Is Roblox veilig? Bescherm je kind online

Meisje zit op een laptop en kijkt naar het Roblox logo
Klik hier voor een korte samenvatting
Bescherm je kind op Roblox

Roblox is een platform waarop kinderen verschillende spellen spelen én zelf games maken. Net als voor het gehele internet geldt dat hier gevaren bij komen kijken. Gelukkig zijn er manieren om je kind hiertegen te beschermen.

 • Laat je kind niet zomaar de creditcard leegplunderen. Roblox is in principe gratis, maar er zijn betaalmogelijkheden.
 • Roblox heeft een ingebouwde ‘Safe chat’-functie, waardoor je kind niet blootgesteld wordt aan grof taalgebruik en dergelijke.
 • Het platform heeft een vorm van ouderlijk toezicht ingebouwd.
 • Laat je kind een sterk wachtwoord instellen.
 • Communiceer met je kind over de gevaren van online gamen, maar laat hem of haar ook plezier hebben.

Wil je meer weten over Roblox, de gevaren van het platform en hoe je deze verkleint? Lees dan de rest van dit artikel.

Speelt je kind Roblox? Als je dit leest, nemen we aan dat het antwoord ‘ja’ is. Het is natuurlijk heel leuk dat je zoon of dochter een nieuwe hobby heeft, maar je maakt je misschien zorgen om zijn of haar veiligheid. Kinderen zijn kwetsbaar voor cybercrime. Het is dus belangrijk om op hun veiligheid te letten.

In dit artikel gaan we daarom in op wat Roblox voor platform is. Is Roblox veilig? Wat kunnen ouders doen om hun kind op het platform veilig én met plezier games te laten spelen?

Wat is Roblox en hoe werkt het?

Roblox LogoRoblox is een online multiplayer “fantasie platform”, om de woorden van de ontwikkelaars te gebruiken. Roblox is een platform waarop kinderen verschillende games spelen én zelf games maken. Momenteel staan er al zo’n 18 miljoen spellen op het platform. Voor ieder wat wils dus.

Het platform biedt iedereen de kans zelf een game te ontwikkelen. Zo kun je contact leggen met een meer ervaren ontwikkelaar en zo jouw creativiteit omzetten naar werkende games. Deze games kunnen dan door de hele community gespeeld worden.

Kort gezegd wordt Roblox door mensen gebruikt om de volgende redenen:

 • Een breed scala aan online spellen spelen.
 • Je creativiteit tonen.
 • Leren games ontwikkelen.
 • Je CV aanvullen als je een carrière in de gameontwikkeling wilt opbouwen.
 • Geld verdienen.

De meeste leden zullen Roblox voornamelijk gebruiken om te gamen met vrienden. Het is immers ook een sociaal platform met een ingebouwde chatfunctie. Zo houden spelers contact met vrienden én andere spelers.

Bovendien vragen veel spellen om coöperatie. Zo moeten spelers samenwerken om bijvoorbeeld een huis te bouwen. Door de chatfunctie komen alle spelers met elkaar in contact.

Kost Roblox geld?

In principe is Roblox een gameplatform waarop je gratis spellen speelt en creëert. Er is daarnaast een premium abonnement én je kunt items kopen.

Roblox gebruikt zijn eigen currency, genaamd Robux. Robux zijn echter niet te krijgen door spelletjes te winnen. De enige manier waarop je in-game geld bemachtigt, is door deze met echt geld te kopen. Dus als je kind een leuk t-shirt voor zijn avatar wilt kopen, moet hij dit in principe doen met echt geld.

Dit principe van ‘free to play, pay to win’, of op zijn minst betalen voor esthetische extra’s, is niet ongebruikelijk in de gamingwereld. Denk aan League of Legends, FIFA of Rocket League. Deze spellen zijn ook gratis te spelen, maar voor een leukere avatar moet je betalen.

Het gevaar zit hem erin dat je kind peer pressure kan voelen, bijvoorbeeld doordat zijn vrienden allemaal premium artikelen hebben. Wanneer je kind dan ziet dat een premium item ‘slechts’ een euro kost, is het verleidelijk om deze te kopen. Dit is helemaal het geval als de link met echt geld vervaagt, wat makkelijk kan gebeuren doordat de prijzen alleen in Robux worden weergegeven.

Robux Prijzen

Dit hoeft echter geen probleem te zijn als je als ouder goed uitlegt dat Robux écht geld kosten. Je kind kan dan bijvoorbeeld kiezen of het zijn zakgeld uitgeeft aan Robux of iets in de echte wereld. Als je jouw kind daarnaast niet vrij met een creditcard laat spelen, hoef je je geen zorgen te maken dat er ineens honderden euro’s van je bankrekening verdwijnen.

Vanaf welke leeftijd mag mijn kind Roblox spelen?

Circel met 10+De internationale Entertaining Software Rating Board beoordeelt Roblox als een platform dat geschikt is voor kinderen van 10 jaar en ouder. In sommige spellen komt er namelijk fictief geweld voor.

Roblox zelf deelt zijn spelers op in gebruikers die jonger zijn dan 13 jaar en gebruikers van 13 jaar en ouder. Wat het verschil in functionaliteiten is die aangeboden worden aan deze twee groepen, vertellen we je verderop in dit artikel.

Is Roblox geschikt voor kinderen?

Roblox is op de eerste plaats een platform met kinderspellen. Dit wil echter niet zeggen dat het automatisch veilig is voor je kind om ongecontroleerd spelletjes te spelen. Het bedrijf heeft zelf wel al enkele maatregelen genomen om de veiligheid van kinderen te waarborgen.

Smartphone met daarop het icoon van een incognito mannetjeOp de eerste plaats staat ieder account van kinderen onder de 13 jaar automatisch op ‘Privacy Mode’ ingesteld. Dit betekent dat deze kinderen geen toegang krijgen tot bijvoorbeeld sociale media plug-ins en advertenties van anderen. Bovendien worden bepaalde uitingen in de chat automatisch gecensureerd. Hierover vertellen we je later meer.

Roblox’ ouderlijk toezicht

Een andere maatregel die Roblox zelf al treft is een soort ouderlijk toezicht. Het stelt ouders in principe op de hoogte van de activiteiten van hun kind. Wanneer iemand een account aanmaakt op het platform, gaat Roblox er namelijk vanuit dat het e-mailadres het adres van een ouder is. Als je jouw e-mailadres hier opgeeft, kun je als ouder de (privacy)instellingen aanpassen en het account in de gaten houden. Zo heb je inzicht in de volgende zaken:

 • Wat je kind heeft gelezen en geschreven in de groepchats tijdens het gamen.
 • Persoonlijke berichten die je kind heeft verzonden en ontvangen op het platform.
 • Welke accounts het account van je kind hebben gevolgd en met wie hij bevriend is.
 • Welke producten je kind heeft gekocht.
 • Wat je kind zelf heeft gemaakt aan games, items, geluiden en dergelijke.
 • Welke spellen je kind recentelijk heeft gespeeld.

De ‘Safe chat’-functie

In de vorige paragraaf vertelden we al dat gebruikers die jonger zijn dan 13 jaar automatisch gebruikmaken van de ‘Safe chat’-functie. Grof taalgebruik, het delen van persoonlijke informatie en verwijzingen naar seksuele handelingen worden hierdoor strenger gecensureerd. Gebruikers die ouder zijn dan 13 jaar zijn echter nog steeds niet vrij om alles te zeggen.

Chatbubbel met drie hashtagsIn de community standaarden noemt Roblox een hele lijst aan onderwerpen die automatisch verwijderd worden in chats. Zo mag er geen referentie worden gemaakt naar geweld, illegale acties of seks, mag er niet gevloekt worden en mogen gebruikers geen links naar andere websites posten om phishing te voorkomen.

Ook mag je geen persoonlijke gegevens delen. Zo probeerden we zelf bijvoorbeeld “My address is in Nijmegen” te sturen, maar kwam er slechts “## ###### ## ## Nijmegen” te staan. “I live in the Netherlands” was daarentegen wel toegestaan.

Het verschil tussen de normale chat en safe chat zit hem vooral in de mate van bescherming. Kinderen van boven de 13 jaar mogen bijvoorbeeld wel ‘shit’ zeggen, terwijl dit woord verborgen blijft voor jongere kinderen.

Safe chat werkt niet in het Nederlands

Roblox is een Engelstalig platform. De automatische detectie van verboden woorden richt zich dan ook op Engels. Wij hebben getest of het ook werkt met Nederlandse tekst. Het bleek echter dat we in het Nederlands alles konden zeggen. Zo werd ‘I love you’ vervangen door ‘# #### ###’, maar ‘Ik hou van je’ niet.

Chatten in een andere taal

Chatbubbel met "Hallo" naast een chatbubbel met "Bonjour"Daartegenover staat dat de meeste gebruikers ook niet Nederlands zijn. De kans dat je kind bijvoorbeeld door online vreemden wordt gepest wordt hierdoor erg klein. Wanneer we zelf online gingen op Roblox, kwamen we voornamelijk Italiaanse en Russische spelers tegen. Zij spraken in hun eigen taal, waardoor het toch onbegrijpelijk bleef wat er gezegd werd.

De keerzijde is natuurlijk dat je kind wel gepest kan worden door klasgenoten of andere bekenden in de chat. Aangezien deze andere kinderen ook Nederlands spreken, detecteert Roblox niet dat het gaat om pestgedrag. In dit geval zul je het ongewenste gedrag handmatig moeten rapporteren.

Het verstopte gevaar van Roblox

Discord LogoAls je je zorgen maakt om de online privacy van je kind, is het gevaar niet per se op Roblox te vinden. Dit spelplatform heeft echter per spel een community op Discord. Discord brengt wél privacyrisico’s met zich mee.

Discord verzamelt namelijk allerlei gegevens van zijn gebruikers. Niet alleen apparaatgegevens, ook gespreksinhoud is voor het bedrijf zichtbaar. Dit betekent dat alle persoonlijke gesprekken die je kind op Discord voert via de chatfunctie in handen komen van het bedrijf.

Bovendien is het platform berucht voor de slechte beveiliging tegen malware. Links die gedeeld worden in de Discord-servers bevatten nog wel eens computervirussen of leiden naar phishingwebsites.

Meer informatie over de privacyrisico’s van Discord, vind je in het artikel ‘Wat weet Discord over mij?‘. Je leest in hetzelfde artikel hoe je jouw privacy en die van je kind op het platform kunt beschermen.

Hoe zorg ik ervoor dat mijn kinderen veilig spellen spelen via Roblox?

Zoals we hierboven al besproken, is Roblox zelf relatief veilig voor je kind. Toch zijn er altijd stappen die je kunt zetten om ervoor te zorgen dat je zoon of dochter echt veilig blijft op het platform. De twee belangrijkste zijn:

 • Zorg ervoor dat je kind een sterk wachtwoord instelt voor zijn account.
 • Spreek met je kind over Roblox en het internet in het algemeen.

Stel een sterk wachtwoord in

Laptop met wachtwoordscherm eropEen uniek, goed wachtwoord instellen is bij elk account belangrijk, ook bij het Roblox-account van je kind. Zorg er dus voor dat je kinderen geen wachtwoorden gebruiken in de trant van ‘mijncavia2’. Hoe je wel goede wachtwoorden instelt, kun je lezen in onze how to: veilige wachtwoorden maken.

Daarnaast is het extra veilig om tweestapsverificatie in te schakelen. Als een hacker het wachtwoord heeft achterhaald, kan deze nog steeds niet in het account. Hij heeft hiervoor immers een extra code nodig die naar je e-mail, telefoon of aparte app is gestuurd.

Ga het gesprek aan met je kind

Ouder praat met kind op de bankAls je een open discussie aangaat met je kind over Roblox, digitale beveiliging en online veiligheid, is hij beter voorbereid op het internet. Zet bijvoorbeeld samen het account op. Zo weet je zeker dat je de notificatie krijgt wanneer je kind op Roblox speelt. Houdt er echter wel rekening mee dat ook kinderen recht hebben op privacy. Continue controle door middel van ouderlijk toezicht is dus niet nodig, maar open communicatie wel.

Misschien denk je wel dat je kind veel meer tech-savvy is dan jij. Dat betekent echter niet dat een goed gesprek niet nodig is. Dat je kind weet hoe hij met een smartphone om moet gaan, betekent immers niet dat hij weet hoe je om moet gaan met phishing, online misbruik of andere vormen van cybercrime. Aan de ouders is de taak hun kind dit te helpen begrijpen.

Tips voor het praten over internetveiligheid

Vind je het echter lastig om je kind bij digitale veiligheid te begeleiden? Neem dan eens een kijkje bij onze korte handleiding met tips voor verschillende leeftijdscategorieën:

Veilig op Roblox: veelgestelde vragen

Heb je behoefte aan een snel antwoord op je vraag? Kijk dan in onze FAQ. Je kunt je vraag ook stellen in de reacties.

De Entertaining Software Rating Board beoordeelt Roblox als een platform dat geschikt is voor kinderen van 10 jaar en ouder. Om gebruik te maken van alle functionaliteiten, moet je 13 jaar zijn. Wat er precies verandert lees je in ‘Is Roblox veilig?

Roblox is een gameplatform. Spelers kunnen hier verschillende spellen spelen, maar ook zelf spelletjes maken.

Spelletjes spelen op Roblox is in principe veilig. Het platform heeft zelf maatregelen getroffen om cybercrime en onwenselijk gedrag te minimaliseren. Toch zijn er zaken waar je op moet blijven letten als je helemaal veilig gebruik wilt maken van Roblox. Zo wil je je eigen account goed beveiligen en moet je opletten wanneer je gelinkte Discord-pagina’s bezoekt.

Spellen spelen en maken op Roblox is gratis. Het is echter mogelijk functionaliteiten en kleding voor je avatar te kopen door middel van een in-game currency genaamd Robux. Robux kost wel echt geld.

Wereldwijd heeft Roblox meer dan 47 miljoen dagelijkse bezoekers. 11,8 miljoen van deze gebruikers komen uit Europa.

Techredacteur
Tamara is al jaren bezig met taal en communicatie. De steeds vernieuwde kennis over tech en cybersecurity weet ze zo goed over te brengen op het grote publiek. Tamara is geïnteresseerd in kwesties rondom (overheids)censuur en de balans tussen privacy en vrijheid online.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen