Home - Downloaden - Anoniem downloaden met Usenet (2017)

Anoniem downloaden met Usenet (2017)

UsenetUsenet is nog altijd erg in trek voor het downloaden van series en films van hoge kwaliteit. Ondanks dat streamingdiensten de afgelopen jaren sterk in populariteit zijn toegenomen, kan de beeld- en geluidskwaliteit bij streamen vaak toch niet tippen aan een gedownload bestand. Hoe zit het met anoniem downloaden met Usenet anno 2017? In dit artikel zoeken we het uit.

Usenet of streamen? De voordelen van Usenet

Sommige downloaders zijn uitgeweken naar streamingdiensten als Netflix, Spotify en Pathé Thuis. Maar toch blijft een relatief grote groep Nederlanders downloaden via Usenet. Bij streamen ben je namelijk afhankelijk van een snelle en stabiele internetverbinding op het moment dat je een serie of film wilt kijken. Stabiel en snel internet is niet altijd beschikbaar, bijvoorbeeld op je vakantieadres, of tijdens een lange busreis of vlucht. In die gevallen is het fijn om een bestand in goede kwaliteit vooraf te downloaden met Usenet. Op die manier kan je rustig en ontspannen een film of serie kijken op je telefoon, laptop of tablet.

Daarnaast is er de gigantische hoeveelheid bestanden die via Usenet te vinden is. Veel mensen downloaden via Usenet, simpelweg omdat ze er alles mee kunnen vinden. En ook nog eens in de beste kwaliteit. Bij veel streamingdiensten wordt je beperkt door het aanbod van desbetreffende dienst. Bij Usenet zijn de mogelijkheden en het aanbod eindeloos. Dit verklaart waarom Usenet na al die jaren nog steeds populair is.

Usenet en het downloadverbod

De wet- en regelgeving omtrent downloaden in Nederland is onder druk van de Europese Unie de afgelopen jaren aangescherpt. Concreet betekent dit dat er nu flinke boetes uitgedeeld kunnen worden voor het illegaal downloaden van series, films en muziek. Tot nu toe lijkt het mee te vallen met de boetes die Stichting Brein en Nederlandse filmdistributeurs daadwerkelijk hebben uitgedeeld. Maar achter de schermen is Stichting Brein al wel bezig op grote schaal gegevens te verzamelen van mensen die illegaal downloaden of uploaden. Ook Dutch Filmworks onderneemt stappen tegen downloaders en wil boetes voor downloaden gaan opleggen.

DownloadverbodDoor het downloadverbod zijn Nederlanders wel wat terughoudender geworden met het gebruik van Usenet en het downloaden van illegale bestanden. Nu is het niet zo dat alle bestanden op Usenet illegaal zijn, maar het gebeurt wel vrij regelmatig dat Usenet gebruikt wordt voor het illegaal uitwisselen van content. In die gevallen lopen downloaders inderdaad het risico bekeurd te worden. Uiteraard wordt illegaal downloaden afgeraden, daar het in strijd is met de wet.

Anoniem downloaden met Usenet

Even los van de discussie over legaal en illegaal downloaden, is het sowieso een erg prettige gedachte dat het mogelijk is in alle anonimiteit te downloaden met Usenet. Al je internetverkeer (en ook wat je downloadt) valt namelijk te traceren tot jouw IP-adres. Niet alleen hackers en overheden kunnen deze informatie achterhalen, maar bijvoorbeeld ook de websites die je bezoekt, middels tracking cookies. Hetzelfde geldt voor je internetprovider, en zelfs je huisgenoten of gezinsleden kunnen terugvinden wat je gedownload hebt met Usenet als ze een beetje handig zijn. Dit brengt uiteraard grote bezwaren en risico’s met zich mee vanuit het oogpunt van privacy. Gelukkig zijn er enkele methoden die mensen kunnen gebruiken om volledig anoniem te downloaden met Nieuwsgroepen zoals Usenet. Helemaal niemand zal dan nog je IP-adres kunnen gebruiken om te achterhalen wat jij gedownload hebt.

Optie 1: Anoniem downloaden op Usenet middels VPN

Een hele goede en simpele optie om geheel anoniem te downloaden met Usenet is door een VPN te gebruiken. Met een VPN wordt je IP-adres afgeschermd voor anderen en wordt je internetverbinding beveiligd. Anderen kunnen je dataverkeer hierdoor niet meer onderscheppen of aflezen. Ook kan alles wat je doet op het internet niet meer worden herleid tot jou, omdat je IP-adres is gemaskeerd. Deze eigenschappen maken dat een VPN eigenlijk de ideale manier is om anoniem te downloaden met Usenet. Twee geschikte VPN diensten om anoniem te downloaden met Usenet zijn IPVanish en PureVPN.

IPVanish

IPVanish logoBezoek IPVanish

Dit is de VPN-aanbieder met de snelste servers die wij hebben mogen ervaren. IPVanish legt gebruikers geen enkele beperking op met betrekking tot downloaden. De hoge downloadsnelheden en het uitgebreide serveraanbod maken dit misschien wel de beste VPN voor Usenet-gebruikers. Ook is IPVanish erg makkelijk in gebruik.

PureVPN

Pure VPN logoBezoek PureVPN

Ook PureVPN is een goede keuze voor het anoniem downloaden met Usenet. De internetsnelheden zijn goed, al halen ze het net niet bij IPVanish. Toch is PureVPN vooral ook qua gebruiksgemak en functionaliteiten een zeer goede optie voor mensen die met Usenet willen downloaden.

 Optie 2: TOR Browser

Een tweede optie om anoniem te downloaden met Usenet is via de TOR Browser. Met TOR maak je gebruik van een anonieme netwerkverbinding waarbij jouw online data onleesbaar wordt voor anderen. TOR is ook te gebruiken in combinatie met Usenet, waardoor je downloads geanonimiseerd worden. Echter, TOR werkt complexer dan een VPN en is minder gebruiksvriendelijk. Het grootste bezwaar is dat TOR erg langzaam is om mee te downloaden. Ook zijn er berichten dat de beveiliging van TOR gekraakt is.

Optie 3: SSL encryptie

SSL is een degelijke manier om je internetverkeer te versleutelen. Het is dan wel noodzakelijk dat de Usenet aanbieder die je gebruikt SSL ondersteunt. Dit is niet altijd het geval. Je zult dus eerst moeten uitvinden of dit een beschikbare feature is voor jou Usenet account. Als dit het geval is, dan kan dit een betrouwbare manier zijn om je downloads af te schermen.

Conclusie

Er zijn verschillende dingen die je kan doen om anoniem te downloaden via Usenet. De TOR Browser wordt recentelijk toch niet meer zo sterk aangeraden voor mensen die graag downloaden, met name vanwege de snelheidsbeperkingen en mogelijke veiligheidsproblemen. SSL encryptie kan een goede optie zijn, zeker voor de wat meer ervaren en computertechnische gebruikers. Voor de meeste mensen is een VPN echter de makkelijkste en toegankelijkste wijze om anoniem op Usenet te zitten. Op die manier hoeft men zich geen zorgen te maken dat de anonimiteit of de privacy in gevaar komen.

11 reacties

 1. Dag Dave,

  En hoe zit het dan met je betaalgegevens bij bijv. Eweka?

  Hierdoor ben je toch nog traceerbaar?

  Groet,

  Peter Pannenkoek

  • In theorie is dit mogelijk, dat zou kunnen als ze bijvoorbeeld de bank dwingen inzicht te geven in je betalingen (maar dit zal in de praktijk geen probleem zijn). Daarnaast is een usenet account afsluiten absoluut niet verboden, dus zelfs als men via betalingen kan zien dat men een Usenet account heeft, dan heeft dat geen enkele consequentie. Je downloadgedrag blijft privé.

 2. Dag David,

  ALs je een VPN neemt, kun je dan je huidige betaalde usenet (easyusenet in dit geval) gewoon gebruiken?
  Ofwel als je iets via usenet ontvangt gaat dat dan via de VPN en maakt dat het anoniem?

  Groeten, Peter

 3. Hallo!
  Duidelijk verhaal, bedankt! Ben echter nieuw hier en daarom nog een vraagje: Ik heb nu, als test, CyberGhost geïnstalleerd. Werkt snel zie ik want mijn IP adres is ineens afkomstig uit Tsjechië. Maar is dit alleen voor het surfen op internet? Of download ik nu (Newsleecher) ook via dit IP adres?

  Thnx! Groet, Frans

 4. dus als je payserver heb waarvan je via poort 563(SSL) gaat heb je geen VPN nodig??

  • Een SSL-verbinding kan in veel gevallen volstaan, al wordt daarbij alleen het Usenetverkeer afgeschermd. Wil je de rest van je internetverkeer beveiligen en anonimiseren, dan wordt een VPN aangeraden.

   • David bedankt, dus veilig voor die actie van dutch film works?
    Om naast mijn payserver ook nog een goede (betaalde) VPN aan te schaffen is het mij allemaal niet waard ben er nu maar gestopt met downloaden en gewoon gaan netflixen.

    • Dutch Filmworks maakt jacht op mensen die illegaal hun films downloaden. Met een VPN / SSL-verbinding via Usenet zou dit in theorie niet te achterhalen moeten zijn. Je kan met VPN/SSL dus veilig en anoniem downloaden met Usenet. In het geval van Dutch Filmworks gaat het dan natuurlijk wel expliciet om illegale downloads. Dit blijft strafbaar, en officieel moeten wij ons al platform daarvan distantiëren natuurlijk. We raden daarom af om films van Dutch Filmworks te downloaden op deze manier. Netflix is in dat geval een goed, legaal alternatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *