Avira Phantom VPN Logo App Icon

Avira Phantom VPN Review 2022

Update: 22 augustus 2022
Hoogtepunten
 • Goede snelheid
 • Deblokkeer Netflix en andere streamingdiensten niet
 • Pro versie is duur
Score
6.6

Onze Avira Phantom VPN score

 • Snelheid
  5.0
 • Veiligheid
  6.5
 • Gebruiksgemak
  6.0
 • Servers
  6.0

Avira Phantom VPN Review 2022: snel maar beperkte functies

Avira is een van de toonaangevende namen in de cyberbeveiligingswereld dankzij de populaire Avira antivirussoftware. Het bedrijf biedt ook verschillende andere softwareprogramma’s aan, waaronder de Avira Phantom VPN.

Deze VPN heeft zowel een gratis versie als een premium abonnement. We hebben deze VPN-dienst uitgebreid getest en gekeken naar de prestaties. Onze bevindingen over de beveiligingsfuncties, snelheid, servers en overige opties van Avira Phantom VPN vind je hieronder.

Avira Phantom VPN-review in het kort

PluspuntenMinpunten
Geen logs met persoonlijk identificeerbare informatieNetflix en andere streamingdiensten kunnen niet altijd worden gedeblokkeerd
Goede snelhedenDe Pro-versie is duur
P2P compatibelDe gratis versie is erg beperkt
Biedt een erg goedkoop mobiel-only abonnement aan

Avira Phantom VPN is een volledig gratis VPN-dienst die ook een Pro-versie heeft. De VPN is uitgebracht door hetzelfde bedrijf dat de Avira antivirus maakte. De gratis versie van Avira Phantom VPN geeft je 500 MB bandbreedte per maand en toegang tot slechts één VPN-server.

De app kiest automatisch de dichtstbijzijnde VPN-server, dus er is geen mogelijkheid om de locatie te kiezen waarmee je verbinding wilt maken. De snelheden zijn vrij goed en je gegevens zijn beveiligd met de industriestandaard AES 256-bit encryptie.

De Avira Phantom VPN Pro versie biedt onbeperkte bandbreedte en toegang tot 1400 servers verspreid over 37 landen. Het werkt vrij goed voor anoniem browsen en het downloaden van torrents.

Het is ons soms gelukt om geografisch beperkte streamingdiensten zoals Netflix of DisneyPlus deblokkeert. Mocht dit niet werken, dan zijn er gelukkig verschillende andere Netflix VPN’s die je kunt uitproberen. Je vindt een aantal aanraders in ons lijstje met de Beste VPN’s voor Netflix.

Hoewel deze VPN geen persoonlijk identificeerbare gegevens logt, is Avira Phantom VPN gevestigd in Duitsland, dat lid is van de 5,9,14 eyes-alliantie. Dit is een groep van landen die beveiligingsgegevens delen. Dit maakt Avira Phantom VPN minder privacyvriendelijk.

De interface van de app is een beetje onhandig en kan verbeterd worden. We hebben dit in meer detail uitgelegd in de volledige VPN review hieronder.

Tot slot betaal je voor een maandabonnement €7,95 per maand en voor en jaarabonnement €59,95 per jaar. Dit is prijziger dan zelfs de beste VPN-aanbieders. We denken niet dat Avira Phantom VPN genoeg voordelen biedt om deze hoge prijs te rechtvaardigen.

Het kan wel een goede optie zijn voor mobiele gebruikers omdat het een mobiel-only abonnement aanbiedt voor slechts €4,95 per maand. Dit geeft je onbeperkt gebruik op Android- en iOS-apparaten.

Specificaties Avira Phantom VPN
Besturingssysteem
 • Android
 • ,
 • Windows
 • ,
 • Mac
 • ,
 • iOS
Gelijktijdige verbindingen
 • Geen limiet
Torrents
 • Torrents toegestaan
Protocollen
 • OpenVPN
 • ,
 • L2TP/IPsec
Betaalmethoden
 • PayPal
 • ,
 • Creditcard
Geld-terug-garantie
 • Ja
Werkt ook met
 • Apple
 • Android
 • Windows
 • Torrent

Snelheid – Hoe snel is Avira Phantom VPN

Scorebalk die de score "5/10" laat zien

Het is normaal dat een VPN de snelheid van je internetverbinding lichtjes vermindert. Maar dit mag nooit te drastisch zijn, omdat je je online activiteiten zonder onderbrekingen voort wilt kunnen zetten. Avira Phantom VPN werkt vrij goed op dit gebied en scoort 8/10 op snelheid. Dit zijn onze bevindingen:

 • Snelheidstestresultaten toonden aan dat de VPN goede snelheden biedt op de meeste servers.
 • We werden niet geconfronteerd met vertragingen bij het gebruik voor browsen en streamen. De VPN is niet geschikt voor gamen.

Speedtest resultaten Avira Phantom VPN

We gebruikten de vertrouwde website Speedtest van Ookla om de prestaties van Avira Phantom VPN te evalueren. We hebben verbinding gemaakt met verschillende servers en diverse tests uitgevoerd om de impact op de snelheid te zien. Deze resultaten zijn samengevat in de onderstaande tabel.

Houd er rekening mee dat snelheden afhankelijk zijn van verschillende factoren zoals locatie, tijd van de dag, en meer. Onze resultaten zijn slechts om je een algemeen idee te geven van wat je kunt verwachten.

ServerDownloadsnelheid (Mb/s)Uploadsnelheid (Mb/s)Ping (MS)
Geen VPN92.193.574
Snelste server45.7256.615
Nederlandse server35.0658.145
Duitse server (Frankfurt)39.8549.4112
Engelse server ( London)49.5155.6614
Amerikaanse (New York)26.9555.9894
Australische (Sydney)6.5843.67266
Japanse (Tokyo)11.355.87235

Zoals je kunt zien, kregen we niet zo’n goede snelheden. Zelfs de dichtstbijzijnde server die automatisch door de app werd gekozen presteerde niet goed.

Snelheid in alledaags gebruik

We waren redelijk tevreden met de prestaties van Avira Phantom VPN tijdens het dagelijks gebruik. We merkten kleine vertragingen bij het browsen van webpagina’s of het streamen van video’s. De hoge ping op verafgelegen servers maakt online gamen helaas vrijwel onmogelijk.

Veiligheid – Hoe veilig is Avira Phantom VPN?

Scorebalk die de score "6,5/10" laat zien

De belangrijkste functie van een VPN is om je te helpen anoniem te browsen en veilig online te blijven. Wij beoordelen Avira Phantom VPN met een 6,5/10 op het gebied van beveiliging vanwege de volgende punten:

 • Het maakt gebruik van AES 256-bit encryptie en OpenVPN, IPSec, en WireGuard protocollen, afhankelijk van jouw apparaat.
 • Het logt geen persoonlijk identificeerbare gegevens. De VPN is gevestigd in Duitsland, dat binnen de 14-ogen inlichtingenalliantie valt.
 • De Avira Phantom VPN Pro versie heeft een kill switch alleen op zijn Windows app.
 • Je moet jouw e-mailadres en een creditcard of PayPal-gegevens opgeven om een account aan te maken

Encryptie en protocollen

Avira Phantom VPN gebruikt industriestandaard AES 256-bit encryptie om jouw gegevens te versleutelen. Dit betekent dat zelfs als een hacker jouw informatie in handen zou krijgen, hij nooit een manier zou kunnen vinden om deze te lezen.

Wat VPN-protocollen betreft, gebruikt Phantom VPN OpenVPN TCP en IPSec op zijn desktop-apps. Wanneer veiligheid een prioriteit is, raden wij aan OpenVPN TCP te gebruiken. Als snelheid de prioriteit is, gebruik dan IPSec.

Toen we Avira Phantom VPN op macOS en Windows testten, konden we echter geen optie vinden in de instellingen om het protocol te wijzigen. We namen contact op met de klantenondersteuning om hiernaar te vragen, maar kregen geen bevredigend antwoord. Het lijkt er dus op dat er geen manier is om je voorkeursprotocol te selecteren op de macOS-app.

Het is positief dat de Android-app ook WireGuard biedt. Dit protocol staat bekend om de beste snelheden en beveiliging. Het zou goed zijn om WireGuard in de toekomst ook beschikbaar te maken op de desktop apps.

Logbeleid en privacy

Avira Phantom VPN beweert een ‘no log’-VPN te zijn. Dus hebben we gekeken naar het privacybeleid om te zien of dit inderdaad waar is. Het privacybeleid van Phantom VPN is een onderdeel van het algemene Avira privacybeleid.

Het stelt dat de provider geen gevoelige gegevens logt, zoals jouw browsegeschiedenis en echte IP-adres. Het logt echter wel een aantal kleine gegevens zoals de hoeveelheid data die je gebruikt. Deze gegevens bevatten geen persoonlijk identificeerbare informatie.

De enige reden tot bezorgdheid is de locatie van de dienst in Duitsland, dat land valt onder de 5 Eyes, 9 Eyes en 14 Eyes surveillance organisaties. Zoals onthuld door de Snowden lekken, kunnen landen die tot deze allianties behoren rechtstreeks gegevens verkrijgen van internetproviders. Ze kunnen deze gegevens vervolgens onderling delen.

Bovendien moet Avira zich ook houden aan de lokale Duitse wetten voor het bewaren van gegevens. Dit is niet geunstig voor de privacy.

Kill switch

Een kill switch is een essentiële beveiligingsfunctie die internetverbinding automatisch ‘uitschakelt’ wanneer de beveiligde VPN-verbinding wegvalt. Dit voorkomt het ‘lekken’ van gevoelige informatie zoals jouw IP-adres.

Avira Phantom VPN heeft alleen een kill switch op zijn Windows-app. We zouden deze functie ook graag op de andere apps zien.

Ben je op zoek naar een VPN die een kill switch aanbiedt op alle apparaten? NordVPN is dan een aanrader. Deze VPN biedt zowel een kill switch-functie aan voor desktops (Windows en Mac) als voor mobiele apparaten (iOS en Android). Bekijk de volledige review van NordVPN voor onze uitgebreide mening over deze uitstekende VPN.

Welke gegevens heeft Avira Phantom VPN nodig?

Om je aan te melden voor een Avira Phantom VPN-account, heb je alleen een e-mailadres en je betalingsgegevens nodig. Avira Phantom VPN accepteert creditcards of PayPal. Het is niet mogelijk om anoniem te betalen met cryptocurrencies zoals Bitcoin.

Gebruiksgemak – Hoe gebruiksvriendelijk is Avira Phantom VPN?

Scorebalk die de score "6/10" laat zien

Het is essentieel dat een VPN eenvoudig te gebruiken is, zodat zelfs beginners het meeste uit de VPN kunnen halen. We geven Avira Phantom VPN een 6/10 voor gebruiksvriendelijkheid op basis van de volgende bevindingen:

 • De website is goed opgezet en de VPN-app is eenvoudig te installeren.
 • De Avira Phantom VPN app is eenvoudig te gebruiken, maar de interface kan worden verbeterd.
 • De VPN is aan de dure kant vergeleken met andere toonaangevende VPN-aanbieders. Je kunt betalen met een creditcard of PayPal.
 • De klantendienst van Avira Phantom VPN reageert snel, maar beantwoordde onze vraag niet.

Avira Phantom VPN website en installatieprocedure

De Avira Phantom VPN website is mooi ontworpen en gemakkelijk te navigeren. Het maakt deel uit van de hoofdwebsite van Avira en bevat knoppen om de gratis Avira VPN te downloaden of de Pro-versie te ontdekken.

Avira Website Phantom VPN Pagina

Je kunt op de knop ‘Gratis downloaden‘ klikken om de download van de Avira Phantom VPN app te starten. Je kunt ook klikken op ‘Ontdek Pro‘ om naar de premium abonnementspagina te gaan. Volg vervolgens de onderstaande stappen om de app te installeren.

 1. Selecteer op de pagina met premium abonnementen het maandelijkse, jaarlijkse of mobiele abonnement en klik op ‘Nu kopen’.
 2. Avira Phantom VPN Prijzen waarbij de "Nu kopen" knop is uitgelicht
 3. Kies een betalingsmethode (PayPal of creditcard) en voer de relevante gegevens in, waaronder jouw e-mailadres.
 4. Avira Phantom VPN Betaalmethoden
 5. Zodra je betaling is voltooid, wordt je gevraagd een wachtwoord in te stellen voor jouw Avira-account.
 6. Je bent dan direct online ingelogd op je account waar ze je aanraden  om de Phantom VPN-app te downloaden voor jouw compatibele apparaat. Je zult ook een e-mailbevestiging ontvangen.
 7. Klik op ‘installeren’.
 8. Avira Phantom VPN stappen na downloaden bestand
 9. Tot slot hoef je alleen het gedownloade bestand te openen en de instructies op het scherm te volgen om het op je systeem te installeren.
 10. Eenmaal voltooid, kun je jezelf aanmelden met het e-mailadres en wachtwoord dat je hebt opgegeven.

Avira Phantom VPN uitstraling en gebruiksgemak

We hebben Avira Phantom VPN getest op Windows computer en wanneer geopend, verschijnt het op je bureaublad. Wanneer je de app voor het eerst opent, wordt je gevraagd om een donker of licht thema voor de app te selecteren.

Avira Phantom VPN Kleurthema Kiezen

De gebruikersinterface is redelijk overzichtelijk. Er is een groene knop waarop je kunt klikken om een veilige VPN-verbinding tot stand te brengen. Standaard kiest de app de server die zich het dichtst bij jou bevindt. Je kunt dit wijzigen door te klikken op de servernaam en vervolgens een locatie uit de lijst te selecteren.

Avira Phantom VPN App Home en Servers

In vergelijking met andere VPN’s die we hebben beoordeeld, lijkt Avira Phantom VPN een beetje onhandig omdat de serverlijst weggestopt is. Dit is even wennen en wordt wat tijdrovend als je van server wilt wisselen.

Bovendien is het ‘Instellingen‘ menu vrij kort en biedt het niet veel aanpassingen zoals het kiezen van protocollen.

Avira Phantom VPN App Instellingen

Prijzen en betaalmogelijkheden

Avira Phantom VPN is een gratis VPN die je kunt downloaden zonder je e-mailadres op te geven. De gratis versie echter zeer beperkt omdat je slechts 500MB bandbreedte per maand krijgt. Als je meer wil doen dan alleen een beetje surfen, dan zal dit snel op zijn. Als je veel streamt zal dit zeker niet genoeg data zijn. Daarnaast is het een nadeel dat je geen server van je keuze kunt selecteren.

Om deze reden is de Pro-versie met onbeperkte bandbreedte en uitgebreide functies aan te raden. Er zijn drie abonnementsopties:

 • Maandabonnement voor €7,95 per maand.
 • Jaarabonnement voor €59,95 per jaar (komt neer op €5 per maand).
 • Mobiel abonnement voor €4,95 per maand.

Avira Phantom VPN Prijzen

De maandelijkse en jaarlijkse abonnementen werken op verschillende apparaten. Het mobiel abonnement is alleen voor Android en iOS. Je kunt betalen met PayPal of een creditcard. Helaas kun je deze VPN niet anoniem kopen omdat het geen cryptocurrency betalingen accepteert. Andere VPN-providers zoals CyberGhost bieden deze optie wel. Bekijk onze uitgebreide CyberGhost review voor meer informatie over deze VPN.

Als je voor het jaarabonnement gaat, krijg je Avira’s 60-dagen geld-terug-garantie. Dit betekent dat je binnen 60 dagen risicoloos kunt annuleren. Dit is dubbel zo langs als bij de meeste VPN’s die vaak 30-dagen geld-terug-garantie bieden. Voor terugbetaling moet je contact opnemen met de klantenondersteuning van Avira. In ons geval verliep dit soepel en kregen we binnen een dag een melding dat de opzegging van het contract en verzoek om terugbetaling wordt verwerkt.

Over het geheel genomen zijn de prijzen van Avira Phantom VPN vrij hoog in vergelijking met andere top VPN-aanbieders.

Klantenservice

De klantenservice van Avira kan worden gecontacteerd via live chat, e-mail of telefoon. Het was niet mogelijk om contact op te nemen via live chat omdat deze offline was. We hebben een e-mail gestuurd en kregen binnen een uur een reactie. Onze vraag werd echter niet voldoende beantwoord.

We hadden gevraagd welke protocollen worden gebruikt door de Avira Phantom VPN macOS app. Het lijkt erop dat de medewerker van de klantenservice onze vraag helemaal niet begreep en antwoordde met algemene instructies over het installeren van de app.

We hebben ook online gezocht in de online “Knowledge Base” op de Avira website om een antwoord op onze vraag te vinden, maar konden niets concreets vinden.

Dit was nogal teleurstellend en we hopen dat de provider zijn klantenondersteuning in de toekomst verbetert om concurrenten als NordVPN te evenaren. NordVPN is zowel snel als effectief in het helpen van gebruikers.

Servernetwerk Avira Phantom VPN

Scorebalk die de score "6/10" laat zien

Servers zijn de ruggengraat van een VPN omdat ze de snelheden en functies bepalen die je kunt krijgen. Avira Phantom VPN scoort 6/10 op dit gebied vanwege de volgende redenen:

 • Het heeft een relatief bescheiden netwerk van 1400 servers in 37 landen.
 • Het biedt geen dedicated IP-adressen aan.

Aantal servers en locaties

Avira Phantom VPN heeft een netwerk van 1400 servers verspreid over 37 landen. Dit is vrij bescheiden in vergelijking met grotere spelers zoals Surfshark en CyberGhost die veel meer landen dekken.

Het is echter voldoende voor de behoeften van de meeste gebruikers. Er zijn geen gespecialiseerde servers voor streaming of P2P file sharing. Het zou mooi zijn als Avira deze in de toekomst kan toevoegen, want dat maakt het makkelijker voor gebruikers om servers te vinden die specifiek aan hun behoeften voldoen. Hieronder staat een lijst met alle huidige serverlocaties:

RegioLanden
EuropaOostenrijk, België, Bulgarije, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, IJsland, Ierland, Isle of Man, Italië, Moldavië, Nederland, Noorwegen, Polen, Rusland, Roemenië, Servië, Slovenië, Spanje, Zweden, Zwitserland, en het Verenigd Koninkrijk.
Azië & AustraliëAustralië, Hong Kong, India, Japan, en Singapore
Noord- en Zuid-AmerikaBrazilië, Canada, Chili, Mexico en de Verenigde Staten.

Dedicated IP-adres

Een dedicated IP-adres is een anoniem privé IP-adres dat aan jou wordt toegewezen telkens wanneer je verbinding maakt met een VPN-server. Het heeft het voordeel dat het niet wordt gedeeld met andere gebruikers. Streamingdiensten blokkeren bepaalde VPN-servers als ze zien dat hier veel verkeerd vandaan komt. Een dedicated IP-adres wordt alleen door jou gebruikt en helpt voorkomen dat je wordt geblokkeerd door streamingdiensten.

Veel premium VPN-aanbieders zoals NordVPN en CyberGhost bieden dedicated IP’s aan als een add-on functie. Avira Phantom VPN heeft deze functie momenteel niet.

Mogelijkheden Avira Phantom VPN

Enkele van de voordelen van een VPN zijn anoniem torrenten en toegang krijgen tot geografisch beperkte content. Als je vanuit Nederland de Amerikaanse Netflix wil kijken met een uitgebreider aanbod series en films dan kan een VPN helpen.

We hebben de mogelijkheden van Avira Phantom VPN getest om torrents te downloaden en Netflix en andere streamingdiensten te deblokkeren. Dit zijn onze bevindingen:

 • Het deblokkeert Netflix soms.
 • Torrenting is toegestaan, maar wordt niet aanbevolen.
 • Avira Phantom VPN heeft een ingebouwde adblocker, maar die werkt niet erg goed.

Avira Phantom VPN en streaming (Netflix)

De meeste VPN’s promoten hoe ze geografisch beperkte streamingdiensten zoals Netflix, Hulu, Disney Plus en BBC iPlayer kunnen deblokkeren. Avira Phantom VPN vermeldt dergelijke mogelijkheden niet expliciet op zijn website, maar we besloten het toch te testen.

We kregen af en toe een foutmelding, maar na een paar pogingen lukte het Phantom VPN om Amerikaanse Netflix te deblokkeren.

Het werkt helaas niet met andere diensten zoals BBC iPlayer, Hulu, of Amazon Prime Video. Het kan je dus niet echt helpen om geoblokkades te omzeilen. We raden je aan om een andere VPN voor streaming te kiezen, zoals Surfshark, CyberGhost, of NordVPN. Deze hebben het extra voordeel dat ze veel goedkoper zijn dan Avira Phantom VPN.

Avira Phantom en torrents

Avira biedt geen gespecialiseerde servers voor P2P file sharing, maar we konden de reguliere servers zonder problemen gebruiken om torrents te downloaden. De snelheden zijn hoog genoeg en de beveiliging is waterdicht.

We raden aan voorzichtig zijn met het soort bestanden dat je download en deelt. Dit in verband met de locatie van de provider in Duitsland en de juridische implicaties. Om het veiliger te maken, kies je voor een van de beste torrenting VPN’s die getest en vertrouwd zijn. Zorg ervoor dat je geen auteursrechtelijk beschermde content download.

Advertenties en kwaardaardige sites blokkeren

Een handige extra functie die Avira Phantom VPN biedt is het blokkeren van kwaadaardige sites. Je kunt deze functie inschakelen in het menu ‘Instellingen‘ van de app. Alle webcontent die als gevaarlijk wordt beschouwd zal dan worden uitgefilterd.

Dit zorgt voor veiliger browsen en bescherming tegen malware en phishing sites. Natuurlijk moet je ook een goede antivirus gebruiken voor volledige beveiliging.

Deze functie heeft echter niet veel gedaan om opdringerige reclame en pop-ups te blokkeren. Daarom raden we aan om een speciale adblocker te gebruiken met deze VPN.

Conclusie – Onze ervaringen met Avira Phantom

Over het geheel genomen schiet Avira’s Phantom VPN tekort in functies, ondanks het aanbieden van goede snelheden en beveiliging. De gratis versie is vrij beperkt en de Pro-versie biedt niet genoeg voordelen om de hoge prijs te rechtvaardigen.

We zouden graag zien dat deze provider zijn service verbetert, meer functies toevoegt en zijn serverlocaties uitbreidt. Het zou ook goed zijn om de gebruikersinterface van de app te verbeteren. 

Met dit in gedachten raden we Avira Phantom VPN voorlopig niet aan. We raden om in plaats daarvan te kiezen voor een VPN-dienst met meer functies, zoals Surfshark. Deze VPN biedt een geweldige mix van snelheid, beveiliging en andere functies, zoals het deblokkeren van Netflix en andere geo-restricted streamingdiensten. Surfshark is bovendien een erg goedkope VPN.

Surfshark biedt ook een gratis proefversie waar je van kunt profiteren voordat je een premium abonnement afsluit.

Avira Phantom VPN Review: veelgestelde vragen

Heb je een vraag over Avira Phantom VPN? Bekijk dan de sectie met veelgestelde vragen hieronder. Klik op een vraag om het antwoord te zien.

Avira Phantom VPN Pro biedt goede snelheid en beveiliging, maar schiet tekort als het op functies aankomt. Het is goed voor anoniem browsen, maar kan Netflix en andere streamingdiensten niet deblokkeren. Lees meer in onze volledige Avira Phantom VPN review.

Ja, Avira biedt een volledig gratis VPN, maar het is zeer beperkt. Je krijgt slechts 500MB bandbreedte per maand en één serverlocatie die automatisch door de app wordt geselecteerd.

Avira’s Phantom VPN ondersteunt torrenting. Het is echter niet de beste VPN voor torrenting vanwege de locatie in Duitsland en de daaruit voortvloeiende juridische implicaties. In plaats daarvan kun je kiezen voor NordVPN. Deze VPN hebben we na langdurige tests tot de beste VPN voor torrenting gekroond.

In onze tests kon Avira Phantom VPN Pro Netflix of andere streamingdiensten zoals Hulu, BBC iPlayer en DisneyPlus niet deblokkeren. We raden daarom aan om te kiezen voor andere VPN’s die wel met Netflix werken en ook goedkoper zijn dan Avira.

Persoonlijke meningen experts VPNgids.nl

“Snel en betrouwbaar, maar met gebrek aan belangrijke functies.”
Onze score
6.4
Bezoek Avira Phantom VPN