Home - Artikelen (VPN, privacy en internetveiligheid) - VPN vs Proxy – wat is het verschil?

VPN vs Proxy – wat is het verschil?

VPN-vs-ProxyZowel een VPN-server als een proxy-server helpen gebruikers hun identiteit te verbergen. Ook kunnen gebruikers hun geografische locatie veranderen en zo de geo-blokkades van websites foppen. Denk bijvoorbeeld aan de vele tv-streaming websites, die niet buiten hun land van herkomst kunnen worden bekeken gebaseerd op geografische limitaties. Veel VPN-providers, bieden naast een VPN-dienst ook een soort van proxy-dienst, en er zijn ook veel publieke proxy servers die gratis gebruikt kunnen worden. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen beide?

De vraag voor veel mensen is ‘wat is het verschil tussen een proxy en VPN?’. En misschien nog belangrijker, ‘heb ik een VPN nodig of kom ik uit met een proxy?’.

Hoewel ze een vergelijkbare functie hebben zijn de werkelijke processen zeer verschillend, en deze verschillen hebben ook de nodige gevolgen.

Het onderwerp wordt verder gecompliceerd door het feit dat er een aantal verschillende soorten van proxies bestaan.

Proxy Servers

Een proxy (technisch gezien open proxy) server is een computer die fungeert als een tussenpersoon tussen jouw computer en het internet. Geen verkeer dat gerouteerd wordt via een proxy-server zal lijken te komen van jouw computer / IP-adres, maar van de Proxy-server. In tegenstelling tot de VPN-servers, hoeft je computer in het geval van verbinding met een  proxyservers niet al het dataverkeer te versleutelen en kan het daarom gelijktijdige verbindingen accepteren van een groot aantal gebruikers (meestal tienduizenden).

Proxy servers communiceren meestal met het internet met behulp van een van de volgende 2 protocollen; HTTP of SOCKS.

HTTP Proxy Servers

Het HTTP-protocol is ontworpen om het verkeer op HTTP-niveau te interpreteren, wat betekent dat het alleen het verkeer dat begint met http:// aankan of https://, dat wil zeggen: webpagina’s *. Het is dus alleen bruikbaar voor het surfen op internet , maar omdat het alleen HTTP-verzoek verwerkt, werkt het in theorie sneller dan zowel een SOCKS proxy of VPN-servers.

Voors

Tegens

 • Alleen nuttig voor toegang tot websites *
 • Door middel van slim gebruik van Flash of JavaScript kunnen veel websites uw echte IP wél detecteren
 • HTTP-verkeer wordt niet gecodeerd, zodat hackers, de overheid,  bewakingssystemen en uw ISP kunnen zien wat je doet. Indien aangesloten via HTTPS (SSL), dan kan het verkeer niet worden gecontroleerd, maar het IP-adres van de HTTPS website kan bewaard worden. SSL-codering is ongeveer gelijk aan een 128-bits sleutel lengte.
 • Elke webbrowser moet individueel worden geconfigureerd om de proxy-server te gebruiken. Maar het goede nieuws is dat dit goed wordt ondersteund door alle browsers

SOCKS Proxy Servers

SOCKS servers kunnen niet alleen netwerkverkeer interpreteren, iets dat ze veel flexibeler maakt, maar omdat ze meestal meer verkeer moeten verwerken, maakt ze dat meestal langzamer. Het grote voordeel van het SOCKS protocol is dat het elke vorm van internet verkeer ondersteunt , zoals POP3 en SMTP voor e-mails, IRC chat, FTP voor het uploaden van bestanden naar websites en torrent-bestanden. De nieuwste versie van het protocol is SOCKS5.

Voors

 • Kan omgaan met elke vorm van internet verkeer (inclusief torrents)

Tegens

 • Langzamer dan HTTP
 • Elk stukje software (bijvoorbeeld BitTorrent client) moet afzonderlijk worden geconfigureerd
 • Dezelfde beveiligingsproblemen als bij HTTP
 • Als u alleen uw identiteit voor het downloaden via BitTorrent  wilt verbergen dan kan een SOCKS proxy met een SSL-verbinding genoeg voor u zijn.

Public Proxy Servers

Omdat proxyservers zo veel verbindingen kunnen accepteren, zij er veel publieke servers opgedoken die toestaan ​​dat iedereen ze gebruikt. Zowel HTTP als Socks servers zijn beschikbaar (HTTP vaker), Er zijn talloze lijsten van te vinden, samen met de benodigde IP-adres en het poortnummer op sites als freeproxylist.org en HideMyAss.

Helaas, publieke proxy servers hebben de neiging zeer instabiel te zijn, gaan on en off-line zonder voorafgaande kennisgeving en variëren enorm in de snelheid die ze bieden (meestal vreselijk slecht). In aanvulling hierop, moet je de eigenaars van deze anonieme servers vertrouwen met vaak zeer gevoelige informatie, en er is geen ondersteuning beschikbaar. Aan de andere kant … ze zijn wel gratis!

Private Proxy Servers

Deze proxy-servers zijn natuurlijk niet open voor het publiek en zijn meestal beschikbaar tegen een vergoeding. VPNs bijvoorbeeld bieden zowel een HTTP en SOCKS5 service, terwijl BTGuard en TorGuard SOCKS5 ‘torrent’ diensten bieden.

Deze diensten hebben de neiging om veel betrouwbaarder te zijn, worden beheerd door bedrijven met een goede reputatie, en bieden uitgebreide ondersteuning. Ze bieden vaak ook op maat gemaakte software – bijvoorbeeld BTGuard en TorGuard die vooraf geconfigureerde BitTorrent-clients aanbieden.

Web Proxy

Web proxy-diensten, zoals die gevonden worden op  CyberGhost, met verbinding met een openbare HTTP-server en daarmee kunt u anoniem surfen op het web anoniem uw eigen browser, zonder dat je extra software moet downloaden en installeren of je bowser moet configureren . Ze zijn ook gratis. Echter, het gebruik van een dergelijke dienst stelt je meestal bloot aan een stroom van advertenties, en flash en javascript worden vaak maar deels ondersteund. Ook worden de IP-adressen van deze  proxies vaak geblokkeerd door een heleboel websites. Terwijl ze ongelooflijk gemakkelijk zijn in gebruik, worden hun praktisch nut door deze snelheidsproblemen, veiligheidsproblemen, ondersteuningsproblemen en blokkeringen beperkt.

VPN

Een  Virtual Private Network maakt een versleutelde ‘tunnel’  tussen je computer en de VPN host-server, met het internet verkeer dat in en uit de host server. Je ISP of de overheid kan alleen zien dat je verbinding hebt met de VPN-server en niets anders – uw activiteiten, IP-adressen van de door jouw bezochte websites etc. zijn allemaal volledig voor hen verborgen achter een minimum van 128-bit encryptie (maar vaak veel sterkere encryptie).

Echter, de VPN-server kan natuurlijk wel  zien wat je on-line doet, daarom is het vinden van een goede VPN provider die geen logs bijhoudt erg belangrijk.

Het opzetten van VPN-verbinding gaat meestal gepaard met het downloaden en installeren van een VPN-client, of op andere wijze configureren van uw computer of mobiel apparaat, de computer-vaardigheden die nodig zijn, zijn minimaal, en de meeste providers komen met gedetailleerde stap-voor-stap installatie gidsen. Een goede zaak is dat zodra ingesteld, al uw internet activiteiten, maakt niet uit welk programma je gebruikt, nu veilig gerouteerd worden via de VPN.

VPN abonnementen kosten vaak geld, maar in tegenstelling tot voorheen zijn deze prijzen relatief laag (zie ook de verschillende VPN reviews op deze site)

Voors

 • Internet activiteit kan niet worden bespioneerd door hacker, je ISP’s of overheden
 • Hoge niveaus van encryptie (128-bit 2048-bit)
 • Alle internet activiteiten gemaskeerd en versleuteld
 • Bijzonder snel en vaak in zeer veel landen beschikbaar

Tegens

 • kosten
 • Als een VPN logs bijhoudt kunnen deze verkregen worden via de rechter

Conclusie

VPN is superieur in bijna elk opzicht aan proxies. Het biedt sterk verbeterde online anonimiteit, en beschermt je hele online leven. In aanvulling hierop, omdat ISP uw online activiteiten niet kunnen checken is het een effectief middel tegen ISP throttling.

De enige echte reden voor het kiezen van een proxy dienst boven een VPN is de prijs. Echter, voor meestal minder dan $10 per maand, heb je al VPN diensten van zeer hoge kwaliteit (bv HideMyAss, PureVPN en ExpressVPN).

Ik sluit af met slechts één woord van waarschuwing: niets in deze wereld is absoluut 100% veilig, dus wees voorzichtig met wat je doet!

3 reacties

 1. Ik kan een VPN verbinding opzetten via mijn eigen router.
  Ben ik dan goed beveiligd, gaat niet eerst al het verkeer gewoon over het internet dan pas door mijn VPN en dan verder het internet op?

 2. Kun je via VPN ook een proxyserver bereiken? Is dat dan “dubbele” zekerheid?

  • Dit wordt niet aangeraden, omdat je internetverkeer door dermate veel servers wordt gestuurd dat het alleen maar onnodig vertraagt. Al zou het in theorie wel gewoon moeten werken. Voor zekerheid geniet een VPN zeker de voorkeur boven een proxy (een proxyverbinding is extra niet beveiligd/versleuteld).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *