“Ik daag je uit!”: De gevaren van online challenges

Computer met daarop een video van de Bottle Flip Challenge en een waarschuwingssymbool
Klik hier voor een samenvatting van het artikel
Online challenges: een korte samenvatting

Door de populariteit van social media en door de komst van apps als TikTok komen jongeren steeds vaker in aanraking met online challenges. Sommige online challenges zijn grappig en onschuldig, maar er circuleren ook challenges op social media die gevaarlijk en zefs levensbedreigend kunnen zijn. Kinderen zien niet altijd de gevaren in. Als ouder is het belangrijk om te weten wat er online speelt, zodat jij je kinderen kunt behoeden voor de gevaren.

Deze internetuitdagingen zijn op dit moment populair bij de jeugd:

Lees meer over deze en andere uitdagingen in het artikel hieronder.

Online challenges zijn helemaal hip onder de jeugd. In principe zijn deze internetuitdagingen geen probleem. Een spelletje ‘doen, durf of de waarheid’ was vroeger immers ook niet verkeerd. Sommige internet challenges hebben hetzelfde onschuldige karakter: ze zijn gek en grappig, en leuk om te delen. Andere challenges zijn echter ontzettend gevaarlijk – en kinderen zien de risico’s daar niet altijd van in.

Dit artikel geeft je meer informatie over wat online challenges zijn. Een hele lijst met voorbeelden van uitdagingen zal je helpen wat wegwijs te worden in dit deel van het internet. Ook bespreken we de verschillende redenen waarom online challenges zo populair zijn en hoe je hier als ouder het beste mee om kunt gaan.

Wat zijn online challenges?

Online challenges zijn uitdagingen die het internet over gaan doordat mensen zichzelf filmen en het resultaat op YouTube of TikTok zetten. De video’s worden verspreid via social media-platformen. Vaak gaan deze challenges ‘viral’ omdat mensen elkaar uitdagen en zo de ketting voortzetten. Anderen doen dit na, zetten het resultaat ook op social media, en zo verspreidt het fenomeen zich steeds verder.

Met de komst van apps als TikTok zijn online uitdagingen steeds populairder geworden. Elke dag worden nieuwe uitdagingen verzonnen en kinderen en jongeren worden dagelijks via hun telefoon geconfronteerd met deze online challenges.

Uitdagingen kunnen variëren van het succesvol ‘flippen’ van een flesje water tot het eten van hete pepers. Deze challenges worden vaak puur voor entertainment gedeeld. Ze geven internetgebruikers iets leuks om te doen en te delen. Om de zoveel tijd is er weer een nieuwe ‘challenge’ die groeit in populariteit.

Soms zijn de resultaten zo heftig of de challenges zo groot dat ze zelfs worden opgepikt door kranten en nieuwswebsites. Hierdoor denken ouders vaak dat alle online challenges gevaarlijk zijn. Niet alle internet uitdagingen zijn gevaarlijk. Online challenges zijn vaak een beetje onzinnig maar wel erg leuk en vaak ook ongevaarlijk. Toch is het goed om te weten welke van deze uitdagingen wél gevaarlijk kunnen zijn. Hier komen we dan ook later in dit artikel op terug.

Welke online uitdagingen zijn er?

Sommige challenges zijn bedacht om geld op te halen voor het goede doel of op een andere manier een positieve bijdrage te brengen aan de wereld. Andere challenges kunnen flinke gevaren voor je kind opleveren, van brandwonden en gezondheidsproblemen tot een mogelijk eind aan zijn of haar leven. Om je een beetje een idee te geven van internet challenges die de ronde doen, geven we je hier een overzicht van verschillende soorten uitdagingen. Is er een speciale challenge waar je kind over praat? Zoek deze dan snel op in onze lijst om meer te weten te komen.

Daarnaast raden we ouders aan zich in te schrijven voor de nieuwsbrief van Stichting T.I.M. (Tegen Internet Misstanden). Deze stichting is opgericht door Geert en Anita Reynders, wiens 16-jarige zoon Tim in 2017 helaas overleed door een online challenge. Via hun nieuwsbrief informeren zij ouders en onderwijsprofessionals over de nieuwste online challenges en welke risico’s deze challenges met zich meebrengen.

Onschuldige online challenges

Er zijn veel online uitdagingen die erg onschuldig zijn. Vaak zijn deze challenges gemakkelijk om (na) te doen en gaan ze daardoor snel het internet over. Deze uitdagingen hebben weinig tot geen bijwerkingen en kunnen vooral gezien worden als spelletjes. Voor veel kinderen en tieners is dit vooral een manier om ‘bij de groep te horen’ en gezellig de tijd door te brengen (en dat ook op social media te laten weten). Enkele voorbeelden van zulke challenges zijn:

Whisper challenge

Dit is een fluisterspelletje waarbij je een zin of uitdrukking aan één of meerdere personen door probeert te geven. De persoon die de zin moet raden (en, in het geval van meerdere deelnemers, dan daarna ook weer door moet geven), draagt een koptelefoon waar muziek door wordt gespeeld. Zo kan hij of zij de ander niet horen en moet dus liplezen. Dit spelletje wordt al tijden in allerlei vormen gespeeld. Onder kinderen wordt het ook wel het fluisterspel of ‘doorfluistertje’ genoemd.

Mannequin challenge

Deze challenge was vooral in 2016 en 2017 erg populair. De uitdaging is om met een groep mensen stil te staan in verschillende posities. Vaak worden hier video’s van gemaakt waar muziek onder wordt gezet. Zolang dit niet op gevaarlijke locaties gebeurt, kan de mannequin challenge geen kwaad. Zelfs bekende figuren zoals Michelle Obama hebben meegedaan aan deze uitdaging, zoals je kunt zien in de volgende video.

Bottle flip challenge

Ook dit is een soort spel. Het idee is dat je een (plastic) flesje halfvol water pakt en die in de lucht gooit. Als hij in de lucht ronddraait en vervolgens weer rechtop op de grond komt en blijft staan, heb je gewonnen. Het is erg gemakkelijk te doen en kan overal, zolang je maar een flesje met wat water of een andere vloeistof hebt. Vandaar dat dit erg veel gedaan werd, soms tot vervelens toe bij leraren en ouders.

No makeup selfie challenge

Deze uitdaging is niet echt een spel, maar meer een manier om een positief zelfbeeld te promoten. De uitdaging is vooral voor (tiener)meisjes en bestaat uit het online plaatsen van een foto zonder make-up. Hoewel het online plaatsen van foto’s problemen met zich mee kan brengen, wordt deze challenge over het algemeen gezien als erg onschuldig.

‘Current news’-uitdagingen

Dit is een groep uitdagingen die zich baseert op actualiteiten, meestal in populaire cultuur. Zo waren er challenges die gingen over het dansen op nummers van het meest recente album van Drake, het nadoen van een handgebaar dat een bepaalde voetballer maakte tijdens een wedstrijd en het blind uitvoeren van activiteiten zoals in de populaire film Bird Box. Hoewel deze challenges meestal onschuldig zijn, kunnen ze ook een gevaarlijke kant hebben. Het blind oversteken van een drukke weg als onderdeel van de Bird Box challenge is een voorbeeld.

Food challenges

Deze uitdagingen hebben allemaal te maken met voedsel. Ze kunnen heel onschuldig zijn, maar sommigen zijn ontzettend gevaarlijk. Het is bij dit soort uitdagingen vaak het geval dat er smerige of erg hete dingen gegeten moeten worden. We bespreken hieronder een aantal populaire challenges die gevaarlijk kunnen zijn.

Nutmeg challenge

De Nutmeg challenge waarbij tieners water met nootmuskaat drinken om te gaan hallucineren is een hype op TikTok. Tieners maken video’s waarin ze laten zien dat ze bedwelmd raken door de overmatige hoeveelheden nootmuskaat. Helaas is deze challenge erg gevaarlijk. Het kan ernstige bijwerkingen veroorzaken en je kunt er zelfs aan sterven. TikTok is actief bezig met het verwijderen van video’s die de nutmeg challenge aanmoedigen.

Deze challenge heeft iets weg van de Cinnamon challenge oftewel kaneel challenge die een aantal jaren geleden erg populair was. Je neemt een lepel vol kaneel en probeert die binnen één minuut door te slikken. Zonder water of andere vloeistoffen is dit haast onmogelijk. Vaak resulteert het dan ook in een hoestbui waarbij je grote kaneelwolken uithoest. Het lijkt misschien een grappige uitdaging, maar het kan erg gevaarlijk zijn. Het kaneelpoeder kan in je longen terechtkomen. Deze uitdaging heeft al bij meerdere mensen gezorgd voor long- en ademhalingsproblemen. De cinnamon challenge-trend lijkt inmiddels over te zijn, maar dat weerhoudt kinderen er niet van om het nog te proberen. Door apps als TikTok steken oude challenges vaak opnieuw de kop op.

Benadryl challenge

Een andere challenge met het doel om te gaan hallucineren is de Benadryl challenge. TikTokkers nemen buitensporige hoeveelheid Diphenhydramine medicatie in en proberen high te worden of te gaan hallucineren. Dit geneesmiddel tegen reisziekte wordt in Nederland verkocht als Dramamine of Benadil. Grote hoeveelheden van dit medicijn kunnen leiden tot ernstige hartproblemen, toevallen of psychosen. Jongeren die meedoen met deze challenge staan vaak niet stil bij deze gevaarlijke gevolgen.

Eat it or wear it challenge

Naast de gevaarlijke challenges zijn er ook food challenges die ongevaarlijk zijn. Deze uitdaging zorgt er vooral voor dat het een zooitje wordt. Gelukkig is het verder vrij onschuldig. Het idee is dat je kiest of je bepaalde etenswaren opeet of draagt. Als je het niet op wilt eten, moet je het dus over je hoofd heen gooien. Dit kan met allerlei etenswaren van geblikte bonen tot vla. Ook zijn er extremere versies van dit spel waarin etenswaren zoals gekauwde kauwgom en smoothies van rauwe vis langskomen. Afhankelijk van de opties die langskomen, is deze challenge niet heel gevaarlijk. Wel is algemene hygiëne natuurlijk iets om hierbij in het achterhoofd te houden.

Pain challenges

De pain challenges hebben als gezamenlijke factor dat het gaat over het verdragen van pijn. In het algemeen worden al deze uitdagingen afgeraden, omdat ze kunnen zorgen voor lichte of vaak zelfs heftige permanente schade. Uiteraard is het niet de bedoeling dat je kind zichzelf pijn doet voor ‘likes’ op een YouTube-video of Instagram-post. Hier volgen een aantal pain challenges die erg populair waren of zijn. Pas hiervoor op!

Tanden vijlen

Je tanden vijlen is een hit op TikTok. Hoewel deze challenge niet gaat om het verdragen van pijn, kan het wel pijnlijke gevolgen hebben. Bij deze challenge vijlen jongeren hun tanden met een nagelvijl in de hoop hun gebit rechter te krijgen. Tandartsen waarschuwen voor deze gevaarlijke beautyhack. Tijdens het vijlen kun je de tandstructuur en het glazuur rond de tand permanent beschadigen. Ook kun je last krijgen van gevoelige en pijnlijke tanden. Naast het vijlen van de tanden circuleren er ook video’s op TikTok waarbij jongeren hun gebit witter proberen te krijgen door er met een in bleekwater gedrenkt wattenstaafje over te wrijven. Ook dit is niet aan te raden voor de gezondheid van je tanden.

Coronavirus challenge

Deze uitdaging houdt in dat kinderen aan verschillende voorwerpen likken die zij in openbare gelegenheden tegenkomen, van leuningen tot openbare toiletbrillen. De onzinnige ‘Coronavirus-uitdaging’ ging in 2020 en 2021 viral op TikTok. Deze challenge kan ervoor zorgen dat je kind het coronavirus of een andere ziektes oploopt. TikTok heeft aangegeven dat het posts van deze challenge verwijdert van het platform.

Blackout challenge

Deze uitdaging wordt ook wel de ‘fainting game’ of in het Nederlands het ‘wurgspel’ genoemd. Mensen die deelnemen aan dit spel knellen opzettelijk hun zuurstoftoevoer af. Hierdoor vallen ze flauw en voelen ze een tijdelijke euforie. Doordat de hersenen te weinig zuurstof krijgen, loop je grote risico’s. Hersenschade en zelfs de dood kunnen volgen na deze gevaarlijke blackout challenge. In Nederland zijn er helaas al dodelijke slachtoffers te betreuren door deze challenge. Deze uitdaging wordt dan ook sterk afgeraden en is erg gevaarlijk.

Skull-Breaker Challenge

Deze levensgevaarlijke challenge werd door twee Spaanse studenten gelanceerd op TikTok. De skull-breaker challenge of tripping jump-challenge zet jongeren aan om elkaar omver te duwen zodat ze hard achterover vallen op hun hoofd. De uitdaging wordt uitgevoerd door drie personen die tegelijkertijd springen. Vervolgens halen de buitenste twee de middelste persoon hard onderuit. De challenge wordt gefilmd en op sociale media gezet om likes te scoren. Artsen waarschuwen voor deze idiote challenge die schedelbreuk tot gevolg kan hebben. De uitdaging die de hele wereld over gaat, heeft ervoor gezorgd dat meerdere kinderen in het ziekenhuis zijn beland.

Fire challenge

Eén van de meest zorgwekkende online challenges is de fire challenge, oftewel de ‘vuuruitdaging’. Het idee is dat je een vlambare vloeistof over je lijf giet, meestal over je borst en buik, en die daarna aansteekt. Je zet jezelf bij deze uitdaging dus letterlijk in brand. De gevaren van deze challenge zijn vanzelfsprekend: ernstige brandwonden en ongelofelijk veel pijn. Bovendien kan er schade aan de longen worden aangericht als er hete lucht wordt ingeademd. Weerhoud je kind er te allen tijde van om deze uitdaging uit te proberen.

Hoax challenges

Hoewel sommige van de voorgenoemde uitdagingen al behoorlijk angstaanjagend zijn, doen er ook een aantal challenges de ronde die inspelen op de angsten of gevoelens van de deelnemers. Bij deze zogenaamde hoax-uitdagingen is de uitdaging nep. Ze zijn erg gevaarlijk en vaak van langere duur. Er zijn sterke vermoedens dat verschillende kinderen, tieners en volwassenen slachtoffer zijn geworden van deze challenges, al blijkt het erg moeilijk om exacte aantallen te achterhalen.

De uitdagingen werken psychologisch en met bedreigingen, waarbij een persoon of een groep van, waarschijnlijk, volwassenen een jonger iemand onder druk zet. Hierdoor vertellen deelnemers vaak niet aan anderen dat ze aan de challenge meedoen. Alsnog zijn er online filmpjes te vinden van mensen die deze uitdagingen uitproberen of erachter proberen te komen of ze echt zijn. Ook deze challenges raden wij te allen tijde af.

Blue whale challenge

De blue whale was een soort ‘game’ in 2016 waarbij jongeren aangemoedigd worden om 50 opdrachten uit te voeren in 50 dagen. De opdrachten van zelfbeschadigend gedrag worden steeds moeilijker en gevaarlijker. De laatste opdracht is uiteindelijk zelfmoord. Hier leent de naam ‘blue whale’ zich aan: walvissen spoelen regelmatig aan op het strand, waarna ze overlijden. Het is dus alsof de dieren zelfmoord plegen. De opdrachten leiden langzaam naar ditzelfde gruwelijke eindpunt. Ze beginnen bijvoorbeeld met het kijken van een horrorfilm of het luisteren van bepaalde muziek, maar gaan dan door naar zelfmutilatie, zoals het snijden van een bepaald woord in je arm.

Meestal is er een ’curator’ die kijkt of de persoon in de challenge de opdrachten wel écht uitvoert. Deze curator doet denken aan een vorm van grooming. De uitdaging is waarschijnlijk ontstaan in Rusland, waar een piek in het aantal zelfmoorden werd waargenomen rond dezelfde tijd dat de blue whale challenge populair werd. Er zijn verschillende online groepen die het doen van de challenge promoten.

Momo challenge

De Momo challenge was een hoax-uitdaging in 2018. Deze challenge bevat dezelfde soort technieken als de blue whale challenge. De insteek is iets anders: de uitdaging is om contact met ‘Momo’ te krijgen via WhatsApp. Momo is een figuur dat lijkt op een meisje met sluik zwart haar, grote ogen en een uitgerekte glimlach. In werkelijkheid is het een Japans kunstwerk. Op YouTube zijn verschillende video’s te vinden waarin spelers in contact proberen te komen met het figuur. ‘Momo’ vraagt hen vervolgens een spelletje te spelen en bedreigt het slachtoffer. Het figuur zegt dat vloeken over het slachtoffer en zijn of haar familie zullen worden uitgesproken of dat ze het slachtoffer ’s nachts op komt zoeken. Ook stuurt ‘Momo’ foto’s met heftige inhoud, zoals gewelddadig vermoordde mensen. Uiteindelijk zou ‘Momo’ het slachtoffer tot zelfmoord dwingen.

Er zijn geen directe bewijzen dat ‘Momo’ bestaat en dat de persoon erachter slachtoffers heeft gemaakt. Alsnog jaagt de challenge vele kinderen angst aan. Omdat de video’s over de Momo challenge ontzettend populair zijn en vaak snel veel views krijgen, duiken er steeds meer op. Veel bronnen zeggen echter dat dit een ongegronde hysterie is. Als gevolg daarvan zijn er meerdere mensen die neppe Momo-accounts hebben aangemaakt om anderen bang te maken. Het delen van Momo’s foto wordt dan ook afgeraden. Er is een theorie dat hackers het spel gebruiken om apparaten van kinderen binnen te dringen, maar ook hier is niet genoeg bewijs voor.

Oudere challenges

Naast de hierboven genoemde uitdagingen (en het ontstaan van nieuwe) komen soms ook uitdagingen uit het verleden terug. Daarom is het de moeite waard om ook van deze uitdagingen op de hoogte te zijn.

Tide pod challenge – deze challenge was vooral in 2017 en 2018 populair, vooral omdat verschillende ouders en professionals hiervan gruwelden en nieuwskanalen hierop insprongen. De uitdaging hier is om een wascapsule in je mond te stoppen. Sommigen houden het wasmiddel in hun mond terwijl het plastic laagje aan de buitenkant afbreekt, terwijl anderen de capsule daadwerkelijk opeten. Uiteraard zijn de wascapsules hier niet voor bedoeld. Het inslikken van deze middelen kan leiden tot vergiftiging. Gelukkig is deze ‘hype’ flink afgezwakt sinds hij werd opgepikt door traditionele media.

Kylie Jenner lip challenge – Om de volle lippen van Kylie Jenner te imiteren, zetten jongeren een shotglaasje, flesje of potje over hun lippen en zuigen ze de lucht eruit. Door het vacuüm dat gecreëerd wordt, zwellen de lippen op. Het kan echter ook zorgen voor blauwe plekken, blaren en zelfs infecties. Bovendien promoot het een bepaald uiterlijk, namelijk de volle lippen, als het gewenste ‘perfecte’ uiterlijk, wat kan zorgen voor een lager zelfbeeld van kinderen en tieners.

De gevaren van online challenges: Waarom doen mensen dit?

Er bestaan talloze online challenges. De lijst die wij hierboven hebben samengesteld, is zonder twijfel maar een klein deel van wat er allemaal op het internet te vinden is. Sommige challenges zijn grappige, kleine opdrachten die weinig kwaad kunnen. Andere uitdagingen hebben ernstige gevolgen. Bij sommige van deze uitdagingen zul je je afvragen hoe kinderen erbij komen om zichzelf zoiets aan te doen. Waarom zijn challenges zo populair?

Meedoen met online hypes

Wat een grote rol speelt in online challenges, zijn de hypes die zich eromheen vormen. Bij veel challenges worden mensen aan het einde van een video ’getagd’. Dit betekent dat de persoon die de video gemaakt heeft, andere mensen uitdaagt om dezelfde challenge te doen. Op deze manier wordt de challenge als het ware doorgegeven en snel verspreid.

Voor YouTubers en grote Instagram-persoonlijkheden zijn challenges een gemakkelijke manier om snel een populaire video te maken. Zulke filmpjes trekken veel kijkers, dus zijn ze aantrekkelijk voor content creators om ze te maken. Wanneer iedereen online een bepaalde challenge doet, inclusief bekende personen of zelfs de idolen van je kind, wordt het ook voor je kind steeds aantrekkelijker om er zelf aan mee te doen.

Groepsdruk om mee te doen aan online challenges

Naast het willen meedoen aan hypes, is ook groepsdruk een belangrijke factor. De twee liggen dicht bij elkaar, maar toch is groepsdruk iets anders. Een angst voor buitensluiting kan zorgen dat je kind meedoet aan online uitdagingen waar ze normaal gesproken niet eens over na zouden denken. Als vriendjes of vriendinnetjes met een groepje besluiten om Momo een berichtje te sturen, zal je kind waarschijnlijk niet achter willen blijven. Zo wordt hij of zij langzaam meegesleept.

Internetuitdagingen geven een kick

Een kinderbrein is nog aan het ontwikkelen. Wat dit onder andere betekent, is dat kinderen meestal impulsiever zijn en nog niet volledig rationeel kunnen denken. Hierdoor staan ze minder stil bij de mogelijke nadelen en gevolgen van challenges. In plaats daarvan zien ze de populariteit en positieve reacties die anderen op hun challenges krijgen en doen ze prompt mee aan de hype.

Bovendien zijn er uitdagingen, zoals de choking challenge, die zorgen voor een daadwerkelijke ’rush’ of kick. De deelnemers voelen zich voor korte tijd ontzettend goed, omdat er vlak voor je flauwvalt weer bloed naar je hersenen stroomt. Hierdoor krijg je een euforisch gevoel. Dit willen deelnemers graag meemaken.

Omgaan met online challenges: blijf veilig met deze tips

Spelletjes zijn vaak leuk. Je kind wil meedoen met populaire trends en spreekt wellicht met vrienden en vriendinnen af om allerlei online challenges te doen. Natuurlijk kun je dit niet helemaal verbieden. Willen ze de bottle flip challenge doen aan de tuintafel? Dat verdient niet bepaald een preek of straf. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind wegblijft van gevaarlijkere uitdagingen?

Geen contact met vreemden online

Allereerst is het belangrijk om online challenges zoveel mogelijk te rekenen binnen je ‘normale’ internetregels. Een regel die vervelende situaties kan voorkomen, is dat je kind niet zomaar met vreemden mag praten. Dit kan zowel online grooming of loverboys als meedoen aan challenges zoals blue whale en Momo voorkomen. Als je kind geen online contact maakt met vreemden, reageert hij of zijn immers niet op berichten die van onbekende afzenders komen.

Praat met je kinderen en leer ze met jou te praten

Ouder praat met kind op de bankWe kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om goede communicatie met je kind in stand te houden. Praten is de eerste en meest effectieve manier om je kind online veilig te houden. Als je kinderen aanvoelen dat ze bij jou terechtkunnen met problemen, zullen ze dit sneller doen. Vervolgens kunnen jullie het probleem samen aanpakken; of het nu over online bedreigingen of een gevaarlijke uitdaging gaat.

YouTube Kids en veilige modus

Voor jongere kinderen kan het helpen om bepaalde instellingen binnen YouTube aan te passen. Laat je kind bijvoorbeeld alleen gebruikmaken van YouTube Kids, het speciale kinderplatform van de service. Als je kind al iets ouder is of zich hiertegen verzet, zorg dan dat de veilige modus van YouTube aanstaat. Met de veilige modus worden video’s die niet gezinsvriendelijk zijn automatisch uit YouTube gefilterd, zodat je kind deze niet tegenkomt. Het filter is niet waterdicht, maar geeft een beginnende bescherming.

Hiernaast kun je ervoor kiezen om computers en andere apparaten in een gemeenschappelijke ruimte te zetten. Dit wordt steeds lastiger, omdat zoveel apparaten tegenwoordig draadloos zijn en gewoon meegenomen kunnen worden naar, bijvoorbeeld, de slaapkamer van je kind. Toch kan het helpen om je kind eraan te laten wennen in de woonkamer gebruik te maken van zijn of haar tablet of smartphone. Zo ben jij in de buurt en kun je enigszins een oogje in het zeil houden. Doe dit ook altijd op een positieve manier: vraag naar de interesses van je kind in plaats van alleen maar te preken over de slechte delen van het internet.

Positief advies over online uitdagingen

Dit brengt ons bij een erg belangrijke tip: geef positief advies. Als je goede manieren en helder denken stimuleert, reageert je kind daar hoogstwaarschijnlijk beter op dan wanneer je enkel regels voorschrijft. “Je doet NIET mee aan die domme ‘hot pepper challenge’, begrepen?” werkt nu eenmaal niet zo goed als een daadwerkelijk gesprek. Vraag in dat gesprek naar de uitdaging, waarom ze die zouden willen doen, en informeer ze over de mogelijke nadelen en gezondheidsproblemen die erdoor veroorzaakt kunnen worden. Wijs ze ook op leuke, veiligere, challenges zoals de eat it or wear it challenge die ze zouden kunnen doen.

Positief advies kan ook helpen om mythes rondom sommige challenges tegen te gaan. Als je kind bang is van Momo, vertel hem of haar dan dat de foto enkel van een levenloos kunstwerk in Japan is. Laat ze weten dat het figuur niet echt is en dat er geen geesten zijn die naar zijn of haar slaapkamer komen. Waarom zouden geesten immers de moeite nemen om WhatsApp te gebruiken? Bespreek andere internetgevaren met ze, zoals hackers en vormen van cybercrime. Vertel ze over de échte risico’s die ze lopen en informeer ze hoe ze zich daar op een goede manier tegen kunnen beschermen. Zo leer je ze door hypes en enge verhalen heen te prikken, zodat ze zich daar minder snel in zullen mengen.

YouTube Facebook en TikTok filteren content

Laptop met UitroeptekenJe staat er niet helemaal alleen voor. Sommige gevaarlijke online uitdagingen worden door YouTube en Facebook geweerd van hun platformen. Zo verwijderen deze platformen massaal zo veel mogelijk filmpjes die de choking game en de Tide Pod challenge laten zien. Op andere video’s, zoals die over de Momo-challenge, staat een leeftijdsrestrictie. Doordat kinderen deze video’s dus niet of minder tegenkomen, is de kans dat ze het gedrag uit de video’s overnemen ook kleiner.

TikTok kreeg de afgelopen jaren veel kritiek nadat gebruikers elkaar uitdaagden voor levensgevaarlijke challenges. TikTok heeft aangegeven sneller op te treden tegen gevaarlijke challenges. Het platform maakt gebruik van nieuwe technologie die helpt om potentieel gevaarlijk gedrag beter tegen te gaan.

Leg aan je kind uit dat filmpjes met gevaarlijke uitdagingen bijdragen aan een cultuur waarin dit soort gedrag wordt goedgekeurd. Daarom verwijderen sociale platformen deze content. Vertel ze dat dit de reden is dat ze zelf ook geen filmpjes moeten maken waarin ze onveilige uitdagingen aangaan. Je wilt immers niet dat ze zichzelf pijn doen of in gevaar brengen. Leer ze het goede voorbeeld te geven aan anderen.

Zie online challenges als spelletjes

Niet alle challenges zijn slecht. Als je ze allemaal verbiedt, is de kans groot dat je kind zich gaat verzetten. Probeer in plaats daarvan te leren over de uitdagingen waar je kind in geïnteresseerd is en bied eventueel aan om te helpen met het uitvoeren van veilige challenges. Geef ze tips om hun privacy te dekken als ze een video online willen zetten (door hen bijvoorbeeld te laten zien hoe ze hun Facebook privé maken). Als ze zien dat je niet onmiddellijk alle online challenges afstoot, zullen ze beter luisteren wanneer je je mening geeft over een gevaarlijke uitdaging.

Ga verstandig om met online challenges

Online challenges zijn een echte rage. Elke dag poppen er op het internet nieuwe uitdagingen en video’s op. Om te zorgen dat je kind hier op een goede manier mee omgaat, moet je ze positief coachen. Praat met ze en leer ze over de verschillende challenges die ‘hot’ zijn op een bepaald moment. Door je kind geen angst aan te jagen, maar hem of haar te leren zelf rationeel na te denken, heb je een goede basis om je kind te beschermen van mogelijke gevaarlijke challenges. Daarnaast kun je zelf ook nog een hoop plezier beleven aan de leuke en onschadelijke online uitdagingen.

De gevaren van online challenges - veelgestelde vragen

Heb jij een vraag over online challenges? Bekijk het overzicht met vragen hieronder. Klik op de vraag om het antwoord te lezen.

Online challenges komen en gaan en vespreiden zich razendsnel via social media. Op dit moment zijn onderstaande challenges populair onder jongeren:

  • Coronavirus challenge
  • Benadryl challenge
  • Skull-Breaker Challenge
  • Black-out challenge
  • Fire Challenge
  • Tanden vijlen challenge

Er zijn verschillende redenen waarom mensen meedoen met internet challenges:

  • Meedoen met online hype
  • Populaire filmpjes maken
  • Groepsdruk
  • Voor de kick

Praat met je kind en geef uitleg over de gevaren van online challenges. Geef positief advies en wijs je kind op andere, veilige challenges. Probeer te voorkomen dat je kind online contact zoekt met vreemden. Laat je kind gebruikmaken van de veilige modus van YouTube.

Cybersecurity analist
David is een cybersecurity-analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO's en de private sector als cybersecurity- en VPN-expert en adviseur. Meer over David.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen