Is Reddit veilig voor jongeren? Handleiding voor ouders

Kind maakt gebruik van Reddit terwijl een ouder meekijkt
Klik hier voor een korte samenvatting
In het kort: zo houd je je kind veilig op Reddit

Reddit is een groot platform waarop je voor ieders wat wils kunt vinden. Zo’n groot platform dat voornamelijk gericht is op volwassenen brengt echter risico’s met zich mee. Zo kan je kind in contact komen met kinderlokkers of kan het kindonvriendelijke berichten en foto’s zien.

Als ouder wil je jouw tiener natuurlijk beschermen. In dit artikel bespreken we naast de gevaren van Reddit deze vijf tips:

 1. Maak samen het account aan.
 2. Beveilig het account.
 3. Rapporteer posts en comments.
 4. Rapporteer andere gebruikers.
 5. Communiceer met je kind.

Verder leggen we in dit artikel precies uit wat je kind nu op Reddit kan doen en welke gevaren op de loer liggen. Lees dus snel verder.

Sinds de oprichting in 2005 is Reddit uitgegroeid tot een van de grootste socialemediaplatformen ter wereld. Het heeft meer dan 430 miljoen maandelijkse gebruikers, of ‘Redditors’, en meer dan honderdduizend actieve community’s. Niet voor niets spreken mensen soms over ‘de voorpagina van het internet’, als ze het over Reddit hebben.

Hoewel het socialenetwerkplatform in eerste instantie is bedoeld voor volwassenen, is het ook populair onder kinderen en tieners. De vraag is of dit wel veilig is en hoe je als ouder je kind beschermt op Reddit. In dit artikel zullen we dan ook alles wat je als ouder moet weten over de veiligheid voor kinderen op Reddit uiteenzetten. Te beginnen met wat Reddit eigenlijk is.

Wat is Reddit?

Reddit LogoWanneer je Reddit googelt, zie je de slogan ‘Dive into anything‘ (Duik overal in). Dit is precies wat je op dit platform kunt doen, met alle gevolgen van dien. Reddit is een ideale plek om informatie te vinden of hobby’s uit te oefenen, maar je kunt ook in een rabbit hole van bijvoorbeeld conspiracy theories belanden.

Reddit is verdeeld in verschillende community’s of forum threads die ‘subreddits‘ worden genoemd. Alle subreddits worden in de URL voorafgegaan met ‘r/’, hierna volgt het onderwerp. Je hebt niche onderwerpen, zoals ‘r/celebrityarmpits!’ waar je naar de oksels van beroemdheden kunt kijken. Daarnaast zijn er meer mainstream onderwerpen, zoals ‘r/politics’ en ‘r/worldnews’. Ook game subreddits bestaan, zoals ‘r/minecraft‘ en ‘r/roblox‘.

Al deze subreddits hebben hun eigen thema, maar ook hun eigen regels en richtlijnen. Wel moet elke subreddit voldoen aan de eisen van Reddits eigen content policy. Hierin staat dat je bijvoorbeeld geen seksuele content van kinderen mag plaatsen.

Mag mijn kind op Reddit?

Cirkel met 13+Reddit is te bezoeken vanuit je browser en vanuit de apps op iOS en Android. Ook zonder account kun je het overgrote deel van de forums op de website lezen. Om zelf zogenaamde subreddits aan te maken en te reageren op de threads, moet je een account hebben.

Officieel zegt Reddit dat gebruikers 13 jaar of ouder moeten zijn. Het platform gebruikt echter geen leeftijdsverificatiesysteem. Kinderen kunnen dus zonder account de berichten op Reddit lezen.


Hoe werkt Reddit?

Als je de website voor het eerst ziet, zal het je waarschijnlijk doen denken aan de ouderwetse internetfora. Het kan ook erg overweldigend zijn, want waar begin je om interessante berichten te vinden? Wat kun je als gebruiker op de website doen?

Zoals we hierboven vermeldden, is Reddit een socialmediaplatform waar gebruikers in zogenaamde subreddits allerlei berichten plaatsen en meningen delen met andere mensen. Al deze subreddits hebben hun eigen regels, thema’s en richtlijnen. Wie handhaaft deze regels echter en verloopt dat altijd even soepel?

Wat kun je doen als Reddit-gebruiker?

Redditors kunnen allerlei content op het platform plaatsen, waaronder links, foto’s, video’s en tekst. Deze posts en berichten kunnen anderen ‘upvoten’ en ‘downvoten’. Door een upvote komt een bericht hoger in de subreddit en wordt het dus eerder gezien door anderen. Met genoeg upvotes belandt het zelfs op de homepage en kan het over de hele site bekeken worden. Een post op Reddit ziet er als volgt uit:

Reddit Post over Gordon Ramsay

In principe kan iedereen met een internetverbinding alle content op Reddit lezen. Als je iets wilt doen met de content, dan moet je inloggen op een Reddit-account. Zo kun je op berichten reageren, deze delen, opslaan, verbergen of rapporteren door op de knoppen onder het bericht te klikken. Naast een post zie je bovendien de pijltjes om te upvoten en downvoten.

Redditors kunnen posts bovendien prijzen (awards) toekennen. Op deze manier kunnen ze extra duidelijk maken dat ze de post goed vinden. Je moet awards echter kopen met Reddit Coins.


Gevaren van Reddit

Reddit is een forum waarop je content ziet over bijna elk voorstelbaar onderwerp. Gebruikers met een account kunnen alles posten wat ze willen, inclusief tekst, links, afbeeldingen en video’s. Dit leidt ertoe dat er ook veel content te vinden is die ongeschikt is voor kinderen.

In deze sectie bespreken we de volgende gevaren van Reddit:

 1. Content die ongeschikt is voor kinderen.
 2. Volwassenen met ongure bedoelingen.
 3. Pesten en misbruik.
 4. Misinformatie en fake news.
 5. Gevaarlijke online challenges.
 6. Reddit coins kosten echt geld.

Berichten die ongeschikt zijn voor kinderen

Computerscherm met een doorgestreept oogOp Reddit kan een jonge tiener al snel discussies tegenkomen over hate speech, racisme en white supremacy, geweld, pornografie en andere verontrustende thema’s. Een discussie over deze onderwerpen is op zichzelf natuurlijk niet slecht. Wanneer kinderen ongefilterde meningen tegenkomen, kan dit wel negatieve effecten hebben. Zeker aangezien het vermogen tot kritisch nadenken bij jongeren nog niet helemaal ontwikkeld is.

Bovendien is er op Reddit een groot aantal berichten te vinden met de tag ‘NSFW‘. Dit staat voor ‘Not Safe For Work’ en kan vaak seksuele en andere content voor volwassenen bevatten. Er is uiteraard een manier om dit soort berichten uit te filteren, maar soms glipt er eentje tussendoor.

In zo’n geval is het goed om je kinderen te leren weg te blijven bij onderwerpen die ongeschikt zijn voor hun leeftijd. Laat ze bovendien weten dat ze altijd naar hun vader of moeder kunnen komen, als een bericht ze van streek maakt of als ze iets niet begrijpen.

Pedo’s en andere kwaadwillende volwassenen

Man met snor staat dreigend achter een laptopgebruikerDe meeste Redditors zijn onder een pseudoniem online. Bovendien is het vaak niet duidelijk hoe oud de gebruikers in kwestie zijn. Je kind kan daardoor zomaar aan de praat raken met een volwassene. Niet alle volwassenen hebben echter goede bedoelingen.

Op elk (anoniem) online platform vind je wel een aantal pedofielen of andere kwaadwillende volwassenen. Hun doel is om jongeren te groomen of ze op een andere manier (online) seksueel te misbruiken. Zeker gezien het feit dat kinderen vreemden vaak snel vertrouwen, zijn zij makkelijke doelwitten voor deze mensen.

De kwaadwillendheid hoeft echter niet altijd seksueel van aard te zijn. Ze kunnen het kind ook om bijvoorbeeld creditcardgegevens van de ouders vragen, malware verspreiden of andere phishing-scams gebruiken. Het is daarom van belang dat je kind weet dat het nooit persoonlijke informatie met anderen moet delen online.

Cyberpesten

6 personen met laptops die met elkaar verbonden zijnPesten komt helaas ook op Reddit voor. Reddit voldoet zelfs aan belangrijke voorwaarden om een perfecte voedingsbodem te zijn voor cyberpesten. Zoals we al hebben gezegd, posten de meeste mensen op Reddit onder een pseudoniem. Deze anonimiteit leidt ertoe dat veel mensen dingen zullen doen of zeggen die ze niet zouden doen als hun eigen naam eraan verbonden was.

Zo kan een kind dat op school het niet durft, op Reddit kwetsende dingen zeggen tegen een ander. Bovendien zijn er vreemden die tieners en kinderen manipuleren om dingen te doen die ze niet willen. Denk aan een dreigement om persoonlijke gegevens of foto’s te delen.

In het verleden is gebleken dat Reddit dit soort praktijken niet goed tegenhoudt. Zo rapporteerde het techblad The Verge over een vrouw die Reddit had aangeklaagd. Haar ex-vriend had namelijk meerdere foto’s van haar op het socialemediaplatform geplaatst van toen ze 16 jaar oud was, terwijl Reddit hier niets tegen deed.

Misinformatie en fake news

9 icoontjes voor berichten waarbij er twee zijn doorgekruisdMisinformatie is niets nieuws. Veel mensen zijn bekend met zogenaamde Tumblr Fake Stories, zoals ‘Hoppa Homeless Style‘ (dat eigenlijk is ontstaan op Reddit), of het idee van Alexandria’s Genesis; een genetische mutatie waardoor je in een perfecte vrouw verandert.

Dat gezegd hebbende, misinformatie is steeds moeilijker te herkennen. Hackers en propagandamachines van diverse landen gebruiken foto’s, video’s, deepfakes, Twitter- (en Reddit-)accounts en meer om zo veel mogelijk misinformatie als legitiem naar buiten te brengen.

Online challenges

Online challenges zijn populair bij kinderen. Dit is niet vreemd, velen zijn namelijk erg leuk. Sommige TikTok-dansuitdagingen kunnen de familie bijvoorbeeld dichter bij elkaar brengen als je deze samen met je kind doet.

Waarschuwingsdriehoek met een uitroeptekenTegelijkertijd zijn er ook gevaarlijke uitdagingen online. Denk aan de Tide Pod-challenge, waarbij meerdere tieners ziek werden door het eten van schoonmaakmiddel. Ook gaat om de zoveel jaar de Blue Whale-challenge op het internet rond. In deze challenge uit Rusland gaan kinderen steeds heftigere uitdagingen aan, waaronder zichzelf beschadigen. De laatste ‘challenge’ zou zijn dat je suïcide pleegt.

Op Reddit bestaat er ook de 50/50-challenge, ook wel Reddit FiftyFifty of Reddit 50 50 genoemd. Dit kan geheel onschuldig blijven, maar er ligt wel gevaar op de loer. Tijdens deze challenge plaatst iemand namelijk een link naar een leuk of een vervelend iets. De kans hierop is 50/50, vandaar de naam. Dit kan dus gaan om schattige kattenfoto’s, maar sommige gebruikers linken naar malware of tonen seksuele afbeeldingen of foto’s van extreem geweld.

Reddit Coins kosten echt geld

Op Reddit is het mogelijk om posts en comments prijzen toe te kennen. Voor deze awards moet je echter betalen in Reddit Coins. Deze awards zorgen ervoor dat een bericht wordt gehighlight. Zo ziet iedereen het bericht waarvan jij zo blij werd.

Sommige awards geven de plaatser van het bericht bonussen. Hierbij gaat het om deze twee prijzen:

 • Gold Award. De Redditor krijgt 100 coins en krijgt een week toegang tot de subreddit r/lounge. Ook kan hij of zij een week lang browsen zonder reclame.
 • Platinum Award. De Redditor krijgt 700 coins en geniet een hele maand van reclamevrij browsen. Deze gebruiker mag ook een hele maand deelnemen aan r/lounge.

Awards koop je dus met Reddit Coins. De goedkoopste kost zo’n 70 Coins, maar het kan oplopen tot wel 50.000 Coins. Voor deze Reddit Coins moet je echter betalen met echt geld. Voor 500 hiervan leg je al 1,99 dollar (ongeveer 1,76 euro) neer.

Je kunt er ook voor kiezen om een premium Reddit-account af te sluiten voor 5,99 dollar per maand of 49,99 dollar per jaar. Omgerekend is dit respectievelijk 5,29 euro en 44,13 euro. Je krijgt hiervoor toegang tot r/lounge, extra Coins, een reclamevrije ervaring en speciale avatars en icoontjes.

Reddit pagina "Join Reddit Premium Today"

Dit klinkt natuurlijk erg leuk allemaal, zeker voor kinderen die nog niet weten hoe veel geld waard is in de echte wereld. Het is dus de moeite waard om het met je tiener eerst te hebben over de waarde van geld, zodat hij of zij kan bedenken of deze Reddit-currency het geld waard is.


Wat kun je doen als ouder?

Het blijkt dat Reddit geen platform zonder risico’s voor je kinderen en tieners is. Als je probeert je kind tegen te houden ooit nog te Reditten, dan wil hij of zij het waarschijnlijk alleen nog liever stiekem doen.

Met andere woorden, het is dus beter om je kinderen te helpen het platform op een gecontroleerde manier te gebruiken. Hieronder lichten we vijf tips uit over hoe je jouw tiener hierbij kunt helpen:

 1. Samen het account maken.
 2. Het account beveiligen.
 3. Posts en comments rapporteren.
 4. Andere gebruikers rapporteren.
 5. Met je kind communiceren.

Maak samen een account aan

Als je tiener graag op Reddit wil, kun je dit als ouder natuurlijk verbieden. Dit garandeert echter niet dat hij of zij het platform niet zal bezoeken. Het is beter om samen het account aan te maken of je kind te vragen om de inloggegevens van het account.

Op deze manier kun je helpen bij het instellen van de privacy- en veiligheidsinstellingen. Ook kun je een oogje in het zeil houden bij wat je kind allemaal uitspookt op Reddit. Aanmelden gaat bovendien erg makkelijk:

 1. Ga naar de Reddit-website of download de Reddit-app op je smartphone of tablet.
 2. Klik op ‘Sign Up‘. Hiervoor heb je alleen een e-mailadres en wachtwoord nodig. Inloggen met een ander social media-account raden wij echter af, omdat dit veel privacyrisico’s met zich meebrengt.
 3. Reddit scherm "Sign up"

Reddit-account beveiligen

Reddit heeft geen ouderlijk toezicht of iets in die trant. Wel zijn er verschillende instellingen waarmee je de veiligheid en privacy van je kind kunt vergroten. Hiermee blokkeer je tevens de vertoning van volwassen content en de mogelijkheid voor vreemden om contact op te zoeken met je kind.

Het is hierbij verstandig om de instellingen samen met je kind aan te passen. Als je als vader of moeder bijvoorbeeld alle volwassen content hebt geblokkeerd, maar je kind is het hier niet mee eens, dan kan deze het altijd zelf aanpassen of simpelweg uitloggen om alles te bekijken.

In het artikel ‘Wat weet Reddit over mij?‘ bespreken we de belangrijkste manieren waarop je jouw privacy op het platform kunt beschermen. In het kort kun je dit op de volgende manier doen:

 1. Log in op Reddit.com en ga naar je account. Selecteer hier ‘User Settings‘.
 2. Screenshot van de profielpagina op Reddit
 3. Ga naar ‘Safety & Privacy‘ om tracking door Reddit zelf uit te schakelen.
 4. Screenshot van het tabblad "Safety & Privacy" op Reddit
 5. Zet alle opties uit als je wilt dat Reddit je kind helemaal niet volgt. Dit raden wij in het verband met privacy uiteraard aan.
 6. Screenshot van de privacy-instellingen op Reddit
 7. Scrol binnen ditzelfde menu naar ‘Advanced Security‘ om tweestapsverificatie in te schakelen. Zo is het voor hackers moeilijker om toegang te verkrijgen tot je kinds account.
 8. Reddit Advanced Security waarbij het schuifje achter "Use two-factor authentication" is uitgelicht
 9. Om de tweefactorauthenticatie (2FA) te gebruiken heeft je kind een authenticator-app, zoals Google Authenticator of Authy, nodig. Om de 2FA in te schakelen vraagt Reddit eerst om je wachtwoord:
 10. Reddit pagina "Set up two-factor authentication" waarbij je je wachtwoord moet invullen
 11. Pak de authenticator-app erbij en voer de zes-cijferige code in of scan de QR-code.
 12. Reddit pagina "Set up two-factor authentication" met afgeschermde QR-code
 13. Wanneer je dit hebt gedaan, ga je terug naar het tabblad ‘Safety & Privacy‘. Klik onderaan deze pagina op ‘Manage third-party app authorization‘.
 14. Screenshot van "Manage third-party app authorization" op Reddit
 15. Verwijder hier alle eventuele toestemmingen voor accountconnecties. Zo wordt informatie over je kind niet gedeeld tussen verschillende sociale media.

Maak het sociale netwerk kindvriendelijk

De stappen hierboven vergroten de algehele privacy en veiligheid van een Reddit-account. Speciaal voor kinderen wil je ook zorgen dat niet alle volwassen content zichtbaar is. Ook wil je niet dat een wildvreemde je kind persoonlijk benadert. Deze instellingen verander je als volgt:

 1. Ga naar de website van Reddit op je desktop en navigeer naar ‘User Settings‘ vanuit je profielpagina.
 2. Selecteer het tabblad ‘Profile‘.
 3. Reddit User Settings Tabblad waarbij "Profile" is uitgelicht
 4. Scrol naar de sectie ‘Advanced‘. Door hier de sliders bij ‘Content Visibility‘ en ‘Active in communities‘ uit te schakelen, zal de online privacy van je kind vergroten. Niet iedereen krijgt zijn of haar posts immers nog te zien.
 5. Reddit User Visibility Instellingen waarbij "Content visibility" en "Active in communities visibility" zijn uitgelicht
 6. Ga vervolgens naar het tabblad ‘Feed Settings‘. Zorg hier dat ‘Adult content‘ uit staat, zodat je kind geen volwassen content te zien krijgt.
 7. Reddit tabblad "Feed Settings"
 8. Ga als laatste naar het tabblad ‘Chat & Messaging‘. Om ervoor te zorgen dat vreemden geen contact kunnen leggen met je kind, zorg je ervoor dat ‘Nobody‘ is geselecteerd voor zowel ‘Who can send you chat requests‘ en ‘Who can send you private messages‘.
 9. Screenshot van Chat & Messaging op Reddit

Posts en comments rapporteren

Ook al is je kinds account nog zo goed beveiligd, het kan nog steeds haatspraak of pestgedrag tegenkomen. Je kunt online pestgedrag natuurlijk melden. Daarnaast is het goed dat je kind weet hoe het zulke berichten kan rapporteren. Sta hier als ouder dus bij stil.

Om posts te rapporteren volg je deze stappen:

 1. Klik op de drie bolletjes onderaan het bericht en selecteer ‘Report‘.
 2. Reddit Report Post
 3. Selecteer de reden waarom je het bericht wilt rapporteren en klik op ‘Submit‘.
 4. Reddit Submit Report waarbij "Misinformation" als reden is opgegeven

Reacties of comments zijn even gemakkelijk te rapporteren:

 1. Klik op de knop ‘Report‘ onder de comment.
 2. Reddit Report Comment
 3. Dezelfde pop-up als bij het rapporteren van berichten verschijnt nu. Vul hier ook weer de reden van rapportering in en klik op ‘Submit‘.

Gebruikers blokkeren

Naast het rapporteren van berichten en reacties, is het op Reddit mogelijk om gebruikers te blokkeren. Op deze manier kan deze niet langer contact met je opzoeken. Het is daarom verstandig om je kind te leren hoe het dit doet:

 1. Ga naar het profiel van de gebruiker die je wilt blokkeren. Klik hier op ‘More Options‘.
 2. Reddit Profiel waarbij "More Options" is uitgelicht
 3. Selecteer ‘Block user‘.
 4. Reddit-profiel waarbij de optie "Block User" is uitgelicht

Als dit nodig blijkt te zijn, kun je de gebruiker altijd weer deblokkeren. Hiervoor ga je in de ‘User settings‘ naar ‘Safety & Privacy‘.

Praat met je kind over sociale media

Uiteraard is het niet alleen belangrijk om het Reddit-account zelf veilig te houden. Het is ook van belang dat je kind zelf verstandige beslissingen kan nemen. Daarom is de tip ‘praat met je kind’ misschien wel de belangrijkste uit deze lijst. Hieronder volgen enkele manieren waarop je dit kunt doen:

 • Toon interesse. Heb het met je kinderen over hun favoriete websites en apps bijvoorbeeld. Luister naar hun interesses zonder deze direct te bekritiseren.
 • Help hen met het inschatten van risico’s. Cybersecurity is een moeilijk concept. Er zijn echter kleine stapjes die je met je kind kunt zetten, zoals het maken van goede wachtwoorden en deze voor jezelf houden of wat je kunt doen tegen phishing.
 • Geef zelf het goede voorbeeld. Veel kinderen vinden het makkelijker om te leren door hun ouders na te doen. Leg dus niet alleen uit hoe je een sterk wachtwoord zou kunnen maken, doe dit ook voor en houd jezelf er ook aan. En als je bijvoorbeeld hamert op het feit dat constant online zijn niet goed voor iemand is, kun je beter zelf ook niet aan je telefoon vastgekluisterd zitten.
 • Maak afspraken, maar blijf vriendelijk. Als je jouw kind inspraak geeft, voelt het zich serieus genomen en zal het zich eerder aan de regels houden. Mocht er toch iets misgaan – je kind belandt bijvoorbeeld toch op een NSFW-subreddit – is het belangrijk niet alleen te straffen. Ga het gesprek aan en leg uit waarom dit niet goed is, maar vraag bijvoorbeeld ook waarom je kind dit doet.
 • Ga met de tijd mee. Hiermee bedoelen we niet alleen het idee dat je als ouder ‘vroeger echt geen telefoon nodig had op die leeftijd’. Dit is tegenwoordig inderdaad veranderd, maar ook gedurende het opgroeien heeft een kind behoefte aan nieuwe regels. Wanneer het naar school gaat, zal het bijvoorbeeld meer tijd online moeten zijn om huiswerk te maken.

Hoe Reddit-moderatie werkt

Reddit heeft zichzelf op de markt gezet als een neutrale plek om allerlei standpunten over diverse onderwerpen te uiten. Het is dan ook lastig om de grote hoeveelheid content op het platform te controleren. Wel gebruikt Reddit een hybride moderatiemethode. Deze moderatie kent drie niveaus:

 1. Reddit administrator-medewerkers. Reddit heeft uiteraard medewerkers in dienst om content te modereren. Deze heten administrators of admins. Naast het handhaven van de regels en het contentbeleid, moeten deze admins het platform draaiende houden.
 2. Vrijwillige moderators. Verschillende subreddit-gemeenschappen hebben hun eigen moderators of mods. Deze mods houden de subreddit op een geheel vrijwillige basis bij. Zo kunnen ze regels voor de specifieke subreddits opstellen en gebruikers blokkeren, als ze zich niet aan de regels houden.
 3. Geautomatiseerde tools. Reddit gebruikt ook geautomatiseerde tools die zijn gebaseerd op algoritmes, zoals AutoModerator. Deze tools scannen voortdurend op content die tegen de regels ingaan, zoals kinderpornografie.

Problemen van Reddit-mods

Het platform werkt dus met een hybride moderatiemethode op verschillende niveaus. Er zijn regels voor het gehele platform en specifieke regels per subreddit. De handhaving van deze regels is zowel centraal geregeld door admins als decentraal door mods.

Een onderzoek van New America uit 2019 plaatst echter vraagtekens bij de effectiviteit van deze moderatie. Zo lijken mods vooroordelen te vertonen ten opzichte van andere gebruikers. Het is bovendien onduidelijk hoeveel content moderators rapporteren of verwijderen. Ook blijft het onduidelijk wélke content zij verwijderen.

In 2020 voerde Reddit een nieuwe feature door om misinformatie tegen te gaan: quarantaineplaatsing. Als een tool, admin of mod misinformatie aantreft in een subreddit, wordt de gehele subreddit in quarantaine geplaatst. Als een gebruiker de subreddit wil bezoeken, krijgt deze een waarschuwing te zien. De keuze om de eventuele misinformatie toch te lezen is hierdoor dus bewust.

Reddit Quarantined Community melding

De Reddit-mods geven echter aan dat dit slechts een druppel is op een gloeiende plaat van misinformatie op de site. Ook wijzelf hebben de feature gezocht. Zo kwamen we verschillende subreddits tegen die bleven verkondigen dat corona een hoax is en dat de aarde plat is zonder de waarschuwing van Reddit.

Conclusie

Eigenlijk kunnen we concluderen dat Reddit niet geschikt is voor kleine kinderen. Ook wanneer ze al op de middelbare school zitten, zul je extra moeten oppassen op het platform, gezien de hoeveelheid desinformatie en kindonvriendelijke content die ze er kunnen tegenkomen.

Toch blijft het platform erg populair, zeker gezien het brede scala aan onderwerpen waarover je kunt discussiëren. Je tiener geheel weghouden van Reddit zal daarom niet uitmonden in succes. Beter kun je als ouder interesse tonen in de online interesses van je kind en samen met je kind werken aan het vergroten van zijn digitale kennis.

Als je het gesprek aangaat en je kinderen onderwijst in online privacy en veiligheid, kom je al een heel eind. Zeker als je dit combineert met het aanleren van een kritisch denkvermogen. Als je het echter moeilijk vindt om met je kind of tiener te communiceren over het internet, dan hebben we hier nog enkele handige tips voor je:

Veilig op Reddit: veelgestelde vragen

Wil je snel antwoord op je vraag? Kijk dan in onze FAQ of stel hem in de reacties.

Officieel is Reddit een platform voor mensen van 13 jaar of ouder. Als je kind ouder is dan 13 jaar, zou het dus op Reddit mogen. Let echter op dat het sociale netwerk zich voornamelijk richt op volwassenen en extra risico’s meebrengt voor jongeren.

Je kinderen verbieden op Reddit te gaan werkt waarschijnlijk averechts. Wel kun je als ouder enkele stappen ondernemen om je kind te beschermen op Reddit:

 • Maak samen het account aan en beveilig dit.
 • Rapporteer posts, comments en vervelende andere gebruikers.
 • Ga het gesprek aan met je kind.

Meer tips en tricks (met handige screenshots!) vind je in ‘Is Reddit veilig voor jongeren?

Officieel is het voor kinderen van 13 jaar en ouder toegestaan om een account aan te maken op Reddit. Het platform richt zich echter voornamelijk op volwassenen, waardoor een kind snel ongepaste content tegenkomt. Lees in ‘Is Reddit veilig voor jongeren?‘ welke risico’s een kind loopt op Reddit en wat je als ouder kunt doen om deze te verkleinen.

Reddit is een groot sociaal netwerkplatform waarop je verschillende ‘forumthreads’ of ‘subreddits’ hebt. Deze subreddits kunnen over een oneindig aantal onderwerpen gaan en gebruikers kunnen hier tekstberichten, foto’s, filmpjes, links en afbeeldingen in plaatsen. Andere gebruikers kunnen weer op deze berichten reageren.

Zonder account kun je in principe ook alle content lezen. Je loopt hierbij echter het risico dat je dingen tegenkomt die je niet wilt zien. Zeker voor kinderen is het daarom van belang om een Reddit-account goed te beveiligen.

Techredacteur
Tamara is al jaren bezig met taal en communicatie. De steeds vernieuwde kennis over tech en cybersecurity weet ze zo goed over te brengen op het grote publiek. Tamara is geïnteresseerd in kwesties rondom (overheids)censuur en de balans tussen privacy en vrijheid online.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen