Surfshark One Antivirus review: privacygericht met potentie

Surfshark logo met een vergrootglas en een ster met daarin de score 7,8

Surfshark One Antivirus is een security tool dat je apparaat beschermt tegen virussen en andere soorten malware. Het maakt onderdeel uit van de Surfshark One security suite. Hieronder vallen ook Surfshark Alert, Surfshark Search en Surfshark VPN. Ben je benieuwd naar de VPN-dienst? Lees dan onze uitgebreide Surfshark VPN review.

Surfshark VPN is een van de beste VPN-diensten op de markt. Kan de antivirussoftware van het bedrijf ook meedingen naar de top drie beste antivirussen? In deze review zoeken we het voor je uit.

Scores van de Surfshark antivirus review op het gebied van veiligheid, privacy, snelheid & performance, gebruiksgemak


Surfshark One Antivirus review: in het kort

Surfshark Antivirus is een virusscanner zonder veel poespas. Het is dus niet de beste antivirusservice, maar mag er zeker zijn. Zeker op gebied van privacyvriendelijkheid blinkt deze dienst uit.

PluspuntenMinpunten
Erg goed privacybeleidGeen ingebouwde firewall
Je kunt scans inplannenFout gemarkeerde malware kun je niet goedkeuren
Abonnement geeft je ook Surfshark VPN, Search en AlertGebruikt relatief veel werkgeheugen
30 dagen geld-terug-garantie

Wat we aan Surfshark Antivirus missen ten opzichte van de beste software op de markt zijn onder andere bescherming tegen phishing, bescherming tegen ransomware en webcambeveiliging.

Een abonnement op Surfshark One is relatief goedkoop. Je krijgt hierbij niet alleen toegang tot de virusscanner, maar ook tot een van de beste VPN-services op de markt. Tevens kun je gebruikmaken van Surfshark Search (anonieme zoekmachine) en Surfshark Alert (identiteitsmonitoring).

Surfsharks antivirussoftware is nog relatief nieuw. Het is dan ook nog niet uitgebreid getest door meerdere partijen. Ook vraagt het programma momenteel nog relatief veel van je computers werkgeheugen.

We gaan er vanuit dat Surfshark Antivirus steeds beter wordt naarmate de dienst langer bestaat. Wil je Surfshark One nu al zelf uitproberen? Klik dan op onderstaande button.

Bezoek Surfshark One

Surfshark One specificaties en abonnementen

Als je gebruik wilt maken van Surfshark Antivirus, moet je het gehele Surfshark One-pakket aanschaffen. Deze cybersecuritybundel omvat Surfshark Antivirus, VPN, Search en Alert.

Surfshark antivirus prijzen

De beste deal krijg je bij een abonnement van 12 maanden. Je betaalt hierbij het eerste jaar slechts 26,28 euro. Na het eerste jaar zal het abonnement 89,36 euro kosten. Uiteraard kun je ook voor een long-term solution kiezen en meteen een abonnement van twee jaar afsluiten voor minder dan 60 euro.

Mocht je om een bepaalde reden ontevreden zijn, dan heb je bij alle abonnementsvormen recht op een refund. Vraag hiervoor binnen 30 dagen je geld terug.

FeatureEen maand12 maanden24 maanden
Prijzen€11,29€26,28€59,76
Aantal apparaten
555
Real-Time Antivirus
VPN
Identity monitoring
Private Browsing
Download LinkAan de slag met Surfshark AntivirusAan de slag met Surfshark AntivirusAan de slag met Surfshark Antivirus

Zoals je in de tabel ziet, krijg je met Surfshark One niet erg veel extra tools. Wel krijg je een van de beste VPN’s op de huidige markt, dus het is alsnog een erg goede deal.


Veiligheid: is Surfshark One te vertrouwen?

Scorebalk die de score "7/10" laat zien

Surfshark biedt een prima basic antivirusprogramma aan. We geven de dienst daarom een nette 7. Hoewel andere gerenommeerde testorganisaties de software nog niet gereviewd hebben, kunnen we het volgende aan de hand van onze eigen tests concluderen:

 • De verschillende scans detecteren bekende malware prima.
 • Een false positive markeren als veilig is niet mogelijk.
 • Real-time monitoring werkt naar behoren.

Beveiligingstests: hoe goed doet Surfshark One het?

Surfshark Antivirus is nog relatief nieuw. Gerenommeerde antivirustesters, zoals AV-Test en AV-Comparatives, hebben de software dus nog niet getest. Dit maakt het lastig om Surfshark goed te vergelijken met andere virusscanners.

Wel hebben we zelf de software getest door dummy malware files op onze computer te installeren. Hiervoor hebben we de anti-malware testbestanden van het Europees Instituut voor Computer Anti-Virus Research (EICAR) gebruikt.

Surfshark herkende de malware zowel tijdens het doen van een quick scan als een full scan. Bovendien werkte de real-time scanner uitstekend. We kregen direct na het downloaden een pop-up met de melding dat er malware op ons apparaat was aangetroffen.

Surfshark antivirus Threat List

Het nadeel is dat het antivirusprogramma je alleen toont dat een bestand een bedreiging is. Je weet zo niet of het bestand in quarantaine is geplaatst of dat het nog steeds in werking is tot jij zelf op ‘Resolve threats’ klikt.

In ons geval gaf Surfshark Antivirus ook een false positive; het markeerde CyberGhost VPN als malware. Hiermee konden we dus testen wat de antivirussoftware precies deed. Hoewel een klantenservicemedewerker ons vertelde dat de bestanden in de ‘Threats list’ niet in quarantaine staan, werd het openen van CyberGhost toch geblokkeerd. Het lijkt er dus op dat we wel beschermd werden.

Omdat het hier om een false positive gaat, willen we bij Surfshark aangeven dat het bestand geen malware is zodat het gedeblokkeerd wordt. Dit is echter niet mogelijk; de dienst blijft het programma blokkeren. Als je op ‘Ignore’ klikt (de enige andere optie naast ‘Delete’), blijft het bestand op de Threats list staan en blijft het geblokkeerd. We konden de andere VPN-app dus pas weer openen na het verwijderen van het antivirusprogramma. Dit is natuurlijk erg vervelend voor mensen die Surfshark One Antivirus voor langere tijd willen gebruiken, maar wel een false positive krijgen.

Scan types

Surfshark Antivirus laat je drie soorten scans uitvoeren:

 • Quick scan, oftewel snelle scan. Hiermee scant Surfshark je apparaat binnen enkele minuten. Mocht het programma een bedreiging aantreffen, meldt het dit en kun je het kwaadaardige bestand verwijderen.
 • Full scan, oftewel volledige scan. Deze scan duurt langer en beslaat meer bestanden op je apparaat. Zo controleer je ook bestanden die je met een snelle scan eventueel hebt gemist.
 • Custom scan. Bij andere virusscanners kun je met je rechtermuisknop klikken op een individueel bestand om deze te scannen. Surfshark One biedt een vergelijkbare functie waarbij je bestanden in de Surfshark-app kunt selecteren.

Het is binnen de app tevens mogelijk zowel snelle als volledige scans in te plannen. Zo voert de app deze periodiek uit zichzelf uit.

Real-time beveiliging Surfshark One

Real-time beveiliging is een feature van virusscanners om op de achtergrond actief te blijven en je te beschermen terwijl jij je gewoon met je dagelijkse activiteiten bezighoudt. In eerste instantie was deze functie alleen beschikbaar op Android, maar tegenwoordig kunnen ook Windows- en macOS-gebruikers van deze bescherming genieten.

Tijdens onze tests werkte deze feature naar behoren. Surfshark Antivirus gaf elke keer melding zodra het een mogelijk virus of andere dreiging detecteerde. Dat gezegd hebbende, het is slechts een basic functie. Bitdefender biedt bijvoorbeeld een uitgebreidere real-time beveiliging. Zo blokkeert deze software ook zero day-attacks. Bitdefender beschermt je dus ook tegen nog niet algemeen bekende vormen van malware.


Privacy: hoe gaat Surfshark One met je gegevens om?

Scorebalk die de score "9/10" laat zien

Het is goed te merken dat Surfshark als privacygerichte VPN begon. Het bedrijf scoort erg goed op privacygebied, terwijl andere antivirusprogramma’s dat vaak niet doen. Zo slaat Surfshark zijn gegevens alleen op via RAM-servers, waardoor data automatisch verwijderd worden. Hiermee verdient Surfshark een dikke 9 op privacy.

Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland. Nederland heeft geen regels die zeggen dat organisaties gegevens op moeten slaan. Ook worden bedrijven verplicht te voldoen aan de AVG om persoonsgegevens te beschermen. Andere conclusies die we over Surfshark kunnen trekken op het gebied van privacy zijn:

 • Surfshark heeft tot op heden geen datalek gehad.
 • Surfshark One biedt drie extra privacytools: een VPN, een anonieme zoekmachine en identiteitsmonitoring.
 • De organisatie hanteert een ‘no log’-beleid.

Surfshark VPN

Surfshark is natuurlijk begonnen als VPN-provider. Het is zelfs een van de beste VPN’s op de markt. Aan de hand van onze tests kunnen we zeggen dat alleen NordVPN beter is op dit moment. Surfshark VPN is snel, makkelijk in gebruik en ook nog eens goedkoop.

Als het aankomt op privacy en veiligheid doet Surfshark VPN het ook goed. De dienst gebruikt sterke AES-256-bit encryptie en heeft een kill switch. Zo blijf je veilig, ook als de VPN-verbinding tijdelijk weg zou vallen.

Met duizenden servers over de hele wereld kun je niet alleen wereldwijd content unblocken, zoals de Amerikaanse Netflix-bibliotheek. Het is ook mogelijk vrij te internetten als je in een land bent met hevige censuur, zoals Rusland. De camouflage modus zorgt er zelfs voor dat het niet opvalt dat je een VPN gebruikt.

Wil je meer weten over Surfshark VPN? Lees dan onze volledige review over deze dienst.

Zoekmachines zoals Google verzamelen zoveel mogelijk informatie over je. Zo krijg je zoekresultaten die zijn afgestemd op jouw interesses, zoekgeschiedenis en locatie. Zelfs zoekmachines en browsers die zich meer op privacy richten hebben hun tekortkomingen.

Surfshark heeft daarom zijn eigen zoekmachine gelanceerd in de vorm van Surfshark Search. Search blokkeert trackers en zorgt ervoor dat je alleen organische zoekresultaten ziet. Je krijgt dus geen advertenties tijdens het browsen en blijft zo anoniem mogelijk.

Surfshark Alert

Surfshark Alert is een vorm van identity monitoring. Je vult hier de gegevens in die je wilt tracken en je krijgt een waarschuwing als Surfshark je persoonlijke gegevens online aantreft. Je kunt kiezen om alleen je e-mailadres te monitoren. Ook is het mogelijk om wachtwoorden, creditcardgegevens en je BSN-nummer te tracken.

Surfsharks privacybeleid

In het privacybeleid gaat Surfshark voornamelijk in op zijn VPN. We spraken een klantenservicemedewerker over het privacybeleid van Surfshark Antivirus. Deze vertelde ons dat deze service dezelfde informatie over je verzamelt als de VPN. In andere woorden, er worden geen logs bijgehouden.

Surfshark slaat alleen de volgende informatie op:

 • Het e-mailadres waarmee je jouw account aanmaakt.
 • De datum van registratie.
 • Informatie over je abonnement.
 • Je wachtwoord in versleuteld format.
 • Je IP-adres, als je de Smart DNS-feature gebruikt.
 • De hoeveelheid zoekopdrachten, als je de Search tool gebruikt.

Wel lezen we in de privacy policy: “Voor het leveren van onze antivirusservice, verzamelen we ook informatie over je devices waarop je de antivirusservice gebruikt. Deze informatie hebben we nodig om er zeker van te zijn dat je je houdt aan het maximaal aantal gelijktijdig verbonden devices.” Toen we vroegen om welke informatie het hierbij gaat, vertelde de medewerker dat het alleen het aantal devices betreft. Op de vraag of het privacybeleid dus slechts een overstatement maakte en Surfshark Antivirus alléén de hoeveelheid verbonden apparaten logt kregen we een bevestigend antwoord.

Surfshark verzamelt bovendien meer informatie over je apparaat, als je in de app aangeeft diagnostische gegevens in te willen sturen. Dit helpt hen bij het ondersteunen na een probleem.


Gebruiksgemak: hoe gebruiksvriendelijk is Surfshark One?

Scorebalk die de score "8/10" laat zien

De apps van Surfshark zijn over het algemeen gemakkelijk te installeren en even gemakkelijk te gebruiken. Het gebruiksgemak verdient dan ook een 8. Over Surfshark Antivirus kunnen we dan ook het volgende concluderen:

 • Surfshark One is eenvoudig te downloaden en te installeren.
 • Je hebt recht op een refund als je binnen 30 dagen annuleert.
 • De klantenservice, inclusief live chat, reageert snel en kundig.

Hoe installeer ik Surfshark One?

Surfsharks antivirus downloaden doe je via de Surfshark-website. Gelukkig is deze website makkelijk te navigeren, zodat je in no time op de juiste pagina bent.

Surfshark website antivirus landingspagina

De app download je door op jouw besturingssysteem op deze pagina te klikken. Wanneer je het gedownloade bestand opent, wordt je automatisch door het installatieproces geleid. Je hebt nu de Surfshark-app waarop je zowel de VPN als de virusscanner kunt gebruiken.

Natuurlijk heb je ook een abonnement nodig. Als je alleen de antivirussoftware wilt aanschaffen, klik je op ‘Neem Surfshark Antivirus‘. Op de volgende pagina kies je het abonnement dat je wilt afsluiten en kies je je betaalmethode.

Overigens krijg je momenteel de antivirus helemaal gratis als je een abonnement afsluit op Surfshark VPN. Om hier gebruik van te maken, ga je naar de VPN-tab op de website en klik je op ‘Aan de slag met Surfshark‘.

Wil je de app op je Android-telefoon? Dan kun je de QR-code scannen op de Surfshark-website of de app direct downloaden uit de Google Play Store. De app heet hier ‘VPN Surfshark: Unlimited Proxy‘.

Surfshark VPN en Antivirus in de Play Store

Surfshark Antivirus’ software

Surfshark heeft een handige app met strakke lay-out. Het enige kleine nadeel is dat de app niet in het Nederlands beschikbaar is. Alle producten, de VPN, Alert, Antivirus en Search, zitten allemaal handig in één app. Selecteer eenvoudigweg ‘Antivirus’ om met deze tool aan de slag te gaan.

Surfshark antivirus dashboard

Binnen dit tabblad heb je de optie om een virusscan in te plannen. Ook kun je een full scan, quick scan en een scan van een specifieke map uitvoeren.

Surfshark antivirus dashboard tabblad "Settings"

Als je kiest om een scan in te plannen, heb je verschillende opties die je kunt instellen:

 • Wil je een full scan of een quick scan inplannen?
 • Op welke dag(en) wil je de scan runnen?
 • Hoe laat wil je de scan uitvoeren?

Surfshark antivirus dashboard met de optie "Quick scan" uitgelicht

Hoe gemakkelijk kun je je Surfshark-abonnement opzeggen?

Je kunt je Surfshark One-abonnement op ieder moment opzeggen. Je kunt dit echter niet zelf regelen, maar moet hiervoor de klantenservice benaderen. Gelukkig reageert de klantenservice erg snel via live chat, dus dit is geen probleem.

Als je binnen dertig dagen na het afsluiten van je abonnement cancelt, heb je recht op een refund. Als je hiervan gebruik wilt maken, moet je dit ook aangeven bij de klantenservice. Als je bewijs hebt dat de antivirussoftware niet werkte, heb je soms ook na dertig dagen recht op je geld terug.

Houd er wel rekening mee dat Surfshark zijn gebruikers slechts recht geeft op twee refunds. Bovendien mag de tweede aanvraag pas na zes maanden.

Klantenservice: hoe behulpzaam is Surfshark?

Surfshark heeft een kennisbank met enkele handleidingen en veelgestelde vragen. Omdat de antivirusfunctionaliteit nog relatief nieuw is, is deze nog niet heel uitgebreid. Op het moment dat we dit schrijven, staan er nog slechts vijf artikelen. Wel zijn deze artikelen uitgebreid en duidelijk.

Surfshark One FAQ vragen

Het is ook mogelijk om een klantenservicemedewerker te benaderen. Dit kun je doen door middel van e-mail en een live chat. We hebben deze klantenservice al vaker gebruikt tijdens het reviewen van de Surfshark VPN. Ook met vragen over de virusscanner werden we erg goed geholpen. We kregen direct antwoord en de medewerker wist waar hij het over had.


Snelheid en systeembelasting: vertraagt Surfshark mijn computer?

Scorebalk die de score "6,5/10" laat zien

Een antivirus kan je computer erg vertragen, zeker tijdens het uitvoeren van een scan. Dit bleek bij Surfsharks antivirus niet het geval, maar het uitvoeren van een scan duurt wel erg lang. Daarom verdient Surfshark wat ons betreft een 6.5 op dit punt. Dit zijn onze belangrijkste conclusies:

 • Surfshark One gebruikt weinig werkgeheugen en CPU.
 • Een volledige scan kan wel meerdere uren in beslag nemen.

Hoe lang duurt een scan?

Hoeveel tijd een scan in beslag neemt hangt af van meerdere factoren, waaronder de hoeveelheid bestanden, je RAM en je processors. Voor onze tests gebruikten we een apparaat met deze specificaties:

 • Intel Core i5-10300H processors.
 • 16 GB RAM-geheugen.
 • SSD-drive met Windows 11 21H2 64-bit systeem.

De snelle scan deed er iets minder dan acht minuten over om 605.781 bestanden te scannen. Een volledige scan deed er iets meer dan 9 minuten over om 606.186 bestanden te scannen.

Surfshark antivirus Quick scan resultaten

Surfshark One Antivirus voert dus relatief snelle scans uit, al is de quick scan wel opvallend uitgebreid. Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Avira, wordt dit zeker duidelijk. Avira had namelijk slechts 46 seconden nodig om 4.714 bestanden te scannen (quick scan) en drie kwartier voor meer dan twee miljoen files (full scan).

Welke invloed heeft Surfshark Antivirus op mijn CPU?

Tijdens onze tests bleek Surfshark Antivirus 60 tot 80 MB van ons werkgeheugen te gebruiken wanneer we een volledige scan uitvoerden. Ook nam het zo’n 5-10% van de CPU in beslag.

Dit betekent dat je je pc gewoon kunt gebruiken tijdens het draaien van een scan, zonder dat je computer oververhit. Dit is dus een betere prestatie dan McAfee Total Protection, die zo’n 285 MB werkgeheugen en 63% CPU gebruikte tijdens een full scan. Sophos Home vroeg daarentegen weer veel minder van onze computer (ongeveer 12 MB en 0,5% CPU).

Als we geen scan uitvoeren, draait Surfshark net als andere programma’s op de achtergrond. Dit neemt rond de 100 MB aan geheugen in beslag. Dit is relatief veel in vergelijking met andere goede antivirussoftware.


Conclusie: is Surfshark One een goede virusscanner?

Surfshark One Antivirus is gemakkelijk in gebruik en is ideaal voor mensen die om hun privacy geven. Hoewel de dienst op dit moment nog weinig speciaals biedt op het gebied van malwarebescherming, staat deze nog in zijn kinderschoenen. Er is dus veel potentie om nog te groeien.

We hebben in deze review gefocust op de veiligheid, privacy, gebruiksgemak, snelheid en systeembelasting. We kunnen Surfshark Antivirus hiervoor de volgende scores toekennen.

 • Veiligheid (weging 0.4): 7.0
 • Privacy (weging 0.3): 9.0
 • Gebruiksgemak (weging 0.2): 8.0
 • Snelheid en systeembelasting (weging 0.1): 6.5
 • Totale score: 7.8

Uiteindelijk komen we uit op een 7.8. Dit is erg netjes, en de dienst verdient hiermee zelfs een plek in onze top 5 beste antivirusprogramma’s.

Ben jij na het lezen van deze review benieuwd en wil je Surfsharks antivirusprogramma zelf testen? Klik dan op onderstaande knop!

Bezoek Surfshark One
Surfshark One Antivirus: veelgestelde vragen

Wil je snel antwoord op je vraag over Surfsharks antivirusproduct? Kijk dan in onze FAQ. Overige vragen kun je altijd in de reacties stellen.

Surfshark One is Surfsharks cybersecuritybundel. Het omvat 4 tools:

 • Surfshark Alert
 • Surfshark Antivirus
 • Surfshark Search
 • Surfshark VPN

Wil je alles over Surfshark en zijn verschillende tools te weten komen? Lees dan onze uitgebreide review over Surfshark VPN en aanverwante diensten.

Ja, Surfshark heeft een antivirusprogramma als onderdeel van Surfshark One. Binnen deze security suite krijg je al voor enkele euro’s per maand de volgende cybersecurityproducten:

 • Surfshark VPN
 • Surfshark Antivirus
 • Surfshark Alert
 • Surfshark Search

Alles over Surfshark One Antivirus lees je in onze uitgebreide review.

Surfshark Antivirus werkt goed om virussen en andere malware tegen te gaan. Je kunt snelle en volledige scans uitvoeren en inplannen. Ook beschermt de virusscanner je real-time op de achtergrond.

Meer weten over de voor- en nadelen van Surfshark Antivirus? Lees dan onze Surfshark One Antivirus-review.

Surfshark One is de complete security suite van Surfshark. Hieronder vallen:

 • Surfshark VPN
 • Surfshark Antivirus
 • Surfshark Alert
 • Surfshark Search

De VPN is dus een onderdeel van Surfshark One, al is deze ook los verkrijgbaar. Wil je meer weten over Surfshark VPN? Lees dan onze volledige review.

Techredacteur
Tamara is al jaren bezig met taal en communicatie. De steeds vernieuwde kennis over tech en cybersecurity weet ze zo goed over te brengen op het grote publiek. Tamara is geïnteresseerd in kwesties rondom (overheids)censuur en de balans tussen privacy en vrijheid online.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen