Urban VPN Review 2022

Update: 19 januari 2022
Hoogtepunten
 • Makkelijk te gebruiken app
 • Houdt logs bij
 • Onduidelijk of de VPN wel goed verbinding maakt
Score
5.5

Onze Urban VPN score

 • Snelheid
  6.5
 • Veiligheid
  3.0
 • Gebruiksgemak
  7.0
 • Servers
  6.0

Urban VPN review (2022) – Gratis VPN met onzekere snelheden

Urban VPN is een interessante VPN op de (gratis) VPN-markt. Veel VPN’s gebruiken hun gratis versie vooral om klanten over de streep te trekken voor een betaald abonnement. Urban VPN biedt echter niet eens betaalde abonnementen aan: de service is volledig gratis.

Urban VPN is in 2018 opgericht en heeft zijn hoofdkantoor in de VS. De service prijst zichzelf erom een volledig gratis VPN te zijn met onbeperkte bandbreedte, goede snelheden en een volledig anonieme verbinding. Hun slogan luidt dan ook: “The only 100% FREE, 100% fast & 100% anonymous VPN in the world”. Dit is natuurlijk nogal een claim, en eentje die VPNGids graag wilde testen. Dat hebben we dan ook gedaan. De resultaten van ons onderzoek lees je hieronder, in onze review van Urban VPN.

Urban VPN review: in het kort

PluspuntenMinpunten
Erg simpele en makkelijk te gebruiken appGeen Nederlandse software en website
Zeer snelle en makkelijke installatieGeen handmatige serverlocatie-selectie
Voor Windows en Mac wordt OpenVPN gebruiktVeel variatie tussen serversnelheden en stabiliteit
Volledig gratisHet P2P VPN-netwerk maakt de veiligheid en stabiliteit afhankelijk van de gebruikers
Werkt met de Nederlandse NetflixSommige IP-tools zagen onze echte locatie en IP-adres
Wordt moeilijk gedetecteerd door streamingdienstenGeeft geen toegang tot de Amerikaanse Netflix
Goede browse- en streamingsnelhedenNiet geschikt voor torrenting
Voldoende serverlocaties voor een gratis VPN (55)Niet geschikt voor gamen
Geen klantenservice
Geen duidelijkheid over encryptieprotocollen en andere veiligheidsmaatregelen
Urban VPN logt informatie, zoals IP-adressen
Biedt geen (belangrijke) extra opties, zoals een kill-switch
Verkoopt (anoniem) gebruikersgegevens door – wij konden niet vinden hoe je dit uitschakelt
Urban VPN is gevestigd in een 5-eyes land (de VS)

Urban VPN is geen VPN die wij onze gebruikers aanraden. Ja, de VPN is gratis. En ja, het is één van de weinige gratis VPN’s zonder snelheids- en bandbreedtelimieten.

De VPN kampt echter met stabiliteitsproblemen, matige snelheden (vergeleken met goedkope premium VPN’s) en een gebrek aan handige extra opties, zoals een kill switch. Daarbij logt de provider gegevens en verkoopt deze zelfs door. In theorie kan dit doorverkopen “uitgezet” worden, maar wij konden de optie hiervoor niet vinden. Tot slot is deze VPN niet in staat tot veel dingen die men van een moderne VPN verwacht. Denk aan het downloaden van torrents, het bereiken van de Amerikaanse Netflix en het verzorgen van een soepele, anonieme game-ervaring.

De voordelen van deze VPN zijn vooral de simpele interface en, nogmaals, het feit dat de VPN gratis is. Wij vinden dit niet opwegen tegen de genoemde nadelen.

Specificaties Urban VPN
Besturingssysteem
 • Android
 • ,
 • Windows
 • ,
 • Mac
 • ,
 • iOS
Gelijktijdige verbindingen
 • Geen limiet
Protocollen
 • OpenVPN
Werkt ook met
 • Apple
 • Android
 • Windows
 • Hide IP

Snelheid – Hoe snel is Urban VPN?

De snelheid is een zeer belangrijk element van elke VPN. Toen VPN’s op de markt kwamen waren mensen vooral erg geïnteresseerd in de mogelijkheden op het gebied van veilige en anonieme communicatie. Tegenwoordig is voor veel mensen een goede streamingsnelheid om Netflix mee te kijken een net zo belangrijk criterium. Dat is precies waarom we de snelheid van alle VPN’s die wij reviewen uitvoerig testen.

Dit zijn onze conclusies over de snelheid van Urban VPN:

 • Tijdens het browsen en streamen bleken zowel de Belgische als Amerikaanse Urban VPN-server redelijk snel te werken
 • Urban VPN is niet geschikt voor het (snel) downloaden van Torrents
 • Urban VPN is niet geschikt voor online multiplayer gamen, omdat het lang kan duren om verbinding te maken met een server.
 • De snelheid en stabiliteit van Urban VPN verschilt enorm.

Speedtest resultaten Urban VPN

Hieronder presenteren we de speedtest resultaten van Urban VPN, met wat uitleg. Direct daarna bespreken we de snelheid van Urban VPN in dagelijks gebruik.

VERBINDINGPINGDOWNLOADSNELHEID (MBPS)UPLOADSNELHEID (MBPS)
Zonder VPN1529.328.26
Belgische Urban VPN-server1927.417.21
Amerikaanse Urban VPN-server9524.498.11

In de tabel hierboven zie je ook een speedtest zonder VPN. Dit gebruiken we als nulmeting, zodat we kunnen zien hoeveel Urban VPN onze verbinding vertraagt ten opzichte van onze ‘basissnelheid’.

Let op: normaal gesproken testen we met een Nederlandse VPN-server. We waren echter niet in staat om verbinding te maken met een Nederlandse server. Daarom hebben we de speedtest uitgevoerd met een server in België.

Zoals je kunt zien is dit op papier zeker geen slecht resultaat. We zijn met de Belgische Urban VPN-server wat downloadsnelheid verloren. Daarnaast is de uploadsnelheid ook iets afgenomen.

Dit zijn zeker geen slechte resultaten, al helemaal niet voor een compleet gratis VPN. We benadrukken wel, zoals later in dit artikel besproken wordt, de snelheden van Urban VPN niet erg stabiel zijn en erg kunnen variëren. Zo hebben we ook wel eens veel lagere resultaten gemeten dan die hierboven. We vinden het belangrijk om VPN’s hierin een beetje het voordeel van de twijfel te geven, omdat een snelheidstest afhangt van veel factoren, niet alleen de VPN. Daarom hebben we tientallen tests gedaan en de test gekozen die naar onze mening, met algemeen gebruik in het achterhoofd, het meest representatief is.

Het doen van de speedtest met de Amerikaanse server verliep niet echt soepel. Het duurde via Speedtest.net erg lang voordat we de speedtest konden uitvoeren. Zoals je kunt zien is de ping gestegen en de downloadsnelheid afgenomen.

Hoe snel is Urban VPN tijdens dagelijks gebruik?

Cijfers zijn natuurlijk belangrijk om een idee te krijgen van de snelheid van een VPN. Het is echter vooral belangrijk hoe deze cijfers zich vertalen naar de werkelijke internetervaring. Daarom hebben we uitvoerig getest hoe Urban VPN presteert tijdens dagelijks internetgebruik. Onze bevindingen vind je hieronder. Daarbij waren de snelheidstesten die wij van Urban VPN konden doen op zijn zachtst gezegd wisselvallig te noemen. Daarom vermoeden wij dat voor velen de sectie hieronder het belangrijkst zal zijn om een goede indruk van Urban VPN’s snelheid te krijgen.

Snelheid tijdens het browsen

De browsesnelheid van Urban VPN was naar onze ervaring best goed, zeker voor een volledig gratis VPN. In tegenstelling tot de snelste premium VPN’s, zoals ExpressVPN en Surfshark, kun je websites wel even zien laden. Gelukkig was dit vrijwel altijd maar van korte duur.

We merkten wel dat dit laadproces wat langer duurde toen we een server kozen die een stuk verder van ons vandaan was, zoals een Amerikaanse server. Als je Urban VPN gebruikt voor browsen, raden we je dan ook aan om een server te kiezen die niet al te ver weg is. Gelukkig is dit bij browsen vaak geen probleem, omdat gebruikers hierbij niet vaak geografische blokkades hoeven te omzeilen, zoals bij streaming.

Snelheid tijdens het streamen

Streamen met een Belgische Urban VPN-server ging bij ons vrij goed. We konden zowel op Youtube als op Netflix makkelijk video’s afspelen. Dit ging vrijwel zonder haperingen. Als we al (significante) vertraging bemerkten, dan vond deze meestal plaats tijdens het laden van de overzichten op Youtube en Netflix en af en toe bij het opstarten van een video. Maar als de video eenmaal afspeelde, gebeurde dit zonder onderbrekingen.

Het streamen met de Amerikaanse server was iets lastiger. Het laden van video’s op YouTube ging erg langzaam. Af en toe viel onze internetverbinding zelfs helemaal weg.

Snelheid tijdens het torrenten (downloaden)

We waren helaas niet in staat om met Urban VPN Torrents te downloaden. De copyright vrije Torrent die we hadden gekozen om Urban VPN te testen begon niet eens met downloaden. Als je meer wilt weten over Urban VPN en torrents, vind je meer informatie onder het kopje ‘Urban VPN en torrents’.

Snelheid tijdens het gamen

Voor de privacygerichte gamers onder ons is een VPN met goede gamingsnelheden erg belangrijk. Daarom hebben we ook de prestaties van Urban VPN tijdens het gamen goed getest.

Tot onze verbazing ging gamen met de Belgische server van Urban VPN redelijk soepel. We hebben tijdens het spelen vrijwel geen last van lag.

Stabiliteit

Technisch gezien valt stabiliteit van de verbinding niet per se onder snelheid. Bij Urban VPN merkten we dat de gebrekkige stabiliteit van de servers implicaties heeft voor de snelheid. Urban VPN heeft helaas een probleem waardoor de connectie af en toe tijdelijk veel langzamer is dan normaliter. Soms valt de internetverbinding zelfs helemaal weg. Daarnaast komt het bij een aantal servers voor, dat de VPN-verbinding in zijn geheel abrupt verbroken wordt.

De veiligheid van Urban VPN

Hoewel veel mensen tegenwoordig gewoon een snelle “streaming-VPN” willen, zijn veiligheid en anonimiteit eigenlijk stiekem de belangrijkste kenmerken van een VPN. Dit is immers waarom het hele fenomeen van VPN’s is ontstaan: om anonieme en veilige communicatie mogelijk te maken. Daarom hebben we de veiligheid en anonimiteit van Urban VPN flink onder de loep genomen en op drie belangrijke vlakken onderzocht: encryptieprotocollen, logbeleid en benodigde informatie om een account aan te maken. Hieronder lees je onze conclusies over de veiligheid van Urban VPN:

De anonimiteit en veiligheid van Urban VPN is eigenlijk onze grootste zorg. Dat is jammer, want strikt genomen is dit het belangrijkste element van een VPN. Onze conclusies omtrent Urban’s VPN privacy en veiligheid zijn de volgende:

 • Voor Windows en Mac stelt Urban VPN het OpenVPN encryptieprotocol te gebruiken. Dit is (op papier) het beste VPN-protocol.
 • Urban VPN is niet erg transparant over hun encryptie en beveiliging. Zo is het bijvoorbeeld niet duidelijk welke protocollen op mobiel worden gebruikt.
 • Urban VPN is helaas geen no-logs VPN
 • Je hoeft geen gegevens aan Urban VPN door te geven bij het installeren van deze gratis VPN. Je hoeft namelijk geen account te maken.
 • Urban’s VPN peer-to-peer systeem en het feit dat sommige IP-tools onze echte locatie en IP konden zien baart ons zorgen over de veiligheid, anonimiteit en stabiliteit.

Protocollen

Informatie over protocollen is op de website van Urban VPN niet makkelijk te vinden. Zo konden we helemaal geen informatie vinden over de VPN-protocollen die gebruikt worden voor de Android en iPhone apps van Urban VPN. Dit is zeer spijtig, want encryptieprotocollen zijn een zeer belangrijk onderdeel van een VPN. Deze zijn immers verantwoordelijk voor het versleutelen en dus beveiligen van jouw internetverkeer.

Wel goed nieuws is dat Urban VPN vermeldt voor hun Windows en Mac-applicatie het OpenVPN protocol te gebruiken. Dit is veruit het meest “battle tested” VPN-protocol en biedt een zeer goede balans tussen hoge internetsnelheden en strenge beveiliging. Verder vermeldt Urban VPN niet of ze de wat verouderde 128-bit sleutel gebruiken voor hun encryptie of een 256-bit sleutel. We moeten helaas stellen dat deze onduidelijkheid over Urban VPN’s veiligheidsmaatregelen en hun gebrek aan transparantie hierin niet echt vertrouwen opwekt.

Logbeleid en privacy

Het logbeleid en de privacy zijn zeer belangrijke elementen van een VPN. Immers, je wilt natuurlijk niet dat een VPN onzorgvuldig met jouw gegevens omgaat of jouw persoonlijke gegevens zelfs bewaard of doorverkoopt. Dit druist namelijk compleet in tegen de anonimiteit die een VPN moet leveren.

We zagen op dit gebied wel een paar problemen bij Urban VPN. Zo meldt de provider in zijn logbeleid dat ze bepaalde “online identifiers” verzamelen van hun gebruikers. Het gaat hierbij o.a. om Android ID’s (als je Urban VPN op Android gebruikt) en zelfs IP-adressen. Urban VPN geeft aan dat ze IP-adressen van gebruikers verzamelen om hun “geografische locatie te bepalen”. De vraag is hierbij natuurlijk: Waarom zou Urban VPN dit moeten weten?

Verder is het problematisch dat ze deze online identifiers pas verwijderen op het moment dat je de Urban VPN-software van je apparaat verwijdert en de service niet langer gebruikt. Dit klinkt voor ons gewoon als glashard loggen.

Verder heeft Urban VPN het ook over het verzamelen van andere gegevens, zoals websites die gebruikers bezoeken en zoekopdrachten die ze doen. Over deze gegevens staat alleen vermeld dat ze zodra ze ontvangen zijn “meteen geanonimiseerd worden”. Wat ons betreft is dit een beetje vaag en biedt dit vrij weinig geruststelling. We moeten dan ook concluderen dat het logbeleid van Urban VPN niet echt de anonimiteit van haar gebruikers beschermt.

Dit alles wordt nog iets erger door het feit dat Urban VPN – en hier kwamen we pas later achter – de data van zijn gebruikers, “anoniem” weliswaar, verkoopt aan derde partijen. Je kunt dit weliswaar uitzetten, volgens de Urban VPN website. Echter, toen wij de uitleg van Urban VPN hierover erop nasloegen, konden we nergens in de app de optie vinden waarmee je het verkopen van data zou kunnen uitschakelen. Ten minste niet in de Windows app.

Het behoeft waarschijnlijk geen uitleg dat de hierboven beschreven doorverkoop van gegevens problematisch is. Immers, dit brengt jouw privacy flink in het geding. Stel je voor dat jouw gevoelige zoekopdrachten, bijvoorbeeld over je gezondheid, worden doorverkocht aan zorgverzekeraars bijvoorbeeld! Dit is wel het laatste dat je wilt.

Tot slot is het goed om te beseffen dat Urban VPN gevestigd is in een 5-eyes land: de Verenigde Staten.

Al deze zaken zorgen dat we ons wel zorgen maken over de privacy van Urban VPN-gebruikers.

Welke gegevens heeft Urban VPN nodig?

Om een VPN-account aan te maken moet je meestal zelf bepaalde gegevens aanleveren. Ook hierbij wil je het liefst natuurlijk dat je zo weinig mogelijk persoonlijke gegevens hoeft prijs te geven. Op die manier is je privacy zo goed mogelijk beschermd.

Op dit privacy onderdeel scoort Urban VPN dan wel weer erg goed: je hoeft helemaal niks door te geven. De service is namelijk gratis en je hebt geen account nodig. Het is letterlijk een kwestie, zoals je onder “De Urban VPN-installatie” kunt lezen, van de software downloaden, installeren en je kunt aan de slag.

P2P VPN: veiligheidszorg of streamingbonus?

Urban VPN is een zogeheten peer-to-peer powered VPN. Ze beschrijven niet in detail wat dit inhoudt, maar wij vermoeden sterk dat Urban VPN’s P2P-systeem vergelijkbaar is met het P2P-systeem van Hola. Hola geeft namelijk aan dat ze dit systeem o.a. gebruiken om kosten te besparen en hun VPN gratis te kunnen houden. Ze doen dit op de volgende manier: in plaats van het verkeer van gebruikers door servers over de hele wereld te sturen, die relatief duur zijn, sturen gebruikers hun verkeer door het apparaat van andere Hola-gebruikers.

Wij vermoeden dat dit bij Urban VPN min of meer hetzelfde gaat, omdat dit is wat peer-to-peer letterlijk betekent. Daarbij vermeldt Urban VPN wel op hun website dat Urban VPN-gebruikers elkaars “system resources” (bandbreedte, etc.) gebruiken. Wij zijn op zijn zachtst gezegd geen fan van dit systeem. Dit maakt de verbinding namelijk potentieel erg instabiel en afhankelijk van andere gebruikers. Dit zou ook kunnen verklaren waarom onze snelheden met Urban VPN en de kwaliteit van de verbinding zo enorm varieerden.

Daarbij brengt deze manier van verbinden ook eventuele veiligheidsrisico’s met zich mee. Jouw verkeer gaat namelijk letterlijk langs het apparaat van een andere gebruiker. Je moet op deze manier wel extreem veel vertrouwen hebben in de encryptie van Urban VPN. Anders zou het in theorie wellicht kunnen dat andere gebruikers jouw internetverkeer te zien krijgen. Nu is het zo dat Urban VPN, net als over veel andere zaken, niet erg duidelijk en transparant is over hun encryptie.

Een ander groot probleem van P2P VPN’s is dat internetgedrag nog steeds wordt toegeschreven aan gebruikers. Doordat jij jouw systeem ter beschikking stelt als “doorsluisluik” voor iemand anders zijn netwerkverkeer, kan het zijn dat het lijkt alsof jij bijvoorbeeld iets illegaals doet, terwijl dit eigenlijk een andere Urban VPN-gebruiker is.

Toch biedt een P2P VPN in theorie ook één voordeel. Gebruikers worden eigenlijk zelf gebruikt als servers, in plaats van “echte servers” te gebruiken. Hierdoor is het vaak veel moeilijker voor streamingdiensten zoals Netflix en Hulu om dit soort VPN-gebruikers te detecteren en dus te blokkeren. Desalniettemin zijn de potentiële veiligheidsrisico’s en de instabiele verbinding dit niet waard, naar onze mening. Als je een goede streaming-VPN zoekt, raden we dan ook eerder een gedegen video-verslinder als NordVPN aan.

Is Urban VPN een echte VPN?

Urban VPN’s enigszins onconventionele manier van VPN-verbindingen realiseren is niet de enige reden om je af te vragen of Urban VPN wel “een echte VPN” is. Diverse IP-tools laten namelijk gewoon ons eigen IP-adres zien als we ze bezoeken met Urban VPN. Tevens zien ze gewoon dat we in Nederland zitten (en waar), ook als we ons met een buitenlandse server verbinden. Dit geldt ook voor onze eigen IP-tool.

IP-lek UrbanVPN volgens VPNGids IP-adres tool

Er zijn echter ook tools die wel ons ‘neppe IP-adres’ en onze ‘neppe locatie’ te zien krijgen in plaats van de echte.

IP-adres UrbanVPN volgens andere site

Dit bewijst dat er wel degelijk iets gebeurt op het moment dat je op een serverlocatie klikt in de Urban VPN-app. Toch roept het feit dat meerdere IP-tools de verbindingen van Urban VPN ‘doorzien’ wel wat vragen op omtrent de veiligheid en echtheid van Urban VPN’s verbindingen.

De gebruiksvriendelijkheid van Urban VPN

Net als de snelheid en veiligheid, is ook de gebruiksvriendelijkheid van een VPN erg belangrijk. Vooral voor mensen die iets minder ervaring hebben met VPN’s, is een simpele app, makkelijke installatie procedure en goede klantenservice erg belangrijk.

Bij een gratis VPN als Urban VPN is dit misschien wel nog belangrijker: als gratis VPN is er een grote kans dat Urban VPN door veel ‘casual VPN’ers’ gebruikt zal worden die (nog) niet zeker weten of ze wel willen investeren in een VPN-service. Daarom hebben we de gebruiksvriendelijkheid van Urban VPN op verschillende vlakken onderzocht. Onze conclusies lees je hieronder:

De gebruiksvriendelijkheid van Urban VPN is één van de VPN’s beste eigenschappen. Desalniettemin kleven er, naast flink wat pluspunten, ook wat nadelen aan de gebruiksvriendelijkheid van Urban VPN. Dit zijn onze conclusies:

 • De Urban VPN homepage maakt het makkelijk om snel aan de slag te gaan en biedt handige informatie over de serverlocaties.
 • Helaas staat er ook veel onnodige reclame-achtige info op de site. Hierdoor is de belangrijke informatie iets lastiger vindbaar.
 • Bepaalde belangrijke informatie ontbreekt helaas op de website, zoals uitgebreide informatie over de encryptieprotocollen.
 • De Urban VPN installatie is zeer eenvoudig en snel.
 • Urban VPN biedt een zeer simpele en makkelijk te navigeren app.
 • Urban VPN heeft helaas geen formele klantenservice.

De Urban VPN-website

De Urban VPN-website heeft zeker een paar sterke gebruiksvriendelijke elementen. Er is ook ruimte voor verbetering.

Zo gauw je op de homepage komt, kun je meteen via een duidelijke knop de VPN downloaden, als je al weet dat je dit wilt. Dit is een groot pluspunt en maakt alles lekker makkelijk. Je kunt ook via de menubalk eenvoudig en snel een specifiek product kiezen om te downloaden, bijvoorbeeld Urban VPN voor Chrome (een extensie), Windows of een product verwant aan Urban VPN: Urban AdBlocker of Urban Anti-Malware.

Homepage website UrbanVPN

Als je naar beneden scrollt zie je meteen alle serverlocaties van Urban VPN. In die zin is de website erg handig en gebruiksvriendelijk ingeschoten. Wel is de rest van de info op de pagina een beetje onnodige reclame. We snappen dat een VPN zichzelf moet promoten. Echter, voor de gebruiker was het fijner geweest als er wat plaats gemaakt zou worden op de homepage voor informatie over bijvoorbeeld VPN-protocollen, opties, de belangrijke ‘do not sell-feature’ van Urban VPN (hier later meer over), etc. Desalniettemin zijn we best blij met Urban VPN’s homepagina.

UrbanVPN servers

Wat minder mooi is om te zien is dat de menu’s op de website een beetje rommelig zijn en dat er ook veel informatie tussen staat die niet strikt noodzakelijk is. Zo is het lijstje onder “products” in het hoofdmenu een vrij overbodige verzameling aan reclame teksten (met onderling erg veel herhaling) waar de gebruiker niet zo heel veel aan heeft. Dit zou Urban VPN beter op kunnen schonen om hun website overzichtelijker te maken.

Tot slot is de Urban VPN-website vooralsnog niet beschikbaar in het Nederlands. De website is beschikbaar in 10 talen (waaronder Engels en Duits).

De Urban VPN-installatie

Wat Urban VPN mist aan overzichtelijkheid op zijn website, maakt de provider goed met het gemak van zijn installatie. Deze is namelijk uiterst simpel en gaat volgens de stappen hieronder.

 1. Ga naar de Urban VPN-website.
 2. Klik op één van de ‘Free Download’ knoppen of op jouw besturingssysteem boven in de menubalk.
 3. UrbanVPN Free Download knop
 4. Open het bestand dat nu wordt gedownload door erop te klikken.
 5. Doorloop de installatieprocedure.
 6. UrbanVPN installatiewizard
 7. Open De Urban VPN-app. Als je alle instellingen tijdens de installatie onaangepast houdt gebeurt dit automatisch al.

De uitstraling en gebruiksvriendelijkheid van de Urban VPN-software

De interface van de Urban VPN-software zelf is natuurlijk het allerbelangrijkst, wat betreft gebruiksvriendelijkheid.

De Urban VPN-app is de meest simpele VPN-app die we ooit hebben gezien. De app is erg overzichtelijk en heeft letterlijk alleen een lijst met serverlocaties waar je uit kunt kiezen en een aan-en-uit knop voor de VPN-verbinding. Voor de puristen onder ons, of voor de mensen die gewoon meteen zonder poespas aan de slag willen, is dit erg handig.

UrbanVPN software met serverlijst

Helaas betekent de zeer simpele interface van Urban VPN wel dat je een paar handige – en wij zouden zelfs zeggen een paar essentiële –  opties mist. Zo biedt Urban VPN bijvoorbeeld geen kill switch, handmatige serverselectie, keuze uit protocollen en split-tunneling optie. Op zich snappen we dat een gratis VPN als Urban VPN niet veel extra features biedt. Toch hadden we op zijn minst graag een kill switch gezien. Later zullen we de opties en mogelijkheden van Urban VPN in meer detail bespreken en uitleggen wat verschillende VPN-opties precies doen.

Urban VPN kan wat betreft features niet tegen premium VPN’s als NordVPN en Surfshark op kan boksen. Dit zorgt wel voor een zeer strakke en simpele interface.

Klantenservice

Helaas biedt Urban VPN geen klantenservice aan. Op zich snappen we dat een gratis VPN niet dezelfde features biedt als een premium betaalde VPN. Een vorm van klantenservice was toch wel fijn geweest. Vooral omdat Urban VPN niet de meest duidelijke en transparante VPN is. Zo is er bijvoorbeeld geen duidelijke informatie te vinden over encryptie-protocollen en veiligheidsfeatures, de servers van hun netwerk, etc. Je kunt wel een e-mail sturen naar “[email protected]” als je vragen hebt over Urban VPN’s privacybeleid.

Servernetwerk Urban VPN

Dit zijn onze conclusies omtrent het servernetwerk van Urban VPN:

 • Voor een gratis VPN biedt Urban VPN best veel serverlocaties: 55.
 • Urban VPN heeft geen vast aantal servers per serverlocatie. Urban VPN werkt namelijk met een peer-to-peer systeem en “gebruikt” zijn gebruikers als het ware als servers.
 • De service van Urban VPN biedt geen dedicated IP-adressen.

Voor een gratis VPN heeft Urban VPN nog een best prima servernetwerk naar onze mening. Wel is het ietwat vreemd dat de informatie op de website en de beschikbare servers in de app elkaar lijken tegen te spreken. Zo heeft Urban VPN volgens hun website servers in meer dan 80 landen en regio’s. Als we de serverlocaties in de app tellen komen we uit op 55. Hieronder vind je welke serverlocaties dit zijn.

De serverlocaties van Urban VPN

Urban VPN biedt op het moment van schrijven de volgende 55 serverlocaties aan.

Afrika: Algerije, Marokko, Zuid-Afrika.

Azië: China, Hong Kong, India, Indonesië, Japan, Maleisië, Mongolië, Singapore, de Filipijnen, Taiwan, Thailand.

Europa: België, Duitsland, Oostenrijk, Cyprus, Denemarken, Estland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Israël, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Polen, Portugal, Wit-Rusland, Rusland, Slovenië, Slowakije, Spanje, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Zweden, Zwitserland.

Noord-Amerika: Canada, Mexico, de Verenigde Staten.

Oceanië: Australië, Nieuw-Zeeland.

Zuid-Amerika: Argentinië, Brazilië, Colombia, Peru.

Urban VPN dedicated IP-adres

Vooralsnog wijst niets erop dat Urban VPN dedicated IP-adressen biedt. We kunnen Urban VPN hier moeilijk op afrekenen. Urban VPN’s onderscheidende factor is namelijk dat de provider al zijn services gratis aanbiedt. Een dedicated IP-adres kost bij vrijwel elke provider een extra toelage.

Urban VPN mogelijkheden

Zoals reeds besproken blinkt Urban VPN niet uit in (extra) mogelijkheden. Hieronder vind je onze conclusies over de mogelijkheden van Urban VPN:

Urban VPN is erg beperkt qua mogelijkheden. Dit is enigszins begrijpelijk, omdat het een gratis service is. Toch hadden we bepaalde opties, daar deze onderhand standaard zijn voor bijna elke VPN, toch wel graag gezien. Hier zijn onze conclusies wat betreft de opties die Urban VPN biedt:

 • Urban VPN biedt helaas een erg beperkt aantal mogelijkheden en opties. Zo biedt de VPN geen kill switch, handmatige server- en protocollen selectie, split-tunneling, P2P servers, adblocker ,dubbele VPN-verbindingen, dedicated IP’s of andere extra opties.
 • Urban VPN werkt in combinatie met Netflix, maar niet om de Amerikaanse Netflix te bereiken.
 • De service van Urban VPN is niet geschikt voor het downloaden van torrents.

Urban VPN en Netflix

Veel mensen gebruiken tegenwoordig een VPN terwijl ze Netflix kijken. Ze doen dit ofwel omdat ze simpelweg van de ‘basisvoordelen’ van een VPN willen genieten tijdens het streamen. Die voordelen zijn onder andere meer anonimiteit, veiligheid en geen snelheidsbeperkingen door internetproviders. Een VPN wordt ook veel gebruikt om toegang te krijgen tot Netflix content in andere landen. Veel Nederlanders willen bijvoorbeeld graag de Amerikaanse Netflix kijken. Deze ‘Netflixbibliotheek’ beschikt namelijk over veel meer video’s en series dan de Nederlandse.

Het goede nieuws is dat je met de Belgische server van Urban VPN prima Netflix kunt kijken. Bij veel VPN’s geeft Netflix tegenwoordig een melding dat ze detecteren dat je een VPN gebruikt. Bij Urban VPN hadden we hier geen last van. Ook waren, zoals je hierboven al kon lezen, onze streamingsnelheden goed.

Jammer genoeg waren we niet in staat om met de Amerikaanse Urban VPN-server ook echt de Amerikaanse Netflix te bereiken.

Urban VPN en torrents

Toen we een torrent probeerden te downloaden met Urban VPN, slaagden we er helaas niet in om ook maar een enkele MB te downloaden van de 1 GB die onze torrent bedroeg. Het downloadproces begon niet eens. Op basis van deze ervaring moeten we concluderen dat Urban VPN geen geschikte optie is voor het downloaden van torrents.

Deze ervaring viel overigens binnen het opvallende patroon dat we bemerkten bij Urban VPN: het starten van taken, zoals het opstarten van een online game of video, kan erg langzaam gaan, maar als je de VPN even uitzet en weer aan als de activiteit eenmaal is opgestart, gaat alles gestroomlijnd. Dit hebben we bij torrents echter niet uitgeprobeerd en raden we ook absoluut niet aan: om je anonimiteit en veiligheid te beschermen is het belangrijk om tijdens het hele downloadproces verbonden te zijn met een goede VPN.

Urban VPN – Veelgestelde vragen

Heb je een vraag over de VPN-service van Urban VPN? Kijk dan hieronder of je vraag erbij staat.

Wij hebben onze bedenkingen bij de veiligheid en privacy die Urban VPN biedt. Zo logt de provider diverse gegevens, zoals IP-adressen, verkoopt klanteninfo (anoniem, stellen ze) door aan derde partijen en is hun netwerksysteem op zijn minst merkwaardig te noemen. Daarnaast zijn ze niet duidelijk en transparant over de protocollen en veiligheidsmaatregelen die ze gebruiken. Wij moeten concluderen dat Urban VPN geen veilige VPN-provider is.

Een VPN is zelden ‘volledig gratis’ in de ruime zin van het woord. Bij sommige VPN’s betaal je namelijk met je data. Ook bij Urban VPN is dit het geval, want de provider geeft zelf aan gebruikersgegevens door te verkopen, tenzij je dit in de app uitschakelt. Wij waren echter niet in staat om deze uitschakeloptie te vinden. Urban VPN houdt daarnaast de onderhoudskosten laag door gebruik te maken van een peer-to-peer powered VPN-systeem.

Wij raden het gebruik van Urban VPN niet aan. Het enige voordeel dat we ons zouden kunnen bedenken van Urban VPN is dat streamingdiensten de VPN minder makkelijk detecteren vanwege het P2P-netwerk dat Urban VPN gebruikt. Echter, je kunt met Urban VPN niet de Amerikaanse Netflix bereiken. Daarmee wordt deze VPN al veel minder aantrekkelijk voor velen. Wij zouden dan ook eerder een premium VPN aanraden, waarmee je én veilig bent én lekker (buitenlandse content) kunt streamen.

Persoonlijke meningen experts VPNgids.nl

“Een makkelijk te gebruiken gratis VPN met redelijke snelheden, maar wel wat serieuze veiligheids- en stabiliteitsproblemen ”
Onze score
5.5
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen

Bezoek Urban VPN