Alles over adblockers: welke zijn eigenlijk de beste?

Adblockers en advertenties op laptop

Zelfs voordat het internet populair werd, zochten we allemaal actief naar manieren om advertenties en reclame zoveel mogelijk te vermijden. Het reclameblok op TV werd gebruikt als plaspauze of om nog even snel de hond uit te laten.

De reclamewereld laat zich echter niet zomaar op de kop zitten. De reclames op TV komen nu niet langer ieder uur, maar bijna iedere 20 minuten voorbij, en wat je mist aan reclame op TV, zie je vervolgens wel weer in de supermarkt, in de bus, óf op het internet terug.

Het grootste nadeel is dat je die vervelende pop-up advertenties, adware, en banners op websites niet kunt negeren door even snel met de hond te lopen. Hier heb je toch echt wat hulp bij nodig. Dit is waar een adblocker van pas komt.

Wat is een adblocker?

Een adblocker is een programma dat online advertenties voor je blokkeert. Online adverteren werd na de opkomst van het internet namelijk nóg aantrekkelijker dan een reclame op TV. Niet alleen zijn de online advertenties een stuk goedkoper, de marketeers kregen ook tonnen aan informatie binnen (je internetgebruik, zoekopdrachten, surfgedrag) waardoor gericht adverteren ineens binnen hun mogelijkheden lag.

De opkomst van online advertenties maakte ook de opkomst van de adblockers mogelijk. Ieder nadeel heeft z’n voordeel, zullen we maar zeggen. Deze adblockers werken op bijna alle apparaten, dus zowel op desktop en laptop, als op de tablet en smartphone.

Dit betekent dat zowel de advertenties op webpagina’s op de computer als de advertenties op de smartphone geblokkeerd kunnen worden. Een enorme klap voor de online advertentiewereld natuurlijk. Deze zagen hun winstmarges met de opkomst van adblockers ineens flink dalen.

Waarom gebruiken we adblockers?

Ads op computerscherm

Dat we adblockers installeren is niet gek. We worden de hele dag door blootgesteld aan een overvloed van prikkels. We vinden deze prikkels in alledaagse bezigheden, bijvoorbeeld wanneer je tijdens het boodschappen doen moet kiezen tussen 16 verschillende soorten appels.

Daarnaast komen veel van die prikkels ook voort uit advertenties. Een reclame in het bushokje, reclame in de bus, reclame in het stadscentrum, op je mobiel, in de winkel, op de tablet, aan de kassa, op billboards – en ga zo maar door. Deze overvloed aan prikkels maakt het adverteerders steeds moeilijker om op te vallen.

Dus hoe kan een adverteerder een blijvende indruk achterlaten wanneer zijn advertentie overwoekerd wordt door tientallen advertenties van de concurrent? Er zijn twee mogelijkheden. Hij kan onderzoek doen en met een passende, creatieve uiting komen die je opvalt en bijblijft. Dit kost echter veel tijd en geld, dus kiezen veel adverteerders al snel voor de tweede optie: een schreeuwerige, haast agressieve advertentie die met kop en schouders boven de concurrenten uitsteekt.

Adblockers schieten te hulp

Dus wat doen wij als consumenten? Wij zetten onze oogkleppen op. We proberen al die prikkels om ons heen te filteren en waar mogelijk te negeren. Op het internet wordt dit al snel wat lastiger, en dat zorgt voor ongemak. Voordat je de mogelijkheid hebt om de tekst te lezen waar je al uren naar op zoek was, moet je eerst een viertal pop-ups en banners wegklikken. Doe je dit niet, dan is de tekst vaak onleesbaar.

Op deze manier word je haast gedwongen om advertenties te bekijken voordat je gebruik kunt maken van het internet. Dit zorgt ervoor dat de vrijheid die het internet ons ooit gaf, ons stukje bij beetje weer wordt afgenomen. Gelukkig schieten daar de adblockers te hulp.

Het installeren van een adblocker beschermt je tegen veel advertenties. Dit betekent helaas niet dat je de rest van je leven verlost bent van die vervelende pop-ups. Toch zal het je internetgebruik wel een stuk aangenamer maken. Het doel van een adblocker is namelijk het blokkeren van die vervelende, schreeuwerige en meest irritatie-opwekkende advertenties.

Dit resulteert in een advertentie-vrij internet, of in sommige gevallen in het vervangen van deze schreeuwerige advertenties door subtielere, aangename varianten die de gebruiker van de adblocker minder storen. Hoeveel advertenties geblokkeerd worden, hangt af van de adblocker die je installeert. Hierover later meer.

Adblockers dwingen adverteerders creatief te zijn

Het downloaden van een adblocker biedt je geen garantie voor een advertentievrij internet leven. Wel zorgt het voor meer gepaste, interessante en soms zelfs leuke reclame. Reclamebureaus over de hele wereld vechten tegen de adblockers en zien dat hun schreeuwerige advertenties niet meer werken. Dit betekent dat er na een lange tijd van vervelende pop-ups nu eindelijk weer eens creatief nagedacht moet worden.

Een manier om dat te doen is door in de advertentie te laten zien dat ze weten dat er een adblocker gebruikt wordt. Zo bedachten de adverteerders achter Netflix een specifieke campagne gericht op de gebruikers van een adblocker. Bij het bezoeken van de nieuwswebsite The Next Web zagen zij direct een alarmerende advertentie met de tekst: “Hello adblocker user. You cannot see the ad. But the ad can see you.”

Black Mirror Advertentie Engels

Dé manier om ook adblocker-gebruikers toch op de advertentie te laten klikken. Die werden vervolgens doorgestuurd naar de website van Netflix. Deze creatieve campagne bracht zelfs onder de adblocker-gebruikers veel positieve reacties teweeg en laat zien dat niet alle reclame vervelend hoeft te zijn.

Gaten in de verdediging

Hoewel sommige bedrijven deze strijd tegen adblockers op de juiste, creatieve wijze aanpakken, blijven er nog steeds veel gaten zichtbaar in de adblocker-muur. Adverteerders worden bijvoorbeeld geadviseerd om zoveel mogelijk binnen mobiele applicaties te adverteren; deze zijn namelijk (nog) immuun tegen adblockers.

Bij sommige apps is het ook mogelijk om voor een paar euro een versie van de app zonder advertenties te kopen. Ook worden bepaalde websites ontoegankelijk gemaakt tenzij de adblocker-gebruiker de adblocker (tijdelijk) uitschakelt om de website te kunnen bezoeken. Bij het bezoeken van deze websites zie je direct een melding met het ‘vriendelijke verzoek’ je adblocker uit te zetten zodat je de content kunt bekijken. Hier staat dan vaak wel tegenover dat de advertenties niet bijzonder schreeuwerig zijn.

Daarnaast zie je ook dat YouTube steeds actiever gebruikt wordt voor videoadvertenties. Bedrijven zoals YouTube en Spotify profiteren hier maar al te graag van door een betaalde ‘advertentie-vrije’ gebruik variant aan te bieden. Ten slotte is niet iedere adblocker even betrouwbaar.

Sommige adblockers werken achter de schermen samen met adverteerders en worden betaald om bepaalde advertenties toch door de verdediging te laten schieten. Daarnaast zijn er ook malafide adblockers die juist bijhouden welke sites je bezoekt en wat je daar doet. Zij verdienen hun geld door dit dan weer door te verkopen aan marketingbedrijven.

De 8 beste adblockers

Een adblocker zal je niet tegen alle vormen van advertenties beschermen. Wel kan het veel helpen tegen de dagelijkse aanvallen van vervelende, agressieve pop-ups die maar al te graag over je scherm heen kruipen. We hebben natuurlijk meteen even voor je uitgezocht welke adblockers het beste werken!


1. AdBlock

AdBlock website

Waarschijnlijk wel de beste in het veld: AdBlock. Niet alleen beschermt deze adblocker je tegen vervelende pop-ups, maar ook tegen andere advertenties zoals bijvoorbeeld die irritante YouTube-reclames. Je kunt deze adblocker helemaal naar eigen wens instellen door filters toe te voegen of te verwijderen. Zo blijven er uiteindelijk alleen advertenties over die écht interessant voor je zijn.

Deze adblocker kan geïnstalleerd worden als extensie voor iedere browser. Het is geheel gratis en wordt wereldwijd gebruikt door zo’n 60 miljoen mensen. Het kleine team achter de extensie stelt privacy voorop, en daarom heeft AdBlock geen persoonsgegevens nodig om goed te werken.

Daarnaast staat het Malware Protection filter standaard aan, waardoor het betere bescherming tegen malware biedt. Een ander voordeel is dat je specifieke pagina’s en zelfs YouTube-kanalen kunt whitelisten, wat betekent dat je hun advertenties toestaat. Hierdoor kun je jouw favoriete websites of kanalen steunen als zij hun inkomsten deels uit advertenties halen.

Let op: Verwar deze adblocker niet met AdBlock Plus. Hoewel de namen erg op elkaar lijken, verschillen de mogelijkheden van de extensies. Scroll naar beneden om meer te weten te komen over AdBlock Plus.


2. uBlock Origin

uBlock Origin chrome extensie

Net als AdBlock, is ook uBlock Origin een zeer gewaardeerde adblocker die onafhankelijk van de browser geïnstalleerd kan worden. Met de uBlock Origin adblocker kun je ervan uitgaan dat alle advertenties die deze blocker kán blokkeren, geblokkeerd worden. Het is een effectieve adblocker met tal van verschillende mogelijkheden. Mocht je AdBlock willen vermijden, dan is uBlock Origin een zeer goed alternatief.

Deze adblocker is beschikbaar voor Chrome, Safari, Firefox, en je Mac. Het is een van de eerste adblockers die gemaakt werden en wordt constant geüpdatet om ervoor te zorgen dat nieuwe advertenties niet stiekem tussen zijn vingers doorglippen. Daarbovenop is de extensie ook gratis. Komt er toch een advertentie doorheen of is er een ander website element dat zich opdringerig gedraagt, dan kun je met de element picker de boosdoener aanklikken en dan haalt uBlock Origin dat element weg. Erg handig!

Let op: er is een verschil tussen uBlock Origin en de uBlock.org website. Zodra je uBlock Origin hebt geïnstalleerd, zul je merken dat het de website van uBlock blokkeert. In eerste instantie lijkt dit een fout, maar dat is het niet. De twee extensies, uBlock Origin en uBlock, hebben andere logo’s en zijn niet met elkaar verbonden. Toch vraagt uBlock om donaties om zijn projecten te ontwikkelen – dit geld gaat niet naar uBlock Origin, dat geen donaties aanneemt. Let hier dus op zodra je deze adblocker gaat downloaden, en zorg dat je de juiste extensie aan je browser toevoegt.


3. AdBlock Plus

AdBlockPlus website

We hebben deze adblocker al eerder genoemd om verwarring met AdBlock te voorkomen. AdBlock Plus bestond al vóór Adblock, maar had geen extensie voor Google Chrome, waar AdBlock toen vervolgens op heeft ingespeeld. Nu is Adblock Plus overigens wel beschikbaar voor Chrome, net als voor Firefox, Opera, Internet Explorer, Safari, Yandex Browser, Edge, Maxthon, en Android. Het is actief op 100 miljoen apparaten en is daarmee de populairste browserextensie.

AdBlock Plus telt het aantal geblokkeerde advertenties op een webpagina. Je kunt dus in één oogopslag zien hoeveel advertenties jij omzeild hebt. Ook gebruikt het, net als AdBlock, EasyList om te bepalen welke advertenties geblokkeerd worden. Je kunt opnieuw zelf je voorkeuren aanpassen.

Over het algemeen heeft AdBlock Plus een aantal richtlijnen over welke advertenties ze wel en welke ze niet doorlaten. Dit heet het Acceptable Ads-initiatief. Om (kleine) websites te helpen toch te profiteren van de advertenties op hun pagina’s, staat AdBlock Plus bepaalde niet-opdringerige advertenties toe.

Dit initiatief is goed voor reclamemakers, maar zorgt ook voor heel wat vraagtekens. Zoals AdBlock Plus zelf zegt, zijn er een aantal grote bedrijven die betalen om in het Acceptable Ads-initiatief toegevoegd te worden. Dit betekent dus eigenlijk dat AdBlock Plus, een programma dat gemaakt is om advertenties tegen te gaan, geld verdient aan advertenties. Of je dit een acceptabel alternatief vindt is dus aan jou.


4. NoScript

NoScript website

FireFox is een vrij populaire browser, en zijn adblocker mag er ook zijn. NoScript is een plugin speciaal gemaakt door Mozilla Firefox en werkt op alle FireFox, Seamonkey, en andere Mozilla browsers. Net als de andere adblockers blokkeert het pop-ups, advertenties op pagina’s, en trackingcookies. Ook geeft het je de mogelijkheid persoonlijke voorkeuren aan te geven door door jouw gekozen websites als ‘veilig’ op te slaan. Zo worden programma’s zoals Java en Flash alleen uitgevoerd op deze betrouwbare locaties.

Door dit whitelisting systeem staat NoScript bekend als een goede adblocker die ook nog eens bescherming biedt tegen online veiligheidsrisico’s. Kwetsbaarheden zoals Spectre en Meltdown worden aanzienlijk verminderd. Zelfs Edward Snowden heeft aangegeven dat NoScript een erg goede optie is, niet alleen om advertenties tegen te houden, maar ook voor je eigen privacy en veiligheid.

NoScript is een gratis extensie, maar werkt dus wel alleen op browsers van Mozilla en Firefox. Voor bescherming op bijvoorbeeld Google Chrome of Internet Explorer heb je een andere adblocker nodig.


5. Ghostery

Ghostery website

De andere add-on die Snowden in dezelfde adem als NoScript noemde is Ghostery. Ghostery is een extensie die zich focust op het beheren van website-trackers. Het onthult welke tracking cookies actief zijn op een website en geeft je de mogelijkheid die te blokkeren. Omdat websites daardoor bepaalde informatie over jou niet meer kunnen bemachtigen, maakt het gebruik van Ghostery je online ervaring een stuk veiliger.

Gepersonaliseerde advertenties zijn verleden tijd, dus hoef je niet meer constant te kijken naar al die bruidsjurken die met korting aangeboden worden omdat je Facebook vorige week hebt laten weten dat je op de bruiloft van je nichtje was.

Omdat veel websites een stuk langzamer worden door alle advertenties en trackers die erop staan, zegt Ghostery dat het surfen schoner en sneller maakt. De advertenties worden niet getoond, en jouw persoonlijke informatie wordt niet gebruikt. Er zijn een heleboel acties die niet meer plaats hoeven te vinden, en dus is de website sneller.

Sinds 2017 valt Ghostery onder eigendom van het Duitse bedrijf Cliqz. Cliqz is een privacybrowser die zijn software open source heeft gemaakt. Dit betekent dat iedereen de code van de browser, en nu dus ook van de adblocker, in kan zien om zo mee te helpen met verdere ontwikkelingen. Dit zorgt er ook voor dat enige problemen of eigenaardigheden binnen de extensie snel aan het licht komen.

Ghostery is gratis en beschikbaar voor verschillende browsers, inclusief Firefox, Chrome, Opera, Safari, Edge, Internet Explorer, en Cliqz zelf. Ook is er een mobiele versie voor zowel Android als iOS.


6. uMatrix

uMatrix chrome extensie

Deze adblocker is gemaakt door Raymond Hill, die ook de ontwikkelaar van uBlock Origin is. uMatrix is vooral voor gevorderde gebruikers. De standaard instellingen van uMatrix gebruiken het tegenovergestelde principe van de meeste andere adblockers. In plaats van te werken met ‘blacklists’ en zo specifieke websites te blokkeren, blokkeert uMatrix standaard alle scripts van externe partijen. Je kunt pagina’s en websites ‘whitelisten’ om te zorgen dat ze voortaan onmiddellijk uitgevoerd worden. Zo krijg je een lijst met pagina’s die jij goedgekeurd hebt en graag wilt zien.

Door dit principe kan het zijn dat de webpagina’s die werken met externe scripts er meteen na het installeren van uMatrix wat anders uitzien en wellicht minder goed werken. Gelukkig valt dit allemaal aan te passen. uMatix is vooral een precieze tool: het houdt alles tegen, tenzij jij expliciet toestemming hebt gegeven om bepaalde inhoud weer te laten geven.

uMatrix blokkeert cookies, advertenties, afbeeldingen, plug-ins, scripts en allerlei andere aanvragen. Deze kun je allemaal inzien om zo een goed overzicht te krijgen van alle verbindingen die een website van jou vraagt. Je kunt vervolgens al deze aanvragen los of in één keer white- of blacklisten. Ook komt uMatrix ook met extra instellingen om je privacy te waarborgen. uMatrix is gratis en werkt op Chrome, Firefox, en andere browsers.


7. Privacy Badger

Privacy Badger website

Privacy Badger is een slimme gratis adblocker van de Electronic Frontier Foundation die automatisch onzichtbare trackers leert te blokkeren. Zodra de extensie is geïnstalleerd, begint hij de mogelijke trackers op elke website die je bezoekt in de gaten te houden. Dit betekent dat er in de eerste instantie geen cookies geblokkeerd worden. Mettertijd ziet Privacy Badger welke third party cookies jouw constant over het internet volgen en blokkeert deze. Zo kom jij niet telkens dezelfde handtas tegen in je advertenties.

Er zijn verschillende manieren waarop Privacy Badger kan reageren op trackers. Hij kan ze blokkeren, ze geen informatie doorsturen, of ze volledig toelaten. Mocht je iets aan willen passen aan de automatische keuze die Privacy Badger voor je heeft gemaakt, dan kun je dat makkelijk aanpassen binnen de extensie.

Deze adblocker is vrij uniek en zal vermoedelijk steeds beter worden naarmate het langer gebruikt wordt en de fouten die mogelijk in het systeem zitten weggefilterd worden. Privacy Badger werkt op dit moment op Opera, Chrome, Firefox, en Firefox op Android.


8. AdLock

AdLock website

AdLock is een adblocker die je niet zo snel terug zult vinden op de app-store. Dit komt omdat deze adblocker niet alleen advertenties in je browser blokkeert, maar ook in andere apps en software. Er is wel een extensie voor Chrome, maar je haalt het meeste uit AdLock als je deze via hun site installeert op je smartphone en laptop. Op die manier kun je reclame in mobiele games en bijvoorbeeld Skype blokkeren.

Wat we tijdens het testen wel hebben gemerkt is dat er soms een ‘false positive’ optreedt. Dit betekent dat er iets geblokkeerd wordt wat niet een advertentie is. Denk hierbij aan sommige cookiemeldingen of links die niet per se reclame zijn. Daarnaast is AdLock maar 14 dagen gratis te gebruiken, daarna dien je een (vrij goedkoop) abonnement af te sluiten. Toch is AdLock een aanrader als je bijvoorbeeld advertenties op mobiele games of andere programma’s wil blokkeren.


Mobiele YouTube-advertenties blokkeren

Nu YouTube haar YouTube Premium-abonnementen aanbiedt, zien we dat Google er nog een schepje bovenop doet bij de advertenties op Youtube. Waar je vroeger korte advertenties zag, zie je nu ook op YouTube langere advertenties verschijnen. Sommige advertenties mag je zelfs niet meer overslaan. Op je computer zorgt de lijst hierboven dat je daar niet zo veel last meer van hebt, maar op je mobiel ben je aangewezen op de YouTube-app, waar je gewoon het haasje bent. Of toch niet?

Kies voor een groepsabonnement

Natuurlijk kun je het probleem ook oplossen door bij Google een YouTube Premium-abonnement af te sluiten. Hiermee ben je af van de reclame en heb je ook toegang tot de muziek-app en een paar andere functies die alleen met  Premium beschikbaar zijn. Wanneer je een familie-abonnement afsluit betaal je met 5 mensen slechts 3 euro per persoon. Dat verdienen we wat ons betreft weer terug via de daling in frustratie!

Gebruik een 3rd party YouTube-app

Omdat YouTube de volledige controle over de app heeft, kun je natuurlijk niet even snel een extensie installeren die de code van advertenties wegmoffelt. Zo is er sinds 2018 een YouTube alternatief genaamd YouTube Vanced beschikbaar. De app lijkt heel erg op de standaard YouTube-app, maar heeft een aantal handige extra functies zoals adblock, een verbeterde dark mode en nog veel meer. Maart 2022: Helaas, YouTube Vanced gaat ermee stoppen. Google heeft de groep aangeklaagd en de groep moet noodgedwongen stoppen met de ontwikkeling van de app. Mocht er een waardig alternatief verschijnen, dan zullen we die hier weer voor je uitlichten!

YouTube Vanced

Let op! In de PlayStore staat een app die lijkt op YouTube Vanced (“Vanced Tube”), maar dit is niet de goede app!

 

Combineren

We raden aan om een combinatie van deze extensies te gebruiken. Zelf gebruiken we bijvoorbeeld een combinatie van Ghostery tegen trackers, terwijl uBlock Origin alle advertenties op afstand houdt.

De beste adblockers: een korte samenvatting

Om je gemakkelijk een keuze te kunnen laten maken tussen de verschillende adblockers hebben we hieronder kort een overzicht opgenomen van de beste adblockers. In dit overzicht vind je ook een korte omschrijving van de desbetreffende adblocker.

AdblockerKorte omschrijving
Adblock Logo Klein

AdBlock

 • Geheel gratis.
 • Extensies voor de meeste browsers.
 • Meest gebruikte adblocker.
 • Je kunt sites en YouTube-kanalen whitelisten om hen toch advertentiegeld te laten verdienen.
 • Beschikt ook over een Malware protection filter.
uBlock Origin Logo Klein

uBlock Origin

 • Geheel gratis.
 • Werkt op Chrome, Safari, Firefox en Mac.
 • Regelmatige updates.
 • Handige element zapper
 • Whitelisting mogelijk en veel extra opties.
Adblock Plus Logo Klein

AdBlock Plus

 • Geheel gratis.
 • Werkt op Chrome, Firefox, Opera, Internet Explorer, Safari, Yandex Browser, Edge, Maxthon, en Android
 • Whitelisting mogelijk.
 • Staat enkele niet-storende ads toe op basis van het ‘Acceptable-Ads Initiatief’.
 • Onderdeel van Google dus verzamelt wellicht data voor andere doeleinden.
NoScript Logo Klein

NoScript

 • Geheel gratis.
 • Ingebouwd in Mozilla browsers zoals Firefox.
 • Kan niet gebruikt worden op Internet Explorer en Google Chrome.
 • Naast Ads kunnen ook andere cookies en scripts worden geblokkeerd.
Ghostery Logo Klein

Ghostery

 • Geheel gratis.
 • Werkt op Firefox, Chrome, Opera, Safari, Edge, Internet Explorer, Cliqz, Android en iOS.
 • Gericht op het blokkeren van website-trackers (dus ook cookies).
 • Net als andere blocker van website-trackers worden sites vaak sneller.
uMatrix screenshot klein

uMatrix

 • Geheel gratis.
 • Werkt op Chrome, Firefox, en de meeste andere browsers.
 • Voor gevorderde gebruikers.
 • Werkt met whitelist in plaats van blacklists.
 • Volledige controle, overzicht over alle aanvragen en extra privacy-instellingen.
Privacy Badger Logo Klein

Privacy Badger

 • Geheel gratis.
 • Werkt op Chrome, Opera, Firefox, en Firefox op Android.
 • Leert automatisch onzichtbare trackers te blokkeren.
 • Past zich aan op jouw internetgebruik.
AdLock Logo Klein

AdLock

 • 14 dagen gratis trial.
 • Werkt op Chrome, Safari, Windows, en Android.
 • Blokkeert ook advertenties buiten je browser om zoals in mobiele games.
 • Niet te vinden in de App Store of Google Play.

Pas op met Google Chrome-extensies

Wees voorzichtig met AdBlock Plus en adblockers die eigenlijk een Google Chrome-extensie zijn. Niet omdat deze je minder goed beschermen tegen advertenties of het verzamelen van cookies, maar omdat Google zelf veel data verzamelt over je internetgedrag. Deze data wordt vervolgens gebruikt om gericht te adverteren. Dit hoeft an sich natuurlijk geen probleem te zijn. Wel zet dat zo zijn vraagtekens bij de Google-adblockers: in hoeverre zijn deze onpartijdig?

Als je zeker wilt zijn van je zaak, gebruik dan een Google-adblocker in combinatie met een adblocker van een andere, onafhankelijke partij.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
6
Reacties
Plaats een reactie
 1. Adblock op de eerste plaats ? Nog nooit gehoord van AdGuard ? Ik gebruik het al jaren en heb nog nooit zo’n perfect werkende adblocker meegemaakt met talloze mogelijkheden. Waarschijnlijk is het programma bij u onbekend (maakt onbemind).

 2. Hoi ik gebruik ABP en Ghostery, hiermee heb ik nog nooit problemen ondervonden, dus helemaal TOPPIE!

 3. Goedemiddag.
  Als ik een adblocker installeer op mijn pc met Windows 10, wordt mijn pc na ongeveer een maand zo ongelooflijk traag dat ik hem weer moet verwijderen. Is er geen adblocker, bijvoorbeeld een betaalde, die dit probleem niet heeft?
  Bij voorbaat dank.

  • Vervelend dat je adblocker je computer zo vertraagt! Het kan zo zijn dat een adblocker je browser bij opstarten even iets langzamer maakt, omdat hij zijn filters dan in moet laden. Dit zou echter niet lang moeten duren, en uiteindelijk zou het blokkeren van onnodige advertenties je browser zelfs sneller moeten maken. Gek dat dit bij jou niet zo lijkt te zijn. Welke adblocker gebruik je? Wij hebben zelf met uBlock Origin tot dusver nog geen problemen ondervonden.

 4. Ik mis uMatrix nog in het rijtje. deze werkt zeer prettig en laat duidelijk zien wat wel wel niet goed is om open te zetten.
  Privacy badger is er ook nog één, die niet overgeslagen mag worden denk ik.

  • We hebben ze op de lijst gezet om te bekijken en eventueel te verwerken in het artikel. Dankjewel voor de tip!

Een reactie plaatsen