en diensten die normaal gesproken niet in Nederland beschikbaar zijn, zoals de Amerikaanse versie van Netflix.

Veel mensen vinden het fenomeen VPN maar complex. Daarom leggen we op deze pagina precies uit wat VPN is, hoe je het gebruikt en welke handige toepassingen er allemaal mogelijk zijn!

Wil je graag zelf alvast gebruik gaan maken van een VPN, dan is ons overzicht van de beste VPN-aanbieders interessant voor jou:

Bekijk beste VPN’s

Hoe werkt een VPN

Er zijn verschillende manieren waarop een VPN verbinding kan worden opgezet. Over het algemeen is de opstelling als volgt:

 1. Als gebruiker sluit je een abonnement bij een VPN-aanbieder af. Hierdoor krijg je toegang tot het servernetwerk van de VPN-provider. Ook kan je nu de benodigde VPN-software (apps) downloaden. Deze software is doorgaans beschikbaar voor al je apparaten en besturingssystemen (Windows, Mac, iPhone, Android).
 2. Gebruikmakend van de VPN-software kun je gemakkelijk de gewenste veiligheidsinstellingen selecteren. Vervolgens kies je uit een lijst een server waarmee je wilt verbinden.
 3. De VPN-software versleutelt het internetverkeer en stuurt alle data over de beveiligde verbinding naar de VPN-server.
 4. De VPN-server ontvangt het versleutelde internetverkeer van jouw apparaat en ontsleutelt het internetverkeer.
 5. De VPN-server stuurt vervolgens het ontsleutelde internetverkeer het internet op. Ook ontvangt de VPN-server eventueel teruggestuurd internetverkeer dat bedoeld is voor jou als gebruiker.
 6. Het internetverkeer dat de VPN-server ontvangt wordt vervolgens versleuteld en via de beveiligde verbinding terug naar jou als gebruiker gestuurd.VPN hoe werkt het

Het komt erop neer dat de VPN-applicatie op de achtergrond van je computer, tablet of smartphone draait. Hier merk je zelf eigenlijk weinig van, en je kan gewoon gebruikmaken van het internet. Maar je internetverkeer is nu dus beveiligd en je bent anoniem. Voor meer informatie over de precieze werking van een VPN verwijzen wij naar het artikel: Hoe werkt een VPN verbinding.

Waar wordt een VPN voor gebruikt

Er zijn diverse redenen waarom mensen een VPN gebruiken. De meest voorkomende redenen zijn:

 • Anonimiteit op het internet: Een VPN-verbinding verbergt je IP-adres en locatie. Het lijkt alsof de gebruiker zich bevindt op de locatie van de VPN-server. Hierdoor kunnen websites en anderen je echte locatie niet achterhalen.
 • Beveiliging tegen hacker en overheden: In toenemende mate wordt bekend hoeveel er op het internet afgeluisterd wordt. Zonder VPN-verbinding stuur je al je gegevens onbeveiligd het internet op. Je internetverbinding is hierdoor erg makkelijk af te luisteren. Een VPN versleutelt je internetverkeer waardoor afluisteren geen zin heeft.
 • Veilig internetten op publieke netwerken: Het gebruik van publieke netwerken is erg riskant. Andere gebruikers van publieke netwerken (bijvoorbeeld hackers) kunnen namelijk al je internetverkeer makkelijk afluisteren of omleiden. De kans dat je bijvoorbeeld de inloggegevens van je email of je creditcard gegevens op deze manier kwijtraakt is erg groot. Door een VPN te gebruiken versleutel je alle gegevens die je het netwerk op stuurt. Hierdoor heeft een hacker niks aan de afgeluisterde internetgegevens.
 • Censuur en geografische blokkades omzeilen: Het internet kent vele restricties. Zo kun je normaal gesproken geen Nederlandse tv in het buitenland kijken en kun je met Netflix in Nederland beduidend minder films en series kijken met Netflix in Amerika. Daarnaast zijn er vele landen (bv China, Turkije en Arabische landen) die toegang tot bepaalde internetdiensten (bv Whatsapp, Skype of Facebook) blokkeren. Zelfs in Nederland wordt The Pirate Bay geblokkeerd. Een VPN verandert je geografische locatie waardoor dergelijke blokkades omzeild kunnen worden.
 • Anoniem downloaden (en uploaden): Downloaders (bv via Torrents of Usenet / nieuwsgroepen) worden steeds meer gevolgd. Veel mensen willen liever niet dat anderen weten wat ze gedownload hebben en kiezen er dus voor om anoniem te gaan downloaden. Een VPN verbinding is hier bij uitstek geschikt voor.
 • Een digitaal persoonsdossier voorkomen: Advertentienetwerken zoals Facebook, Google en Twitter proberen een zo goed mogelijk privé dossier over iedereen op te bouwen. Deze informatie kan vervolgens verkocht worden aan adverteerders of overheden. Het gebruik van een anonieme VPN verbinding gaat het opbouwen van een dergelijk dossier tegen.
 • Toegang tot bedrijfsnetwerken: Steeds meer bedrijven bieden hun werknemers de mogelijkheid om van thuis op hun netwerk in te loggen en op deze manier van thuis uit te kunnen werken. Hiervoor worden ook VPN verbindingen gebruikt.

Voor een uitgebreider artikel over de redenen waarom mensen VPN netwerken gebruiken verwijzen wij je naar: Waarom mensen een VPN gebruiken.

Een VPN verbinding gebruiken

Om gebruik te maken van een VPN-netwerk heb je een VPN-account nodig. Een goed account kun je vaak al voor enkele euro’s per maand afsluiten. Na het registeren geeft de aanbieder je inloggegevens voor hun VPN-servers. Deze inloggegevens kun je vervolgens gebruiken om verbinding te maken met de servers van de aanbieder. De meeste (grote) aanbieders bieden speciale (gratis) VPN-programma’s of VPN-Apps waarmee je erg makkelijk een verbinding kunt opzetten. In deze programma’s kun je vaak kiezen welk protocol je wil gebruiken en met welke servers in welk land / stad je wilt verbinden.

Onze keus (VPN provider)

Wij hebben alle grote VPN aanbieders van dit moment getest en momenteel is ExpressVPN onze eerste keus aanbieder. Een uitgebreidere beschrijving van de beste VPN aanbieders staat op Beste VPN providers van 2017. ExpressVPN biedt momenteel de beste prijs/ kwaliteit verhouding met snelle VPN-servers, stabiele verbindingen, goede privacy-regelementen en een 30-dagen niet-goed-geld-terug garantie.Beste Premium VPN. Snel, veilig en 30 dagen geld-terug-garantie.
Actie: 3 maanden gratis bij een jaarabonnement. (Klik hier) *Werkt alleen via de links op onze website.

Extra tip: om in één keer alle apparaten thuis gebruik te laten maken van de VPN-verbinding kun je in sommige routers de VPN-verbinding instellen. Hierdoor gebruiken alle apparaten die met die router verbonden zijn automatisch de VPN-verbinding. Dit instellen kan technisch uitdagend zijn. Indien mogelijk adviseren wij DD-WRT routersoftware te gebruiken: zie dit artikel VPN op Router instellen (DD-WRT stappenplan)

Welke VPN protocollen zijn er?

VPN verbindingen maken gebruik van een versleutelde verbinding (tunnel). Er zijn verschillende manieren (protocollen) waarmee een dergelijke VPN verbinding kan worden opgezet. De meest gebruikte zijn:

 • OpenVPNOpenVPN is momenteel een van de meest gebruikte protocollen. OpenVPN is een open-source protocol met versleuteling op basis van OpenSSL en het SSLv3/TLSv1 protocol. OpenVPN wordt door de meeste VPN providers ondersteund e is beschikbaar voor vele diverse platformen (oa Windows, Mac (OSx), Android, iOS, Linux, DD-WRT routers). OpenVPN wordt over het algemeen als beste keuze gezien.
 • IPSec/L2TP: in dit gecombineerde protocol zorgt IPsec voor de versleuteling (encryptie) en L2TP voor de verbinding (tunnel). IPsec/L2TP zit standaard gebouwd in de meeste besturingssystemen en is een goede keuze indien OpenVPN niet beschikbaar is.
 • PPTP: PPTP (Point to Point Tunneling Protocol) is een van de eerste protocollen die beschikbaar kwam. Het protocol kent een aantal (potentiële) veiligheidslekken. Hierdoor is het gebruik van PPTP is veel gevallen af te raden tenzij snelheid belangrijker is dan veiligheid (bijvoorbeeld in het omzeilen van blokkades van streamingdiensten).
 • Softether: Softether is geen stand-alone protocol maar een open-source applicatie die cross platform werkt en ondersteuning biedt voor VPN-protocollen zoals SSL VPN, L2TP / IPsec, OpenVPN en Microsoft Secure Socket Tunneling Protocol. Ondersteuning wordt door SoftEther geleverd in de vorm van één enkele VPN-server.

Een VPN verbinding opzetten

Er zijn verschillende manieren om een VPN verbinding op te zetten. Thuisgebruikers kunnen het beste kiezen voor een abonnement bij een VPN-provider.
Er zijn een aantal zeer grote providers met zeer snelle VPN-servers over de hele wereld. Deze providers zorgen ervoor dat de beveiliging en snelheid van hun servers op orde is.
Wij hebben de beste VPN providers op een rij gezet:

Beste VPN’s van 2017

Duitse versie

6 reacties

 1. Youri hogenboom

  Wat vinden jullie beter? Een VPN om veilig te internetten of een proxy server?
  En is een gratis VPN net zo goed als een betaalde?

  • Dag Youri, ligt er aan hoe je veilig internetten definieert. Met een proxy mis je de versleuteling van een VPN, hetgeen de verbinding in dat opzicht minder veilig maakt. Een proxy kan je wel vaak een bepaalde mate van anonimiteit bieden, in de zin dat je IP-adres niet bekend wordt bij de website die je bezoekt.

   Er zijn wel degelijk goede gratis VPN-services. Wel heeft een gratis dienst de nodige beperkingen, maar afhankelijk van wat je met je VPN wil doen zijn die beperkingen soms te overzien. Kijk ook eens bij onze review-sectie, daar zit mogelijk een gratis of betaalde VPN-optie tussen die geschikt is voor je.

 2. hoe kan ik een vpn opzetten met mijn ipad en iphone?

 3. Ik heb mijn laptop security geregeld met Avast (en eigenlijk al de laatste 3 computers daarvoor ook) en heb nooit problemen en het is gratis. Enige waar ik oplet is dat ik niet aan al die Google programma’s blijf hangen die ze promoten. Nu biedt Avast ook VPN aan voor een lage maandprijs afhankelijk van hoe lang je afsluit. Ze claimen van alles te hebben dat jullie hier als belangrijk noemen zoals geen log, 5 apparaten en snel enz. Hebben jullie ervaring met Avast?

  • Avast VPN hebben wij zelf nog niet uitebreid getest, staat wel op de planning. Wij kunnen daar op dit moment geen uitspraak over doen. Internationale reviews bekijkend lijken ze redelijk te zijn, maar niet behorend tot de top. Wij kunnen slechts adviseren enkele aanbieders te bekijken waar wij zelf goede ervaring mee hebben, zoals GOOSE VPN of ExpressVPN bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *