Dark web monitoring: wat is het en heb ik het echt nodig?

Een map met daaraan een prijskaartje naast een ID-kaart die in een visier staat
Klik hier voor een samenvatting
Samenvatting: wat is dark web monitoring?

Dark web monitoring is het proces waarbij forums en sites op het dark web worden gescand om gelekte of gestolen persoonlijke informatie te identificeren. Het kan onder andere gaan om wachtwoorden, creditcardgegevens en socialezekerheidsnummers die zijn gelekt. Als jouw persoonlijke gegevens worden gevonden, ontvang je een waarschuwing en kun je actie ondernemen om je privacy te beschermen.

Dark web monitoring wordt steeds belangrijker voor individuen en organisaties. Het helpt om kwetsbaarheden te identificeren en te beperken en biedt bescherming tegen identiteitsdiefstal, cyberaanvallen en andere online bedreigingen.

Hoewel dark web monitoring essentieel is om jouw digitale identiteit te beschermen, is het niet genoeg. Het is aan te raden om ook antivirus software en een betrouwbare VPN zoals NordVPN te gebruiken.

Lees hieronder verder om meer te weten te komen over dark web monitoring en de stappen die je moet nemen om je privacy beter te beschermen.

Je hebt waarschijnlijk al heel wat verhalen gelezen over datalekken en identiteitsfraude. Misschien ben je zelf het slachtoffer geweest van dergelijke cyberincidenten. Heb je je ooit afgevraagd waar al die gelekte gegevens terecht zijn gekomen?

Meestal komen ze terecht op het dark web. In veel gevallen worden de gestolen gegevens te koop aangeboden en zijn ze alleen toegankelijk voor de kopers. Soms worden de gegevens echter op open fora geplaatst. Hierdoor worden privégegevens van gebruikers openbaar. Dit is een groot risico. Criminelen kunnen deze gevoelige gegevens namelijk gebruiken om fraude en identiteitsdiefstal te plegen.

Dark web monitoring verwijst naar het proces van het doorzoeken van forums en databases op het dark web om gelekte gegevens te identificeren. Steeds meer diensten zoals VPN’s en wachtwoordmanagers enz. bieden deze cyberbeveiligingsfunctie aan.

In dit artikel gaan we dieper in op wat dark web monitoring is, hoe het werkt en wat je moet doen als je gegevens online zijn gelekt.

Wat is dark web monitoring?

Folder in een visier naast een Dark Web icoonHet dark web is een netwerk van geanonimiseerde sites die alleen toegankelijk zijn met speciale browsers zoals de Tor browser.

De anonimiteit van het dark web leent zich goed voor bepaalde illegale activiteiten, zoals drugshandel. Hackers en cybercriminelen gebruiken het ook om persoonlijk identificeerbare informatie die bij datalekken is verkregen, te delen en te verkopen.

Dark web monitoring houdt in dat forums en sites op het dark web worden gescand om uitgelekte persoonlijke informatie te vinden. Wanneer gevoelige gegevens zoals accountinformatie worden gevonden, waarschuwt de dark web-monitoringtool de gebruiker. De gebruiker kan vervolgens actie ondernemen om zijn privacy te beschermen. De aard van deze actie hangt af van het soort gelekte gegevens.

Naar wat voor soort gegevens zoeken dark web monitoring tools?

Dark web monitoringdiensten zoeken naar persoonlijke gegevens op forums en websites op het dark web. Hier is een lijst van enkele van de soorten persoonlijke gegevens waar dark web monitoring tools naar zoeken:

7 soorten gegevens waar Dark Web Monitoring tools naar op zoek gaan, met symbolen

  • Wachtwoorden
  • Financiële gegevens (zoals bankrekeningnummers en creditcardafschriften)
  • BSN-nummers
  • Telefoonnummers
  • Krediet-/betaalkaartgegevens
  • Medische gegevens en identificatienummers
  • E-mailadressen

Het openbaar maken van dergelijke gegevens kan aanzienlijke schade aanrichten. Cybercriminelen zouden bijvoorbeeld jouw creditcardgegevens kunnen gebruiken om illegale transacties uit te voeren. Ze kunnen jouw BSN-nummer gebruiken om identiteitsfraude te plegen.

De potentiële gevolgen van een datalek zijn gigantisch. Dark web monitoring kan helpen om de schade te beperken.

Hoe werkt dark web monitoring?

Dark web monitor tools scannen doorlopend forums en sites die hackers vaak gebruiken om gestolen informatie te delen of te verhandelen.

Dark web-monitoringtools proberen in de eerste plaats de persoonlijke informatie die een gebruiker verstrekt te matchen met de gegevens in dark web-databases. Als er een match is, ontvangt de gebruiker een waarschuwing.

Dark web monitoring tools zijn in de loop der jaren geëvolueerd, en er zijn veel goede opties om uit te kiezen. De beste dark web monitoring tools die vandaag beschikbaar zijn, zijn grotendeels automatisch. Ze scannen voortdurend op gelekte gegevens en geven bruikbare waarschuwingen.

Norton LifeLock is een van de beste dark web monitoring tools. Het is een uitgebreide oplossing voor het beschermen van je online identiteit en privacy.

Heb je dark web monitoring nodig?

We krijgen tegenwoordig steeds meer te maken met datalekken en hacks. Dark web monitoring is hierdoor steeds belangrijker geworden voor personen en organisaties.

Dark web monitoring voor organisaties

Voor organisaties kan dark web monitoring helpen bij het detecteren, traceren en beperken van de gevolgen van een datalek. Dit is vooral handig voor organisaties die te maken hebben met gevoelige gegevens. Het verhoogt ook de paraatheid voor toekomstige datalekken en verbetert de voorspellingsmogelijkheden. Dark web monitoring zou een failsafe moeten zijn in de cyberverdediging van elke organisatie.

Dark web monitoring voor particulieren

Ook particulieren kunnen baat hebben bij dark web monitoring, omdat het je informeert als er een lek is geweest van jouw persoonlijke gegevens. Zo kun je de juiste maatregelen nemen om jouw privacy te beschermen. Hiermee verminder je het risico op cyberdreigingen zoals identiteitsfraude, dat ernstige financiële en sociale gevolgen kan hebben.

Kun je zelf dark web monitoring doen?

Hoewel het technisch mogelijk is om je eigen dark web monitoring programma te maken, is het vrij onpraktisch. Er zijn duizenden sites op het dark web waar persoonlijke informatie wordt verkocht of verhandeld. Het voortdurend scannen van elk van deze sites zal een ton aan rekenkracht vergen.

We raden je aan om het bij een van de bestaande dark web monitoring tools te houden. Er zijn diverse, eenvoudige en gratis dark web monitoring tools zoals Have I been pwned. Hieronder vertellen we je meer over deze tool.

Wat is een goede dark web monitoring tool?

Er zijn verschillende dark web monitoring tools op de markt. Het is belangrijk om te onthouden dat dark web monitor tools meestal alleen openbare forums of sites scannen die openlijk beschikbaar zijn. Gegevens die niet op het dark web zijn geplaatst, komen dus niet naar voren in hun zoekopdrachten. Dit betekent dat dark web monitor tools geen gestolen persoonlijke gegevens zullen vinden die te koop staan maar niet openbaar zijn gedeeld. Hieronder bespreken we een aantal goede opties.

Have I been Pwned

Zoekbalk op de website "have i been pwned?"

Have I Been Pwned is een bekende dark web monitoring tool. Via deze website kun je snel en eenvoudig zien of je accountgegevens gestolen zijn. Je vult op de website jouw e-mailadres of telefoonnummer in en drukt op ‘Pwned’. Vervolgens krijg je direct te zien of jouw gegevens voorkomen op het dark web. Veel andere dark web monitors maken ook gebruik van de HIBP-database.

Antivirus met dark web monitoring

De pagina over "Dark Web Monitoring" op de Norton website

Antivirusscanners bieden soms dark web monitoring aan. Dark Web Monitoring is bijvoorbeeld beschikbaar bij de premium abonnementen van Norton 360. Deze antivirusscanner houdt voor jou toezicht op het dark web en biedt beschermen tegen bijvoorbeeld identiteitsdiefstal.

VPN’s met dark web monitoring

De pagina over "Dark Web Monitoring" op de NordVPN website

Sommige VPN’s bieden ook dark web monitoring aan. Zo heeft NordVPN bijvoorbeeld een dark web monitor-functie. De dark web monitor van NordVPN geeft meldingen als jouw gestolen inloggegevens op de zwarte markt verschijnen. Als je een melding ontvangt kun je vervolgens stappen ondernemen om het kwetsbare account te beschermen.

Verderop in dit artikel zullen we de voordelen van VPN’s verder toelichten. Een VPN is een goede aanvullen op dark web monitoring en kan helpen om veiliger te blijven online.

Wachtwoordmanager met dark web monitoring

Ook wachtwoordmanagers bieden soms dark web monitoring aan. Dashlane heeft bijvoorbeeld een dark web monitor-functie waarmee je het dark web kunt scannen op jouw persoonlijke informatie.

De pagina over "Dark Web Monitoring" op de Dashlane website

Ook wachtwoordmanager 1Password informeert jou als je gegevens zijn gelekt. De functie Watchtower doorzoekt alle gerapporteerde datalekken en kijkt of jouw informatie gecompromitteerd is. Je ontvangt een waarschuwing als er iets naar boven komt. Je kunt je wachtwoord dan op tijd wijzigen voordat cybercriminelen de kans krijgen om er misbruik van te maken.

De pagina over "Dark Web Monitoring" op de 1Password website

Lees ons uitgebreide artikel over de werking van wachtwoordmanagers voor meer informatie.

Wat te doen als jouw informatie wordt gevonden op het dark web?

Ondanks jouw inspanningen met dark web monitoring, is er altijd een kans dat jouw persoonlijke gegevens online worden gelekt. Als dat gebeurt, moet je preventieve maatregelen nemen voordat de informatie in de verkeerde handen valt.

Telefoonnummer

Een smartphone met nummersWat gebeurt er als jouw telefoonnummer op het dark web uitlekt? Je telefoonnummer is een direct toegangskanaal voor cybercriminelen. Hierdoor kunnen ze identiteitsdiefstal en andere cybermisdrijven plegen. Het is dus aan te raden om je telefoonnummer te veranderen als het op het dark web staat. Het veranderen van je nummer zal helpen om mogelijke oplichting en andere schadelijke gevolgen van je gelekte gegevens te voorkomen.

Het veranderen van je telefoonnummer kan lastig zijn. Het is vooral problematisch als veel van jouw persoonlijke en professionele contacten dat nummer al hebben.

In dat geval kan het zinvol zijn om het nummer te behouden, maar let wel op verdachte activiteiten, zoals te hoge rekeningen of onbevoegde sms-berichten. Het is ook heel belangrijk om oproepen van onbekende nummers te vermijden. Je kunt ook een app voor nummerherkenning en berichtenfiltering gebruiken, zoals Truecaller.

Creditcard

Twee creditcards of betaalkaartenEen lek van je krediet- of bankrekeninggegevens kan rampzalig zijn. Hackers kunnen het gebruiken om geld op te nemen, leningen af te sluiten en toegang te krijgen tot kredietlijnen die voor je openstaan.

Als een dark web monitor tool je waarschuwt dat jouw creditcard- of bankgegevens zijn gelekt, bel dan onmiddellijk je bank of andere financiële dienstverleners. Vraag hen om de kaart/rekening te blokkeren. Bevries ook alle kredietlijnen die ter beschikking staan.

Het is belangrijk om transacties op je rekening goed in de gaten te houden. Je kunt dit doen door regelmatig je bankafschriften en kredietrapporten te controleren. Als je een transactie tegenkomt die je niet hebt uitgevoerd of rekeningen die je niet hebt geopend, neem dan onmiddellijk contact op met je bank.

BSN-nummers

Een lijst met enkele rijen uitgelicht naast een icoontje met de tekst "BSN"Jouw BSN-nummer is een uniek nummer. Dit zorgt voor grote privacyrisico’s. Criminelen misbruiken burgerservicenummers om identiteitsfraude te plegen. Ze kunnen dit nummer ook doorverkopen in het criminele circuit. Het is niet mogelijk om een nieuw BSN aan te vragen. Ga daarom voorzichtig om je BSN-nummer.

Als je ontdekt dat jouw BSN-nummer is uitgelekt, is het belangrijk dat je bij de politie aangifte doet van identiteitsdiefstal. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk bewijs verzamelt. Dit kan helpen bij het opsporen van de daders.

Wachtwoorden

Laptop met wachtwoordscherm eropDe impact van een wachtwoordlek hangt af van het soort account waaraan het is gekoppeld. Het lekken van jouw Netflix-wachtwoord is bijvoorbeeld geen grote zorg. De gevolgen zijn ernstiger als het wachtwoord voor een bankrekening of social media-account is.

Als je wachtwoord is uitgelekt, dan is het verstandig om het onmiddellijk te wijzigen. Als je hetzelfde wachtwoord voor een andere account hebt gebruikt, wijzig dan ook dat account.

Als je een nieuw wachtwoord maakt, is het belangrijk dat het lang, complex en uniek is. Je kunt meer te weten komen over het maken van sterke wachtwoorden in onze gids voor veilige wachtwoorden.

Tips om je privégegevens van het dark web te houden

In het vorige gedeelte hebben we besproken wat je moet doen als jouw informatie op het dark web wordt gevonden. Maar het is verstandiger om maatregelen te nemen om te voorkomen dat jouw gegevens uitlekken. Hoewel er geen garantie is dat het nemen van de onderstaande maatregelen een datalek volledig zal voorkomen, zal het de kans drastisch verminderen.

4 tips om je privégegevens van het Dark Web te houden, met symbolen

Gebruik een VPN

Een VPN beschermt je gegevens door jouw internetverkeer te versleutelen. Hierdoor ben je anoniemer en kunnen andere niet zomaar zien wat jij online doet. In het artikel ‘wat is een VPN‘ lees je meer informatie.

Het is raadzaam om een betrouwbare VPN zoals NordVPN te gebruiken. Dit is vooral erg belangrijk wanneer je verbinding maakt met een openbaar netwerk, het dark web op gaat of een gevaarlijke websites bezoekt.

Om de kans op een datalek vanaf de servers van je VPN uit te sluiten, moet je zeker controleren of de VPN-provider logs van gebruikersactiviteiten bijhoudt. We hebben het privacybeleid van NordVPN grondig gecontroleerd en het heeft een strikt ‘no log’-beleid.

Bezoek NordVPN

Installeer een antivirus en houd deze up-to-date

Hackers kunnen op verschillende manieren persoonlijke informatie verkrijgen. Hoewel ze zich vaak richten op bedrijven, kunnen ze zich ook richten op individuen met behulp van phishing en keyloggers. Een betrouwbare antivirusscanner, zoals Norton360, kan bescherming bieden tegen malware, phishing-aanvallen en andere online bedreigingen.

Sommige antivirusscanners worden geleverd met tools voor het monitoren van identiteitsdiefstal en dark web. Als je erg bezorgd bent over je online privacy, raden we aan om voor een antivirus te gaan die dergelijke monitoring aanbiedt. Norton360 met Lifelock heeft deze en meer functies.

Burner e-mail accounts

Het beperken van het aantal websites en personen die over jouw persoonlijke gegevens beschikken is een goede manier om lekken te voorkomen. Een effectieve manier om dit te doen is door gebruik te maken van burner mailaccounts.

Wanneer je een burner gebruikt, voorzie je sites van valse e-mail-ID’s die zijn gekoppeld aan jouw werkelijke account. Dus als de burner mail ooit wordt gelekt, zullen je persoonlijke gegevens niet worden gecompromitteerd.

Apple gebruikers kunnen burner ID’s genereren met de Hide my Mail functionaliteit op macOS en iOS. Er zijn ook verschillende gratis sites die deze dienst aanbieden voor Android. Met de service Temp Mail kun je bijvoorbeeld e-mail ontvangen op een tijdelijk adres. Na een bepaalde tijd wordt dit adres vernietigd. Windows-gebruikers kunnen bijvoorbeeld een alternatief e-mailadres aanmaken met Maildrop. Je kunt dit e-mailadres vervolgens gebruiken voor accounts. Je eigen e-mailadres houd je op die manier lekker privé.

Maak wachtwoorden aan en leg ze vast met een wachtwoordmanager

Sterke en veilige wachtwoorden zullen helpen om de meeste hackpogingen af te weren. Een veilig wachtwoord is meestal lang, complex en moeilijk te raden. Het maken en onthouden van dergelijke wachtwoorden kan echter een grote uitdaging zijn.

Een goede wachtwoordmanager helpt dit op te lossen door willekeurige, zeer veilige wachtwoorden te genereren en deze op te slaan in een versleutelde database. Hiermee kun je eenvoudig unieke wachtwoorden voor jouw verschillende online accounts maken en opslaan, waardoor de kans op een lek afneemt.

Conclusie: dark web monitoring

Dark web monitoring is een effectieve manier om jouw online veiligheid te waarborgen. Het kan kwetsbaarheden identificeren en je laten zien welke van jouw accounts dringend aandacht nodig hebben.

Door regelmatig een dark web monitor tool te gebruiken, minimaliseert je de impact van een potentieel datalek of inbreuk. Zorg er wel voor dat je een betrouwbare dark web monitor gebruikt. Je geeft tenslotte je persoonlijke gegevens aan deze monitoring tool.

Zoals we eerder in dit artikel hebben besproken, gaat veilig en anoniem online blijven verder dan alleen dark web monitoring.

Lees ook onderstaande artikelen om meer te weten te komen over anoniem internetten.

Wil je meer weten over het dark web? Neem dan een kijkje in de artikelen hieronder:

Dark web monitoring: veelgestelde vragen

Hieronder hebben we enkele van de meest gestelde vragen over dark web monitoring beantwoord. Klik op de vraag om het antwoord te bekijken.

Dark web monitoring is een functie die het dark web scant op jouw persoonlijke gegevens die mogelijk gelekt zijn. Je ontvangt een waarschuwing zodra er inloggegevens ontdekt zijn.

Dark web monitoring wordt steeds belangrijker vanwege de vele datalekken en hacks die tegenwoordig plaatsvinden. Het versterkt je online privacy en laat zien welke account kwetsbaar zijn en aandacht nodig hebben. Dit helpt identiteitsdiefstal en andere fraude voorkomen.

Het kan erg moeilijk zijn om gevoelige informatie die op het dark web is uitgelekt, te verwijderen. Je kunt proberen contact op te nemen met de beheerder van het forum of de site om je persoonlijke informatie te verwijderen. De kans dat dit lukt is echter klein. Je kunt ook contact opnemen met de rechtshandhaving om te helpen de informatie te verwijderen.

Ja, het is raadzaam om je telefoonnummer te veranderen als het op het dark web gelekt is. Dit elimineert de mogelijkheid dat criminelen je telefoonnummer gebruiken om je op te lichten of je identiteit te stelen. Is het om wat voor reden dan ook onmogelijk of onhandig om je nummer te wijzigen? Let dan op verdachte activiteiten en neem telefoontje van onbekende afzenders niet aan.

Techredacteur
Ronella houdt zich  bezig met de vraag hoe we onze digitale samenleving zo veilig mogelijk maken. De huidige digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds voor nieuwe veiligheidsvraagstukken komen te staan. Ronella wil daarom meer bewustwording creëren over cybersecurity en mensen wijzen op de risico’s en valkuilen. Meer over Ronella.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen