Hoe gebruik ik Spotify in het buitenland?

Vrouw luistert naar muziek en zit naast een wereldbol en een smartphone die muziek afspeelt
Klik hier voor een samenvatting
Zo luister je met een VPN van over de hele wereld naar Spotify

Veel mensen lopen in het buitenland tegen een Spotify-blokkade aan. Het aanbod van muziek is in het buitenland anders dan in Nederland. Hierdoor kan het voorkomen dat bepaalde nummers of artiesten niet beschikbaar zijn op Spotify. Dit heeft te maken met muziekrechten. Gelukkig is er een oplossing om toch vanuit andere landen naar al je favoriete muziek te luisteren: een VPN.

Volg onderstaande stappen om een VPN op te zetten en Spotify te deblokkeren.

 1. Sluit een online abonnement af bij een goede, ‘Spotify-vriendelijke’ VPN-provider, zoals NordVPN. NordVPN is een uitstekende keuze omdat deze VPN zowel snel als veilig is.
 2. Download en installeer de VPN-software op je smartphone, desktop of laptop.
 3. Maak verbinding met een VPN-server in een land waar Spotify niet geblokkeerd is.
 4. Log in op Spotify en krijg het lokale Spotify-aanbod te zien.

Lees het volledige artikel hieronder om erachter te komen hoe een VPN werkt en welke VPN’s het beste werken met Spotify.

Spotify is de grootste muziekstreamingdienst ter wereld. Bijna 365 miljoen mensen maken dankbaar gebruik van de dienst en bijna de helft heeft een premium abonnement. Met een Spotify Premium abonnement heb je onbeperkt toegang tot een gigantische muziekcatalogus.

Toch loop je op vakantie soms tegen problemen aan en ontvang je de melding ‘Deze muziek kan momenteel niet worden afgespeeld‘. Hoe krijg je dan toegang tot Spotify in het buitenland? We leggen uit hoe je deze beperkingen kunt omzeilen en overal ter wereld toegang kunt krijgen tot Spotify door gebruik te maken van een Virtueel Privénetwerk (VPN).

Waarom is Spotify geblokkeerd?

Het kan zijn dat je bepaalde nummers, albums of artiesten niet kunt vinden of dat deze niet meer af te spelen zijn. Je vindt deze muziek nog wel terug in bestaande afspeellijsten, maar de weergave is grijs en worden automatisch overgeslagen in de playlist. Als je deze grijze nummers dan specifiek probeert af te spelen, krijg je de melding dat dat nummer momenteel niet beschikbaar is. Als je pech hebt werkt Spotify helemaal niet. Dit heeft waarschijnlijk te maken met onderstaande zaken:

 1. Muziekrechten
 2. Lokale blokkades
 3. Geoblocking

1. Wisselvallige muziekrechten

Een van de belangrijkste redenen waarom bepaalde muziek wel of niet beschikbaar blijft is gerelateerd aan de muziekrechten. Deze rechten kunnen namelijk per land of regio verschillen, veranderen en verlopen. Zo heeft Spotify een bepaalde catalogus aan muziek die wereldwijd beschikbaar is. Je hebt dus altijd toegang tot deze wereldwijde catalogus.

Log je bijvoorbeeld in vanuit Spanje, dan heb je toegang tot de wereldwijde catalogus plus de muziek waarvoor Spotify de rechten in Spanje in handen heeft. Hierdoor kan het zijn dat jouw vakantie-playlist met lokaal ontdekte Spaanse artiesten vanuit Nederland niet meer of gedeeltelijk beschikbaar blijft.

Het is ook mogelijk dat bepaalde nummers grijs of niet beschikbaar zijn, zelfs als je toegang hebt tot de dienst zelf. Dit komt omdat muzikanten en platenmaatschappijen er soms voor kiezen om hun content alleen in bepaalde landen beschikbaar te maken. Spotify heeft hier niet echt controle over omdat het moet voldoen aan de licentieverplichtingen die worden opgelegd door artiesten en maatschappijen.

Wil je dan toch deze artiesten blijven luisteren? Gebruik dan een VPN (Virtual Private Network) om Spotify te laten denken dat je vanuit Spanje verbinding maakt en op basis van je huidige locatie dus gewoon toegang hebt tot de rechten van deze nummers. We komen hier later uitgebreid op terug.

2. Lokale blokkades: Spotify luisteren op school of op het werk

Soms werkt Spotify ook thuis in Nederland niet. Dit heeft dan niets te maken met muziekrechten. De meest veelvoorkomende blokkade is namelijk een blokkade op een lokaal netwerk. Scholen en werkgevers willen soms nou eenmaal niet dat scholieren of werknemers gebruikmaken van Spotify terwijl ze bij de les moeten blijven. Ook kan het zijn dat het netwerk door heel veel gebruikers gedeeld moet worden. Spotify-verbruik zou het netwerk langzamer kunnen maken. Dit proberen scholen en bedrijven te voorkomen door de dienst te blokkeren.

Dit soort blokkades zijn eenvoudig te omzeilen. Bijvoorbeeld door Spotify niet via wifi, maar via je eigen mobiele internetverbinding (hotspot) te gebruiken. Toch is je eigen bereik of verbinding niet altijd even stabiel of heb je geen geschikte databundel. De simpelste en goedkoopste oplossing blijft dan het gebruik van een VPN om gewoon via een Nederlandse server alsnog toegang te krijgen tot je playlists.

Spotify Website

3. Geoblocking van Spotify

Vanuit sommige gebieden is er sprake van geoblocking. Dit is een blokkade op basis van de locatie waar jij je op het moment bevindt. Dit is veelal gebaseerd op het land van waarbinnen jij Spotify probeert te gebruiken. In deze situatie heb je dus helemaal geen toegang tot Spotify. Naast het ontbreken van rechten zijn er twee simpele verklaringen voor een geografische blokkade:

 1. Spotify is in sommige Aziatische en Afrikaanse landen simpelweg nog niet beschikbaar.
 2. In Iran en China heb je geen toegang tot Spotify. Dit heeft te maken met censuur.

In deze gevallen ben je dus aangewezen op het omzeilen van deze blokkades, bijvoorbeeld door je verbinding via een server in een ander land om te leiden met een VPN-dienst.

Hoe gebruik ik Spotify in het buitenland?

Hoe luister je Spotify in het buitenland? Je hebt eigenlijk drie opties om het maximale te halen uit Spotify in het buitenland.

 1. Tijdelijke oplossing: standaard gebruik tot 14 dagen.
 2. Tijdelijke oplossing: download je playlist.
 3. Permanente oplossing: luister Spotify via een VPN.

1. Standaard gebruik (maximaal 14 dagen)

Je kunt een gratis Spotify-account slechts 14 dagen in het buitenland gebruiken zoals thuis in Nederland. Blijf je langer in het buitenland of ben je te vaak buiten Nederland, dan loop je wellicht tegen problemen aan. Sommige gebruikers geven zelfs aan dat ze na 14 dagen helemaal niet meer kunnen inloggen.

Mocht je naar het buitenland verhuizen, dan ben je gedwongen om je locatie in de Spotify-instellingen te wijzigen. Je hebt dan alleen nog toegang tot het Spotify-aanbod van het bestemmingsland. Dit is een goede optie als je daadwerkelijk verhuist. Als je bijvoorbeeld voor werk of studie een paar maanden in het buitenland verblijft dan is dit erg onhandig.

Je kunt ervoor kiezen om voor €9,99 per maand te upgraden naar een premium account. Je kunt dan langer overal ter wereld onbeperkt Spotify luisteren. Als je niet wilt betalen voor een premium account dan biedt een VPN uitkomst. We leggen later in dit artikel uit hoe dit precies werkt.

2. Download je playlist

Ga je naar het buitenland en weet je dat je geen of weinig bereik hebt of geen gebruik kan maken van je databundel? Dan is het slim om je favoriete playlist(s) te downloaden naar het geheugen van je telefoon. Een handige tijdelijke oplossing, maar je wordt wel beperkt door het geheugen van je telefoon. Drie weken lang naar dezelfde playlist luisteren is natuurlijk ook geen feest. Tenslotte kun je na twee weken in het buitenland alsnog tegen de eerder genoemde blokkade aanlopen. De Nederlandse token voor je account is namelijk slechts 14 dagen geldig.

3. Permanente oplossing: Spotify via VPN

Werk of studeer je in het buitenland en wil je toegang tot Nederlandse muziek op Spotify? Of heb je voorkeur voor muziek die qua rechten in Nederland slecht vertegenwoordigd zijn? Met een VPN heb je altijd toegang tot de muziek die jij wilt luisteren. Een VPN leidt jouw internetverkeer namelijk eenvoudig om naar een ander land. Vanuit het buitenland lijkt het dus gewoon alsof je vanuit Nederland op zoek bent naar een paar oerhollandse hits. Ook is het mogelijk om vanuit Nederland naar muziek te luisteren die anders misschien niet beschikbaar is in jouw regio.

Hoe deblokkeert een VPN Spotify?

Een VPN versleutelt je internetactiviteiten en routeert ze via een andere server. Het verandert ook je IP-adres. Dit IP-adres wordt door streamingdiensten gebruikt om je locatie te traceren. Met behulp van een VPN kun jij dit IP-adres veranderen door verbinding te maken met een VPN-server naar keuze. Voor de website of app die je bezoekt, lijkt het alsof je gevestigd bent in het land waar je VPN-server zich bevindt.

Unblocking met een VPN

Met een VPN krijg je toegang tot het internet alsof je je in een ander land bevindt. Hierdoor kun je Spotify overal deblokkeren. Je kunt het ook gebruiken om toegang te krijgen tot content die anders misschien niet beschikbaar is in jouw regio. Dit is niet beperkt tot Spotify, maar werkt ook voor Netflix, Disney+ en andere streamingdiensten.

Welke VPN moet je nu kiezen om Spotify te deblokkeren? Er zijn nogal wat opties, dus we hebben geprobeerd het voor je te beperken.

De 3 beste VPN’s om Spotify te deblokkeren

Bij het selecteren van de beste VPN’s om Spotify te deblokkeren hebben we vooral gekeken of de VPN goed scoort op onderstaande kenmerken:

 • De snelheid
 • Het servernetwerk
 • De klantenondersteuning
 • De privacybescherming

De volgende drie VPN’s kwamen naar voren als de topkeuzes.


1. NordVPN – De beste VPN om Spotify te deblokkeren

NordVPN Website Spotify Header

Belangrijkste kenmerken

Tijdens het testen behaalde NordVPN hoge snelheden bij alle activiteiten, inclusief browsen, downloaden en streamen van content. We waren in staat om naar onze favoriete muziek en podcasts op Spotify te luisteren zonder enige onderbrekingen.

NordVPN heeft meer dan 5.400 servers verspreid over 59 landen. Dit enorme netwerk geeft je toegang tot de volledige Spotify-bibliotheek zonder enige beperkingen. Andere functies, zoals dedicated IP-servers en statische IP, maken NordVPN een ideale keuze voor het deblokkeren van andere streamingdiensten.

Het versleutelt al jouw gegevens met behulp van de beste protocollen, zoals OpenVPN, IKEv2, en zijn eigen NordLynx. Het is snel en doet ook geen concessies aan de veiligheid. Bescherming tegen DNS-lekken zorgt er ook voor dat jouw gegevens beveiligd blijven.

Alle gebruikersgegevens worden versleuteld met de AES 256-bit standaard. NordVPN heeft ook een strikt ‘no log’-beleid, wat betekent dat het geen logs bijhoudt van jouw internetactiviteiten. Al deze handige functies zijn samengevoegd in een gebruiksvriendelijke app.

NordVPN biedt een goede mix van beveiliging, veiligheid en snelheid. Deze zaken zijn allemaal van belang voor het deblokkeren van Spotify en andere platforms.

NordVPN
Onze keuze
Onze keuze
Actie:
Tijdelijk €2.89 per maand bij een 2-jarig abonnement
Vanaf
€2.89
9.3
 • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
 • Mooie en elegante applicatie
 • Geen logs
Bezoek NordVPN

2. Surfshark – De betaalbare VPN-service voor het deblokkeren van Spotify

Surfshark Website Spotify Header

Belangrijkste kenmerken

 • Snelste VPN uit onze tests
 • 30 dagen geld-terug-garantie
 • Een ‘NoBorders modus’ voor het deblokkeren van content in gebieden met strenge censuur
 • 3.200 servers in 95 landen

Als je op zoek bent naar een betaalbare VPN die Spotify snel deblokkeert, dan hoef je niet verder te zoeken. Surfshark is de snelste VPN die we hebben getest en is zeer gebruiksvriendelijk. Alle servers ondersteunen ook P2P-verkeer. Naast het gebruik van Spotify, kun je dus ook content van andere platforms downloaden.

Surfsharks netwerk van 3.200+ servers is verspreid over verschillende continenten, met een aanzienlijke aanwezigheid in Europa en in Noord- en Zuid-Amerika. De Amerikaanse Spotify heeft meestal de nieuwste muziek en kan gemakkelijk worden geopend zodra je Spotify deblokkeert met Surfshark.

Surfshark is een van de veiligste VPN’s op de markt. De VPN maakt gebruik van toonaangevende encryptieprotocollen, zoals WireGuard, om al jouw internetactiviteiten te beveiligen.

De VPN-dienst is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden, een privacyvriendelijke natie die een strikt logverbod hanteert. Surfshark deblokkeert dus niet alleen Spotify voor je, maar het traceert ook je internetactiviteiten niet!

Je kunt Surfshark gratis uitproberen door gebruik te maken van de 30 dagen geld-terug garantie.

Surfshark
Actie:
Veilig en anoniem online voor maar €2.19 per maand
Vanaf
€2.19
9.0
 • Zeer gebruiksvriendelijk met Netflix en torrents werkend
 • 30 dagen geld-terug-garantie. No questions asked!
 • Goedkoop en veel extra opties
Bezoek Surfshark

3. CyberGhost – De beste VPN om Spotify te deblokkeren voor nieuwe gebruikers

CyberGhost Website Spotify Header

Belangrijkste kenmerken

 • ‘No log’-beleid
 • Ondersteunt OpenVPN, WireGuard, en IKEv2
 • 7.600 servers in 91 landen

CyberGhost is snel uitgegroeid tot een van de meest populaire VPN-diensten. De VPN biedt goede bescherming en is zeer eenvoudig te gebruiken, waardoor het een uitstekende VPN voor Spotify is.

CyberGhost is een goede VPN om Spotify geo-restricties te omzeilen dankzij het enorme servernetwerk. Het heeft 7.900 servers in 91 landen.

CyberGhost gebruikt 256 bit AES-encryptie om gebruikersgegevens te versleutelen. De automatische kill switch beëindigt ook jouw VPN-verbinding wanneer de verbinding plotseling wegvalt. Dit is ideaal wanneer je Spotify wilt deblokkeren in gebieden waar dit strikt verboden is.

Je kunt de geld-terug-garantie van 45 dagen gebruiken voordat je uiteindelijk een abonnement neemt.

CyberGhost
Actie:
Probeer CyberGhost voor slechts €2.11 per maand!
Vanaf
€2.11
8.9
 • Hoge mate van gebruiksgemak
 • Hoge kwaliteit voor een scherpe prijs
 • Torrents en Netflix mogelijk
Bezoek CyberGhost

Kan ik een gratis VPN gebruiken om Spotify te deblokkeren?

VPN-schild met een label waarop "Gratis" staatHet korte antwoord op deze vraag is ja. Je kunt een gratis VPN gebruiken om beperkingen op Spotify-streaming te omzeilen. Gratis VPN’s hebben echter vaak beperkingen:

 1. De bandbreedte van gratis VPN’s is meestal beperkt. Dit betekent dat je waarschijnlijk maar een paar nummers of podcastafleveringen per dag kunt streamen.
 2. Het servernetwerk op gratis VPN’s is ook vrij beperkt. Gebruikers hebben vaak maar één of twee landen om uit te kiezen. Het aanbod van content waartoe je toegang hebt op Spotify zal beperkt zijn.
 3. De snelheid is bij een gratis VPN veel langzamer dan de premium VPN’s die we hierboven hebben opgesomd. Door de tragere snelheden kan het zijn dat je moet wachten tot nummers gebufferd zijn.

Hoewel je dus technisch gezien een gratis VPN kunt gebruiken om muziek te streamen op Spotify, raden we je dit niet aan. Als je toch een gratis VPN wilt gebruiken, dan verwijzen we je naar ons artikel over de beste gratis VPN’s om een weloverwogen keuze te maken.

Hoe Spotify te deblokkeren met een VPN

Je hoeft alleen maar een paar snelle en eenvoudige stappen te volgen om overal ter wereld toegang te krijgen tot Spotify.

Stap-voor-stap handleiding voor het wijzigen van je land op Spotify

 1. Neem een abonnement op een betrouwbare en veilige VPN. NordVPN is onze keuze om te gebruiken met Spotify. Deze snelle VPN heeft een indrukwekkend servernetwerk en is daardoor erg geschikt om Spotify te deblokkeren.
 2. NordVPN
  Onze keuze
  Onze keuze
  Actie:
  Tijdelijk €2.89 per maand bij een 2-jarig abonnement
  Vanaf
  €2.89
  9.3
  • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
  • Mooie en elegante applicatie
  • Geen logs
  Bezoek NordVPN
 3. Download de VPN-app voor je apparaat. NordVPN werkt op Windows, Android, iOS en macOS.
 4. Installeer de app door de eenvoudige instructies op het scherm te volgen.
 5. Maak verbinding met een server die zich bevindt in een land waar Spotify beschikbaar is. We geven hieronder een lijst van deze landen.
 6. Ga naar de Spotify-app en open deze.
 7. Voila! Je zou nu Spotify gedeblokkeerd moeten hebben, waar je ook bent in de wereld.

Welke landen hebben Spotify?

Spotify is te beluisteren in 263 landen. Sinds februari 2021 zijn er weer ruim 80 landen aan het Spotify repertoire toegevoegd. Toch kan de de hoeveelheid content nog beperkt zijn en kun je een blokkade tegenkomen.

Hieronder een overzicht van alle landen waar Spotify beschikbaar is:

Tot slot

Een VPN is een krachtig instrument waarmee je het internet kunt gebruiken zoals het bedoeld is: grenzeloos en vrij. Het gebruik van VPN’s om Spotify te deblokkeren is hier een voorbeeld van. Naar onze mening is NordVPN een goede keuze voor het deblokkeren van Spotify. Deze VPN is snel en erg gebruiksvriendelijk. Surfshark en CyberGhost zijn ook betaalbare en goede VPN’s voor het deblokkeren van Spotify.

Leer meer over hoe je een VPN kunt gebruiken om de wereld van streaming te openen met behulp van de onderstaande links:

Is streamen met een VPN legaal?
Netflix kijken met een VPN – een stap-voor-stap handleiding
Hoe Hulu te bekijken in Nederland

Hoe gebruik ik Spotify in het buitenland: veelgestelde vragen

Heb jij een vraag over het deblokkeren van Spotify? We hebben ons best gedaan om een aantal van de meest dringende vragen te beantwoorden in de FAQ hieronder.

In de meeste landen kun je Spotify gebruiken. In sommige landen, zoals China en Iran, is Spotify nog steeds niet beschikbaar. Met behulp van een VPN is het mogelijk om overal ter wereld toegang te krijgen tot Spotify.

Om de geobeperkingen van Spotify te omzeilen, moet je in principe toegang krijgen tot de Spotify-app of -website vanaf een server en IP-adres in een land waar Spotify wel beschikbaar is. Dit doe je eenvoudig door gebruik te maken van een betrouwbare en veilige VPN zoals NordVPN.

Bekijk ons artikel over het deblokkeren van Spotify voor gedetailleerde stappen over hoe je een VPN kunt instellen om Spotify te deblokkeren.

Om een streamingdienst als Spotify te deblokkeren, adviseren we een snelle VPN met een uitgebreid servernetwerk. De VPN moet uiteraard ook ook veilig zijn. Met deze factoren in het achterhoofd, raden we de volgende drie VPN’s aan:

 1. NordVPN – de beste VPN om Spotify te deblokkeren.
 2. Surfshark – de betaalbare VPN om Spotify te deblokkeren.
 3. CyberGhost – de beste VPN om Spotify te deblokkeren voor beginnende VPN-gebruikers.

Voor meer informatie over hoe en waarom we deze drie VPN’s aanraden lees je ons uitgebreide artikel over het deblokkeren van Spotify.

Techredacteur
Ronella houdt zich  bezig met de vraag hoe we onze digitale samenleving zo veilig mogelijk maken. De huidige digitale ontwikkelingen zorgen ervoor dat we steeds voor nieuwe veiligheidsvraagstukken komen te staan. Ronella wil daarom meer bewustwording creëren over cybersecurity en mensen wijzen op de risico’s en valkuilen. Meer over Ronella.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen