Likee: Houd je kinderen weg van deze gevaarlijke TikTok-kloon

Meisje met smartphone naast het Likee logo, een Wi-Fi-Schild en een slotje
Klik hier voor een samenvatting van dit artikel
Is Likee veilig voor kinderen? Een korte uitleg

Likee is een snelgroeiend social mediaplatform. Hoewel de video-sharing app officieel 16+ is, zijn er geen leeftijdscontroles.

Tieners op de app voelen zich aangetrokken tot het idee om viraal te gaan en in ruil daarvoor financieel te worden beloond. Als gevolg van de slechte privacybescherming van Likee zou de app echter meer kwaad dan goed kunnen doen.

Hier zijn enkele belangrijke zaken om in gedachten te houden over Likee:

 • Alle profielen zijn automatisch openbaar; er is geen mogelijkheid om ze privé te maken.
 • Je locatie wordt automatisch gedeeld.
 • De app heeft een overvloed aan grafische, geseksualiseerde inhoud waar moeilijk aan te ontkomen is.
 • Het is veel te gemakkelijk om in contact te komen met vreemden. Dit kan leiden tot phishing scams en online misbruik.
 • Ouderlijk toezicht werkt niet.

In dit artikel geven we ouders meer informatie over de app en advies over het optimaliseren van de privacyinstellingen.

Likee is een sociale media-app die steeds populairder wordt onder kinderen en tieners. De app, voorheen bekend als LIKE, wordt vaak vergeleken met TikTok, omdat gebruikers er korte video’s mee kunnen maken en posten.

Je kunt filters, stickers en muziek aan je inhoud toevoegen om het leuker te maken. Onschuldig toch? Helaas niet: er zitten veel risico’s aan de app. Hoewel in de officiële privacyverklaring staat dat je 16 jaar of ouder moet zijn om een account aan te maken, zijn er geen leeftijdscontroles.

Zelfs zonder account geeft de app je direct toegang tot virale, geseksualiseerde inhoud, ongeacht de leeftijd van de persoon die de app downloadt. Bovendien is het ouderlijk toezicht in de app totaal niet effectief.

We hebben de app zelf getest en moeten helaas concluderen dat blootstelling aan volwassen inhoud niet te vermijden is. In dit artikel bespreken we hoe Likee werkt, welke risico’s aan het gebruik van de app verbonden zitten en hoe je de veiligheidsinstellingen kunt optimaliseren.

Wat is Likee?

Likee is een app die oorspronkelijk in juli 2017 werd uitgebracht onder de naam LIKE. In 2019 veranderde de app en kreeg het een andere naam. Met Likee kun je zelfgemaakte video’s delen, bekijken, en stylen met filters, tekst of muziek. Veel mensen noemen Likee een ‘TikTok-kloon’. Dit is niet positief: TikTok blijkt absoluut niet kindvriendelijk te zijn.

De mobiele apps zijn gratis beschikbaar voor Android en iOS. In de Google Play Store is Likee meer dan 500 miljoen keer gedownload.

Om je content aan te bieden die je leuk vindt, gebruikt Likee slimme aanbevelingstechnologie. Je kunt ook zoeken naar verschillende hashtags of inhoud filteren op locatie.

Een Nearby-functie op de app toont mensen met een Likee-account die dicht bij je in de buurt zijn. Het bedrijf belooft ook door beroemdheden gemaakte content, en de mogelijkheid om geld te verdienen aan je video’s als ze viral gaan.

Dit is een van de vele manieren waarop Likee gebruikers stimuleert om tijd aan de app te besteden. Actieve gebruikers kunnen in level stijgen voor acties zoals het plaatsen van video’s, het uitbreiden van hun fanbase en het dagelijks openen van de app.

Vooral tieners worden verleid tot het kopen van Diamonds: tokens die je aan andere gebruikers kunt geven en van hen kunt ontvangen. Deze Diamonds kunnen voor echt geld worden ingewisseld.

Hoe werkt Likee?

Zoals iedere andere sociale media-app, is Likee in de loop der jaren sterk ontwikkeld. We hebben de app zelf getest om uit te zoeken hoe het werkt en hoe veilig het voor kinderen is.

Een account aanmaken

In de App Store is Likee omschreven als een 12+-app. Het viel ons na het downloaden echter direct op dat je geen account nodig hebt om de app te gebruiken.

Bij het openen van de app kun je categorieën selecteren die jij interessant vindt.

Likee scherm "Choose your interested content"

Er is op dit moment geen leeftijdsverificatie. Als je doorgaat, krijg je toegang tot de Likee-feed, die voor iedereen zichtbaar is. Het valt meteen op dat deze app geen enkel probleem heeft met het tonen van seksueel getinte inhoud.

Ongeschikte video die we te zien kregen bij het openen van de Likee app

Deze content week enorm af van onze aangegeven interesses. Alle video’s in de feed leken van hetzelfde karakter te zijn. Ook kregen we vrij snel content met minderjarigen te zien. Vooral minderjarige meisjes poseerden en dansten op een provocerende manier voor de camera.

Hoewel deze meisjes op geen enkele manier verantwoordelijk kunnen worden gehouden, tonen de voorbeelden aan hoe eenvoudig het voor kinderen is om dit soort inhoud te uploaden – of het nu is omdat ze ervan overtuigd worden, ervoor betaald worden, of het gewoon zelf willen. Dit alles is dus zichtbaar voor ons zonder account.

Wil je wel een account op het platform? Dit kan op meerdere manieren. Je kunt je telefoonnummer gebruiken, Likee koppelen aan je Facebook-, Google- of Apple-account, of een nieuw account aanmaken. Voor deze laatste optie moet je een gebruikersnaam kiezen, je geboortedatum invoeren en je geslacht selecteren. Je zou zogenaamd 16 jaar of ouder moeten zijn om de ongecensureerde versie van de Likee-app te zien. Als je een recentere geboortedatum invult, krijg je de volgende melding te zien:

Likee melding die je te zien krijgt als je te jong bent

Je kunt echter iedere geboortedatum invullen die je wilt. Bovendien verschilt de ‘kindvriendelijke’ versie van Likee niet veel met de volwassen versie. Het gebrek aan leeftijdscontrole geeft iedereen dus gemakkelijk toegang. Als je eenmaal een account hebt, word je continu gevraagd om het proces te ‘voltooien’ door de app op een van de volgende manieren te koppelen:

Likee scherm "Linked Account"

Hierbij zijn twee zaken belangrijk om in gedachten te houden:

 • Een account aanmaken betekent dat je automatisch akkoord gaat met de servicevoorwaarden en het privacybeleid van Likee. Hier gaan we nog dieper op in.
 • Door je account aan een ander account te koppelen, geef je Likee toegang tot alle persoonlijke informatie en contacten die bij het andere account horen.

Dit roept de vraag op: hoe gaat Likee om met je persoonsgegevens?

Likee en privacy

Toen we de servicevoorwaarden en het privacybeleid van Likee bekeken, viel ons een aantal dingen op. Op papier geeft het privacybeleid duidelijk aan dat de Likee-app niet bedoeld is voor gebruikers onder de zestien jaar. Ook moet je ouder dan 18 zijn als je de livestreaming-diensten wilt gebruiken.

Deel van het privacybeleid van Likee met daarin vermeld dat je 16 moet zijn om een account te maken

Ook verklaart Likee expliciet dat het bedrijf voldoet aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie voor de bescherming van minderjarige gebruikers. De AVG verplicht bedrijven om toestemming van de ouders te krijgen voordat ze gegevens over minderjarigen kunnen verzamelen.

Hoewel Likee dus beweert aan de AVG te voldoen, trekt het platform veel kinderen aan, waardoor Likee uiteindelijk toch gegevens van kinderen verzamelt. Wat Likee verzamelt is bovendien erg veel. Met het aanmaken van een Likee-account, stemt een gebruiker automatisch in met het verstrekken van de volgende gegevens:

 • Profielinformatie: dit omvat geslacht, woonplaats, je eigen introductie, sociale media-informatie, opleiding en carrière.
 • Door gebruikers gegenereerde inhoud: dit omvat comments, teksten, berichten, foto’s, video’s, code of ander materiaal dat je via de app verspreidt.
 • Gezichtsherkenningsgegevens: deze gegevens worden alleen offline verwerkt en worden niet gebruikt zonder uitdrukkelijke toestemming – ook niet voor marketing of reclame.
 • Sociale netwerkcontacten: je verstrekt deze gegevens als ‘Discover Friends’ is geactiveerd, wat standaard het geval is.
 • Locatie: dit verstrek je wanneer je toestemming geeft voor het delen van locaties, wat standaard het geval is.
 • Informatie die je verstrekt via andere sociale media, wanneer deze zijn gekoppeld aan je Likee-account.

Daarnaast verzamelt Likee gegevens voor jouw ‘legitieme belangen’. Dit verwijst naar de algoritmen die worden gebruikt om jou de content te tonen die je graag wilt zien. De officiële verklaring van Likee geeft aan hoe alles – van je browsegeschiedenis tot je apparaatinformatie – kan worden verzameld en vervolgens met externe adverteerders en analysebedrijven kan worden gedeeld.

Slechte privacybescherming is niet ongewoon bij sociale mediabedrijven. Zo gaat TikTok slordig om met je data, en ook Facebook is niet bepaald privacyvriendelijk. De standaardinstellingen van Likee passen in dit rijtje en zijn kwalijk te noemen.

Opties en standaardinstellingen

Op Likee kunnen gebruikers korte video’s maken, muziek toevoegen, en de video’s delen met anderen. Het account van iedere nieuwe gebruiker staat standaard op openbaar ingesteld. Ook is het delen van je locatie automatisch ingeschakeld. Dit betekent dat iedereen kan zien wat jij post en waar je je bevindt. Dit is uiteraard nog gevaarlijker voor kinderen die op het platform actief zijn.

Een overzicht van de standaardfuncties:

Likee privacy-instellingen

Zoals je ziet, kan iedereen je een bericht sturen en een opmerking bij je post achterlaten. Ook wordt je account aanbevolen aan anderen en mogen mensen screenshots of schermopnames maken van je content.

We waren bij het testen van de Likee-app geschokt door de seksuele aard van alle inhoud. Met de standaardinstellingen zijn kinderen op de app op geen enkele manier beschermd tegen blootstelling aan volwassen inhoud of aan contact met vreemden. Interactie met vreemden online kan uiteraard leiden tot seksuele uitbuiting, maar ook tot phishing– of malware-scams. Veel phishing-scams zijn tenslotte bedoeld om persoonlijke informatie te stelen.

In de Likee-app zijn ook notificaties standaard ingeschakeld. Je krijgt hierdoor meldingen van posts van mensen die je volgt, nieuwe posts van hashtags, comments, berichten en meer. Ook krijg je gedurende de dag continu herinneringen van Likee om terug te keren naar de app.

Is Likee veilig voor kinderen?

We kunnen concluderen dat Likee absoluut geen veilige app voor kinderen is. In theorie is Likee een leuk platform voor het delen van video’s, waar je door video’s kunt scrollen, je eigen berichten kunt uploaden en contact kunt maken met anderen op basis van gedeelde interesses. Dit blijkt in de praktijk anders te zijn. Likee is een nachtmerrie voor je privacy, die jonge gebruikers in direct contact brengt met vreemden en hen blootstelt aan volwassen content zonder enige vorm van bescherming.

In het tijdperk van sociale media is het belangrijk dat kinderen hun digitale vaardigheden ontwikkelen. Dit gaat gepaard met een zekere mate van onafhankelijkheid. Tieners moeten sociale media in hun eigen tempo kunnen ontdekken, op een manier die bij hun leeftijd past en leuk is. Bij een app als Likee zullen kinderen geen veilige sociale media-vaardigheden leren.

Likee heeft riskante instellingen, mist privacybescherming en biedt een overvloed aan seksueel getint materiaal. Bovendien zijn alle opties voor ouderlijk toezicht die de app biedt, ineffectief.

Wat zijn de gevaren van Likee voor kinderen?

Als je even op Google zoekt naar app-reviews van Likee, kom je er snel achter dat meer mensen Likee als een onveilige en risicovolle app beschouwen. We hebben de gevaren die er het meest uitspringen op een rijtje gezet.

Vier gevaren van de app Likee voor kinderen, met illustraties

Ongeschikte inhoud

Volgens de richtlijnen van Likee is inhoud die “seksuele verleiding of seksuele objectivering” promoot of verheerlijkt, verboden. Het bedrijf beweert zich in te zetten voor de veiligheid van minderjarigen en verbiedt naar eigen zeggen de publicatie van “inhoud die minderjarigen in gevaar brengt”.

Helaas gelden deze verklaringen alleen op papier. De For You-pagina in de app vertelt namelijk een ander verhaal. Suggestief taalgebruik en seksueel getinte inhoud zijn overal zichtbaar. Binnen enkele minuten nadat we de app openden, hadden we al tientallen expliciete video’s gezien – zo veel dat het onmogelijk is om dit soort video’s te vermijden.

Bovendien kunnen gebruikers zoeken op hashtags en filteren op geslacht. Hierdoor lopen vooral jonge meisjes een groter risico op grooming en blootstelling aan ongepaste inhoud.

Gemakkelijk contact met vreemden

Je kunt op Likee vrienden toevoegen door je contacten van je telefoon of van andere social media-accounts te synchroniseren. Ook kun je een persoonlijke QR-code delen of de QR-code van iemand anders scannen.

Je kunt je account niet privé maken. Dit betekent dat ook mensen die je in het echt niet kent, je kunnen benaderen. In Messages is er een apart tabblad voor berichten die je van vreemden hebt ontvangen.

Likee scherm "Messages" met de optie "Stranger's Messages" uitgelicht

Het is dus erg eenvoudig voor vreemden om contact te leggen met jonge gebruikers. Zij kunnen bovendien profiteren van het gebrek aan leeftijdscontrole en het gebrek aan ouderlijk toezicht op Likee. Aangezien kinderen het vaak belangrijk vinden om populair te zijn op sociale media, zijn zij extra kwetsbaar voor de benaderingen van vreemden. Likee creëert dus geen veilige omgeving voor kinderen – integendeel zelfs.

Financiële beloningen

Een ander gevaar van de Likee-app is van financiële aard. Likee staat in-app aankopen toe en heeft een geef/ontvang-functie waarmee gebruikers echt geld kunnen wisselen. De valuta in de app heten Diamonds of Beans. Je kunt de valuta kopen en schenken aan andere gebruikers als je hun video’s leuk vindt. Likee gebruikt bovendien een ‘level-up’-systeem. Hoe meer video’s je deelt, volgers je hebt of Diamonds je verstuurt en ontvangt, hoe meer erkenning je krijgt.

Met het vooruitzicht om geld te kunnen verdienen met posts, en erkenning te krijgen, kunnen kinderen worden verleid tot het plaatsen van video’s. Onder andere de belofte om viraal te gaan, kan kinderen ertoe zetten om riskantere inhoud te posten dan waar ze zich goed bij voelen.

Ouderlijk toezicht werkt niet

Likee heeft een functie voor ouderlijk toezicht. Deze functie zou ongepaste inhoud uitfilteren en privéberichten en geldopnames uitschakelen. Om te voorkomen dat je kind de instellingen zelf aanpast, moet je een wachtwoord instellen dat je elke zeven dagen verandert.

Likee scherm "Parental Controls"

We hebben het ouderlijk toezicht in de Likee-app getest. Helaas maakte de functie geen enkel verschil. We kregen namelijk precies dezelfde feed als voorheen te zien.

Ongeschikte video die we te zien kregen op de Likee app ookal stonden Parental Controls aan

Bovendien konden we de instellingen gemakkelijk aanpassen zonder het wachtwoord in te voeren. De functie heeft in onze ogen dus geen enkel nut.

Zo houd je je kinderen veilig op Likee

We kunnen duidelijk stellen dat Likee geen app is voor kinderen. We raden dan ook sterk af om je kinderen de app te laten gebruiken. Willen je kinderen toch graag een account aanmaken of de app gebruiken? Dan kun je het beste een aantal voorzorgsmaatregelen nemen.

Drie tips om je kinderen veilig te houden op Likee, met illustraties

Leer de app eerst kennen

Zeker vanwege de vele gevaren die Likee kent, is het belangrijk dat je als ouder begrijpt hoe de app werkt en welke functies er zijn. Hierdoor kun je wellicht eerder ingrijpen, en je kunt beter met je kind over de app praten.

Zorg voor algemene internetveiligheid

Het is belangrijk om je kind te leren over internetveiligheid in het algemeen. In plaats van sociale media te verbieden, kun je je kinderen uitleggen hoe ze deze op een veilige manier gebruiken. Belangrijke onderwerpen zijn privacy, gegevensverzameling, de risico’s van praten met vreemden, en wat wel en niet gepast is om te posten.

Eventueel kun je met je kind afspraken maken over schermtijdlimieten. Lees voor meer informatie en tips over internetveiligheid ons interview met specialist mediaopvoeding en mediawijsheid Justine Pardoen.

Verander de privacy-instellingen van Likee

Concretere maatregelen om Likee veiliger te maken voor je kinderen, kun je in de app zelf treffen. We raden aan om de volgende instellingen aan te passen:

InstellingIn- of uitgeschakeld
Hide Location in ProfileIngeschakeld
Don’t Recommend Me to FriendsIngeschakeld
Don’t Recommend My LIVEs to FriendsIngeschakeld
Allow to Set My LINE Status PublicIngeschakeld
Enable Others to Duet With My VideosUitgeschakeld
Enable Others to Save My PostsUitgeschakeld
Enable Others to Comment on My PostsUitgeschakeld
Allow Screenshots or Screen Recording of My Live ContentUitgeschakeld

Wellicht lijken deze aanbevolen instellingen erg beperkend. Alle profielen op Likee zijn echter openbaar en je kunt ze op geen manier privé maken. Met dat in gedachte zijn de genoemde maatregelen volgens ons de beste optie om je privacy enigszins te waarborgen.

Zo verwijder je je Likee-account

Uiteraard is het verwijderen van je Likee-account de beste keuze die je kunt maken. Helaas is Likee ook hier niet gebruiksvriendelijk in. Je account verwijderen is niet erg voor de hand liggend. Daarom leggen we je stap voor stap uit hoe je dit doet:

 1. Ga naar Settings en selecteer Account.
 2. Likee scherm "Settings" met de optie "Account" uitgelicht
 3. Klik op Delete Account.
 4. Likee scherm "Account" met de optie "Delete Account" uitgelicht
 5. Je krijgt nu een overzicht van de voorwaarden voor het verwijderen van je account. Klik hier op Continue.
 6. Vink aan dat je de voorwaarden voor het verwijderen van je account hebt gelezen en geaccepteerd. Je krijgt nu een melding dat je account binnen zeven dagen wordt verwijderd.
 7. Likee scherm "Terms of Account Deletion" met de knop "Continue" uitgelicht
 8. Klik op Confirm Deletion om het verwijderen van je account te bevestigen.

Controleer na een week of je account daadwerkelijk is verwijderd. Als dat niet het geval is, kun je contact opnemen met de klantenservice.

Zit je kind ook op TikTok en wil je hiervan af? Lees dan onze handleiding voor het verwijderen van je TikTok-account.

Conclusie: is Likee veilig voor kinderen?

Likee wordt gezien als een rivaal van het populaire platform TikTok. Hoewel TikTok zijn eigen risico’s en gevaren heeft, is onze ervaring dat Likee nog veel gevaarlijker is voor kinderen en tieners. In het kort concluderen we het volgende over de app:

 • De privacy-instellingen zijn ondermaats.
 • Het is veel te eenvoudig voor vreemden om contact te zoeken met minderjarigen.
 • De app heeft een grote hoeveelheid seksuele inhoud, wat moeilijk te ontwijken is.
 • Likee zet gebruikers aan tot in-app aankopen en het zoeken naar financiële beloningen.
 • Het ouderlijk toezicht op de app is absoluut niet effectief.

Al met al kunnen we Likee dus niet aanraden als app voor jonge gebruikers. Als je meer wilt weten over welke sociale media veilig zijn voor kinderen, verwijzen we je naar onze artikelen over de volgende platformen:

Is Likee veilig voor kinderen? Veelgestelde vragen

Wil je meer weten over Likee en de veiligheid van het platform voor kinderen? Bekijk onze FAQ hieronder voor antwoorden op de meestgestelde vragen.

Likee is een video-sharing app die lijkt op TikTok. De app is niet veilig voor kinderen om meerdere redenen. Zo is het niet mogelijk om een privé-account te hebben. De standaard privacy-instellingen maken het erg makkelijk om met vreemden in contact te komen. Ook bevat de app veel grafische content van minderjarige gebruikers.

Nee, Likee is niet kindvriendelijk. Officieel is de app bedoeld voor kinderen vanaf 16 jaar, maar door een gebrek aan leeftijdscontrole kan iedereen de app gebruiken.

De inhoud van Likee is overwegend seksueel getint en grafisch. Zelfs met ouderlijk toezicht ingeschakeld, is deze inhoud nog steeds zichtbaar.

Ja, er is veel ongepaste inhoud te vinden op Likee, van zowel volwassenen als minderjarigen. De app is niet geschikt voor jonge gebruikers. Het is verstandig voor ouders om voorzorgsmaatregelen te nemen als hun kinderen de app gebruiken.

Likee en TikTok hebben zeer vergelijkbare functies. Hoewel TikTok een groot privacy-risico vormt, is Likee nog gevaarlijker voor je privacy. Het is onmogelijk om een privé-account aan te maken en je krijgt continu te maken met mensen die je in het echt niet kent.

Daarnaast is de inhoud op Likee minder gevarieerd dan de inhoud op TikTok. De app zit vol met grafische en ongepaste content.

Zo verwijder je je account op Likee:

 1. Ga naar ‘Settings’ en selecteer ‘Account’.
 2. Klik op ‘Delete Account’.
 3. Lees de voorwaarden voor het verwijderen van je account en klik op ‘Continue’.
 4. Vink aan dat je de voorwaarden hebt gelezen en geaccepteerd.
 5. Klik op ‘Confirm Deletion’.
Techredacteur
Emi heeft een achtergrond in internationale betrekkingen en veiligheid en is met name geïnteresseerd in overheidscensuur en internetvrijheid. Vraagstukken over online privacy en vrijheden worden door de digitalisering namelijk steeds vaker een politieke kwestie.
Plaats een reactie
Een reactie plaatsen