Home - Artikelen (VPN, privacy en internetveiligheid) - Vijf gratis VPN services (2018) – Overzicht van de beste Free VPN’s

Vijf gratis VPN services (2018) – Overzicht van de beste Free VPN’s

Met een VPN kan je veilig en anoniem het internet op via een versleutelde verbinding. Bij de meeste VPN-providers dien je hiervoor wel te betalen, zodat je gebruik kunt maken van hun beveiligde servernetwerk. Gelukkig zijn er ook VPN-aanbieders die een gratis VPN verbinding aanbieden. Maar hoe vind je een gratis VPN die veilig en betrouwbaar is?

De realiteit is dat er helaas niet veel gratis VPN diensten en free VPN servers zijn van fatsoenlijke kwaliteit. Sommige aanbieders bieden een gratis basisapplicatie aan met de optie (én intentie) om deze gratis applicatie vervolgens te upgraden naar een betaalde en meer complete versie. In dit artikel bespreken we welke gratis VPN services er zijn en geven we aan welke mogelijkheden en beperkingen ze hebben.

Vijf gratis VPN diensten

Gratis VPN providersDe meeste VPN-aanbieders vragen een kleine maandelijkse bijdrage om hun servernetwerk te onderhouden en te verbeteren, de beveiliging te optimaliseren en om goede klantenondersteuning te kunnen bieden. Op die manier kunnen betaalde VPN-providers vaak een bepaalde mate van kwaliteit garanderen. Maar ondanks dat een betaalde VPN in veel opzichten als de betere keuze wordt gezien, is er ook een groep casual internetgebruikers die gewoon op zoek is naar dat beetje extra privacy. Voor deze groep kan een gratis VPN soms prima volstaan. Maar wat kenmerkt een goede gratis VPN?

Mocht je interesse uitgaan naar een gratis VPN, dan zijn de hieronder besproken aanbieders interessant voor jou. De eerste dienst die we bespreken (GOOSE VPN) is een van de beste VPN-aanbieders op de markt. Dit is een betaalde service, maar je mag het een maand uitproberen voor slechts €0,45. De vijf daaropvolgende VPN-aanbieders in het lijstje bieden allemaal een gratis basisapplicatie aan (die gratis is én blijft, met de mogelijkheid te upgraden naar een verbeterde betaalde versie mocht je dat willen).

GOOSE VPN (Aanbeveling)

GOOSE VPNGOOSE VPN is perfect voor mensen die alle voordelen van een VPN eens een maandje willen uitproberen. GOOSE VPN is eigenlijk een betaalde VPN-dienst, maar je kan het een maand vrijwel gratis uitproberen (je moet eenmalig €0,45 verificatiekosten betalen bij de registratie, die je terug kan krijgen als de dienst je niet bevalt). Ons advies is dan ook om gelijk voor het Unlimited pakket te gaan. Met het Unlimited abonnement heb je geen datalimiet en kan je tijdens je gratis maand onbeperkt surfen, streamen en torrents downloaden in complete anonimiteit.

Vergeet bij je registratie niet om de kortingscode PRIVACY in te vullen. Mocht je dan toch besluiten lid te blijven, kan je blijvend profiteren van 30% korting op het Unlimited pakket.

Met GOOSE VPN heb je overal ter wereld toegang tot onder meer het Amerikaanse en Nederlandse Netflix-aanbod. Daarnaast hebben ze snelle en stabiele servers, en een uitstekende helpdesk die Nederlands spreekt. GOOSE VPN is geschikt voor Android, iOS, Windows en Mac OS. Bekijk eventueel ook onze uitgebreide GOOSE VPN review.

Bezoek GOOSE VPNPrima Nederlandse VPN. Betrouwbaar, snel en 30 dagen geld-terug-garantie.
Actie: Krijg 30% korting op de Unlimited Pakketten door bij het aanmelden de promotiecode ‘Privacy‘ te gebruiken.

Hide.me

hide.me

Hide.me biedt zowel een betaalde als een gratis VPN-versie aan. Het kostenloze pakket is daarbij erg interessant voor een gratis VPN. Het voornaamste nadeel ten opzichte van betaalde VPN-abonnementen is dat het gratis pakket van Hide.me een datalimiet van 2GB per maand kent. Daarnaast wordt de snelheid voor gebruikers van de gratis versie beperkt, vooral als het servernetwerk wat zwaarder belast wordt. Dan krijgen betalende klanten namelijk prioriteit en genieten die van een aanzienlijk hogere internetsnelheid dan klanten die de gratis versie van Hide.me gebruiken.

Hide.me kan gebruikt worden voor vrijwel alle devices, met ondersteuning voor Windows, iOS, Mac OS en Android. En peer-to-peer verkeer is toegestaan, zelfs met het gratis abonnement. Dit betekent dat je torrents mag downloaden, al zal je datalimiet van 2GB dan wel snel bereikt zijn.

Bezoek Hide.me

TunnelBear

Tunnelbear afbeeldingTunnelBear is een sterke speler in de wereld van de gratis VPN’s. De interface is netjes en eenvoudig in gebruik, de installatie is snel en makkelijk. Wij waren in staat om alle online streamingdiensten die wij probeerden – Hulu, BBC iPlayer, en YouTube – te gebruiken. Tevens zijn de beveiliging en encryptie in orde. De snelheid was wel ontoereikend en er is een 500 MB datalimiet per maand, maar je kunt dat verhogen tot 1,5 GB met een tweet. Je kunt kiezen voor virtuele locaties in de VS, het VK, Canada, Duitsland, Japan, Nederland en Italië. TunnelBear is beschikbaar voor Windows, Mac, Android en iOS. Voor een free VPN service is Tunnelbear best oké, zij het met de nodige beperkingen!

Bezoek Tunnelbear

SurfEasy

Surfeasy afbeeldingSurfEasy is een ander gratis VPN alternatief. De snelheid die wordt geboden is goed, de installatie is eenvoudig, de encryptie is van zogenaamd “banke klasse” en ze geven duidelijk  aan geen online activiteiten te loggen. Je kunt regio’s selecteren met servers in Brazilië, de VS, Singapore, Groot-Brittannië, Duitsland en Canada. De grootste dealbreaker is dat hun IP-adressen op de zwarte lijst staan van sommige streamingdiensten. Er is ook een maandelijkse dataverkeer limiet van 500MB voor gratis accounts en BitTorrent-verkeer wordt niet ondersteund (je kan dus niet downloaden met torrents). SurfEasy is beschikbaar voor Windows, Mac, Android en iOS nadat je je registreert voor een account.

Bezoek SurfEasy

Hotspot Shield

Hotspot Shield afbeeldingHotspot Shield is waarschijnlijk de meest bekende en gebruikte gratis VPN-dienst die er is. Hotspot Shield bevat alle basic functies en terwijl de snelheid gemiddeld is, is het bijna goed genoeg voor het streamen van Hulu video’s bij gemiddelde resolutie. Alle communicatie is versleuteld en er is geen sprake van een datalimiet. Echter, je zult advertenties moeten tolereren tijdens het surfen (wat toch bepaalde privacy- en beveiligingsrisico’s met zich mee kan brengen). Pas tijdens de installatie op dat je de optie uitzet die je homepage verandert. Hotspot Shield is beschikbaar voor Windows, Mac, Android en iOS.  Heb je een beperkt budget en wil je dat je VPN free is, dan is HotspotShield het overwegen waard.

Bezoek Hotspot Shield

CyberGhost (voorheen gratis, nu niet meer)

Cyberghost afbeeldingVeel mensen zijn benieuwd naar de free VPN service van Cyberghost. Deze bestaat echter niet meer; Cyberghost heeft haar business model veranderd en de gratis pakketten zijn verdwenen. Omdat er nog veel interesse is in Cyberghost bespreken wij deze aanbieder hier toch nog even. Over de betaalde versie van CyberGhost kunnen we zeggen dat deze een clean installatie heeft en dat de interface er prima uitziet. Er worden geen beperkingen gesteld aan de hoeveelheid data (bandbreedte) die je mag gebruiken of aan de snelheid. Ze hebben een uitgebreide lijst met opties als het gaat om IP-selectie met virtuele locaties in onder meer Duitsland, Spanje, Roemenië, Luxemburg, Frankrijk, Italië, naast de gebruikelijke Amerikaanse en Britse locaties. CyberGhost is beschikbaar voor Windows, Mac, Android, iOS en Linux (met wat werk).

Bezoek Cyberghost

Wij vinden het jammer dat de gratis versie van Cyberhost verdwenen is, want voor een gratis VPN dienst had Cyberghost een gebruiker best wel wat te bieden. Uiteraard waren er ook wat kanttekeningen die gemaakt dienden te worden. Enkele beperkingen waar Cyberghost-gebruikers mee te maken kregen waren de volgende:

 • Zodra je een instelling wilde wijzigen in het programma, dan kreeg je een pop-up venster met de mededeling dat je moest betalen, wat na een tijdje wat frustrerend kon werken.
 • De snelheid van Cyberghost was iets hoger dan de snelheden van de andere gratis diensten die hier genoemd worden, maar ze hadden het P2P-verkeer (torrents) geblokkeerd. Dus als je anoniem wilde downloaden (bijvoorbeeld via The Pirate Bay) dan was deze gratis dienst niet geschikt.
 • Op vaste tijdsintervallen kreeg je reclames in beeld, en na 3 uur online te zijn geweest werd de verbinding automatisch verbroken. Deze euvels had je niet als je voor de betaalde variant van Cyberghost koos.
 • Het duurde altijd even voordat je connectie kon maken met de speciale “free VPN servers” van Cyberghost. Elke keer dat je verbinding trachtte te maken kreeg je eerst een reclame te zien. Meestal kon je hierna direct gebruikmaken van een VPN-verbinding, maar het was tevens mogelijk dat de gratis servers hun capaciteit hadden bereikt en dus vol zaten. In dat geval moest je even wachten tot er een vrije plek beschikbaar kwam in een van de gratis servers.

Al deze beperkingen heb je hedendaags niet meer bij de hernieuwde, betaalde versie van Cyberghost.

Gratis VPN versus betaalde VPN

Voorzichtigheid is geboden met gratis VPN-diensten. Een recent onderzoek onder ruim 300 gratis vpn-applicaties heeft aangetoond dat een groot deel niet goed werkt, onnodig toegang vraagt tot allerlei gevoelige bestanden (zoals je contacten, je foto’s en je sociale media) en je device met spyware en malware infecteert. Gelukkig zijn er ook enkele gratis VPN-aanbieders die wél redelijk goed zijn. Deze gratis VPN diensten kennen soms wel de nodige beperkingen en frustraties. Denk daarbij aan datalimieten, snelheidslimieten, downloadbeperkingen, wachttijden en advertenties. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat écht gratis niet bestaat; er zit altijd een verdienmodel achter een gratis dienst. Het kan zijn dat men informatie buit wil maken, voor advertentiedoeleinden bijvoorbeeld. En ook door de kwaliteit en de mogelijkheden van een gratis abonnement te beperken proberen veel gratis diensten je uiteindelijk toch te bewegen om over te stappen naar een betaald abonnement.

Omdat we tegenwoordig met zijn allen non-stop op het internet zitten (via onze smartphones, tablets, smart TV’s, laptops etc.) is het de moeite waard om daarbij een goede en betrouwbare VPN dienst te gebruiken. Betaalde VPN-diensten zullen over het algemeen meer oog voor jouw privacy hebben, een meer geavanceerde beveiliging leveren en veel extra functies bieden. Zo heb je vaak een snelle verbinding, kan je met meerdere personen tegelijk online zijn, heb je toegang tot streamingdiensten als Netflix, kun je zorgeloos films en series downloaden en heb je geen datalimiet. De meeste van deze functies zijn niet beschikbaar bij gratis diensten. Daarnaast zijn betaalde VPN-abonnementen inmiddels erg goedkoop. Een uitstekende betaalde VPN-dienst die je zonder risico’s kan uitproberen, is ExpressVPN. Deze aanbieder biedt een 30 dagen niet-goed-geld-terug garantie, no questions asked. Je zit dus nergens aan vast. Om een compleet overzicht te krijgen van de beste VPN diensten van dit moment verwijzen we je graag naar het volgende overzicht:

Bekijk beste VPN’s

Conclusie: Wat is de beste gratis VPN?

Een gratis VPN is geschikt als je slechts af en toe een VPN nodig hebt, en daarbij niet te veel data verbruikt. De gratis VPN diensten besproken in dit artikel ondersteunen over het algemeen meerdere platformen en besturingssystemen. Dus of je nu een gratis VPN voor iPad, een gratis VPN voor Android of een gratis VPN voor iPhone zoekt, in principe zouden de bovengenoemde VPN-diensten moeten werken. Op het moment dat je een gratis VPN voor Netflix of Popcorn Time wil gebruiken, loop je al snel tegen datalimieten aan snelheidsbeperkingen aan. Ook voor het downloaden van series of films met een gratis VPN zul je vaak restricties ondervinden. Dus als je gebruik wilt maken van video- en audio-streaming diensten of wil kunnen downloaden dan kom je veelal toch bij een betaalde VPN uit.

Het is moeilijk om eenduidig aan te geven welke gratis VPN service het beste is. Mocht je toch voor een gratis VPN-dienst willen gaan, kies dan in elk geval een van de aanbieders uit het door ons opgestelde lijstje, zoals Tunnelbear of Cyberghost. Zeker omdat veel gratis VPN-apps in de Play Store en App Store niet goed werken of zelfs schadelijk zijn (malware), raden we je aan om niet zomaar de eerste de beste gratis VPN te downloaden die je tegenkomt. Veiligheid op internet begint namelijk met een goede VPN.

Duitse versie

44 reacties

 1. Hide My IP moeten worden vermeld 🙁 Ik gebruik tunnelbear, sufeasy en Cyberghost maar geen van hen werken met Netflix Je moet beter geven Hide My IP proberen en zien het enorme verschil;).

 2. Dank, ik heb via jullie nu 2 weken GooseVPN geprobeerd en ben erover te spreken. De prijs met de kortingscode ( PRIVACY) valt ook erg mee. Al met al een van de beste VPN diensten als je het mij vraagt.

 3. Heb een gratis VPN dienst geprobeerd. Binnen een dag had ik een hacker uit Columbia die mijn computer leuk in de war had gebracht. Een hulpdienst is drie uren bezig geweest e.e.a. weer te herstellen.
  MIJN ADVIES: KIES NOOIT EEN GRATIS VPN en informeer voor zover mogelijk ook naar de te betalen VPN diensten. Op dit moment zou ik niet weten, welke VPN dienst volledig vertrouwd is.

  Misschien is er iemand, die mij hierover kan en wil inlichten.

 4. Probeer te surfen met de Opera browser. Standaard met VPN verbinding.

  • Heb ik nu ook. Surfen lukt, maar weet jij waar ik het land kan aanpassen zodat ik in buitenland nederlandse tv kan kijken? Op telefoon werkt opera heel goed en simpel hiervoor. Maar op laptop vind ik het niet……. Bedankt alvast!

 5. Typisch dat softether (Japan) niet wordt vermeld. Gebruik het al jaren en ben er over te spreken. Snelheid is wel af en toe een issue maar dat heeft ook te maken met de keuze van de server.

 6. gebruik de betaalde versie van hotspotshield maar kom niet meer op het internet als ik deze inschakel. heeft iemand een oplossing. het bedrijf zeg opnieuw installeren maar na even het ik weer hetzelfde probleem. Ik zit in frankrijk en wil een ip van nl gebruiken

  • David Janssen

   Hoi bert,

   Erg vervelend. Beste kans heb je door iemand van de klantenservice aan de telefoon te krijgen. Dit is een klacht die ik niet eerder gehoord heb. Mocht je structureel problemen met Hotspotshield ervaren dan kan je overwegen over te stappen naar een andere betaalde VPN-dienst.

 7. En Opera vpn dan, deze is ook gratis en werkt prima

  • David Janssen

   Bedoel je de ingebakken VPN in de Opera browser? Dat is inderdaad een optie. Daarnaast geven veel mensen toch de voorkeur aan een andere browser (Chrome, FireFox, Safari). Dan bieden de genoemde gratis VPN-opties in dit artikel uitkomst.

  • Hoe werkt dat precies?

 8. Ik gebruik al jaren gratis mullvad en voor iedereen die een beetje goed oplet kan mullvad ook gratis gebruiken. Verklap natuurlijk niet hoe mullvad gratis is te gebruiken dat moet iedereen zelf maar uitzoeken kan alleen zeggen dat de oplossing te simpel voor woorden is.

 9. Wat is het verschil met het gebruik van bijvoorbeeld megaproxy? Ik ben een duidelijke leek.

  • David Janssen

   Met VPN wordt je internetverbinding niet alleen omgeleid (net als bij een proxy), maar ook nog eens versleuteld en beveiligd. Dit garandaart veilig dataverkeer en volledige anonimiteit (mits je de juiste aanbieder kiest uiteraard)

 10. Gebruik al een hellepoos met Firefox AnonymoX is gratis of premium en werkt perfect hier.

 11. Weet iemand toevallig ook of er een vpn is die ook bij netflix werkt?

  • Ik gebruik enige tijd airvpn. Echt anoniem surfen. Er wordt geen logfile bijgehouden. Dit in tegenstelling tot veel andere vpn providers (voornamelijk de bekende amerikaanse). AIRVPN werkte tot vorige week perfect met BBC iPlayer (UK), maar deze wordt samen met alle andere vpn aanbieders geblokkeerd. Blijkbaar zijn de IP ranges van vpn providers bekend en nu dus geblokkeerd. Weet niet of dat Netflix inmiddels ook IP’s van VPN providers blokkeert.

   Zelf overweeg ik een klein servertje te huren in UK en deze als proxy te laten werken. Kan mogelijke optie zijn om er zeker van te zijn dat jouw Netflix blijft werken

 12. kaspersky secure connection kan iemand me zeggen of dit gebruikt kan worden met popcorntime. of de betaalde versie van betternet?

 13. Hallo, Wat ik ook doe – ik zit in Spanje – mijn IP adres blijft gesitueerd in Nederland. Modem en router al een nachtje uitgezet. Werkt niet. Erg benieuwd naar een oplossing. Ik gebruikte Tunnelbear. Inmiddels verwijderd. Henk.

  • Dan is er inderdaad iets mis. Ik zou even een andere gratis aanbieder proberen maar zo te lezen heb je dat reeds gedaan, hopelijk is het inmiddels verholpen.

 14. Heb pas onavo protect gedownload, lees ook dat zenmate goed is, iemand tips? Ben nog geen beperkingen of meer advertenties tegengekomen. Gebruik geen Netflix, wel YouTube of spotify.

  • Zenmate zou je inderdaad een kans kunnen geven, staat nog niet in ons overzicht van gratis VPN’s maar aangezien het een gratis service betreft kan uitproberen geen kwaad.

 15. Ik gebruik zelf een proxy met end to end encryptie.

  Dik tevreden over.

  Kan alles zien. Downloaden en zonder limieten omdat er geen bedrijf achter zit die winst wil maken.

  Het nadeel is wel dat je het alleen in je router kan invoeren. En die optie zit alleen in de duurdere routers.
  Dus de standaard router van de internet provider zal deze optie niet hebben.

 16. Gebruik Private Internet Access als vpn provider.
  Geeft wel issues met Netflix (US) maar werkt erg goed voor de rest.
  PIA is ook aanbevolen via diverse torrent sites.
  Prijs is goed en applicatie werkt vlot.
  Servers over een groot aantal landen.

 17. ik gebruikte goose ,werkt goed met windows maar met linux mint 18.2 krijg ik het niet werkend.
  Er zit ergens een fout in de opdracht die ze meesturen om het voor linux werkend te krijgen. Wel zijn ze erg goedkoop, 50 gb voor €2,95. Ik had er graag bij gebleven, maar ik gebruik meestal linux ,dus ik heb er niets aan.

 18. Welke VPN kan ik het beste gebruiken in Australië zodat ik hier de Australische tv kan kijken en in Australië de Nederlandse tv kan kijken?

 19. Ik besefte me even niet dat dit een nederlandse website was. lel.

  Ik heb zelf HMA gebruikt (hide my ass)
  Ze zijn niet gratis en zeker ook niet de goedkoopste. Maar het werkt wel gewoon zoals het moet.
  Ze geven je wat ze zeggen. ze zijn betrouwbaar, stabiel en nog snel ook.
  En hun service is gewoon geweldig.

  Ik heb hem zelf een paar keer gebruikt maar ben ermee gestopt omdat ik niet echt het geld ervoor heb.
  Maar als je naar een goede VPN service zoekt dan is HMA zeker het proberen waard.
  Als ik het geld ervoor had zal ik voor HMA kiezen.

 20. Op mijn telefoon heb ik Opera en werkt daar uitstekend, echter kom ik niet verder dan een paar regio’s die ik kan instellen. Zit bijvoorbeeld geen Australië tussen of doe ik iets fout? Nu heb ik deze ook op laptop geïnstalleerd met browser waar automatisch VPN in zou zitten, maar ik zie nergens waar ik het land kan aanpassen. Iemand?

 21. Ik gebruik al langere tijd de gratis firefox-addon SetupVPN. Deze werkt prima en is behoorlijk snel. Nadeel is wel dat software die je buiten Firefox wilt draaien (bv. Spotnet) geen gebruik van de VPN-verbinding kan maken. Het hier genoemde Softether heb ik uitgeprobeerd maar is wat omslachtig in installatie/gebruik en lang niet zo snel als SetupVPN. Verder werken er uit de (grote) lijst van gratis servers er slechts een handjevol.

  • David Janssen - VPNgids.nl

   Bedankt voor de tip, SetupVPN hebben we zelf geen ervaring mee maar altijd goed om dit met andere bezoekers te delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *