Malwarebytes Premium review: is de beveiliging je geld waard?

Malwarebytes logo met een vergrootglas en een ster met daarin de score 6,9

Malwarebytes is opgericht in 2006 onder de naam Malwarebytes Anti-Malware. Het bedrijf profileerde zichzelf als een simpele ‘antivirus companion’ ontwikkeld om bijzonder hardnekkige infecties te bestrijden. Inmiddels is het uitgegroeid tot een volledige antivirus voor Windows, macOS, Chrome OS, Android en iOS.

De dienst laat je alleen individuele bestanden scannen op virussen en andere soorten malware. Malwarebytes Premium heeft ook real-time beveiliging. Hoe goed is deze beveiliging? En krijg je ook extra opties, waarmee de dienst zijn prijs waard is? We testten het voor je uit. Dit zijn onze conclusies, maar lees de rest van het artikel om erachter te komen hoe we hiertoe kwamen.

Scores van de Malwarebytes antivirus review op het gebied van veiligheid, privacy, snelheid & performance, gebruiksgemak


Malwarebytes Premium review: in het kort

Over het algemeen zijn we erg tevreden over Malwarebytes’ antivirussoftware. De gratis versie is een prima anti-malware scanprogramma en bij premium krijg je meer features.

PluspuntenMinpunten
Biedt een gratis variant aanDe VPN kun je alleen bij het duurdere pakket gebruiken
Ondersteund door zowel Windows als iOS, macOS en AndroidHeeft geen ingebouwde firewall
Op macOS kun je CPU-gebruik zelf instellenScans gebruiken veel werkgeheugen
Scans zijn simpel in te stellen

Als je real-time bescherming wilt, dan heb je een abonnement op Malwarebytes Premium nodig. De software beschermt je dan continu tegen malware, ransomware en andere dreigingen. Ook kun je met Malwarebytes Premium Privacy gebruikmaken van Malwarebytes VPN. Hoewel dit niet de beste VPN op de markt is, is het een prima service. Met het premium abonnement kun je bovendien tot wel 5 apparaten tegelijkertijd beschermen.

Helaas heeft het bedrijf wel een privacyschandaal gehad. Malwarebytes reageerde hier echter erg snel op en startte direct een intern onderzoek waarvan het de resultaten deelde met stakeholders. Dit is natuurlijk goed, maar we hebben nog steeds onze twijfels over de privacybescherming die Malwarebytes biedt, aangezien het hoofdkantoor in Amerika staat. Dit is immers onderdeel van de 5, 9 en 14 eyes-alliantie, wat betekent dat het gegevens uitwisselt met alle andere landen binnen die alliantie.

In deze review hebben we de premium versie van Malwarebytes getest op een MacBook. Wil jij nu direct starten met deze antivirus? Klik dan op onderstaande button.

Bezoek Malwarebytes

Malwarebytes Premium specificaties en abonnementen

In de tabel hieronder zie je welke features je bij elk abonnement krijgt. De prijs die staat weergegeven bij Malwarebytes Premium is wat je betaalt voor de bescherming van één apparaat. Wil je vijf devices beschermen? Dan kost de service 79,99 euro per jaar.

FeatureMalwarebytes FreeMalwarebytes PremiumMalwarebytes Premium Privacy
Prijzen (goedkoopste)
€0,00€39,99€84,99
Aantal apparaten
11-55
Real-Time Antivirus
Anti-phishing
Anti-malware
Anti-spyware
VPN
Ad blocker
URL filter
Wifi-beveiliging
Download LinkMalwarebytes FreeMalwarebytes PremiumMalwarebytes Premium + Privacy

Veiligheid: is Malwarebytes te vertrouwen?

Scorebalk die de score "7,5/10" laat zien

Malwarebytes Premium biedt een prima bescherming. Het is niet uitzonderlijk goed, maar ook zeker niet slecht. Daarom verdient het wat ons betreft een mooie 7.5. Dit zijn onze conclusies:

 • Malwarebytes heeft een goed beschermingspercentage, maar erg veel false positives.
 • De extra beveiligingsfeatures zijn erg beperkt.
 • Real-time beveiliging is alleen beschikbaar bij een premium abonnement.
 • Je krijgt geen firewall bij Malwarebytes.

Beveiligingstests: hoe goed doet Malwarebytes Premium het?

Tijdens de tests van AV-Comparatives, een gerenommeerde antivirus testing organisatie, heeft Malwarebytes een beschermingspercentage van 99,9% op Windows (februari – juni 2022). Van de 725 bestanden die malware bevatten, hield Malwarebytes er 724 tegen.

Helaas had de antivirus veel last van false positives, waarbij legitieme bestanden als malware werden aangemerkt. Het markeerde namelijk 44 legitieme bestanden als malware. Hierdoor kreeg Malwarebytes slechts één ster, in plaats van drie.

Ook op Android scoort Malwarebytes goed wat betreft bescherming. Hier hield het 99,3% van de dreigingen tegen. Het zorgde voor slechts 7 false positives, al waren dit er nog steeds meer dan Avast (4), AVG (3), Bitdefender (0) en Kaspersky (0).

Helaas neemt AV-Comparatives Malwarebytes niet mee in zijn tests op macOS.

Scan types

Via Malwarebytes Free kun je alleen handmatig scans uitvoeren. Malwarebytes Premium laat je ook automatische scans inplannen.

Malwarebytes software home

Om een scan handmatig te starten klik je eenvoudigweg op ‘Scan‘ in de app. Je kunt instellen op wat voor bedreigingen Malwarebytes moet controleren. Ook kun je zelf instellen dat het hele systeem gescand wordt (full scan) of alleen een deel (quick scan). Dit kun je doen onder ‘Scan’ zelf, maar ook onder ‘Instellingen‘ > ‘Beveiliging‘. Zodra de scan klaar is, wordt er een rapport van gemaakt dat je kunt inzien onder ‘Rapporten‘.

Malwarebytes software Scan Gereed

Als Malwarebytes een geïnfecteerd bestand aantreft, plaatst het dit bestand in quarantaine. Je kunt nu zelf besluiten om het bestand te deleten of, als je zeker weet dat het wel veilig is, terugplaatsen. Voor de volgende scan kun je dit bestand op een acceptatielijst zetten, zodat Malwarebytes deze niet meer in quarantaine plaatst.

Een scan inplannen doe je via de scanner onder het tabblad ‘Scanplanner‘. Je kunt dan kiezen voor een quick scan of een aangepaste scan.

Malwarebytes software Scanopties

Real-time beveiliging Malwarebytes Premium

Malwarebytes Premium biedt naast scans ook real-time beveiliging. Hiermee word je beschermd op de volgende manieren:

 • Internetbeveiliging. Malwarebytes zorgt er dan voor dat online scams (telefoontjes van robots of spam sms’jes), phishing-websites en websites met ransomware geblokkeerd worden.
 • Malware- en PUP-beveiliging. Malwarebytes blokkeert hiermee virussen, adware, potential unwanted programs (PUP) en andere malware.
 • Ransomwarebeveiliging. Malwarebytes beschermt je hierbij specifiek tegen malware die je bestanden versleutelen.
 • Exploit-beveiliging. Malwarebytes beschermt je hierbij specifiek tegen malware die gebruikmaakt van bugs en kwetsbaarheden in het systeem. Elders in de app staat echter dat het bij exploit-beveiliging alleen gaat om het blokkeren van potentieel kwaadaardige e-mailbijlagen binnen de Outlook-app op desktop.

Het is ook mogelijk binnen de instellingen in te schakelen om brute-force-aanvallen tegen te gaan. De software zorgt er dan voor dat niet-geautoriseerde gebruikers geen toegang krijgen tot je computer.

Malwarebytes Browser Guard

Malwarebytes biedt een gratis browserextensie voor Google Chrome, Microsoft Edge, Firefox en Safari. Deze extensie, Malwarebytes Browser Guard, blokkeert advertenties en trackers, en beschermt je tegen phishing en malware. Ook zou het beschermen tegen online scams, zoals helpdeskfraude.

We hebben het zowel in Google Chrome als in Firefox getest. Zo hebben we onze eigen website bekeken en die van Speedtest.net. Zoals verwacht hoefde Malwarebytes op VPNGids.nl geen trackers te verwijderen. Op speedtest.net werden er 34 trackers en advertenties geblokkeerd.

Twee screenshots van de BRowser Guard van Malwarebytes waarbij de sites VPNGids en Speedtest worden vergeleken


Privacy: hoe gaat Malwarebytes met je gegevens om?

Scorebalk die de score "5/10" laat zien

Antivirusbedrijven staan vaak niet bekend om hun goede privacybeleid. Zo ook Malwarebytes niet. Deze dienst verdient volgens ons slechts een 5. Dit zijn onze belangrijkste conclusies:

 • Malwarebytes biedt een oké VPN.
 • Het bedrijft logt erg veel persoonlijke gegevens die het eigenlijk niet nodig heeft.
 • De verzamelde gegevens deelt het bedrijf zonder dit te melden aan gebruikers.

Malwarebytes Privacy VPN

Een Virtual Private Network (VPN) versleutelt je gegevens en leidt je internetverkeer om via externe servers. Hiermee verberg je je eigen IP-adres en daarmee je locatie. Je kunt op deze manier geografische restricties omzeilen en bijvoorbeeld toegang krijgen tot de Britse Netflix-bibliotheek. Ook beveiligt een VPN je tegen partijen die mee willen kijken met wat jij online doet.

Malwarebytes biedt een VPN aan binnen zijn Malwarebytes Premium Privacy-abonnement. Malwarebytes Privacy VPN, zoals de VPN heet, is ook los aan te schaffen. De service is echter niet zo goed als die van andere VPN’s. Zo kun je van slechts iets meer dan 400 serverlocaties verdeeld over 30 landen gebruikmaken. Al onze top 5-VPN’s bieden veel meer servers voor minder geld. Zo heeft NordVPN 5.400 servers in 60 landen (vanaf 2,89 euro per maand) en Surfshark 3.200+ servers in meer dan 100 landen (vanaf 2,29 euro per maand).

Een belangrijke reden waarom mensen een VPN gebruiken is om online anoniem te blijven. Malwarebytes Privacy VPN verzamelt echter veel gegevens over zijn gebruikers. Hieronder vallen je device ID, browsertype, internetprovider en geografische locatie. Al deze informatie kan gemakkelijk door de Amerikaanse veiligheidsdiensten worden opgevraagd en ingezien, aangezien het hoofdkantoor van Malwarebytes daar gevestigd is.

Malwarebytes’ privacybeleid

Laten we beginnen met vermelden dat we het fijn vinden dat Malwarebytes transparant is over alle data die het bedrijf verzamelt. Het bedrijf schuift niet onder stoelen of banken dat het een hele hoop over je weet. Als we alleen kijken naar de data die Malwarebytes via zijn apps verzamelt, gaat het om de volgende:

 • Welke versie van de software je gebruikt.
 • Je locatie op basis van je IP-adres.
 • Het type netwerkconnectie dat je gebruikt.
 • Je internetprovider.
 • Systeemprocessen van je device.
 • Het besturingssysteem dat je gebruikt.
 • Je taalinstellingen op je pc.
 • Welke processor en bestandsopslag je device gebruikt.
 • Informatie van Windows Security en Action Center, waaronder je beveiligingsinstellingen.
 • Informatie over andere Malwarebytesprogramma’s die je hebt.
 • Hoe je de app en andere producten van Malwarebytes gebruikt.
 • Een door Malwarebytes gegenereerd device ID.
 • Licentie-gegevens.
 • Informatie over je netwerk.
 • Details over de gedetecteerde malware, programma’s en exploits. Gezien de hoge hoeveelheid false positives, verzamelt Malwarebytes dus ook informatie over legitieme programma’s en bestanden.
 • Accountnamen en domeininformatie, als je bescherming tegen brute-force hebt ingesteld.
 • Inhoud en afzender van sms’jes die je ontvangt. Als het niet om spam-sms’jes gaat, dan worden deze wel verwijderd.

Hoewel het bedrijf bij alle informatie een reden tot verzameling geeft, betwijfelen we of deze info echt nodig is. Zo is een van de redenen dat Malwarebytes patronen in malwareverspreiding wil onderzoeken. Dit is echter niet nodig voor de gebruiker die gewoon zijn eigen device wil beschermen. Als we kijken naar Surfshark One Antivirus, blijkt bovendien dat al deze informatie niet nodig is om antivirussoftware te laten werken.

In principe deelt Malwarebytes deze gegevens niet zomaar met iedereen. Bepaalde informatie wordt doorgegeven aan zijn serviceproviders, zoals Amazon Web Services, of aan Google Analytics. Wel deelt het bedrijf je gegevens met overheidsinstanties, autoriteiten en private parties als het denkt dat dit nodig is. Malwarebytes hoeft jou hiervan niet op de hoogte te stellen. Redenen om gegevens met deze partijen te delen zijn:

 • Voldoen aan wet- en regelgeving of juridische procedures.
 • Reageren op wettige verzoeken, zoals dagvaardingen en bevelschriften.
 • Beschermen van Malwarebytes’ eigendommen, rechten en veiligheid van de eigendommen, en de rechten en veiligheid van het algemene publiek.
 • Voorkomen of stoppen van activiteiten die Malwarebytes als illegaal of onethisch beschouwt.

Malwarebytes’ privacyschandalen

In januari 2021 meldde Malwarebytes in een blogpost dat het getroffen was door dezelfde hackers die de SolarWinds supply-chainaanval uitvoerden. De hackers kregen hiermee toegang tot een aantal interne e-mails. Het bedrijf meldde geen aanwijzingen te hebben gevonden van ongeautoriseerde toegang tot zijn systemen. De data van gebruikers zou dus veilig zijn gebleven.


Gebruiksgemak: hoe gebruiksvriendelijk is Malwarebytes Premium?

Scorebalk die de score "8,5/10" laat zien

Malwarebytes is gemakkelijk te downloaden én te annuleren. Je krijgt zelfs een gratis proefperiode en geld-terug-garantie. Daarom verdient de virusscanner wat ons betreft een 8.5.

 • Het installatieproces is gemakkelijk.
 • De app ziet er overzichtelijk uit en biedt leuke extra’s voor geavanceerde gebruikers.
 • Je kunt gebruikmaken van een gratis proefversie en een lange geld-terug-garantie.
 • We missen een live chat.

Hoe installeer ik Malwarebytes?

De website van Malwarebytes is duidelijk. Op de homepagina vind je direct hoeveel verschillende pakketten kosten en je kunt direct de app van het gratis abonnement downloaden. Als je dit doet, krijg je eerst een gratis proefperiode van 14 dagen van Malwarebytes Premium.

Nadat je op ‘Gratis downloaden‘ hebt geklikt, volg je deze stappen om de software in gebruik te nemen:

 1. Open het bestand dat automatisch is gedownload.
 2. Selecteer dat je een persoonlijke antivirus wilt gebruiken.
 3. Malwarebytes installatie-stap waarin gevraagd wordt wie u wilt beschermen
 4. Geef aan of je de Browser Guard-extensie wilt installeren.
 5. Malwarebytes browserbescherming toevoegen scherm om Browser Guard toe te voegen
 6. Klik op ‘Start‘ en je kunt direct beginnen met scannen.

Op macOS-apparaten vraagt de app je om ‘full disk access‘ om zijn werk te kunnen doen. Hoe dit werkt legt Malwarebytes je stap voor stap uit.

Malwarebytes’ software

De app van Malwarebytes is eenvoudig en rustig vormgegeven. De belangrijkste zaken vind je direct op de homepagina:

 • Detectiehistorie. Staan er items in quarantaine?
 • Scanner. Wanneer vindt de volgende scan plaats? Hier kun je ook direct zelf een scan laten draaien.
 • Actieve bescherming. Word je momenteel actief beschermd door de software?

In de rechterbovenhoek kun je navigeren naar de hulpsectie. Dit doe je via het vraagtekenicoon. Vanuit deze pagina kun je direct een ondersteuningstool downloaden om zelf softwareproblemen op te lossen. Andere opties verwijzen je naar de Malwarebytes-website.

Malwarebytes software hulp-pagina

Het tandwielicoon brengt je bij de instellingen. Je kunt hier verschillende zaken aanpassen, zoals je taalvoorkeuren en of de app automatisch mag opstarten. De meer gevorderde gebruikers kunnen onder het tabblad ‘Beveiliging‘ zelfs navigeren naar ‘Geavanceerde instellingen‘ om de software op nog meer soorten malware en exploits te laten controleren.

Malwarebytes software Settings en Advanced Settings

Hoe gemakkelijk kun je je Malwarebytes-abonnement opzeggen?

Malwarebytes verlengt je abonnement automatisch. Je abonnement cancelen bij Malwarebytes is echter erg gemakkelijk. Je volgt gewoon deze stappen:

 1. Log in binnen de app en ga naar ‘Account‘.
 2. Klik op ‘Deactiveren‘.

Malwarebytes Premium biedt een geld-terug-garantie van 60 dagen. Om de refund te vragen, moet je een supportticket aanmaken op de website.

Klantenservice: hoe behulpzaam is Malwarebytes?

Op de website vind je een uitgebreide kennisbasis met handleidingen en troubleshooting artikelen onder ‘Ondersteuning‘. Helaas zijn al deze artikelen alleen beschikbaar in het Engels. Onder in beeld staat tevens een chat-bubbel. Het gaat hier helaas niet om een live chat, maar om een chatbot die je helpt de juiste artikelen te vinden.

Mocht je er niet uitkomen, dan kun je een supportticket aanmaken. Je vult hiervoor je e-mailadres, probleem en je vraag in. Wij kregen zelf na twee dagen antwoord op onze ticket. Hoewel de medewerker onze vraag goed genoeg beantwoordde, begrijpen we dat het erg frustrerend is om zo lang te wachten. Zeker als je tegen een probleem aanloopt, wil je zo snel mogelijk hulp.


Snelheid en systeembelasting: vertraagt Malwarebytes mijn computer?

Scorebalk die de score "6,5/10" laat zien

Malwarebytes Premium scoort niet heel goed als het op snelheid en performance aankomt. Om deze redenen verdient het slechts een 6.5:

 • Een volledige scan duurt erg lang en neemt veel CPU en werkgeheugen in beslag.
 • Op macOS-apparaten kun je instellen dat de software niet zo veel resources mag gebruiken.

Hoe lang duurt een scan?

Een quick scan nam slechts één tot vier minuten in beslag. Een full scan duurt langer. De volledige scan van 506.089 bestanden nam 1 uur en 49 minuten in beslag. Dit is erg lang. Zo deed Norton er 40 minuten over en was McAfee zelfs binnen een kwartier klaar.

Houd er wel rekening mee dat de snelheid van een scan afhangt van je device specificaties. Enkele zaken die hierbij een rol spelen zijn:

 • Hoeveel bestanden er gescand worden.
 • Hoeveel RAM je computer tot zijn beschikking heeft.
 • De CPU van je computer.

Wij gebruikten een computer met een Intel Core i5-10300H CPU, 16 GB werkgeheugen DDR4, SSD opslag met Windows 11 21H2 64-bit systeem.

Welke invloed heeft Malwarebytes Premium op mijn CPU?

We ondervonden geen problemen op zowel macOS als op Windows terwijl we Malwarebytes gebruikten. Het programma draaide probleemloos op de achtergrond, terwijl wij onze dagelijkse werkzaamheden uitvoerden.

Op macOS kun je zelfs instellen hoeveel processing power Malwarebytes mag gebruiken tijdens het draaien van een scan. Je krijgt de keuze tussen ‘Hoog’, ‘Medium’ en ‘Laag’. ‘Hoog’ betekent hier dat de scan sneller uitgevoerd zal worden, maar dat je computer minder andere dingen kan doen.

Malwarebytes CPU-gebruik

Zoals je kunt zien in de screenshot, gebruikte Malwarebytes slechts 2% van onze CPU. Dit was terwijl de software op de achtergrond draaide. Tijdens het draaien van een snelle scan steeg dit tot ongeveer 30% (macOS), wat relatief hoog is. Zeker als we het vergelijken met Intego, die slechts ongeveer 5% gebruikte. Gelukkig was de scan wel snel afgerond, waardoor we snel verder konden werken zonder trage computer.

Op onze Windows-pc steeg het gebruik van de CPU zelfs tot tussen de 75 en 90% bij een volledige scan. Het gebruikte tevens rond de 900 MB aan werkgeheugen. Dit is absurd hoog en stoorde ons dan ook bij onze dagelijkse activiteiten.


Conclusie: is Malwarebytes Premium een goede virusscanner?

Dus, is Malwarebytes goed? Malwarebytes Premium scoort wat ons betreft een voldoende. Zeker aangezien de desktop-app en browserextensie erg gemakkelijk in gebruik zijn, kunnen we deze virusscanner aanbevelen. Helemaal fijn is dat je de premium service twee weken gratis mag proberen en ook na het afsluiten van een betaald abonnement 60 dagen geld-terug-garantie krijgt.

Dat gezegd hebbende, Malwarebytes is niet de beste service. De provider logt veel gegevens en is daarmee niet privacyvriendelijk. Ook vragen scans relatief veel van je computer. Zeker wat oudere computers kunnen hierdoor gaan vastlopen. Al met al geven we de volgende scores aan Malwarebytes Premium:

 • Veiligheid (weging 0.4): 7.5
 • Privacy (weging 0.3): 5.0
 • Gebruiksgemak (weging 0.2): 8.5
 • Speed en performance (weging 0.1): 6.5
 • Totale score: 6.9

Misschien wil je liever een betere antivirus, zoals een van de virusscanners in onze top 5. Ook kun je je eigen onderzoek doen aan de hand van al onze reviews. Wil je Malwarebytes zelf uitproberen? Klik dan op deze button:

Bezoek Malwarebytes
Malwarebytes Premium review: veelgestelde vragen

Heb je een vraag over Malwarebytes antivirus? Misschien staat deze wel in onze FAQ. Klik op een vraag om het antwoord te zien of stel je vraag in de reacties.

Malwarebytes heeft een gratis variant. Malwarebytes Free is een veilige, handmatige virusscanner. Als je real-time beveiliging wilt, zul je een abonnement moeten afsluiten op Malwarebytes Premium. Je krijgt dan ook andere extra’s, zoals een advertentieblokker en wifi-beveiliging.

De gratis versie van Malwarebytes biedt je geen real-time bescherming. Je wordt dus niet automatisch beschermd tegen malware. Als handmatige virusscanner is Malwarebytes Free wel veilig. Lees alles over deze antivirusprovider in onze uitgebreide review.

Malwarebytes Premium biedt een goede beveiliging, maar de performance is matig. Hoewel de software je beschermt tegen malware, heeft het twee grote nadelen:

 1. Malwarebytes heeft veel last van false positives waarbij legitieme programma’s als kwaadaardig worden aangemerkt.
 2. Malwarebytes gebruikt veel werkgeheugen, waardoor je computer trager wordt.

Wil je meer weten over Malwarebytes? Lees dan onze volledige review.

Nee, Malwarebytes is niet de beste virusscanner. Andere antivirussoftware, zoals Norton, biedt meer beveiliging zoals webcambeveiliging en een firewall. Wil je de beste antivirussoftware gebruiken? Kies dan voor een van de scanners uit de uitgebreid geteste top 5.

Techredacteur
Tamara is al jaren bezig met taal en communicatie. De steeds vernieuwde kennis over tech en cybersecurity weet ze zo goed over te brengen op het grote publiek. Tamara is geïnteresseerd in kwesties rondom (overheids)censuur en de balans tussen privacy en vrijheid online.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen