Sophos Home review: snelle antivirus met weinig features

Sophos logo met een vergrootglas en een ster met daarin de score 7,0

Sophos Home Premium is een antivirusprogramma van een grootmacht binnen de diensten die cybersecurity voor bedrijven bieden. Het bedrijf wil dezelfde bescherming bieden voor consumenten.

Hoe goed is Sophos ten opzichte van andere goede antivirusproviders? Om een antwoord op deze vraag te geven, hebben we Sophos Home Premium uitgebreid getest. Hieronder vind je alles over de features, beveiliging, prijs, gebruiksgemak en meer.

Scores van de Sophos antivirus review op het gebied van veiligheid, privacy, snelheid & performance, gebruiksgemak

Sophos Home review: in het kort

Voor onze review keken we voornamelijk naar deze vier aspecten van de antivirus: veiligheid, privacy, gebruiksgemak en snelheid en systeembelasting. Gemiddeld genomen kwamen we uit op een score van 7 voor Sophos. Het is dus een prima service, maar het kan op verschillende vlakken beter.

VoordelenNadelen
Goede beveiliging tegen malwareWeinig extra features
Gratis proefperiode van 30 dagenNiet door alle vooraanstaande securitybedrijven getest
Exploitbeveiliging en anti-phishingOuderlijk toezicht is gemakkelijk te omzeilen
Gebruiksvriendelijke softwareKlantenservice kan beter
Gemakkelijk te installerenSlechte performance op macOS
Beveiligt tot 10 apparaten tegelijkertijd
Via een online dashboard in te stellen
Erg snel zonder veel CPU te gebruiken

Sophos’ beveiliging is goed, maar dit is nog nooit getest door gerenommeerde platformen als AV-Comparatives. Ook zijn de scans snel op Windows en biedt het abonnement meerdere handige tools, zoals ransomwarebeveiliging. De gebruiksvriendelijkheid van de software is bovendien de beste eigenschap van het antivirusproduct.

Aan de andere kant doet Sophos het niet zo goed op privacyvlak. Het biedt weinig tools om je privacy te vergroten en ook Sophos’ zelf verzamelt veel informatie over je. Daarbovenop komt dat het bedrijf recentelijk een datalek heeft gehad.

Wil je Sophos Home Premium zelf uitproberen? Klik dan op de button hieronder. Je test de antivirusprovider de eerste 30 dagen gratis uit, als je gebruikmaakt van de 30 dagen durende proefperiode.

Bezoek Sophos Home

Sophos Home specificaties en abonnementen

Sophos heeft slechts één versie van zijn premium software. De features waar je gebruik van kunt maken met dit pakket zie je in de tabel hieronder.

FeaturesSophos Home voor WindowsSophos Home voor macOS
Prijs

€37,46 (1 jaar)

€67,46 (2 jaar)

€86,21 (3 jaar)

€37,46 (1 jaar)

€67,46 (2 jaar)

€86,21 (3 jaar)

Aantal apparaten1010
Real-time antivirus
Anti-phishing
Ransomware Security
Payment protection
Klantenservice
Remote access management
Private Browsing
Webcambeveiliging
Adult content blocker
File Protection
AI Threat detection
Download linkSophos Home voor WindowsSophos Home voor macOS

In het verleden bood Sophos een gratis dienst aan, Sophos Home Free. Deze is echter eind 2021 opgeheven. Als je vóór 11 november 2021 een abonnement hebt genomen op Sophos Home Free, kun je hier echter gewoon gebruik van blijven maken.

In plaats daarvan kun je nu gebruik maken van een gratis proefperiode van 30 dagen. In plaats van 10 gelijktijdige verbindingen, mag je de virusscanner met de free trial slechts op drie apparaten tegelijkertijd gebruiken.


Veiligheid: is Sophos Home te vertrouwen?

Scorebalk die de score "7/10" laat zien

Het belangrijkste aspect van een antivirus blijft of het malware goed van je computer verwijdert. Hoe goed is Sophos Home hierin en wat doet het nog meer om je veiligheid te waarborgen? Wat ons betreft is Sophos een prima antivirus, maar biedt het weinig extra’s. Daarom verdient het een 7.

 • Een onafhankelijke veiligheidstest van SE labs toont aan dat Sophos 97% veiligheid biedt met nul false positives.
 • Je krijgt drie scanopties.
 • Enkele belangrijke features, zoals een firewall, worden alleen als losstaande tool aangeboden.

Beveiligingstests: hoe goed doet Sophos het?

Normaal checken we de effectiviteit van antivirussoftware aan de hand van tests van AV-Comparatives. Helaas heeft dit bedrijf Sophos Home Premium niet getest. Wel heeft een andere onafhankelijke en respectabele antivirustester, SE Labs, deze software getest.

De resultaten van het vierde kwartaal van 2021 tonen dat Sophos een beveiligingsaccuraatheid van 97% heeft. Van de 100 malware-bedreigingen blokkeerde of neutraliseerde de antivirussoftware er 97. Drie dreigingen werden echter doorgelaten.

Sophos Home Premium scoort hiermee goed, maar is zeker niet de beste. Als je kijkt naar Norton LifeLock Security, blijkt die namelijk geen enkele dreiging door te laten glippen.

Tabel met Selabs 2021 Testresultaten

Zelf hebben we ook geprobeerd meerdere malafide websites te bezoeken en malware te downloaden. In alle gevallen werden we direct op de hoogte gesteld van de dreiging en kregen we geen toegang tot de website of de file. Sophos lijkt zijn werk dus goed te doen.

Sophos Home Antivirus Malicious Websites Geblokkeerd

Real-time beveiliging Sophos Home

Sophos gebruikt verschillende tactieken om je real-time te beschermen tegen malware. Het gebruikt Artificial Intelligence (AI), malicious traffic detection (om te checken of programma’s verbinding proberen te maken met malafide servers) en AMSI protection (de welbekende antivirusscans).

Voordat we het kunnen hebben over de Sophos Home scans, moeten we even uiteenzetten welke drie scanopties er zijn:

 • Quick scan, ook wel snelle scan. In tegenstelling tot bij andere antivirusaanbieders, kies je voor een quick scan bij Sophos Home zelf alle bestanden die je wilt scannen.
 • Reguliere scan. Dit heet ook wel ‘full scan’. Dit is een cloud-based scan die door je hele systeem gaat om te scannen voor malware. Je kunt deze alleen gebruiken als je apparaat online is.
 • File scan. Hiermee kun je een specifiek bestand of map scannen. Om ‘file scan’ uit te voeren, klik je met je rechtermuisknop op een bestand en kiest voor ‘Scan met Sophos Home’.

Sophos Home Antivirus Scan van een individueel bestand

Je kunt de full scan uitvoeren via zowel het online dashboard als via de geïnstalleerde software. Binnen het online dashboard klik je op ‘Clean‘ om de scan te starten. Onder ‘Status‘ kun je zien dat dit proces bezig is.

Sophos Home Antivirus Premium Quick Scan Status

In de gedownloade client voer je de scan uit door op de ‘Scan’-knop te klikken. Hierbij krijg je een scherm te zien waarop je de status van de scan ziet. Dit scherm kun je wel minimaliseren.

Sophos Home Antivirus aan het scannen

De scan verliep voor ons probleemloos. Alleen tijdens het scannen via de gedownloade software kregen we enkele pop-ups wanneer het programma een dreiging detecteerde. We hoefden hier niets mee te doen om de scan verder te laten gaan. Na afronding kregen we een volledig rapport in de client met bijpassende opties om actie te ondernemen.

Sophos Home Antivirus Scan Rapport

Als je een volledige scan wilt uitvoeren, maar het komt op dat moment niet gelegen, dan kun je een scan inplannen. Dit is echter alleen mogelijk via het online dashboard onder het tabblad ‘Protection‘.

Sophos Home Antivirus Ingeplande Scan

Sophos exploit beveiliging

Sophos laat je bepaalde kwetsbare programma’s beveiligen tegen exploits. Dit doe je onder het tabblad ‘Protection‘ > ‘Exploits‘. Hieronder vallen de volgende functies:

 • Beveiliging van webbrowsers, plug-ins en Java, Office- en media-applicaties.
 • Credential security. Hierdoor kunnen alleen door jou goedgekeurde apps bepaalde inloggegevens inzien.
 • Preventie van privilege escalation (het overnemen van je admin-account), modificatie van software of het runnen van malafide code.

Sophos Home Antivirus Mitigation Exploit Web Options

Een andere feature die Sophos Home biedt om exploits tegen te gaan is ‘Risk Reduction‘. Deze feature beschermt je tegen verschillende aanvallen die cybercriminelen vaak uitvoeren, zoals:

 • Sandbox-aware malware.
 • Backdoor attacks.
 • Code aanpassingen.
 • Corrupte USB’s en andere externe hard drives.

Sophos ransomware protection

Met het toenemende aantal ransomware-aanvallen neemt ook het belang van ransomwarebeveiliging toe. Sophos Home biedt twee beveiligingsmaatregelen tegen ransomware-aanvallen:

 • Ransomware protection. Dit zorgt ervoor dat een hacker geen ransomware op je apparaat kan plaatsen. Soms kan het de malware zelfs verwijderen van bestanden die al zijn aangedaan.
 • Master Boot Record (MBR) Protection. Dit beschermt het MBR. Hierop staat waar je apparaat het besturingssysteem kan vinden. Als dit geïnfecteerd is met ransomware, kun je je pc dus niet gebruiken.

Sophos Home Antivirus "Protection Ransomware" Tabblad

Sophos Home online

Onder het tabblad ‘Web‘ heeft Sophos Home enkele features die gebruikers veilig houden online. Zo biedt het programma ‘Safe Online Banking‘ om mensen te beschermen tegen keyloggers en phishing-websites. ‘Web protection‘ is een functie waarmee je niet-vertrouwde websites blokkeert en je downloads scant. Dit doet het programma automatisch.

Sophos Home Antivirus "Protection Web" tabblad

Aanvullende beveiligingsopties

Naast de essentiële features, bieden de beste antivirusprogramma’s extra opties aan. Denk hierbij aan firewalls, beveiligde cloud back-ups of dark web monitoring.

Sophos Home biedt ook enkele tools aan als aparte (gratis) services. Hieronder vallen de volgende services:

 • Sophos Firewall Home Edition.
 • Sophos Scan & Clean. Dit is een virusscanner voor een second-opinion.
 • Public Cloud Security via Cloud Optix.
 • HitmanPro. Ook dit is een virusverwijderaar.
 • Intercept V for mobile. Dit is een tool voor smartphones die onder andere jailbreaking of verdachte netwerkactiviteit detecteert.

Sophos Home heeft dus ook enkele gratis tools. Dit is natuurlijk heel fijn voor mensen die niet willen betalen voor Sophos Home Security. Als je wel gebruikmaakt van de premium dienst, kun je vijf extra apps downloaden om helemaal beschermd te zijn.


Privacy: hoe gaat Sophos Home om met je gegevens?

Scorebalk die de score "5,5/10" laat zien

Voor onze review van de privacy van Sophos Home hebben we niet alleen de speciale features hiervoor getest. We hebben ook gekeken naar het privacybeleid en eventuele datalekken in het verleden. Sophos Home verdient wat ons betreft slechts nét een voldoende: 5.5. Dit zijn namelijk onze conclusies:

 • Sophos Home Premium biedt slechts enkele privacyfeatures: private browsing, webcam en microfoon beveiliging en webfiltering.
 • Het bedrijf verzamelt veel gegevens over jou en je apparaat en deelt dit met anderen.
 • Sophos heeft in het verleden een datalek gehad.

Private browsing

De private browsing-feature blokkeert cookies en andere trackers terwijl je surft op het internet. Dit is handig om je online activiteit anoniemer te houden.

Helaas blijf je met deze feature niet helemaal anoniem. Websites zien namelijk nog steeds je IP-adres. Ook Sophos zelf verzamelt veel informatie over je. Als je geheel anoniem wilt blijven online, heb je daarom een Virtual Private Network (VPN) nodig.

Voor de beste beveiliging raden we NordVPN of Surfshark aan. Hiermee blijft je internetgebruik helemaal privé en kunnen websites, de overheid en zelfs je internetprovider niet meekijken met wat je doet.

Webcam veiligheid

Webcams zijn relatief makkelijk te hacken. Daarom hebben verschillende antivirusproviders een ingebouwde methode om te herkennen of je webcam aanstaat. Sophos Home heeft deze feature ook. Zeker als je gebruikmaakt van een laptop of smartphone waar je de webcam niet kunt ontkoppelen, is dit heel handig. Zo weet je dat je in ieder geval niet stiekem gefilmd wordt.

Webfilters

De mogelijkheid om websites te filteren wordt ook wel parental control of ouderlijk toezicht genoemd. Het voornaamste doel is om toegang tot websites met ongepaste content te blokkeren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld pornosites.

Sophos Home Antivirus Web Filtering Tabblad in de app

Sophos Home Premium laat je 28 verschillende categorieën aan websites blokkeren. Deze zijn onderverdeeld in drie groepen:

 1. Algemene interesses. Entertainment, mode en schoonheid, gokken, games, religie, winkelen en sporten.
 2. Sociale netwerken & computing. Blogs en forums, chats, downloads, peer-to-peer, persoonlijk en daten, zoeken op basis van foto’s, ringtones/smartphone downloads, streamingdiensten en web-based e-mail.
 3. Volwassen & mogelijk ongepast. Volwassen/seksueel expliciet, alcohol en sigaretten, criminele activiteiten, hacking, illegale drugs, lingerie en zwemkleding, intolerantie en haat, proxy’s en vertaalsites, seksuele voorlichting, smakeloos en beledigend, geweld en wapens.

Voor ouders van kleine kinderen werkt dit systeem waarschijnlijk erg goed. Wij hebben zelf ingesteld dat game-websites niet toegankelijk mogen zijn en Sophos Home blokkeerde deze inderdaad.

Sophos Home Antivirus Parental Lock

Oudere en meer tech-savvy kinderen kunnen deze blokkades echter makkelijk omzeilen. Dit kan al door een alternatieve browser te gebruiken die Sophos Home niet ondersteunt.

Sophos’ privacybeleid

Helaas houdt Sophos Home, net als veel andere bedrijven, data over je bij. In het privacybeleid valt te lezen dat het bedrijf de volgende gegevens logt:

 • Informatie die je zelf opgeeft. Hieronder vallen je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, betaalgegevens, leeftijd, gender, gebruikersnaam en wachtwoord.
 • Automatisch verzamelde data. Het gaat hier om je IP-adres, apparaattype, details over je besturingssysteem, apparaat-/advertentie-ID, browsertype en -taal, geografische locatie en andere technische informatie.
 • Informatie uit cookie- en trackingtechnologieën. Net als bijna alle bedrijven, gebruikt Sophos cookies, Flash technologieën, Web beacons en pixel tags.

Deze gegevens zegt Sophos te bewaren ‘zolang als nodig is’, zelfs nadat je je account opzegt. Dit vinden wij geen prettige gedachte. Als Sophos’ servers gehackt worden, kunnen al jouw gegevens namelijk in verkeerde handen vallen. Ook is het hoofdkantoor van Sophos gelokaliseerd in het Verenigd Koninkrijk. Als autoriteiten om gegevens vragen, moet het bedrijf deze dus leveren. Het VK kan deze informatie dan delen met andere landen in de 5 eyes-alliantie.

Het bedrijf geeft je wel de optie om je data te verwijderen of te veranderen. Hiervoor moet je een van de volgende stappen zetten:

 • Een webformulier invullen waarin je jouw gegevens kunt verwijderen, inzien of aanpassen. Ook schrijf je je hier uit voor e-mails.
 • Een e-mail sturen naar de klantenservice.

Datalekken bij Sophos

Gelukkig heeft Sophos geen uitgebreide geschiedenis van datalekken. Helaas heeft het bedrijf er wel één gehad. In 2020 zijn er namelijk gegevens gelekt van de cloudopslagservice van het bedrijf: Sophos Cloud Security.

Bij dit datalek kwamen namen, telefoonnummers en e-mailadressen van mensen die de klantenservice hebben benaderd op straat te liggen. Het lek werd veroorzaakt door een verkeerd ingestelde tool en het probleem werd snel opgelost. Toch is het erg jammer dat dit is gebeurd.


Gebruiksgemak: hoe gebruiksvriendelijk is Sophos Home?

Scorebalk die de score "8,5/10" laat zien

Hieronder gaan we in op de gebruiksvriendelijkheid van de software. Ook kijken we hoe makkelijk Sophos Home software te installeren valt. Aangezien de website erg fijn werkt en je makkelijk gebruik kunt maken van de gratis proefperiode, verdient Sophos wat ons betreft een 8.5. Dit kunnen we concluderen over de Sophos:

 • De Sophos-website is gemakkelijk te navigeren en heeft een uitgebreide kennisbank. De website is helaas niet in het Nederlands beschikbaar.
 • De app is gemakkelijk te installeren. Het proces wijst zichzelf.
 • De klantenservice reageert snel via zowel de chat als het webformulier/e-mail.
 • Als je gebruik wilt maken van de 30 dagen proefperiode, hoef je geen betalingsgegevens op te geven en je kunt je abonnement gemakkelijk annuleren.
 • Je krijgt reclame pop-ups aan het begin van je abonnement en zodra je abonnement bijna afloopt.

Hoe installeer ik Sophos Home?

Sophos Home installeren is een snel en gemakkelijk proces. Het duurt maar enkele minuten. Op macOS-apparaten vereist de installatie wel een extra stap, omdat je het programma toegang tot je systeem moet geven met een admin wachtwoord.

In de volgende secties zullen we je stap voor stap door het installatieproces heen helpen. Laten we beginnen met het gebruiken van een free trial.

Start je Sophos Home free trial

Als nieuwe gebruiker kun je Sophos Home direct kopen of gebruikmaken van de free trial. Om de software te testen kun je dit laatste natuurlijk het beste doen. Op Windows-computers doe je dat zo:

 1. Klik op ‘Free Trial‘ op de Sophos Home-homepage.
 2. Sophos Home Antivirus Website Free Trial
 3. Het programma wordt nu automatisch gedownload. Open dit .exe-bestand om Sophos Home te installeren.
 4. Klik op ‘Let’s Start‘ om de installatie te beginnen.
 5. Sophos Home Antivirus Installatie Startscherm
 6. Je krijgt nu de gebruiksvoorwaarden te zien. Door op ‘Install‘ te klikken ga je hiermee akkoord en installeer je het programma.
 7. Sophos Home Antivirus Installatiescherm
 8. Klik op ‘Install‘ onder ‘New user‘.
 9. Sophos Home Antivirus Nieuwe Gebruiker Setup
 10. Creëer een account met je e-mailadres.
 11. Er wordt een verificatiecode naar het door jou opgegeven e-mailadres gestuurd. Vul dit in binnen de app.
 12. Sophos Home Antivirus Bevestigingsmail
 13. Klik op ‘Continue‘ om de installatieprocedure af te ronden.

Op macOS moet je het wachtwoord van het administrator-account op de computer nog invullen. Verder verloopt het installatieproces hetzelfde als op Windows.

Sophos Home premium installeren

Je kunt te allen tijde een premium-abonnement afsluiten. Als je je free trial-account al hebt, doe je dit als volgt:

 1. In de Sophos-app selecteer je ‘Buy Premium‘.
 2. Sophos Home Antivirus "Buy Premium" knop
 3. Selecteer de abonnementsduur die je wilt.
 4. Sophos Home Antivirus Abonnementen
 5. Vul je contact- en betaalgegevens in.
 6. Sophos Home Antivirus Betaalgegevens
 7. Klik op ‘Volgende‘ om je bestelling af te ronden.

Gebruiksvriendelijkheid van Sophos’ software

Sophos Home Premium heeft twee manieren waarop je de virusscanner kunt beheren: de app die je installeert en een online dashboard. Beide zijn praktisch en overzichtelijk vormgegeven. Je navigeert gemakkelijk naar de opties die je wilt instellen, waardoor het zeker geschikt is voor beginners.

Dat gezegd hebbende, de geïnstalleerde app voegt weinig toe ten opzichte van het online dashboard. Je moet dit dashboard namelijk gebruiken om je antivirus in te stellen. Via de applicaties kun je alleen een volledige scan uitvoeren door op ‘Scan‘ te klikken. Alle andere opties (Dashboard, Add Device, Buy Premium (als je de trial versie gebruikt) en Help) leiden je naar de website.

Sophos Home Antivirus Premium App

Via het centrale web-based dashboard heb je onder andere de volgende opties:

 • Een scan uitvoeren.
 • De status van een scan en de scangeschiedenis bekijken.
 • Je beveiligingsinstellingen aanpassen.
 • Web filtering instellingen aanpassen.
 • Privacyfeatures aanzetten.

Hoe gemakkelijk kun je je Sophos Home-abonnement opzeggen?

Zolang je nog in je gratis proefperiode zit, is het opzeggen van Sophos Home erg simpel. Het loopt namelijk vanzelf af. Je hoeft alleen de software te deleten. Dit doe je in de Windows-instellingen onder ‘Apps‘.

Sophos Home Antivirus Verwijderen in Windows

Je kunt je account op de volgende manier verwijderen:

 1. Log in op het online Sophos-dashboard.
 2. Klik op je naam en selecteer ‘My Account‘.
 3. Sophos Home Antivirus Account Stopzetten
 4. Voer je wachtwoord in om de instellingen aan te kunnen passen.
 5. Sophos Home Antivirus Unlock Settings
 6. Klik op ‘Delete this Sophos Home account‘ of ‘Delete My Account‘.
 7. Sophos Home Antivirus Account Verwijderen

Als je een premium-account hebt, is het iets lastiger om je abonnement op te zeggen en je account te verwijderen. Nog steeds is het relatief simpel. Je doet dit niet op de Sophos-website zelf, maar via de betalingsprocessor Cleverbridge.

Inloggen op Cleverbridge om je Sophos-abonnement op te zeggen doe je door op de link te klikken in de initiële bevestigingsmail die je kreeg bij het afsluiten van het abonnement. De afzender van deze e-mail is ‘[email protected]’. Mocht je deze mail niet meer hebben, dan kun je de ‘Purchase lookup tool‘ gebruiken. Vul op deze pagina het e-mailadres in waarmee je het abonnement hebt afgesloten en je krijgt de e-mail opnieuw toegezonden.

Kom je er zelf niet uit? Dan kan de klantenservice van Cleverbridge je helpen. Deze benader je via een webformulier op de website.

Klantenservice: hoe behulpzaam is Sophos?

Sophos biedt verschillende klantenservice-opties aan voor zijn gebruikers:

 • Een kennisbank. Op de supportpagina vind je verschillende FAQ’s en behulpzame artikelen.
 • Sophos Home Antivirus Support-pagina
 • Een chatbot genaamd Sophia. Als je niet zelf alle artikelen en veelgestelde vragen wilt doorpluizen, kun je op de knop ‘Chat with us!‘ klikken. Je kunt dan chatten met de chatbot. Let er wel op dat deze chatbot alleen weet wat er al op de website zelf staat. Overigens wordt de chat automatisch vertaald, dus je kunt in het Nederlands typen als je dit fijner vindt.
 • Sophos Home Antivirus Chat
 • Live chat met een medewerker. Gedurende je gesprek met Sophia kun je ‘Human‘ of ‘Live agent‘ typen om met een medewerker verbonden te worden. Deze vorm van klantenservice is alleen beschikbaar op werkdagen tussen 14:00 uur en 02:00 uur Nederlandse tijd (8 AM – 8 PM EST). Ook hier kun je in het Nederlands typen, omdat het programma een automatische vertalingsfunctie heeft.
 • Op de support-pagina kun je kiezen voor ‘Submit a request‘. Via dit webformulier kun je jouw vraag stellen en je krijgt dan antwoord via e-mail. Wij kregen hierbij al na iets meer dan een uur reactie van de klantenservice.
 • Sophos Home Antivirus "Submit a request" pagina
 • Twitter. Sophos heeft ook een Twitter-supportaccount (@SophosSupport). Je kunt het bedrijf vernoemen in een openbare tweet om antwoord te krijgen op je vraag. Je kunt ook een DM sturen.

Snelheid en systeembelasting: hoe efficiënt is Sophos Home?

Scorebalk die de score "8/10" laat zien

In vergelijking met de competitie presteert Sophos goed in termen van prestatie en snelheid. Op basis van deze conclusies verdient de virusscanner een 8:

 • Een snelle scan duurde nog geen minuut. Een volledige scan duurde wel relatief lang om uit te voeren.
 • De scans die je uitvoert via het online dashboard onderbreken je werk niet met vervelende meldingen.
 • Sophos beïnvloedt je CPU nauwelijks tijdens het scannen.
 • Sophos Home werkt niet goed op macOS. De scans vertraagden ons systeem hier zozeer dat we de computer opnieuw moesten opstarten om hem weer te laten werken.

Hoe lang duurt een scan?

Zoals we eerder in deze review aangaven, werkt een snelle scan van Sophos anders dan bij andere antivirusprogramma’s. Je moet namelijk zelf de bestanden kiezen die je wilt scannen. Wij kozen hier een map met zo’n 1.100 bestanden (totaal 5,11 GB). De snelle scan duurde hierbij ongeveer 30 seconden.

Een volledige scan duurde 23 minuten. Hierbij is het natuurlijk van belang om te weten wat voor computersysteem wij hebben gebruikt. Hoe lang een scan duurt hangt namelijk af van onder andere de hoeveelheid data op je pc, het RAM-geheugen en het type harddrive. Dit is het systeem waarop wij Sophos Home testten:

 • CPU: Intel(R) Core(TM) i5-8250U CPU @ 1.60GHz 1.80 GHz
 • RAM: 32.0 GB
 • Operating system: Windows 11 64-bit operating system
 • Processing speed: x64-based processor
 • Files: 175 GB of data

Welke invloed heeft Sophos op mijn CPU?

Als het aankomt op CPU-gebruik, is Sophos een erg goede virusscanner. In ieder geval, als je een Windows-pc hebt.

Op Windows zul je nauwelijks merken dat Sophos Home op je computer draait. Het CPU-gebruik van het programma was tussen de 0,4% en 0,9% terwijl we actief scanden op virussen. Het programma gebruikte hierbij slechts 12,8 MB van ons werkgeheugen.

Sophos Home Antivirus Task Manager

Op macOS is het een ander verhaal. Hier kregen we te maken van een zware val in systeemsnelheid. De computer liep hierdoor zelfs meerdere malen vast, waardoor we opnieuw moesten opstarten. Gezien de hoge impact van Sophos op macOS, konden we niet eens meten hoeveel CPU het programma gebruikte.


Conclusie: is Sophos Home een goede virusscanner?

Sophos Home biedt een goede basisbeveiliging met hoge snelheden en een lage impact op de prestatie. De software is bovendien erg gemakkelijk te besturen en het is handig dat je met het dashboard zelfs op afstand de instellingen kunt aanpassen.

Helaas biedt het antivirusproduct weinig extra’s in termen van privacy- en beveiligingstools. Ook werkt het niet erg goed op macOS. Voor macOS-gebruikers raden we daarom eerder een service als Bitdefender aan.

Al met al zijn dit de scores die we Sophos Home toekennen:

 • Veiligheid (weging 0.4): 7.0/10.
 • Privacy (weging 0.3): 5.5/10.
 • Gebruiksgemak (weging 0.2): 8.5/10.
 • Snelheid en performance (weging 0.1): 8.0/10.
 • Totaal: 7.0/10.

Wil je Sophos Home zelf uitproberen? Klik dan op de button hieronder. Ben je er nog niet uit, vergelijk dan meer antivirusprogramma’s met behulp van onze reviews.

Bezoek Sophos Home
Sophos Home review: veelgestelde vragen

Heb je een vraag over Sophos Home waar je snel antwoord op wilt? Kijk dan of jouw vraag tussen onze veelgestelde vragen staat. Zo niet, stel je vraag dan in de reacties.

Nee, Sophos heeft het gratis abonnement eind 2021 beëindigd. Wel kun je gebruikmaken van een free trial van 30 dagen zonder hiervoor al betalingsgegevens op te geven.

Als je op zoek bent naar een gratis antivirus, neem dan eens een kijkje in deze lijst van beste gratis antivirusproviders.

Sophos Home biedt meer beveiligingsopties dan Windows Defender. Windows Defender is op zijn beurt beter in het herkennen van malware. Welke beter is hangt dus af van jouw wensen.

Meer informatie over Sophos Home lees je in onze uitgebreide review.

Sophos Home is een veilig type antivirussoftware. Helaas is het privacybeleid niet zo goed. Het bedrijf houdt veel gegevens van gebruikers bij die in het verleden al ooit zijn gelekt.

Norton is momenteel beter dan Sophos. Deze antivirus biedt meer beveiligingsopties. Ook verzamelt het bedrijf minder informatie over je, waardoor je privacy beter wordt gewaarborgd.

Ja. Sophos Home is een antivirusprogramma. Dit betekent dat het virussen en andere typen malware van je apparaat verwijdert en je beschermt tegen nieuwe risico’s. De software is nog niet heel vaak getest, maar de tests die er uitgevoerd zijn tonen aan dat Sophos Home zijn werk goed doet.

Hoewel Sophos Home in principe moet werken op Mac, gaat dit niet heel goed. De software vertoont veel problemen, van het niet opstarten tot het veroorzaken van een crash.

Als je op zoek bent naar een goed antivirusprogamma voor je macOS-device, kun je beter kiezen voor Norton.

Techredacteur
Tamara is al jaren bezig met taal en communicatie. De steeds vernieuwde kennis over tech en cybersecurity weet ze zo goed over te brengen op het grote publiek. Tamara is geïnteresseerd in kwesties rondom (overheids)censuur en de balans tussen privacy en vrijheid online.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen