Vijf gratis VPN services (2017) - VPNgids.nl

Vijf gratis VPN services (2017)

Gratis VPN providersVirtuele particuliere netwerken (VPN’s) zijn speciaal ontworpen om computers met elkaar te verbinden via een beveiligde verbinding. Aan de basis van VPN-netwerken liggen encryptie, tunnelprotocollen en andere afschermingsmechanismen om online veiligheid en privacy te bewerkstelligen. In het algemeen zijn er maar weinig gratis VPN diensten en VPN servers van fatsoenlijke kwaliteit. Sommige aanbieders bieden een gratis basisapplicatie aan met de optie (én intentie) om deze gratis applicatie vervolgens te upgraden naar een betaalde en meer complete versie. In dit artikel bespreken we welke gratis VPN services er zijn en geven we aan welke mogelijkheden en beperkingen ze hebben.

Gratis VPN versus betaalde VPN

Voorzichtigheid is geboden met gratis VPN-diensten. Een recent onderzoek onder ruim 300 gratis vpn-applicaties heeft aangetoond dat een groot deel niet goed werkt, onnodig toegang vraagt tot allerlei gevoelige bestanden (zoals je contacten, je foto’s en je sociale media) en je device met spyware en malware infecteert. Gelukkig zijn er ook enkele gratis VPN-aanbieders die wél redelijk goed zijn. Deze gratis VPN diensten kennen soms wel de nodige beperkingen en frustraties. Denk daarbij aan datalimieten, snelheidslimieten, downloadbeperkingen, wachttijden en advertenties. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat écht gratis niet bestaat; er zit altijd een verdienmodel achter een gratis dienst. Het kan zijn dat men informatie buit wil maken, voor advertentiedoeleinden bijvoorbeeld. En ook door de kwaliteit en de mogelijkheden van een gratis abonnement te beperken proberen veel gratis diensten je uiteindelijk toch te bewegen om over te stappen naar een betaald abonnement.

Omdat we tegenwoordig met zijn allen non-stop op het internet zitten (via onze smartphones, tablets, smartTVs, laptops etc.) is het de moeite waard om daarbij een goede en betrouwbare VPN dienst te gebruiken. Betaalde VPN diensten zullen over het algemeen meer oog voor jouw privacy hebben, een meer geavanceerde beveiliging leveren en veel extra functies bieden. Zo heb je vaak een snelle verbinding, kan je met meerdere personen tegelijk online zijn, heb je toegang tot streamingdiensten als Netflix, kun je zorgeloos films en series downloaden en heb je geen datalimiet. De meeste van deze functies zijn niet beschikbaar bij gratis diensten. Daarnaast zijn betaalde VPN-abonnementen inmiddels erg goedkoop. Om een overzicht te krijgen van de beste VPN diensten van dit moment verwijzen we je graag naar het volgende overzicht: 

Beste VPN-aanbieders van 2017

 

Vijf gratis VPN diensten

Ondanks dat een betaalde VPN in veel opzichten als de betere keuze wordt gezien, is er ook een groep casual internetgebruikers die gewoon op zoek is naar net dat beetje extra privacy. Voor deze groep kan een gratis VPN soms toch prima volstaan. Maar wat kenmerkt een goede gratis VPN? Mocht je interesse uitgaan naar een gratis VPN, dan zijn de hieronder besproken aanbieders interessant voor jou. De eerste dienst die we bespreken (GOOSE VPN) is een van de beste VPN-aanbieders op de markt. Dit is een betaalde service, maar je mag het een maand uitproberen voor slechts €0,45. De vijf daaropvolgende VPN-aanbieders in het lijstje bieden allemaal een gratis basisapplicatie aan (die gratis is én blijft, met de mogelijkheid te upgraden naar een verbeterde betaalde versie mocht je dat willen).

GOOSE VPN (tip)

GOOSE VPN

Bezoek GOOSE VPN

GOOSE VPN is perfect voor mensen die alle voordelen van een VPN eens een maandje willen uitproberen. GOOSE VPN is eigenlijk een betaalde VPN-dienst, maar je kan het een maand vrijwel gratis uitproberen (je moet eenmalig €0,45 verificatiekosten betalen bij de registratie, die je terug kan krijgen als de dienst je niet bevalt). Ons advies is dan ook om gelijk voor het Unlimited pakket te gaan. Met het Unlimited abonnement heb je geen datalimiet en kan je tijdens je gratis maand onbeperkt surfen, streamen en torrents downloaden in complete anonimiteit. Vergeet bij je registratie niet om de kortingscode PRIVACY in te vullen. Mocht je dan toch besluiten lid te blijven, kan je blijvend profiteren van 30% korting op het Unlimited pakket.

Met GOOSE VPN heb je overal ter wereld toegang tot onder meer het Amerikaanse en Nederlandse Netflix-aanbod. Daarnaast hebben ze snelle en stabiele servers, en een uitstekende helpdesk die Nederlands spreekt. GOOSE VPN is geschikt voor Android, iOS, Windows en Mac OS.

TunnelBear

Tunnelbear afbeeldingBezoek Tunnelbear

TunnelBear is een sterke speler in de wereld van de gratis VPN’s. De interface is netjes en eenvoudig in gebruik, de installatie is snel en makkelijk. Wij waren in staat om alle online streamingdiensten die wij probeerden – Hulu, BBC iPlayer, en YouTube – te gebruiken. Tevens zijn de beveiliging en encryptie in orde. De snelheid was wel ontoereikend en er is een 500 MB datalimiet per maand, maar je kunt dat verhogen tot 1,5 GB met een tweet. Je kunt kiezen voor virtuele locaties in de VS, het VK, Canada, Duitsland, Japan, Nederland en Italië. TunnelBear is beschikbaar voor Windows, Mac, Android en iOS. Voor een free VPN service is Tunnelbear best oké, zij het met de nodige beperkingen!

CyberGhost

Cyberghost afbeeldingBezoek Cyberghost

CyberGhost heeft een clean installatie en de interface ziet er prima uit. Er worden geen beperkingen gesteld aan de hoeveelheid data (bandbreedte) die je mag gebruiken of aan de snelheid. Ze hebben de uitgebreidste lijst met opties als het gaat om IP-selectie met virtuele locaties in Duitsland, Spanje, Roemenië, Luxemburg, Frankrijk, Italië, naast de gebruikelijke Amerikaanse en Britse locaties. CyberGhost is beschikbaar voor Windows, Mac, Android, iOS en Linux (met wat werk).  Voor een gratis VPN dienst heeft Cyberghost een gebruiker dus best wel wat te bieden. Uiteraard zijn er ook wat kanttekeningen die gemaakt dienen te worden. Enkele beperkingen waar Cyberghost-gebruikers mee te maken krijgen zijn de volgende:

  • Zodra je een instelling wil wijzigen in het programma, dan krijg je een pop-up venster met de mededeling dat je moet betalen, wat na een tijdje wat frustrerend kan werken.
  • De snelheid van Cyberghost is iets hoger dan de snelheden van de andere gratis diensten die hier genoemd worden, maar ze hebben het P2P-verkeer (torrents) geblokkeerd. Dus als je anoniem wilt downloaden (bijvoorbeeld via The Pirate Bay) dan is deze gratis dienst niet geschikt.
  • Op vaste tijdsintervallen krijg je reclames in beeld, en na 3 uur online te zijn geweest wordt de verbinding automatisch verbroken. Deze euvels heb je niet als je voor de betaalde variant van Cyberghost gaat.
  • Het duurt altijd even voordat je connectie kan maken met de speciale “free VPN servers” van Cyberghost. Elke keer dat je verbinding tracht te maken krijg je eerst een reclame te zien. Meestal kan je hierna direct gebruikmaken van een VPN-verbinding, maar het is tevens mogelijk dat de gratis servers hun capaciteit hebben bereikt en dus vol zitten. In dat geval moet je even wachten tot er een vrije plek beschikbaar komt in een van de gratis servers.

SurfEasy

Surfeasy afbeeldingBezoek SurfEasy

SurfEasy is een ander gratis VPN alternatief. De snelheid die wordt geboden is goed, de installatie is eenvoudig, de encryptie is van zogenaamd “banke klasse” en ze geven duidelijk  aan geen online activiteiten te loggen. Je kunt regio’s selecteren met servers in Brazilië, de VS, Singapore, Groot-Brittannië, Duitsland en Canada. De grootste dealbreaker is dat hun IP-adressen op de zwarte lijst staan van sommige streamingdiensten. Er is ook een maandelijkse dataverkeer limiet van 500MB voor gratis accounts en BitTorrent-verkeer wordt niet ondersteund (je kan dus niet downloaden met torrents). SurfEasy is beschikbaar voor Windows, Mac, Android en iOS nadat je je registreert voor een account.

Hotspot Shield

Hotspot Shield afbeeldingBezoek Hotspot Shield

Hotspot Shield is waarschijnlijk de meest bekende en gebruikte gratis VPN-dienst die er is. Hotspot Shield bevat alle basic functies en terwijl de snelheid gemiddeld is, is het bijna goed genoeg voor het streamen van Hulu video’s bij gemiddelde resolutie. Alle communicatie is versleuteld en er is geen sprake van een datalimiet. Echter, je zult advertenties moeten tolereren tijdens het surfen (wat toch bepaalde privacy- en beveiligingsrisico’s met zich mee kan brengen). Pas tijdens de installatie op dat je de optie uitzet die je homepage verandert. Hotspot Shield is beschikbaar voor Windows, Mac, Android en iOS.  Heb je een beperkt budget en wil je dat je VPN free is, dan is HotspotShield het overwegen waard.

Spotflux

Bezoek Spotflux

Spotflux is een ander bedrijf dat een gratis te gebruiken VPN aanbiedt. Ook deze VPN verbinding komt met advertenties en zonder bandbreedtelimieten. De te verwachten internetsnelheid is min of meer op gelijke voet met Hotspot Shield, dat wil zeggen dat het niet de snelste van het stel is. Naast het versleutelen van uw internetverkeer beloven ze ook bescherming tegen kwaadaardige online advertenties, cookies en malware. De cliënt is vrij eenvoudig vrijwel zonder instellingen te gebruiken. Hun IP-adressen lijken in de VS te zijn gebaseerd zodat je dus geen diensten uit andere landen kunt gebruiken. Het is ook het vermelden waard dat ze op het moment van schrijven op de zwarte lijst van Hulu staan. De free VPN service van Spotflux is beschikbaar voor Windows, Mac, Android en iOS.

Conclusie: Wat is de beste gratis VPN?

Een gratis VPN is geschikt als je slechts af en toe een VPN nodig hebt, en daarbij niet te veel data verbruikt. De gratis VPN diensten besproken in dit artikel ondersteunen over het algemeen meerdere platformen en besturingssystemen. Dus of je nu een gratis VPN voor iPad, een gratis VPN voor Android of een gratis VPN voor iPhone zoekt, in principe zouden de bovengenoemde VPN-diensten moeten werken. Op het moment dat je een gratis VPN voor Netflix of Popcorn Time wil gebruiken, loop je al snel tegen datalimieten aan snelheidsbeperkingen aan. Ook voor het downloaden van series of films met een gratis VPN zul je vaak restricties ondervinden. Dus als je gebruik wilt maken van video- en audio-streaming diensten of wil kunnen downloaden dan kom je veelal toch bij een betaalde VPN uit.

Het is moeilijk om eenduidig aan te geven welke gratis VPN service het beste is. Mocht je toch voor een gratis VPN-dienst willen gaan, kies dan in elk geval een van de aanbieders uit het door ons opgestelde lijstje, zoals Tunnelbear of Cyberghost. Zeker omdat veel gratis VPN-apps in de Play Store en App Store niet goed werken of zelfs schadelijk zijn (malware), raden we je aan om niet zomaar de eerste de beste gratis VPN te downloaden die je tegenkomt. Veiligheid op internet begint namelijk met een goede VPN.

Beste VPN-aanbieders van 2017

Over Justin

Justin begeeft zich al jaren in de wereld van digitale communicatie, websites, internet beveiliging en privacy en is vanuit deze interesse VPNgids.nl gestart.

4 reacties

  1. Hide My IP moeten worden vermeld 🙁 Ik gebruik tunnelbear, sufeasy en Cyberghost maar geen van hen werken met Netflix Je moet beter geven Hide My IP proberen en zien het enorme verschil;).

  2. Dank, ik heb via jullie nu 2 weken GooseVPN geprobeerd en ben erover te spreken. De prijs met de kortingscode ( PRIVACY) valt ook erg mee. Al met al een van de beste VPN diensten als je het mij vraagt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief 
Schrijf je in en maak kans op gratis VPN abonnementen 

Privacy, security en VPN nieuws

Geen SPAM! Wij delen je email adres met niemand, en sturen niet meer dan 1 email per week

Bedankt voor je inschrijving!

Bevestig je inschrijving via de email in je mailbox
(let op je spammap)