“Ik daag je uit!”: De gevaren van online challenges

Video website with various videos on internet challenges

Online challenges zijn helemaal hip onder de jeugd. In principe zijn deze internetuitdagingen geen probleem. Een spelletje ‘doen, durf of de waarheid’ was vroeger immers ook niet verkeerd. Sommige internet challenges hebben hetzelfde onschuldige karakter: ze zijn gek en grappig en leuk om te delen. Andere challenges zijn echter ontzettend gevaarlijk – en kinderen zien de risico’s daar niet altijd van in.

Dit artikel geeft je meer informatie over wat online challenges zijn. Een hele lijst met voorbeelden van uitdagingen zal je helpen wat wegwijs te worden in dit deel van het internet. Ook bespreken we de verschillende redenen waarom online challenges zo populair zijn en hoe je hier als ouder het beste mee om kunt gaan.

Wat zijn online challenges?

Trofee met vraagteken eropOnline challenges zijn uitdagingen die het internet over gaan doordat mensen zichzelf filmen en het resultaat op YouTube zetten. Vaak gaan deze challenges ‘viral’ omdat mensen elkaar uitdagen en zo de ketting voortzetten. Anderen doen dit na, zetten het resultaat ook op social media, en zo verspreidt het fenomeen zich steeds verder. Uitdagingen kunnen variëren van het succesvol ‘flippen’ van een flesje water tot het eten van hete pepers. Deze challenges worden vaak puur voor entertainment gedeeld. Ze geven internetgebruikers iets leuks om te doen en te delen. Om de zoveel tijd is er weer een nieuwe ‘challenge’ die groeit in populariteit.

Soms zijn de resultaten zo heftig of de challenges zo groot dat ze zelfs worden opgepikt door kranten en nieuwswebsites. Hierdoor denken ouders vaak dat alle online challenges gevaarlijk zijn. Niets is echter minder waar: online challenges zijn vaak een beetje onzinnig maar wel erg leuk en vaak ook ongevaarlijk. Echter, toch is het goed om te weten welke van deze uitdagingen wél gevaarlijk kunnen zijn. Hier komen we dan ook later in dit artikel op terug.

Welke online uitdagingen zijn er?

Er bestaan talloze online uitdagingen. Elke dag bedenken YouTubers, andere online influencers of willekeurige mensen vanuit de hele wereld nieuwe opdrachten die anderen dan na kunnen doen. Omdat we met social media razendsnel met elkaar kunnen communiceren, kan dit razendsnel gaan.

Niet alle internetuitdagingen zijn slecht of gevaarlijk. Sommige challenges zijn alleen maar grappig. Sommige zijn zelfs bedacht om geld op te halen voor het goede doel of op een andere manier een positieve bijdrage te brengen aan de wereld. Andere challenges kunnen flinke gevaren voor je kind opleveren, van brandwonden en gezondheidsproblemen tot een mogelijk eind aan zijn of haar leven. Om je een beetje een idee te geven van internet challenges die de ronde doen, geven we je hier een overzicht van verschillende soorten uitdagingen. Is er een speciale challenge waar je kind over praat? Zoek deze dan snel op in onze lijst om meer te weten te komen.

Daarnaast raden we ouders aan zich in te schrijven voor de nieuwsbrief van Stichting T.I.M. (Tegen Internet Misstanden). Deze stichting is opgericht door Geert en Anita Reynders, wiens 16-jarige zoon Tim in 2017 helaas overleed door een online challenge. Via hun nieuwsbrief informeren zij ouders en onderwijsprofessionals over de nieuwste online challenges en welke risico’s deze challenges met zich meebrengen.

Gemakkelijke online challenges

Er zijn veel online uitdagingen die erg onschuldig zijn. Vaak zijn deze challenges gemakkelijk om (na) te doen en gaan ze daardoor snel het internet over. Deze uitdagingen hebben weinig tot geen bijwerkingen en kunnen vooral gezien worden als spelletjes. Voor veel kinderen en tieners is dit vooral een manier om ‘bij de groep te horen’ en gezellig de tijd door te brengen (en dat ook op social media te laten weten). Enkele voorbeelden van zulke challenges zijn:

Whisper challenge

Drie meisjes die met elkaar fluisteren whisper challengeDit is een fluisterspelletje waarbij je een zin of uitdrukking aan één of meerdere personen door probeert te geven. De persoon die de zin moet raden (en, in het geval van meerdere deelnemers, dan daarna ook weer door moet geven), draagt een koptelefoon waar muziek door wordt gespeeld. Zo kan hij of zij de ander niet horen en moet dus liplezen. Dit spelletje wordt al tijden in allerlei vormen gespeeld. Onder kinderen wordt het ookwel het fluisterspel of ‘doorfluistertje’ genoemd.

Mannequin challenge

Deze challenge was vooral in 2016 en 2017 erg populair. De uitdaging is om met een groep mensen stil te staan in verschillende posities. Vaak worden hier video’s van gemaakt waar muziek onder wordt gezet. Zolang dit niet op gevaarlijke locaties gebeurt, kan de mannequin challenge geen kwaad. Zelfs bekende figuren zoals Michelle Obama hebben meegedaan aan deze uitdaging, zoals je kunt zien in de volgende video.

Bottle flip challenge

Ook dit is een soort spel. Het idee is dat je een (plastic) flesje halfvol water pakt en die in de lucht gooit. Als hij in de lucht ronddraait en vervolgens weer rechtop op de grond komt en blijft staan, heb je gewonnen. Het is erg gemakkelijk te doen en kan overal, zolang je maar een flesje met wat water of een andere vloeistof hebt. Vandaar dat dit erg veel gedaan werd, soms tot vervelens toe bij leraren en ouders.

No makeup selfie challenge

Deze uitdaging is niet echt een spel, maar meer een manier om een positief zelfbeeld te promoten. De uitdaging is vooral voor (tiener)meisjes en bestaat uit het online plaatsen van een foto zonder make-up. Hoewel het online plaatsen van foto’s problemen met zich mee kan brengen, wordt deze challenge over het algemeen gezien als erg onschuldig.

‘Current news’-uitdagingen

Dit is een groep uitdagingen die zich baseert op actualiteiten, meestal in populaire cultuur. Zo waren er challenges die gingen over het dansen op nummers van het meest recente album van Drake, het nadoen van een handgebaar dat een bepaalde voetballer maakte tijdens een wedstrijd, het blind uitvoeren van activiteiten zoals in de populaire film Bird Box en het imiteren van de openingsscene van Marvel’s Black Panther – en dat was allemaal enkel in 2018. Hoewel deze challenges meestal onschuldig zijn, kunnen ze ook een gevaarlijke kant hebben. Het blind oversteken van een drukke weg als onderdeel van de Bird Box challenge is een voorbeeld.

ALS ice bucket challenge

Jongen krijgt emmer met ijs over zich heenWellicht heb je al eerder van deze uitdaging gehoord. De ALS ice bucket challenge is gecreëerd om geld op te halen voor het goede doel en werd snel ontzettend groot en populair. Als je door iemand wordt uitgedaagd om deze challenge te doen, moet je óf $100 overmaken aan een ALS-organisatie, óf een emmer koud water over je heen gooien. Meestal kozen mensen voor de tweede optie, die ze vervolgens online konden delen, alhoewel ze daarnaast vaak ook een donatie deden.

Over het algemeen kan deze challenge geen kwaad, alhoewel er wel enkele watertekorten ontstonden op kleine eilanden, bijvoorbeeld in Schotland, omdat iedereen massaal emmers water over zich heen gooide. In Nederland hebben bekende sterren zoals Giel Beelen en Beau van Erven Dorens hieraan meegedaan. De uitdaging is lang niet zo populair meer als hij in 2014 was, maar toch zijn er veel soortgelijke challenges die ook een poging doen geld op te halen voor het goede doel.

Food challenges

Deze uitdagingen hebben allemaal te maken met voedsel. Ze kunnen heel onschuldig zijn, maar sommigen zijn ontzettend gevaarlijk. Het is bij dit soort uitdagingen vaak het geval dat er smerige of erg hete dingen gegeten moeten worden. Soms komen er echter ook andere challenges met voedsel voor, waarbij je eten bijvoorbeeld moet dragen of gooien.

Eat it or wear it challenge

Deze uitdaging zorgt er vooral voor dat het een zooitje wordt. Gelukkig is het verder vrij onschuldig. Het idee is dat je kiest of je bepaalde etenswaren opeet of draagt. Als je het niet op wilt eten, moet je het dus over je hoofd heen gooien. Dit kan met allerlei etenswaren van geblikte bonen tot vla. Ook zijn er extremere versies van dit spel waarin etenswaren zoals gekauwde kauwgom en smoothies van rauwe vis langskomen. Afhankelijk van de opties die langskomen, is deze challenge niet heel gevaarlijk. Wel is algemene hygiëne natuurlijk iets om hierbij in het achterhoofd te houden.

Cheesed challenge

Dit is een erg recente uitdaging die begonnen is in 2019. Je gooit een plak kaas naar je baby (of huisdier). Vaak blijft deze plakken en gaat het om de grappige reactie van het ‘slachtoffer’. Hoewel sommige mensen het geen goed idee vinden om hun kinderen zo te laten schrikken, kan deze uitdaging weinig kwaad. Het is als het ware een letterlijke versie van ‘cheese!’ roepen bij het maken van een foto. Op het moment wordt deze uitdaging vooral door ouders aangegaan, dus de kans is klein dat je het bij je kind tegenkomt. Wél laat het zien dat kinderen overduidelijk niet de enigen zijn die meedoen aan online challenges.

Hot pepper challenge

Pepper on LaptopEen échte klassieke uitdaging is het eten van een hete peper. Dit wordt al tijden gedaan, maar nu filmen mensen het ook om het vervolgens online te delen. Deze challenge is vooral oncomfortabel voor de persoon die de peper eet, maar kan ook voor medische problemen zorgen. Je krijgt het er ontzettend warm van en voelt je mond ervan branden. In sommige gevallen kan het leiden tot overgeven, hallucinaties, allergische reacties en andere problemen. Zo kan veelvuldig overgeven flinke schade aan je slokdarm aanrichten. Kijk dus uit met deze uitdaging en zorg dat je kind het niet doet als ze te jong zijn of problemen hebben met hun maag of darmen.

Choco challenge

De choco challenge is bijna hetzelfde als de hot pepper challenge, maar dan voor een goed doel. Er is een speciaal chocoladesnoepje met een ontzettend hete peper erin die je op de Amerikaanse markt kunt kopen. Het geld dat met de verkoop wordt verdiend, gaat naar de Prostate Foundation. Net als bij de hot pepper challenge wordt het kinderen en mensen met maagproblemen afgeraden hieraan mee te doen, omdat de hete peper gevaarlijk kan zijn voor hun gezondheid.

Gallon challenge

Pak melk met plaatje van een koeEen erg ongezonde food challenge is de gallon challenge, ookwel de milk challenge genoemd. Hierbij is de uitdaging om binnen een uur zo veel mogelijk melk op te drinken. Omdat je maag gewoonweg geen gallon (zo’n 3,8 liter) aan vloeistof aankan, is de kans ontzettend groot dat je hiervan gaat overgeven en de uitdaging dus verliest. Natuurlijk is het geen goed idee om jezelf expres over te laten geven of ziek te laten voelen voor een video. Daarom raden we deze challenge ook af.

Cinnamon challenge

Nog een uitdaging die je wellicht bekend voorkomt. Je neemt een lepel vol kaneel en probeert die binnen één minuut door te slikken. Zonder water of andere vloeistoffen is dit haast onmogelijk. Vaak resulteert het dan ook in een hoestbui waarbij je grote kaneelwolken uithoest. Het lijkt misschien een grappige uitdaging, maar kan erg gevaarlijk zijn. Het kaneelpoeder kan in je longen terechtkomen. Deze uitdaging heeft al bij meerdere mensen gezorgd voor long- en ademhalingsproblemen. De cinnamon challenge-trend lijkt inmiddels over te zijn, maar dat weerhoudt kinderen er niet van om het mogelijk te proberen.

Tide Pod challenge

De Tide Pod challenge was vooral in 2017 en 2018 populair, vooral omdat verschillende ouders en professionals hiervan gruwelden en nieuwskanalen hierop insprongen. De uitdaging hier is om een wascapsule in je mond te stoppen. Sommigen houden het wasmiddel in hun mond terwijl het plastic laagje aan de buitenkant afbreekt, terwijl anderen de capsule daadwerkelijk opeten. Uiteraard zijn de wascapsules hier niet voor bedoeld. Het inslikken van deze middelen kan leiden tot vergiftiging. Gelukkig is deze ‘hype’ flink afgezwakt sinds hij werd opgepikt door traditionele media. We adviseren iedereen om ver van deze uitdaging vandaan te blijven.

Pain challenges

Sommige uitdagingen uit de lijst met food challenges zouden ook in de pijn-categorie kunnen staan, zoals het eten van een hete peper. De pain challenges hebben als gezamenlijke factor dat het gaat over het verdragen van pijn. In het algemeen worden al deze uitdagingen afgeraden, omdat ze kunnen zorgen voor lichte of vaak zelfs heftige permanente schade. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je kind zichzelf pijn doet voor ‘likes’ op een YouTube-video of Instagram-post. Hier volgen een aantal pain challenges die erg populair waren of zijn. Pas hiervoor op!

Backpack challenge

Een uitdaging die voor flinke blauwe plekken zorgt. Kinderen stellen zichzelf op in twee rijen met hun rugzakken in de aanslag. Eén persoon rent tussen de twee rijen door terwijl de rugzakken naar hem of haar geslingerd worden. Het doel is om naar de andere kant te komen zonder om te vallen, al lukt dit haast nooit. Deze challenge kan voor flinke blauwe plekken en mogelijke hersenschuddingen zorgen.

Kylie Jenner lip challenge

Shotglas en dikke lippen op beeldschermHoewel deze challenge niet gaat over het verdragen van pijn, kan het wel pijnlijke gevolgen hebben. Om de volle lippen van Kylie Jenner te imiteren, zetten jongeren een shotglaasje, flesje of potje over hun lippen en zuigen ze de lucht eruit. Door het vacuum dat gecreëerd wordt, zwellen de lippen op. Het kan echter ook zorgen voor blauwe plekken, blaren en zelfs infecties. Bovendien promoot het een bepaald uiterlijk, namelijk de volle lippen, als het gewenste ‘perfecte’ uiterlijk, wat kan zorgen voor een lager zelfbeeld van kinderen en tieners. Overigens heeft Kylie Jenner te kennen gegeven dat ze dit soort praktijken niet steunt.

Salt and ice challenge

Deze uitdaging bestaat al sinds 2012, maar werd kortgeleden weer opnieuw populair. Je strooit zout op een deel van je lichaam, meestal op je arm of hand, en houdt er dan ijs tegenaan. Dit zorgt voor een brandend gevoel. Het idee is dat je de pijn zo lang mogelijk volhoudt. Het zout laat de temperatuur van het ijs verder dalen, wat erg gevaarlijk is. Het contact van dit koude ijs(water) met je blote huid kan zorgen voor tweede- en derdegraads brandwonden. Vaak kom je hierdoor met permanente littekens te zitten. Verschillende organisaties en centra voor mensen met brandwonden en littekens, waarschuwen kinderen en tieners hiervoor.

Choking game

Deze uitdaging wordt ookwel de ‘fainting game’ of in het Nederlands het ‘wurgspel’ genoemd. Mensen die deelnemen aan dit spel knellen opzettelijk hun zuurstoftoevoer af. Hierdoor vallen ze flauw en voelen ze een tijdelijke euforie. Doordat de hersenen te weinig zuurstof krijgen, loop je grote risico’s. Hersenschade en zelfs de dood kunnen volgen. In Nederland zijn er helaas al dodelijke slachtoffers te betreuren door deze challenge. Deze uitdaging wordt dan ook sterk afgeraden en is erg gevaarlijk.

Fire challenge

KampvuurEén van de meest zorgwekkende online challenges is de fire challenge, oftewel de ‘vuuruitdaging’. Het idee is dat je een vlambare vloeistof over je lijf giet, meestal over je borst en buik, en die daarna aansteekt. Je zet jezelf bij deze uitdaging dus letterlijk in brand. De gevaren van deze challenge zijn vanzelfsprekend: ernstige brandwonden en ongelofelijk veel pijn. Bovendien kan er schade aan de longen worden aangericht als er hete lucht wordt ingeademd. Weerhoud je kind er te allen tijden van om deze uitdaging uit te proberen.

Angstaanjagende challenges

Hoewel sommige van de voorgenoemde uitdagingen al behoorlijk angstaanjagend zijn, doen er ook een aantal challenges de ronde die inspelen op de angsten of gevoelens van de deelnemers. Deze uitdagingen zijn erg gevaarlijk en vaak van langere duur. Er zijn sterke vermoedens dat verschillende kinderen, tieners en volwassenen slachtoffer zijn geworden van deze challenges, al blijkt het erg moeilijk om exacte aantallen te achterhalen.

De uitdagingen werken psychologisch en met bedreigingen, waarbij een persoon of een groep van, waarschijnlijk, volwassenen een jonger iemand onder druk zet. Hierdoor vertellen deelnemers vaak niet aan anderen dat ze aan de challenge meedoen. Alsnog zijn er online filmpjes te vinden van mensen die deze uitdagingen uitproberen of erachter proberen te komen of ze echt zijn. Ook deze challenges raden wij te allen tijden af.

Blue whale challenge

Blue Whale Challenge concept: walvis op smartphoneDe blue whale uitdaging is niet zo zeer een uitdaging, maar een online groep die bestaat uit ‘leiders’ die deelnemers 50 opdrachten verspreid over 50 dagen geven. De laatste opdracht is uiteindelijk zelfmoord. Hier leent de naam ‘blue whale’ zich aan: walvissen spoelen regelmatig aan op het strand, waarna ze overlijden. Het is dus alsof de dieren zelfmoord plegen. De opdrachten leiden langzaam naar ditzelfde gruwelijke eindpunt. Ze beginnen bijvoorbeeld met het kijken van een horrorfilm of het luisteren van bepaalde muziek, maar gaan dan door naar zelfmutilatie, zoals het snijden van een bepaald woord in je arm.

Meestal is er een ’curator’ die kijkt of de persoon in de challenge de opdrachten wel écht uitvoert. Deze curator doet denken aan een vorm van grooming. De uitdaging is waarschijnlijk ontstaan in Rusland, waar een piek in het aantal zelfmoorden werd waargenomen rond dezelfde tijd dat de blue whale challenge populair werd. Er zijn verschillende online groepen die het doen van de challenge promoten.

Momo challenge

De Momo challenge gebruikt dezelfde soort technieken als de blue whale challenge. De insteek is iets anders: de uitdaging is om contact met ‘Momo’ te krijgen via WhatsApp. Momo is een figuur dat lijkt op een meisje met sluik zwart haar, grote ogen en een uitgerekte glimlach. In werkelijkheid is het een Japans kunstwerk. Op YouTube zijn verschillende video’s te vinden waarin spelers in contact proberen te komen met het figuur. ‘Momo’ vraagt hen vervolgens een spelletje te spelen en bedreigt het slachtoffer. Het figuur zegt dat vloeken over het slachtoffer en zijn of haar familie zullen worden uitgesproken of dat ze het slachtoffer ’s nachts op komt zoeken. Ook stuurt ‘Momo’ foto’s met heftige inhoud, zoals gewelddadig vermoordde mensen. Uiteindelijk zou ‘Momo’ het slachtoffer tot zelfmoord dwingen.

Er zijn geen directe bewijzen dat ‘Momo’ bestaat en dat de persoon erachter slachtoffers heeft gemaakt. Alsnog jaagt de challenge vele kinderen angst aan. Omdat de video’s over de Momo challenge ontzettend populair zijn en vaak snel veel views krijgen, duiken er steeds meer op. Veel bronnen zeggen echter dat dit een ongegronde hysteria is. Als gevolg daarvan zijn er meerdere mensen die neppe Momo-accounts hebben aangemaakt om anderen bang te maken. Het delen van Momo’s foto wordt dan ook afgeraden. Er is een theorie dat hackers het spel gebruiken om apparaten van kinderen binnen te dringen, maar ook hier is niet genoeg bewijs voor.

De gevaren van online challenges: Waarom doen mensen dit?

Er bestaan talloze online challenges. De lijst die wij hierboven hebben samengesteld, is zonder twijfel maar een klein deel van wat er allemaal op het internet te vinden is. Sommige challenges zijn grappige, klein opdrachten die weinig kwaad kunnen. Andere uitdagingen hebben ernstige gevolgen. Bij sommige van deze uitdagingen zul je je afvragen hoe kinderen er ins hemelsnaam bij komen om zichzelf zoiets aan te doen. Waarom zijn challenges zo populair?

Meedoen met online hypes

Wat een grote rol speelt in online challenges is de hypes die eromheen vormen. Bij veel challenges worden mensen aan het einde van een video ’getagd’. Dit betekent dat de persoon die de video gemaakt heeft, andere mensen uitdaagt om dezelfde challenge te doen. Vooral bij de ALS ice bucket challenge was dit het geval. Op deze manier wordt de challenge als het ware doorgegeven en snel verspreid.

Voor YouTubers en grote Instagram-persoonlijkheden zijn challenges een gemakkelijke manier om snel een populaire video te maken. Zulke filmpjes trekken veel kijkers, dus zijn ze aantrekkelijk voor content creators om ze te maken. Wanneer iedereen online een bepaalde challenge doet, inclusief bekende personen of zelfs de idolen van je kind, wordt het ook voor je kind steeds aantrekkelijker om er zelf aan mee te doen.

Groepsdruk om mee te doen aan online challenges

Naast het willen meedoen aan hypes, is ook groepsdruk een belangrijke factor. De twee liggen dicht bij elkaar, maar toch is groepsdruk iets anders. Een angst voor buitensluiting kan zorgen dat je kind meedoet aan online uitdagingen waar ze normaal gesproken niet eens over na zouden denken. Als vriendjes of vriendinnetjes met een groepje besluiten om Momo een berichtje te sturen, zal je kind waarschijnlijk niet achter willen blijven. Zo wordt hij of zij langzaam meegesleept.

Internetuitdagingen geven een kick

Een kinderbrein is nog aan het ontwikkelen. Wat dit onder andere betekent, is dat kinderen meestal impulsiever zijn en nog niet volledig rationeel kunnen denken. Hierdoor staan ze minder stil bij de mogelijke nadelen en gevolgen van challenges. In plaats daarvan zien ze de populariteit en positieve reacties die anderen op hun challenges krijgen en doen ze prompt mee aan de hype.

Bovendien zijn er uitdagingen, zoals de choking challenge, die zorgen voor een daadwerkelijke ’rush’ of kick. De deelnemers voelen zich voor korte tijd ontzettend goed, omdat er vlak voor je flauwvalt weer bloed naar je hersenen stroomt. Hierdoor krijg je een euforisch gevoel. Dit willen deelnemers graag meemaken.

Omgaan met online challenges: blijf veilig met deze tips

Spelletjes zijn vaak leuk. Je kind wil mee met populaire trends en spreekt wellicht met vrienden en vriendinnen af om allerlei online challenges te doen. Natuurlijk kun je dit niet helemaal verbieden. Willen ze de bottle flip challenge doen aan de tuintafel? Dat verdient niet bepaald een preek of straf. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind wegblijft van gevaarlijkere uitdagingen?

Geen contact met vreemden online

Volwassen man en jong meisje met telefoonsAllereerst is het belangrijk om online challenges zoveel mogelijk te rekenen binnen je ‘normale’ internetregels. Een regel die vervelende situaties kan voorkomen, is dat je kind niet zomaar met vreemden mag praten. Dit kan zowel online grooming of loverboys als meedoen aan challenges zoals blue whale en Momo voorkomen. Als je kind geen online contact maakt met vreemden, antwoordt hij of zijn immers niet op berichten die van onbekende afzenders komen. Ook zoeken ze dan geen contact op met vreemdelingen door telefoonnummers die ze op internet vinden toe te voegen aan hun WhatsApp.

Praat met je kinderen en leer ze met jou te praten

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om goede communicatie met je kind in stand te houden. Praten is de eerste en meest effectieve manier om je kind online veilig te houden. Als je kind aanvoelt dat hij of zij bij jou terechtkan met problemen, zullen ze dit sneller doen. Vervolgens kunnen jullie het probleem samen aanpakken, of het nu over online bedreigingen of een gevaarlijke uitdaging gaat.

YouTube Kids en veilige modus

Voor jongere kinderen kan het helpen om bepaalde instellingen binnen YouTube aan te passen. Laat je kind bijvoorbeeld alleen gebruikmaken van YouTube Kids, het speciale kinderplatform van de service. Als je kind al iets ouder is of zich hiertegen verzet, zorg dan dat de veilige modus van YouTube aanstaat. Je leest in dit artikel hoe je dat doet. Met de veilige modus worden video’s die niet gezinsvriendelijk zijn automatisch uit YouTube gefilterd, zodat je kind deze niet tegenkomt. Het filter is niet waterdicht, maar geeft een beginnende bescherming.

Hiernaast kun je ervoor kiezen om computers en andere apparaten in een gemeenschappelijke ruimte te zetten. Dit wordt steeds lastiger, omdat zoveel apparaten tegenwoordig draadloos zijn en gewoon meegenomen kunnen worden naar, bijvoorbeeld, de slaapkamer van je kind. Toch kan het helpen om je kind eraan te laten wennen in de woonkamer gebruik te maken van zijn tablet of smartphone. Zo ben jij in de buurt en kun je enigszins een oogje in het zeil houden. Doe dit ook altijd op een positieve manier: vraag naar de interesses van je kind in plaats van alleen maar te preken over de slechte delen van het internet.

Positief advies over online uitdagingen

Moeder praat met DochterDit brengt ons bij een erg belangrijke tip: geef positief advies. Als je goede manieren en helder denken stimuleert, reageert je kind daar hoogstwaarschijnlijk beter op dan wanneer je enkel regels voorschrijft. “Je doet NIET mee aan die domme ‘hot pepper challenge’, begrepen?” werkt nu eenmaal niet zo goed als een daadwerkelijk gesprek. Vraag in dat gesprek naar de uitdaging, waarom ze die zouden willen doen, en informeer ze over de mogelijke nadelen en gezondheidsproblemen die erdoor veroorzaakt kunnen worden. Wijs ze ook op leuke, veiligere, challenges zoals de eat it or wear it challenge die ze zouden kunnen doen.

Positief advies kan ook helpen om mythes rondom sommige challenges tegen te gaan. Als je kind bang is van Momo, vertel hem of haar dan dat de foto enkel van een levenloos kunstwerk in Japan is. Laat ze weten dat de figuur niet echt is en dat er geen geesten zijn die naar zijn of haar slaapkamer komen. Waarom zouden geesten immers de moeite nemen om WhatsApp te gebruiken? Bespreek andere internetgevaren met ze, zoals hackers en vormen van cybercrime. Vertel ze over de échte risico’s die ze lopen en informeer ze hoe ze zich daar op een goede manier tegen kunnen beschermen. Zo leer je ze door hypes en enge verhalen heen te prikken, zodat ze zich daar minder snel in zullen mengen.

YouTube en Facebook filteren content

Laptop met UitroeptekenJe staat er niet helemaal alleen voor. Sommige gevaarlijke online uitdagingen worden door YouTube en Facebook geweerd van hun platformen. Zo verwijderen deze platformen massaal zo veel mogelijk filmpjes die de choking game en de Tide Pod challenge laten zien. Op andere video’s, zoals die over de Momo-challenge, staat een leeftijdsrestrictie. Doordat kinderen deze video’s dus niet of minder tegenkomen, is de kans dat ze het gedrag uit de video’s overnemen ook kleiner.

Leg aan je kind uit dat filmpjes met gevaarlijke uitdagingen bijdragen aan een cultuur waarin dit soort gedrag goed wordt gekeurd. Daarom verwijderen sociale platformen deze content. Vertel ze dat dit de reden is dat ze zelf ook geen filmpjes moeten maken waarin ze onveilige uitdagingen aangaan. Je wilt immers niet dat ze zichzelf pijn doen of in gevaar brengen. Leer ze het goede voorbeeld te geven aan anderen.

Zie online challenges als spelletjes

Niet alle challenges zijn slecht. Als je ze allemaal verbiedt, is de kans groot dat je kind zich gaat verzetten. Probeer in plaats daarvan te leren over de uitdagingen waar je kind in geïnteresseerd is en bied eventueel aan om te helpen met het uitvoeren van veilige challenges. Geef ze tips om hun privacy te dekken als ze een video online willen zetten (door hen bijvoorbeeld te laten zien hoe ze hun Facebook privé maken). Als ze zien dat je niet onmiddellijk alle online challenges afstoot, zullen ze beter luisteren wanneer je je mening geeft over een gevaarlijke uitdaging.

Ga verstandig om met online challenges

Online challenges zijn een echte rage. Elke dag poppen er op het internet nieuwe uitdagingen en video’s op. Om te zorgen dat je kind hier op een goede manier mee omgaat, moet je ze positief coachen. Praat met ze en leer over de verschillende challenges die ‘hot’ zijn op een bepaald moment. Door je kind geen angst aan te jagen, maar hem of haar te leren zelf rationeel na te denken, heb je een goede basis om je kind te beschermen van mogelijke gevaarlijke challenges. Daarnaast kun je zelf ook nog een hoop plezier beleven aan de leuke en onschadelijke online uitdagingen.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen